0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #20 -: Април 12, 2010, 22:57:09 pm »
офф, най- ме е яд така като стане ... пиша, пиша, в един прекрасен момент натискам esc и цялото съобщение изчезва. та сега съвсем накратко - опитай да създадеш ритуали преди сън. например - събличаш я по голо дупе, да потича 10 - 15 мин (за всяко дете е удоволствие), после банята, игра с водата, обличане, лягане заедно, мляко, книжки (ако има интерес), после започваш да я подготвяш, че гасиш лампата, повтаряйки лека нощ, гасиш лампата, гушкане и с малко късмет заспиване ... зависи от детето, може бързо да се увлече и да свикне с ритуалите, колкото са й по- интересни, толкова по- голям шанс имаш да чака с нетърпение времето за сън. като започнах работа настана лек ад у нас нощем. първо не искаше да заспива, по час - два се проточваше целия период от подготовката за сън до заспиването (до главата й седят около 5 - 6 оборотни книжки, изчитали сме ги по няколко пъти докато се умори). след като заспи, се започваше будене с рев през половин час, ако не ни усети - лошо ... изгради си навик да се буди към 4 - 5часа, наспана, с рев, защото иска да стане, а на нас ни се спи и се опиваме да я "придумаме" да поспи още малко. след като безуспешно съм давала мляко, пяла съм песнички, гушкала съм я, галене по гърба, корема, накрая ставам и отиваме да играем в другата стая, поне мъжа ми да се наспи, на другата вечер се сменяме. този период беше ужасен, безсънието смазва направо. лека полека свикна, чака да я съблечем, да се потъркаля по леглото гола, после играта в банята - все интересни неща, докато накрая разбра и че трябва да се спи. сега кощарата й е долепена до спалнята ни, махнахме преградата. нощем като се събуди се изкатерва по мен, ляга си м/у двама ни с татко й и си доспива. сега е на годинка и осем (почти) месеца, от около 2 седмици разбра, че като лягаме, трябва и да спим. идеята да я държа будна денем, за да спи нощем, имаше обратен ефект - изнервя се, превъзбужда се и става по- зле.
ще го израсте, но дотогава ... опитай с тези "ритуали" преди сън, дано помогнат. късмет!
*

    _Elfita_

  • ****
  • 673
  • Няма невъзможни неща!
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #21 -: Април 14, 2010, 10:20:27 am »
iliyanas, направо ми се изправи косата.Аз не мога да помогна много, защото нямам толкова опит, мога само да споделя, че е хубаво да има ритуали преди заспиване, с предметите за гушкане не съм много съгласна, че ако го забравиш ще има голям рев.Имам прятелка на която детето ставаше през 15 минути до 2 годинка и половина, с мъжа и ставаха на смени, единия до 3 часа, другия след  това до сутринта.Да не разрешаваш да спи през деня винаги при нас има обратен ефект - ако не си вземе втория сън около 16:00-18:00 часа, заспива в 20:00, спи 1 час и после игра до 00:00ч.
Надявам се бързо да израстете този перод, а иначе нека да е палаво детето, няма да седне да бродитра я :wink:.Иначе легне ли през деня лягай и ти, аз ако мога спя с него, пък къщата чака.По-добре да си по-спокойна, детето ще усети ако си изнервена и притеснена.
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #22 -: Април 14, 2010, 16:37:56 pm »
Мойта Катерица няма много проблеми със съня (да чукна на дърво) и все пак да кажа и аз, какво правим ние.
Незнам може и да не съм права, но аз обичам да има ред, много щателно обяснявам всеки път, че като се храним се храним, като играем си играем, и когато е време за сън си е време за сън. Вярно е, че са малки и не винаги разбират (Кате е на 1г. и 4м.) Имали сме случаи да се събужда сред нощ (12часа) и да скача да си играе, последния път ни държа до към 3, след това ние се изнесохме в хола, а тя остана сама в спалнята и си заспа по някое време. На следващата нощ спахме отделно от нея, усетих, че като не ни вижда пък не се заиграва, а само мрънка леко и после пак си заспива.
По книгите съм чела, че за децата е важно да бъдат спокойни, атмосферата преди заспиване и ритуалите за тях са много важни, карат ги да се отпускат и да заспят по-спокойно. Да не би да сте напрегнати в семейството, децата са като локатори - вендага усещат и най-малкото нервно напрежение. Кате усеща, че очакваме гости ден преди да дойдат. Пробвайте с приказки, макар че аз съм опитвала с Кат, вместо да заспива се заиграва повече. Но пък монотонното тананикане я убива направо :) така да се каже. Гушкам притискам към мен, за да се успокои да спре да нервничи, че иначе няма заспиване. И последно - тоя сън час час и половина след седем вечерта :( пробвайте да го преместите например, най-късно 6 да е станала. КАте като спи след 5 става непоносима :( вършее до късните часове, мрънка непрекъснато за нещо, всеки път като й забраниш нещо се разревава неистово и се изнервяме взаимно и тя и аз. Тя е само с един сън, понякога сутрин като стане раничко, започва да си гушка мечоците за сън още към 10-11, но се опитвам тактично да я удържам до към 12-13ч. иначе прави два съня, което води неизбежно до твойта ситуация.
Така че противно на педиатърката ти, аз бих те посъветвала да опиташ да наложиш ти някакво подобие на режим, за да може да влезете в релси и ти и тя, защото иначе става много тежко и изнервено положението. Но за целта е нужна твърда ръка и много търпение, иначе всичко ще се провали. Опитай седмица да преместиш късното спане в по-ранен час, а дори и да направиш един дневен сън не повече от 4 часа. Може пръвоначално да е нервозна и да се сърди, но все пак си мисля че е редно детето да има режим и да си му вървят нещата в някакъв ред. Поне навсякъде по книгите така съм чела. Преди заспиване ще подкрепя другите момичета - някаква последователност, която да й покаже че ще се оправяте да спите. Ако не иска да заспи без теб- лягайте заедно, но задължително през нощта. Гушкайте се, пей й песнички, аз до някое време пеех "Зайченцето бяло", но сега тананикам нещо напълно неопределено и повтарящо се монотонно. Спирайте игрите поне половин час преди часа за сън. Много е важно да има време да се успокои. Приглушена или отсъстваща светлина в стаята, никакви шумове и много спокойствие и за теб и за таткото и за нея. Никакъв шоколад, никакви възбуждащи храни(какао или сладки разни) предполагам че не даваш, и все пак да си кажа. Аз пробвах да дам на Кате кашата на милупа, която е препоръчана даже след 10м. мисля - шоколадова, освен че се изрина стана неузнаваема - игри, превъзбуда, така че всички тия неща вън от менюто.
Това мога да дам аз като съвет. Ако никнат зъбки, потърси лекарство за успокоение на венците. Но наистина опитай ти да наложиш режим.
Пак казвам, че и аз съм любител на подредените неща - нещо като Монк, или Моника (от Приятели), но в малко по-лек вариант :) хихи. Дано да влезете в релси, успех!
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #23 -: Април 16, 2010, 01:11:31 am »
Вчера попаднах на темата и мислех какво да напиша.. само мога да предположа колко е тежка ситуацията със системното недоспиване, умора, изтощение.. Освен, че трябва да се грижим за децата ни, те имат нужда и от здрави и пълноценни родители..
Повечето неща, които исках да предложа са написани. Пак искам да обърна внимания на режима на детето - колкото и банално да звучи, старомодно или като преписано от някоя дебела книга - за децата е добре да имат режим, последователност, рутина, да знаят какво предстои, какво следва по едно и също време всеки ден. На пример - закуска, игра, разходка, обяд, сън,следобедна закуска, игра, вечеря, баня, сън.. Дневния сън да не продължава по-късно от 5-6ч вечерта, излизанията ги съгласувайте с времето за сън. Ритуалите преди лягане са задължителни, под формата на 'тиха игра', успокояване, по-продължителна баня (предполагам, че е удоволстивие времето там), подготовка за сън, много гушкане..
За храната - никакво сладки или тежки и храни през втората част от деня.
Всички тези малки неща би трябвало да дадат някакъв ефект и при твоята госпожица.
Дано нещата скоро се нормализират. И да, зъбоникненето е труден период..
(Дъщеря ми на 14 месеца имаше вече 16 зъба).
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #24 -: Април 18, 2010, 03:36:25 am »
Ами пробвах всичко.По-лошо стана,по-добре все още не.Значи сега заспиваме между 20 и 22 часа и 4 часа по-късно се събуждаме и викаме и крещим и се гоним и тка до 7,30-8 сутринта.После си лягаме за още около 4 -5 часа и това е.Вчера получихме едни хомеопатични капки за бебета с проблематично заспиване-ще пробваме и с тях.Казват че не причинявали зависимост и препоръчват да се ползват поне месец.АЗ ще ги пробвам 1 седмица,ако й действат за това време ще ги спра-надявам се за 1 седмица с тяхна помощ да влезне в нормален режим.
*
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #25 -: Април 18, 2010, 08:21:37 am »
iliyanas,според мен са ти казали 1 месец поне,защото хомеопатията не започва да действа толкова бързо.При нея трябва натрупване.Успех!!!

*
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #26 -: Април 18, 2010, 13:30:59 pm »
всъщност хомеопатията действа бързо, вярно с натрупване, но е на принципа на антибиотика - трябва да се мине целия курс на лечение, не да се прекъсва при подобрение. ако е коректното лечение, до седмица трябва да има някакъв резултат и в такъв случай си изкарай цялото лечение. късмет, iliyanas, дано има ефект, аз съм доволна от хомеопатията, макар и за лечение при други оплаквания.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #27 -: Април 18, 2010, 15:48:20 pm »
Илияна, а пробвала ли си когато е уморена и си личи, че вече почва да се изнервя, да я качиш на колата и да я приспиш така? При нас това понякога действа безумно бързо и даже сега и двамата понякога така се приспиват. Случвало се е да са изнервени, да ги натоварим да се возят и да поспят.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #28 -: Април 18, 2010, 17:13:54 pm »
Ами пробвах всичко.По-лошо стана,по-добре все още не.Значи сега заспиваме между 20 и 22 часа и 4 часа по-късно се събуждаме и викаме и крещим и се гоним и тка до 7,30-8 сутринта.После си лягаме за още около 4 -5 часа и това е.Вчера получихме едни хомеопатични капки за бебета с проблематично заспиване-ще пробваме и с тях.Казват че не причинявали зависимост и препоръчват да се ползват поне месец.АЗ ще ги пробвам 1 седмица,ако й действат за това време ще ги спра-надявам се за 1 седмица с тяхна помощ да влезне в нормален режим.

Илианче, кажи ми моля те, какви са тези хомеопатични капки.

Как се казават? Лекар ли ви ги предписа или мога свободно да си ги купя от аптеката?
Моето диване, което е доста по-голямо, от известно време влезе също в период на нощно будене и будуване. По 1 час разказвам приказки и се разправям с нея докато заспи :(. Нещо нервите ми не го понасят напоследък :)


Гане, как да ги разкарваме с колата бе жена :D Посред нощ ли. За през деня става, ама тя е писала, че детето нощно време не спи.

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #29 -: Април 18, 2010, 18:08:56 pm »
А, Бени, става става, и нощем сме го правили с Алекс. Аз затова го и предлагам.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #30 -: Април 18, 2010, 23:46:37 pm »
iliyanas, разбирам те прекрасно.
И моето малко бясче заспива трудно. Около 1 час и половина я приспивам през деня и през нощта. Накрая й се скарвам, тя се разплаква и така със сълзи на очи заспива, а на мен ми става кофти, че съм я разплакала. Като количество сън мисля, че спи достатъчно, но само да заспи :) Никакви ритуали не действат :), не помага гушкане, изморяване и тичане по градинките. Точно когато трябва да се спи тя започва да беснее и така издържа много дълго, много често не спи на обяд и вечерта пак заспива трудно. Преди 12 часа нощем почти не успявам да я приспя, независимо в колко я слагам.
А на събуждането посред нощ противодействам с мляко ;) Тя заспива в 12 и в 3 ( 4, 5, или 6) се събужда, имахме доста дълъг период, когато пусках приспивни музики, пеехме, танцувахме до 8 часа, тя съвсем се разсъняваше, сега почти на тъмно й правя мляко, тя се опитва да ме заведе до компютъра да й пускам музика ;) но аз не се давам, изпива млякото и почти веднага заспива.
Имам наблюдения, че децата, които си хапват добре и са сити спят по-спокойно и заспиват във въздуха :) Диляна не е от ящните и с това си обяснявам събужданията посред нощ.
Иначе и мъжът ми я разхожда в 12 часа посред нощ :) познайте в колко заспива после.
*

    _Elfita_

  • ****
  • 673
  • Няма невъзможни неща!
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #31 -: Април 19, 2010, 00:05:49 am »
Гане, как да ги разкарваме с колата бе жена :D Посред нощ ли. За през деня става, ама тя е писала, че детето нощно време не спи.
Мда, сега и аз се сетих за едни познати миналото лято ми разказваха как посред нощ палили колата и обикаляли квартала,защото иначе не се издържало.
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #32 -: Април 20, 2010, 11:35:34 am »
Тия които ги ползваме са доста скъпи и ще отнеме доста време докато стигнат до вас.Затова ти препоръчвам от капките на Бах.Те си имат специални за безсъние.Успех и да не забравиш да споделиш как са Ви подействали.
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #33 -: Април 20, 2010, 11:53:19 am »
Тия които ги ползваме са доста скъпи и ще отнеме доста време докато стигнат до вас.Затова ти препоръчвам от капките на Бах.Те си имат специални за безсъние.Успех и да не забравиш да споделиш как са Ви подействали.

Ние също сме в немско бе госпожа :). Даже сме си говорили преди години по тел.
Затова питах как се казват.

Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #34 -: Април 21, 2010, 01:54:22 am »
Ние също сме в немско бе госпожа :). Даже сме си говорили преди години по тел.
Затова питах как се казват.
Знам бе мила.Слава богу паметта ми все още не ми е изневерила.Много бих искала да съм в Германия отново,но уви в сащ сме :?
Добре сега ще ти дам линка от който ги взехме,а ти ако се поразтърсиш можеш да ги намериш и на други места а може и по-евтино.
http://www.nativeremedies.com/products/serenitejr-childrens-natural-sleep-aid.html

 На нас ни действат поне в едно отношение,че спря да се буди посред нощ.Около 40-45 минути след като ги приела заспива.Но преди това преминаваме през период на беснеене и дивеене-това е нейният начин да се бори със съня.

От същата фирма и други,които са одобрени от фармацевтичната организация в сащ?(за сетен път се убеждавам че американците са ненормални)-но предивикват кошмари,затова не ти ги препоръчвам.Давам ти линка за да ги знаеш и избегнеш:

http://www.nativeremedies.com/products/childrens-sleep-aid-baddreamsprinkles.html
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #35 -: Май 09, 2010, 22:27:50 pm »
Да Ви се похваляяяя.
Давах й капките 13 дена и вече близо седмица заспиваме между 22 и 23 часа и ставаме сутрин между 9 и 10,30ч.
Следобед пак си вземаме дрямките по около 1,30-2 часа,но след това вече е благодат.
 Успех на всички майки със сходният проблем.
*
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #36 -: Май 09, 2010, 23:07:41 pm »
Те направо чудодейни тези капки.
Браво, че сънят на девойката се е нормализирал, че направо ми настръхна косата, като четох първия постинг.

*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #37 -: Май 09, 2010, 23:07:53 pm »
Ами пробвах всичко.По-лошо стана,по-добре все още не.Значи сега заспиваме между 20 и 22 часа и 4 часа по-късно се събуждаме и викаме и крещим и се гоним и тка до 7,30-8 сутринта.После си лягаме за още около 4 -5 часа и това е.Вчера получихме едни хомеопатични капки за бебета с проблематично заспиване-ще пробваме и с тях.Казват че не причинявали зависимост и препоръчват да се ползват поне месец.АЗ ще ги пробвам 1 седмица,ако й действат за това време ще ги спра-надявам се за 1 седмица с тяхна помощ да влезне в нормален режим.
Може на детето ти не му стигна вечерната дажба храна . При хипогеклимия изпадат в нещо като бяс и не щат да спят - от опит.   Върни си към едно хранене плюс.
Ако си фен на разни хомеопатични и други окачествени като безвредни неща  - Долче Нанна на Бейби Кучело /дъщерна фирма на Чико/ - билкови ектракти без спирт. Действа.

За Тамарините изказвания - имам думи, но няма да ги напиша, отдавна съм спряла да й обръщам внимание.
*

    minim

  • ***
  • 460
  • Сбъдната мечта !
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #38 -: Май 13, 2010, 23:19:50 pm »
Долче Нанна на Бейби Кучело  - от къде може да се купи това "чудо" ?
*

    elma

  • *****
  • 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
« Отговор #39 -: Май 15, 2010, 08:07:00 am »
illiyanas, за съжаление аз съвет за това, как да помогнем на бебенце да спи нормално не мога да дам, но мога да споделя, това което изживях аз с Виктория, кажи речи до навършване на една година, че даже до година и 2 месеца.
Още с раждането си тя просто НЕ спеше. Няма ден, няма нощ, няма жажда, няма глад....то колики ли бяха, чудо ли беше....после пък зъбки уж....все да е било нещо. Така обаче и не се разбра. Опитвала съм какво ли не. Променяла съм многократно храненето, давах чайчета - лайка, маточина...давах хомеопатични за сън, за зъбки...и куп други подействали при някои деца методи. При нея обаче нищо. Това бебе през първите си 2 месеца от живота спеше макс до 5часа на денонощие - сумарно. Имаше сенки под очите, беше страшно. Консултирам се тук, там, с един, с втори педиатър...колики. После пък уж започна да спи нощем. Била съм щастлива, когато съм дремвала за час непробудно. Повечето нощи сме се носили през 15 до 30 минути. Както и ти казваш, приличах на чучоло. По цял ден стоях с пижама вкъщи :D Ако ми оставаха 10-ина минути да легна...между изцежданията, то другото не ми стигаше :D
Мислех, че това дете никога няма да започне да спи. Когато ми казваха "Спокойно, ще видиш..." - не вярвах. Обаче детето наистина се промени. Сега спи. Събужда се, разбира се...но като се успокои и осъзнае, че е нощ, си заспива пак.
Надявам се, въпреки че не мога да помогна, поне да те успокоя, че нещата ще се оправят, ще видиш :)

Нека ако може някой да помага да го стори. Не отказвай помощ.
Аз отказвах, чувствах го сякаш предавам детето си.
Глупаво, но тогава така приемах нещата...