0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #720 -: Май 03, 2016, 14:03:00 pm »
Колко сте пораснали! Браво!

Ние доста хапнахме, а тати усети бебка за първи път :-) Лекичко, но се усеща вече и с ръка :-) Иначе понеже ходихме да обикалям църквата и да вземем огън, един наш приятел искаше да даде моята свещ на ММ, но я изтърва и тя падна, но не угасна я нарекох на бебка.

Много объркано обяснявам :-) Извинете ме


Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #721 -: Май 03, 2016, 15:48:45 pm »
Villia, браво на вас, пораснали сте. Защо си през два дни на лекар? Аз съм утре и като мине ще пиша и аз.
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #722 -: Май 03, 2016, 15:58:35 pm »
Vilia, много сте големи, браво! Явно наистина последните седмици бебетата растат много бързо.

Vili_sunsmile, и нашият татко усети бебето лекичко, а аз с всеки изминал ден усещам по-силни движения  и то доста често. Щом и при теб се усещат, явно девойките се оказват палави  :D Аз съм със задна плацента, а на УЗ бебка винаги подскача и щурее, та си представям какво ритане ме чака до края на бременността.

Момичета, как сте след празниците? Как са бебетата?
*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #723 -: Май 03, 2016, 16:07:13 pm »
Ох, не този четвъртък :) следващия - всъщност всяка седмица вече.

Адашче, супер е, нали :) Това беше най-вълнуващото и за мен, и за таткото!
Радвам се за вас! Аз не можах да отида на църква, много ми тежи вече и като знам колко много се чака, изобщо се отказах да ходя...

Сега се мятам да правя сладкиш с останалия изсъхнал козунак! Напоследък само това правя - сладкиши, хлебчета, мъфини и други подобни, то иначе не се изтрайва в къщи да стоиш по цял ден и нищо да не правиш...
Момичета, вие как си запълвате времето? Аз вече съм на ръба на изперкването :) свикнала съм да бъда винаги сред много хора, затрупана с много работа и тия три месеца вече ми идват в повече :)

*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #724 -: Май 03, 2016, 16:51:05 pm »
Толкова дълго сме го чакали, не съм първа младост

Вилия, колко млада си?  :oops:

И ние с ММ сме доста на възраст и точно затова пък се напъваме за естествено, че ако даде Господ второ, няма да има нужда да чакаме година-две възстановяване от секциото, а ще може веднага да пробваме. В крайна сметка сега трябва да мислим и да се съсредоточим върху това ни "ЧУДО", а не да правим планове за бъдещето, но това е моята логика за естественото раждане :)

Момичета, много сте изписали :) как изкарахте празниците?

Вили, честити ти розови гащи  stork-girl

Нани, на теб пък, честити ти ритничета --> много сладко чувство наистина  :kickboy: чак сега видях, че си писала "бебка", аз мислех, че при теб пол не видяха или се бъркам, или забравям вече много... Мда, този момент със забравянето отскоро ме споходи :)

Вилия, аз пък от както съм си в къщи и не работя никакво време за нищо нямам  osi_8 Не знам как да си го обясня този феномен с времето, но преди работех по 16 часа на ден 6 дни в седмицата и имах време за приятели и за всичко. Сега съм в нас по цял ден, нямам никакви приятели, но и време за нищо нямам :/ Аз до скоро се изморявах доста пък и повръщах много, но сега вече се чувствам пълна с енергия, чистя, готвя и подреждам по цял ден и дори с комшийката не ми остава време да се видя...

А докато лежах от изтощение и повръщане, четях за бебета, гледах клипчета за многократни пелени, ерго ранички, колички и "работех" върху списъка с покупките. Сега вече това ми се махна от главата, щото всичко съм харесала, набелязала и дори купила, та няма нужда да го мисля повече.

Почнах от вчера да плета на една кука --> захванах една маймунка играчка (че само такава прежда намерих вкъщи), но следващата седмица ще купя прежда и ще се мъча да плета буйки и жилетчици за бебето :)

Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #725 -: Май 03, 2016, 17:02:46 pm »
Маки, в youtube има много подробни клипчета за плетене на терлички (на две куки обаче) - на английски и на руски, и един английски сайт намерих - страхотни модели, има даже терлички като кецове Адидас :) аз ги започнах, да видим дали ще постигна същия резултат :)

http://www.garnstudio.com/pattern.php?id=3967&cid=19

https://www.youtube.com/watch?v=ZaeHtVPjQt4

Който иска да се пробва! После ще показвате снимки  :wink:

Маки, аз исках естествено по ред причини - по-бързо възстановяване, по-лесно захранване на бебчо, има статистика, че при секцио е по-голям % на дихателни проблеми при бебчо след време като астма и др., и освен това не исках да влияя на природата, коя да му е рождената дата...ама няма как, док беше категоричен! За годините, ти си по-млада от мен :)
*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #726 -: Май 03, 2016, 19:02:00 pm »
Здравейте, момичета! :)
Христос воскресе!
Вили-сънсмайл, честити розови гащи! :)

Аз пък, малко да ви се оплача, за пореден път се убеждавам, че каквито и планове да си правя, няма така да се получат нещата...В четвъртък боядисвах яйца след работа, до посред нощите, само и само да ми е изцяло свободна съботата ...и в събота цял ден в леглото :( изкарах еднодневен повръщащ вирус с малко температура :(  Но пък бях 6 точки на следващия ден :) Като цяло, добре ми се отрази почивката.
Замислих се, че на мен въобще не ми се ходи на работа вече, но пък вие се оплаквате от стоенето вкъщи... Док, при който ще запиша ЖК по касата в Бургас, ми спомена за болнични....Но, може би, ще поотикам още месец-два на работа. Изморявам се, но пък там не мисля за глупости. А и, ако така ще ми плащат болничнитеее - все още чакам НОИ да ми платят цял месец (от 23.02 до 23.03, подаден към НОИ на 5.04). При вас така ли се бавят? Нали уж за макс 15 работни дни щели да изплащат!?

И друг въпрос ми се върти в главата откакто започнахте темата за раждането. Нали докато се кърми, матката контрахира и пречи на евентуална бъдеща бременност!? Т.е. ако ще кърмите около година примерно, то дали ще е секцио и ще се възстановите за тази една година или ще е естествено няма да има толкова отношение към желанието за втора бременност. Как мислите?


Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #727 -: Май 03, 2016, 19:45:02 pm »
Маки, розови са ни гащите, даже докторката каза "категорично момиче"  :D И аз като теб искам да родя нормално. Това, разбира се, ако няма предпоставки за секцио. Доколкото съм се интересувала по темата, се оказва, че ако няма предпоставки за секцио, то за предпочитане е нормалното раждане. Даже малко се дразня, че често се говори как естественото раждане е опасно за майката, а цезаровото сечение се смята за супер безобидно. Смятам, че секциото е много хубаво нещо, ако има усложнения и бебето не ще да излиза от където трябва, и ако нормалното раждане би било опасно за майката и бебето.

Росс, казвали са ми, че след секцио 2 години не е хубаво да се забременява, но не съм чак толкова запозната. Нека някой по-запознат да каже. Иначе има случаи на жени, забременели докато кърмят, така че нищо не се знае.
*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #728 -: Май 03, 2016, 20:10:02 pm »
rosss, веднага намери телефони на НОИ - Бургас и се свържи с тях. Според не е нормално да ти бавят така болничните! На мен последните даже ми ги платиха предварително. До 30.04. бяха, а на 28.04 имах превод, сигурно заради празниците! Или вашата счетоводителки ги бави или някой от бургаското НОИ се е заблял....
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #729 -: Май 03, 2016, 22:32:56 pm »
Здравейте! Rosss, и аз имам проблем с болничните. Вече имам 3 болнични, които са входирани в НОИ. А нито един не ми е изплатен. Взех си пик номер. Следя какво е развитието, но .... Тези дни ще звънна в НОИ.
*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #730 -: Май 04, 2016, 12:44:26 pm »
Вилия, не съм плела никога на две игли (като дете съм плела шалчета и пеленки за кукли, ама толкоз), та и игли нямам, но харесах в амазон един комплект 5 шиша за чорап + нормални шишове за жилетки и ММ всеки ден пита кога ще ги поръчвам  :lol:

Искам много да се науча да плета и да е жив и здрав ю-тюб, ще пробвам доста клипчета и дано успея да изплета нещо :)

Нани, изпуснала съм ти розовите гащи, да са ти честити, а и на таткото ритничета та също :)

Моята плацента е предна и не знам дали от това, но много навътре усещам ритниците и то не като ритници, а по-скоро като размърдване някакво и непрекъснато си пипам корема, но нищо не се усеща още от външната страна...

