0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Привет на всички!  :P

Бонболини, пожелавам ви бързо възстановяване от операцията! Пиши как сте.

Ра4о, различно ги държат коликите бебчетата. Нас ни държаха до 4.5 месеца. Но да знаете, че не е задължително и зъбите да са толкова страшни. При нас например със зъбките е в пъти по-лесно (поне засега с 4-те зъба, които имаме).

Мих, и на мен ми се струва трудно да отидеш на почивка с близнаците, но знам ли ...

Mousyt, и аз бях така с пюренцата в началото. Бях напълна фризера с всякакви плодове и зеленчуци, когато им беше сезона, че захранването ни се падна зимата. Почти всичко свърши. В момента имам само домашна тиква и домашни чушки. Но вече не ме е страх да давам и купени от магазина неща. Просто ги обработвам подходящо, доколкото мога.

На Дани днес му беше първото задавяне. Много беше страшно. И той самият се изплаши миличкият и се разплака накрая. Вече много ще внимавам с парченцата плодове, които му давам.

По лека лека почнах подготовката за РД-то. Нали съм по интернет пазаруването, та вече поръчах балони, свещи, летящи фенери, грим за децата. Трябва да му измисля и тоалет на детето, че основно анцузи има  :lol:

За втори път се опитвам да хвана работното време на държавната кухня и не успявам. Много се разочаровах още предварително. Няма обявено работно време на вратата и никаква друга информация и според мен е умишлено. Питах една майка и тя ми каза, че работи от 12 без 20 до към 12.10 ч. Освен това ми идва далечко - отиване и връщане 40 мин. без да спирам никъде и да чакам по опашки.

Целувки на всички бебки и бебковци и по-големички дечица :)
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Михче и аз ако знаеш, как се замислям за една почивчица :P Миналата година, не отидохме :? и заради децата. Малки били, как на дълъг път, ама тази година се замислям за една почивчица около Великден и една по-сериозна :P през август. Само ,не съм наясно с този катун :P къде ще го прибираме, то легла, то корита, ММ ще трябва цял автобус да наеме, пък и ако ще трябва да готвя там за нас, за тях (ако наемем къща някъде) незнам, каква ще е тази почивка, аз съм свикнала в хотелче със звездички :lol:
Ох Смайлче и мен много ме е страх от задавяне, затова още аз им давам плодчетата, като заговорихме за тях, вие в този сезон какви им поднасяте?

Аз пробвах киви, хем сладко беше, омекнало, такава физиономия видях от Стефи, ще кажеш, че и предложих въз кисел лимон :D Теа, го дегустира и ми отказа, накрая пак аз си го консумирах, но не беше това идеята  :lol:

Чудя се и какви забавления да им измислям на тези дечурлига, поне да имаше курсове за педагог в ДГ че да ги изкарам, то песни ли не пеем, гоним се, скачаме но всичко толкова бързо им омръзва. Най-голямо удоволствие сякаш им доставя нарочно да чоплят тапета в едната стая, да измъкват первазите, барабар със сглобките изпод вратите :lol:


Dess, аз досега съм предлагала - банан, ябълка, круша, нектарина и синя слива, но последните два отдавна не съм ги давала, защото нямам запас. Мисля да предлагам от другите като им дойде сезона. За цитруси ни е рано още.
Той се задави с парченце круша, което аз му дадох (колкото лешник с черупката). Но вече от един два месеца яде такива и не се беше задавял. Днес обаче явно бързаше да го глътне преди да го е сдъвкал.
*
Откакто имам деца и ме мързи да пътувам. Едно, че се влачи толкова багаж - креватче, памперси, чувал, купички, прибори (поне пюретата и млякото не ги носим вече, както и си намерих сгъваемо столче за хранене). И количка не нося. Ако я домързи да ходи, някой я взима "на конче". Поне е лека.
Обаче цялото изнервено пътуване. Е, понякога имаме късмет и заспива. Понякога мрънка почти до края и заспива 30 минути преди да пристигнем и се събужда по-кисела. Зависи и колко км се минават. Гледам да не са повече от 2-3 часа. Миналата година минахме с колата по 1000 км в едната посока за лятната отпуска и му казах, че преди това малкото да се очовечи, няма да повторя. Тази година пак иска да кара, този път 2000 км. Казах му, че аз ще летя с децата, а той, ако иска, и на магаре да се вози.
Отделно, че винаги си наемаме апартамент. И аз искам да ми е сервирана поне закуската, но не си представям как ще се заврем толкова народ в една хотелска стая. Така само ще се изнервим взаимно вместо да си починем.
Така че, до вилата през лятото (на 186 км) - да. До някакви по-далечни дестинации - със самолет и достатъчно място. Мога да си прекарам добре и тук, където живеем. Има предостатъчно неща за правене и гледане, дори и времето да е лошо. Другото ме изнервя само излишно.
И все пак, въпрос на лично усещане е.  :)

Не всички деца имат колики и страдат при никненето на зъбите. При сина ми беше зле първите три месеца, но е факт, че никой от двамата не е имал болки при излизането на зъбите. Дъщеря ми да е имала две вечери колики (или поне рева необяснимо до два часа през нощта). Късметлийка съм. Знам.

*
47 Smiles, за нещастие само тиквата и картофите са ми истински домашни. Останалите неща си ги купувам, но пак ми се вижда по-добре от готовите пюрета - хем е по-евтино, хем съм по-гъвкава откъм комбинации. Освен това майка ми е екстремно алергична към пестициди и подобни, а аз съм силно чувствителна (една от причините последните години почти да не ядях плодове), така че ако аз ги одобря съм спокойна и за него :lol: Направих пащърнак, тиква, броколи и морковите миналата седмица направих :D
Откъм плодовете съм дала ябълка (приготвена от мен), круша (готово пюре на хип) и пресен банан :) Запасила съм с пюре от сини сливи и праскови да въвеждам някой ден...

Мати нямаше колики, но тия зъби голям зор! Поне нощно време спи, но денем се буди, пищи,...
Аз пък си умирам за разходка и почивка. Ние на практика всеки ден сме на някъде и то като катун, защото от нас се излиза почти изцяло само с кола, та е сгъни количка, разгъни количка, дрешки (ако повърне да не е мокър)...често и столчето за кола ми е горе и как се слиза сама с количка бебе и кошче не питайте :lol: Добре, че имаме двор и съм по-спокойна докато се товаря да не се оглеждам поне че някой ще ме обере ако не внимавам :wink: Но съм си сама 24/7 и реално вече свикнах с влаченето... сега след пътуването до Дания ще ви кажа как е :lol: Но на нас не ни се отваря парашута за почивка заради работата на мъжа ми :(
Смайли,как реагира ти при задавянето,какво нсправи.Аз се страхувам много ит такъв инцидент и сигурно бих де паникьосала.Дано не се случва на никого.
Ние ще хофим на море товс лято...с катуна и ура-с леля доброволка/сестра ми/.Сама предложи и много приятно ни изненада.И иначе щяхме да отидем,но вече го казвам без страх и неувереност.Така че... хубаво е да си имаш брат или сестра :)няма съмнение.
Хоупче, обърнах го с главата надолу (почти вертикално) и го потупах по гърба. От първия път не стана, чак от втория.  :?

Ние се връщаме от консултация. Получихме последната си ваксина (от тези, които са до годинката). Вече много се разстройва в кабинета. Плаче още като го сложим на кантара или легнал върху метъра. Кулминацията е боцкането, разбира се. Но бързо се успокоява после.
Мерките са 77 см и 9600 гр.

От вчера сме с икейската "проходилка". Още му е трудно с нея. Тя по принцип се води за над 1 г. Трябва да съм плътно зад него и да го придържам. Ядосва се като стигне до някъде (стена, мебел) и не може да завие, а не ми дава аз да му я преместя.  :lol:
*
Чета, че пишете за задавяне, да се включа и аз. Деси беше на 40 дена като се задави с плюнка, според мен. Както си лежеше в креватчето и изведнъж почти посиня и започна да й излиза пяна от устата, е няма такъв ужас. Хванах я за крачетата и директно с главата на долу, бръкнах в устата, за да извадя ако има още нещо останало и след това на коляно я сложих, нейното коремче на моето коляно, пак главичката да виси. Е нищо й няма де, 8 годишна дългучка е вече, но ако не бях в стаята точно тогава не ми се мисли какво можеше да се случи.
Така че, да си знаете, бъркате в устата, главата надолу, тупате по гръбчето и те така.

Да се изкажа и за пътуванията. Ние много обичаме да пътуваме, правехме редовно преди да се родят децата, продължихме и с тях. Да, има един период в който не е много лесно, но аз съм на мнение, че като ги свикнеш от малки пътуванията са приятни. Моите са били по на 40 дена и двете като ги помъкнахме по пътищата. Говоря за разстояния от по 300-400 км в посока, минимум, на гости на баба и дядо. Пътувала съм и сама с двете до Свиленград. А на море и почивки ги водим от съвсем невръстни. Научих се да оптимизирам багажа много, никога например не съм носила корита, гърнета и тем подобни пособия. Децата перфектно се къпят и на чешмата ако са бебоци или на душа, дори и да не могат да седят все още прави сами. Никога не съм им давала топла храна или мляко, като малки имам предвид. Всичко което съм им давала е било на стайна температура, а и до сега пият прясно мляко директно от хладилника, ако им се стопли не го искат, не им е вкусно. Това също улеснява, за да не се носят уреди за топлене на пюрета и т.н.
Много хора казват, ама то нищо не разбира, нищо няма да запомни, аз не мисля така. Макар и да не възприемат нещата по начина по който ние, поне моите деца се чувстват много добре пътувайки, разнообразието, емоцията която изпитват, да, различна е от нашите, но ги изгражда по един или друг начин. Най-малкото това, да значат че света не е родното място, че света е малък и няма нищо страшно, стига да искаш можеш да отидеш навсякъде. Дава увереност.
Ние като бяхме малки много пътувахме с нашите, да само в България, защото времената бяха такива, но с един москвич сме я обикаляли надлъж и на шир, всяка ваканция, всеки уикенд, все някъде ни водеха нашите. :)
Така че и това като доста неща се възпитава, според мен. Аз се чувствам добре като сме на път, та дори и погледнато от тази гледна точка, не мисля че искам да лишавам себе си от почивки и пътувания, защото ще трябва да събирам 3 чанти багаж. Разбира се, това съм аз, така се чувствам добре, има хора за които това е мъчение, така че всеки трябва да го прави спрямо разбиранията и желанията си, нищо задължително няма. Нищо няма да им стане на децата ако едно лято не отидат на море, примерно, а си седят в къщи :)
Пътуванията трябва да са приятни за всички, ако ние сме изнервени и децата ще са.
*
Ние също много обичаме да пътуваме. Миналата година, когато дребният беше на 9-10 месеца, пътувахме първо от София до Албена и обратно, а 20 дни по-късно до Халкидики. И двете пътувания хич не са малки. Обособено на връщане от Халкидики, когато направихме преход от 9 часа (имаше наводнения, заобикаляхме, връщахме се назад и т.н). Аз се изнервих, а малкото човече понесе пътуването изключително геройски.
Наистина, когато тръгваме за някъде, сме като катун, но пък вече оправям багажа за отрицателно време. Имам си един файл с нещата, които са ми необходими и всеки път го разпечатвам и действам по него.
*
Да, и аз правя списък, много помага, защото с хаотичното събиране в момента се трупа много повече багаж :)
*
Момичета,много ви благодаря за споделения опит с пътувания и почивки:) :bighug:

Аз за мене си си мисля,че няма да е много почивка,но ще видим де ако се наканим:)
А иначе направо сте герои с тези дълги пърувания 8O :lol:
Ние по-скоро мислим за нещо много по наблизо, колкото да сменим обстановката :wink:
И да това със списък си е добра идея :wink:.

Stefiz,че и сама с две деца браво на теб:)


Смайли,браво на Дани пораснало детето и си тежи вече:)
Моите по на 5 кила и ми тежат 8O.Пръстите ,китките всичко ме боли............
Честита ви проходилка:( със здраве да си я ползва Дани:)
Хубав ден на всички:)


« Последна редакция: Март 18, 2015, 10:42:41 am от mih »
*
Най накрая и аз да се вредя да пиша. :D Покрай ученето, гости и домакински задължения само успявам да ви изчета, но не и да се включа.
bonbolini, надявам се сте добре и малкото човече се възстановява след операцията. Наистина настръхвах като четях поста ти.
mgstra, честито ви християнче и дано не се налага и при вас оперативна намеса.
И аз от известно време напипвам отзад близо до тила на малката по главичката някакви топченца, но споделя на детската лекарка при следващия преглед.
47 Smiles, кога мина времето и иде ред да се готвите за Рожден ден. До скоро пишехме в бременната тема, а вече Дани е почти на годинка. :lol:
И ние много обичаме да пътуваме. Сега с малчовците е по-сложно, но не ни спира. Аз миналото лято се прибирах сама с двамата до България и доста си се притеснявах, но мина. Оптимирах багажа до 1 голям куфар и раница с нещата на бебето. Марти носеше и той раничка с играчки и някакви дребни неща за него. По-лесно се пътува и почива с деца до годинка, станат ли мобилни до към 2 г. поне за мен си е катастрофа. Никога не нося неща, без които може и да се мине, а само най-необходимото. Но както е писала и StefiZ, почивката не трябва да е тормоз, може и без нея да се мине щом няма да се чувствате комфортно.
Приятен ден на всички!


