0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #20 -: Декември 03, 2009, 11:29:15 am »
Ани, мерси че и на мен даваш вяра за инсеменациите. Твоята първа инсеменация на стимулиран цикъл ли беше ? Желая ти щастлива среща с бебчо.
Да, на стимулиран цикъл беше. При мен на ЕЦ не беше много подходящо, защото трябваше да чакаме задължително овулация в десния яйчник (при здравата тръба).
Crow, независимо как ще продължиш борбата, сигурна съм че ще стигнеш до успешния финал.  :bighug:

Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #21 -: Декември 03, 2009, 21:36:30 pm »
Фреш, мерси че се включи в темата. Чела съм за твоите перипетии, както и за вливанията които си правила. Последното, което си направила в Германия и как след него си успяла да забременееш. Честно казано дали именно това вливане е довело до забременяването или си е било просто "писано да се случи" ? То няма как да знаеш де - просто си разсъждавяам на глас. От всички момичета с имунологични проблеми, за които съм чела - май само твоят случай е с + резултат след вливка. Затова някак си мисля, че може би просто му е дошло ред да се случи - знам ли. Никак не ми харесва, че тези изследвания са одобрявани от малка част от лекарите. Някак тази неединодушност ме разколебава.


Ми то не е вливка, а съвсем друго нещо. Аз го направих, след като Албена в Германия забременя след същото след 13 (ако не бъркам) години неизяснен стерилитет и множество опити, а после същото се случи и с Перла, пак в Германия. При мен цялостната картина - здравословна, генетична - всичко сочеше, че е съвсем основателно да се подозира точно такъв проблем. Разбира се, едно работи за един, друго за друг.

Успех! :D

П.С. Ние се постарахме преди това да изключим всевъзможни други евентуални причини за стерилитет.
Благодаря ти, Бени!







Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #22 -: Декември 04, 2009, 11:17:43 am »
FreshBreeze, аз прочетох вашите истории с Албена и откровено казано точно вие ме вдъхновихте и заредихте с надежда, че и при нас може да проработи точно АИ. Бих искала да те помоля да ми кажеш дали сте правили HLA типизиране и HLA крос мач, преди да отидете в Гърция за самата процедура. Аз естествено смятам официално да започна да си кореспондирам с гръцката и немската клиника по темата, но ми се искаша, ако е възможно, да ми кажеш малко повече за тестовете, които се правят преди това, за да се стигне до заключението, че една двойка е подходяща точно за този вид терапия. Благодаря ти предварително!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #23 -: Декември 07, 2009, 09:55:43 am »
Правихме ХЛА типизиране и кросмач в София, а ЛИТ в Германия. Аз бях пробвала преди това с имуновенин. От клиниката ни назначиха изследванията и ни казаха да ги направим където преценим - при тях или тук, в България. Имаше и други имунологични изследвания, част от които имах отпреди.

Успех!
Благодаря ти, Бени!







