www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Асистирани репродуктивни методи (инсеминация, ин витро) => Темата е започната от: krassita в Май 19, 2009, 19:18:29 pm

Титла: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: krassita в Май 19, 2009, 19:18:29 pm
Днес се зачетох по чужди, и по-конкретно американски форуми, и забелязах всеобщо мнение на пациентки и доктори относно храненето по време на процедура.
Тамошните доктори препоръчват на пациентките си със стартирането на процедурата да консумират много протеини и богати на мазнини храни - меса, яйца, риба, ядки и т.н. Така организмът произвеждал много добро качество яйцеклетки, и съответно има по-добро оплождане, и като цяло по-висока успеваемост. Натъкнах се на мнение на жена с 5 неуспешни опита, която при шестия е спазила този режим на хранене, и е имала много по-добро качество яйцеклетки, съответно дете вече на 2 години, и в момента е бременна в 21-ва седмица от седмото си инвитро, като отново е спазвала такъв режим.
Споделете, някоя от вас спазвала ли е режим на хранене по време на процедура, някой доктор давал ли ви е съвети как да се храните? Някой опитвал ли е конкретно такава "диета" по време на IVF/ICSI?
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: Iffi.13 в Май 19, 2009, 19:34:17 pm
С мъжО бяхме на АРТ училище в клиниката на Щерев и от там препоръчаха "храна богата на белтъчини", каквото и да значи това - с моята диетна култура това ми звучи като нищо повече от белтъци  :kittenyarn: :balk_48: :balk_70:
Та, ако някой знае кои са богатите на белтъчини храни, моля да ме светне  osi_17
(и моля не ме бъзикайте - наистина незнам   :P)
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: zayak3 в Май 19, 2009, 19:38:21 pm
Iffi.13, виж тук:
http://209.85.129.132/search?q=cache:CuQqUlfn5V8J:www.zdravoslovno.com/Content_Proteins.html+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%82%D1%8A%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg (http://209.85.129.132/search?q=cache:CuQqUlfn5V8J:www.zdravoslovno.com/Content_Proteins.html+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%82%D1%8A%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg)
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: Iffi.13 в Май 19, 2009, 19:43:54 pm
А ми Красита, от изчетеното до тук - ще блажиме ЯКО  :P  :lol: :P Аз мисля да почвам от днес  :D
П.П. Зайче, мерси много!!!
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: silvi4ka в Май 19, 2009, 19:52:52 pm
Никой не ми е давал съвети как да се храня по време на процедурата, но по принцип аз се храня основно с протеини, тъй като съм на разделно хранене. Не съм си променяла режима и по време на процедурата. Въпреки това яйцеклетките ми не бяха с добро качество, от 15 се оплодиха 7/с ИКСИ/ Ембрионите не се деляха добре и на 3-ти ден бяха останали само 4 с по 4 клетки. Но... опита ми завърши успешно  :D, вчера видяхме точицата с туптящо сърчице  :D. Така че всичко е индивидуално, може би качеството се дължи на множество фактори и най-вече на късмет  :)
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: мерилин в Май 19, 2009, 20:00:56 pm
По време на двете ми АРТ процедури не са ми давали съвети какъв режим на хранене да спазвам.По време на стимулациите преди втория ми опит благодарение главно на прочетеното във форума включих някой храни в менюто си.Например всеки ден ядях по 1 сварено яйце,пиех мляко,ядях хайвер от сьомга.В общи линии това беше.Резултатът като количество беше по-добър,но като качество не мога да ви кажа.Не сме коментирали това с лекаря.И двата опита обаче за съжаление бяха неуспешни.
На мен също ще ми бъде интересно др.момичета да споделят опита си и най-вече тези с успешни процедури.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: *слонче* в Май 19, 2009, 23:40:44 pm
аз се придържах към този тип храна, но не успях. не мисля, че ако се почне в началото на стимулацията за 14 дни се променят яйцеклетките. по вероятно е начина на живот и храна но от повече време преди процедура. все пак организма има нужда от нагласа, но това е мое мнение. според мен всичко е късмет и шанс.  :wink:
успех и късмет на всички. дано успеем скоро без значение как и с какви диети.  :)
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: cygnus в Май 20, 2009, 02:15:35 am
И аз омотвах по няколко яйца на ден по време на стимулации и много мръвка. :)
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: sixsens в Май 20, 2009, 02:32:37 am
Хм, вие сега ме хвърлихте в размисъл :lol:Ще взема и аз да похапвам така, макар че след като правих Дюкан миналата година, вече кудкудякам :lol:Малко остана да почна да снасям :lol:А месо не ща да гледам..ама ще се назоря, че започвам процедура и аз.
А относно въпроса на iffi.13 кои са белтъчните храни - ако си чела темата за диетата на Дюкан, там има доста инфо.Но не казвам да спазваш диетата :D, че е малко драстична, просто там са обяснени кои са богатите на белтъчини храни.В общи линии - постните меса - пилешко, заешко, телешко; дреболии; риба и всички видове морски дарове; яйца; млечни продукти.Но да не се прекалява с яйцата все пак, или да се яде предимно белтъка, ако консумирате повече яйца.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: krassita в Май 20, 2009, 14:25:48 pm
В този форум дори споменават за тези протеинови прахчета, мисля че се взимат от спортисти. Разтварят се в студена вода или мляко, а се продават по всички аптеки. Момичетата във форума казват, че пият и от тях по време на процедура.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: rossy * в Май 20, 2009, 22:38:48 pm
мане аз както почти не ям месо , май ще трябва да се сдобия с прахчета  :D
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: asi73 в Май 20, 2009, 22:40:09 pm
Аз пък почти не ям ако това се случи е един път през деня така,че е индивидуално забременях от първото инвитро.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: Tanitа в Май 21, 2009, 14:49:36 pm
В този ред не мисли е добре да се спомене и вече мисля известните на всички Омега 3 мастни киселини - според мен е много добре приема им преди и по време на стимулацията. На пазара ги има под различни форми Ескимо 3, Актавит Омега 3 Форте и т.н. - препоръчителната дневна доза е 1000 мг.
Добре е и по време на стимулация да се избягва приема на захари под каквато и да било форма - това скапва яйцеклетката.
Така че: много зеленчуци, белтъчини, Омега 3 и почти никакви захари, ако случайно се консумират - добре е да поне плодове, но по малко.
Хайде успех на всички и умната  :wink: :lol:
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: sahara* в Юли 13, 2009, 21:46:25 pm
Уфф, колкото повече чета, толково по-сложно ми става, ама ще пека и аз мръвки следващия път  :balk_170:

