0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Проблемите на Peti_pati
« Отговор #20 -: Май 31, 2006, 16:24:25 pm »
Петя, много благодаря, че осветли темата малко...

Хмм и ние бяхме с инфекции, че и затопляне на тестисите от варикоцелето сигурно ... :?

Дръж ни в течение, ако узнаеш още неща :D
Благодаря ти, Бени!







*

    peti_pati

  • ****
  • 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
Проблемите на Peti_pati
« Отговор #21 -: Юни 01, 2006, 15:20:19 pm »
Намерих още доста информация, но ще ми трябва време, за да я преведа.
А факторите, които цитирах могат да доведат до такава фрагментоция, но не е задължително :D .
И тук да ти кажа - УСПЕХ Фреши :kiss: .
Намерихме нашето синче.
*

    peti_pati

  • ****
  • 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #22 -: Юли 18, 2006, 09:48:18 am »
Здравейте момичета,

Искам да споделя с вас, че открихме причината за стерилитета и тя изобщо не е в съпруга ми.
Излязоха резултатите генетичните ни изследвания - проблема е в мен  :( .... при хромозомния анализ са установили следното: кариотип 45ХХ (вместо нормалните 46ХХ), der 13;14 - балансирано носителство на Робертсонова транслокация между 13-та и 14-та хромозома.
Така звучи доста сложно, но ще се опитам да обясня (надявам се вярно) това, което д-р Ковачева ми каза.
Най-вероятно тази транслокация на 13та и 14та хромозома е наследствена; за индивида носител, какъвто съм аз няма проблем, т.е. няма външни белези и проблеми със здравето, единственото му изражение е стерилитет, който се дължи на деленето на хромозомите при образуване на яйцеклетки. Съществуват 6 възможни начина за подобно разделяне - при два от тях, получената яйцеклетка е годна за оплождане и е възможно да се развие нормален ембрион, който обаче ще е балансиран носител (като мен) на тази транслокация. В останалите 4 случаи обаче, яйцеклетката или веднага загива, или ако бъде оплодена не може да се развие правилно и отново загива, предизвиквайки ранен спонтанен аборт. При едва 1-2% от подобни "дефектни" яйцеклетки може да се износи дете, но то ще е с толкова тежки увреждания, че би загинало няколко дни след раждането.
Д-р Ковачева като ми видя физиономията след тази новина се опита да ме окуражи, че все пак има надежда да се получи и че още не сме изчерпали всички възможности (а именно да опитваме още известно време по естествен път, надявайки се, че в някой от циклите ще улучим годна яйцеклетка, или да опитаме с ин витро), но все пак ми каза, че трябва и да започнем да мислим за варианта осиновяване...
В момента не мога да мисля логично и сигурно всичко тук звучи объркано, но то е защото се чувствам като попаднала във водовъртеж, който ме тегли надолу...

