0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #40 -: Юни 04, 2011, 12:16:51 pm »
Ох,момичета,сега точно си пишех и с една приятелка по скайпа.Похвали ми се,че е бременна и на въпроса ми в коя седмица е,тя ми отговори-"на една седмица съм".Това са й казали в една от най-посещаваните АГ болници от близките градове.А после близки и познати ме питат защо не искам да раждам там 8O

 8O :Dхахаха, лелееее
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #41 -: Юни 04, 2011, 12:18:02 pm »
Броенето започва от момента в който си разбрал за бременноста си...хахахаха и явно свършва просто като ти писне!  :lol:

*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #42 -: Юни 04, 2011, 12:21:15 pm »
tranka, проучи въпроса с т.нар. "публични банки за стволови клетки" по-подробно, защото не съм сигурна дали функционират точно като "кръвна банка" т.е. да можеш да ползваш материал при нужда - без значение дали самия ти си дарил такъв, или не. Бях чела нещо по въпроса преди години обаче и е възможно изобщо да не е актуално като информация, или там където си ти - да е съвсем друга системата.
Та това което си спомням за "публичните банки" беше, че там се съхраняват твоите стволови клетки и тези на други хора, като при тъканна съвсместимост - твоите могат да се ползват от съвсем непознат човек при нужда, а ако ти имаш нужда след време да ползваш нечии други. Беше описано подробно как се определят съвместимости и пр., ама е сложно и не го помня. Основната идея на тази практика беше всъщност, че не си ограничен да кажем 20 години /в които е годен собствения ти материал/ и след този период - да не можеш да се възползваш при нужда, ами можеш да ползваш чужд материал от въпросната банка... Не знам дали го обясних добре, карам на спомени в случая  :oops:
Знам, че в много държави родителите ако не желаят да замразяват стволови клетки - могат да дарят този материал, за да се правят изследвания в областта. Примерно в Германия има такава практика. Може би банките, за които ти споменаваш - работят на подобен принцип и би било страхотно, ако има такива. Но все пак проучи да не би да е варианта за който аз съм чела.

Къди, точно както си мислиш - така работят при естествено раждане. Има дежурни екипи 24/7, като тръгнеш за болницата - звънкаш, останалото е тяхна грижа. И спокойно - никакъв шанс да ти цъфнат с бутилките уиски, ако ще навръх нова година да раждаш  :lol: Хората са сериозни професионалисти.
Имай предвид обаче, че бая бюрокрация се струпва като тръгнеш да замразяваш, аз преди секциото - потроших доста нерви :x И за това - не са виновни нито болниците, нито фирмите за стволови клетки, ами тъпата "агенция по трансплантации". Не е достатъчно просто да си харесаш фирма, ами същата непременно трябва да има сключен договор с точно твоята болница, пък отделно и с лекаря който ще те оперира...бе страшна цигания! Първо бях решила да замразяваме в "Малинов" - то пък моята болница нямала договор с тях, пък лекарят, пък чудеса. Насочих се към "Крио сейв", с тях болницата ми имаше договор, ама лекарят ми нямаше, та човека ходи специално да подписва с тях, че да спазим процедурите отвсякъде - иначе "агенцията по трансплантации" - натриса едни глоби от по 50 000лв. Няма да ти описвам колко ме беше яд на ситуацията, не стига че снасям толкова пари, ами държавата дето с нищо не ми е помогнала за каквото и да било - пак набъркана и създава 1000 препятствия и спънки и занимава един куп хора с тъпи бумажки...не искам да си спомням, че пак се ядосвам.
Иначе като крайна сума - няма разлика за цената на процедурата в "Малинов" и "Крио сейв" специално. Просто в "Малинов" - плащаш самото взимане на материал първо и после всяка година - такса за съхранение. В "Крио сейв" - плащаш всичко напред - взимането на материал и 20 години съхранение, като след тях има опция да платиш за още 5 години съхранение. Друга вървежна фирма в областта в България е "Биохеленика", но лично аз - на "гръцки раУти" - нямам вяра и не ми беше вариант  :lol: Мисля, че на тях едната им банка е в Гърция, друга в Италия. На "Малинов" - клетките си се съхраняват в БГ, на "Крио сейв" банките са в Белгия и Дания. http://www.cryo-save.com/bg/# Тук има подробно инфо за фирмата, която аз ползвах. Не мисля, че "Малинов" с нещо са по-зле и за раждащите в София - едва ли има болница с която не работят. Моето секцио беше в Пловдив и затова предполагам имаше и повече перипетии с клетките.

П.П. Сори за дългия пост, надявам се да съм ви била полезна все пак.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #43 -: Юни 04, 2011, 12:46:44 pm »
Jbrul, егати бюрокращината!! Мерси за инфото, доста полезно ми беше да си знам аз още отначало какво що.
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #44 -: Юни 04, 2011, 13:21:52 pm »
И аз да се запиша в новата темичка  :D !
Леко раждане на тези които им предстои а на останалите леки 9 месеца до термин! :wink:
Дидон май и нашият ред идва ..... :lol:
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #45 -: Юни 04, 2011, 13:41:59 pm »
И аз да се запиша в новата тема. Леко раждане и приятна среща с бебоците на мамите, които са вече на финала. А на останалите като мен леки и безпроблемни оставащи месеци.


*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #46 -: Юни 04, 2011, 15:27:34 pm »
Ники, мерси много за линка свърши ми идеална работа. Аз докато се наканя да ида ти ще си родила :D. С каква продължителност са лекциите горе-долу?
Около 2 часа. Започват в 10:30 :D

Vaci, на лекции се ходи, когато имаш време. Няма значение на какъв етап от бремеността си. Интересни са, а и за жени с първо дете още повече. Следиш темите и си избираш. На мен всички са ми интересни.
На 14-ти д-р Масларски ще води лекция. Той е добър педиатър и не мисля да пропускам.
На 17-ти ортопед от клиниката в Горна баня и това ще интересно.
Може за мен да се интересни, защото етапите педиатър и ортопед вече са на дневен ред.
Абе, гледате програмата и отивате, ако нещо ви хване окото :D

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #47 -: Юни 04, 2011, 15:40:31 pm »
Момичета, за стволовите клетки има смисъл, ако ще имате второ дете. Ако сте решили да приключвате с бебеправенето, тогва ева ли има смисъл. Нека обясня. Ако имате едно детенце и недай си Боже има някакъв сериозен проблем, за който те могат да се изпозлват, НЕ се изпозват клетки от същото дете, защото очевидно неговото ДНК има проблем. Например, ако детето има да речем лимфома и му сложиш от неговите си клетки, вероятно пак ше си има линфома, защото му слагаш същото ДНК. Евнтуално може някой ден да се позлват за „поправка“ на счупен гръбнак или някакво друго механично уврежане ( инфаркт примерно), но това все още не се прави. Сега правят изследвания с хора с прекъснат гръбначн стълб и евентуално ако успеят, тогава ще може човек да си позлва неговите клетки, но те такива могат да извелекат и от възрастен човек ( макар и не толкова потентни). В момента обаче, нещата, за които стволовите клетки се ползват са все такива, че трябва да е от друг, не от самият пациент. Ако имате две деца, тогава е  много вероятно едното да може да е донор за другото.
Понеже е невероятно скъпо, а шансовете да ви трябват са минимални, аз бих препоръчала на хората, които живеят на места, където има обществени банки, да дарят стволовите клетки. След време, ако имате нужда, ще ви се потърси донор от банката. За съжаление при нас не е добре удередено и само една болница приема. Аз не съм праивла сметка да имам второ дете и през ум не ми е мианвало да ги пазя за нас. Попитах предишната си лекарка и тя каза, че било сложно, но сега пак ще се пробвам да ги даря, ако някой има желание да ги вземе на съхранение.

Боби
« Последна редакция: Юни 04, 2011, 15:43:10 pm от Bobbie »


  
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #48 -: Юни 04, 2011, 17:17:14 pm »
Бях на лекция организирана от сп. "9 месеца"
Аз редовно ги посещавам,...

Благородно ви завиждам за възможността  :oops:


Ники,вярно е това  за връзката между търкането на зърната и контракциите...
О , това го пише из всяка книга и т.н. Едно време се е считало ,че за да загрубеят зърната и да се "подготвят" трябва от по-рано да се търкат с тривка  и т.н.
Иначе аз се мажех  и по гърдите , но с масла   за  бременни за бюст , които пак са с витамини и подържат влагата , но  не бях започнала с Лансинокс.

За стволовите клетки май си трябваше отделна тема направо . Ще видим какво ще решим  , така или иначе съм планово секцио  и  това улеснява нещата.Само дето нямаме дата още- док иска да изчакаме максимално близо до термин  -  другата седмица предполагам вече ще я определим .
« Последна редакция: Юни 04, 2011, 17:24:02 pm от nimika »


*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #49 -: Юни 04, 2011, 19:32:34 pm »
Didon, още ли миеш Кели?  Ако да, как успяваш с корема?






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #50 -: Юни 04, 2011, 21:59:12 pm »
Didon, още ли миеш Кели?  Ако да, как успяваш с корема?

 Оф,мия я да, миииии оказах се много подвижна  :lol: .Клякам с разкрачени крака,пускам коремчето между тях и така. Обаче това зверче дали ми усети бременността или нещо друго,обаче сега и тя си мисли,че ще ражда...Направо ми разгонва фамилията / извинявам се за израза / .Бях на ръба да и търся къща с двор...  / още се оглеждам ;)/
 Вики,да, и нашия ред наближава.Аз съм си избрала дата съвсем до термина.Ще си изтърпя цялата тежест,пупупу, дано да успея. Обаче с мястото на раждане много взех да се чудя. Като видях в Окръжна болница колко е хубаво ,чистичко и новичко и  ми е на две крачки... започнах и за там да се оглеждам.Та стана голяма обърквация в главата ми
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #51 -: Юни 04, 2011, 22:48:56 pm »
ето ни и нас.

девойката ми спи на корерма (любимата и на двете ни поза) и за реших да ви пиша.

по повод въпроса за раждането ми и раждането в басейн - не помня дали в първия си пост ви писах за това, ако съм, извинете за повторението. но накратко, водите ми изтекоха в 10 вечерта във вторник, в 7 бяхме в болницата, но не ме приеха, защото имах само 3 см разкритие и контракции на 3 мин. предложиха ми няколко варианта - да отидем на разходка или на хотел, близо до болницата (аз отказах да се приберем в къщи). естествено нито едното не направихме, просто защото аз не бях в състояние, та поседяхме в коридора на болницата. през това време за облекчение на болката ползвах машинките с ниско-волтово електричество, не знам дали ги знаете, но мисля, че помагат. с тях изкарах нощта в къщи и до към 10-11 докато вляза в басейна. накрая се скарах с едната акушерка, която продължаваше да ми обяснява как не са ми достатъчно начесто контракциите, без да ме пипне нито веднъж, та ни приеха. влязох под топлия душ за малко, което също облекчава. и след това открих нещото дето ми спаси живота в следващите часове - обогатения кислород, това е газ, който се казва Ентонокс и аз ще се опитам да намеря кой го е измислил, защото е върха. усещате контракциите, но на мен поне ми действаше така, че бях напълно отпусната, абсолютно във връзка със себе си и това много помага за болката. не преминава през плацентата и спира да действа, в момента в който спрете да го дишате. иначе се чувствате като на няколко чаши вино, но в никакъв случай не сте аут, напротив - във всеки един момент знаех какво става и какво аз трябва да правя.

по едно време извиках акушерките, защото почнах да напъвам и тогава влязох в басейна. това е абсолютно блаженство. съжалявам само, че не настоях да вляза по-рано. по принцип след 4-5 см разкритие би трябвало да ви пуснат в басейна, а някъде дори и по-рано. страхотно е във водата, облекчава болката, между контракциите можете да се отпуснете да починете за минута-две, въобще няма стрес и напрежение, че раждате, можете да се движите и да заставате така както ви е удобно. а да си чуете тоновете на детето през водата е един от най-приятните звуци. (тоновете се мерят на 5 мин). трябва ви да има някой с вас (освен разбира се, акушерката), който да ви държи, когато искате само да си лежите, иначе, разбира се в басейна има къде да се хванете. басейна изглежда като голяма джакузи вана. дълбочината е такава, че седнали като сте да ви покрива гърдите. всичко беше прекрасно до момента, в който акушерката не ме извади от басейна и не каза да ходя до тоалетната. контракциите ми отслабнаха и после почти изчезнаха. имах пълно разкритие и тя каза, че ако до 2 часа не родя, ще трябва да ходя в родилно отделение (всичко това се случва в родилен център, там няма доктори, само акушерки). а в басейна можете да ползвате обогатения кислород. при всичкото напъване нищо не стана, аз исках само малко да ме оставят да си почина, защото бях абсолютно изтощена, но тя настояваше да напъвам. казваше ми да се ядосам, пък това ми беше последното на ума. никога не съм била по-далече от това да се ядосам.

свалиха ме в отделението и таман ме сложиха на леглото, за да направят система окситоцин и започнаха контракциите наново. молех ги да ме върнат в басейна, но не би. оттук нататък както се казва онова нещо удари вентилатора... вързаха ме с коланите за слушане на тоновете, направиха ми система, най-накрая ми направиха епидурална, която обаче не хвана. съвсем сериозно няколко часа бях на окситоцин, спирахме го даже, уж с упойка, но всъщност без, чак третия анестезиолог като смени лекарството тогава ме хвана. като резултат в полунощ на следващия ден - сряда с форцепс и след епизиотомия се роди девойката.

няма място за сравнение между двете части на раждането ми и ако имате възможност дълбоко препоръчвам раждане във вода и далеч от системи и лекари. те като се намесят и се започва една низходяща спирала от процедури, които не работят. много съм благодарна, че не завърши със секцио цялата история (това също беше вариант). защото след раждането единственото, което ми позволяваше да се надигна от леглото да си взема бебето бяха силно отслабените ми коремни мускули. нямам нищо против секциото, ние даже си поискахме още преди индуцирането, но тук не можело да си искаме, защото нямало мед показания. една седмица ми трябваше, за да мога да започна да ходя малко по-добре, трудно ми е да сядам и да лежа  защото гърба ми е наранен от това, че не ми позволиха да се местя и сменям позите в леглото.

това е от мен, извинете за дългия пост, но не можах по-сбито. ако имате въпроси около раждането във вода с удоволствие бих отговорила, наистина дълбоко го препоръчвам, не зная дали го има в българия, но мисля, че всяка жена трябва да има правото да го изпита. съжалявам само, че не ме оставиха още малко да си я родя във водата, но така ни било писано да стане по трудния начин.

по повод на зърната, тук като ходих на семинар за кърмене, казаха, че няма голям смисъл да ги мажем преди да родим, то е по-скоро за собствено успокоение. а и те сами си пускат едно беличко, както бяхме говорили в предишната тема - жлезите на монтгомъри произвеждат собствен лубрикант. другото, което казаха, че вместо да даваме пари за лансинох можем да ползваме вазелин, същото е. аз с нищо не се мазах, първите дни като ми беше най-болезнено се мажеш с крема, не съм сигурна до колко помогна. имам едно кремче, което е и за бебета и има лавандула и лайка и още нещо в него, доста по-леко е и мисля, че повече ми помага. иначе бебето имаше по устата си коричка от лансиноха. другото, което мисля ми помага е, че оставям зърната да изсъхнат преди да си сложа обратно сутиена. естествено не винаги има възможност, но когато има си се разхождам по зърна. и като се оправихме със засмукването вече нямам никаква нужда от кремове.

успех с раждането и особено с кърменето, разликата е огромна - голям кеф е да не те боли и да не се притесняваш, че идва време да си накърмиш бебето.

още веднъж прощавайте за дългия пост
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #52 -: Юни 04, 2011, 23:54:34 pm »
Цитат
Бях на лекция организирана от сп. "9 месеца"
Аз редовно ги посещавам, да вземем да се запознаем другия път, ли? :D


Ники на драго сърце, обаче като гледам ти ги посещаваш в София, а аз във Варна.  :D За съжаление обаче юнските теми нещо не ми допадат и със сигурност няма да ходя. Юли пък вече ми е много късно, защото евентуално в края на месеца ще е секциото......

Маригри, чакаме да качиш снимки на Дани и Алекс!
« Последна редакция: Юни 05, 2011, 00:03:13 am от mirkas »
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #53 -: Юни 05, 2011, 00:02:58 am »
ето ни и нас.

девойката ми спи на корерма (любимата и на двете ни поза) и за реших да ви пиша.

по повод въпроса за раждането ми и раждането в басейн


Ели, наистина е много интересно това за раждането във вода! Аз тази седмица имам час с моето джипи и ще разбера в кои болници имам опция да раждам, та непременно ще разуча и за това.

Много се радвам, че всичко е завършило успешно, макар и да не си успяла да родиш във вода, и че с бебка сте добре!


*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #54 -: Юни 05, 2011, 00:36:41 am »
Боби, относно стволовите клетки - не си съвсем права.
Чрез тях се третират увреждания и заболявания, които не е задължително да бъдат на генетична основа, а могат да бъдат предизвикани от "външни агенти". В тези случаи, при възможна терапия, чрез стволови клетки - наличието на собствен генетичен материал осигурява две основни и много важни предимства - време и 100% съвместимост т.е. никакъв риск от отхвърляне.

Хипотетично, ако левкемия настъпи вследствие на радиоактивно облъчване - стволовите клетки са добро решение, ако са твои собствени и са ти "под ръка" - шансът е доста добър. Ето примерно Япония и "Фукушима - 1" са такава ситуация. Увреждане на тъкани, органи и системи - би могло да настъпи и като следствие на прекарано тежко заболяване и в подобни случаи - собствените стволови клетки, също са един добър шанс. При механична травма - също са вариант.

Естествено, че този вид лечение е още "в проходилка", изобщо не твърдя, че това е панацея, или някаква гаранция. Неслучайно в предишен пост го нарекох просто ШАНС - без гаранция. Лично аз, имайки възможността да си го позволя финансово - предпочетох да имам тази "застраховка", бидейки наясно че и да ми дотрябва - може и да не сработи. Но не ми се ще някой ден, ако опре детето, или аз, или близък до нужда от такава процедура /дано не се случва/, да се упреквам защо не съм го направила и при лош изход - да се упреквам доживот, че ако бях постъпила другояче - друг щеше да е резултатът. Но това са си лично моите мотиви, с които не ангажирам никого.

Просто не е издържано твърдението ти, че собствени стволови клетки - не можеш да ги ползваш за себе си и има смисъл да замарзиш такива поне при две родени деца. Зависи за какви заболявания става дума все пак. Информация по тези въпроси има бол в нета де - който сериозно го обмисля - ще седне и ще чете.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #55 -: Юни 05, 2011, 05:39:10 am »
Жбрул, в момента няма подобни заболявания, за които да се изпозлват собствени ембрионни стволови клетки. Лекарските организации твърдят същото и становищата им може да се намерят на интернет.  http://nationalcordbloodprogram.org/donation/public_vs_private_donation.html
http://www.acog.org/from_home/publications/press_releases/nr02-01-08-2.cfm

За съжаление в нета има прекалено много информация,която е нож с две остриета, защото често заблуждава. Повечето хора не могат да отделят плявата от истината, когато става дума за подобна тема. Аз вече казах, че евентуално в бъдеше може би ще могат да се позлват за мехнични повреди като инфаркт или прекъснат гръбначен стълб.
За това как ти си можела да ги ползваш -  детето ти почти няма шанс да ти е донор. Дори между братя и сестри шансът е едва 25%. Реално те сега ги замразяват и никой не ги изследва, а си взимат парите за съхранение всяка година и след време като ги извадят може да кажат, че не стават. За мен това е много нечестен начин да се прави бизнес. Освен това ( спред европейската група за етика в науката) тези компании предлагат услуга, за която в момента няма аболютно никакво приложение.  Значи един път, че няма подобно лечение в момента и втори път, че дори и за в бъдеще да има, те чак когава ще извадят клетките да видят аджеба стават или не стават за братчето или сестричето.

Ти като си ги чела тези неща обърна ли внимание колко често пропускат да кажат за какви stem cells говорят, когато става дума за подобни механични лечения. Защото като кажат твои те имат предвид от възрастни( а не ембрионни), които те ги взимат от теб преди процедурата, защото никой възрастен човек в момента няма негови ембрионни стволови клетки.

Б.
« Последна редакция: Юни 05, 2011, 06:07:42 am от Bobbie »


  
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #56 -: Юни 05, 2011, 09:13:46 am »
 :) Браво Ели ! Много дълго е продължило твоето раждане...Аз за 12 часа бях капнала от умора, представям си ти за толкова много часове !

Доколкото знам в БГ има само едно място с опция вана. Мисля че беше Света София...но не съм съвсем сигурна, имам една позната която роди така тук. А иначе и Фибо е раждала във вана, но не в БГ.

По повод секциото - не знам какво имаше предвид за слабите коремни мускули..?
При секциото, доколкото знам, сега се ползва нова техника, при която мускулите се заобикалят и няма проблем. Моите "работеха" от самото начало...още на следващия ден ги "ползвах"  :) с ужасна болка обаче. Е, тъпримо де.
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #57 -: Юни 05, 2011, 10:06:55 am »
Мисля, че за раждането във вода имаше някакво възрастово ограничение. Лично аз съм привърженик на опцията по-бързо, с повече упойки и ясна дата.
*
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #58 -: Юни 05, 2011, 10:12:38 am »
Привет и от мен  :)
Къди, училището за родители го запиши на по-късен етап - най-добре към 7 месец, за да ти е "по-прясна" информацията за грижите по бебето, защото много се забравя. Както ти е казала Ники,за начало посещавай лекциите на сп."9 месеца" в ЦУМ и Бейбитория ( в Бейбитория са ми любими  :D), забавно и полезно е, а и се завръзват приятни запознанства.

Предлагам да отворим нова тема за стволовите клетки, че така ще се загуби ползеното инфо  :wink:
Re: Тема на бременните N 76
« Отговор #59 -: Юни 05, 2011, 12:03:19 pm »

При секциото, доколкото знам, сега се ползва нова техника, при която мускулите се заобикалят и няма проблем. Моите "работеха" от самото начало...още на следващия ден ги "ползвах"  :) с ужасна болка обаче. Е, тъпримо де.
Това не можах да го схвана някак.... как така се заобикалят, къде се реже - нали най-долу напречно?