Стефи, представям си какво ти е било със задавящо се на 40 дни бебе. :(

Момичета, вие сте много отворени на пътуване, защото не ви пищят бебетата докато пътувате  :lol:
При нас всички пътувания досега са били пълен стрес за бебо и за нас.
Едното ни пътуване беше само 70 км, но през цялото време беше рев ....
Скоро не сме го пробвали (последно на Нова Година). Да видим дали сега, като е поотраснал, няма да е по-лесно. Макар, че ако съдя по градското, май ще е същото.
За РД-то му ще ходим до Калофер и ще се отчета как се е държал.

Багажът и аз го съкращавам вече доста. Даже и количка няма да взимаме, само раницата, че има едни хубави еко пътеки там. Но гърнето ще си го носим, за да не отслабваме дисциплината  :lol:
И аз съм преживявала ужаса от задавяне с Мия. беше по-голяма и уж да се научи да дъвче, дадох ябълка. Кошмарно беше. Оттогава имам страхотен страх и въобще не предлагах храна на парчета, преди да станат достатъчно големи, че да си взимат сами. Относно пътуването, децата са много различни. Преди да се роди Мия и аз си мислех как ще пътуваме с нея навсякъде, обаче си бях направила сметка без кръчмар. С това дете и до съседната улица си е проблем да отидеш, камо ли на по-далечни разстояния. Има изстерий, рев, мятане. С нея пътувахме само нощем и пак ако е повече от 2 часа пътуването, си е проблем. Яворчо в другата крайност, той страшно много обича да се вози, но и на него вече не му се седи на едно място дълго време. Иначе с багажа съм открила за себе си, че за 2 дни и 2 седмици е един и същ, когато си с бебе или с 2 деца. Аз за разлика от Стефи, винаги съм давала топла храна, та нося термос с мен за вода за АМ, като по-малки и стерилизатор също. бебешка храна също винаги съм носела, защото с Мия съм изживявала преди години кошмар в провинциален град. Не бяха и чували за Аптамил, изобщо АМ 2 нямаше на нито една фирма там. Та оттогава си нося всичко, макар че сега вече нещата са по-добре заредени, но аз се чувствам по-спокойна така. 1 плик с играчки, количка за Явор, преносима кошара, абе има си неща, без които няма как да се мине. Багаж си има. Освен това нося дрехи за всякакъв климат, че то напоследък в България времето се променя от зима до лято в рамките на 1 ден и няма как да не носиш всякакви дрехи. Винаги имам списък предварително и така правя багажите. моят е сведен до абсолютния минимум.
<br />[link=http:
Здравейте и от нас :)
Тъкмо се връщаме от консултация 7 кг. и 64.5 см. направиха ни шествалентната и му чу шум в сърцето та сега ще ходим на консултация с д-р Демирев...за пътуване говорите с Вера сякаш пътувахме повече бе на 40 дни когато я водихме за 1-ви път при баба на 300 км.от тук,а Алек другия месец ще му е за 1-ви път и ще видим как ще е...едни приятели ни предложиха юли месец да отидем в Арапя пак мин.година бяхме там докато бях бременна хотела е на плажа което си е плюс ама не знам как ще се понеса с количка,корито и т.н. :lol: ще го измисля има време... :lol:
*
Здравейте момичета и Рачо! :)
Аз и преди мисля бях писала, че задавянето на бебето ми бе най-големия среднощен кошмар преди да се роди 8O :lol: После обаче в болницата като ходех да го храня той се задавяше постоянно и акушерките само викаха по мен та бързичко се научих с обръщането (по неволя!). Той и до ден днешен доста се дави, но защото повръща и си го гълта, но аз започнах да го наблюдавам и да се намесвам само когато е сериозно и така той отдавна вече започна сам да си изкашля добре и не ми се е налагало да го обръщам. Ще видим как ще е като започнем с парченцата - там е друго!
За пътуването предполагам сте прави - че си зависи и от детето. И все пак смятам, че доста е и до навик. Смайли, аз доколкото схващам вие го возите от време на време и той може би ако не е фен на возенето не може и да свикне. Моето бебе е в колата почти всеки ден от как се е родил и дори понякога като се тръшне много вкъщи директно го свалям и връзвам в стола и докато да запаля двигателя и е млъкнал :lol: Аз дори го возя сама в колата, той е назад (както е по закон) и не се виждаме, но той или спи или си играе с бибероната :lol:
Но в крайна сметка съм много съгласна с вас - важното е да се прави за удоволствие, а не на сила :)
За багажа.....ох болна тема :? Ще го мисля другата седмица вече да почвам списък...
Смайли, дано детето се радва на проходилката. Иначе винаги са ми били много смешни когато са в такава ситуация - хем се нервят хем не дават да помогнеш :lol: Аз също съм снабдила с подобна проходилка - подарък е още за погачата и нямам търпение да дойде момента да я извадя 8) Иначе имате перфектни мерки и честита ви последна ваксина! :)
Ние утре ще ходим за ваксини - това ще е второ поставяне и миналата седмица го отложихме да сме сигурни, че е здрав, а аз отложих от вторник заради фотосесията. Стискайте ни палци, че тази седмица яко лудница, а и следващите два дни майка ми ще го гледа сама цял ден и ми е притеснено как ще е след ваксината (иначе той страшно и се радва и се разбират двамата и знам, че ще му е добре, а и тя се занимава с него повече и от мен та детето ще е доволно!).
И да кажа накратко и за фотото: Няма да повторя скоро :lol: :oops: Детето реши да оправдае притесненията ми и от дете дето спи цяла нощ като пън, миналата нощ се събуди 100 пъти, обърка си целия режим, отидохме в студиото криви и т.н...нашата сесия беше "голяма" и седяхме там три часа - той спа, яде,....да успеем да направим много снимки 8O Е вярно е, че снимките станаха един път, ама малко да поотрасне - преди това "малки" сесии и майка му се стяга и си вади обективите и ще го дебне, защото като се прибрахме аз заспах преди него докато го приспивах :lol: :? Аз се чувствах като пълен парцал, не знам за него. Тия зъби ще ни видят сметката а още нищо не виждам :x :( Явно си наваксва за това че беше много кротко малко бебе :lol:
Мислех да "работя" сега, но няма да го бъде явно, така че лека нощ от нас и спокойни бебчета на всички!
*
Здравейте,чета ви за пътуванията и направо "настръхвам" :lol: :lol: Офф,много ни се пътува и на нас,бе,хораааа :). Нещо като зависимост към наркотици е. :wink: Не знам,никога не сме спирали да пътуваме.Според възможностите и времето. И все ми се струва,че въобще не сме "мърдали".. :wink: Съветите ви са полезни и практични.Остава и Смайли да ми избере хубава кола :wink:....Иска ни се още април да се пробваме тримата някъде,само времето да е добро.
Вчета доктора не видя нищо обезпокоително,но ще ходим на контролен на 16.04. Тогава пак ще го гледа.Посъветва ни да си вземем и второ мнение/,което ми хареса в него,че не се приема за "Бог"/,за наше успокоение.Даже ни посъветва да е във Варна,все пак  там си е традиционен център по очни болести.Но до тогава има време.Лек ден на всички.
« Последна редакция: Март 19, 2015, 07:55:28 am от ra40 »
/www.mamaibebe.com][/url]
Добро утро! Бебчо хапна и заспа, а мама ще поработи малко. Оказа се, че в офиса им липсвам и имам малко задачки за изпълнение :D Ние смятаме да пътуваме по Великден. Малко ме е страх от това пътуване, защото ще ходим чак до Добрич. Малчо обича да се вози в колата, но дали ще издържи толкова часове.
Момичета, да попитам вие кога правите масажа и гимнастиката на бебета? През деня или вечер преди или след къпане. Със Стефан се оказа, че правим малко гимнастика и ни пратиха на рехабилитация. От понеделник я започваме и се надявам да се отпусне малко, защото все още му бил повишен мускулния тонус.
Вчера му пристигнаха новите дрешки, че другите ни станаха малки :D
*
Ariadna, аз в началото също се чудех за гимнастиката, ами май най-вярно се оказа при всяка възможност  :lol: В смисъл такъв направи го когато си играете например с него, да не е след хранене веднага и точно преди време за сън, че да не се превъзбуди нещо и така ще е по-малко натоварващо и за двама ви... аз отдавна не съм правила гимнастика, просто като си играем и се търкаля по леглото го обръщам, сгъвам му крачетата към устата и той се хили - един вид си играем така, а аз му правя определени пози да заучава :) А ти къде ще го водиш на рехабилитация и какво ще представлява тя, че този въпрос мен все си ме чопли...
Mousyt, в поликлиниката на Педиатрията ще ходим. Доцент Георгиева там ни прати, с направление за 5 дни. От понеделник ще тръгваме и после ще споделя какво са ни правили. Вчера се опитах да направим малко гимнастика от една книжка, която ни даде педиатърът. Такъв рев му удари малкия и аз веднага спрях.