0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

здравйте, след година неуспешни опити за бебче се замисляме със съпруга за инвитро. след много четене реших че искам да е в БГ. но представа си нямам как да започна да уреждам всичко - кои са важните съображения който да обсъдя по тел. с потенциалния доктор? колко време престой в БГ да планирам ако мога да си направя изследванията преди да си отида в БГ? (засега кръвните и УЗ и спермограмата показват всичко нормално)също се чудя това че не съм усигорена в БГ означава ли че публикуваните цени за медицинските услуги няма да важат в моя случай?

има ли други момичета минали по този път? ако има, много ще съм благодарна да споделите опита....
« Последна редакция: Август 03, 2010, 01:45:08 am от lena123 »
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #1 -: Август 03, 2010, 12:46:57 pm »
Лена аз не съм живееща в чужбина, но ще ти отговоря на въпроситекойто и живеещо в БГ момиче може да отговори.

Цените важат за всички, много малко неща се поемат от ЗК и да си кажа всички изследвания правени в клиниката си ги плащаме от джоба.За клиника първо трябва да си избереш такава и да видиш за кога записват часове.Има клиника записващи с месеци дори години напред.
Това е от мен и успех :)

*

    Vali :)

  • *****
  • 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #2 -: Август 03, 2010, 22:28:39 pm »
Аз мисля ,че най -точни отговори на въпросите си ще получиш от клиниката към която си се насочила.
Звънваш на посочените телефони и питаш.


Д-р Стаменов,обичаме ви!
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #3 -: Август 03, 2010, 23:17:48 pm »
това че не съм усигорена в БГ означава ли че публикуваните цени за медицинските услуги няма да важат в моя случай?
Цените в клиниките по стерилитет не се влияят от това дали си или не си осигурен. Отделно повечето клиники са частни.

Прочети и за фонд "Асистирана репродукция" - може да ти е от полза: http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=38.0

ПС: Слях темите
« Последна редакция: Август 03, 2010, 23:22:24 pm от beast »
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #4 -: Август 04, 2010, 00:01:43 am »
благодаря ви за отговорите. след четене на темите из форума си избрах др. Владимиров. ще се обадя да видя колко се чака...

а относно цените попитах защото някой тук беше писал че са й искали по-големи суми именно защото не била осигурена. прави сте че те най-точно ще ми отговорят на този въпрос.
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #5 -: Август 04, 2010, 09:33:01 am »
Лена,
извинявай, но аз да попитам. Защо след 1 година неуспешни опити решихте да пристъпите към ин витро.
1. Една година е безумно  малко време, особено за да решиш че ще правиш ин витро.
2. Имате ли направени всички въюможни изследвания и открита ли е причина, която изключва някакъв друг метод на лечение освен ин витро.
3. Ин витрото е най-тежката артилерия, към него се пристъпва ако няма никакъв друг начин за забременяване или са изчерпани всички други начини и опити.

Успех

*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #6 -: Август 04, 2010, 21:21:34 pm »
Здравейте,

Аз живея в Англия, но ще правим ИКСИ в България, в клиника Щерев. Там проявиха много разбиране когато им казах, че съм за малко в БГ и, че бихме искали да направим процедурата през август. Лена, колко време престой да планираш много зависи от това каква точно процедура ще правите. имаш ли възможност преди да дойдете и двамата да направиш една консултация, за да се уговорите с доктора ти какво ще правите точно? Съгласна съм с  albenanedelcheva, особено като казваш, че с изследванията ви всичко е наред, може би не ин витро, а обстойни прегледи и изследвания за диагностика да се направят. на мен освен кръвните изследвания (хоромони в първите два цикъла на цикъла ми), гледаха и как се държат яйчниците по време на овулацията. но това е доста стандартно, така, че предполагам и при теб са го правили. Успех и пиши как върви.

имам едно питане, което вероятно е малко глупаво, но може ли някой да ми даде надежден линк с инфо за икси, ин витро и качество на сперматозоидите на английски. наясно съм, че мрежата е пълна с информация, но тъкмо в това ми е проблемът. благодаря ви.
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #7 -: Август 04, 2010, 21:50:20 pm »
може ли някой да ми даде надежден линк с инфо за икси, ин витро и качество на сперматозоидите на английски

http://www.asrm.org/Guidelines_for_Practice/

Всичко в рубриката "News & Publications", но най-вече документите в  Practice Guidelines.
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #8 -: Август 05, 2010, 04:40:29 am »
Здравейте,

да - всички изследвания си правя предварително. засега само горепосочените, а от следващия цикъл започват да броят яйцеклетките с УЗ и да мониторират почти ежедневно с кръв и УЗ развитието им и яйчниците. тук всичко е безплатно освен самото инвитро и затова разчитам че ще направят каквото могат тук, а пък аз ако плащам предпочитам да е в БГ. до момента в който стигна до инвитро (ако тези методи не помогнат) ще имам нужните изследвания. но искам отсега да задвижа нещата защото както се разбира доста се чака за инвитрото а ние не искаме да губим време (ако още почакаме, възрастта ще почне да намалява шансовете за успех). по този повод просто исках да разбера кои са най-важните неща които да не пропусна да обсъдя по телефона при първото обаждане...
*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #9 -: Август 05, 2010, 08:58:39 am »
Първо се обади да си запишеш час, кажи, че живееш в чужбина и искай списък на изследванията, които можеш да направиш там. Всички изследвания могат да се направят на място в клиниката в БГ, но отнемат време - правят се по различно време на цикъла. След първичния преглед ще се ориентираш колко време ти трябва престой в БГ.

Btw, не е казано, че ще стигнете до инвитро. Нека ви направят изследвания каквито и колкото могат в страната, където живеете.

И се запаси с много търпение, и в БГ и извън БГ, АРТ процедурите са игра на нерви и търпение. Желая ви успех!

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #10 -: Август 05, 2010, 13:41:20 pm »
цигу, благодаря за линка :),
лена - успех и стискам палци да може лесно да организираш нещата, то си е малко като военна операция, ужасна логистика, самолетни билети и тн. напълно те разбирам, щото и ние сме на този хал.  osi_12
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #11 -: Август 05, 2010, 14:32:13 pm »
Момичета,чета че сте правили повечето изследвания, но не виждам да сте правили цветна снимка или хидротубация , а тя е много важна.
Моят съвет е първо да запишете час за първичен преглед и  ако имате възможност да останете една седмица в България, за да ви се изяснят напълно нещата и ако има да се направят някои допълнителни изследвания. Почти никога не се пристъпва веднага към арт процедурата. По вероятно е да ви се наложи да идвате 2 пъти до България, като втория вече ще е за започване на ин витро опита. Самата стимулация е то 8-14 дни зависи от отговора на жената, следва пункция и трансфер след 2-5 дни. Вече вие ще прецените дали ще останете след трансфера до датата на теста или ще се приберете обратно.
Това са необходимите изследвания за стартиране на арт процедурата:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=41693.0

Успех, момичета!
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #12 -: Август 05, 2010, 15:29:28 pm »
мечката, мерси за линка. досега нито един доктор не ми е предложил или поискал цветна снимка, ще видим сега какво ще кажат. работим с хипотезата, че е мъжки фактора и затова - икси. ще ви държа информирани

доскоро
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #13 -: Август 05, 2010, 18:47:13 pm »
Елена, независимо, че сте се насочили към икси задължително трябва да я направиш. Цветната снимка показва проходимостта на тръбите. При много жени, включително и аз, цветната снимка е показала наличието на хидросалпинкс, който хидросалпинкс ако не се премахне обрича опита на неуспех. ЦС и спермограмата са първите изследвания, които трябва да се направят. Проследяването с УЗ не би могло да да ти покаже състоянието на тръбите.
Успех!
 
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #14 -: Август 05, 2010, 20:08:17 pm »
мерси,
ще говоря с лекарката си и ще ви информирам
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #15 -: Август 06, 2010, 04:41:28 am »
Момичета, много ви благодаря за съветите!

Zai - мерси. що се отнася за търпението  - не ми е сила на характера, но ще ми се наложи  :P

Елена - и на теб ти желая късмет, пиши какво е казал твоя др. относно ЦС...

me4kata - и на теб благодаря за съвета. и аз като Елена ще попитам за ЦС, още в понеделник имам час. още не съм се запознала подробно с този вид проблем - хидросалпинкс... при теб преодоля ли се това?

успех на всички!
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #16 -: Ноември 07, 2010, 21:49:38 pm »
Лена, Минахте ли през процедурата или още правите изследвания? Аз се записвам да следя темата, въпреки, че отдавна не е писано тук.. При нас имаше някакви предположения, че може да се наложи in-витро, та започнах да събирам инфо, ако случайно се стигне дотам - да направим процедурата в БГ.
Досега имаме доста направени изследвания, отникъде проблем. Последната ми Цветна Снимка е от преди 3 дена, резултата беше същия и като преди 2 години и половина - лява запушена и дясна проходима тръба. Спермограмата на мъжа ми е добра, но ще го заведа и на един SDI тест, за всеки случай. (При нас е дълга и широка- чести спонтанни аборти)

*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #17 -: Ноември 09, 2010, 15:04:44 pm »
здравейте,

отдавна не съм писала, първо за ЦС - не я правихме, направихме икси-то, наложи се да правим теса, но всичко мина добре и аз в момента крача бодро към 13 седмица на бременността. пожелавам ви същия невероятен късмет, ако мога с нещо да съм полезна, само питайте. ние направихме повечето изследвания като отидохме в бг - почти цял месец стояхме там, аз настоях за кратък протокол, тъй като беше по удобно като време и най-вече заради по-малкото хормони, защото имам фиброаденоми в гърдите си. така че лятната ни отпуска ни свърши чудесна работа. в клиниката бяха много услужливи и професионални.правихме изследванията сутринта и след 2 часа бяхме на преглед (ако беше ден за преглед). надявам се това да е помогнало.
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #18 -: Ноември 09, 2010, 17:17:58 pm »
Гальонди, ние направихме изследванията предварително извън БГ и в момента сме в София и ще почваме със стимулация края на тази седмица. и при нас няма никакъв открит проблем, но никога не сме и стигали даже до бременност... след като посетихме 2 клиники в София, в крайна сметка избрахме тази която имаше по-модерна обстановка а и което е не по-малко важно която е отворена през уикендите. ако имаш конкретни въпроси, питай :-)

Елена, страхотна новина! честито - дори си прекрачила критичните първи 12 седмици! Мен докторката ме убеди за дълъг протокол (аз исках къс за да седя по-малко в БГ), но като цяло ще ми се събере и на мен само 1 месец в София. ти при кой доктор беше? когато дойде времето за икси и трансфер, те включиха ли те в проверката че се ползва вярната епруведка? (най-големия ми страх е да не объркат материала... пу-пу.. знам че се случва навсякъде по света...)
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #19 -: Ноември 09, 2010, 22:09:37 pm »
Всичко е номерирано. Спокойно!  8)
И къде се случва? Аз не съм чувала за такъв случай за разлика от разменени в род.дом бебета.

*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #20 -: Ноември 09, 2010, 22:26:29 pm »
лена, не са ме включвали в такава проверка. според мен то е основно за наше успокоение, щото винаги има страх, че може да се случи, но ти можеш да попиташ/поискаш. аз съм при д-р Ганева, сега тя ме следи, щото идеята за общо 3 ултразвука (както е в англия) хич не ми харесва. та моят опит е, че като съм имала въпроси и желания са ми оказвали съдействие, така че не вярвам да реагират отрицателно на такова притеснение. поне  ще ти обяснят как така няма начин да стане грешка. ако се замислиш обаче, ти по време на пункцията си под упойка, при нас беше така, че и той беше под упойка заради тесата, а по време на трансфера дойде ембриоложката показа ми ги на снимка и това беше. не съм сигурно но на снимката сигурно имаше обозначения.

както и да е, винаги има такива притеснения, според мен е щото е тотално извън наш контрол всичко, ако се замислиш, при естествено зачатие мъжете пак питат (дай боже не на глас) "абе, ти сигурна ли си, че е от мен?". много палци ти стискам, пиши как минава процедурата. аз ще ходя другата, или по-другата седмица в клиниката може и да се засечем. успех на теб и на другите от тази тема.
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #21 -: Ноември 09, 2010, 23:22:46 pm »
blue_sky, преди няколко месеца писаха за случай в Щатите ( http://www.news.com.au/world/fertility-clinics-embryo-mix-up-turns-would-be-mum-into-accidental-ivf-surrogate/story-e6frfkyi-1225864333194 ). има случай и на други места ( http://www.dailymail.co.uk/health/article-144788/IVF-embryo-mix-up.html ). може би защото по професия се занимавам с тъй наречените "човешки грешки" в медицината и знам за какви ли не грешки и реални проценти на възможност за обърквания, та затова естествено се притеснявам...

Елена, ще пробвам как реагират на такова мое желание, въпреки че и да ме включат в последния стадий на проверка не означава че ще се предотврати нещо като грешно надписана епруведка ;-) (ох, знам че съм много песимистична но пък това не ми пречи да продължавам смело с ivf-а, независимо от притесненията... ) ами би било много хубаво да се засечем и да пием кафе в клиниката ако ни съвпадат часовете за преглед - ако искаш ми пиши да се разберем нещо...
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #22 -: Ноември 10, 2010, 02:40:30 am »
ще ти пиша разбира се, моля ти се не ги мисли тези работи, защото ще се подлудиш. и това ти го казва човек, който се беше заровил във всякакви възможни литератури и проблеми, свързани с иксито, но ако си мислиш и за това постоянно (не че останалите не си го мислим, но изглежда не знаем колкото теб, което в случая си е милост) ще се побъркаш съвсем. сигурна съм, че ще ти обяснят процедурата като ги питаш, дано това те успокои поне малко. успех на стимулацията
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #23 -: Ноември 10, 2010, 11:28:45 am »
Лена, да ти кажа честно, при теб това си е направо професионално изкривяване (без да го приемаш лично).  :lol:
Никога не съм си мислила, че могат да объркат епруветките. Страхът да остана без дете явно е бил по-силен от всички останали страхове.

Успех!

*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #24 -: Ноември 10, 2010, 11:57:15 am »
Момичета, колко време преди да се приберете в БГ се свързахте с клиниките, които сте избрали? ( ако не е неудобно да попитам - кои клиники избрахте и какви са цените?) Аз се свързах с клиника "Щерев" чрез имейл, все още не са ми отговорили как стои въпроса със записването и тн. Аз съм от Монтана, трябва да е клиника в София за нас.. По-близо е.
Планираме ходене до БГ за 1 месец през Май, 2011 и предполагам, че ще си "огърмя" в лекарския кабинет ... но всичко в името да имаме дете...
Елена, честито!!! Много се радвам и дано и Лена се похвали скоро!!! Прегръдки  :hug2:

Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #25 -: Ноември 10, 2010, 14:16:12 pm »
ами аз лично след като четох тук из форума се спрях на 2 софийски клиники - на Владимиров и на Щерев. При Владимиров се записва час предварително - мисля че в момента записват за края на март. при Щерев политиката е да не записват толкова отрано часове и затова ти казват да им се обадиш за час 2 седмици преди желаната дата. и с двете клиники си общувах с емайл. и на двете места докторите с които се срещнах ми харесаха. избрах Щерев зашото (както бях споменала по-горе) обстановката е по-модерна и по-приятна (а като се налага да чакаш не е зле да си в приятна обстановка). също защото са отворени през уикендите - за мен това е много важно защото това означава че ще могат спокойно да чакат докато фоликулите са достигнали оптималния размер, без притеснения дали този момент ще се падне събота или неделя... клиники които не работят уикендите ти правят процедурите (пункцията) според работното им време - а това може да не е оптимално относно ivf процедурите и успеха...

цените са горе-долу едни и същи и на двете места  - можеш да ги видиш на уебсайта им. на едно място нещо е по-евтино и друго е по-скъпо, така че накрая ще излезне еднакво. лекарствата които са половината разход по ivf не са от клиниката, а от аптеката... с две думи цените им не са критерий за избор - трябва сама да си прецениш къде се чувстваш най-комфортно...

надявам се тази информация ти е полезна. ако нещо друго те интересува, питай...
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #26 -: Ноември 10, 2010, 22:28:16 pm »
Привет Лена,
Разгледах им ценоразписа(на Щерев) Както и да го пресмятам, пак се връзва по-малко отколкото тук в Сащ  :)
Изследванията, които си правила предварително, искаха ли ти ги да ги видят?
Тук е голям цирк да си вземеш каквито и да било изследвания - да си ги имаш... Последният път, когато си поръчах копия директно от лабораторията, трябваше да имам разрешение от лекарката... Мани мани..
2 седмици предварително ми се струва много малко време за записване... Но щом при теб всичко е наред и вече сте в процес, значи всичко е ок.
Последен въпрос (засега  :) ) Като отиде на първия преглед веднага ли се започна процедурата? С какво започнаха?
Благодаря ти, че се отзоваваш на въпросите ми  :oops:

Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #27 -: Ноември 11, 2010, 09:07:10 am »
Гальонди, аз също съм се спряла на клиника в София и бях на пьрвичен преглед през октомври. Лекарят ме иска първо 2 седмици за изследвания в началото на цикъла и после евентуално в следващия цикъл ще почва със стимулация или пък може да се наложи някакво лечение преди стимулацията. Така че изясни това с клиниката предварително, да не се окаже че не си предвидила достатъчно време. аз лично след 2-те седмици изследвания ще се върна в Германия и после пак ще пътувам. но при теб не е толкова лесно с разстоянието :?

и, да, хубаво е да си носиш всички изследвания.
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #28 -: Ноември 11, 2010, 10:50:49 am »
Гальонди - занесох си всички изследвания - те разбира се искаха да ги видият за да придобият клинична представа за случая. решиха че само един кръвен тест още искат да направят  - взеха ми кръв на момента и това беше.

много добре знам какво имаш предвид с придобиването на изследвания, и аз идвам от през океана. но според мен  си заслужава мъките за да спестиш и време и пари. този тест който ми направиха струваше 90 лева - ако така и така са ти правили тестове в САЩ, защо да изхарчиш няколко стотин лева отгоре за същите... между другото, аз за да си взема копия за България казах че 2 месеца ще съм извън страната и не искам да пропилявам времето а искам докато ме няма пак да продължавам с процедури и доктора без проблем ми поръча копията. чувала съм че хората дори направо си казват че отиват в чужбина за ivf...

kога ще започнете с процедура зависи от много неща. понеже при нас всичко беше ок, единствения критерии за започване беше деня от цикъла - по дълъг протокол се почва на 21ви ден от предния цикъл. затова сега аз почвам края на тази седмица. принципно, няколко дни преди да започнат искат да направят контролен преглед за да потвърдят че овулация е имало и не се е образувала киста. другия вариант е ако се разбереш с лекаря да взмеш противозачатъчни от 1ви ден на предния цикъл (така няма да има овулация) още докато си в САЩ, и направо да пристигнеш към 21ви ден.
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #29 -: Ноември 11, 2010, 12:52:50 pm »
гальонди,  при мен е малко по-различно и доста по-лесно, защото аз си се прибирам често и пътувам от близко, но това, което направих беше да се обадя по телефона в клиниката, да обясня, че искам час защото ще идвам от връз на м....та си и така си уговорихме час от преди двете седмици. въпросът е дали си си избрала лекар, или ще го караш както ние направихме - кой няма да излиза в отпуска през август, това ни беше критерият. много ме ядосва това, което пишете, че не можете да си вземете изследванията, в края на крайщата са си ваши, а и няма нищо срамно да им се каже, че дори с път и хотел излиза по-евтино да си направите процедурата в бг. само едно нещо - под клиниката има аптека, в която хората са изключително мили и обясняващи и, в която винаги има лекарствата, които ви предписват, но ако имате време попитайте в други аптеки за същите лекарства и цените им, щото може да се намерят на по-ниски цени, не са големи разликите, но на фона на големият разход може да се окаже, че си заслужава. аз нямах време да правя това защото ние пристигнахме и на следващия ден ми беше първият ден от цикъла и почнахме, но ако вие имате малко време, може би си струва.

успех и много стиснати палци
*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #30 -: Ноември 14, 2010, 08:14:56 am »
Привет момичета,

Благодаря още веднъж, че се отзовавате и помагате със съвети!
Последно, ще изчакам да ми отговорят от Щерев. Още се главоблъскам как ще планувам всичко, но много зависи те какво ще кажат. Аз също предпочитам клиника, която е отворена през уикенда, за да не се притеснявам излишно, че ще изпуснем нещо.. И без това ще е цяло приключение с пътуването до София всеки ден(или през ден)
Надеждата, че може да не се наложи и дотогава да бременея без лекарска помощ още не ме е напуснала, но съм си дала време до Май и .. тогава вече се хвърлям с главата напред!
Лена, успех още веднъж и дано скоро чуем най-добрите новини от теб! Далечни прегръдки! :bighug:

*
Re: До живеещите в чужбина, но правили IVF в БГ
« Отговор #31 -: Януари 02, 2011, 14:07:02 pm »
...не съм сигурна,че клиники ,които не работят събота и неделя ти правят трансфер според работното им време.Всъщност,в БГ уважаващите себе си клиники по стерилитет работят и събота и неделя.Може би някои от тях да не правят първични прегледи,но това не се отнася за започналите процедура...
 Успех на всички!