*

    baracuda

  • *****
  • 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #24 -: Декември 07, 2009, 11:58:26 am »
    :D Гарганелче  :wink: ,аз да ти кажа за моя случай...малко като майтап може да ти прозвучи,но е самата действителност.Ние също бяхме в графата неизяснен стерилитет,като 2007-ма година ходихме до Плевен и направихме сериозен панел имунологични и генетични изследвания,както и SDI-тест.Всички резултати ни бяха идеални.Тогава доц.Конова ми направи обстоен консулт,водена от хронологията по незабременяването ми,а и ни направи отстъпка в цената,защото сумата беще доста над 400 лева.После до няколко дена ми изпрати резултатите с подробни обяснения.Жалко,че сега нещата доста са се променили...както и да е.Също имам диагностична лапароскопия и две цветни снимки и изобщо каквото се сетиш-всичко нормално,няма причина за незабременяване.Та,аз си бях "вързала" гащите със всякакви изследвания,за да съм сигурна(така да се каже),че като правя ин витро(повече не можех да чакам),ще стане работата.Е,да,ама не-неуспешен опит.Както и да е.Започнахме да се подготвяме за втори опит...Между временно реших да сменя работата си,защото не ме удовлетворяваше,а и имах неприятен дразнител там.Започнахме да говорим със съпруга ми за осиновяване...малко по-малко узрявахме за тази идея.Отдадох се на новата си работа...изобщо с две думи,теглих една голяма,ама огромна м***а на всичко.А и секс по график вече не правихме,а за удоволствие(от време на време),изобщо не ме интерисуваше кога съм в овулация...И така де,до деня в който се прибирам от работа,ама бързам,че вечерта съм на фирмен банкет.Викам си айде,за последно ще си купя един "Шуър чек",ей така за всеки случай,че имах закъснение(ама и друг път съм имала,ама айде...),хубавото ми е че не съм безотговорна.Викам си,бре как ще се насвяткам довечера на банкета,ама да ми е спокойно,че не съм бременна(Аз?!?Ха ха!Абсурд!)я да метна едно тестче,ама вече наистина за последно,че така ги бях намразила тези пусти тестове...Датата беше 13 декември...на 24-ти видяхме сърчицето.Коледа е...наистина стават чудеса!Аз,дето все не вярвах...Че и по естествен начин да стане,направо не е за вярване!?!Та,Гарганелче,може пък нещата при теб също да се получат,когато най-малко очакваш.Знам колко тъпо звучи.Супер тъпо е,ама ето на...когато бях най-обезверена,стигнала дъното,душата ми бе станала по-черна от ...(да не казвам),мъка,мъка,та чак стигнах до безразличие...тогава съдбата се намеси.Абе,като по филмите направо. :wink: Желая много коледни чудеса и на онези,които не вярват!Още много има за разправяне,ама не си падам много по подробностите.Весели празници на всички!  :D
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #25 -: Декември 07, 2009, 12:45:16 pm »
аз досега се спотайвах, защото малко ме беше страх да си призная, че сьм бременна :oops: след толкова неуспехи досега, направо ме е страх да се зарадвам...

но темата ме провокира, защотото и аз така бях скептична кьм имун. причини за стерилитет. понеже при мен си има класически причини за инвитро - запушени трьби и както по-кьсно се оказа и лека форма на ендометриоза - никой лекар не се е ровил по-надьлбоко да тьрси други причини.

след три стимулирани опита, при които два пьти стигах до перфектни бластоцисти и един замразен трансфер, но никога до бременност, аз реших, че има друга причина. чак тогава открих форума и почнах да се ровя. в самото начало на моите разследвания един-два лекаря директно ми казаха, че имунологията е пьлна глупост. докато се усьмня в това твьрдение мина доста време, но в крайна сметка отидох при поредния професор, за който знаех, че е спец при миседите и имплантационните неуспехи.

той ми пусна нови изследвания и ми показа титьра на отдавна излекувана хламидия. нормата е до 0.90, а моят титьр беше 5000! човекьт ми обясни, че тялото е развило много силен имунитет кьм всички подобни организми от прост вид, каквито са хламидиите, както и ембрионите в началната си фаза. всички тези прости организми са покрити с определен белтьк, който имунната система разпознава като опасен и унищожава. т.е. тялото не различава ембриона от хламидия. в тези случаи забременяват само 10% от жените, като половината от тях губят бебето по-кьсно или раждат преждевременно.

ето това беше перспективата ми 8O лекарят ми предложи разработен от него метод на лечение - дексаметазон 0,5мг, това е кортизон в много малка доза, от средата на предхождащия цикьл до 10 седмица на бременноста.той подтиска имунната система. сьгласих се.

е, сега сьм бременна в 8 седмица preggo и се надявам всичко да е о.к. до края на бременността.

така че имунологията не е за пренебрегване, момичета.

Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #26 -: Декември 07, 2009, 16:18:50 pm »
gallardo, първо да ти кажа, че много се радвам за теб. Отпусни си вече душата, зарадвай се и се наслади на бременноста си! Желая ти спокойни и приятни 9 месеца ... оп, те са ти останали само около 7 :wink:, да си ги изкараш с удоволствие и да гушкаш здраво бебче на финала! :crossfingers: :goodluck:

Сигурна ли си, че този хубав резултат е заради имунотерапията, а не е заради това, че преди време излекува (ако правилно съм разбрала) ендометриоза и хидросалпингс? Аз попрегледах старите ти постове, но не си писала много и може нещо да не съм разбрала...

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #27 -: Декември 09, 2009, 10:29:23 am »
plumeria, благодаря, за пожеланието...и да, работя по вьпроса с душата :wink:

сега по вьпроса :? ами честно казано, сигурна сьм. едната причина е, че в началото, при пьрвите два стимулирани  опита и при замразения трансфер, които протекоха перфектно иначе, все още нямах едометриоза. аз сьм с три лапароскопии и горе долу знам, че в началоо тези неща бяха наред. пьк и симптомите за ендо се появиха след втория опит. ендометриозата се прояви при мен и с драстично влошаване на яйцеклетките, като качество и количество. този проблем сьщо го нямаше при пьрвите 2 опита, тогава правех по 13 ЯК. отчитам при всички случаи, че отстраняването й е било благоприятен и необходим фактор за успешния ми опит, спор няма!

хидросалпингса...дали го е имало през цялотото време, един господ знае...лекарят каза, че той се образувал като са пробвали с контрастното вещество...т.е. не го е имало в самото начало....това е малко тьмен момент. но това което пак говори тук в полза на имунологията, е че при това лапаро се установи, че едната ми трьба си е проходима 8O и вьпреки това не бях забременявала никога.

трети довод, който ми хрумва - досега никога не бях имала положителен тест. т.е. никога не се беше стигало до имплантация. ако причината беше само хидросалпингс, може би щях поне за кратко да имам положителен тест.

самото протичане на опита беше за мен сьщо показателен момент, че когато причината е открита и отстранена всичко е вьзможно. с много лека стимулация, 150 ед. Гонал, направих 4 фоликула. бях разочарована, защото знаех от опит, че при мене половината не се оплождат и дават фира и си мислех че ще имам само един читав ембрион. е, да обаче този пьт се оплодиха 3 и на трети ден имах 3 перфектно разделени на 8 ембриона.

безспорно, комбинацията от фактори в този случай е била печелившата стратегия. най-важното е да се разследват добре вьзможните причини. много важен диагностичен метод за мен е лапароскопията и не бих почнала с инвитро без да сьм сигурна какво е положението "отвьтре." ....но поради по-горе изброените причини вьтрешното ми убеждение, е че решаващият фактор в моя случай е имунологичният.

проблема с имунологията, е че тя звучи малко абстрактно. много по-лесно е да кажеш на някоя жена, че причината е в нейните яйцеклетки, високото ФСХ или хидросалпингса. всеки може "материално" да си представи проблема. ако почнеш обаче да обясняваш, че причината е в белтька на топлинния шок покриващ ембриона...е, това е леко абстрактно :wink:



*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #28 -: Декември 09, 2009, 12:17:06 pm »
Бари, чудесен разказ. Аз съм чела твои постинги, но незнам защо бях останала с впечатление, че твоето сладко момченце е дело на вълшебните ръце на д-р Александров. Е, било е дело на Съдбата :) Какво по-хубаво от това. Много ме радват такива хубави разкази. Ще ми се да повярвам, че такъв има и за мен, но .. Уви. Такъв засега няма. Вече не просто губя кураж и вяра - вече искрено се дразня от този си проблем. Може на някой да му се стори ужасно, но "намразвам мечтата си" е може би доста по-близо до бушуващите се в мен настроения.
Бари би ли споделила в крайна сметка дали според теб имунологията има резон в незабременяването ? И дали си правила посткоитален тест, за който не зная да се прави във Варна ? Изобщо на мен наистина ми е много чудно как така години наред никакъв резултат, а уж всичко наред и по някое време "хоп" и всичко е ОК. Бари, не иронизирам (дано не прозвучи така) - само наистина се чудя.
gallardo, твоята ситуация е доста заплетена. Би ли споделила все пак кой лекар е правил имунологичните ти изследвания. Това за силния имунитет и аз съм си го мислила, но знам ли ... При теб има множество фактори и наистина е сложно да се разбере кой от тях е надделявал. Радвам се, че в момента си щастлива и искрено ти желая леки оставащи 7 месеца и здраво бебче.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #29 -: Декември 09, 2009, 13:13:08 pm »
Познавам няколко момичета с успешни първи или втори инсеминации след много години стерилитет. Мисля си, че инсеминациите доста се подценяват като метод за забременяване и това е само в Бг. И също така много се надценяват имунологичните фактори.

Crow, наистина е добре да направиш посткоитолан тест, може пък оттам да ти е проблема. Ако е така, той се решава много лесно с инсеминация.
*

    denisa

  • *****
  • 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #30 -: Декември 09, 2009, 13:50:40 pm »
И също така много се надценяват имунологичните фактори.


С това не съм съгласна.След като в почти всички клиники по стерилитет се правят тези изследвания значи не са за подценяване.
Имунната система също играе важна роля в човешката репродукция. Клетките на възпалението и техните секреторни продукти са включени в процесите на овулацията и подготовката на ендометриума за имплантиране на оплодената яйцеклетка. Дисфункция на имунната система може да попречи на нормалните репродуктивни процеси и да доведе до инфертилитет. Изчислено е, че имунният фактор може да бъде причина за инфертилитет при повече от 20% от двойките с неизяснен инфертилитет
Освен това да видиш положителен тест съвсем не е края на борбата, важното е да износиш и родиш живо и здрово дете.
Атнифосфолипиден синдром-Състоянието, за което става дума е една от възможните причини за женското безплодие. Но жените с диагноза  антифосфолипиден синдром не бива да се отчайват. При квалифицирана медицинска помощ, страдащите от това заболяване също стават щастливи майки.
При антифосфолипиден синдром (АФС) в кръвта на  жените с повтарящи се неизносени бременности, вътреутробна смърт на плода или забавяне на феталното развитие, се откриват антитела, изработвани от самия организъм, насочени срещу собствените фосфолипиди  - характерни химически структури, от които са построени стените и други части на клетките
.
Тук има още много по темата.Всеки сам решава дали и какво да изследва.
http://www.zachatie.org/index.php?Itemid=19&id=185&option=com_content&task=blogcategory
*

    baracuda

  • *****
  • 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #31 -: Декември 09, 2009, 15:58:55 pm »
    Гардже,не се притеснявай,както виждаш аз самата се иронизирам.Я,да вкарам малко яснота по моя случай.Та,седем години неизяснен стерилитет,никога не съм забременявала и тъй като вярвам само в медицината,винаги съм "знаела",че не мога да забременея спонтанно...все пак толкова години...как пък веднъж не стана.Както и да е.Започнах да си самоназначавам какви ли не изследвания(имунологичните и генетичните са моя идея,както и листериоза,токсоплазмоза,Хеликобактер пилори за стомаха,че и посткоитален тест и др.и др.),не казвам че при мен всичко е било идеално,но е било в рамките на нормалното и не е причина за дългия ми стерилитет.Та,хубаво е да отхвърлиш имунологичния проблем(дано да нямаш такъв,разбира се).Не можах да намеря къде бях писала за посткоиталния тест,ама е хубаво да го направиш.Аз ходих в Майчин дом при д-р Момчил Сариев,беше юли 2007-ма.Мисля ,че резултатът ми беше нещо от сорта:около 400 живи сперматозоиди на поле,след 12-тия час от половия акт,абе супер.Инсеминация,така и не направих(имам една провалена),щото за мен са ала-бала,т.е.си е полов акт,ама без да разбереш.Това и д-р Сариев ми го е казвал,въпреки,че е много-добър в инсеминациите и най-вече в таймирането им.Д-р Александров също е доста скептичен към тях,ама това е друга тема.Разбира се,че имат предимства,които можеш да прочетеш в темите за инсеминациите.Та аз реших да правя направо ин витро,щото вече бях на определени години ,а и процента успеваемост бе по-висок.Тогава видях първия си положителен тест,но за кратко.Прочети темата долу в подписа ми.Иначе,на д-р Александров съм безкрайно благодарна,че следи бременността ми и много точно ми таймира секциото.А пък колко пъти ми е казвал,че ще забременея спонтанно,просто не е истина,пък аз изобщо не му вярвах.Както и да е.Гардже,много си ми на сърце,виждам,че си като мен.Аз съм много-голям реалист и винаги съм вярвала,че няма такова животно неизяснен стерилитет,все ще има някаква причина.Факт е обаче ,че при мен не се разбра какво е.През годините си в тази борба съм правила наистина какви ли не изследвания,манипулации и ликвидирах какви ли не "проблеми".Това,че правех нещо по въпроса ме успокояваше,бях много-упорита.И когато спрях всичко,тогава наистина "хоп" се получи.Много хаотично стана,не съм по обясненията,то е ясно.Но ти желая и на теб такава изненада...знам че звучи пак тъпо...но знаеш ли...Весели празници!  :D
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #32 -: Декември 09, 2009, 17:35:23 pm »

gallardo, твоята ситуация е доста заплетена. Би ли споделила все пак кой лекар е правил имунологичните ти изследвания.


живея в Германия и опитите ми са правени тук

само да вметна тема за размисьл, че сьм останала с впечатлението, че повечето ситуации на момичетата тук са заплетени, почти винаги има комплекс от фактори. тези, при които има само един прост фактор, например запушени трьби или мьжки фактор, си забременяват от 1.или 2. опит ивитро...моето мнение е, че при повтарящи се неуспехи най-често има някакьв все още неоткрит фактор.

е, историята на баракуда, разбира се разбива системата :wink: :wink: ...но пьк трябва да има и такива истории, те са най-сладки.
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #33 -: Декември 09, 2009, 20:48:58 pm »
tatyana* - според мен си много права. И аз мисля, че имунологичните се надценяват. Дени е на противно мнение, но аз мисля, че те могат да са причина по-скоро за аборти. Незнам. Това е мое мнение от изчетеното. Все пак вероятно ще ги направя макар да знам на 100 %, че после няма кой да ми ги разчете (писах вече за това).
Бари, безкрайно ми е хубаво, че описваш всичко това. Аз съм пациент на д-р Александров и истината е, че той ми повтаря и на мен, че всичко е наред и ще се получи спонтанно, но аз съм на 31 и не искам повече да чакам.Никога не съм виждала + тест, а през повечето време преди да започнем да се борим за дете сме се пазили с "прекъснат акт". Как така не се получи макар и случайно ? Д-р Александров ме съветва да правя 1-2 ИНСЕ и то на спонтанен цикъл. Аз съм голям скептик за тях и му го казвам, но той мисли, че това е много по-щадящо за моят случай. Напълно отхвърля необходимостта от имунологични (знаеш мнението му). За ин витро казва, че ако много настоявам ще направим, но според него е много натоварващо. Не съм ходила при д-р Сариев, но вероятно ще го потърся за въпросният посткоитален тест.
Аз също съм си самоназначавала поне 90 %, ако не и всичките 100 % сама. Ами уморих се, но май ще продължа. Ще пусна тези имунологични/генетични, а после единственото което мога да правя с тях е да ги прибавя към папката с останалите изследвания. Моля се всичко и там да е наред, но от там нататък просто вече не зная - накъде ?
 Момичета, безкрайно ви благодаря за всички постинги. Хаоса е главата ми е пълен, а вашите мнения ми дават я надежда, я стимул за напред.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #34 -: Декември 09, 2009, 21:27:08 pm »
crow мисля, че не трябва да се самонавиваш за тези генетични и имунологични, всичко ше си дойде на мястото, а ти само ще се тормозиш, ще платиш солидна сума около 600 лв. за два листа хартия, които после ще са ти само за спомен. това ти го казвам от личен опит. ние също ги правихме, но преди да стигнем до д-р Александров, по настояване на други лекари и дори да бяхме наясно че са излишни бяха условие за да продължим. единствената ни полза от всичко беше, че през Плевен намерихме пътя до Варна.


Дълбок поклон д-р Александров,
 за професионализма,
 за всеотдайността,
 за човечността,
 за честността,
 за това, че ни върнахтее вярата
 в хората и в живота.
Благодаря.
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #35 -: Декември 09, 2009, 21:32:53 pm »
justice70, а каква беше вашата причина за стерилитет ? Виждам, че си успяла благодарение на д-р Александров. Ако ти се пише, ще се радвам да споделиш своята история.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #36 -: Декември 09, 2009, 22:48:54 pm »
crow,
Аз пък си мисля,че е по-добре да направиш имунологичните изследвания и да се разделиш с 300 лв,де факто само те са ти останали.Знам,че някой лекари ги отричат,но и в миналото сме имали много примери за неща,които първоначално се отричат,а след това се възприемат.
Успех!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #37 -: Декември 10, 2009, 10:36:00 am »
crow, преди година мислех по-скоро като теб. Бях по-склонна да се съглася с лекарите, които не отдаваха голямо значение на имунологичните фактори. След поредния неуспех преди по-малко от месец обаче, си смених отношението. Съветвам те да събереш парите и да си пуснеш тези изследвания. Може да се окаже, че има нещичко съвсем дребничко, което лесно се оправя!

Учудена съм от това, нямах представа просто, че д-р Александров напълно отрича имунологията при репродуктивни проблеми... Интересно... Имам приятелка, която е при него, на 35 е, т.е. колкото мен и от 5 години той й повтаря, че ще забременее спонтанно... Тя вече напълно се е отчаяла... Ще взема да й се обадя да я питам за имунологичните дали ги е изследвала...
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #38 -: Декември 10, 2009, 11:29:12 am »
Здравей Гардже,

С теб сме се засичали в темата за инсеминациите.
Ни е също се водим с неизяснен стерилитет. Аз съм при Владимиров, при него направих всички изследвания, и нищо, няма проблем. Имам 2 неуспешни инсета , едното на ЕЦ, другото с Клостил, сега чакам резулата от 3-то отново с Клостил.Като гледам обаче май няма да се случи мойто коледно чудо. Странното е че 2-то и 3-то ми ги направи Димитрова ,според мен доста късно . Биха ми Прегнила, на следващия ден бях в ову, и чак на следващия след овуто ми беше инсето. Странно коя ли е тази яйцеклетка, която ще издържи повече от 24 часа.
Сега съм в чуденка дали да направя 4-то или както док ми предложи Януари класическо инвитро. При мен се оказва че въпреки стимулациите с Клостил, едвам последния път изкарах 2 фоликула, док каза ,че това си е просто до организъм и за това е по-добре да направим инвитро и ми отказа инвитро матурацията
Ей това съм аз, от 2006 правим опити, като 2008 започнах да си следя овуто и да правим кекс по график, като видях че не става си записах час в клиниката на Владимиров.
Притеснявам се единствено че май при инвитрото може да изкочи заека, т.е. единствено там може би ще се види дали яйцеклетките ми са наред иначе вече ако и там няма проблем  не знам къде ще го търся.

Пожелавам на всички да сбъднат своята Коледна мечта, стискам ви искрено палци, поне вие да се похвалите  :D
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #39 -: Декември 10, 2009, 15:19:18 pm »
partizanka75 , а правила ли си имунологични/генетични ? Лапароскопия ?
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.