0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« -: Март 14, 2012, 14:10:07 pm »
Здравейте, мили момичета! Пускам тема, защото не намерих нищо за такава диагноза. Колкото повече мнения, толкова по - добре. Оказа се, че съпругът ми е с много лоши показатели на спермограмата и това, което ембриоложката каза беше, че шансовете да забременея естествено са меко казано нищожни. От това, което прочетох, стигнах до извода, че май при нас единствения вариант е ИКСИ. Другата седмица ще се срещнем с доктора за консулт, да ни каже и той какви са вариантите, има ли лечение и т.н., но дотук не прочетох нищо обнадеждаващо. Спермограмата е правена в Тутракан, в клиниката на д-р Л. Бойчев. При мен са направени хормони - всичко в нормата, една фоликулометрия - беше засечена овулация. Остава цветната снимка. Какви са шансовете ни според вас за естествено забременяване? И какви са другите начини, моля ви помагайте. Ето ги и показателите:

Период на полово въздържание - 4 дни
Цвят - бистър
Обем - 1,5 мл.- N >= 1,5 мл.
Вискозитет: N
pH - 8,1 - N >= 7,2
Концентр. на сперм. 5,23 - N >= 15 млн./мл.
Общ бр - 7,84 млн - N > 39 млн.

активно подвижни - 2 %
подвижни - 7 %
бавно подвижни - 3 %
неподвижни - 88 %

Морфология: WHO /N > 14 %/ 4 %
Заключение: Oligoasthenoteratozoospermia
 :( :( :(
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #1 -: Март 14, 2012, 15:23:31 pm »
greenlady, това наистина не е добра диагноза, но не е и достатъчен повод за отчаяние. Според мен преди да се впуснеш (физически и емоционално)в каквото и да било е да повторите спермограмата, даже бих казала, че това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. При това повторението да е на друго място. Ние имахме случай, една от спермограмите -изкараха ни буквално нула на нула, на нула, ..... резултат.
Бих препоръчала д-р Мели Даскалова - Пловдив. 
Изход има и ще го намерите. Вярвай!
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #2 -: Март 14, 2012, 15:41:46 pm »
Съчувствам ти за лошите новини, но можеш да си поемеш дъх - много двойки са чули тази диагноза и голяма част вече имат деца, влючително аз и мъжът ми.

Дългата дума означава, че трите основни показателя в оценката на оплодителната способност са под нормата: брой, подвижност, правилни форми. С обстойни изследвания можете да разберете причините, да проведете лечение и/или да преминете към асистирана репродукция.

Прегледай трите или четирите заковани теми най-горе в този подфорум, за подробна информация:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=7.0

Там ще намериш случаи, подобни на вашия, и ще прочетеш добри съвети и щастливи развръзки.
Задължително ви трябва добър специалист, така че си изберете надежден лекар - д-р Мели Даскалова например.
Късмет и кураж!  :D
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #3 -: Март 14, 2012, 15:57:37 pm »
Благодаря ви, момичета! Първо да вметна, че ще ми е доста трудно д-р Даскалова да ми бъде лекуващ лекар, доколкото разбрах е от Пловдив, е аз съм на 600 км от Пловдив така че ... цигу ти естествено ли забременя, след проведено лечение или чрез АРТ? И смятате ли, че мястото е правилно, аз лично засега съм доволна от клиниката, но вие какво мислите? Надеждни ли са резултатите?
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #4 -: Март 14, 2012, 17:10:37 pm »
Ние се изследвахме, оперирахме, лекувахме и направихме АРТ.
Не мисля, че щяхме да успеем, ако бяхме прибягнали директно към АРТ (смесено оплождане ин витро и икси 50/50).
Но това съм го описала в темите, ако ти е интересно, прегледай коментарите ми.
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #5 -: Март 14, 2012, 22:33:12 pm »
Има две неща - едното е, че сте за АРТ. Да, в началото е трудно да се приеме, но както каза някой тук, приеми го като възможност, а не като присъда. И второ, ако проблемът е само този, той е лесно решим чрез една процедура. Така че, шансовете ви за успех при първия път са големи. При нас подвижността и бройката бяха зле. Е, има и забременели по естествен път с нашите резултати, ама при мен за 4 г. не настъпи естествено забременяване. Затова пък икси-то си свърши работата на два пъти.

Успех и не се отчайвай! Ще видиш, че тук има момичета (или мъжете им) с много по-тежки диагнози и те вече имат деца.

Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #6 -: Март 15, 2012, 08:02:05 am »
Шубето е голям страх  :D шегата на страна, но наистина е плашещо. Тази диагноза ме постресна, но не съм се отчаяла, каквото и да ни предстои ще го преборим. Но и самите процедури ме плашат. Първо сигурна съм, че шокът при неуспех е огромен. Вие ще кажете. Второ това е един доста голям хормонален удар за женското тяло. Трето - при мен още не се знае дали всичко е наред. Ще я видим тая цветна снимка. Моля се да е наред, иначе шансовете намаляват. Четвърто - все още уча, а за АРТ цялото ми внимание и сили трябва да се концентрирани в едно. Но пък, както чета, ако кандидатстваш по фонда, минава година, че и повече. Може да съм завършила дотогава. Друг вариант за нас няма - трябва да ни одобрят от фонда, защото нямаме пари дори за първоначалните изследвания, камо ли за цялата процедура. Другото, което ме притесни, докато четях, какви случаи биват одобрени, пишеше, че трябва да отговаряме на поне два от пет параметри, а ми се струва, че не отговаряме на нито един. Това ще го разбера другата седмица. Освен всичко написано ми се въртят хиляди въпроси из главата, а нямам нерви точно сега да изчета всичко по темата. Дали клиниката в Тутракан работи с фонда, зная че прилагат инвитро процедури, но дали имат договор нямам идея. Не ми се е налагало да си задавам този въпрос преди. А на нас това ни е най - близко. Все пак живеем в дивата Индия  :? И междувременно купих на мъжа си витамин Е и спимен, правя му чай от магарешки трън и предстои да му забъркам онова с меда и пшеничния зародиш. Какво мислите? Има ли смисъл да го третирам, или да чакам другата седмица срещата с лекаря? Все пак за каквото и да било подобрение, трябва да минат поне три месеца, да не губим време  :? Олях се в писането, но моля ви разберете ме, това е нещо ново за мен и главата ми бръмчи от въпроси и догадки.
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #7 -: Март 15, 2012, 08:50:46 am »
greenlady   първо бих ти казала да поемеш въздух и да помислиш.Да сигурно ествественото забременяване няма да е възможно при вас, шансовете са минимално, но пък имате алтернатива при това доста добре развита вече.Да шок е, но имате шанс.

Второ, намерете добър лекар за мъжът ти.Аз лично бих препоръчала двама д-р Даскалова във Пловдив и д-р Кацаров в София.Всеки друг само ще ви обърка, забави, а може и да навреди.Специалистите по мъжките въпроси в БГ се броят на пръстите на едната ръка.

Трето довършете си изследванията при теб.

Дали клиниката в Тутракан работи с фонда можеш да видиш на сайта на фонда, там има всички клиника работещи с него.

Да пари трябват.Ние го знаем отлично.Всеки един от нас, всяко семейство тук, вкарва всяка спечелена стотинка в тази борба.Няма почивки, няма екстри, всичко отива за нашата мечта.

И четвърто повярвай тук ще намериш подкрепа и добри съвети.Ако понякога говорим съзидателно, то е защото всичко го има написано.И понеже казваш, че не искаш да четеш, нямаш време, аз ще ти кажа, че всяка една от нас е станала един малък специалист в някоя област.И за съжаление хващаме често масовите АГ-та в издънки.

Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #8 -: Март 15, 2012, 10:28:13 am »
greenlady ,моят мъж също е с тази диагноза ,съвета ми е задължително консултация със специалист андролог ,защото причините за тази спермограма могат да бъдат много ,голяма част от които се лекуват .Аз съм от Русе и напълно те разбирам относно пътуването ,но от личен опит ти казвам ,че парите които ще дадете за да ходите от лекар на лекар в областта и лекарствата ,които ще ви изпишат ще ви костват доста повече пари.За това по добре не си хаби нервите .Задължителна е спермограмата и в друга клиника по репродуктивно здраве .
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #9 -: Март 15, 2012, 11:09:44 am »
greenlady ,моят мъж също е с тази диагноза ,съвета ми е задължително консултация със специалист андролог ,защото причините за тази спермограма могат да бъдат много ,голяма част от които се лекуват .

Аз към този съвет бих добавила набор от изследвания като база,  с които да се отиде при андролог.
Спермограма
Хормони - полови: FSH, LH, Prolactin, Esradiol, Testosteron
 щитовидни - TSH, FT3, FT4, TAT, MAT
кръвна захар
Андролога вече ще прецени и насочи какво следва нататък. Обикновено се прави мануален и ехографски преглед, преценя се общото здравословно състояние. Пуска се уретрален секрет - микоплазма, уреаплазма, хламидия.
Дават се насоки за евентуални генетични. Назначава се лечение.


И междувременно купих на мъжа си витамин Е и спимен, правя му чай от магарешки трън и предстои да му забъркам онова с меда и пшеничния зародиш. Какво мислите?

Бърканицата с мед действа доста укрепващо на целия организъм. От чая след два месеца пиене моят мъж взе да вдига кръвно, а винаги е с ниско.


За Фонда, да, трябва да минете всички първоначални изследвания в клиника по стерилитет, където ще получите заключение за АРТ. После заключение от анролог за мъжкия фактор, две спермограми от два различни лицензирани центъра с разстояние между тях не по-малко от месец и не повече от година.
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #10 -: Март 15, 2012, 11:53:23 am »
Благодаря на всички за отговорите. От два дни знаем диагнозата, още сме много объркани, мисля че чак сега започвам да осъзнавам какво значи това ... Страх ме е! Има ли измежду вас някои, които са се отказали въобще да се подлагат на процедури, и директно са минали към другия вариант - осиновяване. Всичко звучи толкова плашещо . . . Боже  :BangHead: :balk_145: Това са страшно много изследвания  :(
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #11 -: Март 15, 2012, 11:57:46 am »
Би било добре, ако и д-р Мели Даскалова ме посъветва нещо и изкаже компетентното си мнение, ще бъда много благодарна  :(
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #12 -: Март 15, 2012, 12:09:56 pm »
Има тема за въпроси към нея, питай там.

Колкото за отказването директно, не си задала въпроса си на правилното място.Има под форум за осиновяване.Но мисля, че всяко едно момиче там първо е минало през някакъв вид АРТ.

Всички ни е страх, лесно няма тук.Аз лично за себе си мога да кажа, че никога не съм гледала на изследванията като на нещо страшно.Просто имам цел и я следвам.Дори и сега нещата не са плашещи за мен, знам ли, сигурно съм повредена.

*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #13 -: Март 15, 2012, 14:22:18 pm »
Не си повредена, Маги. Претръпнала си. Ще видиш, като те затресат бременните "неволи".  :)
В началото всички ни е страх, защото не знаем какво да очакваме. Но нито е толкова страшно, нито стимулацията е толкова опасна, ако се направи добре.
И аз мисля, че всички първо са минали през някакъв АРТ преди да пристъпят към осиновяване. Но разбира се, това е решение на двойката, за което никой тук няма да ви съди.

Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #14 -: Март 15, 2012, 14:43:57 pm »
Аз също мисля ,че относно осиновяването е решение и на двама ви ,но аз не бих пристъпила към това преди да съм опитала всичко останало ,пък и я си представи ,че например имате бактерии заради които спермограмата ви е такава или варикоцеле ,което със една малка операцийка се отстранява а ти си се отказал преди да започнеш ,мисля че винаги ще си казваш а дали опитах всичко(това си е лично мое мнение и не искам да ангажирам никой с него ,просто споделям своите мисли )
Каквото и да решиш ти пожелавам много късмет защото той е много важен за начинанията ни .
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #15 -: Март 15, 2012, 14:55:20 pm »
Съгласна съм с мненията на всички, не сме взели все още никакво решение, просто аз твърде много мисля. Обмислям всички варианти ... умувам. Темата е деликатна, сложна, натоварваща. Благодаря за мненията, както казах и в първия си пост, колкото повече мнения - токова по - добре. Така мога да разгледам ситуацията от всички страни и да вземем най - правилното решение за нас.
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #16 -: Март 15, 2012, 20:18:02 pm »
просто аз твърде много мисля. Обмислям всички варианти ... умувам.

И това е нормално, не пришпорвай нещата.
Имате нужда от известно време да свикнете с факта, че имате проблем, и че по естествен начин няма да стане. Да потъгувате. Да се пострахувате. А после идва моментът да се мотивирате и да действате.

Не ни слушай, че говорим за мъжкия фактор като за болно гърло - просто с времето първоначалният шок се преодолява.
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #17 -: Март 15, 2012, 20:53:40 pm »
greenlady, ние също сме с тази диагноза.В началото на миналата година направихме първите ни изследвания, след като 6 месеца нищо не се получаваше.Не бяха никак добри, концентрацията беше едва 1.8 млн/мл. и подвижност около 20%.В последствие през Февруари и Април го оперираха - варикоцеле и киста.Нямаше особена промяна в резултатите, и тази година си подадохме документи.Явно фонда е единственият ни шанс.При мен има проблеми с TSH.Не знам колко време ти остава от ученето, но си предвиди и известно чакане 10-12 месеца.Вярно, че напоследък дръпнаха с номерата, но не се знае докога ще стигнат парите.Аз все пак ти препоръчвам да действате чрез фонда.Ние за 1 година след операциите не видяхме особено подобрение.Сега показателите са 4 млн/мл и подвижност около 25 %.
 

Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #18 -: Март 16, 2012, 08:05:36 am »
Прави сте, момичета. Осъзнавам какво се случва и ту се отчайвам и започвам да треперя, ту се чувствам готова да се изправя срещу целият свят, ако трябва. И ще го направя. Само да мине тази среща с док и сядаме, начертаваме си план за действие и го следваме, каквото и да ни коства. Дете ще имаме, по един или друг начин. Ако медицината не помогне, ще осиновим. Ще опитаме всичко, ще се въоръжа с търпение, много любов и ще вървя напред. "Борбата е безмилостно жестока", но няма да ни събори. Докато сме заедно и се обичаме, нищо не е в състояние да ме уплаши.
Голямо лирическо отклонение, но днес съм заредена с положителни емоции. И ми писна всички около мен (визирам майките) да ми казват "искрено съжалявам"! Няма за какво да се съжалява, не е дошъл краят на света. Моля се само Господ да запази разсъдъка, обичта и търпението ми за да имам силите да се преборя.
Ще имам нужда и от вас.
Златен дъжд не се надявам на кой знае какво подобрение, каквото и да правим, искам да има 1 читав сперматозоид, който да се превърне в нашия шанс. За какво са ми милиони, като един върши мръсната работа  :lol: Та за въпроса по фонда, ако си говорим сериозно това е единствения ни шанс, абсурд е да се само финансираме  :x Чистите пари, които вземам месечно са 238 лв! Просто е смешно, добре че имаме родители, които няма да се откажат от нас, каквото и да става, че без тях сме загубени.
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #19 -: Март 16, 2012, 08:10:26 am »
Златен дъжд сега видях, че си в очакване, стискам ви палци и въобще всичките си пръсти  :wink:  :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers:
цигу "Да потъгувате. Да се пострахувате. А после идва моментът да се мотивирате и да действате." - това страшно ми хареса,  :thankyousign: