0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Старата тема http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=49340.0

Надявам се в новата тона да е по-любезен и да не се налага да се стига до крайни мерки.

*
Да си призная, в началото – следях темата за бежанците от Сирия с половин око и имах абсолютно еднозначна позиция по нея. Разбра се, че е повече от нормално и редно да дадем убежище на хора, които бягат от зона, в която се води война. Дори вече не знам как да я нарека тази война там – правителствена, гражданска, партизанска..., но не това е същестственото. Вметки на „етно-религиозна” основа, че не трябвало да ги приемаме, които подочух междувременно тук-таме – изобщо не мога да взимам насериозно лично аз.

Използвах случая дори,  да напомня на себе си самата, че като седна да „буча” колко е кофти моята държава за едно, или друго и как „нЕма такава държава” – не, че нямам реално осонование обикновено, но пък и пропускам редовно какво имам живеейки в нея. Пропускам го, защото приемам за даденост неща, за които съм чела само в учебниците по история, а не ми се е налагало аз да се преборя за тях лично. Защото това да съм родена в мир и да живея в мир – за мен е просто даденост, всички блага произтичащи от този факт - също... За момент си представих как бих се чувствала, ако ги изгубя... Ей така – „щрак”, за един миг и ги нямам. И ако все пак оживея, аз, близките ми – отчаяно бих търсила път за бягство. И ако някой ми „хлопне вратата под носа” и ме остави без избор, без опция да оцелея, да запазя живота на дететo си, защото „бих развалила китния пейзаж в квартала му с присъствието си” – дали такъв човек изобщо е запазил в себе си нещо човешко всъщност? Такива хора, такова общество, такава държава...

Не съм си променила мнението, че трябва да продължим да даваме убежище на тези хора, но с яд и съжаление, следейки развитието на ситуацията – отново опрях до „вътрешноведомственото” и редовно питане – Абе каква е тази НАШАТА държава да му се не знае?!!! Как ЕДНО, едничко нещо в нея не може да се случи малко от малко нормално? Поне в степен „да му мяза”?!
Ей го на и сега. Онези хора бягат от война. Голи, боси, гладни, жадни, неспали, болни, ужасени, изгубили почти всичко в живота си... На тях за какво и как да им придирям в случая, дори да направят нещо, което не ми е баш по вкуса. Те поне имат оправдание и то солидно, ако не реагират супер адeкватно за нещо на този етап. Ние обаче, какво оправдание имаме като държава и общество да сме толкова неадекватни в ситуацията? Имаме ЦЯЛА агенция, с все бази, администрация и бюджет за справяне с ТОЧНО такива ситуации. Отделно сме страна-член на ЕС и не би следвало в никакъв смисъл да се справяме с този проблем само със собствени сили и средства – има си начини да поискаме съдействие и да го получим. За капак - ресорният комисар в ЕК Кристалина Георгиева е "наш". И ВЪПРЕКИ всичко това – ние имаме „криза с бежанците”, които по официални данни са около 9000 души за момента. Колкото е едно малко българско градче като население и ако сега има „криза с бежнците”, като станат 100 000 какво ще имаме? Апокалипсис?

Как се действа по „овладяване и решаване” на ситуацията? Полицията щяла да получи 30 млн. лв. отгоре, че да се справя с „лошите бежанци”. Или с „лошите митингуващи” – фактури няма да им искат. Вместо ударно да се ремонтират и строят нови бази, в които емигрантите да бъдат настанявани в човешки условия на живот, доколкото може с наши средства, но приоритетно със средства на цялата европейска общност, след като ние поемаме основната тежест на вълната заради местоположението си... Аз такова нещо ни виждам, ни чувам. Точно напротив. От една страна репортажи за нечовешките условия, в които са сбутани като говеда тези хора, от друга – локални митинги тук-там с  лозунгА : „не ги щем край нас”, ако се чуе че ще ги настаняват в някоя налична, но неизползваема сграда някъде. План Б – „Бежанец нападна студентка”. Ама дали е бежанец наистина, дали е сириец изобщо, дали сега е дошъл, или си пребивава тук от години незаконно и просто си е някакъв криминален тип...нЕма да чакаме да се изясни я. „Лумпените-отмъстители” – веднага са с ответна наказателна акция – хваща се някой дето мяза на сириец-бежанец и се пребива. Това, че може от него точно да са си купили дюнер 2-3  часа по-рано – тях не ги „брига”. Те да "всеят респект" и да изпълнят функциите на липсващата държава. А тя за съжаление е липсваща наистина, което окрилява лумпените да „всяват ред и справедливост”.  План В – болести. Кой какво донесъл и защо, колко е възможно и как то да се „измъкне от лагера” и да пламнат хлапетата на родителите-антиваксинатори + децата на онези, които все пак не градят имунитет, въпреки че са с поставени ваксини...никой не го интересува. Имам предвид от онези дето трябва да им е главен дерт по длъжностна характеристика, не в личен план.

Дори в момента гледам повторение на новините от деня, в които главните теми са все още „задкулисието в политиката” и „наглостта на студентите-окупатори”, която оказва се е аборигенска проява и крайно неевропейска. Не разбирам открай време изискването в „аборигенска” държава (па макар и мирна засега) да си браниш правата с „цивилизовани методи”, след като те биват нарушавани по абсолютно „аборигенски” начин. Естествено „аборигенски” го ползвам метафорично в случая, не буквално отнесено към тези хора.

Имам усещането, че е въпрос на време нашата „политическа класа” да ни обясни, че и за „кризата с бежанците” – вината си е изцяло, лично наша, персонално на всеки един от нас. Както и за всичко друго ненаред в държавата ни де. За хубавите неща – заслугата е тяхна, за лошите – вината наша. За толкова години намилане – запомних го това.

Та такива са ми мислите по повод „моториката на държавата” с днешна дата. Добре поне, че война няма. Не го казвам иронично.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Jbrul, в основната си част съм съгласна с тебе! Знам, че говориш от добро сърце и нямаш задни мисли. Веднага бързам да кажа, че на мен също ми е мъчно за тези хора. Никому не пожелавам да бяга от дома си, гонен от глада и мизерията, от войната...Но има и други моменти.
Вчера в предаването на Милен Цветков, една представителка на едикояси политическа сила, думаше дето има инсталация в БГ армията, която да строи къщи за под 45 долара на квадрат. Видиш ли, без пари било...Резонно я попитаха, кат е така, що не са построили къща на баба Гиче, дето от месеци живее в кашони на ул."Лече"?! Бабата съм я виждала, не е измислен герой..Пък и да беше само тя! Разбираш ли, много е трудно да караш, един народ в криза, да види кризата...Питат се хората: "Защо на мен не помагат, след като аз вече съм N на брой години бежанец, в собствената си държава!??" Резонно...Не, че не им е кофти за бежанците, просто мизерия има навсякъде...
Второ: искали да заселят обезлюдени села. Ти лично, можеш ли да гарантират, че някой ден Дани няма да осъмне с искания за автономна република? Ще ти припомня - Косово. А албанците също са основно мюсюлмани.../не, че верската принадлежност има особено значение в случая/
Трето: В старият ми квартал има бежански лагер /Овча купел, до НБУ/. Децата на сирийците замерят нашите деца в съседната детска градина с КАМЪНИ. /друг е въпросът, кой е допуснал ДГ до бежански лагер, ама то в БГ няма нищо учудващо/ ВЕрно, не са големи камъните, ама те и децата не са..Мислиш, майките им скачат да ги спрат? Нищо подобно! Стоят си отстрани като статуя на Буда и си траят. Ти ще го допуснеш ли за себе си и твоето дете? Съмнявам се.
Криза наистина има и тя е основно в главите ни. Но това е нормално. Българите нито сме зли, нито негостоприемни. Просто сме овълчени и не очакваме нищо добро от никъде. Народопсихогия. При това не вродена, а придобита. След още 20г. Преход или ще се вдигнем да изтрепем ромите, или те нас /второто, по - вероятно/. Щото чашата ще е преляла....
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Бубулина,малко далече отиде с тая автономия..... :wink: Децата замерват с камъни,защото ,кой знае какви ги слушат по наш адрес,на държавата и на народа ни,че ги мъчим в тая мизерия.то верно ,че целия народ в мизерия,но за това тези хора си имат статут на "бежанци".На тях трябва да им се помогне.не съм я гледал тая политичка при Милен,но и на мен ми е чудно ,че при толкова ,що годе ,добре запазени поделения на военните,ние им носим фургони и при това без никаква инфраструктура  в лагера.Тука,честно да си кажа,ми намирисва на "усвояване" на пари.Просто трябваше един ремонт  и спокойно можеше да се приемат  хората в тези поделения.Няма да е лукс,но ги има и то доста от тях са запазени.Колкото до народопсихологията,вече започвам да се съмнявам,дали е придобита или си я носим... за жалост,сериозно се съмнявам.Днес,на връщане от Сливен,качих един човек на стоп на петолъчката.Тръгнал да търси работа по Сл.бряг,ама ако ви кажа колко се зарадва..... :lol:Вика, измръзнах а никой не спира от сутринта. Защо така взехме да се мразим? А ,циганите и турците не са така-един да пострада нещо и за секунди се събират ,я да помагат, я да защитават.ние ако видим паднал човек,ще го заобиколим,защото ще помислим за пияница,а то нищо не се знае....Ама прав е човека,мисля. :(
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Бубулина,малко далече отиде с тая автономия..... :wink:
О, убедена съм, че и сърбите така са си мислели  :wink:
Децата замерват с камъни,защото ,кой знае какви ги слушат по наш адрес,на държавата и на народа ни,че ги мъчим в тая мизерия.
На това аз мога само да кажа : Черна неблагодарност!
то верно ,че целия народ в мизерия,но за това тези хора си имат статут на "бежанци".На тях трябва да им се помогне.
Никъде не съм написала обратното. Но на тях да им построят къщи, а бабичката да спи в кашони, ай сиктир!

Колкото до народопсихологията,вече започвам да се съмнявам,дали е придобита или си я носим... за жалост,сериозно се съмнявам.Днес,на връщане от Сливен,качих един човек на стоп на петолъчката.
Я ми кажи, ама честно, утре ако имаш дъщеря, какво ще я посъветваш за махащите на стоп?
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Аз отзад напред захващам малко..., ама за махащи на стоп - искало ми се е неведнъж да взема някой. Но обикновено съм сама жена в колата, с малко дете отзад. Ами - не смея, съжалявам. В такова време живеем, че мога да очаквам по-скоро да ме пребият, ограбят и "още нещо", отколкото някой просто да има нужда от возене. Ако бях мъж - може би щях да съм по-курназ в такава ситуация, макар, че и мъж да е...не е застрахован, ако качи някой стопаджия с лоши намерения.


Бубе, аз неслучайно казах, че колкото и да опитвам да погледна на този въпрос "отвисоко" и на база някакви "общочовешки ценности" - накрая пак опирам до държавата (в смисъл на административна единица, не на територия). Докарала си е гражданите до такова мизерно и отчаяно съществуване, че същите с пълно право казват: "Ааааа можело значи, ама не за нас, ами за някакви чужденци!". Визирам примера с техниката на военните, дето можели да се строят бързо и евтино жилища. Имало, можело, ама за бедстващите в Цар Калоян - не може, за баба еди коя си в кашона - не може... То явно и за сирийците няма да може де, но самото говорене по въпроса, че за тях евентуално би могло...взривява драгите зрители.

Естествено, че не желая тези хора, които сега бягат от война - да се установят трайно у нас, в монолитни общности, в разни гета, да се капсулират, да са поредното т.нар. малцинство, което да изисква от нас и да ни третира все едно с нещо сме му длъжни, като междувременно демонстрира пренебрежение и често неприязън към нас, всичките ни норми и порядки.
Ама... "кучето скача според тоягата", а тоягата сега е в ръцете на българското "правителство", което пък всички знаем каква палячовска история е... И понеже имаме калпава "държава" и още по-калпава администрация + ни едно нормално функциониращо ведомство (все едно за какво) - достатъчно ни е тежко на нас самите, достатъчно мъки и ядове имаме, че да се занимаваме и с чуждите. Да, от една страна - така. Ама от друга, в какви принципи да си възпитам детето, ако разсъждавам така: "Маме, виж ся, всички сме хора и човек в нужда не се оставя, особено такъв който се бори за живота си..., ама това в случай, че нямаш някакви проблеми. Ако си имаш - е*** му м***а, все пак и на теб не ти е всичко ток и жица, пък и особено като не ти харесва този човек за нещо..."


Та не принципите са сбъркани Бубе, а прилагането им в момента е моето скромно мнение. Тези хора - не са граждани на ЕС - никой не може да ни задължи да им дадем статут на "постоянно пребиваващи", или гражданство. При промяна на обстановката в Сирия - имаме право да поискаме да се върнат там и колкото и грозно да звучи - дори силово да ги изпратим обратно там. Ако падне режима на Асад, ако настъпи мир, "международната общност" предприеме действия по следвоенно възстановяване на държавата им и пр. Ако някой от тях желае, дори тогава да остане да живее у нас, или в друга страна член на ЕС - той ще трябва да кандидатства затова по каналния ред, да посочи достатъчно легитимни причини това да му бъде разрешено и ако се прецени от властите - ще му бъде. Ако не - не. Пътя и обратно в Сирия. Когато там настъпи отново мир  - сегашният им статут на бежанци (от война) може да бъде "отменен" и толкова.
Аз не гледам на ситуацията сега като "преселение за вечни времена" на n-броя сирийци (и всякакви други от региона, дето използват ситуацията просто, за да духнат от гадните си държави) в нашата държава. Разглеждам я като това което е (засега) - "хора бягат от война".


Проблемът не е в това, че те са такива и онакива и не ни харесват по принцип. Аз не припадам от възторг също, защото не разбирам хората от онези части на света, мирогледа им, религиозната им обсесия и считам, че е най-добре - те да си седят там, ние тук - и всички да си живеем своя си живот, според своите си разбирания за него, мирно и кротко и без да си "мешаме капите". Но това е в идеалния случай. Когато някой тях ги избива и пуска отровен газ и децата им измират от него в ръцете им, когато лепват полиомиелит, защото напрактика нямат вече държава и здравни власти. Когато се стреля на месо без съд и присъда, палят и взривяват дома ти и ти си напълно, напълно безпомощен да направиш каквото и да било това да спре...освен да бягаш. Е, наистина не считам, че трябва да си затворим границите, защото не искам да си причиняваме подобно неудобство. Не, че неудобството е малко, ами проблемът им на тях е по-голям от нашето неудобство от моя гледна точка поне. Доста често в живота - няма лесни, удобни и приятни решения все пак. Има решения, които просто се налага да вземеш с ясното съзнание, че си навличаш още и още проблеми + всички онези които вече имаш и не успяваш да се справиш.


Държавата, в лицето на всичките й институции в момента - продължава да се занимава с обичайното за нея от много, много време. В конкретния случай - да мисли как да открадне едни пари, които ще получи от ЕС за справяне с бежанската вълна. Колкото по-голям проблем успеем да изкараме въпросните хора - толкова повече ще ни кихнат, че да го решаваме, толкова повече ще можем да присвоим, чрез наши фирми. Нищо, ама наистина НИЩО ново няма. Освен поводът по който да се крадат пари. Направо дюшеш им дойде това, избори се задават, плащане за тях ще трябва... Прав е Рачо в този смисъл.

Наистина ли допускаш, че нямаме подготвени хора, които да знаят как се процедира в такива ситуации, за да няма проблем? ;) Че наистина няма средства и сили, ако трябва да се изграждат нови "лагери", със съвсем нормални битови условия, в които да се настанят тези хора? И хем да живеят по приемлив за хора в 21-и век начин битово, хем да бъдат достатъчно изолирани и държани "под око", за да не стават сакатлъци някакви. Дали е неизбежно наистина те с нас, или ние с тях да се конфронтираме изобщо, докато те са на наша територия? Дали ЕС ще откаже да ни съдейства с каквото се сетиш, за да постигнем гореизброеното по въпроса в магично картки срокове? Със специалисти, консултанти, пари, материали, всякъкъв вид нужни провизии, ако ще и съответни армейски части в рамките на НАТО ще мобилизират, за да се свърши каквото трябва и както трябва в срок. И нищо от това не се случва, просто защото нашите сега се запъват КАК точно "да им се съдейства за справяне с кризата" ;) В превод - не щем помощ "в натура" - искаме в кеш. Имаме фирми дето да свършат нужната работа, вие само пари дайте... Да доопиша ли схемата, или ме разбра от раз? ;) А проблемът ще се раздухва и раздува по медиите до космически мащаби, ако трябва, само и само да кацнат "кинти за усвояване"

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
  Направо не ми се коментира, че току виж видните патриоти скочили, че щом не съм в България  не разбирам ситуацията, пък и освен това съм анти всичко българско.  Та само ще кажа, че от това, което изчетох по интернет се отвратих и извода ми е, че за съжаление не малка част от хората изглежда, че бъркат собствените си ксенофобия и шовинизъм с париотизъм. 
« Последна редакция: Ноември 13, 2013, 09:40:09 am от Bobbie »


  
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
проблемът е, че само с четене по Интернет не може да се придобие адекватна и реална представа за каквото и да било.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Нямам нужда да съм там, за да помириша ксенофобията отдалече. А тя вони, вервай ми, чак тук намирисва.


  
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
всички народи са ксенофоби по природа.

някой не иска ли да коментира други събития от последните дни на държавата?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Да  Хората бягат от война, помъкнали са малки деца посред зима не от хубаво,а щото и те са майки каот нас и те не  искат да си видят децата с дупка от шрапнел през тялото. Обаче нашите се затюхкали, че си палели огън представи си.  Дето вика една позната, въздухът им дишат, това им е проблема. Такива коментари четох, че е много жалко и грозно. Същевременно нашенци като заминат за чужбина, особено като е временно, масово си пренасят техните нрави, не се съобразяват, имат изисквания и като се съберат псуват по местните какви били.


  
*
Нямам нужда да съм там, за да помириша ксенофобията отдалече. А тя вони, вервай ми, чак тук намирисва.
Боби, определено грешиш. Обиждаш.  Тая воня дето ти намирисва чак там е нещо друго. Това не е ксенофобия. Джам много правилно ти е писала. Ако си тук, на място съвсем друга песен ще пееш, друго ще ти намирисва или там както се изказа "вони".
Чудя се защо ли въпросните преминават цяла Турция и едни поне 1500 км , за да се настанят тук  :wink:? Защо не останат със статут бежанци в турция? Сходна все пак верска държава, четвъртата по икономически ръст в света , вероятно и  повече възможности? Питам се как така Гърците си затвориха границата без последствия от ЕС, хем са "наведени" , че чакат пари от там? Питам се и колко от тях са си истински сирийци, бягащи от война,  колко афганистанци и други подобни? И не е проблема толкова плосък ( като това с паленето на огън, което се чудя как вадиш като аргумент, дали това формира целия негативизъм а?). Питам се как така Гърците си затвориха границата без последствия от ЕС, хем са "наведени" , че чакат пари от там? Питам се (и теб Боби) защо като цял (според теб вонящ ксенофобски народ) се моблизира да им даде каквото може , естествено не пари щото липсват такива , дареното беше изхвърлено , за това от нета дали си се информирала? Пък после говори за ксенофобската ти воня. Честно казано почувствах се лично обидена. Ако имам негативно отношение по това което се случва , категорично не смятам че това ме прави ксенофоб. Жбрул мнооого добре е обяснила някои неща, с които ти явно не си съвсем наясно. Бубулина доста красноречив пример е дала , два даже. Използвай примери ит живия живот и тогава обиждай - моля. Полиомиелит дали знаеш от колко време няма в Бг, сега обаче си имаме внесен , за това чете ли в нета?
Изобщо за много работи се питам, ама нейсе, няма кой да ми отговори както обикновено. Болезнена тема и изказване на комисарката Кристалина ... , пардон Сталинка Георгиева , че едва ли не  бежанската вълна ще ни оправи демографския проблем - изключителен цинизъм , за който нямам дори думи да коментирам.
Коментирах ,  а много ми се искаше и се опитвах да се въздържа
« Последна редакция: Ноември 13, 2013, 10:40:21 am от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Джам, аз направо не знам как да коментирам, уплашена съм за пръв път от толкова години. И не мога да повярвам, че това се случва, наистина. Как се стигна до тук, как успяват толкова време да се задържат на власт. Това са 150 дни протести, окупации на парламента, боеве... Не знам... А нещата ескалират и се замислям - вариант Румъния ли наближава и това ли ни чака? Какви пари има толкова в тая власт, че са готови да убиват за нея??? Не знам, явно българина е много търпелив, щом позволи на точно тази власт да се възцари... Хареса ми днес едно мнение на Емил Кошлуков, ще го пусна тук

