0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
аз съм давала ягоди, страшно много й харесаха, даже поради четенето в този форум се притеснявах, че понякога яде доста (в смисъл  повече от една-две) и се криех от нея, но пък около мен децата си хапваха и досега от 10-12 деца нито едно дори не се е обринало. като питах един педиатър (татко на едно от другите ягоди-ядящи бебета) каза, ако има алергия ще се появи с обрив локално около устата. череши още не съм давала, но и това ще стане съвсем скоро.

с риск да скочите срещу мен - вчера ади хапна торта, че я заварих и с шоколадово пате в устата и нямаше никаква реакция - нито полудя, че много сладко и вкусно, нито се разбесня от мита за захарта, която вдига енергията на децата, нищо. дали ние не се шашкаме малко излишно?
*
Принципно и Митко никога не е "пощръклявал"от шоколад.Идеята според мен е,че тази захар не е толкова нужна и в никакъв случай не е добре да се прекалява.Иначе че хапнало малко-голяма работа. :)

*
Дадох пресни домашни череши като сок и пасирани без външната ципа, когато Никола беше на 6 месеца миналата година. Нямаше проблем. Ягоди пробвах сега  от пазара, но детето не ги хареса, може би заради семчиците.
И аз съм давала да опита разни вредни храни, не мога да му откажа като поиска :oops: в повечето случаи не му харесва.
Напоследък  се старая да не ме вижда като ям боклуци.
*
И аз избягвам да ме вижда да ям боклуци, даже гледам и да не ям де  :oops: череши дадох преди седмица, но парченце да пробва не ги одобри особено даже после ми отказа. Ягоди смятам догодина, от градината са, но то освен пестициди има и алергия и мисля, че ако изчакам няма да е болка за умиране  :D
Шоколад няма да дам скоро, преди няколко месеца давах една каша с 26% захар  8O ми пощръкля си детето, ама майка му да беше чела преди да дава   :lol:
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Елена, мисля че това за захрта не е от едно малко парченце. Но е вярно за пощръкляването. Ивана например пощръкляваше от сладко - веднъж и бяха дали в градината някакви кексчета със захаросан тоипинг отгоре и после да видиш наше чудо, не искаше да ляга, местеше столове из къши и легна с 3 часа по-късно. После пак така като и дадоха втори път и се отрази, но по-малко, а сега от малко не и пречи. Вероятно се свиква.

Ягоди давам и на двете. Андреа днес изяде една съвсем самичка, нищо че още е само с два зъба отдолу.


  
*
Ягодите може да ги "обелите" преди това с ножче. Череши дадох на около 11месеца - проблем никакъв - обожават череши. Ягоди дадох за първи път на 2г - домашни градински -само по 1-2 бройки - резултат обрив от глава до пети. Преди 2 дни дадох отново домашни (не бях давала 2 години) - по 1-2 белени - няма реакция, ще пробвам с небелени тези дни да видя как ще е.
Шоколад... с 1 парченце и... тъмни кръгове под очите и зачервени лица. Ериуса оправи положението и с шоколада до тук (това става преди 5месеца по Коледа). Въобще не се крия, те просто си знаят какво е за тях и какво не е. Не мисля, че криенето е решаване на проблема, защото каквото видят това правят, сега ако се крия, утре те ще се скрият, а аз предпочитам да виждам какво става, нищо че те си приказват, че "мама вижда и през стените"  :lol: Може да се случи дебела стена и да изтърва положението  :lol:
*

    silvanchence

  • *****
  • 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
След като се въведе жълтъка, колко време е хубаво да се изчака с въвеждане на месото?

През колко дни въвеждате различните меса?

Някъде четох, че е хубаво да се започне с пуйка, заек и после пиле, нататък телешко и риба, и било хубаво да се въвеждат през 20 дни различните видове.
[/url[url=http://bg-mamma.com]


Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Захранване и хранене на нашите дългоочак&
« Отговор #507 -: Май 28, 2012, 10:21:54 am »
Искам само да кажа, че противно на популярното в този форум мнение, че колкото по-късно дадеш нещо, толкова по-малко е вероятно да имат алергия, всъщност е точно обратното. След като се мине една възраст, изчакването зпаочва да води до повече проблеми, от колкото ползи. Типичен пример е глутена - неговото въвеждане води до проблеми ако е прекалено рано, но също и ако е прекалено късно. Непрекъснато се дават съвети, че с това да се изчакало не знам колко време, с онова не знам колко време.. съжалявам, но това просто не е вярно. Няма храна, за която да трябва да се чака след 6 месеца заради алергии. С млякото се чака да се мине на него до годинка заради хранителните вещества и с меда заради (малка) вероятност от ботулизъм. Няма нещо, с която се чака заради алергии. Ако все пак има алергия, изчакването с един месец няма да промени нищо.   Най-важното обаче е, че  прекалено късното въвеждане на храни дори води до алергии. Ето тук може да прочетете директно от извора : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19969611 или преразказано на по-нормален език http://www.reuters.com/article/2009/12/08/us-allergy-risk-idUSTRE5B75F120091208
« Последна редакция: Май 28, 2012, 10:29:13 am от Bobbie »


