0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #200 -: Април 10, 2010, 14:53:48 pm »
Не, не сигурна. Чела съм, че може да даде отклонение и в нормални спермограми.

 Може да има отклонение в нормални спермограми, но при наличие на хубави ембриони - не.
 
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #201 -: Април 10, 2010, 15:19:35 pm »
Кроу, ти си решаваш. Просто ти посочих едно от изследванията при неизяснен стерилитет.

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #202 -: Април 10, 2010, 17:48:01 pm »

 Не можах да разбера къде прочете, че между клетъчния имунитет и генетичните изследвания има връзка? Или аз не съм разбрала.

Имах предвид ето тази сатия:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=40&topic=41870.0
Не знам, дали ти е попадала досега. Цитата, който бях дала, е от нея.
Струва ми се, че директно обяснява връзката на генетичното сходство м/у партньорите (DQ-съвпадение) и имунната реакция (активиране на NK клетките).

Обаче, ако беше толкова просто, при наличие на DQ-съвпадение ще трябва винаги трябва да има и завишени NK клетки. Тъй като те също могат да са завишени и от друг "дразнител" (без генетично съвпадение, пак да приемат ембриона като чуждо тяло), значи при всеки такъв проблем, ще очакваме да има завишени NK. Тогава, проверяваме NK и ако са в норма, значи всичко е о.к. - изключваме всички сходства и други дразнители.... Да, ама не.  :(
Оказва се, че както има завишени NK без ясна причина, така има и DQ-съвпадения, които не предизвикват имунна реакция.... Какво правим тогава?? Кое да изследваме първо - NK или HLA? И какво ще ни дадат като информация...?

Ако правеха в България АИ (и въобще, ако не беше толкова сложно и скъпо да стигна до нея) нямаше да се чудя, щях да пусна всички изследвания. Но сега се колебая, доколко имат смисъл.
Преди около 2 години изследвах NK. Бяха на горна граница, но все пак в норма (при положение, че бях и след прекаран грип). Всички имунологични ми бяха о.к. Вътрешното ми усещане е, че и да ги направя пак, пак ще са в норма.
Обаче сега, като чета, започва да ми се струва, че трябва да направя HLA-типизиране и Крос мач, независимо, че не сме "уловили" завишени NK... Знам ли и аз вече... :(

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
Re: Неизяснен стерилитет
« Отговор #203 -: Април 10, 2010, 19:43:09 pm »
Аз тази статия я прочетох. И между другото доста се заровихме в нея. Най-гадното е, че в България никой не ги изследва тия неща, поне аз не знам да има някъде. Аз също нямам завишени NK клетки. И що се отнася до генетичното сходство - да има двойки, които имат такова и жената е успяла да си износи живи и здрави деца. При други нямат генетично сходство - пък жената пак не е разпознала ембриона. Тук момента е в реакцията на имунната система на всяка отделна жена. Не разглеждай нещата като следствие - щом едното е така, значи и другото трябва да бъде еди как си. Дано ме разбираш какво искам да ти кажа, понеже на мен ми е доста трудно да го обясня.
Малко цитат ако той ти помогне- " Тъй като избора на партньор рядко става от гледна точка на неговата съвместимост, бременността трябва да се защити чрез други механизми от атаките на женската имунна система. Познати фактори са определени антитела/ като съставна част на имунната система/, които защитават бременността от атаките на имунната система. Това се обяснява с блокиране на определени имунни клетки вследствие на което се блокира тяхната функция. Имунната система трябва да разпознае ембриона като чужд, но да е подготвена за това "чуждо тяло" чрез специални антитела /антитела, блокиращи Fc/ и да може да иницира защитна реакция,т.е. да предотврати отхвърляне."
 Ти ако имаш възможност си ги направи тия изследвания, за да се успокоиш, ако това ще ти даде някакво спокойствие. Но моето лично мнение, че ако не правиш АИ не са ти необходими.