0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Хайде на училище
« -: Август 23, 2014, 20:35:48 pm »
Предварително се извинявам, ако има такава тема, но не я намерих  :?. Моите момчета са първолаци, а познавам и още такива дечица на "Зачатие"  :wink:, и в тази връзка, моля, тези с опит вече да споделят за най-важните неща, за които трябва да сме подготвени: първи учебен ден, какво ще учат в първи клас, хранене в училище, облекло, спорт, джобните, носенето на храна от вкъщи, занималнята, евентуални проблеми, които може до очакваме. Относно усвояването на материала, нямам големи тревоги, добре се справят, особено с математиката, по-скоро ме тревожи адаптацията от градината към училището и дисциплината, с оглед на това, че са по-буйни.  :)

Моите момчета ще учат в Младост, в 81 СОУ, вече съм напазарувала повечето неща по списък от училището, но приемам всякакви съвети и в тази посока, ако мога с нещо да улесня и тях, и себе си след това, защото при нас предстои по същото време и друго важно събитие  :).
Излишно е да казвам, че се тревожа за конкуренцията помежду им, приемам съвети и в тази посока. Повечето родители дори разделят близнаците си в отделни класове, но засега нямам сили да предприема такава драстична мярка.  :(
На всички дечица на "Зачатие" пожелавам успешна нова учебна година!  :)
« Последна редакция: Август 23, 2014, 20:38:00 pm от kassi »


София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
Re: Хайде на училище
« Отговор #1 -: Август 25, 2014, 22:43:36 pm »
Здрасти Каси и честити ти първолаци :)
Относно първият учебен ден ти ще се вълнуваш повече отколкото те :lol: ще се запознаете с учителката,ще си вземете учебниците,ще ви обяснят в общи линии как ще им минава денят и там и ще си ви пуснат да подвързвате тетрадки и учебници...веселба при теб двойна :lol: за храненето ако има стол записваш ги там купувате купони за седмицата и така,ако не се ангажираш всеки ден да им слагаш храна,джобни в първи клас съм давала по 1 лв.на ден стига им...занималнята при нас бе готино,че тази която им бе сутрин си им водеше занималтята и ако нещо пропуснат следобед наваксват домашни имаха само за почивните дни инак там се готвеше не съм се занимавала у дома..относно дисциплината ще свикнат,ще се адаптират с времето не ги мисли :lol:
Надявам се всичко е наред с теб и бебка то не остана много май :)
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Хайде на училище
« Отговор #2 -: Август 26, 2014, 00:08:34 am »
Жорето ще е първолаче другата година,но от сега ги мисля и аз нещата.
 Каси,как избра училището -като най-близко или имаш добри отзиви. Аз съм учила в 81-во и беше доста добро.В Дружба не се носи добра слава на училищата,а на мен никак не ми се ще да е твърде далеч. За сега смятам да прочета отзиви за 125-то,81-во и 144 -то (имали паралелки с рисуване,а той много обича).
<br />
*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Хайде на училище
« Отговор #3 -: Август 26, 2014, 10:01:11 am »
Жорето ще е първолаче другата година,но от сега ги мисля и аз нещата.
 Каси,как избра училището -като най-близко или имаш добри отзиви. Аз съм учила в 81-во и беше доста добро.В Дружба не се носи добра слава на училищата,а на мен никак не ми се ще да е твърде далеч. За сега смятам да прочета отзиви за 125-то,81-во и 144 -то (имали паралелки с рисуване,а той много обича).

Зори, избрах 81-о защото ни е най-близо, там играят почти всеки ден, познато им е, а и има добри отзиви. По-важно е учителят в тази възраст, така казват миналите по този път. С каквото мога ще съм ти полезна догодина  :). Другите две също били добри, особено 125-о, но не сме в неговия регион, а и пак казвам за мен на този етап с бебето ми е важно да ми е удобно да ги водим и прибираме ако се наложи и пеш.  :)

Алекс, благодаря, сигурно си права, но аз много се притеснявам  :). Не знам как едно дете на 7 издържа от 8 до 18 на едно място, те отсега се канят да излизат навън и да играят баскет и футбол  :lol:. Иначе за джобните и аз мисля по левче на ден, опитвам се да ги убеждавам, че по-добре да ги спестяват за нещо по-голямо като скейброд, сноуборд, почивка  :lol:, но едва ли ще мине номера ми.


