www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Нашите дългоочаквани деца => Темата е започната от: iliyanas в Април 11, 2010, 19:22:24 pm

Титла: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: iliyanas в Април 11, 2010, 19:22:24 pm
Накратко:близо 8 години бях на бромкриптин,парлодел и достинекс заради високия пролактин.Забременях,спрях достинекса в 4 г.с.,имах много здравословни проблеми(които никога не съм имала преди бременността),развих гестационен диабет,като кръвната м захар се нормализира около 8мия месец след като родих.
 Малката откакто се е родила не е заспивала преди 2часа сутринта.Сега й никнат кътните зъби и е жив ад под небето.Заспива около 5-6 часа сутринта,събужда се около 10 часа яде,беснее около 2 часа и после си взема останалите 4 часа нормален сън.Събужда се около 13,30 часа и се почва лудото препускане из къщата до около 19 часа-тогава спи около 1-1 1/2 часа.И оттам вече няма умора до 5 сутринта.Аз ако имам 6 часа сън на ден (разпокъсано)викам ура.Нощите са ми превърнати в дни,но дните ми не са нощи за съжаление.
Не знам още колко време ще мога да издържа на този луд режим-това са вече 16 месеца -нямам сън преди 2,30-3 часа сутринта,а сега преди 6-6,30.Нямам време да ям,защото непрекъснато трябва да тичам след нея-катери се по фотьойли и дивани,научи се да сваля предпазителите от контактите,събаря всичко което е на височина една нейна ръка над ръста й-абе луда работа.излизаме с нея навън да играе,да изразходи малко енергия,но няма шанс.Колкото повече бяга ,толкова по се зарежда с енергия.Няма умора и това е.Не знам що за чудо е това.Това наказание ли е за мен затова че толкова много исках да имам дете?
 Откакто навърши една година не може да спи сама-събужда се на всеки 2 часа да провери дали има някой при нея в стаята и ако няма рев до посиняване и получаване на тикове.Мъжа ми става сутрин рано за работа и затова ме изпрати да спа с малката в една стая.
 Аз зазлявам с всеки изминал ден-откакто се е родила съм свалила 18 кг-по време на бременността наддадох само 5кг.Последните 3 месеца започнах да развивам разширени вени на ръцете ,от 2 седмици захарта ми започна отново застрашително да се покачва ,да не говорим,че в лицето заприличвам на 60 годишна(майка ми изглежда много по-добре от мен).Утре малката ще порансе и ще има дете ,а аз няма да мога да й помогна,защото ще съм пълна разруха.Моля ви кажете ми,как да я науча да спи в нормално време?Говорих с педиатърката затова-тя ме уби като ми каза,че трябва да се нагода според режима на бебето и да го чакам да се оправи само....Аз опитах с чай от лайка,ама и той не помогна(а казват,че действал успокояващо)....
  Моля ви искренно за помощ-това дете не може да продължава така-страх ме е ,че ще се изнерви допълнително с този нейн измислен режим на сън.И какво развите на организма ще има ако не може да има пълноценен 8 часов непробуден нощен сън???
 Приемам вашите предложения и ще опитам всичко.Дано се намери някакво решение на въпроса....
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: mini в Април 11, 2010, 19:29:50 pm
Илиана, това са децата, не можем да ги избираме, както и те своите родители. Сигурно няма да те успокои, но аз нормален сън не съм имала от 3 години, не от 16 месеца. Мисля, че трябва да приемеш за нещо нормално случващото се и да се нагодиш спрямо този режим.
Преслава ляга в 10 най-късно, кака й по-рано от 12-12:30 не заспива, след 1 Преслава почва да суче на по час, час и малко. Ставам в 7, защото ходя и на работа, цял ден съм на крак, след това като се прибера имам деца за гледане и къща за оправяне. Сложи я да спи при теб на едно легло, може би търси твоята близост. Всички деца в нейната възраст са хиперактивни, с възраста започват да имат интереси- едни рисуват, другия играят с моделин, трети нареждат пъзели.
Търпение и здрави нерви е решението.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: denisa в Април 11, 2010, 19:38:03 pm
Опитвала ли си да не и даваш да спи през деня? В момента тя през деня има 5-6 часа сън това е много според мен.Дано се справите с проблема.Не е нормално едно дете да не спи по цяла нощ почти.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: Perdeto в Април 11, 2010, 20:00:58 pm
Илиянче аз на времето писах, че когато пробият всичките зъби на Тони, ще вдигам банкет и така си беше. Щом всичките 20 зъба избиха, започнтахме да спим като нормални хора. Преди това аз не знаех какво е сън и бях в супер ужасно състояние.Единстевното нещо което можеш да направиш е да се смириш и чакаш наистина детето само да промени режима си, а периодите на децата се менят бързо.
Опитай едното спане през деня да го махнеш за седмица и така да се опиташ да промениш режима, но минимум седмица. Първите дни са ужасни, но след 3-4-ият ден детето ще започне да привиква.
Успех.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: Radka_Marinova в Април 11, 2010, 20:01:06 pm
Леле - като чета и настръхвам.А опита ли с песнички - бабешко е сигурно ще си помислиш- но помага.Пяла съм "Зайченцето бяло" по 50 пъти един след друг, полюшване и става - поне при мен.Успех!
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: tzvetenze в Април 11, 2010, 20:44:33 pm
Илиана, здравей.
Това, което Мини е написала, важи с пълна сила и за мен.
За каката ни наскоро писах в седмичната тема с подобно на теб искане за съвети как аджеба да го накарам това дете да заспива нормално. Не посмях да добавя тогава, че по никакъв начин не мога да накарам и новороденото си бебе да заспи преди 03-04 сутринта, за да не прекалявам с оплакванията  :) Но разбирам прекрасно за какво говориш, всяко живо същество има нужда  от сън и почивка.
За каката какво ли не опитвах - всичко, всичко, без успех. В един момент, не знам и аз как стана, но детето стана по-сговорно вечер и стана нещо невиждано - след три години тя за първи път си легна в 21 часа, т.е. около 3-4 часа по-рано от обичайното й време за заспиване. Мисля, че просто го израстна този период.
И с бебето имам някакъв успех - вече заспива към 00ч  :wink: После за цялата нощ следват няколко кърмения през час - час и половина. Отделно поне 1-2 ставания за каката - иска вода, иска да ходи до тоалетна, нещо лошо е сънувала и т.н.
Така че моята равносметка: сън на денонощие - 4-5 часа (не непрекъснат сън, разбира се, сумарно)
Тежи ми, и аз започвам да се сдобивам с разширени вени на краката и още куп последствия от този режим.
Никакъв съвет не мога да ти дам - по-горе писаха да се опиташ да не й даваш да спи през деня - при нас това не само не даде резултат, но се получи обратен такъв!
Май най-вече бих се съгласила с педиатърката, колкото и нелогично да ти звучи онова, което ти е казала...
Няма винаги да продължава това, затова - търпение. И всячески се опитвай да се възползваш от възможност да си починеш - взимай я да спи с теб, през деня поспивай с нея, ако имаш възможност.
Аз гледам да се насладя на всяка малка радост в ежедневието ми, това много ме зарежда, вкл и физически - сигурно пак ще ти прозвучи глупаво, ама...
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: Tamara в Април 11, 2010, 22:01:05 pm
Това наказание ли е за мен затова че толкова много исках да имам дете?

А какво би казала тя ако можеше? Ти ли си нейното наказание?

На мен твоят пост ми звучи като:
"Помощ! Имам живо и здраво дете! Което Е ДЕТЕ!"
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: parsi в Април 11, 2010, 22:04:01 pm
И при мен като Пердето,големия ми син докато не му избиха всички зъби се будеше през 15 мин. буквално през нощта.Спомените са ми много ясни-това беше до навършване на 2 годинки.През деня спеше 3 пъти по 2 часа и по този начин явно си взимаше своето.Наистина е кошмарно и се моля и при теб да е период който вече да отмине.Успех!!!
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: iliyanas в Април 11, 2010, 22:33:05 pm
Тамара,откакто си започнала да пишеш и аз имах свободно време ти следя постовете съм забелязала,че винаги са толкова злъчни.Аз питам за съвет и евентуално помощ.А не за злобни коментари като твоите....Като нямаш отговор по-добре не пиши.Намери си друго поле на изява.Ти навсякъде се месиш и спамиш темите със злоба.
  Пробвахме да спрем следобедната й почивка ,но тя като е решила да си я вземе заспива където и да е-дори ляга на пода и заспива.Отрязахме й трите часа на час,час и половина и тя започна да заспива 3 часа по-късно от обичайното.А е голям инат-като започне да й се приспива и тя не иска да спи-започва да върши лудории и се бори поне 3 часа със съня си.
  Аз съм се видяла в чудо,защото майка ми и свекърва ми казват ,че не са имали такива проблеми с децата си-заспивали са най-късно в 23 часа.Приятелките ми които имат деца също не са имали такива проблеми.Една съседка(нереализиран лекар) тука ,на която мъжа ми е казал,че малката е зачената с икси,пък ме "застреля" с отговора си:"ти си я сложила да се състезава с още 2-3 ембриона и е естественно да остане най-здравото и най-устойчивото.Затова и всички инвитро бебета са много буйни ,изобретателни и кипящи от енергия-защото там се "отсява и остава само най-доброто"".

Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: tzvetenze в Април 11, 2010, 22:45:41 pm
 Аз съм се видяла в чудо,защото майка ми и свекърва ми казват ,че не са имали такива проблеми с децата си

Абе тя и моята свекърва ми е надула главата как нейните деца до 11ти клас си лягали в 20ч, ама нека дойде да го види сега едното си дете (мъжът ми) - как преди 01 не ляга...
Това, което описваш като развитие щом сте й намалили дневния сън, същото беше и при нас - колкото по-малко е спала през деня, още по-трудно и късно заспива вечер.
След всички неуспешни опити, тактики и стратегии, които прилагах, изводът ми е, че този период с трудното заспиване от само себе си отмина...след 3 години :lol: При каката де, сега се изявява бебето :wink:

Все ще дойде време, когато и ние да се понаспим. Сега са много мънички и трябва да сме нон стоп на разположение, и май наистина трябва по-скоро ние да се нагаждаме към тях, отколкото да се опитваме да постигнем обратното.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: Nina в Април 11, 2010, 23:04:47 pm
iliyanas, взимай детето при теб за известно време, лягай си винаги с него и оставай да се наспиш. И да ти остане някаква домашна работа не се притеснявай, къщата няма да рухне. Гушкай я, щом ви проверява може би наистина иска повече близост. Ако спите една до друга може да е по-спокойна. Опитай няколко дни. Може да не стане от първия ден или от втория.
 
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: Fifa в Април 11, 2010, 23:48:34 pm
Здравей Илиянче,
хм... мислех си, че само моето дете не спи :? При мен не е чак толкова зле,  а пък и нашите проблеми със спането почнаха след седмия месец.
Имаше периоди, в които спеше на обяд 1 час, вечер към 19 часа заспиваше до към 20 часа и после купон до ранни зори.
След това пък започна да заспива към 21 часа, в полунощ вече - пълна свежарка. Не ме питай до колко часа сутрин сме откарвали.
При мен помогнаха следните неща:
Започнах да спя с нея на обяд/гушвам я на спалнята и заспиваме/-това увеличи неимоверно следобедния сън.
Вечер, когато тя по нейния си график трябваше да спи я вкарвах в банята. Висяли сме понякога по 1 час :oops: Да чукна на дърво, досега не е боледувала. Пълня коритото, много пяна, много играчки, аз също с нея се плацикам и т.н.
Обикалям като шашава нови градинки, места/зимата детски клубове/-защото новите емоции определено ги уморяват.
Нощем също спи при нас. Не ми пука, че всички ми казват каква голяма грешка правя.
Явно в момента, детето ми има нужда от мен/тук съм нъпълно съгласна с Нина/. Като порасне ще му мисля.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: albenanedelcheva в Април 12, 2010, 00:08:32 am
Илианче,
а как се приспивате? Пробвала ли си с тихи приспивни песнички на СД например? Или ти да и пееш?

Това с песничките ма плейър дества доста често.
Успех.

П. П. Тамара смайваш с простотията си
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: z22 в Април 12, 2010, 01:50:33 am
Пробвала ли си с тихи приспивни песнички на СД например? Или ти да и пееш?

Това с песничките ма плейър действа доста често.


при нас точно това подейства и още нещо -спи до ден днешен с една моя нощница(вече има още няколко другарчета в леглото :lol:).Жорето и той имаше период на трудно заспиване и ставане в 6 часа ,като не искаше и да си спи в леглото.а спеше само при нас.Не е бил никога чак толкова зле със спането като при теб,но определено не беше лесно.Когато излизаха зъбките ,се будеше буквално на 15 мин.
За музиката - един ден случайно открихме този метод.Пуснах му песнички тихо със случайно и както си седеше на дивана,заспа .След това доста време прилагахме този метод.
А когато се будеше често нощем ,все се хващаше за нощницата ми и започваше да я мачка докато заспи.Един път я съблякох и му я дадох и от тогава ляга всяка вечер с нея.Като се събуди,си я гушка и мачка и си заспива пак.Чак на ясла ходи с нея. :lol:
При нас неспането на обяд даваше също обратен резултат-вместо да е уморен и да заспи бързо,той е превъзбуден и изнервен и заспива бавно,а после има много неспокоен сън и се буди често.
Сега от 2 м. спи много добре и сам в леглото ,пу пу да не влезе в някой кофти период пак.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: iliyanas в Април 12, 2010, 01:52:17 am
Като я изкъпя спи за 1 час и после следва"Готови ли сте за купона???"
Пробвахме с песнички-купихме 3 компакт диска не помага-тя решава,че пеят много тихо и почва да им се кара.Като увеличим леко музиката решава че може да пее с тях  8Oи ги надвиква :oops:.
Преди 4 месеца прескочи оградата на кошарата и тупна на земята и оттогава спим заедно на голямата спалня,като от едната страна е плътно прилепнала до кошарата на която сме свалили едната стена и сме уплътнили всичко с огромни възглавници ,а от другата съм аз.Буди се много често по време на сън ,става види къде съм и скача върху мене с цялата си тежест.Преди 3 дена имах да довърша още някои неща в къщата и сложих възглавници на моето място и тя е усетила че не съм там и сега има нов начин за проверка-като се събуди ме хапе и ако извикам тя се радва и заспива щастлива отново.
  Както и да е.Това от което се плаша е,че започна да свиква с новия си режим на сън-около 5-6 часа сутринта и че дори и да свършат проблемите със зъбоникненето тя ще си го запази.Единственната ми надежда е като се приберем в България ще се оправи,но дотогава има още половин година.... и ще трябва да се справим по някакъв начин
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: tzvetenze в Април 12, 2010, 09:16:24 am
Илияна, не смятам, че ще го запази този режим.
Децата доста се променят като поизлязат от бебешкия период.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: Perdeto в Април 12, 2010, 09:45:34 am
Да Илиянче, децата излизат и влизат в различни периоди, това са фази в развитието им. Единственото което може да се направи е да се въоръжим с търпение /при това доживотно  :wink:/
Моят съвет за премахмването на съня е един вид проба, дали детето е готово обаче за това, трябва ти да прецениш. Разбира се не на всяка цена трябва да става това, ако положението се влошава, остави детето на спокойствие /както казва нашият любим д-р Бърди/. При нас тези ужасни нощи на будуване, решихме със спане при нас на спалнята. Е тесничко ни беше, изкривихме се /получих даже ишипяване/, но детето спеше, като се пробудеше се галихме взаимно, то се успокяваше и пак заспиваше. Така до като вече писах избиха всички зъбки. После настана истински рахат за нас.
Обаче след този период, дойде другият с дневният кошмар /но и това се преживява/
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: Raissa777 в Април 12, 2010, 10:35:52 am
Тамара,откакто си започнала да пишеш и аз имах свободно време ти следя постовете съм забелязала,че винаги са толкова злъчни.Аз питам за съвет и евентуално помощ.А не за злобни коментари като твоите....Като нямаш отговор по-добре не пиши.Намери си друго поле на изява.Ти навсякъде се месиш и спамиш темите със злоба.

 :good_post:

Аз вчера прочетох темата, но не се включих тъй като нямам опит и не мога да дам никакъв съвет.
Но от снощи ме гложди, че съм си замълчала на грубия пост . Мнението ми напълно съвпада с твоето, Илияна, така че нямам какво да добавя.
Пожелавам ти да влезете бързо в по-добър ритъм и да имаш време да се грижиш малко повече за себе си. Това с кг-те звучи страшно.

За жалост, във всяка тема може да се открие поне един злобен коментар (особено там, където се търси съвет!). Не знам от къде идва тази агресия, но не води към нищо добро!

ПП: Тамара,
смятам, че всички четящи тук са грамотни и добре със зрението...та в този ред на мисли, главните букви са абсолютно излишни...
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: sia в Април 12, 2010, 10:47:41 am
Илиана, от всичко прочетено до тук съм затвърдила мнението си, че всички деца са различни.  Моето дете откакто има всички зъби също спи повече без будене. Даже от седмица не се буди. Всъщност, само веднъж се събуди и склони да пие вода, и то от чаша, а преди ревеше за мляко и без него не заспиваше отново.
Другото което ми помогна е да се вслушам в съветите на една книжка относно съня. Там пишеше, че трябва да се сложи детето да спи още веднага като му се приспи - познава се като почне да се прозява, да търка очички и носленце. Та след година и половина през които не заспиваше преди 22.30, че даже накрая и с гушкане на спалнята, вече спи сама в леглото си.
Да не забравя, много ни помогнаха Тигър и Мечо Пух, с размери почти като на Александра. Дядо Коледа и ги донесе, за да я пазят докато спи.  :wink: Има и едно кученце, с което където и да ходи без него не заспива. Та другарчетата за сън също помагат, децата се чувстват по-уверени когато са с тях.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: ema2 в Април 12, 2010, 20:15:33 pm
Здравей Илиянас,:)
отдавна се питах къде се изгуби, а то ето какво било.
Малката бандитка....
Какво да ти кажа, универсален съвет няма, правилно ти е казала педиатърката да се нагодиш към нея.Опитай се да влезнеш в нейния свят, буквално.Ако обича да катери мебели, правете къща от диваните,слагай възглавници и одеала навсякъде,мисля, че ще й хареса.
Спете с нея по цяла нощ заедно прегърнати, виж дали в стаята няма нещо,което да я плаши, ако може, сложи детски картинки, или някакви украси с герои, които харесва.
Днес попаднах на едно мнение на една майка, тя пише, че държала детенцето си по 4 часа навън да каталяса, за да спи после.
Също пробвала ли си да я заведеш на басейн, такъв детски.
Аз установих, че след 1 час във басейна, моят Антъни е неузнаваем.
Как не съм се усетила по-рано!
Но това, което работи при едно дете, при друго не
работи.Опитвай различни неща.
И не по-малко важно, намери малко време за себе си.
Сигурно няма кой да ти помага, но предполагам има места при вас, където може да я оставиш за 1-2 часа.В Канада има фитнес центрове,библиотеки и разни други места, където можеш да оставиш малкото си дете и да отидеш било на пазар или фитнес или някъде за малък период от време, вярно не е без пари...ама понякога е решение.
Ако се сетя, ще пиша и друго
Успех!
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: viketo в Април 12, 2010, 22:57:09 pm
офф, най- ме е яд така като стане ... пиша, пиша, в един прекрасен момент натискам esc и цялото съобщение изчезва. та сега съвсем накратко - опитай да създадеш ритуали преди сън. например - събличаш я по голо дупе, да потича 10 - 15 мин (за всяко дете е удоволствие), после банята, игра с водата, обличане, лягане заедно, мляко, книжки (ако има интерес), после започваш да я подготвяш, че гасиш лампата, повтаряйки лека нощ, гасиш лампата, гушкане и с малко късмет заспиване ... зависи от детето, може бързо да се увлече и да свикне с ритуалите, колкото са й по- интересни, толкова по- голям шанс имаш да чака с нетърпение времето за сън. като започнах работа настана лек ад у нас нощем. първо не искаше да заспива, по час - два се проточваше целия период от подготовката за сън до заспиването (до главата й седят около 5 - 6 оборотни книжки, изчитали сме ги по няколко пъти докато се умори). след като заспи, се започваше будене с рев през половин час, ако не ни усети - лошо ... изгради си навик да се буди към 4 - 5часа, наспана, с рев, защото иска да стане, а на нас ни се спи и се опиваме да я "придумаме" да поспи още малко. след като безуспешно съм давала мляко, пяла съм песнички, гушкала съм я, галене по гърба, корема, накрая ставам и отиваме да играем в другата стая, поне мъжа ми да се наспи, на другата вечер се сменяме. този период беше ужасен, безсънието смазва направо. лека полека свикна, чака да я съблечем, да се потъркаля по леглото гола, после играта в банята - все интересни неща, докато накрая разбра и че трябва да се спи. сега кощарата й е долепена до спалнята ни, махнахме преградата. нощем като се събуди се изкатерва по мен, ляга си м/у двама ни с татко й и си доспива. сега е на годинка и осем (почти) месеца, от около 2 седмици разбра, че като лягаме, трябва и да спим. идеята да я държа будна денем, за да спи нощем, имаше обратен ефект - изнервя се, превъзбужда се и става по- зле.
ще го израсте, но дотогава ... опитай с тези "ритуали" преди сън, дано помогнат. късмет!
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: _Elfita_ в Април 14, 2010, 10:20:27 am
iliyanas, направо ми се изправи косата.Аз не мога да помогна много, защото нямам толкова опит, мога само да споделя, че е хубаво да има ритуали преди заспиване, с предметите за гушкане не съм много съгласна, че ако го забравиш ще има голям рев.Имам прятелка на която детето ставаше през 15 минути до 2 годинка и половина, с мъжа и ставаха на смени, единия до 3 часа, другия след  това до сутринта.Да не разрешаваш да спи през деня винаги при нас има обратен ефект - ако не си вземе втория сън около 16:00-18:00 часа, заспива в 20:00, спи 1 час и после игра до 00:00ч.
Надявам се бързо да израстете този перод, а иначе нека да е палаво детето, няма да седне да бродитра я :wink:.Иначе легне ли през деня лягай и ти, аз ако мога спя с него, пък къщата чака.По-добре да си по-спокойна, детето ще усети ако си изнервена и притеснена.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: julia_m в Април 14, 2010, 16:37:56 pm
Мойта Катерица няма много проблеми със съня (да чукна на дърво) и все пак да кажа и аз, какво правим ние.
Незнам може и да не съм права, но аз обичам да има ред, много щателно обяснявам всеки път, че като се храним се храним, като играем си играем, и когато е време за сън си е време за сън. Вярно е, че са малки и не винаги разбират (Кате е на 1г. и 4м.) Имали сме случаи да се събужда сред нощ (12часа) и да скача да си играе, последния път ни държа до към 3, след това ние се изнесохме в хола, а тя остана сама в спалнята и си заспа по някое време. На следващата нощ спахме отделно от нея, усетих, че като не ни вижда пък не се заиграва, а само мрънка леко и после пак си заспива.
По книгите съм чела, че за децата е важно да бъдат спокойни, атмосферата преди заспиване и ритуалите за тях са много важни, карат ги да се отпускат и да заспят по-спокойно. Да не би да сте напрегнати в семейството, децата са като локатори - вендага усещат и най-малкото нервно напрежение. Кате усеща, че очакваме гости ден преди да дойдат. Пробвайте с приказки, макар че аз съм опитвала с Кат, вместо да заспива се заиграва повече. Но пък монотонното тананикане я убива направо :) така да се каже. Гушкам притискам към мен, за да се успокои да спре да нервничи, че иначе няма заспиване. И последно - тоя сън час час и половина след седем вечерта :( пробвайте да го преместите например, най-късно 6 да е станала. КАте като спи след 5 става непоносима :( вършее до късните часове, мрънка непрекъснато за нещо, всеки път като й забраниш нещо се разревава неистово и се изнервяме взаимно и тя и аз. Тя е само с един сън, понякога сутрин като стане раничко, започва да си гушка мечоците за сън още към 10-11, но се опитвам тактично да я удържам до към 12-13ч. иначе прави два съня, което води неизбежно до твойта ситуация.
Така че противно на педиатърката ти, аз бих те посъветвала да опиташ да наложиш ти някакво подобие на режим, за да може да влезете в релси и ти и тя, защото иначе става много тежко и изнервено положението. Но за целта е нужна твърда ръка и много търпение, иначе всичко ще се провали. Опитай седмица да преместиш късното спане в по-ранен час, а дори и да направиш един дневен сън не повече от 4 часа. Може пръвоначално да е нервозна и да се сърди, но все пак си мисля че е редно детето да има режим и да си му вървят нещата в някакъв ред. Поне навсякъде по книгите така съм чела. Преди заспиване ще подкрепя другите момичета - някаква последователност, която да й покаже че ще се оправяте да спите. Ако не иска да заспи без теб- лягайте заедно, но задължително през нощта. Гушкайте се, пей й песнички, аз до някое време пеех "Зайченцето бяло", но сега тананикам нещо напълно неопределено и повтарящо се монотонно. Спирайте игрите поне половин час преди часа за сън. Много е важно да има време да се успокои. Приглушена или отсъстваща светлина в стаята, никакви шумове и много спокойствие и за теб и за таткото и за нея. Никакъв шоколад, никакви възбуждащи храни(какао или сладки разни) предполагам че не даваш, и все пак да си кажа. Аз пробвах да дам на Кате кашата на милупа, която е препоръчана даже след 10м. мисля - шоколадова, освен че се изрина стана неузнаваема - игри, превъзбуда, така че всички тия неща вън от менюто.
Това мога да дам аз като съвет. Ако никнат зъбки, потърси лекарство за успокоение на венците. Но наистина опитай ти да наложиш режим.
Пак казвам, че и аз съм любител на подредените неща - нещо като Монк, или Моника (от Приятели), но в малко по-лек вариант :) хихи. Дано да влезете в релси, успех!
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: Dindin в Април 16, 2010, 01:11:31 am
Вчера попаднах на темата и мислех какво да напиша.. само мога да предположа колко е тежка ситуацията със системното недоспиване, умора, изтощение.. Освен, че трябва да се грижим за децата ни, те имат нужда и от здрави и пълноценни родители..
Повечето неща, които исках да предложа са написани. Пак искам да обърна внимания на режима на детето - колкото и банално да звучи, старомодно или като преписано от някоя дебела книга - за децата е добре да имат режим, последователност, рутина, да знаят какво предстои, какво следва по едно и също време всеки ден. На пример - закуска, игра, разходка, обяд, сън,следобедна закуска, игра, вечеря, баня, сън.. Дневния сън да не продължава по-късно от 5-6ч вечерта, излизанията ги съгласувайте с времето за сън. Ритуалите преди лягане са задължителни, под формата на 'тиха игра', успокояване, по-продължителна баня (предполагам, че е удоволстивие времето там), подготовка за сън, много гушкане..
За храната - никакво сладки или тежки и храни през втората част от деня.
Всички тези малки неща би трябвало да дадат някакъв ефект и при твоята госпожица.
Дано нещата скоро се нормализират. И да, зъбоникненето е труден период..
(Дъщеря ми на 14 месеца имаше вече 16 зъба).
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: iliyanas в Април 18, 2010, 03:36:25 am
Ами пробвах всичко.По-лошо стана,по-добре все още не.Значи сега заспиваме между 20 и 22 часа и 4 часа по-късно се събуждаме и викаме и крещим и се гоним и тка до 7,30-8 сутринта.После си лягаме за още около 4 -5 часа и това е.Вчера получихме едни хомеопатични капки за бебета с проблематично заспиване-ще пробваме и с тях.Казват че не причинявали зависимост и препоръчват да се ползват поне месец.АЗ ще ги пробвам 1 седмица,ако й действат за това време ще ги спра-надявам се за 1 седмица с тяхна помощ да влезне в нормален режим.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: parsi в Април 18, 2010, 08:21:37 am
iliyanas,според мен са ти казали 1 месец поне,защото хомеопатията не започва да действа толкова бързо.При нея трябва натрупване.Успех!!!
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: viketo в Април 18, 2010, 13:30:59 pm
всъщност хомеопатията действа бързо, вярно с натрупване, но е на принципа на антибиотика - трябва да се мине целия курс на лечение, не да се прекъсва при подобрение. ако е коректното лечение, до седмица трябва да има някакъв резултат и в такъв случай си изкарай цялото лечение. късмет, iliyanas, дано има ефект, аз съм доволна от хомеопатията, макар и за лечение при други оплаквания.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: Ganka в Април 18, 2010, 15:48:20 pm
Илияна, а пробвала ли си когато е уморена и си личи, че вече почва да се изнервя, да я качиш на колата и да я приспиш така? При нас това понякога действа безумно бързо и даже сега и двамата понякога така се приспиват. Случвало се е да са изнервени, да ги натоварим да се возят и да поспят.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: albenanedelcheva в Април 18, 2010, 17:13:54 pm
Ами пробвах всичко.По-лошо стана,по-добре все още не.Значи сега заспиваме между 20 и 22 часа и 4 часа по-късно се събуждаме и викаме и крещим и се гоним и тка до 7,30-8 сутринта.После си лягаме за още около 4 -5 часа и това е.Вчера получихме едни хомеопатични капки за бебета с проблематично заспиване-ще пробваме и с тях.Казват че не причинявали зависимост и препоръчват да се ползват поне месец.АЗ ще ги пробвам 1 седмица,ако й действат за това време ще ги спра-надявам се за 1 седмица с тяхна помощ да влезне в нормален режим.

Илианче, кажи ми моля те, какви са тези хомеопатични капки.

Как се казават? Лекар ли ви ги предписа или мога свободно да си ги купя от аптеката?
Моето диване, което е доста по-голямо, от известно време влезе също в период на нощно будене и будуване. По 1 час разказвам приказки и се разправям с нея докато заспи :(. Нещо нервите ми не го понасят напоследък :)


Гане, как да ги разкарваме с колата бе жена :D Посред нощ ли. За през деня става, ама тя е писала, че детето нощно време не спи.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: Ganka в Април 18, 2010, 18:08:56 pm
А, Бени, става става, и нощем сме го правили с Алекс. Аз затова го и предлагам.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: Simba в Април 18, 2010, 23:46:37 pm
iliyanas, разбирам те прекрасно.
И моето малко бясче заспива трудно. Около 1 час и половина я приспивам през деня и през нощта. Накрая й се скарвам, тя се разплаква и така със сълзи на очи заспива, а на мен ми става кофти, че съм я разплакала. Като количество сън мисля, че спи достатъчно, но само да заспи :) Никакви ритуали не действат :), не помага гушкане, изморяване и тичане по градинките. Точно когато трябва да се спи тя започва да беснее и така издържа много дълго, много често не спи на обяд и вечерта пак заспива трудно. Преди 12 часа нощем почти не успявам да я приспя, независимо в колко я слагам.
А на събуждането посред нощ противодействам с мляко ;) Тя заспива в 12 и в 3 ( 4, 5, или 6) се събужда, имахме доста дълъг период, когато пусках приспивни музики, пеехме, танцувахме до 8 часа, тя съвсем се разсъняваше, сега почти на тъмно й правя мляко, тя се опитва да ме заведе до компютъра да й пускам музика ;) но аз не се давам, изпива млякото и почти веднага заспива.
Имам наблюдения, че децата, които си хапват добре и са сити спят по-спокойно и заспиват във въздуха :) Диляна не е от ящните и с това си обяснявам събужданията посред нощ.
Иначе и мъжът ми я разхожда в 12 часа посред нощ :) познайте в колко заспива после.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: _Elfita_ в Април 19, 2010, 00:05:49 am
Гане, как да ги разкарваме с колата бе жена :D Посред нощ ли. За през деня става, ама тя е писала, че детето нощно време не спи.
Мда, сега и аз се сетих за едни познати миналото лято ми разказваха как посред нощ палили колата и обикаляли квартала,защото иначе не се издържало.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: iliyanas в Април 20, 2010, 11:35:34 am
Тия които ги ползваме са доста скъпи и ще отнеме доста време докато стигнат до вас.Затова ти препоръчвам от капките на Бах.Те си имат специални за безсъние.Успех и да не забравиш да споделиш как са Ви подействали.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: albenanedelcheva в Април 20, 2010, 11:53:19 am
Тия които ги ползваме са доста скъпи и ще отнеме доста време докато стигнат до вас.Затова ти препоръчвам от капките на Бах.Те си имат специални за безсъние.Успех и да не забравиш да споделиш как са Ви подействали.

Ние също сме в немско бе госпожа :). Даже сме си говорили преди години по тел.
Затова питах как се казват.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: iliyanas в Април 21, 2010, 01:54:22 am
Ние също сме в немско бе госпожа :). Даже сме си говорили преди години по тел.
Затова питах как се казват.
Знам бе мила.Слава богу паметта ми все още не ми е изневерила.Много бих искала да съм в Германия отново,но уви в сащ сме :?
Добре сега ще ти дам линка от който ги взехме,а ти ако се поразтърсиш можеш да ги намериш и на други места а може и по-евтино.
http://www.nativeremedies.com/products/serenitejr-childrens-natural-sleep-aid.html

 На нас ни действат поне в едно отношение,че спря да се буди посред нощ.Около 40-45 минути след като ги приела заспива.Но преди това преминаваме през период на беснеене и дивеене-това е нейният начин да се бори със съня.

От същата фирма и други,които са одобрени от фармацевтичната организация в сащ?(за сетен път се убеждавам че американците са ненормални)-но предивикват кошмари,затова не ти ги препоръчвам.Давам ти линка за да ги знаеш и избегнеш:

http://www.nativeremedies.com/products/childrens-sleep-aid-baddreamsprinkles.html
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: iliyanas в Май 09, 2010, 22:27:50 pm
Да Ви се похваляяяя.
Давах й капките 13 дена и вече близо седмица заспиваме между 22 и 23 часа и ставаме сутрин между 9 и 10,30ч.
Следобед пак си вземаме дрямките по около 1,30-2 часа,но след това вече е благодат.
 Успех на всички майки със сходният проблем.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: blue_sky в Май 09, 2010, 23:07:41 pm
Те направо чудодейни тези капки.
Браво, че сънят на девойката се е нормализирал, че направо ми настръхна косата, като четох първия постинг.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: lady_11 в Май 09, 2010, 23:07:53 pm
Ами пробвах всичко.По-лошо стана,по-добре все още не.Значи сега заспиваме между 20 и 22 часа и 4 часа по-късно се събуждаме и викаме и крещим и се гоним и тка до 7,30-8 сутринта.После си лягаме за още около 4 -5 часа и това е.Вчера получихме едни хомеопатични капки за бебета с проблематично заспиване-ще пробваме и с тях.Казват че не причинявали зависимост и препоръчват да се ползват поне месец.АЗ ще ги пробвам 1 седмица,ако й действат за това време ще ги спра-надявам се за 1 седмица с тяхна помощ да влезне в нормален режим.
Може на детето ти не му стигна вечерната дажба храна . При хипогеклимия изпадат в нещо като бяс и не щат да спят - от опит.   Върни си към едно хранене плюс.
Ако си фен на разни хомеопатични и други окачествени като безвредни неща  - Долче Нанна на Бейби Кучело /дъщерна фирма на Чико/ - билкови ектракти без спирт. Действа.

За Тамарините изказвания - имам думи, но няма да ги напиша, отдавна съм спряла да й обръщам внимание.
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: minim в Май 13, 2010, 23:19:50 pm
Долче Нанна на Бейби Кучело  - от къде може да се купи това "чудо" ?
Титла: Re: Kak да науча бебето да спи нормално?
Публикувано от: elma в Май 15, 2010, 08:07:00 am
illiyanas, за съжаление аз съвет за това, как да помогнем на бебенце да спи нормално не мога да дам, но мога да споделя, това което изживях аз с Виктория, кажи речи до навършване на една година, че даже до година и 2 месеца.
Още с раждането си тя просто НЕ спеше. Няма ден, няма нощ, няма жажда, няма глад....то колики ли бяха, чудо ли беше....после пък зъбки уж....все да е било нещо. Така обаче и не се разбра. Опитвала съм какво ли не. Променяла съм многократно храненето, давах чайчета - лайка, маточина...давах хомеопатични за сън, за зъбки...и куп други подействали при някои деца методи. При нея обаче нищо. Това бебе през първите си 2 месеца от живота спеше макс до 5часа на денонощие - сумарно. Имаше сенки под очите, беше страшно. Консултирам се тук, там, с един, с втори педиатър...колики. После пък уж започна да спи нощем. Била съм щастлива, когато съм дремвала за час непробудно. Повечето нощи сме се носили през 15 до 30 минути. Както и ти казваш, приличах на чучоло. По цял ден стоях с пижама вкъщи :D Ако ми оставаха 10-ина минути да легна...между изцежданията, то другото не ми стигаше :D
Мислех, че това дете никога няма да започне да спи. Когато ми казваха "Спокойно, ще видиш..." - не вярвах. Обаче детето наистина се промени. Сега спи. Събужда се, разбира се...но като се успокои и осъзнае, че е нощ, си заспива пак.
Надявам се, въпреки че не мога да помогна, поне да те успокоя, че нещата ще се оправят, ще видиш :)

Нека ако може някой да помага да го стори. Не отказвай помощ.
Аз отказвах, чувствах го сякаш предавам детето си.
Глупаво, но тогава така приемах нещата...