0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #40 -: Януари 15, 2011, 10:19:51 am »
Гальонди , ако не са установени други прични, опитай все пак да го убедиш - "со кротце, со благо". Важно е той сам да разбере, че този тест е важен, че може да покаже причина (дано няма такава де), която да се отстрани преди процедурата, а не след нея и пак да се наложи да го направи този тест. Нищо няма да му коства, само може да внесе спокойствие и при теб. Мисля, че трябва да успееш, но все пак ти си познаваш мъжа много по-добре от мен :wink:


*

    gergana :-)

  • *****
  • 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #41 -: Януари 15, 2011, 10:57:58 am »
И аз да се присъединя към мнението на mgstra . По-добре да платиш едно изследване повече и да си по-спокойна. Чела съм, че имаш няколко ранни спонтанни аборта, значи проблемът при вас не е толкова в забременяването, колкото в износването. Убеди мъжа си да се изследва, да отхвърлите една евентуална причина за това(за убеждаването много добре те разбирам - аз дори за една спермограма не мога да убедя моя, но няма да я бъде неговата :wink:). Интересен подход имат лекарите при вас - да искаш да се изследваш и да ти отказват... Успех ти пожелавам!
*

    Crystal

Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #42 -: Януари 15, 2011, 11:36:55 am »
Гальонди, само да уточня че говоря за ИКСИ, а не за инсе. Бяхме правили всички възможни изследвания (генетични - кариотип и за двамата, имунологични, аз имам понижена функция на щитовидната жлеза, но ТАТ и МАТ са в норма-съответно пия лтироксин, генетични за тромбофилия при мен-няма проблем, имам двурога матка, но последният аборт беше след отстраняване на част от преградата). След третия аборт докторите вече не знаеха какво още може да се направи, при положение че и имуновенин вливахме превантивно и изобщо всичко, което можеше да се направи го направихме- единствено SDI тест за мъжа не бяхме правили. Е, направихме го-изследваха 2 показателя: SDI беше в норма; HDS беше 37,4% - над нормата. От това, което аз изрових за този индекс, той показва процентът сперматозоиди с незрял хроматин-тези сперматозоиди са с компрометирани способности при стандартно инвитро оплождане, но ДНК интегритетът им изглежда нормално и могат да се използват за ИКСИ. Та заради този показател мъжът започна да пие проксийд, за да се готвим за следващо ИКСИ. Само че аз забременях и до икси не стигнахме. Според ембриолозите е възможно лошите SDI показатели да са причина за спонтанни аборти, така че според мен е добре да направите и този тест, при положение че нямате установена причина за неуспехите. Другото, за което аз се сещам и да направите генетични изследвания-кариотип и за двамата. От сърце ти желая успех!
*
Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #43 -: Януари 16, 2011, 02:03:55 am »
Мили момичета,
благодаря ви за отговорите.
Crystal, аз какво съм дремала не знам, разбрах, че е ИКСИ от поста ти, а съм написала инсе  :oops:
Мисля си, да мина през сайта, в който си пазаря продукти за бебеправенето и да му купя ФертилиЕйд за мъже. Профилактично!
Ще трябва и някаква тактика да измисля да го "преборя" да си направи теста. КАто се сетя само каква борба беше да го накарам да си направи спермограма... Ама я направи, де! И беше добра (но стойности не знам, само от лекарския кабинет ми се обадиха с резултата)
Тук при нас (аз съм в Колорадо) е направо борба, само да те изслуша лекар! А за тестове и други, направо трябва да водя война!

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #44 -: Януари 18, 2011, 18:30:30 pm »
Какво още може да направим?
Разбирам, че всеки случай е индивидуален, но на този етап освен да си пие добавките и да яде мед с пшеничен зародиш (грубо казано) други предложения от страна на лекарите няма.

Имел, наистина трябва да се подхожда индивидуално към всеки човек, но примерно може да се направи още:
1. Биохимичен анализ на еякулата.
2. Хормонален статус /често се пропускат част от хормоните и се изследват само някои от тях/.
3. Анамнеза за рискове от страна на професията.
4. Анамнеза и диагностика на източници на оксидативен стрес /високо кръвно, повишен холестерол, наднормено тегло, инсулинова резистентност и т.н./.

Това мога да кажа от разстояние.  :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #45 -: Януари 18, 2011, 18:37:32 pm »
Безспорно д-р Мели е права. Но според мен пропуска и друг важен фактор - времето. Поне за мен той се оказа най-решаващ - ако чакахме още 2,3 години, накрая и аз щях да цъфна с повече от леките си хормонални проблеми; историите, дето "възрастта не е от значение" не ги приемам много: и моето, и неговото тяло отдааавна вече не са на 20 и си усещам разликата често; нито пък мисля, че бих могла с пълна сила да гледам дете на 45. Това си е личен фактор все пак. Дано обаче медицинската "наука" у нас напредне достатъчно, за да могат специалистите поне срокове в обозримо бъдеще да поставят...

