0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #220 -: Септември 26, 2016, 09:21:54 am »
Здравейте  tanysp,
  Естествено, че диагноза не може да стане по интернет, но според мен: Повишаването на кръвното налягане през  19г.с. (което е доста рано) и загубата на вашето дете имат ясна връзка. Никой от другите посочени от вас фактори ( регулиран хипотиреоидизъм, кървене през ранна бременност) не е с толкова голям риск.
  Според водещата от теориите при нарушения от типа на Прееклампсия се наблюдава увредена плацентарна функция (до плода не достига достатъчно кислород и хранителни вещества – защото плацентата не работи добре), което води до компенсаторно повишаване на кръвното налягане при майката ( организмът и се опитва да „избута“ повече кислород и хранителни вещества през плацентата).
   За съжаление когато намалим значително кръвното налягане при майката, през плацентата се „избутват“ все по-малко кислород и хранителни вещества. Това е най-трудното от една страна трябва да пазим майката (не можем да оставим кръвното налягане твърде високо), от друга когато го намаляваме значително – застрашаваме плода.
  Още по неприятно е, че не можем да повлияем плацентарната функция, когато вече се е появил проблем. Т.е при повишаване на кръвното налягане около 20 г.с. вече е твърде късно за профилактика на Проеклампсията (тя трябва да се започне преди 16 г.с).
  Големият въпрос е дали може да направим нещо преди това ако знаем, че има повишен риск от прееклампсия . Например при при загуба на плод след 22 г.с.,  предишна прееклампсия,  изчислен повишен риск с помощта на различни скрийнингови методи. Съжалявам за това, но няма категорично становище. Традиционно се дават Хепарини с ниско молекулно тегло (ХНМТ) и/или Аспирин, но данните за ефективността от това са до известна степен ограничени. Предполага се, че чрез "разреждането на кръвта" се подобрява плацентарния кръвоток, в което има доста логика. Смятам, че с голяма степен на вероятност лекуващият ви лекар при следваща бременност ще ви предпише такава терапия .
Със сигурност следващата ви бременност трябва да се следи много стриктно!
Пожелавам ви успех
« Последна редакция: Септември 26, 2016, 09:25:22 am от Д-р Георги Станулов »
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #221 -: Септември 26, 2016, 17:21:17 pm »
Благодаря за бързия отговор
На 40 години съм. Около 10 години не взимаме предпазни мерки като разчитахме на спонтанно забременяване. FSH e стабилно при всички изследвания, около 6. Първото изследване, ноември миналата година, броя на антралните фоликули беше 6 в единия и 7 в другия яйчник.
Забравих да добавя, че всички стандартни изследвания - хламидии, уреоплазма и т.н. са наред и при двама ни. До сега не сме открили причината за невъзможността да забременея, а това сериозно ме притеснява. Това е причината сестра ми да предложи да ми дари яйцеклетки, което  дали е добра алтернатива на този етап?
 
Благодаря за ангажираността Ви и прекрасен ден
Михаела
 
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #222 -: Септември 26, 2016, 18:55:28 pm »
Здравейте, Д-р Станулов!
Благодаря за своевременния и компетентен отговор. В резултат на информацията, получена от Вас мисля, че съм на правилния път. В Център по репродуктивна медицина, който посещавам също смятат, че следващата бременност ще е планирана и строго контролирана и че ще се прилагат дози фраксипарин и аспирин протект преди и по време на бременност. Само не знам дали и възрастта има значение - на 37г. съм.
Още веднъж благодаря, че се отзовахте на запитването ми.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #223 -: Септември 26, 2016, 20:59:20 pm »
Скъпа госпожо Димитрова,
  Смятам, че яйчниковия ви резерв е задоволителен. FSH и броят на антралните фоликули са отлични, АМН е задоволителен. Наистина е странно, че отговорът на стимулациите е бил толкова ограничен.
  Според мен след 10 години опити е възможно да забременеете, чрез инсеминация или спонтанно, но шансът е наистина минимален, а и след 40 шансовете започват рязко да спадат. На ваше място бих се насочил към още един опит Ин-витро.
   Може да се помисли как да се оптимизира стимулацията, например  чрез Е2 Primed  Antagonist protocol, т.нар patch протокол. Понякога един от фоликулите започва да се развива по-бързо и подтиска останалите. (Особено, ако стимулацията се започне на ден 3). Чрез прибавянето на Естроген от 21 ден на предходния цикъл се подтискат всички фоликули и при започване на стимулацията на ден 2 е по-голям шансът да започнат да се развиват повече фоликули.
  При използване на донорска яйцеклетка шансовете несъмнено се повишават многократно. Недостатък особено при родствено даряване са различни морални и нравствени дилеми. Важно е решението да се вземе от цялото семейство и да е подкрепено безрезервно от всички. Преценката е строго индивидуална. Имайте предвид, че при родственото даряване също има възрастов лимит, макар и по-голям (38г.). Надявам се, че сестра ви не е близо до тази възраст.
  Според мен най-доброто решение е нова стимулация, но различна от предходните. Няма как да се очаква различен отговор, при същата стимулация. Ако този опит не е успешен и има консенсус в семейството  може на следващ етап да се помисли и за родствено даряване.
  Каквото и да решите, ви пожелавам успех.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #224 -: Септември 26, 2016, 21:21:23 pm »
Здравейте tanysp,
Смята се че бременностите след 35г. са съпроводени с увеличен риск за хромозомни заболявания и прееклампсия например. Повишен риск, обаче в никакъв случай не значи, че нещо лошо ще се случи със сигурност. Просто трябва да сме още по-внимателни.
Пожелавам ви успех!
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #225 -: Септември 29, 2016, 12:52:17 pm »
Здравейте! На 39 години съм и стойността на АМХ е 1,4. Имам 5 неуспешни опита инвитро, от които 3 ИКСИ, 1 на ЕЦ и размразяване на яйцеклетки, оплождането им и трансфер на една оплодена стигнала до стадий бластоцист. По протокол до 3 ден от развитието и много добро разделен ембрион на 8 клетки, 4 ден частично компактен и на пети ден бластоцист+клетки. Обяснението за неуспехите е в лошото качество на яйцеклетките и съответно лоши ембриони. Правих лапароскопия, от която се установи ,че яйчниците ми са със склеротичен вид. Въпроса ми е това ли е причината за лошото качество на яйцеклетките? В този случай имам ли шанс при нов опит? И ако може да ми разясните какво значи "Брид между лява тръба и яйчник" по епикриза от лапароскопията? Благодаря Ви!
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #226 -: Септември 29, 2016, 17:43:14 pm »
Здравейте!
Първо бих искала да отговоря на въпроса какво означава брид между лява тръба и яйчник. Това е медицински термин за срастване, което се е образувало между съответната тръба и яйчника. Когато коментираме качеството на ембрионите без генетично изследване, т.е. предимплантационна диагностика, ние се оповаваме на морфологични критерии. Тези морфологични критерии обаче не винаги съответстват на генетичното състояние на ембриона. Правилното развитие на ембриона до стадий на бластоцист не гарантира генетичното му състояние.При повече опити ин витро, както е във вашия случай, и при това извършени различен тип процедури, съществува голяма вероятност причината да е в генетиката на клетките. Възрастта, намаляването на яйчниковия резерв допринасят за влошаването на качеството на яйцеклетките и появата на генетични мутации. Тъй като всеки цикъл е различен и клетките в него също са различни, винаги съществува шанс, но той намалява с времето и броя извършени неуспешни процедури.
Темата за лошото качество на репродуктивните клетки и ембриони е доста сложна и невинаги може да се дадат ясни отговори.
Все пак се надявам да съм била макар и малко полезна.
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #227 -: Октомври 05, 2016, 08:23:02 am »
Здравейте!
Бихте ли обяснили какви са причините за появата на кървене непосредствено преди пункция при стимулация на къс протокол, както и преди деня на предполагаемата овулация при спонтанен цикъл? В първия случай кървенето беше с ярко червен цвят, а във втория - тъмно червен/кафяв? Възможно ли е да се касае за хормонален дисбаланс?
Благодаря предварително!
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #228 -: Октомври 05, 2016, 09:57:06 am »
Здравейте скъпа disi_22,
       Относно кървенето преди пункция.Вярвам, че преди стимулацията сте прегледана и няма патологични причини за кървене (полип например). Най-вероятно кървенето се дължи на преждевременна овулация или на хормонален дисбаланс. По-важно е какво да правим.
     Ако кървенето се дължи на преждевременна овулация,  фоликулите вече са спукани . Има минимален шанс за откриване на яйцеклетка при пунктиране на пространството на Дъглас.
   Аз лично на жена, която кърви преди пункцията, но няма преждевременна овулация, бих ѝ предложил да замрази всички ембриони , а трансфера бих отложил за последващ цикъл. 
   Доста би ми помогнало да се ориентирам, ако споделите какво се видя на ехографския преглед по време на кървенето (състоянието на фоликулите ,свободна течност в перитонеалната кухина, дебелина на ендометриума) и  как бяха хормоните ви преди и след това.
   Относно кървенето на спонтанен цикъл. Ако е единичен инцидент, не бих се притеснявал. Случва се понякога, особено при изчерпващ се резерв. Менструалния цикъл е сложен синхрон от хормони и понякога се случва да има дисбаланс (т.нар „разбутване“ на хормоните :) ), например при стрес.
Пожелавам ви успех.
« Последна редакция: Октомври 05, 2016, 11:20:51 am от Д-р Георги Станулов »
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #229 -: Октомври 05, 2016, 11:35:41 am »
Здравейте искам да попитам имам 2 замразени ембриона от който 1 е без забележки а другият е с около 20% фрагментация и двата за замразени на 6 ден имали значение че са на 6 ден замразени а не на 5-ти и този който е с фрагменти има ли смисъл да се прави трансфер.Благодаря предварително
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #230 -: Октомври 05, 2016, 12:09:35 pm »
Скъпа ivona81
Обикновено оставяме до ден 6, само ембриони, които не се развиват добре. Има ли смисъл да се трансферират – естествено, че да . Шансът за успех, обаче е намален. Трябва да се има предвид и че не винаги ембрионите преживявят размразяването.
С най-добри пожелания.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #231 -: Ноември 05, 2016, 15:36:15 pm »
Здравейте,
Предстои ми ЗЕТ с ембрион на стадии бластоцист. На 12 ден от цикъла резултатът от изследване на Progesterone е 0,65. Препоръчаха ми да приемам утрогестан 2 пъти по 4 капсули вагинално. Установени PAI 1 4G/5G хетерозигот и MTHFR C677T хомозигот. Вече имам бременност от ЗЕТ завършила в 7 г.с. Въпросът ми е какво е мнението ви за предписаното количество утрогестан предвид състоянието ми.

Благодаря,
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #232 -: Ноември 06, 2016, 14:17:46 pm »
  Относно количеството на Утрогестан – всеки лекар има конкретен протокол при ЗЕТ. В нашата клиника, обикновено използваме по-малки дози (до 3х2). Предполагам, че колегата има определена причина за тази доза, понеже не съм запознат с пълната ви медицинска история – не знам каква е тя.
   При ЗЕТ, много важен е таймингът. От есенциално значение е да се сме максимално подобни на естествената подготовка на ендометриума. Според мен времето между първата капсула Утрогестан и самия трансфер е важното, а не толкова дали  милиграмите са 600 или 800.
   Относно MTHFR C677T, надявам се приемате метилфолат.
С най-добри пожелания.
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #233 -: Ноември 06, 2016, 18:36:25 pm »
Здравейте! Моят въпрос е относно приема на антибиотик и как тези 7дни прием влияят на количеството и качеството на спермата? Благодаря Ви предварително!
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #234 -: Ноември 07, 2016, 13:36:28 pm »
Здравейте vnl_s,
 понеже не зная, кой антибиотик е приложен и за какво – ви отговарям по принцип. По конкретна информация – може да получите от лекаря изписал ви лечението или уролог.
Ако антибиотикът е бил изписан с цел подобряване на спермограмата – например при инфекция с Хламидия, простатит, Е.coli и т.н. не може да очаквате подобрение за 7 дни. Резултатът ще започне да се проявява след месец и ще е оптимален след три месеца.
Ако антибиотикът е бил изписан за състояние, което не е свързано с пикочно-половата система, но е имало повишена температура (пневмония, ангина и т.н.) – спермограмата ще бъде с намалено качество. Това не се дължи на антибиотика, а на самата температура. Знае се, че повишената температура пречи на производството на сперматозоиди.
С най-добри пожелания.
Д-р Г.Станулов
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #235 -: Ноември 07, 2016, 22:50:08 pm »
Благодаря Ви за бързия отговор, д-р Станулов!
Нямаше температура, само непродуктивна кашлица и силно зачервено гърло, и тъй като ни предстои инсеминация след седмица, предпочетохме широкоспектърния антибиотик пред риска да не го пие и евентуално да се влоши. Притесненията са ни не толкова от болестта, колкото от приема на антибиотика и неговото влияние върху оплодителната способност на сперматозоидите.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #236 -: Ноември 08, 2016, 10:08:56 am »
Здравейте vnl_s,
пак хипотетично. Едва ли разбирам правилно, че съпругът ви е взел профилактично антибиотик и то широкоспектърен?  И все пак кой е този антибиотик?
Може много да си говорим за това, как влияе приемът на антибиотици (при общи състояния) върху оплодителната способност на сперматозоидите. Не ми е известно, обаче да има големи клинични проучвания по този въпрос (а аз чета доста). Съответно всякакво мнение е субективно.
Ако не сте взели стимулация и сте в по-млада възраст, може би е по-добре да отложите инсеминацията. В противен случай е преценка на лекуващия лекар.
С най-добри пожелания.
Д-р Г.Станулов
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #237 -: Ноември 09, 2016, 12:14:34 pm »
Здравейте,
Пиша Ви тук за да ви споделя моя проблем.
Моят проблем е следният. Преди около 2 години ми спря цикъла, изведнъж, просто следващият месец не ми дойде и така до днешна дата. С мъжа ми искаме да имаме бебе, но нямахме много време преди това за опити, тъй като сме заедно едва от 3 години.И така се започна ходенето по мъките. Пих хормонални таблетки по предписание на лекар, с които цикъла ми идваше, но след спирането им спираше и той. Лекарката, която намерих съвсем случайно преди няколко месеца ме подложи на редица изследвания за да разбере какъв е проблема.
Изследвахме всички репродуктивни хормони.
FSH е 87mul\ml
LH e 35 mul\ml
Хормоните на щитовидната жлеза, пролактин, естрадиол, прогестерон са в норма.
AMX e 0.1
Въпросът ми е какво е мнението Ви, има ли начин да се намали нивото на ФСХ, тъйкато ми казаха, че при такива стойности не може да се направи стимулация.Затова търся друго мнение и  начин. Смятам, че имам право да опитам, има начини може би шанс( колкото и малък да е той) да имам бебе от собствена яйцеклетка, преди евентуално да се пристъпи към донорство. Вие бихте ли се заели  с тази мисия?
Не искаме и не се отказваме, имаме вяра, надежда и желание, но се нуждаем от помоща на специалист, и най-вече човек, който ще ни помогне да сбъднем мечтата си.
Очакваме отговор от Вас скоро.
Юлияна
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #238 -: Ноември 09, 2016, 17:04:08 pm »
Скъпа Юлиана,
На базата на  факта, че нямате менструация повече от година, както и на това, че ФСХ е 87IU/l може да се заключи, че яйчниковия ви резерв е напълно изчерпан. За съжаление шансът ви да забременеете е изключително малък. „Невъзможно“ е дума, която не обичам да използвам, но вашето състояние е много близко до това.
Относно донорската програма. Според българското законодателство: НАРЕДБА № 28 ОТ 20 ЮНИ 2007 Г. ЗА ДЕЙНОСТИ ПО АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ
 Раздел VI Методични указания за медицински дейности при извършване на асистирана репродукция
8. Поставяне на ембриони в маточната кухина (ембриотрансфер):
8.3. не се предприема при наличие на следните контраиндикации:
8.3.7. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2012 г.) при жени след менопауза с донорски яйцеклетки;
Надявам се разбирате какво означава това.
Искрено съжалявам за това, че очакванията ви не могат да бъдат оправдани.
С най-добри пожелания.
Д-р Г.Станулов
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #239 -: Ноември 09, 2016, 17:30:18 pm »
Здравейте, Докторе
Не съм чела наредбата и от написаното не ми стана много ясно какво точно имате предвид?!
Да разбирам ли, че няма никакъв вариант за стимулация и инвитро освен с донорство?
Имам смътното чувство(по наблюдения на лекарите, които съм посещавала), че всички го карат както е по учебник. В математиката дори има по няколко начина за решение на една задача и накрая резултата е един и същ. Моята лекарка е на мнение, че трябва да се опита, защото според нея има шанс(макар и минимален). За съжаление тези неща не са от нейната компетентност, защото тя е обикновен гинеколог.