Рос, за кърменето чета, че не пречи на бременността (в някои частни случаи може и да пречи, аз по принцип чета), дори имам приятелка, която роди, кърми, забременя, роди и продължава да кърми (без прекъсване) вече и малкото и голямото бебе :)

За секциото мисля, че много зависи от ситуацията. Четох, че както при нормалното раждане бебето един път излиза по-лесно, друг път по трудно (а и заради позицията), така и при секциото един път се налага по-малък разрез, друг път по-голям и Т.н.

Една 20 или 30 годишна матка следва да заздравее по-бързо от една 35+ 40+ годишна матка, заради по-добрата еластичност на младите клетки и Т.н...

Аз лично бих чакала 2 години, но познавам приятелки, които чакаха 1 година (ама доста по-млади от мен)  :oops:

Нани, аз също си мисля, че се спекулира с "безопасността" на секциото и Синеочка ми е свидетел, как преди няколко месеца, лично аз казах, че "секциото е по-безопасно", но после намерих една статистика на Британското здравеопазване (доста трудно я открих, но ще пробвам да пусна тук линк специално за Jbrul), че рискът в крайна сметка се свежда до 50:50... Също беше обяснено, че подобен тип сравнения е трудно да се правят, НЕ се правят и няма много данни, та въпросът ми е аджеба, след като няма данни и доказателства, на какво основание докторите в БГ казват, че едното е по-безопасно от другото?! Ако наистина едното е по-безопасно, то следва да има научни и официални данни и доказателства. Така че като цяло опасността е 50:50 и трябва да се оценява
частния случай за опасност, а не да се пропагандира без доказателства...
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #731 -: Май 04, 2016, 13:48:43 pm »
Маки, специално в България, според мен лекарите са виновни за неосведомеността на бременните и не разясняват рисковете, даже всъщност нищо не разсясняват. За един лекар е много по-лесно и бързо да направи едно планирано секцио, отколкото едно естествено раждане, което може да настъпи във всеки един момент. Четох статистика, че в България и в съседните държави секциото е много по-прилагано отколкото в развитите европейски страни. Не знам при теб как е. Аз лично съм чувала мои приятелки да казват "естественото раждане крие много рискове за бременната, а секциото е рутинна операция". Нерядко се случва доктора да каже на бременната "по-добре да направим секцио" и бременната просто се съгласява и въпроса се приключва.
*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #732 -: Май 04, 2016, 17:19:08 pm »
Канада май е взела най-доброто от здравните системи в Англия и САЩ. Хем се съобразяват с мнението на родилката, хем в прав текст ти казват, ако вагиналното раждане е опасно и няма хък-мък, секцио.


Вени, точно така, както си го описала е и в Англия, и в САЩ. Никой няма да рискува живота на родилката или бебето само и само, за да е нормално раждането. Ако вагиналното е опасно, без хън-мън се прави секцио. Ако няма предпоставки за секцио, без хън-мън се ражда вагинално  :wink:

Нани, съгласна съм напълно :)

Момичета, ето с какво си запълвам времето, малко е скучно и омръзва на моменти, но като че ли има много полезна информация за "как да се напъва", около момента с напъването  :lol: даже си превъртам и гледам само там (има много епизоди). Филмчето е нещо от рода на едновремешното Такъв е животът -раждането (по БТВ го даваха), но е за Русия.

http://www.youtube.com/watch?v=B8uNSX8q1Lc&sns=em
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #733 -: Май 04, 2016, 22:29:44 pm »
Благодаря момичета!
Утре съм планирала, освен официалното записване на ЖК, да отида до НОИ и да си взема ПИК и да видя какво се е случило.
Иначе за раждането нямам твърдо мнение как предпочитам да се случи. Ще става каквото каже док (така или иначе няма как да знаем, поради какви причини - реални или измислени, препоръчва секцио и аз лично не бих оспорила такова решение). Интересувам се, защото имам огромното желание и надежда да се роди живо и здраво бебчето, да се кърмим около година, после да си взема заповедта от фонда и да забременея пак. Ще ми се да се подредят лесно и щастливо нещата, иска ми се да се възстановя бързо-бързо след раждането....Абе, много желания и надежди в главата ми :)
Според мен кърменето контрахира матката, отделно пролактина е висок и незнам още какво е объркването с хормоните, но бих искала да са ок, когато ще се подлагам на процедура и ще чакам и ще се надявам да се е хванало второто ни бебче :)

Да ви отнеса в друга тема :)
Вие правите ли йога за бременни? Според вас, като се има предвид, че не спортувам, а работата ми е почти изцяло на бюро, дали е удачно да пробвам с йогата? До тук, само дълги разходки правя и нищо друго.


*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #734 -: Май 04, 2016, 23:14:36 pm »
Рос, ще се наложи да спреш кърменето, ако правиш стимулация.

*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #735 -: Май 05, 2016, 07:05:57 am »

rosss, йогата за бременни  е много полезна, но първо питай док дали разрешава! Аз третирам пилатес и йога от 5-6 години и въпреки това, док ми забрани :( Бях много натъжена, че ме лиши от това нещо :( вече се чувствам като дроб от това застояване....

А за забременяването по време на кърмене, има много такива случаи - приятелката ми е така - имат две момичета с разлика 11 месеца :) така, че ...трябва да се внимава. А по време на арт наистина не трябва да се кърми!

Относно раждането - моя приятелка (гинеколог във Франция) ми обясни, че при тях правят секцио в много краен случай и по принцип се набляга на естественото раяждането!
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #736 -: Май 05, 2016, 08:42:30 am »
Ето ме и мен след вчерашния преглед. Малкия мъж тежи около 2,800 кг, с главичката надолу е и всичко му е наред. Доктора предвиди, че ще стане около 3,500 до раждането. За сега всичко е наред, трябва да приготвям багажа за болницата вече, но съм го оставила за след празниците. Остана малко...
*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #737 -: Май 05, 2016, 13:09:29 pm »
Маки, аз ти казах да потърсиш данни конкретно за употребата на форцепс в Англия и да видиш същите данни за още няколко други държави (по твой избор) ;) Не съм писала за "по-опасно" и "по-безопасно раждане" - таман напротив - писах, че няма лесно раждане та затова се пада на нас, а не на мъжете.
Също така, ми е не особено разбираемо, да говорим за "безопасно раждане" по принцип. Безопасно за кого? За мен, или за бебето? Визираш опасности за единия и другия в хода на раждането, или евентуалното възникване на неприятности след самото раждане (все едно естествено, или оперативно). Мисълта ми е, че можем да говорим за рискове за едно, или друго при родилката, при бебето - да. Но ей така, съвсем обобщено да изкоментираме "ей това е по-безопасно от онова" - просто не е коректно. За секциото се казва, че е по-безопасният за бебето метод, понеже така реално се избягват рисковете от какъв да е родов травматизъм за него. Това е факт. В същият този момент - никой не твърди, че една оперативна намеса при мама, е по-малко рискова за мама от липсата на оперативна намеса. Всякаква операция си носи потенциалните рискове за оперирания, все едно дали ще ти вадят апендикса, или ще вадят бебе. Т.е. няма как да обобщим, че то секциото е по-безопасно, без да конкретизираме в какви аспекти и за кого, ами ей така "по принцип".

Когато говорим за естествено раждане - важи същото. Ако то протече както при Вени, или Блу, е как някой, който и да било и с какви аргументи ще каже: "Ааааа аман-заман, то секцио е трябвало, че по-добре/безопасно така"  :lol: В същото време, трябва да се вземат предвид и някои други неща. При една недобра предварителна оценка от страна на лекар, за конкретна майка, с нейните конкретни физиологични особености, състояние, размер, позиция на плода и пр. Ако за същата се подценят налични хронични заболявания от определен вид - то да й бъде препоръчано естествено раждане - реално е по-опасното и за нея и за бебето й от едно планово секцио. Давам пример с моя приятелка, първо раждане, тя беше на 20 г., бебето близо 4 кг., тя е дребничка, слабичка, с недобре развит таз и в добавка - с епилепсия. И нашите умници (лекари с огромен стаж, опит и име в бранша) - я опънаха да ражда естествено, без упойки и общо 36 часа мъки са били. Тя им прави гърч на родилната маса. Замалко и нея и бебето да изпуснат. Малкия си е жив и здрав, с една счупена ключица се размина тогава. Тя обаче...и до ден днешен си е с тежки проблеми като следствие от раждането, яки разкъсвания е имало, после правиха две операции и на маточната шийка и да не ви стресирам сега, НО. Ето ви и пример как млада жена бива реално осакатена, излишно измъчена, бебето й макар и леко е пострадало, заради една неадекватна преценка какъв начин да се избере за нейното раждане. И това изобщо не е причина да кажем "то естественото е по-опасно", дори предвид, че случаи като нейния не са особено изключение и до днес.
За всяка от вас, нейният си лекар би следвало да има най-адекватната преценка по тези въпроси. И дори вашето желание да не съвпада с неговите съвети - вероятността вие да грешите, а не той все пак е по-голяма. Неслучайно в тази тема все пилим до синьо - внимателно проучвайте и избирайте лекар/екип, четете, питайте, разпитвайте бивши пациентки на въпросния, за да се доверите на преценката му лично за вашия случай с "чисто сърце". "Много е мил и симпатичен" - не е достатъчно основание за избор да напомня. Един от най-добрите коремни хирурзи, когото познавам е такъв чешит и темерут, че Д-р Хаус пред него е мил, усмихнат и бъбрив човек.  :lol: Ама ако опра до нужда от такава операция - със зъби и нокти ще лазя да оперира той. Предполагам ми разбираш добре мисълта.
Аз също считам, че както в Канада процедират, което Вени ни е разказвала е най-добрият подход. При изгледи бременната Х да си роди естествено, без да се случи особен проблем - опитват така. Обаче за разлика от Англия - тръгне ли да се закучва това естествено - не го мъчат до последно, до форцепс и "разпаряне". Има си точен протокол кое, докъде и колко може да се изчака и при налични еди какви си показания - режат също без "хър-мър". И в Канада - си има доволно много родилки, които биват насочени към секцио, при определени показания и естествено раждане за тях - не се обсъжда. Знам го от друга приятелка, която отиде там преди повече от 15 години и двете й деца роди с планово секцио, по препоръка на лекаря си, защото рисковете за нея при естествено раждане са били преценени като твърде високи и точка.