На мен ми бяха казали да хапвам повече белтчна храна, и хапвах яйца, много боб и леща, ама месото нещо не ме дърпа! :? Още повече че с моя НЕВЕРОЯТЕН късмет и при двата опита ми се чупи по един зъб, точно след трансфера! То трябвало по от рано да се почва захранването с белтъци! А за тези прахчета, някой да разкаже повече, имат ли вредни странични ефекти, по колко и от кога да се захващат...

И как без ШОКОЛАД бе момичета, не мога така, ставам много зла, ако не хапна нещо сладичко :D
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: sixsens в Юли 13, 2009, 23:56:14 pm
Tuna, боба и лещата са въглехидратни храни, мила. И аз не си падам по месото много, много, ама ще се жертваме :( Сладичкото и на мен ми е проблем :?, там ще ми е трудно, но ще се назоря.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: Марина75 в Юли 14, 2009, 14:15:16 pm
Това за сладкото като го прочетах тук и патох док.,каза че няма такова нещо.Определено трябва да се набляга на белтъчините,но и сладко маже да се хапва,пък за плодове и зеленчуци е даже задължително.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: Iffi.13 в Юли 14, 2009, 14:39:49 pm
Даааа... а на мен даже док ми каза да избягвам сладкото и тестените неща...  :?
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: sanipop в Юли 14, 2009, 15:58:46 pm
Аз по принцип сладко не обичам (нито плодове и зеленчуци)и ям рядко, но пържоли и хлебни нагъвам като за световно. Ето и моя опит: 3 Икси при обичайния хранителен режим с драстично увеличаващи се дози лекарства в комбинация с намаляващи резултати (последния път една яйцеклетка). Четвъртото ми Икси беше донорско, съвсем непреднамерено по това време спазвах Дюкан - бременност до 9 гс. С Док никога не сме дискутирали хранителни въпроси. После замразен ЕТ (от донорските) и нулев рез-т. На есен с песен планираме втори (последен) ЗЕТ и смятам да се отдам на мръвките. Макар че се съмнявам това да има решаващо значение, явно не вреди ...  :wink:
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: blue_sky в Юли 14, 2009, 16:06:20 pm
И на мен ми бяха казали, че след трансфера трябва да ям много белтъчини, като ми препоръчаха белтъчен прах.  :? Казах на моя мъж, че аз изкуственяци няма да ям, затова пък всяка сутрин ме чакаше по едно варено яйце на масата. Няма да кажа категорично, че това е помогнало, но е факт, че тестът ми беше положителен и то след трансфер на "сладоледчета".  :wink:


Желая ви успех, момичета!
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: zuzuni в Март 24, 2010, 23:17:40 pm
Здравейте момичета.Малко позабравена тема но съм подложена на такава диета от док.че търсих дали някой друг не е на моя хал.Забранени са ми всякакви храни със съдържание на калий-а портокалите и бананите са с най висок процент.Освен ябълки и круши никакви др.плодове.Никакви зеленчуци-най вече домати и краставици.Само картофи и моркови и то сварени.Никакви марули салатки спанаци.Единствено листа от глухарче пащърнак и др.производни на тревите.Да избягвам сладкото.Мога да ям домашни мармалади и по малко черен шоколад.Абсолютно забранено сол и олио освен по 1с.л.зехтин.Никакви мазнини.Да наблягам на белтъчини като ми е казано-бяло пилешко месо бяла риба и белтъци от яйца.Твърдо жълто сирене с нисък процент масленост и мляко с 1.5 процента масленост.Всичко останвало ми е забранено.А аз умирам от глад.Диетата трябва да я спазвам до теста за бременост и после ще видим нататъка.А в петък ми е трансфера.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: alia_alia в Март 25, 2010, 09:39:19 am
Zuzuni, защо е тази диета?
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: Delphin в Март 25, 2010, 11:23:49 am
Хм, много странна диета. "Единствено листа от глухарче пащърнак и др.производни на тревите" - е това направо ме разби  :lol:

PS: Zuzuni, в коя държава правиш опита си...?
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: crow в Март 25, 2010, 11:34:15 am
Да споделя и моят опит с яйцата ... Пробвах се да ям всеки ден по едно яйце - но още след 10-я ден с по едно яйце, забелязах че се изприщих  :? Отдавам го на жълтъка. Вероятно е по-добре да се яде само белтъка ?
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: Lucky в Март 25, 2010, 11:51:55 am
По време на стимулации и след трансфера ям абсолютно всичко, което ми се прияде на момента. Не се ограниччавам и не се насилвам да ям уж полезни храни. Резултат ми е 10 яйцеклетки, 9 оплодени, 7 хубави ембриончета. 3 ми върнаха и сега чакам резултата. Мисля, че храната не е от решаващо значение. След трансфера се въздържам само от кафе, кола и шоколад заради кофеина в тях.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: nikolina-pikolina в Март 25, 2010, 11:55:54 am
Аз както и преди и след ЕТ съм си яла всичко, което съм искала да ям. Само с кафето внимавам след ЕТ, но шоколад ядях всеки ден. Не съм чувала док да е казвал да се ограничаваме от шоколад.

По време на стимулация, 7 дни по къс протокол, даже и винце си пиех и резултатът са 15 яйца.

Единственото по-различно този път е, че правих спорт и ниско-въглехидратна диета няколко месеца преди стимулацията и преборих 5 кг.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: Angy_baby в Март 25, 2010, 14:33:13 pm
Страхотна тема!
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: cambozzola в Март 26, 2010, 08:44:20 am
Здравейте! Аз също не съм се ограничавала преди трансфер, а след трансфер общо взето забравих за алкохол и кафе. Карах го на безкофеиново, защото много ми липсваше иначе (макар че някои лекари и това забраняват). Е, много по-добре е, да се набляга на протеините, защото не се пълнее, но това зависи и от реакцията на съответната стимулация. Имала съм стимулации, в които ме е гонил зверски глад, и такива, в които не съм имала никаква разлика с нормалното си състояние.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: Lucky в Март 27, 2010, 21:28:43 pm
Мен след тази стимулация ме гони зверски глад. Като съм гладна имам чувството, че ако не хапна веднага ще припадна от глад :)
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: cambozzola в Март 28, 2010, 12:20:03 pm
Ми, хапвай си, бе, кой те спира ;) Кила се свалят, в крайна сметка.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: Lucky в Март 28, 2010, 12:23:12 pm
Странното е че не съм качила нито грам при цялото това ядене  :balk_87:
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: evro в Март 28, 2010, 12:38:16 pm
При всичките си стимулации съм сваляла до 4 кг., странното за мен е качването 10-15, че и 20 кила по време на стимулация, но...
Та по въпроса - не съм пазила никога никакви диети по време на стимулация, и кафе пиех по едно на ден. След ЕТ разбира се :lol: винаги съм яла ананас консерва.
Кураж момичета! Кураж!
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: rtfrtf в Март 28, 2010, 12:44:06 pm
Evro, това за ананаса от консерва не го разбрах.  :ask:
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: crow в Март 28, 2010, 13:59:41 pm
Evro, това за ананаса от консерва не го разбрах.  :ask:
Витае някакъв мит, че ако се яде ананас в дните около ЕТ и след това - се спомага на имплантацията  :lol: :lol: :lol: Това разбира се е щуротия !  :P
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: Марина75 в Март 28, 2010, 16:30:38 pm
Evro, това за ананаса от консерва не го разбрах.  :ask:
Витае някакъв мит, че ако се яде ананас в дните около ЕТ и след това - се спомага на имплантацията  :lol: :lol: :lol: Това разбира се е щуротия !  :P
Защо пък да е щуротия или мит?Аз също не съм наясно,но вероятно щом се препоръчва има някакви полезни съставки в ананса.На мен също ми стана интересно и ще помоля Евро за по-вече информация.Пък щом за теб е щуротия,просто мисля че е редно да си траеш.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: crow в Март 28, 2010, 16:42:09 pm
Evro, това за ананаса от консерва не го разбрах.  :ask:
Витае някакъв мит, че ако се яде ананас в дните около ЕТ и след това - се спомага на имплантацията  :lol: :lol: :lol: Това разбира се е щуротия !  :P
Защо пък да е щуротия или мит?Аз също не съм наясно,но вероятно щом се препоръчва има някакви полезни съставки в ананса.На мен също ми стана интересно и ще помоля Евро за по-вече информация.Пък щом за теб е щуротия,просто мисля че е редно да си траеш.
Имам право да си изказвам мнението, в която тема желая и не се нуждая някой да ми казва кога да си трая !!!
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: evro в Март 28, 2010, 16:49:01 pm
Някога, някъде пишеше че ананаса спомага имплантацията, тук бяхме изтерясали дори. Та съпруга ми всеки път се прибираше с консерва в ръка. Аз също си мисля че е наивно това твърдение, но... ядях и пак ще ям :lol:.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: rtfrtf в Март 28, 2010, 21:02:36 pm
Лелеееее, ако изчезнат консервите с ананас, да знам защо.  :D
Благодаря за уточнението, изобщо не го знаех.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: Kremkaramel в Март 28, 2010, 21:21:06 pm
Да разкажа и аз. 7-8 месеца преди опита започнах да пия Омега 3 и го взимах до 10 г.с. Повреме на стимулацията бях на 4 фаза Дюкан, с протеинов четвъртък.(С този режим свалих 17 кг и бях убедена, че това също ще ми помогне да забременея). След трансфера продължих по същия начин, но без кафе. Казах на д-р Стаменов, че всеки път спирам кафето и не се получава и затова този път напук ще пия кафе. Обаче той каза НЕ!!! И аз не пих. На 3 ден след ЕТ ми се обади приятелка да ми каже за ананаса. Доста се посмяхме вкъщи, но мъжа ми естествено отиде веднага да купи. :D Ядох ананас и много протеини. Продължавах да пия и по 2 л вода(навик от Дюкан). Като видях положителния тест, спрях с протеиновия четвъртък и кафето завинаги... И кръстихме бебето Ананасчо :D То пък се оказа Ананаска. :D :D :D
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: cambozzola в Март 29, 2010, 10:56:27 am
И аз бях на Дюкан, преди да забременея. И сега наблягам на протеините, в интерес на истината, макар че ям и страшно много плодове, това най-много ми липсваше по време на Дюканската диета. Д-р Сигридов също препоръча поемането на много протеини като противодействие на отоците! Със сигурност се връщам към този режим на хранене, възможно най-бързо след като родя. Пиенето на вода и аз го продължавам, забелязала съм, че когато пия достатъчно вода, наистина много по-трудно качвам килограми. А и намалява шанса от контракции.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: zuzuni в Март 29, 2010, 12:40:18 pm
Здравейте момичета.Извинявайте че късно отговарям но както разбирате съм след трансфер и трябва да съм в леглото.alia незнам защо ми е наложена тази диета.От цялата група е само за мен а на една др.жена и забраниха само мазнините.Доколкото ми е известно мазнините вдигат холистерола а моят винаги е бил мн.нисък.Може сега от терапията да се е повишил но никой не ни дава обяснения.Делфинче инвитрото го правя в Гърция и тука тревните се ядат повече от салатите.След трансфера ми казаха че спокойно мога да пия по две кафета на ден и ако пуша да ги намаля но в никакъв случай не оказвало влияние на успеха  :ask: Но при всички случаи било добре да се набляга на белтъчините-което означава че жълтъка на яйцата не се яде.Евро за ананаса съм чувала че предпазва от ракови заболявания и масово се използвал при терапия.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: doddo в Март 30, 2010, 11:19:23 am
Здравейте,момичета!Много хубава темичка,следя я с интерес.
Аз искам да попитам има ли момичета,които са с наднормено тегло преди инвитро процедура?
И аз миналата година бях на режима на Дюкан и свалих доста килца с него,но преди няколко месеца приключих :oops: ,че ме напусна волята нещо и останаха още 15-тина килца за сваляне :oops: Сега април месец започвам стимулация и се чудя дали да променям нещо в храненето.Иска ми се да сваля някое килце още преди транссфера,но то до тогава има около 20-тина дена.Не съм говорила с доки,но ми се иска някой да ме посъветва нещо.Благодаря на всички за вниманието :bighug:
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: cambozzola в Март 30, 2010, 11:48:00 am
Лично аз не смятам, че е добре да се свалят килограми преди процедура. Но можеш все пак да преминеш на режим протеини / зеленчуци, превантивно, за да не качваш.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: doddo в Март 30, 2010, 12:09:46 pm
Лично аз не смятам, че е добре да се свалят килограми преди процедура. Но можеш все пак да преминеш на режим протеини / зеленчуци, превантивно, за да не качваш.
Благодаря за бързия отговор,миличка!Това е добра идея,а и с такова хранене е възможно да си отидат някое друго  килце без да правя много усилия.Утре съм за лукрин в клиниката и ще попитам и док да видим какво ще ме посъветва.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: cambozzola в Март 31, 2010, 14:21:22 pm
Наблягането на протеини се препоръчва и по време на бременност, така че не смятам, че може да е вредно преди такава. Въпросът е да не стресираш допълнително организма си с лишения, които могат да се отразят на хормоналното ти равновесие.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: doddo в Март 31, 2010, 16:02:13 pm
Днес док като ме прегледа и преди аз да попитам ми каза,че трябва да започна белтъчна диета.Склонна съм към образуване на поликистоза и затова било хубаво да се храня предимно с белтъчини.Така и ще направя,като не мисля да изключвам зеленчуците и плодовете,а само въглехидратните храни.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: ileini в Март 31, 2010, 18:45:39 pm
здравейте момичета! Поздравления за темичката.
Аз също чух от приятелка за ананаса и затова реших да се поровя малко в нета. Интересно се оказа обаче, че ананаса се препоръчва и за жени които искат да родят по-раничко, тъй като предизвиквал контракции  8O
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: BUBA12 в Март 31, 2010, 19:03:22 pm
Днес док като ме прегледа и преди аз да попитам ми каза,че трябва да започна белтъчна диета.Склонна съм към образуване на поликистоза и затова било хубаво да се храня предимно с белтъчини.Така и ще направя,като не мисля да изключвам зеленчуците и плодовете,а само въглехидратните храни.

Додо :) аз също бях на белтъчна диета по време на стимулацията и след това, освен храната приемах и хранителна добавка за спортисти 100% белтък има ги в пикадили а и по аптеките.Малко е гадна тази каша и се качват кг. но като знаех за какво я приемам се примерявах.Успех :)
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: doddo в Март 31, 2010, 20:17:07 pm
Бубе,а освен белтъчини,казаха ли ти дали можеш да ядеш зеленчуци и плодове?Аз забравих да питам,но мисля сега да си хапвам,пък като почна стимулацията да мина само на белтъчини.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: cambozzola в Април 01, 2010, 08:22:33 am
Според мен, само на белтъчини е леко екстремно.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: BUBA12 в Април 01, 2010, 10:13:56 am
Додо , по време на самата стимулация и след това ми казоха никакви салати и плодове.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: doddo в Април 01, 2010, 11:15:29 am
Благодаря на двете ви за отговорите :bighug:Значи сега ще си хапвам и салатки,пък после като почна стимулацията минавам само на белтъчини.Имам 1 месец до стимулацията.
Да добавя,че стимулацията трябваше да я почна след около седмица,но на вчерашния преглед видяха задържан фоликул и сега още един цикъл ще карам на други противозачатъчни и се надявам след тях всичко да е ОК.
Видях,че съм писала по нагоре,че имам 20-тина дена до трансфер,затова уточнявам,да не се чудите :wink:...
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: dessi-kk в Април 02, 2010, 23:53:54 pm
Додо , по време на самата стимулация и след това ми казоха никакви салати и плодове.
Ъ-Ъ, това пък за първи път го чувам?! Ми ти защо нищо не си ми казвала за тия салати и зеленчуци. Козовски ли ти каза да не ги ядеш? И защо? Я разбули мистерията, че съм изостанала нещо.


А това за ананаса са само митове и легенди! Не че не помага, ами и ако се яде в големи количества може и да невреди, защото в него има бромелин който в по-високи дози предизвиква контракции на матката!!! слушайте повече лекаря си и по-малко бабините девитини в нета pleeeeease  :D
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: sixsens в Април 03, 2010, 00:28:13 am
А това за ананаса са само митове и легенди! Не че не помага, ами и ако се яде в големи количества може и да невреди, защото в него има бромелин който в по-високи дози предизвиква контракции на матката!!! слушайте повече лекаря си и по-малко бабините девитини в нета pleeeeease  :D
Затова се препоръчва само в първите 1-2 дни след трансфера и то умерено, не да нагъваш консерви в несвяст :lol:. След това даже е забранен поради точно тази причина.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: BUBA12 в Април 03, 2010, 10:07:15 am
Деси  :) аз мислех че знаеш. Аз още по време на стимулацията бях на диета + кашичката от 100% белтък която май ми донесе кг. в излишък. Козовски ме накара да съм на диета и много държеше на кашата :lol: , а и да не забравя само животински белтъчини.Общо взето бях на сирене,кисело мляко и яйца. А салати не ми даваха защото само се пътчеш излишно и не можеш да набавиш необходимия белтък ,а при стимулация се израсходва доста. Между другото на мен и ми вляха чист човешки белтък /албумин/ понеже само с храненето не можах да остана в норми падна доста но при мен е нормално защото бях с много яйцеклетки.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: InactiveByRequest в Април 03, 2010, 10:19:35 am
BUBA12 , кой е производителят на белтъка , който си приемала? И само кисело мляко , яйца и сирене ли яде след трансфера?
 Вярно ли е че не трябва да се ядат плодове ?
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: BUBA12 в Април 03, 2010, 10:56:22 am
Това ядох само и през стимулацията някъде от 6 ден започнах и спрях като видях + тест.Не че не съм кусвала и друго но основното хранене беше това.И много айрян и вода.
Намерих кутията "ПРО 90"-голд
производител е "Нутрим" 1993
има различни видове вкусове и производители важното е да е на животинска основа а не растителна и този е 90% млечно -яйчен протеинов бленд
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: asi73 в Април 03, 2010, 11:30:57 am
Никога не съм пазила диети нито някой ми е казал,че трябва да ям определени неща по време,а и след стимулацията.Не се вкарвайте в излишни филми.Знаме,че не е хубаво да сте с голямо наднормено тегло,но за другото не смятам,че трябва да се пази диетаЗабременях и родих близнаци от първо инвитро.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: dessi-kk в Април 03, 2010, 11:44:21 am
Боооожееее, честно за първи път го чувам това! дай сега по-подробно, значи като започна сега стимулацията да я карам предимно на животински белтъчини така ли? салати да не ям, защото само само ми пълнят корема, а плодове защо да не ям не разбрах? заради фруктозата ли? А тия прахчета 100 % белтъчини, имаш пред вид протеиновите шейкове нали? Бине моля ти се дай по-подробни напътствия защото аз бях решила да я карам основно на салати че от тия хормони много качвам, а то виж сега точно обратното казваш ти.   :hungry:
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: BUBA12 в Април 03, 2010, 11:46:19 am
Естествено че не трябва да се вкарват във филми както казваш но , няма на никого да навреди.А и диета се назначава на хора които имат нужда.Важен е крайния резултат със или без нея :wink:
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: мерилин в Април 03, 2010, 11:55:24 am
asi73,съгласна съм с теб,но не всички имат късмета да успеят като теб от първия път,затова не е лошо да се спазват някой съвети относно храненето.
Аз скоро открих една тема в бг мама,в която едно момиче беше превело една статия от сайта на една клиника в чужбина,в която описват някой съвети за това,което е добре да се направи преди ин витро по отношение на хранене,диети,прием на витамини,хранителни добавки и др.-http://archives.zavinagi.com/archive/index.php?topic=224000 (http://archives.zavinagi.com/archive/index.php?topic=224000)
Темата е старичка и може би много от вас са я чели,но за тези които не са може би ще им е интересно и полезно.Аз лично имам намерение да спазвам тези съвети.
Може да не ми помогне,но някъде тук във Форума бях чела,че самата мисъл,че правиш нещо ти помага.
Успех,момичета!
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: InactiveByRequest в Април 03, 2010, 12:01:27 pm
 Мерилин ,  :lol: :lol: :lol:, една и съща стара темичка сме открили. Аз по същото време я сложих в съседната тема.
 Сори за спама...
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: BUBA12 в Април 03, 2010, 12:10:35 pm
Боооожееее, честно за първи път го чувам това! дай сега по-подробно, значи като започна сега стимулацията да я карам предимно на животински белтъчини така ли? салати да не ям, защото само само ми пълнят корема, а плодове защо да не ям не разбрах? заради фруктозата ли? А тия прахчета 100 % белтъчини, имаш пред вид протеиновите шейкове нали? Бине моля ти се дай по-подробни напътствия защото аз бях решила да я карам основно на салати че от тия хормони много качвам, а то виж сега точно обратното казваш ти.   :hungry:
Да Деси предимно животински белтъчини , а за плодовете и на мен не ми е много ясно но нали съм послушна правех каквото ми кажат.Да това са протеинови шейкове за спортисти,комбинират се с много движение и тренировки но там трябва да се внимава когато си в края на стимулацията и след това нали знаеш.Няма начин ще се качват килограми после ще слабееш :lol: след 9 месеца.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: sixsens в Април 03, 2010, 16:18:24 pm
Бубе, на теб ти е препоръчан този начин на хранене, защото правиш хиперстимулации, сериозни при това. Затова се набляга много на белтъчини и не се приемат въглехидрати. Не е нужно всички момичета да се подлагат на такива лишения и ограничения, ако не е изрично споменато от лекаря и не е наложително. Рязката смяна на  хранителния режим и лишаването от основни храни пък, може да доведе до стрес в организма, което всички знаем, също се отразява лошо на процедурата. Така че, момичета, много внимавайте какво правите, съветвайте се с лекарите си, преди да предприемате каквото и да било.
Успех!
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: BUBA12 в Април 03, 2010, 17:22:20 pm
Вярно е Злате аз съм го написала по назад в един от постовете ми :)
Всичко е индевидуално и никой не трябва да се влияе от чуждо мнение.Има лекари които ги следят и трябва да им определят начина на хранене е вече отделен е въпроса че някои лекари не обръщат особенно внимание на това.Но нали знаеш всеки с теорията си :wink:
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: sixsens в Април 03, 2010, 18:27:31 pm
Разбира се :D Важното е да се постигне крайната цел!
Просто исках да уточня някои неща, защото има много момичета, които сляпо пробват какво ли не, в отчаянието си, което е разбираемо.
Надявам се, че не ми се сърдиш, не исках да звуча, сякаш те упреквам в нещо :wink:
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: BUBA12 в Април 03, 2010, 18:39:18 pm
Няма за какво да се сърдя :)питат ме и аз отговарям а това е вярно че в отчаянието си човек прави всичко но така е надеждата е страшно нещо а и позитивното мислене също. А за белтъчната диета по време на инвитро има доста теми ако някой се интересува винаги може да се порови из нета. 
Титла: Re: Otnosno ananasa
Публикувано от: Aphrodite в Април 07, 2010, 07:08:52 am
Momicheta ananasa sadarja enzima Bromelain. Toi pomaga za impaltatsiata na embrionite. Tozi enzim se sadarja v presnia ananas i zatova ne se preporachva ananas ot konserva. Za efikasnost se preporachva na prazen stomach.

Poveche informatsia tuk: http://wiki.answers.com/Q/Does_Pineapple_aid_implantation
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: InactiveByRequest в Април 07, 2010, 18:21:36 pm
Относно Бромелин, съдържащ се в ананаса :
 http://www.bb-team.org/articles/897/
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: crow в Април 07, 2010, 18:42:57 pm
Относно Бромелин, съдържащ се в ананаса :
 http://www.bb-team.org/articles/897/

А това, че подсилва имунната система не е ли по-скоро негатив при ИВФ процедура ?
Цитирам от по-горе посочения линк:

Цитат
Бромелаинът има висока степен на усвояемост. Веднъж попаднал в кръвния поток той подпомага функциите на имунната система, участвайки в разграждането на ненужни и външни за тялото белтъци.

 Той съдържа и вит. С, който подсилва имунитета и отново ме води на мисълта, че може да попречи на имплантацията.
 Честно казано при моят ин витро опит също ядох пресни ананаси. Не толкова, защото вярвах че помагат, колкото от четене по темата - много ми се дояждаха. За жалост - не успях, но не го отдавам нито на това, че съм яла ананас, нито на това, че може да не съм изяла достатъчно от него. А при мен проблема беше точно в липсата на каквато и да е импалнатция на перфектни ембриони.
 Все си мисля, че ако лекарите ни са убедени в приноса на този плод за по-добра имплантация - то със сигурност щяха да ни го препоръчват.
 Успех на всички :)
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: krisi1812 в Април 16, 2010, 17:39:32 pm
Да се включа и аз с питане за ананаса след трансфер: моля ви да ми кажете какво количество пресен ананас хапвахте на ден и също дано съм разбрала правилно, ананаса се яде след като мине трансфера, нали така? Питам защото хич не го обичам и да знам горе-долу какво количество ще трябва да приемам на ден.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: evro в Април 16, 2010, 21:42:34 pm
 :D
По една консерва съм яла (изобщо 1) - ей тъй за идеята!
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: krisi1812 в Април 17, 2010, 07:29:37 am
Благодаря за отговора Евро  :D, аз мисля да се пробвам да хапвам поне по 1 голям резен на ден( колкото и да ми е трудно) пък да видим, дано и при мен ей тъй за идеята вземе ,че си свърши работата :wink:
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: du6ka в Април 17, 2010, 09:02:42 am
Благодаря за отговора Евро  :D, аз мисля да се пробвам да хапвам поне по 1 голям резен на ден( колкото и да ми е трудно) пък да видим, дано и при мен ей тъй за идеята вземе ,че си свърши работата :wink:
А бе, момиче, щом не обичаш ананас, защо ще се мъчиш?  :wink: :lol:
Нима вярваш в това?
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: krisi1812 в Април 17, 2010, 10:00:20 am
Душка, дори да не помогне , няма да ме убие :) хапнах 1 резен тази сутрин, не е безкрайно лошо, ще го преживея
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: du6ka в Април 17, 2010, 16:35:07 pm
А, дано има и ефект!  :hug2:
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: sixsens в Април 18, 2010, 02:08:42 am
Криси, не забравяй, че ананаса не бива да се яде през цялото време до теста. Само първите няколко дни след трансфера, в по-големи количества може да има негативен ефект.
Успех!
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: InactiveByRequest в Май 05, 2010, 17:20:43 pm
 Освен аспержи какво друго е препоръчително да се яде като превенция на хиперстимулация? Наистина ли трябва да не се консумират плодове и зеленчуци ? Поне пресен сок от ябълки може ли?
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: BUBA12 в Май 05, 2010, 18:42:59 pm
Фаталче , сокове ,чай и айрян може да си пиеш на воля колкото повече течности приемаш по добре ще се чубстваш.А и водата да не забравиш и тя е важна :)
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: 47 Smiles в Юли 08, 2013, 20:08:42 pm
Тази темичка е доста стара. Не знам дали има по-нова.
В момента много ме вълнува и бих се радвала, ако се включите с актуални коментари.
В момента съм трети ден на стимулация. Бях се метнала към плодовете, но тук виждам, че трябва да наблягам на белтъците.
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: Nadine в Юли 09, 2013, 11:22:04 am
С риск да звуча като Антихрист, основното, на което трябва да наблягаш, е спокойствие и "общо" здравословно хранене (освен ако, разбира се, лекарят ти изрично не е казал друго).

След първият ми ЕТ заминах за Гърция и бях на плътна диета от пържени в дълбока мазнина скариди, октопод, плуващ в зехтин, гръцка салата на килограми, доста хляб (за да си го топя в същия този зехтин) и подобаващи количества узо - до теста.

Резултатът понастоящем гони пилетата на двора. Луд е за връзване, но се опасявам, че е генче, не е от скаридите и узото, колкото и да ми се ще да има друг виновник освен мама и тати :-)
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: dess_dess в Юли 09, 2013, 11:47:11 am
Много хубава тема радвам се, че и аз я открих :D
Аз в този сезон на разнообразие наблягам на много полодове, заленчуци -пресни и се опитвам да ям и храни съдържащи калции, както и протеини :lol:
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: 47 Smiles в Юли 09, 2013, 19:00:15 pm
Nadine, разсмя  ме!
Като изключим че в повече ти е било пърженкото може би, доста добре всъщност си се хранила - морски дарове, зехтин, салатка, че то ако това не е здравословно, кое тогава?? :)
А узото е за доброто храносмилане  :lol:
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: sixsens в Юли 10, 2013, 11:28:09 am
Да вметна все пак, че морските дарове всъщност не са за препоръчване или поне да не се прекалява с тях / по време на бременност имам предвид/, особено миди и рапани. Рибата също трябва да се консумира умерено, не се препоръчва риба тон изобщо, гледайте да е предимно лека, бяла риба, прясна. Избягвайте солените и сушени риби, сушените колбаси, меките сирена. В общи линии, хранете се умерено.
Успех момичета!
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: dess_dess в Юли 10, 2013, 12:20:13 pm
Ох аз нали съм заплес, та чак сега видях заглавието по време на инв процедури :lol:
Та по време на моята процедура, ядях много авокадо и семена от чия накиснати в кисело мляко, незнам, ама си мисля, че и те имат своята роля в успеха този път :lol:
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: kikair в Август 29, 2013, 07:27:42 am
Сега съм в стимулация и се чудя какво да ям и пия цял ден .
Много огладнявам от хормоните  :hungry:
Също за кафето и черния чай се чудя дали да ги пия ?
Титла: Re: Хранене по време на IVF/ICSI
Публикувано от: rositka13 в Август 29, 2013, 11:26:56 am
Сега съм в стимулация и се чудя какво да ям и пия цял ден .
Много огладнявам от хормоните  :hungry:
Също за кафето и черния чай се чудя дали да ги пия ?
По препоръка на лекаря, аз бях на белтъчна диета по време на стимулацията. Старай се да ограничиш кафето ако не можеш да го спреш напълно.