0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #220 -: Април 09, 2012, 14:42:10 pm »
Мисти, според мен въобще нямаш нужда от цедене след кърмене. Под напрежение се разбира болка или нетърпимо изтичане на мляко извън часа за хранене.
По отношение на запушените канали - имах такива проблеми всеки месец с дъщеря ми. кърмена на поискване, по няколко пъти нощем и въпреки това за 3 часа можеше да се стигне до сериозна бучка. Научих се да намирам запушеното каналче (като цедиш на ръка обикновено има едно или две места, от които едва-едва излиза една капка кърма) и да изваждам тапата като притискам с външната страна на нокътя близо да изхода на каналчето.после кърмене или цедене под душа, докато спре да излиза сгъстено мляко.
ПП Бучката не винаги е от страната на запушения канал!


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #221 -: Април 09, 2012, 14:52:09 pm »
Misty, проблемната гърда я цеди, докато отшуми проблема. После няма нужда да цедиш, при условие, че не са ти напрегнати гърдите. Но щом казваш, че са меки, според мен няма нужда от цедене.
Елена ме подсети и за още някои неща:
- обърни внимание как спиш - не лягай по корем, за да не притискаш гърдите;
- да няма презрамки на чанти и др., които притискат гърдите;
- за сутиена - аз съм със сутиен за кърмачки, но и такъв да е, трябва много внимателно да се избере да не стяга отникъде
 В началото кърменето изглежда цяло изкуство, но с времето ще видиш колко лесно, приятно и естествено е :)

За залъгалките - всяка мама си преценя. Севи от залъгалката започваше да плаче още повече, макар че ги сменихме няколко. Но и да си призная, колкото и налудничаво да прозвучи - аз един вид ревнувах от тях :oops:

За кърменето на вън - аз все още кърмя с шал, но скоро май няма да го ползвам, че започва да става много горещо, та горкото ми бебче. А що се отнася до българския манталитет - нормално е да извадиш шишето и да нахраниш бебчо, но не е нормално да го накърмиш. Че и точно пък бабите да одумват. Където точно те навремето са се събирали по седянки и са си кърмили преспокойно! Щом бебето е гладно, дали с шише или с гърда, еми много ясно че ще го нахраниш.
Аз съм от малък град и все още ме гледат учудено, ама интересното е, че когато бебето засуче майката така се отпуска, че не й дреме от нищо.

п.п. Jbrul, и аз споделям мнението на Елена за консултанта, на който си попаднала.
     Elena B, чак ми стана малко смешно. И аз много се "запалих" да ставам консултант по кърмене, но и аз за сега го отлагам малко във времето, че имам и друго да уча сега :)
[/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #222 -: Април 09, 2012, 15:16:56 pm »
краси  :D, мисля като тръгнат децата в университет да станем едни консултанти по кърмене с теб?

мисти, оправи си гърдата, намери си хубави сутиени и нека ти помогне професионалист да си избереш размере, аз лично съм много доволна от едни тип "потничета", те ги дават за спане, аз ги нося за през деня. мисля, че ще ти трябва сутиен през деня, че иначе има опасност "да увиснеш", но ти ще си прецениш кое ти е по-удобно. аз се отказах да се цедя, защото моята девойка отказа да пие от шише, но много бързо се регулира кърмата (особено след 3тия месец) и вече нямам спонтанни изтичания или са само по капка-две, така че оправи си запушването и остави на тялото и на бебето да се разберат, живота става много по-лесен.

мисти, има един сайт, който на мен много ми е помагал за всякакви неща kellymom.com, ако не четеш английски, пиши ми ще преведа някой неща, тази седмица съм болна в къщи и мъж ми си е у дома и ще имам възможност.

ох, кърменето навън и отношението към него ми е болна тема, жбрул, дори и в лондон има хора, които са против, пък в по-малките градове още повече, но хубавото е тук, че жените организират масови кърмения, за да покажат, че не може така. да направим едно такова и в бг?


може ли някой да постне линка към лекарствата, които може и не може да се пият докато кърмиш. имам съмнение, че правя пневмония - кашлям като магаре, особено нощем и е много изтощително, вчера изпих един бромхексин с пълното съзнание, че сигурно не трябва, но вече не се издържаше, та ще съм благодарна за линка да видя какво мога да правя, щото инхалации само не помагат. освен това от един месец съм постянно на парацетамол, та се чудя дали и това е добре, но правя температура и имам главоболия, та няма начин. мерси.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #223 -: Април 09, 2012, 15:26:47 pm »


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #224 -: Април 09, 2012, 15:34:26 pm »
Нямам никакво време да пиша, но споделям съветите на Краси и Елена. За кърменето на вън да ви кажа, че има една консултантка по кърмене (дизайнер по професия) която от няколко години прави дрехи за кърмене на много приемливи цени, аз имам много неща и съм много доволна, сега прави лятната колекция и ще почне скоро да приема поръчки. Можете от цялата страна да поръчвате даже и от чужбина поръчват. Това е фейсбук страницата: http://www.facebook.com/boobamara.fb
С дрехи които имат специални отвори за кърмене е много лесно и дискретно кърменето навън, аз цяла зима изкарах с едно поло и туника за кърмене.


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #225 -: Април 09, 2012, 16:26:35 pm »
Тук май се гледа лошо на кърменето, повечето които изобщо кърмят на 3м казват че им спряла кърмата(това го отбелязвам защото явно няма да си намеря кърмеща приятелка). Даже гинеколожката при която родих още на 2м като ходих на преглед ме пита ама ти още кърмиш ли  8O то с толкова продукти на пазара да се ограничаваш. Доста често ме питат още ли го кърмя и не е ли проял като че се изключват двете неща  :lol: Но аз предпочитам да си се кърмим в къщи и заради течовете при мен още стават локви, а и любопитко не яде навън като съм пробвала само засмуква после нещо му взема вниманието и река се лее   :lol:
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #226 -: Април 09, 2012, 17:09:58 pm »
Елена, аз като казах на баба ми за идеята ми да стана консултант по кърмене, на жената й стана много смешно. Или по-точно странно, защото това е нещо напълно естествено и на времето кърменето изобщо не се е подлагало на такива дискусии. Но това е много дълга тема.
За масовото кърмене - аз се опитвам сега в Ямбол да направя такава група, че да видим до къде ще стигна.

White, Йоанна, много полезни линкове! И аз ще се възползвам от тях.

м-и, и аз имам впечатлението, че тук се гледа с "лошо око" на кърменето. И мен се "утрепаха" да ме съветват, че нямало смисъл да кърмя повече от 2-3 месеца, то нали имало АМ 8O Пък като кажа и че все още сме основно на кърма, и някои направо изпадат в ужас, все едно насилствено я държа гладна :lol:
[/url]
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #227 -: Април 09, 2012, 18:19:42 pm »
За сега е рано да замръзявам кърма и аз така смятам...Не смятам че имам твърде много кърма, не ми текат гърдите м/у храненията...Не ми се иска чрез цедене да я увеличавам да се регулира естествено...,че иначе едно цедене ще пада...а сега още проблемната гърда да я изцеждам ли след като го нахраня?!
Не съм прочела още постовете след този, но не мога да не ти пиша.
Повярвай ми сега ти е времето да замразяваш, ако искаш изобщо да замразяваш.
 
До месец и половина на моя Дани цедях след всяко хранене, нощем задължително, течаха ми гърдите като наближи храненето, особено след баня. След всяко ядене доизцеждах по около 80 мл на гърда, хранех пак само от едната. Сега не пада почти никакво цедене. С времето нуждите на бебето ти ще нарастват. Не си позволявай да поддържаш в момента ниски нива на пролактина, защото после ще ти е много трудно да увеличиш лактацията си.
Сега, може да разбуня малко духовете с последното изречение, но изразявам само личния си опит. В момента бебето ми се нахранва от едната гърда, нищо не тече, дори понякога имам съмнения дали има достатъчно. Въпреки всичко аз продължавам, но рядко има макс.10мл за доизцеждане. Това вече е регулиране.

« Последна редакция: Април 09, 2012, 18:21:53 pm от Мишле82 »

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #228 -: Април 09, 2012, 18:42:00 pm »
мишле, ти сигурна ли си, че ако цедиш в продължение на две седмици пак ще изцеждаш по 30 мл? кърмата се регулира след 6тата седмица основно от търсенето, така че сега и да са й високи нивата на пролактина след 6 тата седмица ще спрат да са й високи. вярно е, че се увеличава по-трудно добива, но се увеличава, пък е да не говорим, че кърмата вече е пригодена към нуждите на по-голямото дете. не искам да споря с теб, аз имах същия опит, но ако реши въобще да не цеди ще се окаже, че не е спала нощи поред, за да прави нещо, от което няма смисъл, питай ме колко кърма имам за хвърляне във фризера. според мен с постоянство (казват около две седмици са нужни на тялото да отреагира) можеш да започнеш да замразяваш и на по-късна възраст, ако има нужда.

аз пък попадам на хора, които ми казват "браво", че се кърмим, като че е някакво геройство това, нещо което също показва колко не-естествено им изглежда на хората кърменето. говорят ми също за "зависимост от гърдата" и други такива, но аз си ги пускам през ушите или започвам да обяснявам и в общи линии те съжаляват, че са ми казали каквото и да е.

краси, и навремето е имало хора, които са помагали ама не са се казвали консултанти, а майки, сестри, свекърви, съседки, приятелки. аз не бях виждала жена да кърми докато приятелката ми не роди и после пак след 15 години. съвсем по-различно е да си с някой, който има бебе горе-долу на възрастта на твоето и можете да говорите, добре, че има интернет, а иначе тези нагласи са резултат на много добра реклама от страна на производителите на ам - кърменето е за бедните хора в африка, или в бг контекста е "циганска работа". това е отношението към бебетата, че след като се родят трябва да изискват възможно най-малко грижи от страна на майката и въобще семейството - да ядат под часовник, да спят възможно най-дълго и в отделна стая от ден 1ви, да не плачат и да си смучат тихичко биберона. слава богу, бебетата не са съгласни с този модел.

да ви разсмея - имаше един филм за кърменето и нагласите - малко градче всички казват, ако ще се кърмят да се кърмят в къщи, не е прилично и тн, жените организират масово кърмене, един мъж сочи сина си в количка и казва "хранен е само с бутилка и е здрав като вол", едната от майките казва "еми да като го храниш с краве мляко, моето е кърмено и е интелигентно като човек"

и още нещо - ходих на доктор, в чакалнята жена с бебе и очевидно нейна дъщеря тийнейджърка. заговорихме се за бебетата, нейното на 20 дни, докога ще кърмиш, и тн, аз й казвам погледни в интернет babyledweaning страхотно е, тя и мъжа й кимат, молят ме да повторя, моят мъж я пита колко деца има, тя казва 6 (шест)  :D 8O :oops:, но иначе аз раздавам инфо, и за препоръките на сзо й казах, за кърменето до две години (тя смятала до една да кърми) и така.

а иначе аз съм на амоксицилин, някой да го е пил, има ли нещо, от което трябва да се притеснявам
благодаря за линковете
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #229 -: Април 09, 2012, 18:49:05 pm »
Мишле може би не е точно така. Аз не съм цедила в началото. При захранването няколко пъти и замразих и аз да имам запаси  :D какво стана 2 пъти е спирал тока за по 6-8ч фризера се е размразил(в това изобщо не съм убедена, но така си го обяснявам) и вчера реших да размразя кърма-има странен вкус, тежък, детето се дърпа - аз чак тогава помирисах и я изхвърлих. Въпреки че не съм цедила като луда то така бях скапана, че и да цедя остана пак си имам кърма. Имахме 1 заместено хранене и едно само докърмях сега иска да яде и след двете и си стига.
Абе може и да е имало кой да помага едно време ама всичко скрито покрито. Имаме една баба съседка над 70г и преди да родя там са се събрали други съседки но около 5о и всяка дава акъл, а бабата вика мале, мале на нас едно време за такива неща никой не ни казваше пък и срам да питаш. Та може и да е имало проблеи ма като не питат от де да знаят :lol:
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #230 -: Април 09, 2012, 18:50:55 pm »
Ели, сигурна съм, да. Аз не съм спирала. Между 6-8 седмица изпаднах в т.нар.лактационна криза. Два дни поред мъжа ми ме намираше разплакана в къщи вечер, Дани искаше на час, час и половина да яде, понеже все още си водя записки за храненията, ударихме 11 хранения за деня!! Бях превъртяла, разранена наново точно за два дни. Но бях решена да не отварям кутия с АМ (от фанатичките съм, които др Бърди не харесва, ама този инат ме закрепи) и ползвах само 1-2 пъти жокери от фризера просто за да почина 2-3 часа и да събера някакво нормално количество.
Към днешна дата Дани суче точно на два часа само от една гърда, с доизцеждане на една човешка глътка. Явно за толкова му държи количеството, което изсуква, но не го слагам и на другата. Мисълта ми беше, че колкото и да цедя в момента, ония изобилия не мога да ги стигна никога. Сега се радвам, че стига. Нищо не мога да прибирам. Единствено при нощното доизчеждане държа в хладилника, за всеки случай, ако ми се наложи през деня.
Объркахме май съвсем момичето  :lol:

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #231 -: Април 09, 2012, 18:56:25 pm »
Мишле защо не предлагаш другата гърда стана ми любопитно?
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #232 -: Април 09, 2012, 19:23:43 pm »
ElenaB, аз скоро пих Аугментин. Май е едно и също ако не се лъжа, като амоксицилина. Понеже и синът ми пи същия антибиотик, малко преди това, продължих да си кърмя. Иначе в листовката пишеше, че ако бебето получи разстройство, може да е реакция от антибиотика и само тогава се препоръчва да не се кърми. бързо оздравяване ти желая...Аз кърмех дори и като бях с температура, не знам доколко е правилно, но и аз съм от тези май дето държат на всяка цена да кърмят   :wink:
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #233 -: Април 09, 2012, 19:48:09 pm »
Мишле защо не предлагаш другата гърда стана ми любопитно?
По две причини:
1. Защото се страхувам, че ако след 2-3 часа пак е гладен (а той ще е, няма как да държи 5 часа), няма да имам хубаво пълна гърда, от която да се нахрани;
То може би ако ги сменям, ще се пълнят по-бързо и кръга ще се затвори така, но за момента не смея да експериментирам.
2. Защото това дете ми изяжда ушите, много е лаком. Не зная при вас как е, но той мярка няма. Яде буквално докато има. Предлагала съм, изяжда до край и втората, става му тежко, започва да плаче, започва да повръща естествено и става страшно. Всичко изхвърля и накрая след 2 часа е пак гладен, а аз съм с две празни гърди....
И това сме го пробвали.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #234 -: Април 09, 2012, 20:39:25 pm »
Мишле, кърмата в гърдите не е като запасяване, при което има само пълно или празно. Най-удачното сравнение, което съм чела за гърдите на кърмачките е, че са като басейн с две тръби: от едната влиза мляко, от другата излиза. Просто няма момент, в който гърдите да са напълно празни. Честото изпразване води до по-често пълнене. Жените се различават обаче по това какво количество мляко могат да натрупват гърдите между кърменията.

Когато кърмеше от двете гърди, оригваше ли периодично? При Марко това помага много, за да забави темпото, да изкара въздуха и усети, кога се е заситил.
И между другото, моето бебе едва към края на третия месец започна да изпразва и двете гърди при почти всяко хранене, преди това се засищаше само от едната. (И не защото ми е намаляло млякото - помпя почти всеки ден и добивът остава един и същ, а порцията му в бутилка при мое отсъствие нарасна.)

Мисти, на твое място не бих цедила кърма и бих спала повечко. White добре е обяснила кога се налага цедене. Ако отново имаш запушен канал, лецитинът като хранителна добавка помагал много (но не съм го пила още).
« Последна редакция: Април 09, 2012, 20:43:15 pm от цигу »
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #235 -: Април 09, 2012, 20:59:02 pm »
Мишле, за периода за който говориш, не мисля, че е било лактационна криза, а скок в растежа. Ако бебо не иска по-често да е на гърдата/не изпразва по-често, как организма ти ще разбере, че бебето ти расте и има нужда от повече мляко?!

Аз по принцип също кърмя само от едната гърда, но защото й стига и не иска другата. Но знам, че е погрешно да се мисли, че ако бебето изсуче и двете гърди, няма да има мляко за другото кърмене. Даже за поддържане на лактацията се препоръчва да се предлагат и двете гърди. Но това в никакъв случай не означава "Предлагай задължително и двете гърди"! Щом бебо повръща след като му предлагаш втората гърда, най-вероятно наистина няма нужда от нея :)
Исках само да кажа, че е много погрешно да се мисли, че като се предлага само едната гърда, ще има "запас" за следващото кърмене.
Цигу добре е обяснила!

Misty, тук можеш да прочетеш за цеденето - кога е необходимоhttp://www.bg-mamma.com/index.php?topic=21129.0

Лецитин аз съм пила - веднъж имах много упорито запушен канал - близо седмица прилагах всички техники, които знаех и пак нямаше подобрение. Лецитина ме оправи точно за два дни - по 1 до 2 капсули дневно се приемат (аз два дни пих по 2 капсули и после още два дни по 1 капсула)
[/url]
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #236 -: Април 09, 2012, 21:49:35 pm »
Прави сте :?
Много ми е странен, цял ден яде както ви казах на два часа, или заспива на гърдата ми, или ако не му е време да спи се дръпва и започва да си играе с косата ми и не иска повече да засуче.  Не се държи като недохранено бебе. Уригва се накрая, леко връща. Обаче в интервала 16-18ч като че ли нещо му става  8O Ето тази вечер например, докато си пишех тук, изяде едната гърда, изяде другата, плаче като от глад, дадох му 60мл от шише и заспа! Какво е това чудо не зная.....И сега ще спи до 2-3 часа. При следващото хранене ще направи интервал от 4 часа до към 6ч (нали суче препълнена гърда нощно време) и после минаваме пак на 2 часа.

Като не иска не става да предлагам втора гърда. Обаче още на час, час и нещо започва да нервничи, яде си ръцете. Четох др.Бърди беше писал, че хранене на интервали под два часа не е желателно. И аз докато станат два часа го забавлявам нещо. Издържа нормално. Започвам да си мисля, че не че е гладен, просто търси внимание, защото не мога да си представя гладно бебе да го баламосваш 40 мин примерно.

Ще се опитам при възможност да храня от двете гърди, пък дано лека полека се засища повече и да увеличим интервалите на три часа.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #237 -: Април 09, 2012, 22:17:42 pm »
Мишле, около навършването на третия месец има скок в растежа. Напълно възможно е бебето ти да преминава през такъв период. При нас това беше около 5-7 дни учестено сукане денем и нощем.
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #238 -: Април 09, 2012, 22:49:09 pm »
Мишле, между сукане и кърмене има разлика. Правилно го усещаш, че не винаги е гладен, когато иска да суче. Може да иска внимание, както и ти самата предполагаш, може да е нервен за нещо, може да да иска да се приспи. Още малко, като започне да се позаиграва с играчки, ще започне маааалко по-малко да те търси ;)

Тези дни се смях с моята щерка - като я сложа да си скача в бънджито и й пусна бейбитв, забравя даже и да яде. Но само да ме мерне, че влизам в стаята и започва да мрънка, че й се суче :lol:
[/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #239 -: Април 10, 2012, 01:26:27 am »
мишле и аз така си мислех - вечер няма да давам лявата гърда, защото тя ми спи от ляво и ще има повече  мляко, докато не прочетох, че гърдите работят на принципа use it or lose it (или го ползваш или го губиш), така че си кърми спокойно. аз никога не съм броила кърменията й, но вечер след 6 часа и два пъти на час сме се кърмили. това е абсолютно нормално и макар и да уважавам много д-р бърди, кърмата се разгражда за 1.5 часа, в обществата, които нямат педиатри кърмят понякого и повече от два пъти на час, затова се казва на поискване. ако бебето има силен рефлукс или друг проблем, това е друго и трябва да се помисли с консултант по кърмене, но при вас всичко си е наред.

а за кърменето с температура аз зная, че не е проблем, всъщност ти така предпазваш бебето от болестта, с която ти се бориш, която е и причината моята девойка да кара моите болести, но много по-леко. надявам се антибиотика да не даде отражение, защото казано честно нямам никаква алтернатива на кърменето.