0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
   Д-р Мариела Даскалова
  
   Медицински Университет Пловдив
   Катедра Анатомия, хистология и ембриология
   Главен асистент

   Медицински център Надежда Репродуктив Пловдив
   Ембриолог

   тел: 0898 99 55 32
   e-mail: mariela.daskalova@gmail.com
   сайт: http://www.invitro-plovdiv.com

   Преди да ми зададете въпрос, моля прочетете тази тема:
   Информация за ползване на услугата интернет-консултиране
  

Когато преди повече от 20 години като млад асистент започнах да натрупвам знания, и аз като всички недолюбвах ембриологията. Отвлечена, абстрактна, трудна наука, забутана някъде в края на познанието, разработена повече на животински модели. Обаче и другата част от науката не беше лесна, а моята специалност нормална морфология е базисна за медицината и включва много и трудни направления - анатомия, цитология, хистология, ембриология, антропология ... все смразяващи кръвта понятия, подплатени с томове трудноразбираем текст. Студентите по медицина се шегуват, че като преминат през нашия изпит, са вече наполовина лекари. И така, блъскайки си главата в тайните на медицината, в един слънчев ден се захванах с ембриологията. Какво беше удивлението ми, когато намерих отговори на огромната част от въпросите си. Оказа се, че почти всеки проблем води своето начало и има логично обяснение в ембрионалното развитие. Направо получих просветление, честна дума!

В последните десетина години ембриологията се разви неимоверно. Два процеса имат неоспорим принос за този растеж - репродуктивната медицина в нейната ембриологична част, достъпът на много специалисти до човешки гамети, асистираното оплождане, визуализацията на ранните етапи на развитие в лабораторни условия, възможността да изследваме бластомери т.н., и т.н., и перинаталната медицина - невероятният прогрес в ултразвуковата диагностика, високата разделителна способност и коренно новите технологии, които ни позволяват да проследяване развитието на човешкия ембрион в утробата буквално от самото начало, да следим процесите на ембриогенеза, целият огромен клон фетална медицина, доплеровата диагностика и т.н., и т.н.

Този грандиозен напредък отвори пропаст и съгради мост между теория и практика. Нали знаете, че човек вижда само онова, което познава. Всички ние започнахме да виждаме, било под микроскопа или на ултразвуков апарат, структури, които преди бяхме изучавали само на теория, част от тях непонятни, други плашещи, трети без особена стойност. Тръгнахме по пътя на познанието в три стъпки:
1. Разпознаване на структурата
2. Отличаване на норма от патология
3. Дефиниране на патологията

Това, макар да звучи лесно, се оказа много трудно за практиката. Частична вина имаме и ние, академичните преподаватели. Ембриологията, която преподаваме, продължава да е скучна, тя е суха теория, без връзка с практиката, новите методики се изучават късно и по трудния начин, да се говори за клинична ембриология е ерес ... затова все още студентите ми задават екзистенциални въпроси или по курсове специализанти ме питат неща, които би трябвало да знаят още от студентската скамейка. Да не говорим как всеки ден се обаждат колеги, които се мъчат да ми обяснят, че съм се объркала, защото това ЛХ и ФСХ, което съм назначила да се изследва на мъжа, било "женски работи". И също така всеки ден има по един фармацевт, който обяснява на пациента с моята рецепта, как това не се пие така, макар в целия останал свят дозировката да е точно по рецептата. Както и поне един лаборант, който решава, че ще пусне не това изследване, което съм поръчала, ами нещо съвсем друго. И все ще се намери някой колега, който ще рече съзаклятнически на пациента "абе баба ти все едно са я изследвали", а ще пропусне да отбележи, че баба ми е родила 13 деца и само 3 от тях са оцелели и няма да се сети, че за да имаме много малко усложнения в нашата практика, това може би се дължи на задълбочените изследвания, които назначаваме, алгоритмите, които следваме и на сериозното ни отношение към здравето.

В този смисъл и да си пациент не е лесно. Не знаеш къде ще попаднеш - дали при лекар, който наистина познава своята си наука и това, което вижда, интерпретира правилно или на такъв, който поназнайва и в желанието си да те впечатли, те лекува с методи от миналия век. Не знаеш дали статията, която четеш във вестника, е написана от професионалист с идеалната цел да те ограмоти или от шарлатанин, който си е платил за рекламата. Не знаеш дали лабораторията, в която правиш изследвания, има лиценз за него и дали няма да ти докара повече главоболия, отколкото полза. Не знаеш като потърсиш мнение в мрежата, дали ще се отзове човек, който ще ти разкаже честно какво е преживял с желанието да ти помогне или ще попаднеш на подставено лице, на което не му пука за тебе и му е дадена задача да прави черен пи ар на конкурентната клиника.

Всеки ден млади лекари, акушерки, сестри и други специалисти от сферата на здравеопазването напускат страната. Лекарите, които реално могат да помогнат и са добронамерени, не са изгубили човечността си, за които милосърдие не е клише и на чиито титанични усилия се крепи здравето на българина са притиснати в ъгъла от обстоятелствата, от трудностите на прехода в здравеопазната ни система, от безумните медийни атаки и от безпрецедентното противопоставяне на лекари и пациенти. И ако искаш просто да си вършиш работата на моменти е равносилно на героизъм. Виждам прекрасни колеги, много образовани, с огромен потенциал, на които не се дава възможност да предадат знанията си и да обучат някого, защото властимащите се страхуват от конкуренция. Виждам нежеланието на институциите да разработят отделни клонове от науката, за да не се пречи на лобизма. Виждам отлични специалисти, които могат да спестят много време на пациентите си, ако недомислени наредби не ограничават тяхната работа, а времето, скъпи приятели, е нещо, което не можем да върнем назад ...

Увлякох се ... който е успял да ме прочете дотук, поздравления. Всъщност исках да кажа нещо друго и много важно. Зачатие не е просто общност от хора и неправитлествена организация, Зачатие е идея - да се информират хората, да се предпазят от грешки, да се обединят и подкрепят взаимно, да се създаде общност от лекари, пациенти, медии, институции, които да работят заедно. И в това е огромната заслуга на Зачатие за 7 годишното си съществуване. Част от тази идея е интернет-консултирането. Повечето от вас като отдавнашни потребители знаят, че тя беше разработена успешно през 2007 г., но по ред причини консултантите ни един по един се отказаха. И аз в това число. Напоследък обаче ме е налегнала носталгия, затова реших да върна тази тема в двете направления, в които имам сериозни теоретични познания и практически опит. В тази тема ще отговарям, доколкото мога, на въпроси относно ембрионалното развитие.

Имайте предвид, и с това обещавам да приключа предългото си въведение, че всеки въпрос приемам като предизвикателство, като болка, изразена с думи и като съдба, скрита зад него. Бъдете милостиви към мен.  
« Последна редакция: Април 14, 2011, 00:05:36 am от Мели »


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #1 -: Април 14, 2011, 00:17:02 am »
Комбиниран (ултразвуков и биохимичен) скрининг за хромозомни аномалии в първи триместър

По данни на Националната генетична лаборатория чрез този скрининг се откриват над 90% от децата със синдром на Даун. При всяка бременност съществува 3-4% риск за генетична болест.

От тях: 2,5% са малформации – дефекти в развитието на органи; 1,4% се заемат от над 7000 наследствени моногенни болести и 0,6% са хромозомни – нарушен брой и структура на хромозомите. Изследването предлага да бъде оценен рискът бебето да носи най-честите 5 тежки хромозомни болести, включително болест на Даун. То е безопасно и се предлага на всички бременни жени в страните с напреднало здравеопазване.


За целта е необходимо:

1. Бременността да е между 11 до 13+6 гестационни седмици.
2. Предварително бременната жена получава необходимата писмена информация, осигурена от Националната генетична лаборатория за възможностите и ограниченията на изследването.
3. Провежда се ултразвуков преглед и се попълват всички параметри в документа „Поръчка за биохимичен скрининг 11-13 седмици + 6 дни.” Точното измерване на посочените в поръчката параметри е от изключителна важност за коректността на резултата. Това се постига само от квалифициран специалист и прецизна ултразвукова техника.

По време на ултразвуковия преглед и консултация се определят:

1. Гестационна възраст по ПРМ (последна редовна менструация)
2. Гестационна възраст по ултразвук в гестационни седмици и дни
3. Възраст на бременната жена
4. Тегло на бременната жена
5. Пулс на бебето

Измерват се:

1. CRL /Crown-Rump Length/ – дължина на фетуса (глава-опашна кост) в мм
2. NT /nuchal translucency/ – нухална транслуценция, гънка в областта на врата в мм
3. NB /nasal bone/ - носна кост в мм
4. BPD /biparietal diameter/ – бипариетален диаметър, напречен размер на главата в мм
5. HC /head circumference/ – обиколка на главата в мм
6. Лицев ъгъл в градуси

Оценява се наличието или липсата на:

1. Трикуспидална регургитация
2. Абнормен кръвоток в ductus venosus
3. Ехогенeн сърдечeн фокус
4. Една пъпна артерия
5. Aритмия
6. Кисти на plexus chorioideus
7. Exomphalos
8. Мегацистис

Провежда се консултация с генетик и се попълва и подписва въпросник за оценка на рисковите фактори.
С  писмено съгласие на бременната жена се вземат 2-3 ml венозна кръв за изолиране на серум за “биохимичен скрининг”. В серумната проба се измерват количествата на плацентарните хормони свободен бета-човешки хорионгонадотропин (Fβ-hCG ) и свързан с бременността плазмен протеин А (РАРР-А).
Серумът и придружаващите го документи се доставят /може и по куриер/ в Националната генетична лаборатория на 14-ти етаж в СБАЛАГ "Майчин дом", която е единствената оторизирана лаборатория в България за провеждане на това изследване.

Резултатите излизат за няколко работни дни и могат да се получат:

- директно в националната генетична лаборатория;
- по пощата в предварително надписан от заявителя плик;
- на тел. 02/9172 268 или на електронната страница на лабораторията http://www.lmpbg.org. За достъп се използва кода, получен от лабораторията или указанията, посочени в интернет страницата на лабораторията.

С помощта на специална компютърна програма се изчислява риска за синдром на Даун (тризомия 21), синдром на Патау (тризомия 13) , синдром на Едуардс (тризомия 18), триплоидия и болест на Търнер.

В зависимост от получения резултат се обсъждат следните варианти на поведение:

При риск по-висок от 1:100, например 1:90 се обсъжда амниоцентеза или хорионбиопсия.

При риск между 1:100 и 1:1000 се обсъжда:
1. Проверка при друг АГ специалист на ултразвуковите параметри;
2. Провеждане на биохимичен скрининг в 14+4 до 19+3 гестационни седмици.

При риск по-нисък от 1:1000 се обсъжда само проследяване с ултразвук.

На всички бременни се препоръчва ултразвуков преглед след 15-та седмица за отхвърляне на спина бифида и тежки дефекти на коремната стена (биохимичният скрининг не дава информация за тези дефекти).

На всички бременни се препоръчва специализираното изследване “фетална анатомия” на висококачествен четириизмерен (4D) ултразвук в 18 до 24 гестационни седмици.
МЦ
« Последна редакция: Април 14, 2011, 00:20:52 am от Мели »


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #2 -: Април 14, 2011, 00:27:12 am »
Комбиниран (ултразвуков и биохимичен) скрининг за хромозомни аномалии във втори триместър

По данни на Националната генетична лаборатория чрез този скрининг се откриват от 65% до 85% от децата със синдром на Даун. При всяка бременност съществува 3-4% риск за генетична болест.

От тях: 2,5% са малформации – дефекти в развитието на органи; 1,4% се заемат от над 7000 наследствени моногенни болести и 0,6% са хромозомни – нарушен брой и структура на хромозомите. Изследването предлага да бъде оценен рискът бебето да носи най-честите 5 тежки хромозомни болести, включително болест на Даун. То е безопасно и се предлага на всички бременни жени в страните с напреднало здравеопазване.


За целта е необходимо:

1. Бременността да е между 14+4 до 19+3 гестационни седмици.
2. Предварително бременната жена получава необходимата писмена информация, осигурена от Националната генетична лаборатория за възможностите и ограниченията на изследването.
3. Провежда се ултразвуков преглед и се попълват всички параметри в документа „Поръчка за биохимичен скрининг 15 до 20 гестационни седмици.” Точното измерване на посочените в поръчката параметри е от изключителна важност за коректността на резултата. Това се постига само от квалифициран специалист и прецизна ултразвукова техника.

По време на ултразвуковия преглед и консултация се определят:

1. Гестационна възраст по ПРМ (последна редовна менструация)
2. Гестационна възраст по ултразвук в гестационни седмици и дни
3. Възраст на бременната жена
4. Тегло на бременната жена
5. Пулс на бебето

Измерват се:

1. BPD /biparietal diameter/ – бипариетален диаметър, напречен размер на главата в см
2. HC /head circumference/ – обиколка на главата в см
3. FL /femur length/ – дължина на бедрената кост в см
4. NF /nuchal fold/ – нухална гънка, гънка в областта на тила в мм

Оценява се наличието или липсата на:

1. Кистична хигрома
2. Една пъпна артерия
3. Аритмия
4. Абнормен образ на ЦНС
5. Цепка на лицето
6. Сърдечен дефект
7. Омфалоцеле
8. Аномалии на уринарния тракт
9. Аномалии на крайниците
10. Фетална ретардация

Провежда се консултация с генетик и се попълва и подписва въпросник за оценка на рисковите фактори.
С  писмено съгласие на бременната жена се вземат 2-3 ml венозна кръв за изолиране на серум за “биохимичен скрининг”. В серумната проба се измерват количествата на свободен бета-човешки хорионгонадотропин (Fβ-hCG) – хормон на плацентата и алфа-фетопротеин (AFP) – албумин на бебето.
Серумът и придружаващите го документи се доставят /може и по куриер/ в Националната генетична лаборатория на 14-ти етаж в СБАЛАГ "Майчин дом", която е единствената оторизирана лаборатория в България за провеждане на това изследване.

Резултатите излизат за няколко работни дни и могат да се получат:

- директно в националната генетична лаборатория;
- по пощата в предварително надписан от заявителя плик;
- на тел. 02/9172 268 или на електронната страница на лабораторията http://www.lmpbg.org. За достъп се използва кода, получен от лабораторията или указанията, посочени в интернет страницата на лабораторията.

С помощта на специална компютърна програма се изчислява риска за синдром на Даун (тризомия 21), синдром на Патау (тризомия 13) , синдром на Едуардс (тризомия 18), триплоидия и болест на Търнер.


В зависимост от получения резултат се обсъждат следните варианти на поведение:

При риск по-висок от 1:250 (0,4%) и при всеки риск, които е непоносимо висок и неприемлив за бременната се обсъжда изследването „амниоцентеза” - вземане на околоплодна течност.

На всички бременни се препоръчва ултразвуков преглед след 15-та седмица за отхвърляне на спина бифида и тежки дефекти на коремната стена (биохимичният скрининг не дава информация за тези дефекти).

На всички бременни се препоръчва специализираното изследване “фетална анатомия” на висококачествен четириизмерен (4D) ултразвук в 18 до 24 гестационни седмици.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #3 -: Април 14, 2011, 03:53:21 am »
 :youwoman:
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #4 -: Април 14, 2011, 08:28:23 am »
Мели, бебето ми има двуцевна пъпна връв и понеже казаха, че носела 2% риск за синдром на Даун направихме амниоцентеза ( риска от скрининга беше 1:4000) и сега получих резултатите, че кариотипа е нормален. Обаче преди да я направим дадоха възможност и за microarray ( не знам как е на български). Аз пъровначално бях въодушевена, но после като поисках списъка на аномалиите, за които проверяват и като ми изръсиха 4 страници със синдроми и други генетични аномалии обозначени само с локуси, за които не знаят още какво означават и се отказах. Една страница от тях бяха на Х хромозомата (X-linked), ама ние имаме момиченце, та за тях не се притеснявам. Казаха, че има риск да има вариация на броя на копията (copy number variation), която никой да не може да обясни и да няма детето никaвки проблеми, ама да го мисля цял живот. Според теб правилно решение ли съм взела и дали има смисъл от този microarray с един куп чувани и нечувани аномалии?


Б
« Последна редакция: Април 14, 2011, 08:33:27 am от Bobbie »


  
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #5 -: Април 18, 2011, 22:37:21 pm »
Боби, единичната пъпна артерия като самостоятелна находка дори не налага кариотипиране. Тя се открива и при еуплоидни плодове в около процент и половина от бременностите. Когато е свързана с анеуплоидия, конкретно това е тризомия 18, но това състояние се представя с полималформативен синдром, като повечето увреждания /атрезия на хранопровода, сърдечни дефекти, бъбречни проблеми и т.н./ се виждат ясно още в ранните срокове на бременността. Затова и амниоцентеза се препоръчва ако има стигми на анеуплоидия успоредно с единичната пъпна артерия. Ти понеже имаш достъп до по-добро здравеопазване, затова са ти предложили диагностичната процедура.

Целта на изследването е да отхвърли бройни хромозомни проблеми. Като майка си постъпила правилно, като си отказала допълнителни и неясни за тебе изследвания.

От гледна точка на медицината обаче не си права, защото така се развива науката - с натрупване на данни, с експериментални изследвания, от които не знаеш кога кой ще направи революционно откритие или ще спаси нечий живот. Вероятно частта за Х-свързаното унаследяване е част от общия панел и затова са ти го предложили, а не за конкретната бременност.

Все пак важното е, че момиченцето няма хромозомни дефекти, така че ще можеш да си спокойна, само ще внимаваш за ретардация към края на бременността, има малко по-висок риск за това.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #6 -: Април 18, 2011, 23:27:07 pm »
Благодаря много Мели. Те ми го предложиха, защото аз попитах като тъй и тъй ще ми правят амнио какво друго може да направим с тази течност дето ще я извадят. Като поемам риска поне да направя каквото мога, но като ми дадоха списъка на нещата, които изследват и ми дойде малко в много. Радвам се, че не смяташ, че съм сгрешила.

Все пак важното е, че момиченцето няма хромозомни дефекти, така че ще можеш да си спокойна, само ще внимаваш за ретардация към края на бременността, има малко по-висок риск за това.
Ох и аз така знам, а като попитах и ми казаха, че нямало индикации да ме наблюдават на УЗ по-често от веднъж на месец, което ме притесни. Надявам се са говорели за сега, а не за по-късна бременност и пак ще попитам.  След коя седмица се препоръчва по-честото следене?

Б.


  
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #7 -: Април 20, 2011, 13:57:36 pm »
Боби, ежемесечно следене е достатъчно на този етап от бременността. Ако има проблеми или след 34 г.с. прегледите стават по-начесто, като особено важна тук е доплеровата ехография. Убедена съм, че ако има проблем, колегите сами ще предложат по-чести посещения при тях.

Ти имаш достъп до стабилно здравеопазване и при тебе нещата се случват пътем и без да настояваш, както ти направиха тест за фетален фибронектин и изследване за парвовирус 19.

Доброто здравеопазване е невидимо. :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #8 -: Април 20, 2011, 14:19:04 pm »
Не е много по темата за ембрионоланто развитие, но понеже стана на въпрос, а и мен си ме вълнува :wink:
Мели, четох преди няколко дни в сайта на Надежда Репродуктив в раздела "Преждевременно раждане - изследвания, профилактика " имате точно това изследване - тест за фетален фибронектин.

Прочетох и информацията за него, но ми стана интересно в случай като моя (едно преждевременно раждане във втори триместър) кога трябва да започна с тези тестове при следваща бременност?
Самия тест нещо специално ли е, в смъсъл правили се в почевето лаборатории или се изисква някаква специална техника и се прави само на определени места?
И последно теста имали някаква връзка с инфекциите - дори и теста да е отрицателен при вътрематочна ифекция отново може да се спука мехура най-неочаквано?
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #9 -: Април 20, 2011, 15:49:04 pm »
Благодаря Мели. Парвовирус не си споянм някога да са ми правили, но феталният фибронектин ми го направиха миналата бременност, когато се оплаквах от болки в 25та-26та седмица май беше.
Още веднъж мерси. Като стигна до тези седмици ще питам пак, ако не го направят сами.

Боби


  
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #10 -: Май 01, 2011, 19:40:58 pm »
Радостинка, тестът за изследване на фетален фибронектин е много лесен за извършване, не се изисква никаква допълнителна квалификация, нито има специални условия за провеждането му. Лично за мен единствен проблем е неговата цена. Това вероятно е причината да не е популярен у нас, ние го купихме за първи път в България, след няколко месеца го взеха и в Шейново, както и във Варна /д-р Ковачев, ако не греша/. Разбира се, може вече да го има и на други места. Обаче за да работи правилно един инструмент за диагностика, той трябва да е добре познат, да има практика с него, да има проследяемост на резултатите, съпоставимост с другите диагностични тестове и т.н.

Допълнително има тест за околоплодна течност, който показва дали има преждевременно пукнат околоплоден мехур. Двата теста не са взаимозаменяеми и се допълват, но и всички други изследвания, оценяващи риска от преждевременно раждане, са важни, в това число и тези за вътрематочна инфекция.

Тест за фетален фибронектин може да бъде направен най-рано в 22 г.с., тъй като по-рано наличието на този протеин във влагалището е нормална находка.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #11 -: Май 01, 2011, 19:43:34 pm »
Боби, парвовирус В19 причинява "петата болест", "fifth disease" е в твоите географски ширини.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #12 -: Май 02, 2011, 04:25:07 am »
Боби, парвовирус В19 причинява "петата болест", "fifth disease" е в твоите географски ширини.
Ами не са ме тествали за това. По едно време обявиха, че Ивана я имала ( по описание по телефона), та ме шашнаха, защото бях бременна вече. Обаче на следващият ден си смениха мнението, защото се оказа, че се е изринала от висока температура.

Б.


  
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #13 -: Май 02, 2011, 10:58:27 am »
Да, Боби, и двата теста споменавам заради факта, че ти можеш да ги направиш при необходимост /ти като бременна, като майка или детето ти/, т.е. като събирателен образ на пациент, който има достъп до малко по-високо ниво медицина. Дори и когато тестът не е приложен, той е бил коментиран и обсъждан, по простата причина, че го има. Обратно, ако си пациент в България, и да имаш нужда от тези тестове, няма да ги получиш, защото не се предлагат стандартно или, ако трябва да ти бъдат направени и някой лекар се заеме сериозно, ще е много, много трудно.

Затова казвам, че доброто здравеопазване е невидимо. 


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #14 -: Май 02, 2011, 11:59:10 am »
Да, Боби, и двата теста споменавам заради факта, че ти можеш да ги направиш при необходимост /ти като бременна, като майка или детето ти/, т.е. като събирателен образ на пациент, който има достъп до малко по-високо ниво медицина. Дори и когато тестът не е приложен, той е бил коментиран и обсъждан, по простата причина, че го има. Обратно, ако си пациент в България, и да имаш нужда от тези тестове, няма да ги получиш, защото не се предлагат стандартно или, ако трябва да ти бъдат направени и някой лекар се заеме сериозно, ще е много, много трудно. 
Ясно Мели, ама никога никой не е коментирал подобен тест с мен. Никой дори не ми е споменал, че този вирус прави проблеми на бременни жени. Аз това си го намерих сама на интернета.
 
А фетален фибронектин в България не правят ли, ако има съмнение да тръгне раждане преди 30та седмица?

На мен по принцип ми прави впечатление( поне от този форум), че в България  се правят един куп излишни изследвания. Аз примерно не виждам какъв е смисълът някой да се тества за Епстейн-Бар например.

Б.
« Последна редакция: Май 02, 2011, 12:05:13 pm от Bobbie »


  
*
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #15 -: Май 02, 2011, 12:07:52 pm »
Мели, хиляди благодарности за отделеното време! :balk_5:
Въпросът ми към теб е може ли високия процент ДНК фрагментитрали сперматозоиди (около 33%) да е причина за множество неуспешни опити (при всички причината е спиране развитието на ембриона в ранен етап - биохимична бременност). Опитите са направени с донорски яйцеклетки (няколко различни донорки) и затова търсим причината само в мъжа ми.  
Всички показатели на спермограмата са в норма (при д-р Владимиров), цитогенетичния анализ също е безпроблемен.
MACS (magnetic activeted cells selection) би ли решил този проблем?
Може ли причината да е генетична, независимо от добрия цитогенетичен анализ и би ли ни посъветвала да минем на вариант донорски ембрион?
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #16 -: Юни 10, 2011, 11:21:38 am »
А фетален фибронектин в България не правят ли, ако има съмнение да тръгне раждане преди 30та седмица?

Стандартно не, само при нас и на още 2 места в България, като тестът се плаща от пациента.

На мен по принцип ми прави впечатление( поне от този форум), че в България  се правят един куп излишни изследвания.

Моето мнение е, че в България се правят хаотични изследвания. Няма алгоритми, които да бъдат следвани, за да не се правят излишни изследваня, но и за да не се пропускат необходимите такива. И вторият много глупав момент е правенето на изследвания без тълкуването им от лекар - в това няма почти никакъв смисъл, да не кажа, че много често води до объркване и неправилни действия. В нашия форум наистина понякога има и мода, затова аз често призовавам хората да не си обменят диагнозите, не че някой слуша.  :)

В редките случаи, в които има алгоритъм на изследванията, тези схеми са остарели и не съответстват на съвременното ниво на медицината. Понже сме в тема за бременност, ще дам пример от майчиното здравеопазване на НЗОК. Според действащия национален рамков договор на бременни над 35 г. се полага "Серумен скрининг за:
-алфа-фетопротеин
-свободен бета ЧХГ. за оценка на риск от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба" в периода "От 15-19 г.с."

Съвременната медицина обаче препоръчва този скрининг да е комбиниран, т.е. да е ултразвуков и серумен скрининг. Това не се заплаща от държавата. И в този конкретен случай лекарят, сключил договор с касата, има 4 начина на реакция.
1. Пуска серумния скрининг по касата и препоръчва на пациента да направи комбиниран скрининг на частно - така едно изследване се дублира без нужда и с това се ощетява държавата.
2. Пуска серумния скрининг по касата и не препоръчва на пациента да направи комбиниран скрининг на частно - така ощетява пациента, защото пропуска едно важно изследване.
3. Не пуска серумния скрининг по касата и препоръчва на пациента да направи комбиниран скрининг на частно - касата го глобява за пропуснато изследване.
4. Не пуска серумния скрининг по касата и не препоръчва на пациента да направи комбиниран скрининг на частно - касата го глобява за пропуснато изследване и ощетява пациента, защото пропуска едно важно изследване.

И това е само един много малък пример. Повече се ядосвам заради пропусната онкопрофилактика, защото там нещата са страшни.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #17 -: Юни 10, 2011, 11:31:35 am »
Мели, хиляди благодарности за отделеното време! :balk_5:
Въпросът ми към теб е може ли високия процент ДНК фрагментитрали сперматозоиди (около 33%) да е причина за множество неуспешни опити (при всички причината е спиране развитието на ембриона в ранен етап - биохимична бременност). Опитите са направени с донорски яйцеклетки (няколко различни донорки) и затова търсим причината само в мъжа ми.  
Всички показатели на спермограмата са в норма (при д-р Владимиров), цитогенетичния анализ също е безпроблемен.
MACS (magnetic activeted cells selection) би ли решил този проблем?
Може ли причината да е генетична, независимо от добрия цитогенетичен анализ и би ли ни посъветвала да минем на вариант донорски ембрион?

Танита, постоянно излизат нови данни за генетични проблеми, които могат да водят до проблеми в ембриогенезата. Този клон на медицината е сравнително нов и още е трудно да се ориентира човек кой маркер има пряко отношение към качеството на ембриона. Допълнителен проблем е, че изследванията са доста скъпи. Цитогенетичният анализ е само една от възможните проби.

Вероятно решение при вас може да се намери по емпиричен път, което не е най-правилно, но ще даде някаква информация - половината яйцеклетки да се оплодят със сперматозоиди на съпруга ти, а другата половина - с донорски. Трудоемко, скъпо, натоварващо упражнение, но е възможно да бъде някакав вариант.
« Последна редакция: Юни 10, 2011, 12:21:09 pm от Мели »


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #18 -: Юни 10, 2011, 12:19:44 pm »
Мели, сърдечно благодаря! :flower:
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #19 -: Юни 10, 2011, 18:59:01 pm »
Здравей, Мели, бих се радвала да чуя мнението ти къде да търсим причината за спиране сърдечната дейност на плода в периода 12-10 г.с. Имам 5 опита ин витро, от които 4 са със стимулация и 1 на естествен цикъл. Един от тях завърши с биохимична брем. При първия и при последния имах регистрирана бременност. Последната следихме много стриктно на всеки 7-10 дни. Нямаше никакви признаци, че отново ще се случи. При мъжът ми спермограмата не е перфектна, но лекарите не са назначавали лечение някакво. При мен - повишен пролактин/контролирам с бромокриптин/, тромбофилия фактор V Лайден /Фраксипарин и Аспирин протект/, повишен бета 2 гликопротеин. С НК клетките нямах проблем при контролите. Преди трансфер и след положителен тест съм правила вливания на Имуновенин, при последния опит и Интралипид. При последния опит след положителния тест поставях и Неупоген. Уж всичко се контролира, а резултата е един и същ.