0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, мами! Алекс е с трета сливица и вече има сериозен проблем с ушите. Ходихме във ВМА и Токуда. Във ВМА изписаха кетотифен. Преди 2 седмици в Токуда д-р Кюлев препоръча да направим нагревки и да отидем пак да го види. Ако няма ефект, трябва да махнем сливицата и едновременно да сложат макарички. Алекс има и някаква течност в средното ухо.
Въпросът ми е: Има ли някой с нашия проблем и къде избрахте да направите операцията? Какъв е резултата след това?
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...





БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!
*
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #1 -: Януари 24, 2016, 17:37:21 pm »
Не мога да взема отношение за ушите и макаричките, но оперираха третата сливица на моята Алекс във ВМА.
Много често боледуваше - нескончаеми ларингити и стигна до лечение с Фликсотид. Д-р Бърди много ми помогна с насоки и след като отхвърлихме всички други причини, отидох да изследваме сливицата. От две места ми препоръчаха ВМА и д-р Златанов.
Тя нямаше проблем с ушите, но сливицата беше много уголемена - 3-та степен.
Опитахме лечение с Назонекс, но нямаше ефект и я оперираха. Целият екип на Оторино... клиниката е невероятен. Операцията беше безплатна, като платихме само за консумативите, които избрахме за избягване на кръвоизливи.
С две ръце препоръчвам и аз ВМА и д-р Златанов.
Вече 2 години след операцията и е боледувала по-малко от 10 пъти общо - 2 скарлатини и другите са леки вирусчета за по 3 дни.
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #2 -: Януари 24, 2016, 19:24:08 pm »
Благодаря ти! Аз също харесах лекарите и отношението във ВМА. Но останах с много добро впечатление и от д-р Кюлев в Токуда. Трябва да взема по-скоро решение...
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...





БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #3 -: Февруари 02, 2016, 15:24:08 pm »
Карамелче, пиши на sixsens. Те правиха нещо подобно в София, но не знам къде и при кой! 

Да се оправя бързо малко сладур!
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #4 -: Февруари 02, 2016, 15:34:50 pm »
Карамелче, ние правихме тази операция - махаха трета сливица и сложиха макаричка в едното ухо, точно имаше течност. Правихме я в Токуда, при д-р Златков, той е завеждащия на УНГ. Но и за д-р Кюлев съм чувала само положителни отзиви, мисля че Мармотче са правили при него операция. След това колежка на свекърва ми оперираха тяхната дъщеря също при Кюлев, пак сливица и макарички. Останаха много доволни. Аз лично съм много доволна и от екипа, и от отношението, и всичко. Минаха почти 2 години оттогава, разликата е осезаема. Питай каквото се сетиш, ще отговарям.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #5 -: Февруари 02, 2016, 19:15:57 pm »
Kremkaramel и на Дани преди две години я вадихме, малко преди Габи на Сикс (ние в "Каспела" в Пловдив де) - също съм супер доволна, ама на теб там не ти е опция. "Токуда" е перфектно решение и според мен. За щастие в нашия случай - нямаше течност, не са слагани макарички, но моят съвет в случая е - води детето да я махат, няма да се оправи това ни с илачи, ни с нагревки. Най-много да я "уредиш" със загуба на слух доживотно, както е при мен, заради трета сливица. Хем вадена два пъти, ама първия път навремето - вадиха твърде късно (такива бяха разбиранията 80-те), а пораженията са непоправими после  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #6 -: Февруари 03, 2016, 16:48:05 pm »
Третата сливица е активен орган до 5-6 г. възраст и не се препоръчва вадене преди това, защото има голяма вероятност да израстне отново.
Моят син имаше проблеми с течност в Евстахиевите тръби и при всяка хрема го болеше ухо. Нямаше възпаление, просто течността пправеше повишено налягане и оттам болката. Следеше го д-р Кюлев. Още при втори-трети случай започна да ме убеждава да го оперираме. Аз бях категорично несъгласна. Прави ми впечатление, че специално в Токуда на всяко второ дете препоръчват такава операция. 8O Чак пък толкова кекави да са днешните деца...
Към днешна дата проблемите с ушите при сина ми изчезнаха, без да сме предприемали нищо по въпроса.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #7 -: Февруари 03, 2016, 17:01:42 pm »
Ще си позволя да не се съглася. Знам какво видях да изтича от ухото на дъщеря ми след операцията. Знам и какво видях да тече оттам при едно от последните й боледувания.... Ако я нямаше макаричката - всичката тази гной щеше да е в ухото... не благодаря!
Вероятността да порасне пак е голяма, да. Приемам този риск, срещу риска от загуба на слух, обаче!
Колкото до сливицата - има огромна разлика отпреди и след операцията. Преди - хъркане, спане с отворена уста, тъмни кръгове под очите, сухи устни /от спането с отворена уста/, на всяко разболяване усложнения, безконечна задна хрема, давене, кашлици по цял месец след като вече е минала болестта. След - нито едно от изброените. Забравих какво е сопол и кашлица. Да, пак се разболяваше, но не правеше тези усложнения и се оправяше доста по-бързо, задни хреми не е имала нито веднъж след операцията - май месец ще станат 2 години.
Никого не агитирам в нищо. Споделям опит.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #8 -: Февруари 03, 2016, 19:51:56 pm »
Прави ми впечатление, че специално в Токуда на всяко второ дете препоръчват такава операция. 8O