 Емил Кошлуков
Станишев казал в интервю:
"Това, което наблюдавам, са етапи, които вече сме минали, и не доведоха до нищо хубаво. След първата студентска окупация дойде управлението на СДС и разпарчeтосването на селското стопанство. А след 1997 г. - след втората вълна, дойде приватизацията на безценица."
Така че сега идва възстановяването на ТКЗС и национализация, за да се оправят грешките. Само не знам за Белене какво ще става - АЕЦ ли правим, концлагера ли възстановяваме...или с поправителния труд на затворниците строим централа, две в едно. И за Лукойл се тревожа - как хем ще го направим държавен, хем да си остане съветски, като СССР го няма, абе много проблеми пред кабинета...
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Понятието "ксенофобия", има някои специфични характеристики. То се отнася до омраза, неприемане и нехаресване на нещо и някого априори. Отхвърляне поради непознаване и приемане, че нещо е лошо, само защото е непознато.
В случая, в една християнска държава, при това на територията на Европа - "нехаресването и неприемането" - не са основани на непознаване. Напротив. Именно защото религията и порядките на сирийците (примерно в случая и мюсюлманите по принцип) са достатъчно познати и абсолютно невписващи се в световъзприятията на средностатистическия български гражданин - те не са приети добре от него. В допълнение - ние като нация имаме и историческа обремененост спрямо хора изповядващи исляма, именно защото знаем какво сме патили "в името на Аллах". Та е съвсем разбираемо и основано на нещо реално и "познато" - защо на никой от нас не му се ще такива хора, особено десетки хиляди (каквито са очакванията) - да се настанят трайно у нас, с все нравите и порядките си и по примера на други "малцинствени" общности - да ни изнудват да им се въртим и на тях на пета, че иначе ги дискриминираме видиш ли ти... Отчита се също така, че тези хора - нямат почти нищо общо като бит и отдаденост на религията си, сравнимо с нашите български мюсюлмани все пак. За нашите - религията не е "център на вселената", докато за онези хора - от религията произтича цялото устройство на бита, порядките им и много често - организацията на техните държави, та дори при някои - и съдебната система. Има съвсем реална база, българите да очакват негативно развитие по въпроса с бежанците, пък дали то ще стане реалност, или няма - може да покаже само времето.

Дори при това положение - както казах и по-горе, лично за мен това не е достатъчно основание да се откаже убежище на хора бягащи от война, пък ако ще да им го предоставяме същото откровено неохотно.
Калпавата реакция на властите ни на цялата ситуация - само засилва опасенията и негативизма на българите към бежанците. Т.е. ако на фона на всичките ни проблеми като общество, поне този беше овладян до степен да не засяга пряко ежедневието ни и да отваря още ядове - реакцията не би била толкова остра и негативна. При положение, че хем даваме убежище на бежанци от война, хем става ясно, че не повече от 40% от същите тези бежанци реално са такива, пък останалите 60% са неясно какви точно и са се промъкнали тук с някакви други мотиви... То няма как българското общество да не е разтревожено и да не изпитва съвсем основателни опасения, че още един проблем ще им се стовари на главите и то дългосрочно.

Отделен въпрос е, че е право на всяко общество по СВЕТА да приема, или да не приема идеите на мултикултурализма за себе си. Апропо, в обществата към които принадлежат и сирийците и другите "бежанци" промъкнали се на наша територия покрай тях - няма дори бегла мисъл той да бъде приеман, по какъв да е повод и някой да бъде оставян да си живее по начина "нормален" за него, ако има различни виждания за света и живота от господстващите там. :wink: Което е доста по-близо до ксенофобия, отколкото нечие лично и мотивирано все пак с нещо виждане, че не желае в неговата държава да си създават анклави хора, които изповядват житейски принципи в абсолютен разрез с тези на "домакините". Ако не е различно - то е равно по смисъл поне. Та това, че не искам ТЕ да се заселват тук по принцип - не ме прави ксенофоб, а само човек който не харесва дадена култура и начин на живот и не желае те да стават нещо обичайно и вид "норма" в неговата собствена държава. И то не защото са ми непознати, ами точно по обратните причини.



Гане, ами да ти кажа честно - не се реагира на такива дебили с "мирни протести", затова и още 150 дни да ги има протестите в този им вид - на ония не им дреме. Що да им дреме като се замислиш? Те нямат някакви "морални драми вътрешни", че някой не ги харесвал и одобрявал, че да им запука от това... Ние не сме изобщо общество, в което е норма нечие престъпно действие, или бездействие да е повод за срам, отпадане от политиката по принцип, сдаване доброволно на даден пост, или на властта като цяло. Напротив, у нас нормата е съвсем друга открай време. Когато ти се наакаш - да напомниш как някой друг се е наакал повече от теб и да считаш, че това ти дава моралното право да си седиш там където си и да акаш още. Та в държава като нашата - да мислиш сериозно, че с културно, та дори творческо изразяване на недоволство от нещо си ще накривиш нечия шапка - е просто наивно. Със съжаление го казвам, но го мисля. Тези хора (все едно от коя боя) - оттам където са биха се махнали, само ако изпитат реален страх за живота, или поне физическата си цялост. НИЩО друго не би ги сепнало и с право. Защото постоянно виждат, че "и ножа и хляба и сиренето са в тях" и си свиркат. Ами и аз да бях на тяхно място - и аз щях да си свиркам да ти кажа. Какво да ме притесни аджеба?! Пък и да ти кажа честно, сигурно половината население у нас поне - наистина харесва сегашното "правителство", защото дотам е докарано в битов план, че и 20лв. отгоре върху пенсията му се виждат ОК и по-важно от всичко останало. Дори не осъзнават, че те тия 20лв. инфлацията ги е изяла отдавна... Изобщо - очакването, че ние като граждани имаме някакъв по-мащабен поглед извън ръба на полупразната си паничка - е едно много нереалистично очакване, отнесено към по-големият процент наши сънародници. Затова и нито ще има наистина масови протести, нито ще станат по-крайни и ефективни като проява според мен.  Няма достатъчно хора на съответните позиции за едно, или друго, че да се случи това. Повечето искат "овчар", "гега", някой "да се погрижи" за тях във вид на пряко даване на нещо, а не във вид на създаване на възможности те самите да се сдобият с каквото желаят и им е нужно, вероятно и с доста отгоре... Та така.
« Последна редакция: Ноември 13, 2013, 12:31:17 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
За съжаление си много права...
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Авалон, благодаря, на Джам и Жбрул, тоже  :wink: Не се смятам за ксенофоб в истинския смисъл на думата. На мен също ми е безкрайно жал за тези хора, не смятам, че деца трябва да страдат, независимо от цвета и вярата си. Имам други притеснения, които опитах да очертая и виждам, че в общи линии са схванати правилно. Освен от едно лице, което никога няма да ме учуди с несъгласието си, което отгоре на всичко е гражданин на държава, чиито президент преди месец готвеше ВОЕНЕН удар срещу Сирия. С оръжия. КОито разкъсват нещастните майки и деца на две. Та тази точно, МЕН да нарича ксенофоб, ме кара само да се смея с глас... :wink:
Иначе, в основната си част аз съм напълно съгласна с Жбрул, твърдя го за Ен-ти път. Притеснява ме, че тези заселени веднъж хора, няма да пожелаят да се върнат там, от където са дошли, после ще поискат джамия....после училище, после новини на сирийски...и историята вече е позната. Още една малцинствена група, която ще е по-важна от мнозинството.Сигурно е наивно да разсъждавам така. Но да разчитам на хора да решат проблема, които 24 години правят преход, които не признават нищо освен собствените си интереси, които ни докараха до мизерията, в която се намираме....не мога! Те са грозни и лицемерни, а от събитията вчера, се оказа и НАГЛИ отгоре на всичко. Нещата в България ме засягат пряко, като неин гражданин. Бежанският въпрос, тоже. Но в момента се притеснявам много за това, което се случва пред Парламента. Толкова полиция не бях виждала скоро. Още малко, ще повикат и армията. А нямат никакво намерение да сдават властта, очевидно. Въпросът е, до кога? Защото и според мен, нещата ще ескалират... :?
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Не знам, приятел, който от началото на протестите предава винаги на живо, днес пише, че са арестували мъж, който е хвърлил яйца... От кога яйцата, доматите, са опасни? Как може да арестуваш човек за това?
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Гане, замерването с каквото и да било е проява на агресия. А агресията никога не е водила до нищо добро и градивно.

*
Бубе, а дано сглупят да повикат армията, ама надали. Щото нали помниш като помислиха веднъж да викат танковете какво ги споходи.  :lol: Той българинът не се сепва от това, че го убиват бавно, методично и "без упойка" толкова години, ама виж ако някой заплаши да "сложи край на мъките му" бързо и буквално - мноУУУУ се дразни.  Та неслучайно е казано, че какъвто народът - такива му и управниците. Управниците не се сепват и не пускат кокъла, докато не се разлетят павета по тях и не ги налегне съвсем реален страх, че тълпата отвън ще ги линчува. Буквално. Народът от своя страна (в голямата си част) волски си трае, докато управниците "го оправят" с години (ама в онзи смисъл), като чат-пат срамежливо примрънква, че "ако може малко вазелин" и пак подава г**а. Чак, ако (когато) управниците решат, че ще го таковат, ако ще с пушка опряна в главата - тогава го удря "на чест и достойнство" и тогава решава чак, че не моЙ някой него да го е**е. С пушка опряна в главата - цъ. Абсурд! Ама, ако няма пушка, то не е чак пък толкова е**е, даже може да се каже понякога, че е приятно... ;) Страшно садо-мазо е родният политически живот, жалко че го няма вече другарят Петър Младенов да се изпусне сега с: "Танковете да дойдат" (ако още имаме танкове де).

Да, арестуваха го Гане, защото хвърлил 24 яйца (символично за 240 депутати), мисля че като "дребно хулиганство" го определи МВР. Затова викам, че не яйца, ами коктейли "Молотов" бива да се мятат вече. Поне да си струва ареста... :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Елфи, някак ми се струва много двоен тоя стандарт - а депутата, дето си изчезна, Сивия кардинал, с парите на народа що не го арестуваха по-рано? Като е имало разработки - тва си е едро хулиганство... Обаче дребното, яйцата, ги арестуваме... Не знам... Ударил ли е някой? Пребил ли го е? Странно ми е и до сега нямаше агресия, не вярвам и сега да има такава, та нали по протестите има деца. Кой от протестиращите би се хвърлил, ако знае, че до него крачи детето му?...
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю