0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Серклаж?????
« Отговор #60 -: Май 15, 2013, 16:25:36 pm »
Здравейте,
В 20 г.с. съм и от 13 г.с имам поставен серклаж в следствие на сервикална недостатъчност и прекрасно малко чудо родено в 25 г.с. На последния преглед преди три дни шийката ми беше 1,6 см. Докторът ми препоръча повече почивка, но това е доста относително. Преди това ми беше казал че мога да живея нормално, без нужда от лежане, но и без големи усилия, вдигане на тежко и т.н.
Бих искала да попитам тези които имат серклаж, какъв "режим " са спазвали след поставянето му.
Благодаря ви.
Аз изкарах цялата бременност със серклаж без да съм спирала да работя, а и правехме основен ремонт на жилището ни, така че работният ми ден беше доста дълъг.
Но въпреки всичко, докторът е този, когото трябва да слушаш.


Re: Серклаж?????
« Отговор #61 -: Май 20, 2017, 17:15:17 pm »
Здравейте,

В 19 г.с. съм с близнаци. Предстой ми серклаж. Проблема е че лекарката ми го установи и ме изпрати веднага за серклаж и прием съответно в болницата, но за съжаление  си е тръгнала буквално час след моя преглед, тъй като нещо се е случило. Съответно операцията ще я прави друг лекар, който не беше дружелюбен и почти нищо не ми обясни. Прочетох доста спорни неща за серклаж и понеже знам, че и лекари следят форума бих искала да попитам било то лекари, било то жени вече минали през това за мнение за серклаж, който се извършва на шийка, която е едва 11мм (1см).

Струва ми се доста малко на фона, който доста момичета описват при техните серклажи.
Може ли някой, моля, за мнение евентуално тази шийка би ли издържала и като цяло би ми бил полезен всякакъв съвет и информация. Има ли изобщо шанс да износя до края с 1 см. шийка в 19 г.с.

Много благодаря  :? :(
« Последна редакция: Май 20, 2017, 17:26:52 pm от anita_ »
Re: Серклаж?????
« Отговор #62 -: Май 20, 2017, 17:37:28 pm »
Здравей Анита.Аз съм с абдоминален серклаж (TAC или така наречения коремен) правен в 9 г.с ,причината е предшестваща конизация.
От всичко изчетено, ако найстина шийката ти е 11 мм,което не е на 100% сигурно (може да не си разбрала правилно,може да не е измерена правилно,не мисля че при тези размери някой би се навил да го прави)това е доста малко.Едно от важните неща за издръжливостта на серклажа е чистата микробиология преди неговото поставяне и през цялата бременност.
Дали серклажът ти ще издържи няма как някой да ти каже.Това, което аз бих направила е да разбера дали найстина шийката е толкова,да направя микробиология и чак тогава серклажа.Иначе съм за серклажите (по- добре да се направи нещо от колкото да се разчита на случайността)
Re: Серклаж?????
« Отговор #63 -: Май 20, 2017, 17:47:07 pm »
Направиха ми микробиология още с приема в болница Надежда ( споменавам клиниката за да добиеш представа, че е от добрите) -всичко е чисто. Шийката я мериха няколко пъти въпреки, че не им се искаше, първо я измериха 11мм, на същото мерене я измериха 16мм. В крайна сметка ме пратиха при специалистите и по фетална морфология в клиниката и те я измериха 11 - 12мм....
Повече не посмяха да я мерят, тъй като обясниха, че всяка намеса в момента не е препорачителна.
« Последна редакция: Май 20, 2017, 17:52:35 pm от anita_ »
Re: Серклаж?????
« Отговор #64 -: Май 20, 2017, 18:01:09 pm »
Аз съм го правил там при д-р Христов,при него се следя.Ако той ще ти го прави можеш да му имаш пълно доверие.Човека си знае работата.Той е един от най-добрите в страната
Re: Серклаж?????
« Отговор #65 -: Май 20, 2017, 18:07:54 pm »
Аз съм го правил там при д-р Христов,при него се следя.Ако той ще ти го прави можеш да му имаш пълно доверие.Човека си знае работата.Той е един от най-добрите в страната

Любомир Христов? - не, не е при него.
Който и да е имам им доверие, притеснението ми е за шийката :(
Re: Серклаж?????
« Отговор #66 -: Май 20, 2017, 18:16:24 pm »
Да,Любомир Христов.Нормално е да ти е притеснено,но реално е направено всичко възможно до този момент.Питай ги дали не може да го извикат поне за консултация,те ще го правят утре предполагам.
Re: Серклаж?????
« Отговор #67 -: Май 20, 2017, 18:21:10 pm »
Той мина, беше на визитация, виждал е картона ми.
Благодаря за инфото. Ще се моля да издържи шева до края.
« Последна редакция: Май 20, 2017, 19:20:43 pm от anita_ »
Re: Серклаж?????
« Отговор #68 -: Май 20, 2017, 18:30:49 pm »
Ще лежиш повече и ще издържи.А казаха ли ти кой вид ше ти правят?
Re: Серклаж?????
« Отговор #69 -: Май 20, 2017, 18:51:52 pm »
Ще шият шийката, през вагината.
Утре дежурна е доктор Нели Димова, тя ще ми е шие сега ги питах сестрите.
Впечатления за нея?
Re: Серклаж?????
« Отговор #70 -: Май 20, 2017, 18:59:54 pm »
Не съм попадала въобше на нея.Знам,че ти е трудно,опитай се да се успокойш.Днес няма да го направиш,нито утре,но в следващите дни се постараи,важно е за теб и бебчетата.Мисли си,че си в добри ръце,по-голямата част са успяли и ти ще се справиш.Ето аз съм един пример,а прогнозите за мен не бяха въобще добри.Малко прашец :pink_dust_1:
Ще чакам да пишеш в следващите дни как си.
Re: Серклаж?????
« Отговор #71 -: Май 22, 2017, 23:19:11 pm »
Не съм попадала въобше на нея.Знам,че ти е трудно,опитай се да се успокойш.Днес няма да го направиш,нито утре,но в следващите дни се постараи,важно е за теб и бебчетата.Мисли си,че си в добри ръце,по-голямата част са успяли и ти ще се справиш.Ето аз съм един пример,а прогнозите за мен не бяха въобще добри.Малко прашец :pink_dust_1:
Ще чакам да пишеш в следващите дни как си.

Серклажа мина уж добре, днес даже ме пуснаха да си ходя. Сега от най-малкото треперя. От одеве усещам някакво свиване на... как да кажа...вагината... Не мога да го опиша свиване и отпускане и така от цял час (това случвало ли ви се е ?). Иначе няма кръв, няма болка и за това още не съм изпаднала в паника.
Иначе ми казаха всяка седмица на преглед да ходя, тъй като шийката в действителсност е била 11мм. Казаха още, тази седмица никакво ставане освен до тоалетна ( това не знам как ще стане, тъй като сме си само аз и мъжа ми вкъщи, а него го няма по цял ден и трябва нещо да си направя да ям).
Много се надявам да избутам до края. :?
« Последна редакция: Май 22, 2017, 23:21:23 pm от anita_ »
Re: Серклаж?????
« Отговор #72 -: Май 23, 2017, 08:35:37 am »
Радвам се че всичко е минало добре.За въпросните усещания,който описваш мисля,че съм имала подобни.Аз по скоро ги оприличавах като туптене,не съм им обръщала внимание,отдавах го на интервенцията.Това че няма кървене е добре.
За ставането ще трябва да се постараеш.Една табла с храна и до леглото.Добре е да приемаш повече плодове и зеленчуци,за да намалиш евентуалните проблеми с ходенето по голяма нужда.
За седмичките мисли от преглед за преглед.На мен така ми беше по-лесно"Нека сега да избутам до другия преглед".Замислях ли се колко остава до края изпадах в паника.
Re: Серклаж?????
« Отговор #73 -: Май 25, 2017, 00:04:44 am »
Да чукам на дърво болка и кръв няма. Колкото до табличката с храна за съжаление трябва преди това пак аз да си приготвя храната, че да има нещо на табличката. Така че ми се събира около 2 часа ако не и повече стоене права на ден, но както казах няма кръв и болка и все пак се пазя - движа се бавно и без резки движения.
Относно ходенето до тоалетна ми изписаха Linex Forte, който ми действа много добре и ходя без проблем.
Ще видим в понеделник как са шевовете, но предполагам "вечния" страх ще го има до края!

Благодаря ти много за отговорите!
Re: Серклаж?????
« Отговор #74 -: Май 29, 2017, 19:18:07 pm »
Здравейте отново!

Отново съм с въпроси  :? Извинявам се предварително ако на някой му писна от мен, но предпочитам да бъда взета за досадна отколкото сама да си блъскам главата!

Днес бях на преглед (7 дена след серклажа). Лекарката не остана доволна - каза ми буквално, че съм на кантар и ми забрани всякакво ставане, дори не разрешава да стоя седнала. Буквално каза "стойш, лежиш с възглавница под дупето и не мърдаш освен до тоалетна и дано да избутаме поне до 30та- 32ра седмица" (сега съм в 20та).
Шева за сега държал НО има дупка, която не е зашита и "зее". Попитах сега ли се е отворила или така е от преди. Казаха ми лаконично "ами такава дупчица винаги има при всеки серклаж, да се молим да не стане мехур, инфекция или да тръгне шева" (това с мехура не го разбрах какво значи, но след като каза дупка вече не мислех за нищо друго освен за всевъзможни сценарии).

Запознах се с момиче със серклаж миналата седмица докато лежах в болницата, тя ми обясни много неща за нейния, но не ми каза нищо за никакви дупки или нещо подобно. Много съм притеснена! Моля за някой с информация за въпросните "дупки при всички серклажи". При вас имало ли е такова нещо?

Някакси не съм напълно сигурна в това, което ми казаха. Имам чувството, че нещо се спестява още от момента в който ми измериха шийка 11мм и като взех да разпитвам повече уж при повтоторно измерване от д-р Георгиев лекар по фетална морфология при който бях изпратена да погледне хубаво и бебчетата измери 16мм.
Мисля че желая да направя 2ра консултация при лекар различен от лекарите в Надежда, не че не им вярвам, доверявам им се и следвам инструкциите, които ми дават, просто ми се иска 2ро мнение и от друго място или пък ако не ми се обиди лекарката от ЖК се чудя дали да не поискам преглед и 2ро мнение от д-р Стаменов. Но найстина не искам да обидя лекарката ми, вярвам й, но за мое спокойствие ми се иска и 2ро мнение. Предложения? 
« Последна редакция: Май 29, 2017, 19:22:40 pm от anita_ »
Re: Серклаж?????
« Отговор #75 -: Май 29, 2017, 20:14:17 pm »
Има 3 вида серклаж-вагинален,абдоминален и ЕТКО,различават се по начина на шиене,от къде се влиза,обстоятелсттва(щети на шийка и в коя г.с се прави)
При теб последните 2 до колкото съм запозната няма как да се направят поради къса шийка и висока г.с(лично мнение)
Вагиналния се прави до 25 г.с ,надявам се снимката по-долу да си личи.По нея може да ти стане ясно как изглежда самия шев.Всъшност винаги остава едно свободно пространство(въпросната дупка),а от тежеста на бебчетата,от ставане,от стоене в седнало положение цялото напрежение отива в този конец и той може да се отвори.Дали това ще се случи никой не знае.Това което ти можеш да направиш е да лежиш и да правиш честа микробиология,която да е чиста.Другата причина за отваряне на серклажа е влошена микробиология.През въпросната дупка могат да навлезнат микроби и да стигнат до околоплодния мехур и да го спукат.
Относно дължината на шийката-всеки апарат мери различно,всеки доктор мери различно,най-малкото трепване дава отклонение.
Не мисля,че някой крие нещо от теб
Д-р Стаменов е цар в ин витро процедурите,нямам представа как е в серклажите,но ако това ще те успокой твое право е да искаш второ мнение,не мисля ,че някой би ссе разсърдил.
Д-р Христов ,за който говорехме по -рано в темата реално към днешна дата практикува и 3те серклажа и си мисля ,че той е твоя човек.
Извън клиниката знам,че д-р Сигридов някога е правил серклажи(той се занимава в момента с фетална морфология).На теб реално ти трябва д-р с голяма практика със серклажите( в момента и в миналото) ,пак мое мнение
Ако мога да съм полезна с друго съм на разположение
http://www.pregmed.org/wp-content/uploads/2015/12/Cervical-Cerclage-Procedure.jpg
Re: Серклаж?????
« Отговор #76 -: Май 29, 2017, 20:48:03 pm »
Много благодаря, ще лежа и това е. Дано избутам, че не ми се тръгва пак отначало по мъките.
Re: Серклаж?????
« Отговор #77 -: Май 29, 2017, 21:03:06 pm »
Иска ми се да ти вдъхна малко кураж и да те успокоя,че всичко ще бъде наред и че ще го избуташ до края.Знам,че искаш да чуеш точно това и някой да ти даде "гаранции" за това,но за съжаление никой не може да го направи.Трябва да намериш вътрешни сили да се успокойш,колкото и невъзможно да ти се струва.
Относно седмичките на мен ми бяха казали,че "животозависещата" г.с е 29,около този период е и поставянвто на кортикостероидната терапия за отварянето на дробчетата на бебчетата.Разбира се колкото по -напред,толкова по-добре
*
Re: Серклаж?????
« Отговор #78 -: Май 29, 2017, 23:36:51 pm »
Анита, здравей, стискам ти палци! :) Защо не направиш една консултация с д-р Дяволов или някой друг с опит в серклажите (извън Надежда).
Дяволов преглежда всеки вторник от 17 часа (отиваш по-рано, около 16 часа, защото има много хора) в Майчин дом. Аз сега съм с втори серклаж правен при него.


Re: Серклаж?????
« Отговор #79 -: Май 30, 2017, 12:01:05 pm »
Благодаря :)

Опитвам се да се добера до телефон на д-р Сигридов, ако успея ще отида при него. От мц. Света Петка ми дават час за края на месец юли, но за тогава няма смисъл.
Ще опитам да намеря мобилния му номер и да говоря лично с него.
Ако не успея не мисля да ходя при други лекари.
Каквото стане, никой не може да избяга от съдбата си, да се надяваме Бог ще помогне :)