Предстои ми да си уговоря час при док, за да го "изненадам" с "добрите" новини  :?.
Намерихме нашето синче.
*
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #23 -: Юли 18, 2006, 10:21:45 am »
Мила Peti_pati,
несъмнено това е много сериозна причина и ми иска  се да те успокоя по някакъв начин, защото и при нас ситуацията е горе-долу същата - кариотипъ на мъжа ми е 47, XXY и няма никакви външни белези или проблеми със здравето (засега), но и най-вероятно не произвежда никакви сперматозоиди. И  ние минахме през ада, осъзнавайки какво ни се случва, но сега, вече по-спокойни, смятаме да тръгнем към донорска инсеминация. И за да не разводнявам темата ти, мисля си дали в твоя случай не може да направите инвитро с донорска яйцеклетка? Желая ти най-вече да се успокоиш и да повярваш, че нещата все пак ще се подредят и ще бъдеш майка...   :bighug:
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #24 -: Юли 18, 2006, 10:54:21 am »
Мила Пете,
Ужасно съжалявам за проблема  :( :( :(.  Но не губи надежда, винаги има вероятност да стане чудото, нали и лекарите не го изключват.
 :bighug: и много силно ви стискам палци  :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: да имате късмет съвсем скоро да попаднете в онези два случая от 6-те, в които яйцеклетката е качествена  yahoo_17 yahoo_17 yahoo_17
 :balk_21:
*
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #25 -: Юли 18, 2006, 11:57:40 am »
Пети, много съжалявам да чуя подобно нещо  :(, но мисля, че не трябва да се отчайваш. Моят съвет е да мислиш практично. Не знам на колко години си и колко можеш да си позволиш да чакаш да се случи забременяване по естествен път, но така или иначе щом надеждата не е голяма идва ред на асистираните технологии. Шансът е в ин витрото, където ще произведеш повече яйцеклетки и все някои от тях ще са годни за оплождане и с добро качество. Аз самата след неуспешния опит миналия месец /изобщо не стигнах до трансфер поради некачествени яйцеклетки/ се реших на класическо ин витро/икси с идеята, че ще произведа все някоя добра яйцеклетка. Така реших, защото не мога да чакам повече да се случи по естествен път. Самите лекари ми казаха, че единствено това е шанса на жените с некачествени яйцеклетки. Пуснала съм изследване на кариотип, но още нямам резултат, нищо чудно да излезе оттам нещо подобно  :(.
Както и да е, Пети, исках само да ти кажа да не се отчайваш и да не си мислиш, че е дошъл края на света. Според мен опитай първо възможностите, които предлага съвременната медицина - нищо чудно това да е твоя шанс.
От все сърце ти желая успех и те прегръщам!
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



*

    peti_pati

  • ****
  • 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #26 -: Юли 18, 2006, 13:26:11 pm »
Divya, Pete и Grace,

Благодаря ви за милите думи и окуражението. :bighug:. Какво ли щях да правя без вас и форума :D.
Divya, желая ви много късмет в предстоящите процедури и дано още от първия път успеете.

Grace, мила четох за ин витрото ти в лятната темичка - много съжалявам :(, но искрено ти желая това да е било мал шанс и резултатите от генетичните да са добри.

Опитвам се да се свържа с лекаря си, но явно програмата му е претоварена - за сега надеждата ми е в него - искам да чуя и от него какви са ни шансовете.
Не съм се отказала от борбата, просто ми е нужно малко време, за да се съвзема от поредния (този път доста силен) удар.
Грейси, през декември ще навърша 30г. Не сме си дали срок за забременяване, но д-р Ковачева ми каза, че горещо препоръчва да е преди 34-тата ми година, защото след това шансовете съвсем намаляват.
Намерихме нашето синче.
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #27 -: Юли 18, 2006, 13:29:09 pm »
Пети_пат, миличка  :bighug:
Имаш много възможности да станеш мама и ти ще бъдеш прекрасна мама!
*
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #28 -: Юли 18, 2006, 16:03:10 pm »
Пети, много съжалявам.
Първо веднага се обади на док на мобилния и поискай да ти даде час за среща. Със сигурност няма да ти откаже. Не разчитай на секретарката, звъни на него.
Мога да ти споделя нещо успокоително, което да обсъдиш с док като се видите. В момента е в преговори за закупуване на апаратура за преимплантационна диагностика. Тя е подходяща точно за случаи като твоя. С нея се изследват клетки, взети от ембриона преди трансфера и може да се избегне трансфера на увредени. Поговори със Стаменов за всички варианти. Сигурна съм, че ще измисли нещо. Важното е, че има шанс, малък, но го има.
Много искам да ти кажа нещо окуражително, да ти вдъхна поне частица надежда и да върна усмивката на лицето ти.
Знам, че се чувстваш срината и не можеш да намериш опора, но ще мине време и пак ще намериш сили за борба. Знам, че това ще е един безкрайно дълъг миг от живота ти, но после радостта от малкото човече, растящо в теб, ще заличи всичко.
Прегръщам те.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

    peti_pati

  • ****
  • 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #29 -: Юли 18, 2006, 17:05:40 pm »
Зайче, :kiss:.

White, не можеш да си представиш колко ме зарадва с новината, че док възнамерява да купи апаратура за предимплантационна диагностика :D. В Плевен ми казаха, че би било добре да се направи такава по време на ин витро, но знаех, че за момента в нашата клиника не правят такава. 
За сега опитите ми да се свържа с док по телефона са неуспешни, но ще продължа да опитвам :D.
Намерихме нашето синче.
*
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #30 -: Юли 18, 2006, 17:12:08 pm »
Пети, търси го около обяд или, ако се наложи, вечер. Опитай да се спазариш със секретарката да ти запише час или просто отиди без такъв.
Радвам се, че ти вдъхнах искрица надежда. Сигурна съм, че ще имаш детенце, всичко е въпрос на време. :bighug:


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #31 -: Юли 19, 2006, 00:34:46 am »
Мила peti_pati,
съжалявам, че така на бърза ръка те попитах за възможността за инвитро с донорска яайцеклетка. Просто ми хрумна като спасение, нищо друго. Надявам се, че не съм те наранила, и без друго сега ти е много трудно! Пожалавам ти НАЙ-ВЕЧЕ да създадеш свои собствени хубави яйцеклетки, които да дадат живот на ТВОЕТО БЕБЧЕ!
*

    adi

  • *****
  • 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #32 -: Юли 19, 2006, 07:44:34 am »
Mila Peti Pati много съжелявам за положението!!!!!По един или друг начин ти ще станеш мама!Сега обаче ти трябва време да преосмислиш нещата и да приемеш положението!Въпреки всичко все пак има надежда!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Пети миличка дано дано ще стискам палци да се получи!!!!!! :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: yahoo_17 :balk_21:
*

    peti_pati

  • ****
  • 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #33 -: Юли 19, 2006, 08:52:40 am »
Divya, мила не се извинявай  :D - тук сме, за да си даваме всякакви съвети. И на мен ми мина през ума тази възможност, но единствения човек, който бих помолила за подобна "услуга" е сестра ми, а най-вероятно тя е носител на същата транслокация :?. За целта обаче трябва и тя да си направи същото изследване.

Adi, благодаря за подкрепата - ти винаги се отзоваваш с приятелско рамо, когато някоя от нас има нужда от кураж  :kiss:.

White, успях да го намеря тази сутрин - ще се видим най-вероятно в събота или неделя. Ще се радвам и някой път с теб да се запознаем на живо :D.
Намерихме нашето синче.
*

    rally_g

  • ****
  • 959
  • Искам да бъда добра!
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #34 -: Юли 19, 2006, 10:37:16 am »
Петенце, мила, съжалявам за това, през което преминаваш, но погледни го от хубавата страна - сега вече знаеш къде и в какво е проблема и съответно ще съсредоточиш чрез док всички сили на съвместната борба именно в тази посока. Сигурна съм, че ще си имате детенце, от някоя/някои от онези пълноценни яйцеклетчици, които образуваш.
Писах ти на лични,  :balk_21: :balk_21: :balk_21:
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #35 -: Юли 24, 2006, 17:52:29 pm »
Петя, съжалявам мила за проблемите. А как се унаследява този проблем, има ли значение полът?

Все пак, имате толкова възможни пътища пред вас:
Ин-витро (според мен си струва да се опита);
Ин-витро с предимплатанционна диагностика (поинтересувай се, може в някоя друга клиника да го правят, може и в чужбина, ако финансовите условия са поносими - по форумите много си пишат за такава диагностика);
Ин-витро с донорска яйцеклетка - изглежда малко сложно, но защо да не се обмисли;
Документи за осиновяване, може и докато правите някое от първите три.

Ето, имате доста възможности и някой от тях със сигурност ще ви направи родители :D
Благодаря ти, Бени!







*

    peti_pati

  • ****
  • 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #36 -: Юли 25, 2006, 08:40:59 am »
Благодаря ти за подкремата мила Фреши :D.
Ще ти пиша първо тук, а после на лични, защото искам да споделя с всички информацията, която имам за Роберстоновата транслокация.


Всеки човешки организъм има 46 хромозоми, разделени в 23 хромозомни двойки. 22 от тези двойки са т.нар автозоми (autosomes), а останалата 1 двойка са т.нар хромозоми на пола (sex chromosomes) известни като X и Y.
Когато клетките се делят за образуване на нови такива (напр. яйцеклетки и сперматозоиди), то те получават по една хромозома от всяка хромозомна двойка. При съединяването на яйциклетка и сперматозоид при оплождане, бебето ще има отново 46 хромозоми в клетките си, наследявайки 23 от единия и 23 от другия родител.

Робертсоновата транслокация е често срещана форма на хромозомно пренареждане, което се получава между 5 човешки хромозомни двойки, а именно 13та, 14та, 15та, 21ва и 22ра. Тези транслокации се наричат също  и транслокация на цялата ръка (arm) или транслокация при сливане на центромера. (центромер е мястото, където хромозомите се захващат за нишката на ДНК). В този случай индивида-носител има 45 хромозоми.


Робертсовона транслокация на 13та и 14та хромозома (какъвто е моя случай) е най-често срещания вид. Изследвания сочат, че 1 на1000 души е носител. Балансираното носителство на Робертсовона транслокация (каквато е при мене) не води до здравословни проблеми при носителя и няма никакви външни признаци, тъй като при него не липсва никаква съществена генетична информация.

Основния риск за изхода на бременност при такава транслокация е:
1) бременност, която да достигне до края на термина с тризомия 13 – това е значително малък риск – по-малко от 1% или дори по-малко от 0.5%.
2) втора възможност, която е още по-малко вероятна е ембриона да има две копия на 14та хромозома. Има само няколко докладвани такива случаи, които се описват с необичайни черти и забавяне в развитието.
3) риско то ранен спонтанен аборт – 30-40%;


При тази транслокация съществуват 6 начина на деление на хромозомите при образуване на нова яйцеклетка/сперматозоид:

1.  Новата клетка е носител само на транслокацията – това е балансирано носителство без липсващ или допълнителен материал.
2.  Новата клетка има нормална 13 и нормална 14 хромозома – липсва транслокация
3.  Новата клетка е носител на транслокацията И на нормална 13та хромозома – прекалено много материал от 13та хромозома (т.е. тризомия)
4.  Новата клетка е носител на транслокацията И на нормална 14та хромозома – прекалено много материал от 14та хромозома (т.е. тризомия)
5.  Новата клетка е носител само на нормалната 13та хромозома и липсва 14та
6.  Новата клетка е носител само на нормалната 14та хромозома и липсва 13та.

Нормална бременност може да се получи само при първите два случая.

Не претендирам, че съм превела с точни научни термини текста, но се надявам да дава яснота по въпроса. :D
Намерихме нашето синче.
*

    adi

  • *****
  • 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #37 -: Юли 25, 2006, 22:38:29 pm »
Пети Пати миличка понякога стават чудеса и то в момент в кой то няй малко очакваме! :bighug:
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #38 -: Юли 26, 2006, 10:15:44 am »
Петенце, силно ще ви стискам палци скоро да имаш яйцеклетка от първите два случая  :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: yahoo_17 yahoo_17 yahoo_17 Все пак 2 от 6 си е 1/3 шанс, което не е малко  :bighug: и вярвам, че чудото ще ви се случи  :balk_21:
*

    Danidan

  • *****
  • 1209
  • творец- щурец с малко щурче
Re: Проблемите на Peti_pati
« Отговор #39 -: Юли 26, 2006, 14:00:12 pm »
И аз стискам, миличка!!!Чудеса стават всеки ден, дано ти си късметлийката!!!
 yahoo_17 yahoo_17 yahoo_17 :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: