По въпроса с превенцията.
Деца с увреждания, не са само децата с вродени заболявания и генетични малформации. Има редица увреждания, които могат да настъпят и след като едно дете е родено съвсем живо и здраво, вследствие на заболяване, или злополука. Независимо как и кога е настъпило дадено увреждане обаче - няма никаква държавна политика в тази област. Семействата, които могат да си позволят финансово да се грижат за увреденото си дете, се сблъскват с липсата на съответните специалисти, детски заведения и училища, в които да осигурят пълноценен живот на детето си АКО и да могат да платят за такива грижи. Просто няма на кого да платят.
Повечето родители на такива деца обаче, не могат да си позволят финансово покриването и на елементарните битови нужди на детето си, което е увредено. И тогава, като "единствена опция", идва съответния дом за деца с увреждания, където държавата ще не ще "да се погрижи", ама как се грижи пък тя...без коментар.
Другата "екстра" по превенцията, е гаврата наречена: "програма майчино здравеопазване". Ако си една нормална и грамотна бременна жена в България, забременееш и бодро се запишеш на женска консултация за периода на бременността си получаваш следното:
http://www.nhif.bg/c/ext/publications_display/get_file?p_l_id=10558&folderId=11833&name=PBFE-109.pdfКазано с думи прости, ако наистина искаш да се погрижиш за себе си и за бъдещото бебе, по начин типичен за бяла държава в 21 век - трябва да плащаш за всичко, разбира се на частно. Плащаш си БХС, ако резултатът от него предполага АЦ плащаш и нея, плащаш фетални морфологии, генетични изследвания /примерно за тромбофилия/, плащаш за преглед на нормален УЗ апарат, на който да се вижда нещо... В противен случай, по НЗОК ще ти осигурят "првенция" с мерене на кръвно /щото у вас си нямаш апарат нали/, теглене на кантар /който също нямаш в къщи естсетвено/, ще ти измерят корема с шивашкия метър
и после ще метнат един боб гадаейки колко голямо ще е бебето. И ще те видят на допотопния УЗ 2-3 пъти за всичките 9 месеца.
От бременните момичета в този форум поне, аз не съм срещала някоя, която да не следи бременността си при частен лекар и да си плаща за всичко, което трябва да се направи, като проследяване, според съвременните стандарти. И да ви кажа - никак не излиза евтино това. Ама на никоя от нас не й пука колко струва естествено, по съвсем обясними причини.
"Другарките циганки" обаче, са друг филм и не ми пука особено, ако следващите редове не звучат политически коректно. Просто обичам да назовавам нещата с истинските им имена, не да ги захаросвам.
Бременната циганка се вясва пред очите на лекар, едва като тръгне да ражда, или мааалко преди това, в случай че неправилно е разбрала, че "има право" на някой лев държавана пара само защото е бременна. Та дори и държавата да поемаше всички възможни изследвания, които ние си плащаме кеш - циганката няма да ги направи, понеже просто няма да ходи на консултации преди раждане. Също така, циганката е убедена, че всичко, което някой иска да й изследва, или й каже да взима като медикаменти е с цел да навреди на нея и на бъдещото й дете. Просто защото въпросната е примитив и дотам й стига акълеца. Дефакто, този етнос не може да го обхване дори най-елементарната превантивна здравна грижа, понеже няма как да им го наложим насилствено. Т.е. има как, ама никой не иска да го направи.
Втори план на въпроса е, че множество от бременностите на въпросните са следствие от близкородствен секс. Това както знаем е предпоставка, почти гарантираща раждане на деца с малформации, отклонения, или поне някакъв здравословен проблем. Сложете в картинката раждането в детска възраст, протичането на бременността при неподходящ начин/режим на живот и недиагностицирани и нелекувани куп инфекции и заболявания увреждащи плода. Не разполагам с точни статистически данни, но децата родени с някакво увреждане в големия си процент, са именно децата на циганите, именно по изброените дотук причини. Дори НЗОК да поемаше 110% най-съвършения и скъп пренатален скрининг и те да можеха да се възползват от него съвсем безплатно - просто не биха го направили и резултатите в "тяхната група" щяха да са си същите както са в момента. И всичко това е, защото са неграмотни и защото дори цивилиованите методи на принуда - не се прилагат спрямо тях. Под "принуда" имам предвид примерно, ако бременната не се е записала на ЖК и бременността й не е следена от специалист - да няма право на майчинство, ако и да е социално слаба.
Та какво се получава в крайна сметка? Жените, които ги е грижа за бъдещото им дете /без оглед на етноса/ и на "нямането" си намират средства, за да направят необходимите изследвания и цялостно проследяване на бременността, както си му е реда. Другите, които по ред причини са по-рисковата група, по отношение на вродени заболявания на плода и на крака да им идеш и да им се молиш - не правят нищо по въпроса. Понеже имат правото да не го правят, а после имат правото да изискват от цялото общество, да се погрижи за захвърлените им по институции болни, или здрави деца и да си родят още. Иначе казано, личната безотговорност се превръща в обществена отговорност и това се поощрява откакто аз съм съзнателен човек.
Да оставим децата с увреждания. Да пази Господ, ама и най-старателната и образована кандидат-мама, може да стане мама на увредено дете, включително и аз - нямам "застраховка съдба", че след някой и друг месец, нищо че правя всичко каквото трябва, няма да...не искам да го пиша даже. И ако на някой родител се случи това все пак, независимо защо - би трябвало да има поне някаква социална политика в този аспект, поне малко "да му мяза" - ама няма. И знам, че няма понеже имам близки приятели с увредено дете на 7 г., което си отглеждат в семейството и знам какво и колко им струва и с какво им "помага" държавата. С нищо.
Изоставените деца обаче, първо не са деца с увреждания в големия си процент и второ - не са изоставени в смисъл на деца за осиновяване. Аз не съм експерт по въпроса, но
Чандра примерно, е много наясно за какво става дума, ако иска да сподели подробности.
Домовете са пълни с деца - да. Предимно ромчета обаче и неподлежащи на осиновяване, а оставени за отглеждане, понеже видите ли "майка" им има неприкосновеното право да ражда до откат, но няма задължението да ги гледа. Нито пък, като не ще и не може да ги гледа, някой може да я накара да се откаже от родителски права и тези деца да имат шанс да бъдат осиновени и да живеят нормално.
Същата тази "майка" не можеш зорлен да я накараш да не ражда дете от вуйчо си и братовчед си, нито пък да отиде на преглед докато е бременна... Тези "симпатични, колоритни хорица", не можеш да ги накраш дори да сложат задължителните ваксини по имунизационния календар на децата, които все пак решават уж да си гледат в копторите и гетата, понеже НИЕ "им слагаме инДжекция, че после да не моАт да раждат/правят деца".
Както и никой не може да ги накара да си пратят децата на училище, никой не може да им държи сметка за това, че деца правят секс и раждат...
Изобщо на тях никой за нищо не може да им държи сметка по принцип де, само някой им е длъжен с нещо и постоянно им нарушава правата от всякакъв вид. И за това, че те не желаят да бъдат нормални граждани на коя да е държава - също са виновни всички други, а не те самите.
Някак имам чувството, че ако гореспоменатите симпатяги бъдат малко от малко "вкарани" в пътя, пълнежа на домовете за деца, увредени, или неувредени мнооого рязко ще се стопи. Понеже истинската превенция на даден проблем е да го накараш да не се случва, а не да го разрешаваш, след като се случи. За природните и човешки грешки в конкретния случай - пари би имало в изобилие и програми и училища и асистенти за деца с увреждания и каквото се сетите, ако се съкратят огромните разходи за скотско отглеждане на зорлен погубени души. И пари за БХС ще има и за АЦ и за хубави ехографи и за генетични тестове...
Изумителна е за мен също, лекотата с която жени от въпросния етнос си оставят децата по домовете. Уточноявам, че не мисля, че само циганките го правят, но огромния процент е точно тяхна заслуга. Ще ви разкажа една случка, която едва ли ще забравя някога, нищо че беше през далчената 1999-а година.
Стара Загора, бившата Окръжна болница, чакалнята пред държавния кабинет на моята АГ. Спомням си, че беше зима, някъде това време на годината, имах проблем и бях втора смяна на училище /бях 12-и клас/. Разбрахме се с моята лекарка да ида до държавния й кабинет където е до обяд и после с нейната кола да идем на частния и след това тя да ме закара на училище. Отивам, сядам в чакалнята, там има 10-ина циганки. Седят майка и дъщеря и се припират на висок тон и да искаш - не можеш да не чуеш каква е случката. Та спорят двете кога е бил последния МЦ на дъщерята - през месец май, или през юни... Щерката е на окло 15. Оказва се, че някъде по това време момичето го "оженили" /не в гражданското естетсвено/, ама женихът нещо не я харесал и след 10-ина дни "брак" я върнал на техните. Подробностите кой кого щял да коли и кой кого бил, заради това безобразие - ще ги пропусна. Ама след "сватбата", та до момента за който разказвам /м. ноември/ на младата "булка" въобще не й е идвало, а кога някой е забелязал този "незначителен факт" - нямам идея. Идва им реда, влизат на преглед. След няма и 10 мин. излизат, майката се хили такава, щерката също не изглежда притеснена. Другите ромки в чакалнята питат какво било станало. Майката все така ухилено казва: "Ууууу ми тя вече в шестия месец била бременна!". Една от жените пита: "И ся к'во ще правите?". Майката отговори: " Еми какво, ще го дадем в дом" - с тон и лекота, с която би казала: "Ей сега отиваме да купим хляб и мляко и ще се приберем да сготвим нещо". Сякаш това да дадат детето в дом си е най-естественото нещо на света...
Другите в чакалнята казаха едно: "Аааа ми да, ми хубаво", бъдещата майка хич и не трепна и после всички тези жени, взеха да обсъждат, че в махалата тази вечер не знам какъв празник имало и кога ще ходят и пр. Та това им беше на въпросните "мисленето и грижата", какво да праваят с бебето на бременната тийнейджърка, сега се замислям, че тя е била някъде в моите седмици тогава.
От видяното тогава и от реакциите на другите циганки по въпроса, си направих извода, че тази случка никак, ама никак не е прецедент. Това, че си е масова практика го потвърди и лекарката ми, понеже аз естествено споделих колко съм потресена от чутото и видяното. Жената ми каза, че ако не всеки ден, през ден идва някоя такава и решението на "проблема й" е същото. Вие си направете една проста калкулация, колко такива случая има в България, ежедневно, от незнам колко си години.
Не мисля, че този проблем, може да се реши със задължителен, или безплатен БХС. Мерките трябва да са съвсем други и в съвсем друга посока. И стига се е кръжало около въпроса кой бълва основно децата, които пълнят институциите, понеже от трагично - взе да става трагикомично вече.
Голямо треперене трепери държавата, да не забременее някоя нормална жена на 43, или нагоре години и да вземе да роди и да си отглежда детето като хората У ТЯХ си.
Ама по въпросите, които споменах по-горе - не трепери хич. За там - пари има винаги и виновни сме всички, че някакви не щяли да стават хора, ами ги кефело да живеят в първобитно-общинния строй и имали право да си живеят така. А ние имаме право да ги отглеждаме и да им ръкопляскаме. Явно.