0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #20 -: Ноември 04, 2015, 09:45:59 am »
Тя си има все пак сериозен довод срещи вредните храни. И при мен доскоро минаваше номерът с пазенето на зъбите, но като гледа че другите си купуват боклуци от лафката, и тя юруш на маслините.
Даже тайно си беше взела от събраните от бабите пари и си купила чипс в кутийка за 2 лв. 8O Ма понеже много си харесала кутийката, та не си прикрила следите. :lol: И като я попитах от къде е кутийката каза, че съученичка й я дала. 
Отнесе наказание, не заради чипса, а затова, че излъга. Та изкара седмица без таблети, компютри и филми. После й направих чипс в къщи от картофи и й обяснихме каква е разликата.

Надявам се да си е направила правилно сметката. Джобни не давам, но гледам да има постоянно лев и нещо в портмонето, ако се случи нещо с обяда й (като например да го изсипе на земята  :lol:), да има пари да си купи нещо.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #22 -: Ноември 06, 2015, 00:42:40 am »
Като персентили и на тегло са както се казва "на сто процента".
 
Напомням, за който се интересува, че в момента тече кампания за безплатна силанизация на 4 кътника на деца 6-8 г. В сайта на кампанията има списък със стоматолозите. На двамата им предстои другата седмица, като го направим - ще пиша. Краят на кампанията мисля, че е до края на ноември.

В нашето училище като в детската градина госпожите няблягат много на това кой какво ял и защо не е изял. Чак ми е дразнително, както се изразява дъщеря ми. Дори са били наказани за два дни да не излизат навън в междучасията, защото две момиченца не си били изяли обяда. Говорих с госпожата, че не държа да са си омели всичко. Те си имат апетит и са ящни, та с една супа - или малко второ, няма да им се отрази кой знае колко. И след този разговор, ми разказват за наказанието на целия клас. Като имат физическо подтичват по двора, но физическото се води от госпожата им. Като вали - стояли в класната стая и писали домашни, защото в салона имало други ученици  :o. Ако някой е наясно коя точно наредба, ако изобщо има такава, определя ограниченията за групи храни, които да са на територията на училището, моля да я сподели. В самия им стол продават всички пакетирини л..а, които може да се сетите. И се получава така - родителите купуват купон, детенце се нарежда, взима си обяда, чопва на две на три от обяда и се нарежда на опашка за онез л..а. И няма думи, които да обяснят всичко това. Дъщеря ми не си купува, но не зная дали не е по-скоро от страх от моето неодобрение, а не от разбиране.
Двамата ги записахме в един клас, в началото тръгнаха добре, даже тази конкуренция помежду им понамаля. Тази седмица обаче ме побъркаха. След поредната стихийна кавга, в която Слава Богу не се нарани някой /счупиха един прозорец в препирнята/ говорих и с двамата. Оказа се, че крушката си има опашка както казват старите хора. И тази напрегнатост и изнервеност у сина ми има причина и тя не е в сестра му, основно. Причината е, че се чувства отхвърлен в училище и няма среда от приятели. Класът се е разделил на групички от деца, които заедно са били в една градина, едните постоянно играели на таблет/телефон в междучасието, имал един-двама полуприятели /така ги определи/ и другите били аутсайдери, които не можели дори да говорят и се държали бебешки. Някои деца са го обиждали от тези, които са група. Та се оказа, че основната причина е, че скучае и се чувства сам, също и ревнува, че сестра му си има среда и приятелки. Макар на тази възраст приятелството да е въпрос на час понякога. Много ми стана мъчно и честно не знам как да му помогна, защото това е път, който трябва да извърви сам. Опасявам се, че е добродушен, но ако някой от дразнителите прекали, може да посегне, а физически е много силен. Контролира се, като се бият със сестра му, се старае за разлика от нея да не я удря със сила, но си е дете.
*
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #23 -: Ноември 06, 2015, 15:38:37 pm »
А пък на мен ми се обадиха днес от градината, че щерката паднала на разходка в парка, пооожулила си лицето, устата й е като на Памела Андерсън и единият й преден резец се клати. Отидох, взех я, веднага минахме през зъболекарката. Не знам как успяват тези хора (то е център с много зъболекари), но успяха да я прегледат без тя да се разплаче изобщо. Шапка им свалям. Малко се бил избутал назад зъбът. Вероятно ще се намести от само себе си. Мека храна 10 дена и много сладолед за охлаждане. Излапа за обяд (в градината беше отказала да яде) една купичка ягодов сладолед и сега спи.
Обясних й другия път, като пада, да си подложи ръцете.
И така. Сдобих се с поне още един бял косъм. Директорката ми каза, че можело да се оправи сам зъбът или да падне. Не се прави нищо. Дано не падне, че три години с дупка хич не си го представям.

