0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неизяснен стерилитет - съвети?
« -: Декември 28, 2012, 13:57:39 pm »
Момичета, моля ви, помислете заедно с мен! Снощи приключи третият ми опит инвитро, този път беше особено гадно, защото първо имаше едно ЧХГ 30, после падна и край.

Ситуацията е следната: той, на 45, с дъщеря на 16, аз - на почти 37, със син на 4. Зад гърба си за 3 години имаме 1 извънматочна бременност, 2 ранни аборта (5-та с.) и 3 неуспешни инвитро процедури. Първоначално мислехме, че проблемът е в моето Хашимото, но от 2 години съм на много добре провеждана терапия с Еутирокс, но все пак нещата винаги спират в 4-та или 5-та седмица. Генетичните, имунологичните, хормоните, спермограмата, всичко е в ред. ЕДната ми тръба е премахната, но другата си е съвсем проходима. Ембрионите си стигат до бластоцисти, макар и малко от тях. Какво пропускаме?
« Последна редакция: Декември 28, 2012, 14:48:14 pm от Heaven_New »
*
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #1 -: Декември 28, 2012, 15:08:03 pm »
Heaven_New, съжалявам миличка. Така се зарадвах за теб, а сега това... :bighug:
Цитат
Генетичните, имунологичните, хормоните, спермограмата, всичко е в ред.
а хромозомен анализ правилили сте?
*
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #2 -: Декември 28, 2012, 17:14:15 pm »
Heaven_New, съжалявам за случилото се.

Предлагам да направите ПИД на ембрионите.
За теб - диагностична хистероскопия и изследване за тромбофилия.

Виж тази тема:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=43737.0
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #3 -: Декември 28, 2012, 18:07:04 pm »
Момичета, благодаря.
Хромозомен анализ - без отклонения, тромбофилия - няма. Диагностична хистероскопия не е правена, може би това е ключът, но за толкова ранни аборти не мисля, че е от решаващо значение. Или бъркам?
ПИД не сме правили досега, може би това би помогнало.
Сега ще прочета темата. Благодаря ви за помощта в този труден момент.
*

    iva17

  • ****
  • 915
  • Когато всичко е загубено, остава бъдещето.
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #4 -: Декември 29, 2012, 01:24:11 am »
Heaven_New, много съжалявам :( аз съм след втори мисед аборт и също се чудя какви изследвания още трябва да направим. Това са ми единствените до момента бременности, макар и кратки. Иначе имам 7 трансфера. Имуноложката в клиниката ни предложи да направим крос мач тест, с който се изследва дали партньорите са имунологично съвместими. При нас се оказа, че не е това проблемът, но ако не сте правили такъв тест ти го казвам като възможна опция.
Всичко винаги завършва щастливо. Ако приключи зле, значи това не е краят :)
*
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #5 -: Декември 29, 2012, 09:56:40 am »
Не знам дали се обръщали внимание на тази тема, вижте я все пак:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=9543.0

Има някои момичета, които забременяха след АИ. Навремето след 2-я или 3-я опит(не помня) сериозно обмислях варианта АИ. Говорих с моя лекар и с имунолозите от клиниката, мнението им беше скептично, но не пречи вие да попитате вашите лекари и да пробвате АИ.
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #6 -: Декември 29, 2012, 13:50:24 pm »
Момичета, живи да сте! Мецани, ако АИ сработи (защото вече сме решили да я направим), ще те издиря и ще те зарина с черпене  :lol:
Наистина, всичко сочи в посока на съвместимостта. Никакъв проблем с други партньори и за двамата, но двамата в комбинация - много ранни аборти и това е.

Ива, а крос-мач тестът къде ви го правиха?
Освен това помня, че при теб онази драма се случи след редукция  :( Какъв е шансът този път причината да е била тъкмо редукцията?
*

    iva17

  • ****
  • 915
  • Когато всичко е загубено, остава бъдещето.
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #7 -: Декември 30, 2012, 01:41:02 am »
Кросмач тестът го правих в "Надежда" при имуноложката на клиниката. А иначе за редукцията не мога да съм сигурна дали това е причината. Според мен не, защото ембриончето продължи да си се развива и беше съвсем в норма около 20 дена след нея. След това и на хистологията не излезе да е имало някакво възпаление. Още чакам генетичнният анализ на плода, за да видим дали не е имало някакви хромозомни аномалии.
Всичко винаги завършва щастливо. Ако приключи зле, значи това не е краят :)
*
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #8 -: Декември 30, 2012, 16:55:57 pm »
Heaven_New, има тема за Активната имунизация, сигурно вече си я прочела. Ако решиш да правиш АИ моят съвет е да направиш първо консултация или с проф. Мартинова или с доц. Русев. Ако мога да помогна, насреща съм.
« Последна редакция: Декември 30, 2012, 16:59:13 pm от teodor »
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #9 -: Декември 30, 2012, 17:06:11 pm »
Теодор, благодаря ти от сърце! Току що изпратих писмо на д-р Русев и писмено запитване в КИРМ. Не знам какво повече да направя, за да вляза в контакт с него.
За проф. Маринова чувам за първи път. Къде работи тя?
Така или иначе, ние ще я направим, независимо какво би показала ХЛА-типизация, но понеже пътуваме от чужбина, трябва много планиране и предварителни уговорки с лекарите в България.
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #10 -: Декември 30, 2012, 20:11:57 pm »
Heaven new, съжалявам много за случилото се :?
Кръвни изследвания за хламидии правили ли сте, че те правят такива поразии в ранни седмици? Също така микоплазми и уреаплазми?
Лапаро или ЦС правена ли е?
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #11 -: Декември 30, 2012, 20:39:12 pm »
Всичко, нито микоплазма, нито уреаплазма, хламидии хич.
Имам една премахната тръба и една проходима, имам и спонтанно успешно забременяване. Единствената променлива е партньорът, синът ми е от предишен брак. И той има дете.
Мисля, ей така, вече и от суеверие почти, да направя една диагностична хистероскопия (пак) заедно с АИ, ама ей така просто.
« Последна редакция: Декември 30, 2012, 20:42:17 pm от Heaven_New »
*
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #12 -: Декември 30, 2012, 22:24:01 pm »
Heaven_New, с удоволствие ще си чакам почерпката  :lol:

При мен проблемът излезе след диагностичната лапароскопия, която премина в оперативна. На мястото на отстранената тръба е имало някаква тъмна течност. Докторът е почистил и 3 месеца по-късно забременях ( ЕЦ+ЗЕТ).

Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #13 -: Декември 31, 2012, 10:23:18 am »
Heaven_New, с удоволствие ще си чакам почерпката  :lol:

При мен проблемът излезе след диагностичната лапароскопия, която премина в оперативна. На мястото на отстранената тръба е имало някаква тъмна течност. Докторът е почистил и 3 месеца по-късно забременях ( ЕЦ+ЗЕТ).


и аз си мисля, че щом е имало извънматочна, е по-удачно за Heaven new да направи лапаро, но нека все пак доктора да прецени. А защо не лапаро в комбинация с хистеро?
Аз май добре те уредих :D :D
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #14 -: Декември 31, 2012, 12:55:27 pm »
Deizi, аз снощи прочетох Мецани и онемях. Аз имам не само премахната тръба, но и раждане секцио. На 2.1 вдигам телефона, звъня на св. Динчо Георгиев и просто насрочваме дата.
Единствената ни бременност с мъжа ми, успешно минала 4-та седмица, е първата ни - прекратена в края на 6-та с махане на тръбата. Следващата беше 6 месеца по-късно по познатия тертип.

Иде ми да се гръмна! Това трябваше да се направи отдавна. 
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #15 -: Август 20, 2013, 11:33:17 am »
Здравейте момичета!И аз като всички тук искам да ви помоля за съвет какво още не сме направили и на къде да се насочим...Правим опити за бебче от около 2г., правили сме многократни изследвания на всички хормони и винаги всичко е било ок, посетих д-р Начев и правих всички изследвания на ЩЖ и имам назначена терапия заради леко завишено ТСХ (беше 2.7, а сега след 45дни 1.6), направих обременяване с глюкоза и инсулина ми беше завишен, но според д-р Начев не е много висок и пия лекарства за инсулиновата резистентност, изследвала съм се за хламидии, проследявали сме О многократно и си имам доказана О, правили сме 2 спермограми, които са ок(даже вчера на втората спермограма д-ра в клиника Надежда му е казал на мъжа ми, че спермограмата му е супер и даже може донор да стане), правила съм ЦС, при която се видя, че имам еднорога матка и една тръба, но пропусклива....Е добре през тези 2г. направих хиляди изследвания, посещавах клиниката на Щерев, а сега клиника Надежда и уж няма никакъв проблем, а бебчето не става...Следващият месец ще направим ин витро на ЕЦ в клиника Надежда, защото лекарката каза, че няма смисъл от инсеминация при положение, че при мъжа ми няма проблеми, а и аз си имам спонтанна О и няма смисъл от стимулация...Според нея за да не стават нещата може би има проблем или с яйцеклетките или с оплождането или...и аз незнам вече....Моля ви момичета да ми кажете дали не е нужно още някакви изследвания да направим....До сега не съм забременявала нито веднъж....По принцип се опитвам да се настройвам позитивно и да вярвам, че ще стане от първият път, но от друга страна не трябва чак толкова да се настройвам, за да не се разочаровам след това...
*
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #16 -: Август 20, 2013, 12:53:41 pm »
Нашето семейство е едно от многото с неизяснен стерилитет.И ние минахме през всички гореописани изследвания, имаме инсеминация, ин витро на естествен цикъл, пусках и имунологични изследвания.Лекарите вярват, че след като толкова дълго време не става, значи има някакъв заключен проблем някъде, невидим, малък, който искат да открият.И ние направихм ин витро на ЕЦ за да видим качеството на яйцеклетките, дали ще се оплодят ин витро, как се делят.При нас всичко беше идеално.Само че имплантация нямаше, затова и пуснахме имунологията, а аз се бях засилила да правя генетични.

Лично моя съвет е направете едно ин витро на ЕЦ, вижте дали всичко е ОК там.Ако ли да, направете още 3 инсеминации, за да можете да подадете документи за ФАР.Знам че звучи грубо, но по правилника на ФАР семсейства с неизяснен стерилитет трябва да има 4 самофинансирани опита АРТ.Ин витрото на ЕЦ е просто много по-скъпо като процедура от инсеминацията, а и ако на мъжът ти СГ е добра, не виждам защо да не се пробва с вътрематочна инсеминация, наистина.

Аз забременях спонтанно след 5г стерилитет.ЗНам че стана благодарение на всички изследвания, вкарване на щитовидната в ред, операция за премахване на една тръба и лечение при съпругът ми.Имало е моменти в който се отчайвах и удрях дъното емоционално, имаше моменти на надежда и оптимизъм.Тук в този форум, сред тези момичета, ще намериш подкрепа, съвет, потупване ако трябва.Аз всеки ден ще съм им благодарна, че са до мен.

*
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #17 -: Август 20, 2013, 14:28:51 pm »
Нашето семейство е едно от многото с неизяснен стерилитет.

Аз забременях спонтанно след 5г стерилитет.ЗНам че стана благодарение на всички изследвания, вкарване на щитовидната в ред, операция за премахване на една тръба и лечение при съпругът ми.
Маги, това за мен не е неизяснен стерилитет. Имало е проблеми, които след намесата на лекар са отстранени и бременност е настъпила  :D

*
Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #18 -: Август 20, 2013, 14:30:02 pm »
М да, всъщност си права, ама аз май не поглеждах от тази страна :)

Re: Неизяснен стерилитет - съвети?
« Отговор #19 -: Август 20, 2013, 14:31:15 pm »
При добра спермограма и проходими тръби, не бих си губила времето с инсеминации.
Бих пробвала на ЕЦ.