София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #4 -: Август 26, 2014, 10:18:22 am »
каси, ако попаднете на добра госпожа ще се научат да стоят, няма начин, разбира ще имат около месец адаптационен период, но ще свикнат :) Много е важно да си харесат госпожата, същото е като ДГ, ако я харесват и заобичат ще я слушат, ако ли не тя да му мисли, шегувам се разбира се :)
И аз давах на Деси по 1 лв. джобни, обаче тя е скруч като майка си и не си ги харчеше за "боклуците от барчето" както казва и си ги спестяваше. Но разбира се и да харчи не е проблем, но тя наистина не обича джънка, който се предлага и просто няма за какво :)

Другото което се сещам и не е никак маловажно проучи как ще е занималнята. Какво имам предвид, дали ще е само техния клас, дали ги събират от 2-3 класа и т.н., важно е коя госпожа ще е на занималнята. При нас от 4 първи класа ги събираха в две занимални, което ще рече по 30 деца, мисия невъзможна. Но това аз го знаех още на първата родителска среща, което беше през лятото и намерих една частна в района. Много е трудно за първолаците първо да се концентрират, да се абстрахират от постоянния шум и да се справят с домашните. Може би вече 2-3 клас, когато придобият някакви ученически навици да е ок занималня с 30 деца, но за първи клас според мен е изключително неподходяща.
За друго май не се сещам. Тетрадки и други принадлежности ще ви каже госпожата какво е необходимо, но не е нещо различно от моливи, флумастери, пластелин, гланцово блокче, лепило, ножичка и т.н. :)
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #5 -: Август 26, 2014, 10:21:51 am »
При Александра нямаше проблем с адаптацията от детската към предучилищната в училището.
Нещо повече, искаше да ходи и събота и неделя, даже ме помоли да известя учителките, за да са там и те  :lol:
Ние сме късметлии, защото учителката от предучилищната ще продължи с тях до 4 клас. Децата направо не искаха да ходят ваканция.

В нашето училище бяха по около 2 часа ежедневно навън. Сега предполагам ще е предимно следобяд.

За джобните - аз не мисля да давам. А и учителката твърди, че няма даа ги пуска до лафката. Нищо ценно няма в лафката, което ще пропусне.
Закусва вкъщи, имат някаква безплатна закуска към 9 часа, после в 12 е обядът (в нашия случай пращам кутия с храна от къщи, защото за половин срок я е изяла 3-4 порции, я не. А давах по 30 лв на седмица за купони :x) После към 3 и половина, 4 имат следобедна закуска. Та аз не виждам смисъл от пари на ръка на 7 годишно, за което няма нищо по-ценно от шоколадовите монетки в лъскава опаковка. :lol:


*
Re: Хайде на училище
« Отговор #6 -: Август 26, 2014, 10:25:40 am »
Сиа, имат само една закуска на ден, ако са първа смяна е в голямото междучаие сутринта, ако са втора съответно следобед, т.е. нямат и сутрин и следобед. За следобед ти трябва да й приготвяш, плод, сандвич, каквото обича :)
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #7 -: Август 26, 2014, 10:44:45 am »
Може и аз да не съм разбрала, но сякаш продаваха купони за следобедна закуска и за първи и втори клас при нас, не само за подготвителния клас. Или пък всяко училище си решава кое как ще е. На първата родителска среща през юни учителката каза, че със стола положението ще е същото като миналата година.

При нас безплатната закуска вече е задължително само плодове, със заповед на директора. Никакви меденки, кексчета и подобни.

Аз в началото купувах купони и за следобедна закуска, защото тя искаше да слиза да яде с другите деца, но след третата филия с масло и течен шоколад престанах и започнах да я взимам преди закуската, като й носех плод или нещо домашно приготвено.
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #8 -: Август 26, 2014, 11:32:54 am »
да, да моя грешка, аз разбрах, че имате две безплатни закуски, с купони може :)
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #9 -: Август 26, 2014, 12:01:00 pm »
Мен другата година ще ме затресе тази треска. В момента гледам дали има ден на отворените врати в двете училища, които сме избрали.
В Берлин децата почват училище на 6 г. или дори и на 5, ако същата година ще навършат 6. Т.е. всички деца от набор 2008 тази година са на училище. Дъщеря ми дори ще започне на 5, защото е родена през ноември.
За джобните и аз съм си мислела, че няма смисъл да се дават, но мъжът ми твърди, че е важно да се научат да боравят с пари, да разберат, че ако тази седмица ги дадат за нещо, нови ще има чак другата и прочие. За това не се бях замисляла, честно казано.
« Последна редакция: Август 26, 2014, 12:02:36 pm от blue_sky »

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Хайде на училище
« Отговор #10 -: Август 26, 2014, 12:16:06 pm »
истината е, че няма какво толкова да ви тресат трески.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Хайде на училище
« Отговор #11 -: Август 26, 2014, 14:51:04 pm »
Класната на Дани хич не насърчаваше децата да ходят до лавката, даже през първия срок не ги и пускаше по-далече от тоалетната в съседство и машината в коридора, откъдето можеха да си вземат вода. Тя самата не напуска стаята в междучасията, малки са, понякога скачат буйно, случва се момченцата и да се посбият, тя не смееше да ги оставя сами никога. Носили сме в началото разни занимавки за междучасията - листчета за оцветяване, забавни задачки, тя им ги раздава, когато прецени. Можеше да носят и книжки, да си ги разглеждат заедно.

През първия срок пари не съм давала, през втория имаше 1 левче в раницата, за една година си е купил една вода. Но той не ядеше на стола и не ходеше на занималня. Вземаме го на обяд и си пише домашните у дома, с една жена, която ми помага с децата от малки и им е вече като истинска баба. Тя ще взема и Димана наесен.

Безплатата закуска е плод в 1-2 дни в седмицата и тогава я яде, като е меденки и кифли - не обича и не яде. Обаче Димана обича сладко и не знам как ще се разберем по този въпрос наесен. На практика всички деца от класа си носят кутии с нещо от вкъщи за голямото междучасие, някои и за обяд. Аз слагам солети, домашни соленки или мъфин и винаги плод, често яде само плода.

Шкафчетата в класната стая са голям плюс - там може да се оставят нещата, които няма смисъл да се разнасят - всичко за физическо, рисуване, пластелини, лепило, ножици, учебниците по музика. Екипът го вземах за пране в края на седмицата, гуменките на 1-2 месеца. Стаята на Димана е единствената в нашето училище, където нямаше шкафчета, сега ги правим, ще са монтирани за началото на учебната година, за да олекнат раниците. Сега чувам, че тази година може да има втори комплект учебници за първолаците и няма да ги разнасят. Дано.

Аз много се притеснпвах от контакта с големите ученици и справянето с тоалетната с клекала. Но в почти всички училища началната степен са в отделен коридор или смяна, а с тоалетните всеки се научава след 1-2 проби-грешки.

В много училища има извънкласни дейности и това много разнообразява времето на децата, за да не са седнали на един чин по цял ден.

На всички ученичета - успех и дано училището е по-приятно, отколкото го мислят майките им :)
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #12 -: Август 26, 2014, 17:09:36 pm »
Ние тръгнахме на училище вече в Америка са от 6 години,свикнаха за  5 дни от както ходят ,справят се и с храната в стол ги водят и си избират какво да ядът и си взимат сами,бързо се приобщават децата и с всичко свикват даже и езика не е такъв голям проблем,но ни помогна предучилищната много понеже там е същия режим и навици на слушане,седене на едно място,потготвяне вкъщи на домашни и т.н.
Каси успех на първолаците.
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Хайде на училище
« Отговор #13 -: Август 26, 2014, 17:57:09 pm »
мерси,Каси!
 А наистина ли в 125-то и в 81-во втори клас са цяла година 2-ра смяна децата?Това ми се струва много гадно - сутрин да се уморят на занималнята и баш,когато трябва да учат сериозно ,да не са много в кондиция.
 То сега с тези райони ,не знам как ще се класираме изобщо ,ама да видим.
<br />
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Re: Хайде на училище
« Отговор #14 -: Август 26, 2014, 18:21:00 pm »
Свикват децата, няма проблеми. Повече внимание и постоянство и нещата си идват на местата
Успех на малките ученици

We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Хайде на училище
« Отговор #15 -: Август 28, 2014, 17:34:57 pm »
Зори, с класирането може да успееш, ако си преместиш регистрацията при баба ти  :wink:.
Иначе чух за втората смяна, дори на общата родителска юни месец се повдигна въпроса, но директора отказа категорично промяна в това отношение.  :?

Благодаря за мненията на всички! Иначе няма как да не ме тресе треска, майка съм  :wink:. Ще ме тресе и като почнат да ходят по мацки  :wink:.


София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Хайде на училище
« Отговор #16 -: Септември 04, 2014, 15:22:14 pm »
И у дома ще има първокласник :)
Не съм предполагала, че вълнението ще бъде така голямо, но иначе кроткия ми Митак ме изненада.
Говори за тези си емоции, задава въпроси и пали с това приповдигнато настроение всички!
Пожелавам на цялата Зачатъчна група набор 2007 успех в училище!
Скъпи Деца, нека са интересни науките, прекрасни преподавателите ви и и добри приятелите.


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #17 -: Септември 04, 2014, 19:57:18 pm »
истината е, че няма какво толкова да ви тресат трески.
:P

Каси, поздравления за темата :) Тази година са повече учениците вече :)
Нашата родителска среща ще е в понеделник и тогава ще ни кажат какво да носим, смятам да не купувам нищо повече преди това - вече купх тесни и широки и големи квадратчета, а се оказа, че май ще пишем вече на малки квадратчета и на широки редове във втори клас и тези ако не се наложи да се използват ще останат за упражнения.

