0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
вижте, случаят се нуждае от сериозен коментар на съответните специалисти.

а дали МАКС, ИМСИ или нещо друго - това е нещо, което най-добре ще каже ембриологът, едва ли ние сме компетентни да казваме кое е по-добре и кое - не.

проблемът може да е на всяко от двете места - в яйцеклетките или в сперматозоидите. а може и на двете места.

мисля, че sixsens беше имала такъв случай.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    фиона

  • ***
  • 299
  • моето чудо се случи
Безспорно е така jam,
аз в момента просто търся някой с подобни проблеми и по-точно какво всъщност са му предложили като диагностика и решение.Мисля си,че никога не е излишна повече инф. по въпроса.
*
Хубаво е човек да е по- добре информиран, за да може да зададе подходящите въпроси.
При моя разговор с ембриолога(клиника"Надежда") разбрах, че принципно е по- добре да се приложи МАКС. Друг е въпроса, че при нас еякулатът е с такива показатели, че не може да се приложи този метод и затова го погледнаха на ИМСИ, използва се микроскоп с по- голямо увеличение.
Ето и мнение на друг специалист, публикувано във форума на Болница"Щерев" от 05.2012г.:

МАКС би могъл да се прилага до определени парамерти на спермограмата, т.е при много ниски стойности на подвижността и/или концентрацията на сперматозоидите не се прилага. Ако Вашият случай позволява, би могъл да се извърши МАКС.
Относно ИМСИ на този етап резултатите от него все още са спорни, т.е. не е доказан положителният му ефект върху увеличаванто на шанса за бременност. Достигнахме до този след проведените тестове в нашата болница, преглед на публикуваните до момента официални данни от различни екипи и участие в международни симпозиуми. Поради тази причина в момента в САГБАЛ Д-р Щерев не се прилага този метод.

Пожелавам Ви успех!
Любослава Петкова-ембриолог
« Последна редакция: Май 12, 2013, 21:14:03 pm от marsi »

фиона, заповядай и успех

здравей д-р мели   , имам някои безпокойства   ,
имаме един опит икси по къс протокол от април, завършил без трансфер   , причина – не настъпи оплождане, причината за неоплождането казаха – случайност или некачествени сперматозоиди   ,
предлага се за следващ опит при наличие на достатъчно яйцеклетки да се пробват паралелно с донор,
след това ни бяха назначени цитогенетични изследвания - кариотип 46, ХХ и кариотип 46, ХY, без системни бройни и структурни аномалии   . понеже не ни назначиха други изследвания реших да попитам и теб какво ще ни препоръчаш? нужно ли е още нещо да проверим, много ни е страх нещата да не се повторят   

имам и още един въпрос   . имаме замразен материал от мецан /беше с олигоспермия, азооспермия, на последната спермограма пише – астенозооспермия/, платили сме до средата на октомври. въпреки, че за опита е имало живи в еякулата, смятаме да имаме нещо във фризера за застраховка. 
добре ли ще е да направим магнитна сепарация на сперматозоиди и да замразим нов материал - при наличие на такъв? или е възможно да се направи такава сепарация при размразяване?

По отношение на генетиката аз бих направила и тест за микроделеции на Y хромозома. Има и доста сериозен панел генетични изследвания при хипогонадизъм, който не добива популярност заради високата цена, липсата на задълбочени изследвания в областта на мъжкия стерилитет и недостатъчният брой андролози у нас. Той може да включва примерно:
    * Synaptonemal Complex Protein 3 /SYCP3/
    * Ubiquitin-Specific Protease 9, Y Chromosome /USP9Y/
    * Androgen Receptor, X Chromosome /AR/
    * AR – CAG repeats, exon 1
    * Gonadotropin-Releasing Hormone Receptor /GnRHR/
    * Luteinizing Hormone, Beta Polypeptide /LHB/
    * Follicle-Stimulating Hormone, Beta Polypeptide /FSHB/
    * Cystic Fibrosis Trans-membrane Regulator /CFTR/.
Можеш да ги видиш тук Генетични изследвания.

На втория въпрос отговорът е да, могат да се сепарират сперматозоиди след размразяване чрез MACS (magnetic activated cell sorting). Но няма пречка и да се замразява при всеки удобен случай.

*

    фиона

  • ***
  • 299
  • моето чудо се случи
mecinka,
благодаря за съдействието.Цените на тези изследвания направо ме свариха 8O.Вие опитахте ли варианта с донор?
не, не сме опитвали
 :D мецан беше в добра форма за макс, и както вече споменах стигнахме до бременност от 1 бластоцист
за у делециите съм се замислила обаче, и може тази година да ги проверим

относно предния ми пост - ембриологът не ни съветваше да замразяваме сперма с направен макс, по-добър ефект методът имал върху пресен материал

http://www.ivf-bg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=398%3A2013-05-21-09-52-32&catid=1%3A2009-06-08-08-30-50&lang=bg

Тези техники имат за цел да помогнат на двойки, при които шансът за бременност е много по-малък от обичайните 40-50% на цикъл. Това обикновено са най-трудните случаи, с няколко неуспешни опита зад гърба си - двойки в напреднала репродуктивна възраст, с изчерпан яйчников резерв, с тежки увреждания в спермограмата или липса на оплождане.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    фиона

  • ***
  • 299
  • моето чудо се случи
Благодаря момичета,невероятни сте :D