0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Би трябвало да не ти трябва,при пътуване в страни от Шенген!!!
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Днес стана ясно, че и при нас е препоръчителна операция  :(
Фронталния шеф му е напълно затворен, другите са отворени, но отпред няма как да нараства главичката.
Риска, ако не направим операцията е 50%, че може да има затруднения с четенето и усвояването на езика.


Mgstra, Bonbolini, не се плашете момичета  :( Докторите си разбират от работата. След години ще разказвате на дечицата през какво са преминали, но как всичко сега е наред.  :P

Момичета има ли някакъв сайт на държавните детски кухни, както има за яслите и детските градини например? Искам да видя какви са изискванията за записване и какво меню предлагат. Днес минах през кварталната, но беше затворила вече, та не успях да се информирам. 
*
mgstra съжалявам,че и на вас ще ви се наложи такова нещо,предполагам ще я направите,да минава бързо и безболезнено за дечицата,какво да кажа друго това е  :(

Бонболини при вас има ли вече насрочена дата,радвам се че малчо няма вече сополки.

Момичета това на тази възраст като вашата на бебчетата ли се открива,и как се разбира ,педиатъра като опипва фунтанелката и оглежда главичката така ли?А доста ли е забележимо това ръбче?

ra40 браво на малкия,сега ще става още по-хубаво и интересно  :)

Рафаила увеличиха ли ви капките повече или остана така,какво друго каза докторката?

*
ra4ko75 ra40 Благодаря много за отговорите  :wink: Поздрави на всички!


*
Момичета има ли някакъв сайт на държавните детски кухни, както има за яслите и детските градини например? Искам да видя какви са изискванията за записване и какво меню предлагат. Днес минах през кварталната, но беше затворила вече, та не успях да се информирам.
За общинските детски кухни можеш да провериш на сайта на общината. Там има адресите на кухните в София и документите за записване - заявление, бележка от личния лекар за липса на алергии към храна, копие от акта за раждане на детето и 30 бурканчета :). Има изисквания само ако ползваш някакво намаление.
*
Аманда, при нас стана съвсем случайно по време на редовната консултация на 3-тия месец. Педиатърката просто се вгледа и спомена нещо за ръбче, но не се много впечатли, защото главичката нараства в норми. Но благодарение написаното от bonbolini, аз самата започнах да се вглеждам и да търся информация в интернет. Разбрах, че това ръбче не е безобидно. И пак благодарение на bonbolini, се свързах с доц. Георгиев от Иван Рилски и направихме консултацията, после снимката и от нея стана ясно, че се е затворил фронталния шеф, който по принцип се затварял окончателно към 6-7 година на детето.
Видимо, ако не знаеш къде и какво да гледаш, няма да забележиш нищо. Но като ми е показано вече, аз го виждам, но не е нещо грозно или натрапващо се.
Според доцента, това ръбче може да се появи и на по-късен етап.


*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Здравейте,

а някой да се е позаинтересувал отсега, как стои въпроса с приема в детските градини(знам, че има нарочна тема, но там на дневен ред са по-скоро детските ясли :lol:)? Така ме стресираха днес, че едва ли, не съм ужасно закъсняла с подаването на документи 8O

Мястра, Бонболини напълно съм съпричастна с проблемите ви, вярвам, че нещата ще се подредят по-възможно най-благоприятния за децата начин!

По въпроса с бавачките аз ползвам такава, препоръчаха ми я познати и съм много доволна от жената, приема ги, като собствени внучки, каквито за съжаление, тя самата, никога не ще има ...


*
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
dess_dess, зависи за кой град става дума...аз сега съм на вълната в София и тук и да искаш не можеш по-рано да се запишеш/кандидатстваш, така че не мисля че си изтървала сроковете...