  
*
Боби, извинявай, но за алергиите предпочитам да слушам нашата алерголожка, отколкото теб, а и наблюдавам и децата си все пак  :wink:
Ти на твоите, каквото искаш си им давай на 6 месеца, но на мен съвети не давай. Има една приказка "питай патило", та да не ти идва на главата, това което аз виждам с очите си.
За мен изчакването е правилния начин при храни алергени и при деца склонни към алергии (наследствена обусловеност).
*
силванче аз не съм чакала по 20 дни с месата, захранвах ги като другите храни. Жълтъка го въведох след месото. Не с някаква конкретна цел просто аз не го обичам и хич не ми се занимава днес една трошица утре две. Въведох го към 10м и постепенно в храни започнах да давам и белтък примерно в питка, баница или козунак. Още не съм давала риба и нея не я долюбвам, а и моя мъж обича само скумрия, но ще започнем скоро да я даваме.
Ягоди и мед просто не ми се струват подходящи още. Пък аз като след 20-тата си година започнах да ям неща като авокадо, папая, кокос и манго да не да съм алергична. Нищо им няма ако се изчака си мисля.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Захранване и хранене на нашите дългоочак&
« Отговор #510 -: Май 29, 2012, 00:44:09 am »
Боби, извинявай, но за алергиите предпочитам да слушам нашата алерголожка, отколкото теб, а и наблюдавам и децата си все пак  :wink:
Ти на твоите, каквото искаш си им давай на 6 месеца, но на мен съвети не давай. Има една приказка "питай патило", та да не ти идва на главата, това което аз виждам с очите си.
За мен изчакването е правилния начин при храни алергени и при деца склонни към алергии (наследствена обусловеност).
Честно казано на мен ми е вся тая ти какво правиш с децата си и какво за теб е най-правилно. Написаното не е предназначено за теб, така че няма нужда да ми обясняваш товята лична ситуация и мнение.  Това е една материя, с която никой не е наясно, включително и твоята алерголожка и аз просто излагам последните разбирания по въпроса, без да давам лично мнение ( за разлика от теб), така че всеки да може да вземе информирано решение.
 Колкото до възрастта 6 месеца, това е официалното становище на педиатричната асоциация в САЩ, така че ако имаш проблем с това, оспорвай си го с тях, щом смяташ, че си по-капацитет по въпроса, а не с мен, която просто препредава информацията. Това ти го припомням през няколко месеца, време е вече да престанеш да го изкарваш, все едно е мое мнение.


  
*
Боби, ако обичаш не прави квалификации, колко разбира моята алерголожка, защото нито я познаваш, нито и знаеш способностите. Ти не си най-осведомената на този свят. Престани да изкарваш всички некадърници, щом не мислят като теб. А и сама си противоречиш, уж материята не е ясна на никого, пък все на някого му е ясна...
И аз това правя - информирам, защото имам опит. 6 месеца е възрастта от която може да се започне захранване, а не да се набута на детето всичко в устата. Ти май забравяш, че точно твоето дете направи алергия около годинката.
Все си най-компетентна, другите не могат да имат мнение или да са чели нещо. Що си мислиш, че 4 години съм спала и не съм прочела нищо по въпроса. По всеки въпрос могат да се постнат линкове за съвсем крайни гледни точки на специалисти. Но аз не пращам хората да четат, а им отговарям от ОПИТ. Това е важното, иначе нямаше да го има този форум и всеки да си споделя опита.
Моля, не ми отговаряй, приключвам разговорите с теб.
*
Виждам обрив по челото и под гърдите, виждам т.е. не е зачервен много ситни пъпчици може би като грапавина ще стоят дали това е алергия? Сенки под очите на мен редовно ми се привиждат, педиатъра казва, че е нормално(то на него вс. му е нормално като става дума за направления).
*
М-и, доколкото аз съм чела и говорила с лекари сенките под очите са симптом или за нисък хемоглобин, или за повишени кръвни показатели за алергии. С една кръвна картина и диференциално броене ще разбереш дали става въпрос за едно от двете.
А обрива - наблюдаваш, за да разбереш какво е - може да е от претопляне, материи на дрехи/шапки, запотяване, прах за пране и алергия към храна или нещо в допир.
*
Мерси Мими, след десетина дни ще правим изследванията за годинка, на 6м Хгб му беше добър, а той редовно си е така. Вчера се поти, като при всяко пътуване, а ние сме постоянно в движение, дано е от това. Иначе дрехи купувам само памук, простотии че детето ми е все с "трикотаж" облечено не слушам, да е модерен и с полиестер не ми е по вкуса, а препарати не съм сменяла.
Наблюдавам, но нямам идея как изглежда алергичен обрив, но не е имало пламване, не е по бузи или около устата, по корема няма.
*
И ние сме с добър хемоглобин (на 3 месеца правим изследвания), но при диф.броене сме със завишени показатели за алергии, пусни и такова, щом ще правите изсл.
Възможно е от изпотяването да са пъпките, при алергична реакция обикновенно при нас се получава зачервяване на различни места по тялото - по слабините, корема, сгъвки на крака, ръце, дори последния път и дланите се изринаха на Дани.
Изпотяването лятото овладявам като ги пудря често с бебешка пудра за тяло (по съвет на д-р Бърди). Можеш да пробваш, пудрата обира влагата и доста по-рядко се получава обрив от изпотяване.
*

    бина

  • ****
  • 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
Простете за невежеството,но какво е диференциално броене :ask:

Мими вие каква пудра се ползвате
*
Възможно е от изпотяването да са пъпките, при алергична реакция обикновенно при нас се получава зачервяване на различни места по тялото - по слабините, корема, сгъвки на крака, ръце, дори последния път и дланите се изринаха на Дани.
Безразборно ли се появяват пъпките при изпотяване (и съответно - алергична реакция)? Ако например има обрив под едната мишница, но не и под другата, и тук там по телцето - дали е изпотяване или алергия?

Мими, как слагаш пудрата - по местата където детето се поти (гушка, сгъвки на крака, ръце и тн)?


*
vaci по-скоро е от  изпотяване, а пудрата по сгъвките се слага най-вече-те се потят първи.
мими ще питам педиатъра за ДКК, ако ми философства ще му кажа, че ще я платя, че резултатите ги носят направо при него и няма как да ги видя без да ми ги даде или да го боцкат два пъти.