0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

здравйте, след година неуспешни опити за бебче се замисляме със съпруга за инвитро. след много четене реших че искам да е в БГ. но представа си нямам как да започна да уреждам всичко - кои са важните съображения който да обсъдя по тел. с потенциалния доктор? колко време престой в БГ да планирам ако мога да си направя изследванията преди да си отида в БГ? (засега кръвните и УЗ и спермограмата показват всичко нормално)също се чудя това че не съм усигорена в БГ означава ли че публикуваните цени за медицинските услуги няма да важат в моя случай?

има ли други момичета минали по този път? ако има, много ще съм благодарна да споделите опита....
« Последна редакция: Август 03, 2010, 01:45:08 am от lena123 »
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #1 -: Август 03, 2010, 12:46:57 pm »
Лена аз не съм живееща в чужбина, но ще ти отговоря на въпроситекойто и живеещо в БГ момиче може да отговори.

Цените важат за всички, много малко неща се поемат от ЗК и да си кажа всички изследвания правени в клиниката си ги плащаме от джоба.За клиника първо трябва да си избереш такава и да видиш за кога записват часове.Има клиника записващи с месеци дори години напред.
Това е от мен и успех :)

*

    Vali :)

  • *****
  • 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #2 -: Август 03, 2010, 22:28:39 pm »
Аз мисля ,че най -точни отговори на въпросите си ще получиш от клиниката към която си се насочила.
Звънваш на посочените телефони и питаш.


Д-р Стаменов,обичаме ви!
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #3 -: Август 03, 2010, 23:17:48 pm »
това че не съм усигорена в БГ означава ли че публикуваните цени за медицинските услуги няма да важат в моя случай?
Цените в клиниките по стерилитет не се влияят от това дали си или не си осигурен. Отделно повечето клиники са частни.

Прочети и за фонд "Асистирана репродукция" - може да ти е от полза: http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=38.0

ПС: Слях темите
« Последна редакция: Август 03, 2010, 23:22:24 pm от beast »
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #4 -: Август 04, 2010, 00:01:43 am »
благодаря ви за отговорите. след четене на темите из форума си избрах др. Владимиров. ще се обадя да видя колко се чака...

а относно цените попитах защото някой тук беше писал че са й искали по-големи суми именно защото не била осигурена. прави сте че те най-точно ще ми отговорят на този въпрос.
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #5 -: Август 04, 2010, 09:33:01 am »
Лена,
извинявай, но аз да попитам. Защо след 1 година неуспешни опити решихте да пристъпите към ин витро.
1. Една година е безумно  малко време, особено за да решиш че ще правиш ин витро.
2. Имате ли направени всички въюможни изследвания и открита ли е причина, която изключва някакъв друг метод на лечение освен ин витро.
3. Ин витрото е най-тежката артилерия, към него се пристъпва ако няма никакъв друг начин за забременяване или са изчерпани всички други начини и опити.

Успех

*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #6 -: Август 04, 2010, 21:21:34 pm »
Здравейте,

Аз живея в Англия, но ще правим ИКСИ в България, в клиника Щерев. Там проявиха много разбиране когато им казах, че съм за малко в БГ и, че бихме искали да направим процедурата през август. Лена, колко време престой да планираш много зависи от това каква точно процедура ще правите. имаш ли възможност преди да дойдете и двамата да направиш една консултация, за да се уговорите с доктора ти какво ще правите точно? Съгласна съм с  albenanedelcheva, особено като казваш, че с изследванията ви всичко е наред, може би не ин витро, а обстойни прегледи и изследвания за диагностика да се направят. на мен освен кръвните изследвания (хоромони в първите два цикъла на цикъла ми), гледаха и как се държат яйчниците по време на овулацията. но това е доста стандартно, така, че предполагам и при теб са го правили. Успех и пиши как върви.

имам едно питане, което вероятно е малко глупаво, но може ли някой да ми даде надежден линк с инфо за икси, ин витро и качество на сперматозоидите на английски. наясно съм, че мрежата е пълна с информация, но тъкмо в това ми е проблемът. благодаря ви.
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #7 -: Август 04, 2010, 21:50:20 pm »
може ли някой да ми даде надежден линк с инфо за икси, ин витро и качество на сперматозоидите на английски

http://www.asrm.org/Guidelines_for_Practice/

Всичко в рубриката "News & Publications", но най-вече документите в  Practice Guidelines.
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #8 -: Август 05, 2010, 04:40:29 am »
Здравейте,

да - всички изследвания си правя предварително. засега само горепосочените, а от следващия цикъл започват да броят яйцеклетките с УЗ и да мониторират почти ежедневно с кръв и УЗ развитието им и яйчниците. тук всичко е безплатно освен самото инвитро и затова разчитам че ще направят каквото могат тук, а пък аз ако плащам предпочитам да е в БГ. до момента в който стигна до инвитро (ако тези методи не помогнат) ще имам нужните изследвания. но искам отсега да задвижа нещата защото както се разбира доста се чака за инвитрото а ние не искаме да губим време (ако още почакаме, възрастта ще почне да намалява шансовете за успех). по този повод просто исках да разбера кои са най-важните неща които да не пропусна да обсъдя по телефона при първото обаждане...
*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #9 -: Август 05, 2010, 08:58:39 am »
Първо се обади да си запишеш час, кажи, че живееш в чужбина и искай списък на изследванията, които можеш да направиш там. Всички изследвания могат да се направят на място в клиниката в БГ, но отнемат време - правят се по различно време на цикъла. След първичния преглед ще се ориентираш колко време ти трябва престой в БГ.

