0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #100 -: Юли 05, 2006, 20:22:44 pm »
Е-е, Диде...съвсем се обърках...  :hug2:
Нали Данон беше с най-много консерванти.При нас няма Елби и Маркели, май ще започна да си го правя сама. :lol:
Рали много крайно ми се вижда да не ядеш мляко.Та то е толкова полезно и вкусно. :hug2:

Аз никога не съм казвала, че Данон е с консерванти!
Всички бели свежи млека се правят със сходни суровини. важно е коя суровина е по-качествена и къде се държи на хигиената
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #101 -: Юли 05, 2006, 20:36:18 pm »
Мацки, помните ли онази статия, в която се описваше изследване на броя на бактериите в киселото мляко? Е, Данон не е на последно място, просто в техните млека преобладават колониите бактерии, а не единичните бактерии.

И аз харесвам Данон, но рядко го купувам. Най-вече Активия и Данъп (данона за пеене  :lol:).

Консервамти в киселите млека няма. Няма и практика да се слагат такива. Просто са сменени щамовете на заквасващите бактерии, затова млякото е различно от това от "едно време". Но лактобацили има и млеката са полезни.
*

    Danidan

  • *****
  • 1209
  • творец- щурец с малко щурче
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #102 -: Юли 05, 2006, 20:45:48 pm »
Ок, благодаря ви.Това за консервантите май сама си го реших.Дано стават все повече добрите млека в БГ.
 :balk_21:
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #103 -: Юли 06, 2006, 07:19:04 am »
Бактериите просто са различни. В данон Класик мисля са 2 вида бактерии. От бактеиите и комбинацията им зависи вкуса на млекото.
има и нещо друго, което ми е правило впечатление - примерно, като се отвори бурканче мляко, то трябва да е с гладка повърхност на каймака. Понякога в каймака има балончета и повечето хора много харесват тези балончета, но това ознчава, че млякото не е опаковано добре и е пропуснало въздух. А пропсне ли въздух, пропска и други неща
*

    rally_g

  • ****
  • 959
  • Искам да бъда добра!
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #104 -: Юли 06, 2006, 16:38:07 pm »
Какво облекчение само, че от Данон "не се мре" :D. Още снощи си поръчах и целият ми хладиник е пълен с различните данонски разновидности млека, най-любими са ми Активиа Натурална и с Мюсли (фибри), а иначе и 2%-та си ги хапвам, сама си ги правя с овесени ядки, сушени плодчета или мюсли със сурови ядки. Стават страхотни и най-важното - не ми мирише като селските млека, които не мога да понасям. Ще си направя една диетка на млекца тази седмица, пък да видим, че доста се бях озорила преди без мляко:(.
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #105 -: Декември 13, 2006, 14:12:44 pm »
Доста стара тема, но интересна и ми се иска и аз да споделя!

Отгледах дъщеря си нормална и здрава с ДАНОН. Държа да отбележа, че почти до 5г. възраст тя си ядеше само кисело мляко и не искаше никакви манджи. Прибавях към млякото и натрошени бисквити и мед, изсипвах в бебешко шише с "отрязан" биберон и така си цокахме ритуално многократно на ден.
 Това беше много отдавна и в зората на тази фирма (Данон). Доволна съм, и до сега това мляко ми харесва - всички негови продукти. Дори да съдържа нишесте - какво лошо?? То е хранително и нишесте нали даваме на бебетата!

Сега продължавам да си купувам ДАНОН и ВЕРЕЯ.
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #106 -: Януари 01, 2007, 12:22:26 pm »
Мили дами, "Елби" е фирмата, която произвежда закваски за кисело мляко и в това число снабдява и Япония.И тяхната формула не е най- читава, защото заради търговсик интереси и удължаване трайността на млякото е променена по- добрата стара, но все пак е истинска. Според Мария Стефанова Кондратенко, микробиолог, работила в "Сердика" и имаща заслуги за доста продукти, "Верея" е читаво мляко. Спмена в едно предаване на живо по телевизия СКАТ.Доброто кисело мляко е важно за възстановяване на нормлната чревна флора. Но в никакъв случай "Данон"
*
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #107 -: Януари 14, 2007, 18:51:40 pm »
И аз да споделя нещо в тази интересна тема.
От както съм бременна започнах да не харесвам прясното мляко на пазара и колкото и марки да сменям все имах чувството, че пия разворено сухо мляко, при това доста разредено. Незнам дали е така, но започнах да се снабдявам от време на време с домашно прясно мляко от село. Волю неволю се научих и да квася,  :lol: . Оказа се че не е толкова сложно. Първо реших да използвам за закваска Данон, резултата беше гъсто но към дъното млякото започваше да се точи иначе приятно на вкус - сладникаво. После взех Здравец. От него се получи кисело мляко с добра гъста консистенция, но на вкус ми нагарчаше. Почти същия ефект имаше и с Родопея (основно нея консумирам иначе). Последния и най - сполучлив опит се оказа Бор Чвор, да се ненадяваш. Резултата беше невероятно на вкус, и добра косистенция, стегнато кисело мляко. Точно като онова от стъклените бурканчета едно време. Единствения недостатък ако това изобщо е такъв беше че се образува сурватка (повече вода), но аз я обичам. За тези мои експерименти използвах прясно мляко от една и съща крава, на която не се дават лекарства и е много добре гледана. На това държах да бъде проверено!  :)
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #108 -: Януари 17, 2007, 09:50:02 am »
Лаленце, а тази крава на твои роднини/познати ли е, или просто отиде до някое близко село и попита бабите дали не продават мляко?  :lol: Аз съм голяма фенка на домашното кисело мляко (от домашно прясно). Сигурна съм, че и в купешките има много млечно-кисели бактерии, но на вкус изобщо не могат да се сравняват с домашното  :D Та имах желание по някакъв начин да се снабдя с домашно прясно мляко и да почна да си квася. Щото аз роднини и приятели, гледащи крави, при това близо до София, нямам  :lol:
*
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #109 -: Януари 17, 2007, 11:19:15 am »
Не е на роднини, а мои близки го купуват от техни съседи и като идват към София ми носят.
Вярно е, че вкуса е много по - различен от тези по магазините и когато нямам възможност да ползвам домашно мляко стигнах до извода, че най - наподобява Бор Чвор (само кисело, незнам дали имат прясно).
А това да си вземаш мляко от непроверен източник (пр. от пазара някоя непозната баба), мисля че е рисковано.
*
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #110 -: Януари 17, 2007, 15:59:15 pm »
Като стана въпрос за Япония, не знам от коя наша фирма купуват закваската, но тяхното кисело мляко е доста по-вкусно от нашето. На кутиите с т.н. българско кисело мляко с големи букви е изписано LB81. Нещо което не съм виждала на нашите. Но въпреки това аз често си купувах закваска /в едно пликче от 5гр., под формата на прах ST и LB/ за кисело мляко и си приготвях сама. За съжаление в България не намерих да се продава.
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #111 -: Януари 17, 2007, 17:15:18 pm »
Диде, малко късно, но да питам. казваш :"а за шишетата.. ми Рали, пълнят ги с маркучи, които се чистят само с вода.
За това само кутия Данон  или Мегле УХТ" - това за шишетата и за Май Дей на Мегле ли важи? Зашото хем ми е удобно, хем е на фирма, която харесвам.
*

    dimovi

Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #112 -: Март 19, 2007, 17:34:48 pm »
Здравейте !
Имам една специална молба към вас и ще се радвам искрено да ми помогнете.
Ако сте си купували или си купувате "Фермерско мляко" независимо кисело или прясно да ми препише и напишете тук координатите на фирмата производител.
*

    modtran

Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #113 -: Май 10, 2007, 22:54:14 pm »
ПРЕПОРЪЧВАМ ВИ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ИЗСЛЕДВАНЕТО НА САЙТА:
http://www.bnap.org/?p=89
ОТ БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ.
ВИЖДА СЕ, ЧЕ ИСТИНСКИ МЛЕКА СА ТЕЗИ НА ФИРМАТА БОР- ЧВОР И ТО
"ГЕРМА" И "НА ДЯДО ОТ СЕЛO

BAY BAY  8O
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #114 -: Май 10, 2007, 23:49:44 pm »
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #115 -: Май 11, 2007, 17:36:02 pm »
modtran, за съжаление изследването е доста старо и не знам до колко е актуално...Ето например моето мляко "Бор-Чвор" дето е в хладилника е 400г. (а не 450г. както пише в статията). Освен това е добре да се прочетат и някои от коментарите, защото изводите от самото изследване наистина не звучат много компетентно.
Например да се смята, че тези с по-висока масленост са по-добри е грешка. Мазнините в киселото мляко (ако са естествени) са от животински произход и не са особено полезни за храненето (особено на деца).
Въобще изглежда ми по-скоро като комерсиализирано, отколкото правено от учени. Все пак самите данни надали са опорочени и могат да са известен ориентир!
« Последна редакция: Май 11, 2007, 17:56:46 pm от Lan »
*

    Tarja

  • *
  • 520
  • \m/ metal inside \m/
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #116 -: Май 19, 2007, 14:35:26 pm »
Наскоро по БТВ се коменираше, че на пазара има 3 марки кисело мляко, които са така да се каже истински, т.е. съдържат необходимото количество Лактобацилус Булгарикус, но не казаха кои са тези марки, защото ще е реклама ако се обявят в ефир.
Дали някоя от вас знае кои са?

Вкъщи купуваме кисело мляко "Аида", защото е редичко и става направо за пиене. Голяма изненада беше за мен, когато забелязах, че млякото се надува, както едно време и става киселичко, и то преди да му изтече срока на годност!
         Equally Destructive
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #117 -: Май 19, 2007, 20:11:04 pm »
ПРЕПОРЪЧВАМ ВИ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ИЗСЛЕДВАНЕТО НА САЙТА:
http://www.bnap.org/?p=89
ОТ БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ.
ВИЖДА СЕ, ЧЕ ИСТИНСКИ МЛЕКА СА ТЕЗИ НА ФИРМАТА БОР- ЧВОР И ТО
"ГЕРМА" И "НА ДЯДО ОТ СЕЛO

BAY BAY  8O

ще ме извиниш, но в статията се говори за вид бактерия, а не за колко истински е едно мляко!
Моля, правте разлика
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #118 -: Май 19, 2007, 20:14:04 pm »
Диде, малко късно, но да питам. казваш :"а за шишетата.. ми Рали, пълнят ги с маркучи, които се чистят само с вода.
За това само кутия Данон  или Мегле УХТ" - това за шишетата и за Май Дей на Мегле ли важи? Зашото хем ми е удобно, хем е на фирма, която харесвам.
Млякото Мейдей не е на Меггле!
Обърни внимание, че фирмата производител е Мей дей ЕООД, която се намира в Илиянци, което е много далече от завода на Меггле България.
Иначе незнам как се работи там, цеха е нов и предполагам модерен
Re: Коя марка кисело мляко ?
« Отговор #119 -: Май 20, 2007, 13:07:40 pm »
Момичета, дълго се чудих къде му е мястото на това : http://sladoled.start.bg/article.php?aid=8687
 :lol: По-близка тема не можах да открия...  :lol: :lol: :lol:
Та да похапнем заедно сладолед, знае ли човек... :balk_53: