0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Хранене по време на IVF/ICSI
« -: Май 19, 2009, 19:18:29 pm »
Днес се зачетох по чужди, и по-конкретно американски форуми, и забелязах всеобщо мнение на пациентки и доктори относно храненето по време на процедура.
Тамошните доктори препоръчват на пациентките си със стартирането на процедурата да консумират много протеини и богати на мазнини храни - меса, яйца, риба, ядки и т.н. Така организмът произвеждал много добро качество яйцеклетки, и съответно има по-добро оплождане, и като цяло по-висока успеваемост. Натъкнах се на мнение на жена с 5 неуспешни опита, която при шестия е спазила този режим на хранене, и е имала много по-добро качество яйцеклетки, съответно дете вече на 2 години, и в момента е бременна в 21-ва седмица от седмото си инвитро, като отново е спазвала такъв режим.
Споделете, някоя от вас спазвала ли е режим на хранене по време на процедура, някой доктор давал ли ви е съвети как да се храните? Някой опитвал ли е конкретно такава "диета" по време на IVF/ICSI?


*

    Iffi.13

  • ****
  • 641
  • НАПРЕД И НАГОРЕ !!!
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #1 -: Май 19, 2009, 19:34:17 pm »
С мъжО бяхме на АРТ училище в клиниката на Щерев и от там препоръчаха "храна богата на белтъчини", каквото и да значи това - с моята диетна култура това ми звучи като нищо повече от белтъци  :kittenyarn: :balk_48: :balk_70:
Та, ако някой знае кои са богатите на белтъчини храни, моля да ме светне  osi_17
(и моля не ме бъзикайте - наистина незнам   :P)
*

    Iffi.13

  • ****
  • 641
  • НАПРЕД И НАГОРЕ !!!
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #3 -: Май 19, 2009, 19:43:54 pm »
А ми Красита, от изчетеното до тук - ще блажиме ЯКО  :P  :lol: :P Аз мисля да почвам от днес  :D
П.П. Зайче, мерси много!!!
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #4 -: Май 19, 2009, 19:52:52 pm »
Никой не ми е давал съвети как да се храня по време на процедурата, но по принцип аз се храня основно с протеини, тъй като съм на разделно хранене. Не съм си променяла режима и по време на процедурата. Въпреки това яйцеклетките ми не бяха с добро качество, от 15 се оплодиха 7/с ИКСИ/ Ембрионите не се деляха добре и на 3-ти ден бяха останали само 4 с по 4 клетки. Но... опита ми завърши успешно  :D, вчера видяхме точицата с туптящо сърчице  :D. Така че всичко е индивидуално, може би качеството се дължи на множество фактори и най-вече на късмет  :)
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #5 -: Май 19, 2009, 20:00:56 pm »
По време на двете ми АРТ процедури не са ми давали съвети какъв режим на хранене да спазвам.По време на стимулациите преди втория ми опит благодарение главно на прочетеното във форума включих някой храни в менюто си.Например всеки ден ядях по 1 сварено яйце,пиех мляко,ядях хайвер от сьомга.В общи линии това беше.Резултатът като количество беше по-добър,но като качество не мога да ви кажа.Не сме коментирали това с лекаря.И двата опита обаче за съжаление бяха неуспешни.
На мен също ще ми бъде интересно др.момичета да споделят опита си и най-вече тези с успешни процедури.
*

    *слонче*

  • *****
  • 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #6 -: Май 19, 2009, 23:40:44 pm »
аз се придържах към този тип храна, но не успях. не мисля, че ако се почне в началото на стимулацията за 14 дни се променят яйцеклетките. по вероятно е начина на живот и храна но от повече време преди процедура. все пак организма има нужда от нагласа, но това е мое мнение. според мен всичко е късмет и шанс.  :wink:
успех и късмет на всички. дано успеем скоро без значение как и с какви диети.  :)
никога не отстъпвай на принципите си!
*
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #7 -: Май 20, 2009, 02:15:35 am »
И аз омотвах по няколко яйца на ден по време на стимулации и много мръвка. :)
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #8 -: Май 20, 2009, 02:32:37 am »
Хм, вие сега ме хвърлихте в размисъл :lol:Ще взема и аз да похапвам така, макар че след като правих Дюкан миналата година, вече кудкудякам :lol:Малко остана да почна да снасям :lol:А месо не ща да гледам..ама ще се назоря, че започвам процедура и аз.
А относно въпроса на iffi.13 кои са белтъчните храни - ако си чела темата за диетата на Дюкан, там има доста инфо.Но не казвам да спазваш диетата :D, че е малко драстична, просто там са обяснени кои са богатите на белтъчини храни.В общи линии - постните меса - пилешко, заешко, телешко; дреболии; риба и всички видове морски дарове; яйца; млечни продукти.Но да не се прекалява с яйцата все пак, или да се яде предимно белтъка, ако консумирате повече яйца.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #9 -: Май 20, 2009, 14:25:48 pm »
В този форум дори споменават за тези протеинови прахчета, мисля че се взимат от спортисти. Разтварят се в студена вода или мляко, а се продават по всички аптеки. Момичетата във форума казват, че пият и от тях по време на процедура.


*
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #10 -: Май 20, 2009, 22:38:48 pm »
мане аз както почти не ям месо , май ще трябва да се сдобия с прахчета  :D
*
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #11 -: Май 20, 2009, 22:40:09 pm »
Аз пък почти не ям ако това се случи е един път през деня така,че е индивидуално забременях от първото инвитро.
*
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #12 -: Май 21, 2009, 14:49:36 pm »
В този ред не мисли е добре да се спомене и вече мисля известните на всички Омега 3 мастни киселини - според мен е много добре приема им преди и по време на стимулацията. На пазара ги има под различни форми Ескимо 3, Актавит Омега 3 Форте и т.н. - препоръчителната дневна доза е 1000 мг.
Добре е и по време на стимулация да се избягва приема на захари под каквато и да било форма - това скапва яйцеклетката.
Така че: много зеленчуци, белтъчини, Омега 3 и почти никакви захари, ако случайно се консумират - добре е да поне плодове, но по малко.
Хайде успех на всички и умната  :wink: :lol:
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #13 -: Юли 13, 2009, 21:46:25 pm »
Уфф, колкото повече чета, толково по-сложно ми става, ама ще пека и аз мръвки следващия път  :balk_170:

На мен ми бяха казали да хапвам повече белтчна храна, и хапвах яйца, много боб и леща, ама месото нещо не ме дърпа! :? Още повече че с моя НЕВЕРОЯТЕН късмет и при двата опита ми се чупи по един зъб, точно след трансфера! То трябвало по от рано да се почва захранването с белтъци! А за тези прахчета, някой да разкаже повече, имат ли вредни странични ефекти, по колко и от кога да се захващат...

И как без ШОКОЛАД бе момичета, не мога така, ставам много зла, ако не хапна нещо сладичко :D
« Последна редакция: Юли 13, 2009, 21:52:04 pm от tuna »
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #14 -: Юли 13, 2009, 23:56:14 pm »
Tuna, боба и лещата са въглехидратни храни, мила. И аз не си падам по месото много, много, ама ще се жертваме :( Сладичкото и на мен ми е проблем :?, там ще ми е трудно, но ще се назоря.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #15 -: Юли 14, 2009, 14:15:16 pm »
Това за сладкото като го прочетах тук и патох док.,каза че няма такова нещо.Определено трябва да се набляга на белтъчините,но и сладко маже да се хапва,пък за плодове и зеленчуци е даже задължително.

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*

    Iffi.13

  • ****
  • 641
  • НАПРЕД И НАГОРЕ !!!
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #16 -: Юли 14, 2009, 14:39:49 pm »
Даааа... а на мен даже док ми каза да избягвам сладкото и тестените неща...  :?
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #17 -: Юли 14, 2009, 15:58:46 pm »
Аз по принцип сладко не обичам (нито плодове и зеленчуци)и ям рядко, но пържоли и хлебни нагъвам като за световно. Ето и моя опит: 3 Икси при обичайния хранителен режим с драстично увеличаващи се дози лекарства в комбинация с намаляващи резултати (последния път една яйцеклетка). Четвъртото ми Икси беше донорско, съвсем непреднамерено по това време спазвах Дюкан - бременност до 9 гс. С Док никога не сме дискутирали хранителни въпроси. После замразен ЕТ (от донорските) и нулев рез-т. На есен с песен планираме втори (последен) ЗЕТ и смятам да се отдам на мръвките. Макар че се съмнявам това да има решаващо значение, явно не вреди ...  :wink:
*
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #18 -: Юли 14, 2009, 16:06:20 pm »
И на мен ми бяха казали, че след трансфера трябва да ям много белтъчини, като ми препоръчаха белтъчен прах.  :? Казах на моя мъж, че аз изкуственяци няма да ям, затова пък всяка сутрин ме чакаше по едно варено яйце на масата. Няма да кажа категорично, че това е помогнало, но е факт, че тестът ми беше положителен и то след трансфер на "сладоледчета".  :wink:


Желая ви успех, момичета!
« Последна редакция: Юли 14, 2009, 16:08:49 pm от blue_sky »

*
Re: Хранене по време на IVF/ICSI
« Отговор #19 -: Март 24, 2010, 23:17:40 pm »
Здравейте момичета.Малко позабравена тема но съм подложена на такава диета от док.че търсих дали някой друг не е на моя хал.Забранени са ми всякакви храни със съдържание на калий-а портокалите и бананите са с най висок процент.Освен ябълки и круши никакви др.плодове.Никакви зеленчуци-най вече домати и краставици.Само картофи и моркови и то сварени.Никакви марули салатки спанаци.Единствено листа от глухарче пащърнак и др.производни на тревите.Да избягвам сладкото.Мога да ям домашни мармалади и по малко черен шоколад.Абсолютно забранено сол и олио освен по 1с.л.зехтин.Никакви мазнини.Да наблягам на белтъчини като ми е казано-бяло пилешко месо бяла риба и белтъци от яйца.Твърдо жълто сирене с нисък процент масленост и мляко с 1.5 процента масленост.Всичко останвало ми е забранено.А аз умирам от глад.Диетата трябва да я спазвам до теста за бременост и после ще видим нататъка.А в петък ми е трансфера.