0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #600 -: Юли 03, 2015, 09:25:28 am »
Благодаря ви момичета!
Зайче и аз искам бисквитка  :lol:

Нормата няма да я спазим. Много дълги тия страници бе  :lol:
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #601 -: Юли 03, 2015, 12:06:52 pm »
А, дълги. Ако всеки пуска по един пост на час, до довечера сме готови  :lol:
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #602 -: Юли 03, 2015, 12:18:02 pm »
а Джбрул ни пусна мухата и изчезна  :lol:
да идва да помага  :)

*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #603 -: Юли 03, 2015, 12:26:45 pm »
Аз пък ходих да внасям здравни осигуровки. И се ядосвам, защото като идеш при личният си лекар все нямат направления и си плащаш за всичко. :x

"Единственото изкушение, което никой никога не е успял да победи, е надеждата."
Ромен Гари
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #604 -: Юли 03, 2015, 12:29:08 pm »
а Джбрул ни пусна мухата и изчезна  :lol:
да идва да помага  :)
хихих и аз това си мислих

Момичета я да разсърдя малко темата. Тоя чернобилски пожар дали наистина би бил опасен за нас?! Една съфорумка снощи ми пусна мухата и не ми дава мира тоя въпрос...

Теди смени си ЛЛ. Никога не са ме връщали като искам направление. Често получавам повече от желаното. Изобщо, само добри неща мога да кажа за ЛЛ, смятам скоро и дребния да местя при него, просто в началото не го искаше. Винаги е бил честен и ми каза, че се притеснява да има толкова малки пациенти :)
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #605 -: Юли 03, 2015, 14:11:18 pm »
Ще се глобяваме другарки, заради "ниска производителност"  :lol: Ей го - не остана време, а още 20-ина страници има - несериозна раУта ейййй.
Сега съм заета аз, да не кажа почти липсваща от нет-а и още седмица ще е така, та не мога да ви помогна особено със спаменето, за което много сЪ извинявам де.

м-и, аз чак одеве и то случайно мернах това за Чернобил. К'во да ти кажа...и да е опасно наистина и да го знаем навреме (на като 86-а) - все тая. Реално нищо не можем да направим, за да се защитим. Ако вЕрно има радиация, та високи нива и въздушните течения я носят насам - можем единствено да се надяваме да няма тежки и масови последствия от това.
Класическите мерки в такива случаи - са трудно приложими и със спорен ефект т.е. колко има файда да ги вземеш тях се знае в общи линии. И "знаенето" се свежда до личната утеха, че си опитал да направиш нещо все пак. Реалното нещо, дето би дало файда е - да се наврем в бункери и да ядем "космическа храна", което е небъдно.

Все пак при радиационна заплаха, който иска и може...не се стои на открито, а в жилището, затварят се врати и прозорци, уплътняват се, ако може и има нужда, пие се бутилирана вода (с дата преди случката), яде се консервирана храна (пак се гледа датата), излиза се на открито с противогаз и в краен случай и пр. И сама се сещаш, че ни моЕ си затвориш детето у дома за неизвестно колко време, нито само с консерви ще го храниш пак неизвестно докога, за противогаза да не коментирам нали. Жилищата ни реално и супер затворено и залостено да е всичко - не ни предпазват от радиация баш, осен ако не са изцяло стомана и бетон.

Специално за йода искам да кажа нещо, щото вече четох на няколко места, че се хукват хората особено майките да дават йод със захар... 8O В тези ситуации, ако се приема подобно нещо - това е т.нар. йод 131 (натриев йодид), той е изотоп, при това нестабилен - не е този йод, дето го има в аптеката за промивки на рани, та хората хукват и да го пият него. Йод 131 се произвежда, чрез разпад на уран-235, или чрез неутронно бомбардиране на стабилен телуриум в ядрен реактор. Има полуживот 8.04 дни. Това чудо го няма за свободна продажба първо, второ ако се прилага - се дозира от специалист, според определени параметри. По принцип, при радиационен риск за населението - следва  да се предостави на гражданите от съответните държавни ведомства (Гражданска защита), или при риск отнасящ се за цялото население - се включват Червения кръст, армия, полиция и пр. Поне така е "по протокол". Дали държавата ни изобщо има възможност да приложи такъв протокол спрямо населението в случай на нужда - нямам идея, ама залагам на "по-скоро не". Та все пак - не пийте йод де ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #606 -: Юли 03, 2015, 14:38:38 pm »
Въъъъ, забравих заръката на нашия президент.
Само да вметна по последния ѝ пост. Напълно съм съгласна с всичко написано от нея (дори и с частта, която не ми е много ясна в детайли :lol: ). Но препоръката
Та все пак - не пийте йод де ;)
не подкрепям напълно. Аз пия по 2 - 3 капки йод в малко вода при разстройство. Помага, освен ако не сте лепнали стомашно-чревен вирус.
Смайли, аз си знам, че вече не е заразна, ама не ми се разправя с „майки орлици“.
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #607 -: Юли 03, 2015, 14:44:59 pm »
На сайта на Агенцията за Ядрено регулиране може да се следят стойностите на радиационния фон.
http://www.bnra.bg/bg/emergency/radgamma_background

И днес няма завишение в нито един пункт. За територията на Република България естественият радиационен гама-фон е в границите от 0.06 до 0.40 µSv/h. Най-високо днес е в Банско 0.19, Пловдив 0.14, Лом 0.14 и Елин Пелин 0.14. Във Варна и Русе , които все пак са по-близо до мястото на събитието е 0.10. Румяна Бъчварова също уверява, че следят изкъсо какво се случва и няма повод за притеснение. В Украйна пък били овладяли въпросните запалени торфища. Изглежда, че поне България не е пострадала по някакъв начин.

И малко разведряване на обстановката и повод за спам :) да ви почерпя за рожденния ден на съпружието. :)

http://www.kazanlak.com/common/images/20140620-VEGVPKPJIXM-1403254121.jpg
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #608 -: Юли 03, 2015, 14:52:09 pm »
Пеше мЪ - имах предвид да не се пие йодец с цел да се спасим от радиацията, щото нали това коментираме. И посочих какъв "йод" се приема с тази цел. Ми не, не е тоя дето ти го пийваш, то в общи линии - само името му такова на другия.
Личното ми мнение по казуса (не, че има чалъм да докажа обективно правота) е, че се всява излишна паника. Предвид къФ го ядохме миналия път с Чернобил - почвата е благодатна, разбираемо ми е. Обаче, ако ровнеш световните информационни агенции - няма паника по темата. Ся...к'вото и да е, в "белите държави" - не е да не знаят какво е радиация, какви са рисковете за населението, та освен това - там ако някой не вземе адекватни мерки в такава ситуация - за разлика от тук - ще хвърчат глави. Буквално и много сериозно. Та щом "онези" не са се задертили чааак толкова...;)

Додич, да ти е жив и здрав, много да те обича и да сте щастливи мноооого години още!
« Последна редакция: Юли 03, 2015, 15:20:14 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #609 -: Юли 03, 2015, 14:58:17 pm »
Додич, да ти е жив и здрав мъжа и много да те слуша!

А, ъъъ, не е ли рано за тези питиета  :lol:

Не се връзвайте за тези глупости с радиацията, до преди 100-тина години са мислели, че е полезна...
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #610 -: Юли 03, 2015, 16:14:18 pm »
На мен идеята ми изобщо не е предпазване, затваряне в къщи и ядене на консерви  :lol: Наистина е неприложима де, поне у нас. За пиене на йод през ум не ми е минавало (аз съм с проблем със щитовидната жлеза и може и по-лошо да стане ). В европейските медии аз абсолютно нищо за предполагаема опасност дори не намерих и затова се чудя дали има дори евентуална такава.  Ама масовата психоза е голяма работа. Чета някой си купили уреди за замерване  :lol: други наблюдавали поведението на чайките  :lol: :lol: :lol:
Додич, на тия не им вярвам, даже гледам, че във Варна днес са мерили 0.3, 0.4, а в тая таблица пише 0.1 :) Да ти е жив и здрав мъжът!
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #611 -: Юли 03, 2015, 18:11:54 pm »
м-и, "вътрешните птички" от ГЗ ми казаха, че си е просто паника, а аз им вярвам. Вярвам им щото сме си достатъчно близки, че да знам на кого за какво да вярвам. Не ставай смешна ся с това "във Варна били мерили" ;) С КАКВО са мерили бе душа? Уредите, с които ведомствата мерят радиационен фон - не ги продават в "Практикер", не струват 30 лв., отделно че там не е "просто замерване" - има и обработка на събрани данни, от хора с нужната квалификация, че чак тогава вече се обявява еди каква си стойност. То все едно аз да претендирам, че стайният ми термометър за 3лв. от китайския мери каквото този на някоя от метеостанциите и моите си данни, са някакви релевантни, та и над техните като достоверност...
Дано не засегна някого неволно, ама разни маминки на малки деца дето се чудят за какво да изпаднат в истерия - правят буря в чаша вода по форуми и ФБ и толкова.  И това не е за първи път все пак, че да му се обръща чааак такова внимание. Те тия дето ся мерят радиацията и им иде висока, през ден ги пръскат разни самолети с нещо си да ги разболяват и к'вото ти щукне от тоя вид. Не ги отразявай просто.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #612 -: Юли 03, 2015, 21:11:31 pm »
Оф, да бе и вируси ръсели със самолети през ден. Покрай тоя Чернобил и това прочетох. "Мерили" явно от службата, защото във вестник го видях, не в коментари или форуми, но то дори и гранично си е в норма, просто беше различно от посоченото на страницата и затова го отбелязах. На медиите и службите знаеш защо не им вярваме :) Притеснява ме, че прекалено се опитват да ни успокоят. Това от една страна. От друга, цяла Европа мълчи, значи е фалшива паника :) Просто ми е интересно, дали АКО  дойте, би била сериозна радиацията, дали би излязло много извън норма нивото. Такива хипотетични. Нямало да дойде, преди малко и мен ме успокоиха  :lol: Не че някой може да гарантира, на къде ще духне вятъра де :)
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #613 -: Юли 03, 2015, 21:29:17 pm »
Dodich, да ги е жив и здрав мъжа и много да се обичате още дъъълго време.
За паниката да ви кажа - влезте им в положението на журналята де. Лято е - мъртъв сезон откъм новини. Че и реалити форматите свършиха, та и с техните „герои“ не могат да ни занимват. И какво им остава на хорицата - да ошашкат народа. Май пак лятото беше, когато заради „предвижданията“ на един пълен куку половин Хасково спа навън цяла нощ. По-възрастните (като мен) помнят и Козлодуйското Ку-ку. Тогава дори здравомислещата ми майка им се върза. Въпреки, че ѝ показвах надписа, течащ отдолу през цялото време. И въпреки, че и двете четяхме много и знаехме, че „Война на световете“ е започнала като радиопиеса и е подлудила англичаните. То май и на края на предаването си пишеше „по идея на Хърбърт Уелс“. Ама тя им повярва и дълго и упорита ме убеждаваше, че „те точно така правят“. Та любовта на българина не е съвсем безпричинна, нито е от вчера.
« Последна редакция: Юли 03, 2015, 21:31:22 pm от Pesheck »
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #614 -: Юли 03, 2015, 21:34:09 pm »
Додич, честит рожден ден на съпружието. :)
Да е жив и здрав! Наздраве!

"Единственото изкушение, което никой никога не е успял да победи, е надеждата."
Ромен Гари
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #615 -: Юли 03, 2015, 21:49:25 pm »

излиза се на открито с противогаз и в краен случай и пр.
С противогаз и по шлифер. А под шлифера - нищо. И като се разминаваш с някой - ха! и отваряш шлифера. Извинявам се, ама простотията отвътре просто ми дойде,  :wink:

Додич, честит празник на съпружието! Наздраве!
« Последна редакция: Юли 03, 2015, 21:56:25 pm от rtfrtf »
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #616 -: Юли 03, 2015, 21:51:37 pm »

излиза се на открито с противогаз и в краен случай и пр.
С противогаз и по шлифер. А под шлифера - нищо. И като се разминаваш с някой - ха! и отваряш шлифера. Извинявам се, ама простотията отвътре просто ми дойде,  :wink:
хахаха еее не, няма да се пазим толкова  :lol: :lol: :lol: :lol:
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #617 -: Юли 03, 2015, 21:58:44 pm »
С противогаз и по шлифер. А под шлифера - нищо. И като се разминаваш с някой - ха! и отваряш шлифера. Извинявам се, ама простотията отвътре просто ми дойде,  :wink:
:lol: :lol:
rtf, един вид ексхибиционизъм. Веднага си го представих.

"Единственото изкушение, което никой никога не е успял да победи, е надеждата."
Ромен Гари
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #618 -: Юли 03, 2015, 22:10:48 pm »
Теди, точно!  osi_9

Днес почти цял ден бях по жегата, та сега разпускам с бисквити с шоколад, ама и той се поразтопил. Ходих между два ангажимента да правя резервация на майка ми на Банята в Овча купел, а на регистратурата ми се смеят, че не били хотел. Е, уредихме резервацията, де. После отвисях на едно място и като се прибрах се аклиматизирах 1 час, че тръгнах на +17 градуса, а се прибрах на +27. И малкия д'Ивчо разхождах привечер, че той хич не трае на жеги.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 10
« Отговор #619 -: Юли 03, 2015, 22:19:23 pm »

излиза се на открито с противогаз и в краен случай и пр.
С противогаз и по шлифер. А под шлифера - нищо. И като се разминаваш с някой - ха! и отваряш шлифера. Извинявам се, ама простотията отвътре просто ми дойде,  :wink:

Додич, честит празник на съпружието! Наздраве!

rtfrtf, не е тъй - наметнати с бял чаршаф и поемате към гробищата и автомата го държите напред, да не ви капе по краката като се топи. Имаше някакъв виц такъв навремето. Ама много навремето.