Принципно, всички хирурзи обичат да оперират. Точно за това се спрях на доктор Златанов. Защото не реже на всяка цена. Препоръчаха ми го независимо една от друга две приятелки, на които се доверявам на 100%. В единия случай е оперирал и трите сливици след многобройни гнойни ангини, а при другия, въпреки че детето е било много болнаво категорично  казал, че сливицата не е проблем за честите боледувания и че операция не се налага.

На Алекс й направиха и изследване на ушите, но казаха че там проблем няма и няма нужда от никаква намеса.

ПС. Аз щото се похвалих, че Алекс не боледува много след операцията, веднага след 10 дневен курс с Аугментин в борба със скарлатината, я налегна вируса. Едни сополи чутовни, едни кашлици кат за медал. Чак се обръщат след мен да видят що съм го извела това дете навън. :lol:
Ама поне сме преборили скарлатината, контролата е чиста.
*
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #9 -: Февруари 03, 2016, 20:15:45 pm »
Лекарят, който оперира Дани не е ИСКАЛ операция. Аз я исках. Той изказа мнение, че по тази, тази и тази причина - е на мнение да я махаме, но няма риск ЗА МОМЕНТА за ушите му, той не е врачка да каже човека, дали в бъдеще ще има такъв и колко процента е шансът за едното и другото.... Т.е. лекарят беше откровен, обективен, не е искал и натискал за операция. Изложи ми фактите и ми даде възможност за т.нар. "информиран избор", за който уж всички така ревем навсякъде, че нямаме. Относно възможен рецидив (повторно прорастване) - също беше откровен. Сега имат скалпели космически, коагулират тъканта в момента на рязане, много по-малко, или никакви клетки не остават, НО...може да остане винаги и пак да просрастне сливицата. Кое и дали - оня горе знае. Това го знаех предварително, но все пак ми беше и казано.
Извадихме я, "преди" и "след" е същото като описаното от Сикс, та няма да я повтарям. Ще добавя само, че тези разлики на свой гръб съм ги изпитвала, ама уви - не я извадиха навреме първия път, та и откъм слух пострадах аз.
При Дани, след година и нещо пак прорастна тая гад. Леко. Ама достатъчно, за да го усетя, преди УНГ да ми потвърди този факт. Нямам никакви колебания дали пак да я махнат, ами сега не е в размер, който е показание за вадене и затова се ослушвам. Ама няма да е още дълго. То баси тоновете Ериус и други дивотии, че да се "свиела", сополи, усложнения и АБ заради нея срещу какво? Ми срещу няколко часа в болницата, една бърза анестезия и после той даже не знае, че нещо сме правили. Само да приключа с лекциите и април ще я махнем пак и това е. Ако беше като мен едно време - лежане в гнусна държавна болница, вадене без упойка и пр. - да мисля дали, или . За щастие - това вече не се случва у нас :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #10 -: Февруари 10, 2016, 17:01:12 pm »
Дъщеря ми е оперирана от д-р Златанов, ВМА София. Имаше проблем при едното ухо, но не й сложиха макаричка, извадиха само третата сливица. Опасност от рецидив има, голяма. Вече половин година след операцията още спи с отворена уста и диша през устата през повечето време. Казват, че било навик и трябвало да настояваме за изкореняването му- е, настояваме, настояваме, резултат досега няма. Ако беше само третата, нямаше да се съглася на операция /която ни беше препоръчана веднага, още при първия преглед/, уплаших се от проблема с ухото и вероятността да изгуби частично слуха си.
Надявам се, че решението ми е било правилно.
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #11 -: Февруари 11, 2016, 14:49:37 pm »
Горещо препоръчвам д-р Кюлев,че и др Златков познавам ги лично и съм работила и с двамата....с др Златков много малко така се случи просто се премести в Токуда :lol:  а, др Кюлев от преди да вземе специалност още...когото и да съм изпратила при тях е останал доволен...моето семейство също се лекува при тях въпреки,че в нашата болница също има добри УНГ просто на тях двамата имам по-голямо доверие...и със сигурност не са от лекарите,които ще те оперират,заради парите,усвояването на клиничната пътека и т.н.
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #12 -: Февруари 24, 2016, 17:56:49 pm »
Момичета, много ви благодаря за мненията!
Аз спрях Алекс от ясла, правихме 2 седмици нагревки и отидохме при д-р Кюлев да го види. Каза, че не е излекуван, но има подобрение от нагревките. Да спра Ериуса и 1 месец да не давам нищо. След това пак да отидем. Но ако се разболее, веднага да отидем. И за наш късмет, Алекс пипна гаден вирус . 2 дни с много висока температура, след това започнаха сополите и страшна кашлица. Онзи ден го заведох д-ра да го види, нали така ни беше казал. Ушите пак са зле, пак има течност, тъпанчето на едното ухо е хлътнало навътре. Д-р Кюлев каза, че лечението вече е само оперативно. Колкото по-скоро, толкова по-добре.А Алекс пак чува като под вода, защото все повтаря, че има буби в ушите. Другата седмица отивам да чуя и д-р Златанов във ВМА, или доц. Цветков, те работят заедно. Ако повторят думите на д-р Кюлев, правим операцията до месец.
Ще пиша след това. Благодаря ви още веднъж!
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...





БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #13 -: Февруари 25, 2016, 09:02:17 am »
Карамелче, успех! Взимай мерки докато е време и дано всичко мине по вода, да се оправяте бързо.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #14 -: Март 05, 2016, 23:50:43 pm »
Третата сливица е активен орган до 5-6 г. възраст и не се препоръчва вадене преди това, защото има голяма вероятност да израстне отново.
Това, за съжаление, не отговаря на истината.
Оценката е на база КАКВИ странични ефекти от уголемената трета сливица има.
Ако те са значими- тя се маха. Рецидивите след отстраняване са редки, и като процент, и като размер на рецидивиращата трета сливица.
И това е за предпочитане пред тежките и трайни слухови усложнения.

 :good_post:

Въпреки, че при синът ми има рецидив, както имаше и при мен навремето - добре че я махнахме малко след като навърши три и благодарение на това - няма трайни увреждания. Аз обаче имам, слухови, баш заради ей такива размотаванки и "умуване" едно време. Ако се чака детето да стане на 5,6,7, че тогава да се вади -  сакън да няма риск пак да израсне - то ще е пиене на АБ за "добър ден", отити, трайно увреждане на слуха и пр. И това защо? Ами за да няма риск да се оперира сливицата два пъти?  8O Страшна "логика" дума да няма. Въпросната операция минава леко в наши дни, дори не се спи в болницата (ако не се разправяте с НЗОК). Нямам никакви колебания да повторим процедурата, ако лекарят му каже, че има основания да се направи.

П.П. Ако има съответни показания и на 2 г. се вади.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #15 -: Март 06, 2016, 11:58:23 am »
... Въпросната операция минава леко в наши дни, дори не се спи в болницата (ако не се разправяте с НЗОК).

Моята дъщеря я оперираха във ВМА по НЗОК и също не е оставала да спи в болницата. Както се изразиха доц. Цветков и д-р Златанов, изписват децата след като станат от леглата и почнат да тичат из коридорите. А това е 2 до 3 часа след като излезат от операционната.
*
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #16 -: Март 06, 2016, 13:05:15 pm »
... Въпросната операция минава леко в наши дни, дори не се спи в болницата (ако не се разправяте с НЗОК).

Моята дъщеря я оперираха във ВМА по НЗОК и също не е оставала да спи в болницата. Както се изразиха доц. Цветков и д-р Златанов, изписват децата след като станат от леглата и почнат да тичат из коридорите. А това е 2 до 3 часа след като излезат от операционната.

Така е. На Дани също по НЗОК мина самата операция, платихме само за избор на хирург. Имам предвид, че по изискванията на НЗОК - за тази операция трябва да се лежи 2 дни в болницата задълже  8O и, ако направят междувременно проверка и пациентът по тази пътека не е там - не я плащат просто. Поради което лекарите се "маймунят" как да се надлъгват с тях и да изпишат пациентите си, които няма реална нужда да държат в болница, ама и пътеката им да не изгори. По точно тази причина нашата операция беше в петък, че през уикенда по-рядко правят проверки. Ако си платиш в кеш обаче - няма проблем. Т.е. не е по медицински стандарт да се иска това лежане, ами поредната идиотщина на НЗОК. Ама да не ги захващам наново, че се ядосвам само.  :x
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #17 -: Март 06, 2016, 22:58:31 pm »
Кремче, и на моята Ники махнахме третата сливица във ВМА, при доц. Цветков. Той е много добър и нещата минаха много леко. Макарички не сме слагали. Но, реално тя нямаше и много серизен проблем с ушите. По-скоро от тия сополи стават бронхоспазми в нашия случай.
Няма вече суха уста, хъркане и давене през нощтта. Пак си има хреми, но като че ли е по-добре положението. За съжаление пак си прави спазмите обаче.
Преди да извадим и Ники пи Кетотифен. Имаше ефект май.
Успех!
« Последна редакция: Март 06, 2016, 23:01:08 pm от Раши »


Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #18 -: Март 10, 2016, 00:03:58 am »
Във вторник, на 15.03. сме при д-р Златанов на консултация.
Момичета, вашите деца хъркаха ли като спят? Защото Алекс си спи спокойно, не хърка изобщо. А всички казват, че при трета сливица децата спят с отворена уста и хъркат.
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...





БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Трета сливица и поставяне на макарички
« Отговор #19 -: Март 10, 2016, 00:09:23 am »
Габи прихъркваше, да. И спеше с отворена уста.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!