Момичета, тези дни малкия май го тормозят венците. Много е неспокоен, ако заспи през деня става след 20-30мин едва и то с писъци, направо съм луднала (затова и не съм писала много). В четвъртък бяхме на консултация и трябваше да му слагат ваксини, ама ги отложихме за всеки случай - каза ако е здрав да ходим във вторник. Странното е, че като се напъне и се дави и кашля сякаш, но тя го прегледа и каза че му няма нищо, а и аз смятам че е от повръщането, ама знам ли... Промивам му носа с физ.р-р и дърпам с помпичката нищо не излиза. Но в сряда сме на фотосесия при Калина и мисля да отидем на консултация в четвъртък, че да не вземе да вдигне нещо температура от ваксината и да ни пропадне фотото (Записала съм часа в началото на януари 8O). Луда работа... Той като не иска да спи и аз го хвърлям в колата и ходим напред-назад по задачки, поне дреме в колата/кенгурото/количката :lol:
Иначе си наддава добре - вече е 7кг, т.е. качил е 500гр този месец :D и е станал много любопитен, върти се навсякъде - едвам го измериха, като шило в торба е :lol: На моменти като го сложа на леглото и се обръща почти по корем, а по гръб на мига и се хил. друг път пък като го сложа и се разплува и протестира и не ще дори да се надигне 8O Има си характер детето! :lol:

47 Smiles, поръчах кики бибс и съм очарована 8) Тревожеше ме да не са му х;абави около гушката или да му се качват на устата, но много добре стоят и попиват - днес е страшно, заминаха 3 броя :lol: :?

Лека вечер на всички!
Привет и от нас  :P

Mousyt, много се радвам, че са ви харесали лигавничетата.  8)
А педиатърката каза ли ви дали скоро ще избива зъбче? Дано да избие и малко да се поуспокои детенце  :P
Ти, като каза за Калина ме подсети и аз да запазя час, че нямаме никакви снимки заедно с Дани. Ще се пробвам за Тонита. При нея не се чака толкова.

Beata, мерси за инфото за кухните. В сайта на Столична община информацията е доста ограничена (намерих за 4 района, но не и за нашия). А менюто явно никъде не го оповестяват предварително.

Ние нашето дете вчера да го оставим 7 часа и половина без ядене (само на един банан). Казах на баща му да го нахрани и аз легнах да спя (за пръв път откакто се е родил, лягам да спя през деня). Той не разбрал. Аз станах и си мисля, че детето е нахранено и чакам да дойде време за следващото ядене. Той беше кисел, но това се случва често, та и не съм предположила, че може да е, защото е гладен. По едно време се сещам да попитам мъжа ми в колко часа точно му е дал да яде и тогава ми се изясни ситуацията.  :?
 
Хубав ден на всички!
*
47 Smiles, моята педиатърка не е много словоохотлива по начало :lol: Забелязах, че му огледа венците (досега не го беше правила), но нищо не ми каза... мен ако питаш не виждам да са заизлизали, баща му ми обяснява и показва как му било побелял отстрани венеца, ама си мисля, че трябва отгоре да побелее... но са му се втвърдили та те го мъчат. Дано наистина избие нещо :?
Иначе аз понеже за 7 месеца имам сигурно 3 снимки с малкия :x, защото всички ги снимам с него, а като помоля мен да ме снимат и всички сякаш за първи път хващат фотоапарат :? и много се бях вкиснала предколедно и баща му ми подари ваучер за Калина (явно от време на време му се случва да ме слуша какво приказвам, щом е запомнил името и :lol:)
А за историята с таткото и яденето....ох колко познато :wink: Ама явно ви е кротко детето щом само е бил кисел, а не е вдигнал голям зор :lol: Чудя се дали ще дойде денят, в който да оставя малкия спокойно сам с баща му :lol: или по-скоро на колко 18 години ще е той тогава :lol: Засега единствено на майка ми и имам доверие да и го оставя без да се тревожа, че ще забрави да го нахрани или приспи или нещо такова. Дори тази седмица ще я тествам два дни, че трябва да се включа на едно обучение 8)
*
Днес беше подходящо за разходка и като гледам всички сте се възползвали :lol: 8)
Малкия сутринта беше много добричък да поспи и аз успях да ошетам и да направя пюренца и цял следобяд бяхме навън, прибрахме се преди половин час :lol:
*
Beata, мерси за инфото за кухните. В сайта на Столична община информацията е доста ограничена (намерих за 4 района, но не и за нашия). А менюто явно никъде не го оповестяват предварително.
Менюто го оповестяват предварително само в самата кухня. Можеш да отскочиш до тази, близо до вас, за да се ориентираш.

Иначе браво на твоето кротко дете, щом не е пропищяло от глад  за 7 часа :).

И аз харесвам снимките на Калина и вероятно ще направим фотосесия при нея някой път, но засега се снимахме на друго място и съм доволна. Пепи се оказа готов фотомодел, позира като професионалист  :lol:. На Ани явно й трябва повече време да се отпусне и да се усмихне. Да стои мирна за повече от секунда не може :).

mgstra, bombolini, надявам се всичко да мине бързо и успешно за вашите дечица.
*
Здравейте!
И при нас слънцето се показа днес,но доста пестеливо,не ни попречи да се разходим поне за 1-2 часа.Малката следобяд остана при нашите и си я взехме чак в 19 часа,успях да се поизлежавам  :oops:, вчера ми беше хигиенен ден и доста се поизморих ,утре на работа до обяд и така.


mgstra благодаря ти ,че ми разясни.Вгледах се да видя дали не сме пропуснали нещо на прегледите при педиатъра,но така не виждам нищо,дано наистина е така,че се притесних по край вас.Всичко ще мине на децата,а на вас сили инерви да изтърпите операцията  :hug2:,че то си е притеснение няма как  :?

47 Smiles миличкия Дани,поне ще знаеш колко може да издържа понякога ако закаснеете за хранене  :D

Mousyt може и да е от венците,мажеше ли нещо ти или друго даваш,ако не оробвай да мажеш.При нас не побеляваше кой знае колко директно преди излизането се появява нещо даже като черничко и хоп зъбчо.Дано да пробие по-барзо ако е зъб,че да ви олекне малко.

*
Днес времето наистина беше страхотно, но ние имахме други занимания.
От днес Никола вече е християнче  :)
Много инцидентно и много неочаквано за всички, днес кръстихме Никола в една много красива църквичка в Банкя. Очарована бях от цялата церемония, попа беше невероятен. Много се радваше на бебчо и на широко отворените му и любопитни очички. Малчо се държа страхотно, малко плака като го извадиха от водата и много плака като го обличахме.  :lol: През останалото време беше спокоен и любопитен.
После подобаващо се почерпихме и се прибрахме чак вечерта.


Mgstra, честито ви християнче  :P
И Дани се разплака като го обличахме (тогава беше на 4 месеца, но и досега не я обича тази "процедура").

*
Чудесно сте го решили, mgstra! Бог да закриля момченцето ти! Странно, че обличането се оказва по-неприятното действие :).

Аз съм решила да кръстя моите след Великден. Иска ми се да е топло :).
Честито свето кръщение на Никола.Нека премине през изпитанията леко от тук нататък.Ние още не сме мислили кога ще кръстим нашите сладури,но ще му дойде времето и на това.
За снимките-мислех,че съм единствената майка,която няма снимки или поне -никакви хубави снимки с бебетата си.Но се оказа,че и други се оплакват от това така че пожелавам най-прекраснатата фотосесия на Мати с мама!
За оставянето на децата сами с бащите-спокойно,ако сега изглежда безнадеждно към 6-тата година някъде може и да се получат нещата.Поне нашият опит това показа.Мисля обаче малките,макар да са двама,да ги свиквам по рано да остават по мъжки.Както и с баба, както и с бавачки или в комбинация от възможните "гледачи".Пък да видим.С батко им,колкото повече отлагах оставянето при друг да го гледа,толкова по-трудно ставаше да се навие някой за повече време.
*
Благодаря ви, момичета  :)
Ние също бяхме решили като стане по-топличко, но като стана ясно за операцията, кръстницата му беше категорична, че преди нея трябва да го кръстим. Аз от другите грижи, не съм се и замислила по този въпрос, но тя много бързо направи организацията. Вчера информирахме най-близките ни и днес вече сме си с християнче. Наистина стана много хубав ритуала, имайки предвид краткото време за организация.

И аз искам професионални снимки. С Мишо не успях да се организирам, но сега ми се иска да направим и на двамата. Много са сладки като Мишо започне да гушка Никола, да го целува навсякъде, да му казва постоянно "обичам те Никола" и ми се иска да ги запечатам тия мигове на пълно щастие за мен.  :heartbeat: :heartbeat: :heartbeat: