0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« -: Март 14, 2012, 14:10:07 pm »
Здравейте, мили момичета! Пускам тема, защото не намерих нищо за такава диагноза. Колкото повече мнения, толкова по - добре. Оказа се, че съпругът ми е с много лоши показатели на спермограмата и това, което ембриоложката каза беше, че шансовете да забременея естествено са меко казано нищожни. От това, което прочетох, стигнах до извода, че май при нас единствения вариант е ИКСИ. Другата седмица ще се срещнем с доктора за консулт, да ни каже и той какви са вариантите, има ли лечение и т.н., но дотук не прочетох нищо обнадеждаващо. Спермограмата е правена в Тутракан, в клиниката на д-р Л. Бойчев. При мен са направени хормони - всичко в нормата, една фоликулометрия - беше засечена овулация. Остава цветната снимка. Какви са шансовете ни според вас за естествено забременяване? И какви са другите начини, моля ви помагайте. Ето ги и показателите:

Период на полово въздържание - 4 дни
Цвят - бистър
Обем - 1,5 мл.- N >= 1,5 мл.
Вискозитет: N
pH - 8,1 - N >= 7,2
Концентр. на сперм. 5,23 - N >= 15 млн./мл.
Общ бр - 7,84 млн - N > 39 млн.

активно подвижни - 2 %
подвижни - 7 %
бавно подвижни - 3 %
неподвижни - 88 %

Морфология: WHO /N > 14 %/ 4 %
Заключение: Oligoasthenoteratozoospermia
 :( :( :(
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #1 -: Март 14, 2012, 15:23:31 pm »
greenlady, това наистина не е добра диагноза, но не е и достатъчен повод за отчаяние. Според мен преди да се впуснеш (физически и емоционално)в каквото и да било е да повторите спермограмата, даже бих казала, че това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. При това повторението да е на друго място. Ние имахме случай, една от спермограмите -изкараха ни буквално нула на нула, на нула, ..... резултат.
Бих препоръчала д-р Мели Даскалова - Пловдив. 
Изход има и ще го намерите. Вярвай!
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #2 -: Март 14, 2012, 15:41:46 pm »
Съчувствам ти за лошите новини, но можеш да си поемеш дъх - много двойки са чули тази диагноза и голяма част вече имат деца, влючително аз и мъжът ми.

Дългата дума означава, че трите основни показателя в оценката на оплодителната способност са под нормата: брой, подвижност, правилни форми. С обстойни изследвания можете да разберете причините, да проведете лечение и/или да преминете към асистирана репродукция.

Прегледай трите или четирите заковани теми най-горе в този подфорум, за подробна информация:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=7.0

Там ще намериш случаи, подобни на вашия, и ще прочетеш добри съвети и щастливи развръзки.
Задължително ви трябва добър специалист, така че си изберете надежден лекар - д-р Мели Даскалова например.
Късмет и кураж!  :D
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #3 -: Март 14, 2012, 15:57:37 pm »
Благодаря ви, момичета! Първо да вметна, че ще ми е доста трудно д-р Даскалова да ми бъде лекуващ лекар, доколкото разбрах е от Пловдив, е аз съм на 600 км от Пловдив така че ... цигу ти естествено ли забременя, след проведено лечение или чрез АРТ? И смятате ли, че мястото е правилно, аз лично засега съм доволна от клиниката, но вие какво мислите? Надеждни ли са резултатите?
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #4 -: Март 14, 2012, 17:10:37 pm »
Ние се изследвахме, оперирахме, лекувахме и направихме АРТ.
Не мисля, че щяхме да успеем, ако бяхме прибягнали директно към АРТ (смесено оплождане ин витро и икси 50/50).
Но това съм го описала в темите, ако ти е интересно, прегледай коментарите ми.
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #5 -: Март 14, 2012, 22:33:12 pm »
Има две неща - едното е, че сте за АРТ. Да, в началото е трудно да се приеме, но както каза някой тук, приеми го като възможност, а не като присъда. И второ, ако проблемът е само този, той е лесно решим чрез една процедура. Така че, шансовете ви за успех при първия път са големи. При нас подвижността и бройката бяха зле. Е, има и забременели по естествен път с нашите резултати, ама при мен за 4 г. не настъпи естествено забременяване. Затова пък икси-то си свърши работата на два пъти.

Успех и не се отчайвай! Ще видиш, че тук има момичета (или мъжете им) с много по-тежки диагнози и те вече имат деца.

Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #6 -: Март 15, 2012, 08:02:05 am »
Шубето е голям страх  :D шегата на страна, но наистина е плашещо. Тази диагноза ме постресна, но не съм се отчаяла, каквото и да ни предстои ще го преборим. Но и самите процедури ме плашат. Първо сигурна съм, че шокът при неуспех е огромен. Вие ще кажете. Второ това е един доста голям хормонален удар за женското тяло. Трето - при мен още не се знае дали всичко е наред. Ще я видим тая цветна снимка. Моля се да е наред, иначе шансовете намаляват. Четвърто - все още уча, а за АРТ цялото ми внимание и сили трябва да се концентрирани в едно. Но пък, както чета, ако кандидатстваш по фонда, минава година, че и повече. Може да съм завършила дотогава. Друг вариант за нас няма - трябва да ни одобрят от фонда, защото нямаме пари дори за първоначалните изследвания, камо ли за цялата процедура. Другото, което ме притесни, докато четях, какви случаи биват одобрени, пишеше, че трябва да отговаряме на поне два от пет параметри, а ми се струва, че не отговаряме на нито един. Това ще го разбера другата седмица. Освен всичко написано ми се въртят хиляди въпроси из главата, а нямам нерви точно сега да изчета всичко по темата. Дали клиниката в Тутракан работи с фонда, зная че прилагат инвитро процедури, но дали имат договор нямам идея. Не ми се е налагало да си задавам този въпрос преди. А на нас това ни е най - близко. Все пак живеем в дивата Индия  :? И междувременно купих на мъжа си витамин Е и спимен, правя му чай от магарешки трън и предстои да му забъркам онова с меда и пшеничния зародиш. Какво мислите? Има ли смисъл да го третирам, или да чакам другата седмица срещата с лекаря? Все пак за каквото и да било подобрение, трябва да минат поне три месеца, да не губим време  :? Олях се в писането, но моля ви разберете ме, това е нещо ново за мен и главата ми бръмчи от въпроси и догадки.
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #7 -: Март 15, 2012, 08:50:46 am »
greenlady   първо бих ти казала да поемеш въздух и да помислиш.Да сигурно ествественото забременяване няма да е възможно при вас, шансовете са минимално, но пък имате алтернатива при това доста добре развита вече.Да шок е, но имате шанс.

Второ, намерете добър лекар за мъжът ти.Аз лично бих препоръчала двама д-р Даскалова във Пловдив и д-р Кацаров в София.Всеки друг само ще ви обърка, забави, а може и да навреди.Специалистите по мъжките въпроси в БГ се броят на пръстите на едната ръка.

Трето довършете си изследванията при теб.

Дали клиниката в Тутракан работи с фонда можеш да видиш на сайта на фонда, там има всички клиника работещи с него.

Да пари трябват.Ние го знаем отлично.Всеки един от нас, всяко семейство тук, вкарва всяка спечелена стотинка в тази борба.Няма почивки, няма екстри, всичко отива за нашата мечта.

И четвърто повярвай тук ще намериш подкрепа и добри съвети.Ако понякога говорим съзидателно, то е защото всичко го има написано.И понеже казваш, че не искаш да четеш, нямаш време, аз ще ти кажа, че всяка една от нас е станала един малък специалист в някоя област.И за съжаление хващаме често масовите АГ-та в издънки.

Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #8 -: Март 15, 2012, 10:28:13 am »
greenlady ,моят мъж също е с тази диагноза ,съвета ми е задължително консултация със специалист андролог ,защото причините за тази спермограма могат да бъдат много ,голяма част от които се лекуват .Аз съм от Русе и напълно те разбирам относно пътуването ,но от личен опит ти казвам ,че парите които ще дадете за да ходите от лекар на лекар в областта и лекарствата ,които ще ви изпишат ще ви костват доста повече пари.За това по добре не си хаби нервите .Задължителна е спермограмата и в друга клиника по репродуктивно здраве .
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #9 -: Март 15, 2012, 11:09:44 am »
greenlady ,моят мъж също е с тази диагноза ,съвета ми е задължително консултация със специалист андролог ,защото причините за тази спермограма могат да бъдат много ,голяма част от които се лекуват .

Аз към този съвет бих добавила набор от изследвания като база,  с които да се отиде при андролог.
Спермограма
Хормони - полови: FSH, LH, Prolactin, Esradiol, Testosteron
 щитовидни - TSH, FT3, FT4, TAT, MAT
кръвна захар
Андролога вече ще прецени и насочи какво следва нататък. Обикновено се прави мануален и ехографски преглед, преценя се общото здравословно състояние. Пуска се уретрален секрет - микоплазма, уреаплазма, хламидия.
Дават се насоки за евентуални генетични. Назначава се лечение.


И междувременно купих на мъжа си витамин Е и спимен, правя му чай от магарешки трън и предстои да му забъркам онова с меда и пшеничния зародиш. Какво мислите?

Бърканицата с мед действа доста укрепващо на целия организъм. От чая след два месеца пиене моят мъж взе да вдига кръвно, а винаги е с ниско.


За Фонда, да, трябва да минете всички първоначални изследвания в клиника по стерилитет, където ще получите заключение за АРТ. После заключение от анролог за мъжкия фактор, две спермограми от два различни лицензирани центъра с разстояние между тях не по-малко от месец и не повече от година.
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #10 -: Март 15, 2012, 11:53:23 am »
Благодаря на всички за отговорите. От два дни знаем диагнозата, още сме много объркани, мисля че чак сега започвам да осъзнавам какво значи това ... Страх ме е! Има ли измежду вас някои, които са се отказали въобще да се подлагат на процедури, и директно са минали към другия вариант - осиновяване. Всичко звучи толкова плашещо . . . Боже  :BangHead: :balk_145: Това са страшно много изследвания  :(
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #11 -: Март 15, 2012, 11:57:46 am »
Би било добре, ако и д-р Мели Даскалова ме посъветва нещо и изкаже компетентното си мнение, ще бъда много благодарна  :(
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #12 -: Март 15, 2012, 12:09:56 pm »
Има тема за въпроси към нея, питай там.

Колкото за отказването директно, не си задала въпроса си на правилното място.Има под форум за осиновяване.Но мисля, че всяко едно момиче там първо е минало през някакъв вид АРТ.

Всички ни е страх, лесно няма тук.Аз лично за себе си мога да кажа, че никога не съм гледала на изследванията като на нещо страшно.Просто имам цел и я следвам.Дори и сега нещата не са плашещи за мен, знам ли, сигурно съм повредена.

*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #13 -: Март 15, 2012, 14:22:18 pm »
Не си повредена, Маги. Претръпнала си. Ще видиш, като те затресат бременните "неволи".  :)
В началото всички ни е страх, защото не знаем какво да очакваме. Но нито е толкова страшно, нито стимулацията е толкова опасна, ако се направи добре.
И аз мисля, че всички първо са минали през някакъв АРТ преди да пристъпят към осиновяване. Но разбира се, това е решение на двойката, за което никой тук няма да ви съди.

Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #14 -: Март 15, 2012, 14:43:57 pm »
Аз също мисля ,че относно осиновяването е решение и на двама ви ,но аз не бих пристъпила към това преди да съм опитала всичко останало ,пък и я си представи ,че например имате бактерии заради които спермограмата ви е такава или варикоцеле ,което със една малка операцийка се отстранява а ти си се отказал преди да започнеш ,мисля че винаги ще си казваш а дали опитах всичко(това си е лично мое мнение и не искам да ангажирам никой с него ,просто споделям своите мисли )
Каквото и да решиш ти пожелавам много късмет защото той е много важен за начинанията ни .
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #15 -: Март 15, 2012, 14:55:20 pm »
Съгласна съм с мненията на всички, не сме взели все още никакво решение, просто аз твърде много мисля. Обмислям всички варианти ... умувам. Темата е деликатна, сложна, натоварваща. Благодаря за мненията, както казах и в първия си пост, колкото повече мнения - токова по - добре. Така мога да разгледам ситуацията от всички страни и да вземем най - правилното решение за нас.
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #16 -: Март 15, 2012, 20:18:02 pm »
просто аз твърде много мисля. Обмислям всички варианти ... умувам.

И това е нормално, не пришпорвай нещата.
Имате нужда от известно време да свикнете с факта, че имате проблем, и че по естествен начин няма да стане. Да потъгувате. Да се пострахувате. А после идва моментът да се мотивирате и да действате.

Не ни слушай, че говорим за мъжкия фактор като за болно гърло - просто с времето първоначалният шок се преодолява.
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #17 -: Март 15, 2012, 20:53:40 pm »
greenlady, ние също сме с тази диагноза.В началото на миналата година направихме първите ни изследвания, след като 6 месеца нищо не се получаваше.Не бяха никак добри, концентрацията беше едва 1.8 млн/мл. и подвижност около 20%.В последствие през Февруари и Април го оперираха - варикоцеле и киста.Нямаше особена промяна в резултатите, и тази година си подадохме документи.Явно фонда е единственият ни шанс.При мен има проблеми с TSH.Не знам колко време ти остава от ученето, но си предвиди и известно чакане 10-12 месеца.Вярно, че напоследък дръпнаха с номерата, но не се знае докога ще стигнат парите.Аз все пак ти препоръчвам да действате чрез фонда.Ние за 1 година след операциите не видяхме особено подобрение.Сега показателите са 4 млн/мл и подвижност около 25 %.
 

Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #18 -: Март 16, 2012, 08:05:36 am »
Прави сте, момичета. Осъзнавам какво се случва и ту се отчайвам и започвам да треперя, ту се чувствам готова да се изправя срещу целият свят, ако трябва. И ще го направя. Само да мине тази среща с док и сядаме, начертаваме си план за действие и го следваме, каквото и да ни коства. Дете ще имаме, по един или друг начин. Ако медицината не помогне, ще осиновим. Ще опитаме всичко, ще се въоръжа с търпение, много любов и ще вървя напред. "Борбата е безмилостно жестока", но няма да ни събори. Докато сме заедно и се обичаме, нищо не е в състояние да ме уплаши.
Голямо лирическо отклонение, но днес съм заредена с положителни емоции. И ми писна всички около мен (визирам майките) да ми казват "искрено съжалявам"! Няма за какво да се съжалява, не е дошъл краят на света. Моля се само Господ да запази разсъдъка, обичта и търпението ми за да имам силите да се преборя.
Ще имам нужда и от вас.
Златен дъжд не се надявам на кой знае какво подобрение, каквото и да правим, искам да има 1 читав сперматозоид, който да се превърне в нашия шанс. За какво са ми милиони, като един върши мръсната работа  :lol: Та за въпроса по фонда, ако си говорим сериозно това е единствения ни шанс, абсурд е да се само финансираме  :x Чистите пари, които вземам месечно са 238 лв! Просто е смешно, добре че имаме родители, които няма да се откажат от нас, каквото и да става, че без тях сме загубени.
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #19 -: Март 16, 2012, 08:10:26 am »
Златен дъжд сега видях, че си в очакване, стискам ви палци и въобще всичките си пръсти  :wink:  :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers:
цигу "Да потъгувате. Да се пострахувате. А после идва моментът да се мотивирате и да действате." - това страшно ми хареса,  :thankyousign:
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #20 -: Март 16, 2012, 10:46:25 am »
Аз съм от Русе и напълно те разбирам относно пътуването ,но от личен опит ти казвам ,че парите които ще дадете за да ходите от лекар на лекар в областта и лекарствата ,които ще ви изпишат ще ви костват доста повече пари.За това по добре не си хаби нервите .Задължителна е спермограмата и в друга клиника по репродуктивно здраве .
greenlandy послушай валерия
Мой съвет е и да си подадете документите във фонда. Иследванията, които са ви нужни за там така или иначе ще ги направите. Диагнозата на мъжа ти е достатъчна за да ви одобрят. Нужна е още една спермограма от друга клиника, направена след един месец. Докато ви дойде реда можете да си опитате лечение и забременяване по естествен път. Не губите нищо.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #21 -: Март 16, 2012, 11:03:37 am »
Аз съм от Русе и напълно те разбирам относно пътуването ,но от личен опит ти казвам ,че парите които ще дадете за да ходите от лекар на лекар в областта и лекарствата ,които ще ви изпишат ще ви костват доста повече пари.За това по добре не си хаби нервите .Задължителна е спермограмата и в друга клиника по репродуктивно здраве .
greenlandy послушай валерия
Мой съвет е и да си подадете документите във фонда. Иследванията, които са ви нужни за там така или иначе ще ги направите. Диагнозата на мъжа ти е достатъчна за да ви одобрят. Нужна е още една спермограма от друга клиника, направена след един месец. Докато ви дойде реда можете да си опитате лечение и забременяване по естествен път. Не губите нищо.
Така и ще направим навярно. Но ... някакси свикнах с лицата в Тутракан, вече и те ме познават, бих казала, че ми е комфортно там. Защо да не опитаме там? Имам добро предчувствие, но знам ли...
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #22 -: Март 16, 2012, 19:54:13 pm »
 greenlady току що се поразрових и видях ,че клиниката на д-р Бойчев ,вече има подписан договор с ФАР ,така че се иска само да направите втора спермограма,за най близо се сещам за Варна ,всъщност как говоря аз не знам от къде си  :D,но явно си близо до Тутракан ,така че Варна ви е близо ,но един два пъти трябва да отскочите до София за консулт с андролог.След което със заключението на андролога ,втората спермогрма и хормони в Тутракан ще ви подготвят документите.
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #23 -: Март 17, 2012, 13:02:31 pm »
Ако е от Русе, Плевен също и е близко.Тук има две клиники по репродуктивно здраве и в двете могат да направят втората СГ.

Успех!

Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #24 -: Март 18, 2012, 08:53:56 am »
Ако е от Русе, Плевен също и е близко.Тук има две клиники по репродуктивно здраве и в двете могат да направят втората СГ.

Успех!
В Плевен ,няма андролог,какъвто им е необходим.За ФАР вече се изисква заключение от специалист ,така че немогат да избегнат ходенето до София.
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #25 -: Март 18, 2012, 11:39:03 am »
О, това не го знаех.Моя грешка.

Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #26 -: Март 19, 2012, 07:58:45 am »
Благодаря, момичета. По всяка вероятност това и ще ни посъветва док. Само да мине тая среща с него ... каквото ни кажат, това ще правим. А Плевен не ми е никак близо, Варна - да, там ще направим втората спермограма, а тази консултация с андролог, щом трябва ще ходим и в София  :? Какво да се прави
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #27 -: Март 20, 2012, 18:16:38 pm »
Би било добре, ако и д-р Мели Даскалова ме посъветва нещо и изкаже компетентното си мнение, ще бъда много благодарна  :(

В началото на пътя объркването е сериозно и въпросите са много, процедулите са скъпи, затова опитайте да си подредите нещата по важност. Първо подгответе документите за фонда, както вече са те посъветвали момичетата. Изискванията са да имате още една спермограма в друг център с разстояние между двете не по-малко от 1 месец и консултация с уролог. Не е задължително урологът да е андролог, така че това може да мине и с направление от личния лекар.

С втората спермограма ще имате яснота дали лошите показатели от първата са били случайност или не. Докато чакате да ви излезе номера по фонда, можете да направите допълнителни изследвания, като те могат да се правят на части, за да не се натоварвате финансово. Част от тях се поемат от касата. За другата част опитайте да получите финансиране - от общински фонд, от серията благотворителни инициативи, които се правят от Зачатие и от някои репродуктивни центрове и т.н.

Ще се справите, само без паника.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #28 -: Март 21, 2012, 08:27:16 am »
Би било добре, ако и д-р Мели Даскалова ме посъветва нещо и изкаже компетентното си мнение, ще бъда много благодарна  :(

В началото на пътя объркването е сериозно и въпросите са много, процедулите са скъпи, затова опитайте да си подредите нещата по важност. Първо подгответе документите за фонда, както вече са те посъветвали момичетата. Изискванията са да имате още една спермограма в друг център с разстояние между двете не по-малко от 1 месец и консултация с уролог. Не е задължително урологът да е андролог, така че това може да мине и с направление от личния лекар.

С втората спермограма ще имате яснота дали лошите показатели от първата са били случайност или не. Докато чакате да ви излезе номера по фонда, можете да направите допълнителни изследвания, като те могат да се правят на части, за да не се натоварвате финансово. Част от тях се поемат от касата. За другата част опитайте да получите финансиране - от общински фонд, от серията благотворителни инициативи, които се правят от Зачатие и от някои репродуктивни центрове и т.н.

Ще се справите, само без паника.
Благодаря Ви, Мели!
Няма да е лесно, но кого му е?
Нещата са ясни - правим спермограма, този път разширена в друга клиника
               - консултация с уролог
               - изследвания за СПИН, васерман, хив и прочее
               - подаваме документи и започваме лека полека и с останалите документи. Обаче тук идва една въпросителна, как да си направим изследванията на части, при положение че имат срок на годност. Сега имам правени хормони, но до евентуално одобрение те отдавна ще са изтекли. Както и с всяко друго изследване, имат 3 до 6 месеца срок, за всеки различно, а ако мине година докато(ако) ни одобрят? Обърках се вече  :?
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #29 -: Март 21, 2012, 21:05:08 pm »
Срокът важи към датата на подаване на документите, а не към датата на одобрение. Като решите да подавате, пускаш си изследванията и така. То няма как да съобразиш това с одобрението. Освен това, не всички изследвания, които ще правите ще са за Фонда. Някои от тях ще са за евентуална диагностика и насока в лечението, които можете да направите отделно от тези за Фонда. Едно по едно започнете нещата, ще ти се избистрят, не се притеснявай. Сега много информация ти дойде на главата изведнъж и е нормално да се дезориентираш. Всичко ще се нареди, няма страшно. Ще помагаме с каквото можем :D
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #30 -: Март 22, 2012, 07:59:27 am »
Срокът важи към датата на подаване на документите, а не към датата на одобрение. Като решите да подавате, пускаш си изследванията и така. То няма как да съобразиш това с одобрението. Освен това, не всички изследвания, които ще правите ще са за Фонда. Някои от тях ще са за евентуална диагностика и насока в лечението, които можете да направите отделно от тези за Фонда. Едно по едно започнете нещата, ще ти се избистрят, не се притеснявай. Сега много информация ти дойде на главата изведнъж и е нормално да се дезориентираш. Всичко ще се нареди, няма страшно. Ще помагаме с каквото можем :D
Това малко променя нещата ... Мислехме да подадем документи и в процеса на чакане да си направим всички онези изследвания, които искат от фонда. Но явно трябва първо всичко да свършим и чак тогава да подаваме документи  :? Наистина, определено се дезориентирах тотално, но това е защото още не е минала срещата с док - тя е довечера и много неща ще ми се изяснят  :?
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #31 -: Март 23, 2012, 01:57:39 am »
Е няма как да подадете документи за Фонда без да имате нужните изследвания, доказващи фактора, по който кандидатствате. То това са основните документи :wink: На каква база да ви одобрят иначе? Ти май се бъркаш със задължителните изследвания преди започване на ин витро процедура, които се изискват от всяка клиника. Там са повечко. За Фонда във вашия случай освен спермограми и някой друг хормон за теб, мисля нямаше други медицински документи, а, и една епикриза за доказване на стерилитета, но тя си се изготвя от клиниката на база спермограмите. Прочети в темата за Фонда, на първа страница е даден правилника и там е описано по кой фактор какви изследвания се изискват. Тях трябва да направите първо, а другите вече докато си чакате, поетапно.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #32 -: Март 23, 2012, 08:21:17 am »
Премина срещата с док, ясно е - ще се прави инвитро. Това, което ще направим е разширена спермограма, консултация с уролог, няколко хормона за него, но те не са задължителни, моите хормони са в норма и това е. И след това вече започва голямото чакане  :D Ама тези хапчета, които док предписа са адски скъпи. Едните са 70 лв, а опаковката ще ни стигне само за месец  :? За да има някакъв ефект въобще трябва да минат поне 3 месеца  8O и другите хапчета са около 30 лв, това ще рече 300 лв за цялата терапия ... ееееее .....  8O 8O 8O Знам, че е за добро, но мисля за пробваме с нещо по - евтино за сега, повечко чайчета и витамини. Знам ли... Така и така драстичен скок в показателите не се очаква. Вие каво мислите?  :?
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #33 -: Март 23, 2012, 08:59:06 am »
Не мога да те успокоя, всичко е пари и то много пари.Повечето от нас имат да изплащат заеми взети точно за тази цел.И знай, че макар да имате такава диагноза това си е доза късмет, защото можете веднага да разчитате на Фонда.Има двойки който не могат, трябва да правят опити със собствени средства.

И ние сме пили тези хапчета, по-точно мъжът ми.Обяснили са ти предполагам защо трябва да ги пие три месеца.

Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #34 -: Март 23, 2012, 10:10:27 am »
Не мога да те успокоя, всичко е пари и то много пари.Повечето от нас имат да изплащат заеми взети точно за тази цел.И знай, че макар да имате такава диагноза това си е доза късмет, защото можете веднага да разчитате на Фонда.Има двойки който не могат, трябва да правят опити със собствени средства.

И ние сме пили тези хапчета, по-точно мъжът ми.Обяснили са ти предполагам защо трябва да ги пие три месеца.
Така е, парите не са най - важното, но са нещо МНОГО важно. Не е достатъчно само да има какво да ядеш в случаи като нашите, което не става с пари, става с много пари, за жалост. Добре, че го има този фонд, че иначе не знам. Ясно е - банката дава, но щом може, ще се възползваме от фонда. Жалко и за тези, които не могат.
За хапчетата да наясно съм защо се пият поне три месеца, сперматогенезата се извършва за около 78 дни. И все пак, като за начало ще я караме с неща по джоба ни, по - нататък ако се наложи ще купуваме и по - скъпите продукти. При вас имаше ли някакъв ефект от тези хапчета? 
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #35 -: Март 23, 2012, 10:13:10 am »
greenlady, аз избягвам да пиша за пари и цени :), защото...
Миналата година тримесечната терапия на мъжът ми струваше около 750 лв. - това в подготовка за опит. А минали години е имало целогодишна терапия с почивки между месеците, цена няма да пиша да не те изплаша съвсем :wink:
Подготовката след неуспешен опит за следващ, което не ти го пожелавам, измерено в  парични цифри също ще се въздържа :wink:

Всичко струва пари, но като премислите все ще намерите начин да степенувате нещата едно след друго постепенно.
Знам, че не те успокоих, но това е истината, никъде скъпи интервенции не са безплатни.
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #36 -: Март 23, 2012, 10:19:57 am »
greenlady, аз избягвам да пиша за пари и цени :), защото...
Миналата година тримесечната терапия на мъжът ми струваше около 750 лв. - това в подготовка за опит. А минали години е имало целогодишна терапия с почивки между месеците, цена няма да пиша да не те изплаша съвсем :wink:
Подготовката след неуспешен опит за следващ, което не ти го пожелавам, измерено в  парични цифри също ще се въздържа :wink:

Всичко струва пари, но като премислите все ще намерите начин да степенувате нещата едно след друго постепенно.
Знам, че не те успокоих, но това е истината, никъде скъпи интервенции не са безплатни.


Това е истината, не ги копаем, не правим всичко по въсможностите си да изкараме повече и повече не зависимо от жертвата която правим със себе си.

Начини се намират, колкото и тъпо да звучи, мислиш мислиш и намираш начин.И ние не сме цъфнали и вързали, никой не е особенно в моментното финансово състояние.Но ето ние започнахме нашата борба аз бях на 27г сега съм на 31г и още не съм бременна.Та пари се изкарват, пари се харчат.Мисълта ми е не се тръшкай, че всичко е скъпо, вскяа една от нас го зне не добре, не прекрасно, а перфектно.Семейния бюджет се планира на база разходи за прегледи и манипулации и пътни.Но всичко сме го приели след като сме решили, че ще опитваме, нали!

За хапчетата не знам койт точно пиете, тези който пиехме ние не бяха от рода на Фертилаид и т.н. а цинк, антиоксиданти и още нещо.Цинка го спряхме много бързо, защото дразни много лигвицата на стомаха и това предизвика проблеми при нас, другите ди пихме.Какво стана от тях и дали има подобрение аз лично не мога да кажа.При нас изглежда имаше грешка в първата СГ, последвалите две в други клиника бяха на светлинно разстояние по показатели от първата.Оказа се че не сме с мъжки фактор.


Много сме OFF обаче от темата.

*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #37 -: Март 23, 2012, 17:19:30 pm »
На всеки му влияят различно добавките. Това, че един не се е повлиял, не значи, че твоят мъж няма да се повлияе. Но ако не опитате и то точно в реда, в който е предписано от доктора, няма да разберете дали няма да се подобрят показателите.

Успех!


Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #38 -: Март 23, 2012, 17:38:05 pm »
 :D миличка, мъжлето да спре цигарите, пък може и да стане естествено.  :crossfingers:

*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #39 -: Март 23, 2012, 18:05:53 pm »
Цигари, алкохол, килограми, стрес ..... изобщо целия начин на живот. При нас - след като се сдобихме с метаболитен синдром в резултат на изброеното резултатите стремглаво тръгнаха надолу. Възстановяването и подобрението става с мноооого бавни темпове, а понякога и не се случва, имайте търпение и чудото по един или друг начин ще стане. И все пак картинката не е пълна, вижте разширената спермограма какво ще покаже. Хубавото е че имате време, млади сте, надежда има докато фонда отпусне парички.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #40 -: Март 25, 2012, 02:32:57 am »
Ако сега започнете с по-евтини, а после все пак се наложи да купите и по-скъпите лекарства, лечението няма ли да ви излезе по-скъпо? Ще загубите и време... Не се знае как ще се повлияе съпруга ти от лечението, може да има ефект.
Вярно е, скъпи са изследванията, процедурите, леченията, но както казаха и момичетата преди мен - прави се един разчет на бюджета и нещата се нареждат по важност.
Много е трудно, няма какво да се лъжем, но ако ще се хващаме на хорото и искаме да го изиграем докрай - това е начинът. Не се притеснявай, ще се справите!

Малко OFF, за което се извинявам :oops:
Много хора не могат да осъзнаят какво предимство и облекчение е този Фонд. Някои общини имат и местни програми за финансиране, постоянно вървят някакви инициативи от клиники, организации, радио- и телевизионни предавания... Хората, които сега тепърва се сблъскват със стерилитета имат доста по-големи възможности за подпомагане. Надявам се да не обидя някого, не това е целта, просто споделям мои наблюдения и разсъждения. Помислете за всички онези, които се борят от ден първи със собствени средства, правят по няколко процедури...Ами ако се затръшкат още на първото изследване или лекарство..не знам как биха стигнали до края. Истината е, че все някак се намира начин. Човек в такива моменти се мобилизира, света обръща и намира начин все нещо да направи. /Добре че са банките :lol:/
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #41 -: Март 26, 2012, 11:11:26 am »
Относно цигарите - да, срамота е, а и е недопустимо да жертваме макар и нищожния шанс, който имаме заради един пуст тютюн. Миналата седмица започнахме, но уви, аз не издържах и ден  :oops: :( :( :( А лекарствата, които док ни предписа са Трибестан и Фертилейд. Първото е същност магарешки бодил, а второто е нещо много скъпо, много ефикасно навярно, но е нещо, което можем да си добавим и  по друг начин. Сигурно сте прави за нещата, но така или иначе док каза "ако искате пийте и тези лекарства", сиреч не е задължително, думите му бяха, мисля че вече се повтарям "не очаквайте драстична промяна". Знам, че е възможно да ни излезе и по - скъпо, но за сега това е решението  :( Пък и мъжо като чу каза само "Ти да не си луда, забрави". И точка по въпроса. Пък и има повече от година пред нас, докато евентуално получим одобрение от фонда, така че междувременно ще пием чайове, ще ядем мед, ще пием витамини, ще подобрим като цяло качеството си на живот, пък каквото сабя покаже  :) Благодаря на всички ви за отговорите, бяхте ми много полезни, наистина.  :wink:
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #42 -: Март 26, 2012, 21:48:05 pm »
Първо изяснете причината за тази диагноза. В противен случай всякакви лечения, чайчета, витамини и прочее могат да се окажат безполезни. Посетете специалист по мъжки фактор, намерете причината и тогава действайте с лечението. Имате почти година - достатъчно време, за да се направят всички тези неща, без да се налага да фалирате.

Извинявам се за това, което ще напиша, но...не мога да се сдържа :oops:
Мъжът ти не иска да даде 300 лв, за да пие лекарства, които биха помогнали да имате дете, но с охота ги давате тия пари за цигари.... ЗА МЕН, няма оправдание за това...
Аз също бях пушач, сега пак съм, не се гордея с това. Но когато докторът ми каза да спра цигарите - след седмица ги бях спряла - от раз! След година забременях, после родих. Не пуших повече от 2 години. Яд ме е, че ги започнах отново, но това е друга тема..
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #43 -: Март 26, 2012, 22:53:01 pm »
Сикс, мъжете са по-трудни от нас. Трябва повече да им се набива в главата това и онова, докато го осъзнаят. Но иначе си права - парите, които се дават за цигари, могат да се похарчат за добавки.

грийнлейди, ето ти една статия за тютюнопушенето и репродуктивните способности:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=819&Itemid=15

Освен това си имаме тема за въпроси към мед. консултант. Може да питаш всичко, което желаеш. Включително и какви са ви шансовете само от едното спиране на цигарите.
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45609.0


Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #44 -: Март 27, 2012, 11:28:09 am »

Извинявам се за това, което ще напиша, но...не мога да се сдържа :oops:
Мъжът ти не иска да даде 300 лв, за да пие лекарства, които биха помогнали да имате дете, но с охота ги давате тия пари за цигари.... ЗА МЕН, няма оправдание за това...
Аз също бях пушач, сега пак съм, не се гордея с това. Но когато докторът ми каза да спра цигарите - след седмица ги бях спряла - от раз! След година забременях, после родих. Не пуших повече от 2 години. Яд ме е, че ги започнах отново, но това е друга тема..
Не е нужно да се извиняваш, това е самата истина. Безспорно се отнася и за мен, може би дори повече. Ако аз му дам стимул, отказвайки цигарите, ще му бъде по - лесно. Но в това отношение съм много слаба и безхарактерна. Трудно ми е, особено сега . . . Но е факт, че българина (в повечето случаи) отказва цигарите от финансови затруднения, не заради здравословното си състояние. В нашия случаи и двете важат в пълна сила и по дяволите, какъв по - голям мотив от мечтата ни за дете.
Сикс, мъжете са по-трудни от нас. Трябва повече да им се набива в главата това и онова, докато го осъзнаят. Но иначе си права - парите, които се дават за цигари, могат да се похарчат за добавки.

грийнлейди, ето ти една статия за тютюнопушенето и репродуктивните способности:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=819&Itemid=15

Освен това си имаме тема за въпроси към мед. консултант. Може да питаш всичко, което желаеш. Включително и какви са ви шансовете само от едното спиране на цигарите.
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45609.0


Благодаря ти за връзките, и двете теми съм ги изчела от - до  :? Но така или иначе, честно казано не мисля, че спирането на цигарите (в нашия случай) ще спомогне кой знае колко за успешно естествено забременяване. Не пречи да опитаме, но как да му набивам в главата, че е нужно, като аз самата не искам да спирам  :(
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #45 -: Март 27, 2012, 12:39:34 pm »
greenlady, извинявам се за въпроса но ...... цигарите ли са ви по-важни? .... или добавките за подобряване и повишаване шанса за дете?
Аз също не можах да се сдържа.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #46 -: Март 27, 2012, 13:30:13 pm »
Avallon, днес те хващав м няколко теми със заядлив тон, Greenlady вече е обяснила, не е нужно да се защитава още веднъж, не сме тук, за да съдим някого, а да си споделяме и помагаме.
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #47 -: Март 27, 2012, 13:55:53 pm »
Avallon, днес те хващав м няколко теми със заядлив тон, Greenlady вече е обяснила, не е нужно да се защитава още веднъж, не сме тук, за да съдим някого, а да си споделяме и помагаме.
Не съдя никого. Когато тръгнах по този път не бях напълно наясно, че цената която плащаме докато го вървим често не сме готови да я платим. Факт. Губи се време в компромиси. Жените сме тези, които понасяме в по-голямата си част тежестта (и физически и емоционално)и не е редно да спестяваме  малкото усилия, които трябва да положат мъжете. И без това резултата е с много въпросителни.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #48 -: Март 27, 2012, 22:18:09 pm »
Avallon, днес те хващав м няколко теми със заядлив тон, Greenlady вече е обяснила, не е нужно да се защитава още веднъж, не сме тук, за да съдим някого, а да си споделяме и помагаме.
Не съдя никого. Когато тръгнах по този път не бях напълно наясно, че цената която плащаме докато го вървим често не сме готови да я платим. Факт. Губи се време в компромиси. Жените сме тези, които понасяме в по-голямата си част тежестта (и физически и емоционално)и не е редно да спестяваме  малкото усилия, които трябва да положат мъжете. И без това резултата е с много въпросителни.
Напълно съм съгласна с това мнение!
Грийнлейди, едно спиране на цигарите само по себе си няма да реши проблема ви, но това е едно от нещата, които можете да направите, за да подобрите положението и да се приближите с крачка към успеха. Компромиси се правят много, с много неща. Разбирам те, че не искаш да спираш цигарите, повярвай ми. Преди да ги спра за 2 години съм пробвала два пъти да ги откажа, но не се получи, точно защото не исках :? Човек трябва да узрее за това решение, за да се получи, казвам го от опит. Последният път просто поисках наистина да се откажа от тютюна и го направих от днес за утре! Но просто явно тогава бях готова. Не те съдя, нито мъжът ти. Мисълта ми беше, че щом не иска да отстъпи от цигарите и е готов да дава една не малка сума на месец за тях, то поне е редно да отстъпи за другите неща и да даде и за добавките. При мъжкия фактор много неща оказват влияние и затова е необходимо да се сведат до минимум вредните навици.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #49 -: Март 28, 2012, 16:27:02 pm »
цигарите ли са ви по-важни? .... или добавките за подобряване и повишаване шанса за дете?

В момента съчетаваме и двете, засега толкова можем. Може след седмица да спрем цигарите, може и след месец. Още малко ми е нужно да се мобилизирам. Разбрах преди по - малко от месец, че проблем има, и той не е никак безобиден. Ще опитаме и с лечение, но по - нататък. Засега толкова. Ще минем един опит, дай боже да е успешен, ако ли не, ще поемем друг курс на поведение. И не, не са ми по - важни цигарите, намерила съм начин да му осигуря всякакви витамини и добавки, кой е казал, че трябва да е точно онова за 70 лв??? В момента пие спимен, витамин Е, фолиева киселина, L карнитин и чай от магарешки бодил. След 3 месеца, ще сменим тези с други. Не виждам защо е такъв проблем. Предстои да му приготвя и мед с орехи, пчелен прашец и пшеничен зародиш. И цигарите ще откажем, просто не знам кога, не съм взела решението от кога да започнем, защото както вече казах, миналата седмица опитахме и не издържахме дълго. Никога не съм казвала, че няма да ги откажем, или че пари за цигари ще има, но не и за лекарства.
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #50 -: Март 28, 2012, 16:37:22 pm »
Тази тема стана много странна - нещо като дневник на грийнлейди и мнения по написанато от нея. Незнам дали е уместно да запази заглавието си при очертаващото се съдържание.
*
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #51 -: Март 28, 2012, 17:02:07 pm »
Много вярно наблюдение.

Авторката на темата има нужда от емоционална подкрепа и лично внимание, не толкова от информация, това често се случва с хората, които току що са научили за сериозен репродуктивен проблем.

Но линкове към съществените теми й бяха дадени - въпрос на избор е да се включи там, за да е от полза и на други дискутираното дотук.
Re: ОЛИГОАСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ
« Отговор #52 -: Март 30, 2012, 08:00:31 am »
Нека заглавието остане, ако аз не съм писала нещо по - пряко свързано с проблема, то някой друг може да пише, ако му се случи. Вече ще задавам въпросите си в другите теми