По тези въпроси за България...реално никой от нас не може да има обективно мнение, в колко от случаите на оперативни раждания (извън тези по искане на самата родилка) - лекарят е препоръчал да е така, защото наистина се е налагало, в колко е било с "гранични показания" и за "презастраховка" и в колко лекарят е натиснал да е така, понеже на него по някакви причини така му е било по-удобно. Просто, ако погледнем всички документи, за всяко едно секцио у нас - там ще видим изрядно написани показания за същото, пък дали ги е имало реално, или не в онзи момент - върви провери. Няма как да стане. Въпреки, че аз самата предпочитам оперативно раждане за себе си, няма да се кривя, че сред мои близки - съм била свидетел лекарите им да ги навиват да е така, без ни едно реално показание към момента на това навиване. И разбира се - не одобрявам такова поведение. Била съм свидетел и на нелепи майчини инати в обратната посока - 7 диоптъра, високо кръвно, диабет и седалищно разположено бебе и се запъва тази девойка и не и не искала естествено. Обиколи м'найсе АГ-та, белким някой се навие да й води естествено раждане при тази ситуация и до последно си остана с убеждението, че й отказват от проклетия. Няколко човека й казаха откровено, че и другото да го поемат като риск - те само в учебник са виждали как се води раждане с такова придлежание на плода и не се наемат да си правят експерименти с нея. Накрая отиде по спешност да ражда в държавното АГ, при който се случи на смяна, щото нямало да й знаят предварително историята видиш ли ти и докато се опомнят - тя ще си роди естествено и готоУ.  :lol: Естествено, само като са видели на УЗ как седи бебето и са я бутнали в операционната, та всичко мина добре.

Та така момичета мили - четете, информирайте се, но помнете че това не е математика и на нищо "по принцип" и "обобщено" не можете да разчитате за един наистина информиран избор. Такъв можете да направите обаче за лекар, болница и екип, та отделете време и внимание на това предимно бих ви посъветвала аз.

На всички да е леко до края и да раждате коя, както си мечтае пожелавам! :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #738 -: Май 05, 2016, 15:29:03 pm »
Здраеейте и съжалявам ,чд се намесвам в темата ви.Прочетох всичките ви емоции и много ви се радвам.Пожелавам ви да сте здрави и да изживеете най-невероятната първа среща в живота-тази с детето.Аз имах невероятно проблемна и трудна бременност,още като спя сънувам кошмари и се събуждам легнала настрани,но есичко си струваше.Бъдете здрави!
*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #739 -: Май 05, 2016, 18:14:28 pm »
Здравейте, момичета :)
Вече официално съм записана на ЖК по каса. Всичко е наред с бебчето :)  Малко съм като в необрано лозе с тези прегледи по каса?! Нищо не разбрах: май ми се полага да ходя по веднъж месечно до 34та г.с. !? Нищо де, така или иначе, докато мога ще си пътувам до София.

Имам си превод от НОИ :) имам си и ПИК вече :)

Вилия, репродуктивния док ми каза, че може да правя йога за бременни...ще взема да пробвам без да се натоварвам :)

Аз не мога да забременея естествено, така че ми се изясни въпроса с кърменето :)

Днес само хубави новини :) Дано и при вас е така!