0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Ветровита седмица 08.10. - 14.10.
« Отговор #120 -: Октомври 13, 2012, 08:34:36 am »
И аз все се притеснявам, че като влезем в аптека, магазин, банка, децата много викат и лудуват. Незнам колко е нормално да са непослушни, но е факт, че ми е неудобно. А ходя с тях, знаете защо-няма на кого да ги оставя понякога:)

Сега като ви чета, разбирам, че понякога прекалявам.

Наскоро в хранителния магазин в който сме редовни клиенти един мъж на около 60 години с доста груб глас се обърна към децата с думите "я излизайте навънка да викате, тук да не е детска градина". Само бързата реакция на продавачката ме спря да му кажа нещо и аз. Момичето зад щанда го погледна и му вика "Ако не ви понася шума, има и други магазини наоколо".

Гледам и с количеството паста за зъби на децата прекалявам:) Ще се поправя:)
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Ветровита седмица 08.10. - 14.10.
« Отговор #121 -: Октомври 13, 2012, 09:13:04 am »
Говори на висок тон, бъбри с всички наоколо независимо дали искат да я слушат или не, пипа ниско изложените неща .... Само за последното правя забележки вече, понеже не ми се плаща счупена или повредена стока. Но и аз в началото се опитвах да я карам да мълчи, да не занимава хората с нейните неща. Но пък няколко пъти възрастни хора ми казваха „ малко е детето, нека си говори с когото иска“. Това когато се опитвах да ѝ обясня, че никой не се интересува от нейните работи и да не досажда на хората. Май и аз имам спомени от старата школа на възпитание - „Не тичай, не говори силно, не закачай възрастните ....“. Има сигурно някаква „златна среда“, ама не вярвам да съм я улучила още.
*
Re: Ветровита седмица 08.10. - 14.10.
« Отговор #122 -: Октомври 13, 2012, 09:33:06 am »
... Вече ако детето има 3 дни отсъствия - трябва да носим мед. бележка или по семейни причини, за да му извинят отсъствията. Е, добре де, защо? нали не е задължителна ДГ във втора и трета група? какви отсъствия толкова? :? Аз я водя там на добра воля, а те чак пък отсъствия да и извиняват и то още във втора група? :?

Трета вече е задължителна предучилищна, като избор на родителя е дали детето ще е в детска градина или училище. И допреди в София с наредба на кмета имахме право на 30 дни отсъствия по домашни причини, а вече за предучилищната са 10, като 7 от тях задължително с разрешението на директора на градината. А по медицински причини е неограничено.

Аз както бях писала, че детската градина е за моето дете, така лекарите ме съветват да я спра за известно време. След поредното боледуване и 10 дена антибиотични капки в носа, напълно оздравяла я пуснах на детскат сряда, а в четвъртък вечерта вече беше с хрема и кашляща. Вчера скочих на ушите на педиатърката, та излезох с кабинета с две направления за изледване на гърлен и назо-фарингиален секрет. Та днес двете си направихме изследвания и ще видим какво ще излезе.
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Ветровита седмица 08.10. - 14.10.
« Отговор #123 -: Октомври 13, 2012, 09:54:04 am »
Правя и забележка да не вика и да не тича като обезумяла. Знам, че са деца, ама ми е неудобно. За други дечица, трябва много да беснеят някъде, за да ми направи впечатление и понеже знам, че са на периоди и няма как да се вържат на каишка, някак си просто не ги чувам, колкото и да са шумни. Еми има хора на години, дето не са си гледали децата или са забравили и си мислят, че команда мирно трябва да се изпълнява. Гледам да не си губя времето с тях. С Мони много обичаме да пазаруваме. И детето иска да пипне, да види, да пробва, да се почувства равен и модерен човек. Позволявам и. Като ще и се купуват обувки е редно тя да се включи в избора им. Разбира се взима една обувка, обсъждаме, връща и взима друга внимателно. Имало е забележки от сорта на: Да не бутне тук обувките!!! Отговаряла съм: То затова има персонал, да реди! Забележки повече не са ми правили. Много се радва един ден, в Младост в Хита има едно магазинче за детски дрешки. Искахме да и купим дънки. Девойката и изкара 10 чифта и я накара да обуе почти всички. Ушите и мърдаха от радост.  :lol: Купихме и едни дънки и две панталончета от там. Беше 30 минутно модно ревю. Много беше щастлива.
В къщи и се ядосвам много на вечеря. Много обича, докато яде да си запушва с краката носа. Ей бога ми, побеснявам. Все обяснявам, че мястото на краката е на земята, но чува ли ме някой... :lol: Той и баща и виновен, защото все я пита как го прави този номер и ако и сложи салфетка, дали ще може така да си издуха носа. Идва ми да ги обеся двамата  :lol:

И в заключение да кажа, че  :lol: в повечето случаи в които сядам някъде с повече деца. Обикновенно децата не ги чувам, а крещят родителите им. И аз в някои случаи  :oops:, но гледам да е само в най-наложителен момент. Така, че какво да се сърдиш на 1-2-5 годишна мръвка, като си станал на 20-30-50 години и не мож се въздържа всеки път  :lol: или по-често си седнал с кафето или бирата и семките и никак не ти се става да върнеш детето, което с устрем тича към пътното платно. Ще крещим в истерия до последно и след това ще му ударим един спринт, който обикновенно завършва с два шамара и детски рев! Това го виждам всеки ден.

« Последна редакция: Октомври 13, 2012, 09:58:04 am от lidia »
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Ветровита седмица 08.10. - 14.10.
« Отговор #124 -: Октомври 13, 2012, 17:03:01 pm »
Според мен за държавните градини трябва да има мед бележка, защото няма достатъчно места за всички деца.  Ако си в частна градина проблема си е твоя какво плащаш, но държавните се спонсорират от държавата,с цел хората да могат да си позволят финансово да си оставят децата, за да работят. Не може някой да заема мястото на друго дете и да си позлва градината като бавачка както му скимне от време на време. Ако няма причини да отсъства, значи не му трябва толкова детска градина и нека да вкарват следващият, който чака на опашка.
« Последна редакция: Октомври 13, 2012, 17:04:40 pm от Bobbie »


  
*
Re: Ветровита седмица 08.10. - 14.10.
« Отговор #125 -: Октомври 13, 2012, 17:50:45 pm »
мдам, съгласна съм с боби, има доста такива случаи - единия родител не работи, но детето ходи на ДГ, или ходи до обед, или масово децата ги взимат в 4 часа, ами сори ама при двама работещи родители не знам как успяват да вземат 85% от децата в 4 часа, аз едва в 6-6.15 успявам и моите деца в 97% са последни, най много да има още едно детенце.
Re: Ветровита седмица 08.10. - 14.10.
« Отговор #126 -: Октомври 14, 2012, 10:05:35 am »
И аз се чудя като отида в четири и половина да взема Тошко, защо има останали само две деца, хайде сега първите седмици да ги взимат рано, но вече мина цял месец. Даже щях да питам госпожите до кога ще ги взимаме децата толкова рано. Мен не ми пречи, защото не работя, но всички ли не работят.
*
Re: Ветровита седмица 08.10. - 14.10.
« Отговор #127 -: Октомври 14, 2012, 10:58:48 am »
За взимането в 16 часа и аз много се чудя.
Една колежка от Варна ми разказва следната случка:
Отивам да си взема детето в 17:50 ч, последно е. Сестрата в яслата ми казва - Мислех, че сте го забравили 8O Ако до 18 часа не бяхте дошла щях да звъня в полицията, а те звънят на социалните... Колежката ми с равен тон - Аз детето си не съм забравила, но вие явно сте забравила до колко ви е работното време. Да се обадя да питам директорката или в общината? Сестрата се почувствала доста неудобно и започнала да бръщолеви глупости от рода - Всички деца ги взимат рано и т.н
От тогава не е питала детето забравено ли е.
Ами, ако детето е по-голямо и разбира ще е доста гадно някаква си лелка да му казва, че са го забравили.

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Ветровита седмица 08.10. - 14.10.
« Отговор #128 -: Октомври 14, 2012, 12:04:27 pm »
Оооо, гаранция че ще има такива реплики.
Два дни е била Ники на градина, но и двата я взех в 17 часа. Даже се чудя дали може още половин час да откара. Понеже градините май са до 19 или 19,30. Е то и аз ако работя ще искам вместо в 19,30 да свършвам работа в 16,30 - три часа са си три часа.
Re: Ветровита седмица 08.10. - 14.10.
« Отговор #129 -: Октомври 14, 2012, 14:08:30 pm »
Последния път като го взех от градина децата по това време ги извеждат навън, а нашите вече са взети. Значи ги лишават и от игра навън, защото трябва да ги забираме рано. Даже попитах дали сутрин ги извеждат, защото следобед явно не го правят и ми казаха , че уж ги извеждали. Другата седмица пак ще го пускам на градина и ще го забирам по късно. Да видим какво ще ми кажат. Лошото е,че като остане сам и му става много мъчно и после не иска да ходи. Пазарлъци от вечерта, че на другия ден трябва да го взема първи.
*
Re: Ветровита седмица 08.10. - 14.10.
« Отговор #130 -: Октомври 14, 2012, 22:59:42 pm »
Здравейте  :D

Леле и часа на вземането май се е превърнало в състезание в пустите градини. Ние сега правим изследвания и скоро ще тръгне Никол на ясла. Тази седмица ще стане на две години, та се готвим за празненства. Дано всички сме здрави само. Започнала е да говори адски много и е супер купон с нея. Само дето не млъква та ми пищят ушите :)  :D :D

Лека нощ и хубава седмица от утре! :)


Re: Ветровита седмица 08.10. - 14.10.
« Отговор #131 -: Октомври 15, 2012, 00:07:39 am »
Наскоро в хранителния магазин в който сме редовни клиенти един мъж на около 60 години с доста груб глас се обърна към децата с думите "я излизайте навънка да викате, тук да не е детска градина". Само бързата реакция на продавачката ме спря да му кажа нещо и аз. Момичето зад щанда го погледна и му вика "Ако не ви понася шума, има и други магазини наоколо".

Гледам и с количеството паста за зъби на децата прекалявам:) Ще се поправя:)

Лисе, тази реплика страшно ми хареса! :D Браво на момичето!  :D Да я поздравиш при следващото посещение на магазина! :wink: ... Така е то - на възрастните много често им пречат децата. да не викат; да не тичат; да не пипат - най-добре изобщо да ги няма децата и тогава няма да има кой да им пречи! :x

 :wink: и не се вкарвай в преразход с пастата за зъби. :lol:

Сия, в нашата ДГ четвърта група е задължителната предучилищна, а не трета.

А относно ранното вземане от ДГ - моят "рекорд" е 16:45ч. Но най-често отивам в 17ч. по-рано не успявам да се организирам. :oops:


« Последна редакция: Октомври 15, 2012, 01:32:44 am от синьо кокиче »

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Re: Ветровита седмица 08.10. - 14.10.
« Отговор #132 -: Октомври 15, 2012, 09:57:30 am »
Сия, в нашата ДГ четвърта група е задължителната предучилищна, а не трета.

Странно, би трябвало и при вас предучилищната да е вече две години.
Ето първите две алинеи от чл. 20 на Закона за народната просвета.

Цитат
Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г., в сила от 2003/2004 учебна година, изм. - ДВ, бр. 78 от 2010 г., в сила от 05.10.2010 г.) (1) Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5-годишна възраст.

(2) Предучилищната подготовка на децата по ал. 1 се осъществява в подготвителни групи в детските градини или подготвителни групи в училищата, като родителите и настойниците не заплащат такса за обучението.