0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #60 -: Юни 05, 2011, 12:36:18 pm »
  :lol: :lol: :lol: е те мускулите си работят...с "голяма болка обаче" , разбира се .Не трябва да се напрягат.Може да си докарате някое скъсано влакно или най-малкия кахър,гаден белег... Не съм чувала за заобикаляне на мускулите .Последните принципно са опуснати през деветте месеца на бременността,то това е една от първите работи на организма...като промяна
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #61 -: Юни 05, 2011, 14:09:19 pm »
Didon,  :) печена си ти!

Ще ми е интересно, нека някой отвори тема за стволовите клетки. И аз нещо съм скептично настроена.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #62 -: Юни 05, 2011, 14:41:02 pm »
dessi-kk , от години не се реже напречно. Реже се хоризонтално точно, за да запазят мускулите. Мускулните влакна на корема вървят хоризонтално и ако срежеш напречно ги режеш всичките, а така само няколко влакна се срязват.

Elena B на мен акъла не ми го побира защо не са те приели, като са ти изтекли водите, а те разкарват по хотели и тем подобни. По принцип се чака до 4 см не за друго, а защото може да е фалшива тревога, но ако ти изтекат водите е ясно, че ще се ражда и те би трябвало да ти предизвикат раждане и без това, ако не тръгнеш сама да си раждаш. Поне на мен така ми казаха в болницата. Приеха ме заради няколко капки води без да ги интересува разкритието, а ми дадоха епидурална още на 2см точно защото и без това щях да си раждам и не виждаха смисъл да не карат да чакам. Много е странно това, че не те е хванала епидуралната. Явно за всеки е различно. На мен пък ми дойде в много стандартната им доза, та се наложи да я намалят наполовина.

Къди, и аз съм привърженик на упойките ( не виждам абсолютно никакъв смисъл да се мъча, ако може да не се мъча), но не исках ясна дата и много се бях изнервила като искаха да ми предизвикват раждането в 39та седмица, заради гестационният диабет. Много е тъпа причината, ама няколкото дена разлика се падаха между различни зодии и имах чувството, че така аз да му решавам каква зодия да се роди. Ама аз пък взех, че си родих няколко дена преди това и не се наложи да правим някакви интервенции, за което съм много доволна.

« Последна редакция: Юни 05, 2011, 14:55:01 pm от Bobbie »


  
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #63 -: Юни 05, 2011, 16:42:24 pm »
къди, никакви възрастови ограничения няма при водното раждане. мисля, че имаше ако сте със свръхнаднормено тегло, но не съм сигурна. иначе за възрастта съм абсолютно сигурна, колкото неща прочетох няма ограничения. дори в швейцария има клиника, в която показания за раждане във вода са многоплодни бременности и бебе застанало с дупето напред.

а що се отнася до упойките, аз не съм го карала без упойка, обогатения кислород е много блага работа, пак казвам. не исках епидурална точно защото твърде често води до асистирано раждане - форцепс или вакуум, пък аз много исках да го избегна, ама на. колкото до секциото - като стана ясно, че няма да раждам съвсем без помощ си поискахме, ама не ни се отвори парашута. но след раждането една седмица не можех да седна или да се вдигна от болки, все още ме боли гърба и си представям ако ме болеше и корема от разреза какво щеше да е, та затова, иначе ако си е само секцио, без другите поражения сигурно е ок.

боби, тук са така, води не води, не те приемат до 4 см. после си ме включиха на системи антибиотици, а и за това ни оставиха повече в болницата две нощи, вместо само 6 часа, за да я наблюдават нея за инфекции. ако ще раждам втори път, много се замислям дали да не раждам в къщи. това, което малко ме притеснява са съседите, щото що викане извикаш и рев изревах, но то беше като ми сложиха окситоцина. а колкото до епидуралната - абсолютно е въпрос на анестезиолог, защото това се дозира много прецизно, за да не стават такива бели, ама, както казах на мъжа ми, господ ме наказа, щото много ритах срещу епидуралните и виках, че не ги искам и ето на... нам си колко часа искаш, не искаш, няма епи. :)))

дидон исках да те помоля нещо, нали ти каза, че ходиш на лекциите на 9 месеца. като отидеш на тази с ортопеда би ли попитала моля те, какво мислят за носенето на детето в слинг. аз имам от тези които са като шалове и то де факто седи в тях, макар и подпряно на корема ми. та много се чудя за бедрените му стави - не са ли много разкрачени и няма ли твърде голяма да е тежестта върху тях. прерових нета, но освен суперлативи за това колко е добре да се носи така детето друго не можах да намеря, ама пусто нали съм си черногледец ми се ще малко повече инфо. ако някоя от вас знае нещо по връпроса също ще съм благодарна.

много поздрави от микробия.
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #64 -: Юни 05, 2011, 17:17:07 pm »

По повод секциото - не знам какво имаше предвид за слабите коремни мускули..?
При секциото, доколкото знам, сега се ползва нова техника, при която мускулите се заобикалят и няма проблем. Моите "работеха" от самото начало...още на следващия ден ги "ползвах"  :) с ужасна болка обаче. Е, тъпримо де.

Доколкото знам, моето секцио е такова. Самата операция ме боля не повече от 2-3 дни.

Ели, с минаване на времето болката избледнява от съзнанието. Чакаме снимки на Адрианка :).
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #65 -: Юни 05, 2011, 17:34:36 pm »
Наистина си е най-вече до анестезиолог това с епидуралната  :? Мен ме хвана, но не действа до края. На 10 см разкритие спря да действа и големи болки бяха...Оказа се, че катетърът се бил изместил, но това се разбра като ми го извадиха  :( Ако анестезиоложката ми имаше малко повече акъл, щеше да се сети, че това е причината по-рано...но...

Елена и аз го пробвах този обогатен кислород, обаче толкова много ме болеше, че и грам не ми подейства  :) аз ревях за епидурална, а те ми вливаха какво ли не, но без резултат...Иначе и ние избегнахме спешното секцио, но от всичките чудесии дето ми ги вляха се наложи форцепс и епизиотомия. Но, сега се убедих, че болката се забравя много бързо и най-важното е дечицата ни да са живи и здрави !
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #66 -: Юни 05, 2011, 18:12:38 pm »
За раждането във вода в БГ говоря, в Тина Киркова знам, че има вана, но имаше уславие за годините. Ако някой има по-ново инфо може да ме поправи.
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #67 -: Юни 05, 2011, 20:45:54 pm »
лориан - същата история бях и аз - епизиотомия и форцепс. елле, аз не се оплаквам от болката по време на раждането, а даже и след това, а по-скоро от това, че според мен ако ме бяха оставили още един час щях да си родя като пич, но намесят ли се лекарите се започва една спирала, която в най-добрия случай завършва с нормално раждане, но по-често е с асистирано или секцио. нищо против, ако такова искаш, но аз предпочитах да ги избегна, е не стана, важното е, че бебето беше добре през цялото време и сега спи до мен. другия път ако има такъв, живот и здраве, ще го отиграем по различен начин.

къди, нямат основание да имат ограничение във възрастта. сигурна съм, че това не им пречи да имат такова, просто казвам, че никъде по изследванията, които четох възрастта на майката не е фактор. дано се оправят скоро и има повече от една болница, която предлага тази услуга, защото наистина си струва преживяването. ще кача снимки, само да се оправя с паролата на албума си и с техниката.
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #68 -: Юни 05, 2011, 21:14:14 pm »
качила съм снимки на бебето в албума. паролата ми е "zachatie".
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #69 -: Юни 05, 2011, 21:23:32 pm »
Ели, а къде е албума?  :oops:


*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #70 -: Юни 05, 2011, 22:45:02 pm »
Така знам, мускулите не се режат, а се заобикалят.

И според мен, и от моите наблюдения - операцията самата не боли. Или дори да боли..не е нищо в сравнение с болките в корема, предизвикани от контракциите на матката, свиването. А това се случва независимо от вида на раждането.

Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #71 -: Юни 05, 2011, 23:28:54 pm »
dessi-kk , от години не се реже напречно. Реже се хоризонтално точно, за да запазят мускулите. Мускулните влакна на корема вървят хоризонтално и ако срежеш напречно ги режеш всичките, а така само няколко влакна се срязват.

 
Боби,  ще  приема забележката ти като шега - все пак не сме от Зимбабве и ние в БГ знаем че от години секциото се прави ХОРИЗОНТАЛНО и напречно значи именно хоризонтално, позабравила си май родния език  :wink: Та уточнявайки изрично че казвайки напречно имам предвид хоризонтално как аджеба се заобикалят въпросните коремни мускули като те започват от съвсем долу и стигат до гърдите. колкото и малък да е разреза - щом е хоризонтален си минава баш през тях -  малко по-надолу на този  линк  http://hubpages.com/hub/End-back-pain-exercise-your-abdominal-muscles има схема на коремните мускули при жената - нека някой който е наистина запознат да каже как точно се избягват - не се заяждам - наистина искам да знам
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #72 -: Юни 06, 2011, 00:36:52 am »
Деси, за толкова конкретни въпроси трябва да се обърнеш към лекар...добър.
 Иначе аз намерих това :  :)

http://www.expectantmothersguide.com/library/chicago/cesarean.htm

What about the incision?
There are two incisions to discuss with Cesarean births: the skin incision and the uterine incision. The skin incision is almost always a transverse, or "bikini", cut low on the abdomen. A few circumstances dictate the use of a vertical skin incision in the midline from just above the pubic bone to just below the belly button. In neither incision are the abdominal muscles cut. Rather, the two strips of rectus muscles are only separated in the midline and return to normal position after healing. The second cut, the uterine incision, when done transversely (crossways) as is most common, is the one that allows VBAC safely in the next pregnancy, regardless of the type of skin incision that was done. A vertical incision on the uterus, no matter the type of skin incision, requires a repeat Cesarean section for all future deliveries, without exception. Vertical uterine incisions are necessary in specific circumstances, such as extreme prematurity, some cases with placenta previa, and certain unusual fetal positions in the uterus.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #73 -: Юни 06, 2011, 04:26:48 am »
Боби,  ще  приема забележката ти като шега - все пак не сме от Зимбабве и ние в БГ знаем че от години секциото се прави ХОРИЗОНТАЛНО и напречно значи именно хоризонтално, позабравила си май родния език  :wink:
Ами помислих си, че така казваш, не съм ти правила забележки. Извинявай, не съм искала да те обидя, а и не мисля, че има значение от къде си за това дали знаеш на къде се реже при секцио - много хора не знаят. Колкото до езика -ще приема обяснението ти като шега - напречно не означава нито хоризонтално, нито вертикално, а означава перпендикулярно на нещо и е относително в зависимост спрямо какво говориш. Аз съм си мислела, че мускулните влакна вървят хоризонтално ( и спрямо тях казваш напречно), което е моя грешка.

Елена, те лекарите се месят, ако смятат, че има нужда. Вярно, че често прекаляват, но все пак не искат да рискуват. Аз пък имам съвсем различен опит от раждането. Моето раждане беше от самото начало с епидурална и си карах с нея над 6 часа и честно казано съм много доволна. Казаха, че понеже съм се успокоила и затова разкритието ми се е ускорило. Не знам дали е така, знам че имам само хубави спомени и беше абсолютно безболезнено, не е имало нужда от форсепс или епизиотомия, само имах малко разкъсвания, които трябваше да зашият, но не съм ги усетила.

Момичета, който ще ражда в Майчин Дом може да дари стволови клетки и в случай на нужда да им ползва банката безплатно - http://www.monitor.bg/article?id=294156
« Последна редакция: Юни 06, 2011, 05:59:08 am от Bobbie »


  
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #74 -: Юни 06, 2011, 09:56:14 am »
И майка ми ми е разказвала, че помощта от лекарите й е дошла в повечко...
Добре си е раждала, но дошъл един "помощник" който започнал да я бърника и да й натиска корема и поне според нея без тези интервенции е щяло да бъде къде къде по-добре. Поизмъчила се е...но пък това е нормално на фона на нейната дребна фигура и бебе 4100 гр. 
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #75 -: Юни 06, 2011, 10:05:56 am »
Записвам се и аз в новата тема. Много ми беше полезна информацията за лекциите на сп. 9 месеца, благодаря много.
При мен като че ли неразположенията попреминаха и сега се чудя дали всичко е наред. Имам придърпвания от време на време от двете страни на корема, но четох,че това е нормално тъй като връзките се разтягат. В сряда съм при док. и ще питам нормално ли е или не
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #76 -: Юни 06, 2011, 12:03:04 pm »
Боби, и аз приех твоето обяснение за шега защото в противен случай трябваше да се обидя, все пак във форума в който сме и причините на повечето от нас поради които сме тук са ни направили доста запознати и информирани по този и много други въпроси, така че трябва да съм била много залюхана че да пропусна тази НОВОСТ в цезаровите сечения  :lol:
А по въпроса за напречния разрез и обясненията ми, не не ги приемай на шега - точно така си се казва, не говорим по принцип какво значи напречно, а точно за секциото- напречен  е хоризонтален разрез, а надлъжен е вертикалния разрез, ето и кратък цитат
Концепция на цезаровото сечение
Златният стандат за провеждане на цезарово сечение е истмико-трансверзално, т.е. прави се напречен разрез в стеснената част на матката. Този разраз съответства на долната част на корема. Друг прилаган вариант на секцио е истмико-лонгитудиналният, т.е. разрезът се разполага надлъжно на матката. То се прави обикновено при напречно положение на плода в матката и при недоносен плод. В краен случай се прилага Т-образен разрез на матката, който съчетава горните две техники и е най-неблагоприятен за жената.
Та така, да се надяваме че изчистихме недоразуменията, кой какво искал да каже и да се върнем на въпроса за заобикаляне на мускулите който всъщност беше важен за мен, преди да се налага да обяснявам какво знам и какво не за операциите у нас и по света  :lol:
Аз също се рових доста и аз стигнах до инфото, че тази нова техника всъщност е че се реже кожата и мастната тъкан отдолу докато се стигне до мускулите, те се разделят   през средата и се  издърпват   съответно наляво и дясно без да се режат и така се достига до матката - не знам обаче дали тази новост се прилага и тук, ще питам като отида на преглед при моя док
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #77 -: Юни 06, 2011, 12:10:23 pm »
- нека някой който е наистина запознат да каже как точно се избягват - не се заяждам - наистина искам да знам

Деси, ще се опитам да ти отговоря ясно, по-лесно щеше да ми е с картинки, но да не стряскаме бременните.  :)

Кожният разрез се прави хоризонтално, за да е естетически приемлив, а мускулите по предната коремна стена се прерязват вертикално, в тяхната сухожилна част. Целта е да не се режат мускулните влакна, тъй като увредената мускулна тъкан зараства със съединителна, която, разбира се, е нефункционална.

Различните мнения и усещания за оперативния и постоперативния период, възстановяване, болки и т.н. идват от вида на операцията и свързаните с нея манипулации. Общоприето е да се казва родих чрез секцио, но самото цезарово сечение може да бъде направено по различни начини. Примерно д-р Даскалов от над 10 години работи по метода Misgav Ladach, по-известен като метод на Stark /на български се произнася Щарк/. Методът е разработен в едни много тежки условия в израелската болница Misgav Ladach General Hospital в Йерусалим когато Dr. Michael Stark е бил неин директор. Предимства на метода са по-малко ползване на режещи инструменти, по-малка кръвозагуба, операцията е по-бърза като времетраене, по-малко обезболяващи са нужни, жената може по-рано да приема вода и храна, раздвижва се по-рано, възстановяването е по-бързо и т.н. Разбира се, много важни са също така какви игли и конци се използат, колко е "печен" анестезиолога, каква точно анестезия се прилага, доколко е обучен персонала да се грижи за оперираните жени и прочие, и прочие.

Затова и разказите на жените са толкова различни и понякога объркващи.

Пожелавам успех на всички раждащи! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #78 -: Юни 06, 2011, 12:58:17 pm »
Елена, за съжаление раждането не е преминало както го планираше, но все пак не е имало съществени усложнения, не съжалявай, има и далеч по-гадни неща. Струва ми се че раждането в Англия си е изпитание - да те карат да ходиш на хотел с изтекли води и контрокции на 3 мин.. :?
Мен също не ме хвана напълно епидуралната, което много щеше да ми помогне. Оказва се, че има доста такива случаи- момичето в моята стая пък беше обезболена само от едната страна  :o Епизиотомията аз я желаех за да избегна повече разкъсване, но явно изненадах с един силен напън лекаря и стана точно това- разкъсах се много и после ме ши 1 час, като се наложи и допълнително местна упойка. Но сравнително бързо се възстанових. Един съвет - ходете на контролните прегледи след раждане, защото понякога лекарите не те викат изречно, но е важно да се види как матката се е прибрала, шийката и пр. 
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #79 -: Юни 06, 2011, 13:24:54 pm »
Един съвет - ходете на контролните прегледи след раждане, защото понякога лекарите не те викат изречно, но е важно да се види как матката се е прибрала, шийката и пр. 
:good_post: Наистина е много важно, особено за родилите с епизотомия или секцио. По препоръка на АГ ходих около 40 дни след раждането, извика ме отново след 3 месеца.