0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Емоции около закъснялото майчинство
« Отговор #40 -: Септември 13, 2017, 15:29:52 pm »
Мария,

На 32 не бих казала, че си закъсняла, защото си в добра репродуктивна възраст, спрямо днешната реалност. Аз осъществих мечтата си за дете едва на 41  :)

Жените сме емоционални по природа и често преживяваме много дълбоко всяко свое решение. Обаче в случая далеч по-важно е да се действа по всички начини в посока на осъществяване на желанието, вместо да се пилее енергия и време в съжаления.

От моя опит ще ти кажа, че обикновеният гинеколог може да ти изгуби много време давайки фалшива надежда, оставяйки нещата основно на съдбата, докато междувременно може да се предприемат действия, които да помогнат за зачеването.

Щом опитите са повече от година и няма успех, редно е да се направят по-подробни изследвания, не само хормони и спермограма. Например изследване за проходимост на фалопиевите тръби, ехографско проследяване на овулацията в един цикъл (преброяване на антрални фоликоли в началото на цикъла и оценка на яйчников резерв, проследяване на доминантен фоликул и пукането му при овулация) Така може и да се планира подходящото време за контакт. Имай предвид, че дори всичко да е ок, шансът за зачеване в един конкретен цикъл е към 20 %, а с годините намалява.

За успешно зачатие не е без значение и качеството на яйцеклетките и материала на мъжа, така че подходяща здравословна диета, елиминиране на вредни навици като пушене и алкохол, витамини и добавки могат също да помогнат. Аз например освен витамините и фолиеевата к-на пиех Q10, омега 3 и ресвирол, които се смята, че подобряват качеството на яйцеклетките. За мъжете също има комбинирани добавки и витамини за фертилитет. Разбира се подобрение в материала може да се очаква поне след 3 м прием, заради особеностите на спермогенезата.

Предполагам, че си запозната и с други детайли като това, че е добре след секс да оставаш легнала възможно най-дълго, за да не изтече ценния материал и да намали шансовете. Някои жени дори си слагат възглавница под кръста или дори си вдигат краката в поза свещ, за да използват гравитацията.

Стискам ти палци и ти желая скоро да се похвалиш с мечтаните две чертички! Успех!
« Последна редакция: Септември 13, 2017, 15:39:42 pm от Mirracles »
Re: Емоции около закъснялото майчинство
« Отговор #41 -: Септември 13, 2017, 15:34:00 pm »
Благодаря magi_st . На 6-ят месец след започването на опитите ни за бебенце, съпругът ми си направи сперматограма, резултатите бяха много добри. А, аз си пуснах пълна кръвна картина, след време направих и хормонални изследвания- също всичко в норма, заради задържан фоликул ( в България ме бяха доста наплашили, но тук прибирайки се ми казаха, че няма причина за притеснение и че фоликула ще си се изчисти след няколко цикъла. Така и се случи. Последно юни месец ходих в България на два различни лекари, потвърдиха, че няма нищо притеснително. Но, както писах и в една друга тема, не правим вече толкова чести опити и реално не мога да съм 100% сигурна, че ми има нещо. Иска ми се съпругът ми да ме желае по-често и нещата да си дойдат на мястото,но когато телата са се опознали и сме от повече време заедно е много по-трудно...поне за нас. Сега приемам витамините на Garden of Life Raw Prenatal, пих пчелно млечице, сега приемам и пчелен прашец и въобще опитвам се да се подготвям за хубавата новина :) Надявам се на чудо, да улучим момента, макар и да не сме много активни в фертилните дни, да не кажа, че почти не сме :)
*
Re: Емоции около закъснялото майчинство
« Отговор #42 -: Септември 13, 2017, 15:51:14 pm »
Мария, къде е правена спермограмата в клиника по репродуктивна медицина ли?Също така каква спермограма е правена, обикновена или по Крюгер.Освен хормони в определени дни се прави и проверка за проходимостта на маточните тръби.Бих ти препоръчала да се насочиш към клиника в Португалия и да действаш.колкото до скеса, всяка връзка има спадове и върхове, бъди активна, изненадвай го, пътувайте и се разнообразявайте това действа благотворно на всяка връзка.

Re: Емоции около закъснялото майчинство
« Отговор #43 -: Септември 13, 2017, 15:53:03 pm »
Mirracles, и аз тези дни точно върху това разсъждавах дали да започвам отново изследвания. Съпругът ми пие вече витамини, аз приемам пробиотици и омега 3 плюс пренатални витамини. Въпросът е, че след година и половина не съм на ясно дали наистина опитите ни са били достатъчни, аз го определям по- скоро на не пазене нашето, но не е и активност. Тук ми е малко по-трудно с намирането на добър специалист обаче, и трябва да се поразровя обстойно. Яйчноковият ми резерв миналия ноември ми беше добър поне така ми казаха. Но, ще пусна отново изследване, защото мина време, а знам, че е добре да се проверява често след 30 години.
Re: Емоции около закъснялото майчинство
« Отговор #44 -: Септември 13, 2017, 16:02:06 pm »
maggi_st , сперматограмата е правена по направление и беше безплатно, общопрактикуващия даде направление, не беше в клиника за репродуктивна медицина. Тъкмо гледах сега един специлист, който е точно за безплодието при двойките. Към такъв ли да се обърна? Проверка за проходимост на маточните тръби не ми е правена. Това, чрез операция ли става? Не съм наясно...Не съм се информирала все още по тази тема.
*
Re: Емоции около закъснялото майчинство
« Отговор #45 -: Септември 13, 2017, 16:13:56 pm »
Да към репродуктивен специалист би трябвало да се обърнете.Щом казваш, че правите опити повече от година, би трябвало да ви обърнат внимание.Ето малко информация за проходимостта на маточните тръби http://www.zachatie.org/bibliotekata/sterilitet-ot-a-do-ya/939-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-12-%D1%82%D1%83%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0 не се прави операция. Всичко е комплексно, правят се паралелни изследвания на теб и мъжът ти.Но наистина се насочете към клиника.Няма начин да няма форуми в Португалия за проблемно забременяване, да няма клиники, защото един лекар няма да свърши работа, това е комплексна работа на много на брой специалисти.