Факторът време - писала съм отдавна нещо по този въпрос ТУК.
Ако конспектирам - лошо здравеопазване = изгубено време, добро здравеопазване = навременна диагностика. Разбира се, ако методите на асистираната репродукция даваха 100% гаранция, нямаше да се занимаваме с глупости. Но при положение, че с мъжки фактор не се доближават и до 30-те процента, идеята да се печели време чрез асистирана репродукция е също толкова абсурдна, както и твърдението, че няма лечение за мъжкия стерилитет или че лечението изисква повече време. Губенето на време е пряк резултат на недоброто здравеопазване, малкото специалисти, трудния достъп до тях, липсата на профилактика, архаичното обществено мнение и прочие.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #46 -: Януари 19, 2011, 14:40:22 pm »
благодаря за отговора, Мели.
фактор 3 и 4 сме елиминирали.
по т. 2 сме изследвали ТСХ, ЛХ, ФСХ, Тестостерон, Пролактин.
т.1- не сме правили
възрастта на съпруга ми е 41г. може би все пак възрастта има значение, не знам.
Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #47 -: Ноември 05, 2011, 18:50:05 pm »
Здравейте,
искам да ви попитам тези лекратсва  Proxeed plus и другото Фертилайд(по моя памет)- лекар ли трябва да ги предпише или може да се приемат и без лекарско предписание....Тази бърканица вече сме я направили...

Питам защото съпруга ми е с влошена спермограма 4% подвижни, а ни казаха нищо да не правим....след 5-6 месеца ако не стане да започваме с ВМИ и след нея другите процедури....

Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #48 -: Януари 29, 2012, 13:59:41 pm »
Изглежда няма интерес към темата в последно време, но все пак ще опитам  :)
Вярно е, че и при лоши показатели на мъжа е възможна спонтанна бременност. В крайна сметка трябва 1 сперматозоид, не милиони. Сигурно има защо природатата да ги е направила толкова много обаче. За мен, при лоши показатели, шансът да се забременее спонтанно е равен на шансът да се спечели от тото. Не звуча много позитвно, но е факт, че вярвам и в щастливите развръзки и то силно.
Какво представлява изследването SDI и в какви случаи се прави?
*
Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #49 -: Януари 29, 2012, 15:29:29 pm »
Лия, колко лоши са резултатите?
Е, и моят мъж има милиони, ама ей на - 3,5 години не съм забременяла спонтанно. При мен всичко е наред. При други двойки с подобни показатели се случва жената да забременее.

Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #50 -: Януари 29, 2012, 15:38:39 pm »
Имаме си 5% правилно подвижни момчета от 9-10 милиона. Разбира се, че се случва и с лоши показатели. Въпрос на късмет. Просто си мислех доколко може да се разчита на късмета. Съжалявам за дългото ви чакане. Надявам се вече да е към края си и скоро да си имате бебче
*
Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #51 -: Януари 29, 2012, 22:43:41 pm »
Точно защото не ни се чакаше и благодарение на този форум се ориентирахме бързо към клиника по стерилитет. Синът ни е на 2,5 г. Просто сумарно от толкова време не се пазим. Сигурно поне 1,5 г. съм правила и тестове за овулация.
Малко са 5 %. Потърсете мнение на андролог и действайте според предписаното от него! Успех!

*
Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #52 -: Януари 30, 2012, 00:29:21 am »
Lia_80,защо се интересуваш от SDI тест?Ние сме с много лоши показатели на всичко-много малка бройка,след лечение достигнахме 1 милион на милилитър(започнахме с 2000 бройки 8O)отделно подвижността и морфологията са под всякакви норми...имах 2 бременности които приключиха в 4ти месец поради хромозомни аномалий на плода,четейки за различните изследвания и аз се бях насочила да правим СДИ тест,но от 3 клиники където попитах ми отговориха че този тест не помага с нищо,освен да констатира евентуално че от там е проблема...всички лекари ме посъветваха да си спестим парите за подобен тест и да наблегнем на антиоксиданти и хубави витамини...
Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтата си.
*
Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #53 -: Януари 30, 2012, 00:39:03 am »
и аз се бях насочила да правим СДИ тест,но от 3 клиники където попитах ми отговориха че този тест не помага с нищо,освен да констатира евентуално че от там е проблема...всички лекари ме посъветваха да си спестим парите за подобен тест и да наблегнем на антиоксиданти и хубави витамини...

Потвърждавам, и при нас същото. Преди инвитро процедурата попитах защо не сме правили SDI тест и ембриолозите ме увериха, че и да се открие висока степен на фрагемнтация, лек няма, затова и не правят изследването. И аз като Микона съм в Щатите.
Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #54 -: Февруари 05, 2012, 14:11:07 pm »
Здравейте момичета. Виждам, че коментирате дали е възможно естествено забременяване при лоша спермограма след като повече от девет месеца се опитвахме, съвсем контролирано да имаме дете, в мен се зароди усещането,че няма да станепо естествен начин. Отидохме до варна за мнение, но заключението беше, че е напълно възможно и ако до лятото не стане! ще опитаме с лека процедура като вми. Гледам, че доста двойки са със сходни показатели и правят директно инвитро,при наличив на 6млн спермат., а на нас дори витамини не ни изписаха  8O в чуденка сме, лекаря каза, че поне съм млада, ама това не означава,, че мога и имам психика да чакам повече време, от това да съм стара, процеса е еднакво болезнен и това, че сме млади дори ни тормози повече. Как ще коментирате вие спермограмата, дали е възможно наистина естествено зачеване и то без да пием или правим каквото и да било. При мен не бяха установени проблеми. Правихме и  снимка на тръбите, всичко в нора..


Ето и спермограмата

Семенна течност-всичко в норма (няма да ви пиша отделните показатели

Сперматозоиди


Концентрация                             6х10 на 6та
Общ брой.                               30х10 на 6та
Подвижност(прогресивно +непрогресивно)          67%
прогресивно подвижни.                           48%
Не прогресивно подвижни.                        52%
Неподвижни.                                               33%


Морфология

Нормални форми.                          16 %
Кръгли клетки.               < 1 х 10 на 6та


Заключение : леко е намалена концентрацията и общата бройка на сперматозоидите в еякулата

Диагноза:      Oligozoospermia-лека степен
Подходящо лечение : IUI ( ВМИ)
Не ни изписа никакви витамини, тъй като ние по принцип водим здравословен начин на живот- не пушим не пием, храним се с плодове и зеленчуци, без пържено и полуфабрикати, така че проблема е визиологиен най-вероятно и няма да се повлияе от добавки......
« Последна редакция: Февруари 05, 2012, 14:14:07 pm от Pufpafka »
Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #55 -: Април 27, 2012, 18:04:19 pm »
Винаги има надежда...Със съпруга ми 2 години се опитвахме да забременея,през които ми бяха направени всякакви изследвания, но резултат-никакъв.Изглежда че бях напълно здрава.Накрая докторите се сетиха да направят разширена спермограма,тъй като в самото начало на мъжа ми бе направена обикновенна според която всичко си беше в норма и резултата беше меко казано отчайващ-Тератозооспермия, с 4% по Крюгер.Заключението- ICSI.Препоръчано ни беше да вземем Профертил,което го закупихме от чужбина и след 3 месеца(вече бях започнала да проучвам клиниките за инвитро) стана чудото :D.Междувременно си спазвахме правилата за широки памучни слипове, хладки душове и т.н.Пожелавам на всички в скоро време да си гушнат дългоочакваните рожби и не губете кураж.
Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #56 -: Август 19, 2012, 17:14:02 pm »
Здравейте момичета след 12 години опити за бебе ,с тези две разшерени спермограми ,от която от лоша, по лоша се чудя дали имам шанс за естествено забременяване ,може да изкажете и вашето мнение.
 Въздържание 3дни ,Обем 5,3ml  ,левкоцити:2 ,втечняване 15мин.,ph:7,6 ,цвят бл.жълт
Норм.морфологея по крюгер 2%,Нормално подвижни :0%,С нетипични движения :15%,Слабоподвижни:8%,Неподвижни77%                                         Преживяемост след 24часа:нормокинетични сперматозоиди 0% заключение:Олигоастенотератозооспермия                                                 
*
Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #57 -: Септември 02, 2012, 15:07:46 pm »
Здравей, Titanka!
Не мога точно да си спомня  показателите на мъжа ми, но заключението беше същото - Олигоастенотератозооспермия.
Забременях от втория път при замразен трансфер на два ембриона и един на естествен цикъл. Първият опит беше стимлиран, но неуспешен. Оплождането и при двата опита беше ИКСИ.
Сега правим опити за второ дете.
Успех и на теб, не се отказвай от мечтаната цел!


Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #58 -: Септември 02, 2012, 20:40:30 pm »
Здравей, Titanka!
Не мога точно да си спомня  показателите на мъжа ми, но заключението беше същото - Олигоастенотератозооспермия.
Забременях от втория път при замразен трансфер на два ембриона и един на естествен цикъл. Първият опит беше стимлиран, но неуспешен. Оплождането и при двата опита беше ИКСИ.
Сега правим опити за второ дете.
Успех и на теб, не се отказвай от мечтаната цел!
Точно това имах нужда да чуя ,благодаря ти!Дано и при двете опита завърши с добър резултат.
*
Re: Забременяването с лош мъжки фактор
« Отговор #59 -: Септември 08, 2012, 23:14:28 pm »
Титанка, къде сте правили спермограмата?
Шансове винаги има, но след 12 г. изобщо не бих чакала, а бих се насочила към клиника по стерилитет.
При нас диагнозата беше същат. Забременях два пъти от икси. По нормален път не стана, а не ми се опитваше твърде дълго.