Btw, не е казано, че ще стигнете до инвитро. Нека ви направят изследвания каквито и колкото могат в страната, където живеете.

И се запаси с много търпение, и в БГ и извън БГ, АРТ процедурите са игра на нерви и търпение. Желая ви успех!

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #10 -: Август 05, 2010, 13:41:20 pm »
цигу, благодаря за линка :),
лена - успех и стискам палци да може лесно да организираш нещата, то си е малко като военна операция, ужасна логистика, самолетни билети и тн. напълно те разбирам, щото и ние сме на този хал.  osi_12
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #11 -: Август 05, 2010, 14:32:13 pm »
Момичета,чета че сте правили повечето изследвания, но не виждам да сте правили цветна снимка или хидротубация , а тя е много важна.
Моят съвет е първо да запишете час за първичен преглед и  ако имате възможност да останете една седмица в България, за да ви се изяснят напълно нещата и ако има да се направят някои допълнителни изследвания. Почти никога не се пристъпва веднага към арт процедурата. По вероятно е да ви се наложи да идвате 2 пъти до България, като втория вече ще е за започване на ин витро опита. Самата стимулация е то 8-14 дни зависи от отговора на жената, следва пункция и трансфер след 2-5 дни. Вече вие ще прецените дали ще останете след трансфера до датата на теста или ще се приберете обратно.
Това са необходимите изследвания за стартиране на арт процедурата:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=41693.0

Успех, момичета!
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #12 -: Август 05, 2010, 15:29:28 pm »
мечката, мерси за линка. досега нито един доктор не ми е предложил или поискал цветна снимка, ще видим сега какво ще кажат. работим с хипотезата, че е мъжки фактора и затова - икси. ще ви държа информирани

доскоро
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #13 -: Август 05, 2010, 18:47:13 pm »
Елена, независимо, че сте се насочили към икси задължително трябва да я направиш. Цветната снимка показва проходимостта на тръбите. При много жени, включително и аз, цветната снимка е показала наличието на хидросалпинкс, който хидросалпинкс ако не се премахне обрича опита на неуспех. ЦС и спермограмата са първите изследвания, които трябва да се направят. Проследяването с УЗ не би могло да да ти покаже състоянието на тръбите.
Успех!
 
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #14 -: Август 05, 2010, 20:08:17 pm »
мерси,
ще говоря с лекарката си и ще ви информирам
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #15 -: Август 06, 2010, 04:41:28 am »
Момичета, много ви благодаря за съветите!

Zai - мерси. що се отнася за търпението  - не ми е сила на характера, но ще ми се наложи  :P

Елена - и на теб ти желая късмет, пиши какво е казал твоя др. относно ЦС...

me4kata - и на теб благодаря за съвета. и аз като Елена ще попитам за ЦС, още в понеделник имам час. още не съм се запознала подробно с този вид проблем - хидросалпинкс... при теб преодоля ли се това?

успех на всички!
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #16 -: Ноември 07, 2010, 21:49:38 pm »
Лена, Минахте ли през процедурата или още правите изследвания? Аз се записвам да следя темата, въпреки, че отдавна не е писано тук.. При нас имаше някакви предположения, че може да се наложи in-витро, та започнах да събирам инфо, ако случайно се стигне дотам - да направим процедурата в БГ.
Досега имаме доста направени изследвания, отникъде проблем. Последната ми Цветна Снимка е от преди 3 дена, резултата беше същия и като преди 2 години и половина - лява запушена и дясна проходима тръба. Спермограмата на мъжа ми е добра, но ще го заведа и на един SDI тест, за всеки случай. (При нас е дълга и широка- чести спонтанни аборти)

*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #17 -: Ноември 09, 2010, 15:04:44 pm »
здравейте,

отдавна не съм писала, първо за ЦС - не я правихме, направихме икси-то, наложи се да правим теса, но всичко мина добре и аз в момента крача бодро към 13 седмица на бременността. пожелавам ви същия невероятен късмет, ако мога с нещо да съм полезна, само питайте. ние направихме повечето изследвания като отидохме в бг - почти цял месец стояхме там, аз настоях за кратък протокол, тъй като беше по удобно като време и най-вече заради по-малкото хормони, защото имам фиброаденоми в гърдите си. така че лятната ни отпуска ни свърши чудесна работа. в клиниката бяха много услужливи и професионални.правихме изследванията сутринта и след 2 часа бяхме на преглед (ако беше ден за преглед). надявам се това да е помогнало.
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #18 -: Ноември 09, 2010, 17:17:58 pm »
Гальонди, ние направихме изследванията предварително извън БГ и в момента сме в София и ще почваме със стимулация края на тази седмица. и при нас няма никакъв открит проблем, но никога не сме и стигали даже до бременност... след като посетихме 2 клиники в София, в крайна сметка избрахме тази която имаше по-модерна обстановка а и което е не по-малко важно която е отворена през уикендите. ако имаш конкретни въпроси, питай :-)

Елена, страхотна новина! честито - дори си прекрачила критичните първи 12 седмици! Мен докторката ме убеди за дълъг протокол (аз исках къс за да седя по-малко в БГ), но като цяло ще ми се събере и на мен само 1 месец в София. ти при кой доктор беше? когато дойде времето за икси и трансфер, те включиха ли те в проверката че се ползва вярната епруведка? (най-големия ми страх е да не объркат материала... пу-пу.. знам че се случва навсякъде по света...)
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #19 -: Ноември 09, 2010, 22:09:37 pm »
Всичко е номерирано. Спокойно!  8)
И къде се случва? Аз не съм чувала за такъв случай за разлика от разменени в род.дом бебета.