За парите - давала съм няколко пъти и всеки път си казвам повече да не давам, но те гледат от другите и ми искат. Случвало се е няколко пъти да дам - по левче на всеки или по 2. Купуват боклуци откровено казано. Дори ме е яд, че в училището продават такива неща - цигарени дъвки, течни бонбони, близалки. Не го ядат естествено, хвърлят го, разопаковат го. Така че ще продължа да се въздържам в даването на пари, има време да свикнат да разполагат, нека първо окончателно свикнат с училището.

В първи клас основното, което ще научат е да се адаптират в училище, да се научат да учат, да слушат, да изпълняват, да се концентрират, да свикнат с училище. Материалът в първи клас може да е най-лесен, но според нашата класна най-големият скок, който прави един човек, е точно през тази година, в която е в първи клас. От пълна нула (повечето де, има някои които вече владеят материала за трети клас преди да ходят на училище  :wink: ) в края на учебната година вече са грамотни хора, които могат да четат да пишат и да правят най-елемантарните математически операции.

В първите 1-2 седмици се пишат ченгелчета, чертички, наклонени , бастунчета и т.н. След това много бързо започват буквите и до март са минали всички букви. Четивна техника - нормата за втория срок е 40 думи в минута (без съюзи , предлози и др. малки думи) а за началото на втори клас е 60. Диктовки започват още след като минат гласните и сонарните съгласни л. м. р. н - ламарина. Граматиката е - изречения в текст, кога се слага точка, кога се пише главна буква. Обеззвучаването на съгласните в края на думата - как се прави проверка. Звуков състав на думите - колко звука и колко букви има дадена дума. Кога дадена буква изобразява един или два звука и т.н. Кога се пише ь и кога й в дадена дума. Подреждане на думи в изречение. По-нататък подреждане на изречения в малък текст.

По математика - започват с цифрите до 10 - изписване, аритметични операции - събиране, изваждане, сравняване. Втория срок започват от 20 нататък - първо без преминаване на десетицата (12+4) а после с преминаване (9+6).  Решават и текстови задачи по-елементарни само с една или максимум 2 (в края на учебната година) аритметични операции.

Това е за първи клас. За втори, доколкото разбрах първо започваме с числата до 100, събиране изваждане, а втория срок таблицата за умножение. Деление също е тази година. Периметър и лице мисля, че също сега ще учим, но не съм сигурна. Ще се правят и преразкази.

« Последна редакция: Септември 04, 2014, 20:09:05 pm от cygnus »
*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Хайде на училище
« Отговор #18 -: Септември 04, 2014, 21:16:49 pm »
Дони, благодаря за полезната и подробна информация.  :)
Ние с математиката сме доста напред, както писах, дано заобичат и четенето и писането, като майка си  :wink:.
За парите, и мен ме е яд, че ги има тези лафки, но като ходят другите и купуват ..  :(

Дони, кажи ми, имате ли проблеми, че са двамата в един клас, те вярно са от различен пол и имат различни интереси и приятели предполагам. Всичко в тази посока ще ми е полезно. Съревновават ли се в ученето, моите много. Мишо е по-отворен и все показва, че той е по-добър от брат си, а не е вярно. Е, рисува много красиво и се старае повече в краснописа и оцветяването. Говоря, говоря, поощрявам Хриси, той пък смята по-добре и прави много хубави неща от пластелин например, без да му се помага, абе въобще всеки си има своите плюсове и минуси, но проблема със съревнованието го има. Ще се радвам да споделиш, ти и другите близнашки майки.  :wink:

Не ви питах за телефони, гледам масово децата имат телефони, аз въобще не искам да им купувам. От няколко дни ме тероризират с моите телефони, крият се, звънят на мен и на тате, баба, леля, един на друг и въобще голям купон им е. Наистина ли е необходимо да имат, не че няма да се тревожа, но пък ние как сме расли без телефони  :wink:. Да не говорим за тези смартфони и други подобни из*ъзици  :lol:.
Знам, че ще гледат от другите, но ако ми звънят по 100 пъти на ден....., а и гаранция ще ги губят.

Още нещо ме интересува, става въпрос за ботушите зимата. То аз като голям човек пощръклявам цял ден обута на работа, а пък тях не ги мисля, дали е удачно да имат по-леки обувки за там, все пак по 10 часа ще прекарват в училището.  :)



София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #19 -: Септември 04, 2014, 21:36:48 pm »
Телефоните при нас са забранени. Учителката го обяви на първата родителска среща и се надявам всички да се съобразят с това.

За ботушите - миналата зима Алекс си имаше едни ниски кожени обувки, с които да е в училище. Щото наистина няма как да е с едни ботуши на -10 на снега и на 22 градуса вътре в клас. Тази година пак така ще я пращам.