*
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #24 -: Ноември 06, 2015, 16:39:46 pm »
Много ли се клати? От опит казвам, че изглежда по-страшно отколкото е.



Моята калпазанка на година и половина се засили с всичка сила в ръба на една маса и резултатът беше два горни предни счупени зъба, клатещи се леко. Направо здравата ги беше подострила (горе на снимката). Доц. Маркова от Медстом каза, че в университета ги учели в такива случаи   първо да успокоят родителите и след това да прегледат детето.  :wink: И нас ни посъветваха десетина дена да е на мека храна и след това не сме имали проблеми. Е, тя след месец пак падна по лице и пак търчахме. Ама слава богу, здрави се оказаха и само леко ги беше поразклатила пак.

Сега като израстнаха постоянните видяхме, че те не са засегнати и си отдъхнахме.
*
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #25 -: Ноември 06, 2015, 22:05:00 pm »
Сия, не съм го проверявала аз. Зъболекарката каза да не го пипаме и натискаме.
Та според нея не се клати много. Тази вечер я гледах, докато се смееше. Не забелязах нищо. Правиха й снимка в зъболекарския кабинет. Изглеждаше зъбът все едно има като резка на него, но нищо повече. Дано да й се размине! Мисля, че шансовете са големи.

Добре се е подострила Алекс.   :lol:

Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #26 -: Ноември 08, 2015, 06:29:55 am »
Ох, миличката :(
Зъбните драми са на мода и при нас.
Ники врекна преди три седмици, че го боли предния зъб, този с короната, на мястото на извадения. След Тиленол мина и след седмица пак заболя. ЗАведох го на зъболекар, правиха снимка, гледаха всичко - няма инфекция. Постоянния отгоре е тръгнал да се намества (беше се изкривил заради инфекцията, която откриха миналата година, при счупения подвенечно млечен зъб) и сега боли горната челюст. Може и да е от синусите (нали и там инфекция), та вече на мен ми се реве, всеки го боли нещо.
Катерина и нея нещо я мъчат зъби, снощи не мигнахме, много плака, бие си устата, удря я в рамото ми, хапе ме лошо и не знам, колко още мога да продължа да я кърмя. Много я боли, ама и мен много ме боли вече :(

На единайсти имаме най-накрая среща с хирург и отсега си знам, че ще кажат да махаме трета сливица и да слагаме тръбичка в ушите. Много ме е страх, но едната ми учителка е с две слухови апаратчета на двете уши от перманентни отити като дете :(

Сега ще я потърся тази таблица с перцентилите да ги видя моите къде са :)
[/url][/url]
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #27 -: Ноември 08, 2015, 09:49:01 am »
Ех,да се оправят всички дечица -зъбните проблеми при малки и големи леко и неусетно да отминат .

Аз имам нужда от помощ  -Калоян има от двете страни на устните-точно в ъгълчетата  встрани някакви ранички .Не знам афти ли са .
Вътре в устната кухина няма нищо ,само отвън в ъгълчетата-като цепнато ,от няколко дни е така.
С какво да третирам ? Докато отидем на лекар .
Мазах с натурален алое гел ,ама му горчи и го трие .



*
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #28 -: Ноември 08, 2015, 10:20:35 am »
С балсам за уста няма ли да се получи? Предполагам просто му стои влажно там и затова става раничка.

Вени, на кой ще махате трета сливица? За хапането на бебето, можеш да я отделяш като хапе и казваш "Не", моят син ме е ухапал само веднъж.

Наистина много зъбни драми... :( Дано минава бързо!
Блу, аз давах кисело мляко, за сладолед не се бях сетила. Още ли я боли?
*
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #29 -: Ноември 08, 2015, 15:48:56 pm »
М-и, вече не я боли. Но като я питам какво е казала леля зъболекар и тя помни, че трябвало да яде сладолед.  :lol:  Има малко драскотини по устата и носа, но те ще минат. Ако е добре утре, ще ходи на градина. Ако не, ще си стои вкъщи.
Струва ми се, че нещо май почва да се разболява, но избягвам да я водя при педиатърката в понеделник сутрин, защото тогава е пълно с болни деца и може да закачи нещо допълнително. Ще я видим как ще е днес и утре сутринта и ще преценя!

Нимика, имаш ли бепантен? Пробвай с него!

Вени, тръбичките не са толкова страшни. На детето на моята приятелка му сложиха. В някакъв момент си падат сами и после всичко му беше наред.

*
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #30 -: Ноември 08, 2015, 15:53:47 pm »
М-и, вече не я боли. Но като я питам какво е казала леля зъболекар и тя помни, че трябвало да яде сладолед.  :lol: 
Има си хас такова нещо да се забрави  :lol: нашият педиатър почерпи детето преди 2г и кусур с бонбон и това са "бонбоните от доктора" като ги види  :lol: И аз мразя да водя в препълнена чакалня, при нашият май всяка сутрин е така.
*
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #31 -: Ноември 08, 2015, 21:03:05 pm »
Отдавна не съм писала, но надничам редовно-та и аз да се включа със зъбните драми. Моя синковец извъртял два кариеса по съседство на 4 и 5 зъб, ама докато се борихме с него да го покаже,  единия стана пулпит.
И като се започна една мъка да разреши на някой да му работи  в устата пет зъболекари сменихме,  та чак шестия успя 8O. През това време моя милост се моли на негово Величество, кара се, рева и обиколи София.
*
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #32 -: Ноември 08, 2015, 23:03:45 pm »
Да се включа и аз по темата със зъбките и да ви кажа какво каза нашата зъболекарка вчера като водих децата на профилактичен и на Деси й направи панорамна снимки, че се правело някъде след 7-8 г. възраст, а ние не бяхме. Та, масово децата след 2000 г. нямали мъдреци, изобщо нямат зародиши на тези зъби. Деси също няма да има мъдреци. Еволюирали рече, това била причината  :lol:
*
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #33 -: Ноември 08, 2015, 23:33:46 pm »
То и аз нямам мъдреци. Сигурно съм от младото поколение.  :lol:

*
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #34 -: Ноември 09, 2015, 06:58:52 am »
Мда, за мъдреците го каза и зъболекарката на Теодора. Еволюция, майка! Аз също долу нямам мъдреци, полуеволюирала съм  :lol:. Да се оправят зъбните неволи на всички, че е страшно! Теодора има сериозни проблеми със зъбите - докато видим кариесчето и става пулпит. Миналата седмица имахме ужасно зъбно преживяване. Петият зъб долу направи абцес за втори път и се наложи да цепнат венеца и да извадят зъба. Моето момиче е герой! Много се страхуваше, но изтърпя всичко! Майката и тя стискаше зъби в кабинета на хирурга, но добре, че пред кабинета имаше една табуретка, на която да рухна, след като излязохме  :?. В чудо се виждам с тези млечни зъби, моля се постоянните да са здрави!
     
*
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #35 -: Ноември 09, 2015, 08:43:05 am »
Много сме, силни сме, нали така се казваше и аз нямам един мъдрец, т.е. имам 3 само :lol:
*
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #36 -: Ноември 09, 2015, 09:15:39 am »
Е, моите са тръгнали да еволюират от 6-ти зъб  :lol:
*
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #37 -: Ноември 09, 2015, 10:10:32 am »
StefiZ, благодаря на информацията. И ние след месец сме на профилактичен преглед, та ще питам и за снимка, ако не ми предложат.
Всъщност при нас може и да се наложи снимка, че един зъб от лятото не иска да излиза. Сигурно не си намира място.
*
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #38 -: Ноември 09, 2015, 11:52:46 am »
Да, попитай, на снимката много ясно се вижда структурата на зъбите - млечни и постоянни под тях, на какъв етап от разтежа са, колко са големи и т.н.
Re: Нашите пораснали деца през ноември 2015
« Отговор #39 -: Ноември 09, 2015, 14:35:25 pm »
м-и, аз тези ранички бих ги мазала с краве масло.
Това за мъдреците малко ме плаши - ние правихме панорамна снимка, но не съм питала за това, а и не са ми казали да има проблем.
Имам познат - мъж на 40 г вече, който по рождение е без зародиши на 6 постоянни зъба, вкл.резци и кътници. Много трудно  компенсираха тази загуба, като ученик имаше комплекси и не смееше да се усмихва. Обяснението беше "дете на бъдещето". Като гледам рекламите на блендери, дето "екстрахират" смилайки храната се сещам за това момче.