0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Да не мислиш, че като обясних, някой ме отрази?
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Ами точно де :lol: Мен що ме отразяват, защото им говоря тихо и като на възрастен. Без да питам "а на теб дали ще ти е приятно".

директно казвам "хайде слизай, това е обша пързалка, не пречи на останалите". На последвал отговор или неотговор питам по-тихо, но гледайки без никаква усмивка "Искаш ли помощ да слезеш?". Слизат :)

Една приятелка е още по-директна "Това да не ти е бащиния", не е имало случай да не слезат.
[/url][/url]
*
Вие се хванахте за случая с близалката. Да разбирам, че никога не бихте обяснили на чуждото дете, че това е вредна храна?

Аз бих - но не по-описания от теб начин. Да му кажа нещо в стила "ти, като ядеш близалки, ще станеш с гадни черни зъби и ужасно дебел" (тук и факта, че изговорено от възрастен, казаното си "тежи на мястото") ми се струва поведение, напълно аналогично с "аз имам, пък ти нямаш". Не мога да съм сигурна с моята версия, че ефект положителен ще има у детето, ама то принципно мога и да го хвана и да му тегля един хубав бой (щото съм по-голяма и по-силна, и мога да го направя) за подсигуряване на ефекта :wink: Как ще го отучиш от това поведение спрямо по-малките и беззащитни, каквито желания имаш (да сметнем, че от близалките си го отучила, евентуално :wink:), като ти му демонстрираш същото поведение. Все едно моето дете, ако набие някого - аз да го спукам от бой, за да не се бие повече...
*
Вие се хванахте за случая с близалката. Да разбирам, че никога не бихте обяснили на чуждото дете, че това е вредна храна?


По-скоро бих обяснила на моето дете евентуалните последствия от яденето на бонбони, близалки и подобни, но така че да ме чуе и чуждото. Не бих адресирала тирадата към чуждото дете, не е моя работа аз да му разяснявам кое е вредно и кое полезно. За мен е важно моето дете да го разбере и да го знае.




Защо майките крещят толкова много?


 :jump12:
« Последна редакция: Юни 15, 2012, 13:48:00 pm от twin »
ами аз и на моето бих му обяснила по същият начин. Ако прдължи просто ще му покажа снимков материал на кариесите, а за МакДоналдс и боклуците първо ще пусна Логорама, чувам, че имало положителен ефект срещу отказването на вредните храни.

[/url][/url]
*
Вени, според мен реакцията ти е изключително незряла. Не бих разрешила да тормозят моето дете, но не бих си позволила да приказвам подобни неща.
1. Защото никой не ме е питал как да си храни детето
2. Не бих слязла на нивото на 4-5 годишно дете, за да му влизам в тона
3. Има по-добри начини да усмириш някого, пък и да му обясниш нещо полезно-става с говорене, но не от сорта на гнилите зъби-повярвай работи, защото и най-лошото дете е само дете и можеш да докоснеш душата му
 
4.Като се държиш по този начин, ти копираш неговото поведение-той го дразни с близалка, ти плашиш с дебелина и гнили зъби.
Внимавай да не насадиш вина у собственото си дете, ако утре му се развали зъб или недай боже напълнее по някаква причина-справка за босите крака и разболяването.
Добре де, нали те питах за зряла според теб реакция :lol:
Можеш да ми обясниш, като опишеш какви изречения би казала за точки 2 до 4.

Относно насаждането на вина - споко, не го мисли моето дете. Сигурна съм, че на тази деликатна тема за храненето ще се справя, просто защото съм минала от там няколко пъти.
[/url][/url]
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета

директно казвам "хайде слизай, това е обша пързалка, не пречи на останалите". На последвал отговор или неотговор питам по-тихо, но гледайки без никаква усмивка "Искаш ли помощ да слезеш?". Слизат :)

Една приятелка е още по-директна "Това да не ти е бащиния", не е имало случай да не слезат.

И после очакваме децата да станат добри родители и да не крещят както в случая на Фуси...
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Никога,ама никога не съм крещяла срещу деца! Говоря с нормален тон, ако е шумно, една идея по-завишена октава. Когато обаче искам да им кажа нещо важно, умишлено понижавам тона, защото те така усещат, че искам да им кажа нещо, намаляват инстинктивно техните децибели и слушат внимателно.

Къде прочете, че викам или крещя? Казах, какво им казвам в пряк текст, просто им казвам да слезат от пързалката, защото не е тяхна.

И моята приятелка не крещи, просто им го заявява с нормален тон, не си позволява да вика.

Да ги оставя да заемат пързалката и да не пускат никого там, да плюят от нея и да скачат, за да я счупят, това ли? Ако има родители наблизо изчаквам няколко минути, ако не се намесят, показах как ги свалям.


Видях Гане, че моят метод не ти харесва. Но работи.
[/url][/url]
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Ми извинявай, ама "това да не ти е бащиния" и с нормален, и с ненормален тон да го кажеш, пак не е правилно, най-малкото защото детето няма да те схване. За мен е излагане, ти както искаш го приемай.
Има си и други начини да се справиш с такъв проблем.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Да разбирам, че никога не бихте обяснили на чуждото дете, че това е вредна храна?
На непознато дете не бих обяснила, защото смятам, че му казвам "майка ти е идиот, не и пука дали ще станеш дебел и без зъби, затова ти дава близалки" или поне има риск да го разбере така. Бих обяснила на близко дете, което добре познавам или на майката на непознатото, ако се развихри чак такава полемика, но не бих отишла при майката на всяко дете с дъвка или близалка, за да се обяснявам.
Дразненето или "това е мое" е ежедневие при нас и не сме изключение. Много ме дразни, но е факт. Когато моето дете е в позицията да дразни ("ти си бебе" е ужасна обида от яслата и повод за страхотни драми) просто го дръпвам настрана и не се връща при децата, докато не се извини. На "това е мое" реагирам по подобен начин - взима си "неговото" и си играе с него сам в двора, докато не реши, че е по-добре да се редуват с другите. При нас, най-често, и останалите реагират така. Пояснявам, че играем с ограничен кръг деца и родители, а не на пренаселената площадка, кадето нямам идея кой как би реагирал.
*
Е да де, аз питам как да реагирам.

2. Идеята да ходиш и нарочно да дразниш другите деца на 4-5 години вече трябва да е превъзмогната.
...
4. Установих, че ако поднасяш информация на 4-5 годишни деца държейки се с тях като с деца - просто не възприемат задълго. Държиш ли се с тях като с големи - замислят се и разбират.

Вярвай ми, на 4-5 години само загряват - и се дразнят, и се фукат, и се обиждат. Имам пряк поглед върху поведението на децата от групата на Алекс. И моето дете веднага като стане нещо, като има нещо ново, като удари земетресение, като направи везна, първо иска да го каже на децата в детската. Понякога се получава и дразнене, но според мен те точно сега се учат да споделят. И не винаги нацелват границата. И когато не винаги са толерантни, нека не забравяме, че те са само деца, а за грешките на децата отговарят родителите.
А примерът, който ние им даваме е най-ценен и най-важен.
Писах, писах и изтрих.
Предлагам с поста на Сиа да приключим.

Както казах - това са моите реакции. Зрели, незрели, остри, тъпи, това са моите реакции. Намерила съм тези, които вършат работа в моите ситуации и предпазват моето дете. Вие сте намерили тези, които вършат същото за вашето, нали?

Искаме или не, всяка живее в нейния свят, и намира собсвени начин да се справя със ситуациите.
[/url][/url]
*
Вени, според мен се защитаваш толкова ожесточено защото съзнаваш, че не си права.Та на въпросите от 2 до 4-аз като възрастен мога да извъртя нещата така, че разказвайки за фантастични неща като джуджетата с чукчета дето правят кариеси на децата и прочие да извъртя нещата в своя полза без да плаша някой и по разбираем за него начин.
 
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Боби няма ли да се завърти насам да почерпи  :D:balk_20: на Ивана!

Ултра, много свежо  :mrgreen:!
Много обичам някой да ми се впуска в ролята на анализатор.

Но ще взема примера за Чук и Пук и ще го разкажа на някое дете :lol:
[/url][/url]
*

Ултра, от къде ги намери тези образи :D
някой изглеждат направо страшно
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Боби, разправям се с деца, защото няма да мълча когато се опитат да наранят Ники, а техните майки седят и нищо не правят. Ники думите не разбра, но тонът на подигравката беше адски обиден. И аз отговарям, тогава, когато моето дете не може. После ще се научи. Дотогава е моя работа да го защитавам от вербална и невербална агресия

Повярвай ми, винаги ше има някой по-агресивен. Няма са има край това, ако ти не му сложиш. Понеже питаше дали нашите деца бихем оставили  да са наранени - естествено, че ще оставя,това е живота.  Смятам да ги уча да развият дебела кожа :-).

Мерси elle22! Дааам, пораства ми го госпожичката. Ей сега ставам и отивам да я будя, да видим какво ще разбере от рождения ден :-).


  
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Аз бих искала само да кажа, че понякога е по-добре човек да се обърне и да си тръгне отколкото да влиза в спорове с непознати деца и родители. Не бих се впускала да обяснявам на нечие дете кое е полезно и кое не.
На моя близка приятелка децата са меко казано не добре възпитани, пример : на 9, 12, 14 години са, никога не ни поздравяват като дойдат в къщи, хранят се ужасно, след тях под масата можеш да събереш цяла порция, и т.н, т.н. Аз само си стискам  езика зад зъбите и  гледам моите сладури да не са така.
 Ако някое дете дразни моите деца, винаги казвам:" не му обръщайте внимание". Ако с всяко нещо се разправям по този начин, цялата ми енергия ще отиде по дяволите, и няма да имам нерви и сили за по сериозните проблеми и неща в този живот.

Вени, ако това е ежедневие на тази площадка, защо ходиш там? Ники е само две годишен едва ли има нужда от такава среда.
Като дойдеш в Канада, ще се изумиш какво спокойствие цари по площадките и парковете.
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
Абе все си мисля,че едно арогантно дете на площадката,надали има кой знае какви чуствителни родители,ако те бяха  в графа разумни нямаше да допускат детето им да се държи по подобен начин.На вас ви прави впечатление и би ви засегнало подобно отношение към вашите деца,но не всички са като вас.Да не са виновни децата,ама надали някой от нас ей така ще намери време и нерви да възпитава чуждите деца на добра воля :), те горките са жертва на създателите си.