0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« -: Април 03, 2009, 19:20:48 pm »
Момичета, отворих нова тема, не писах в седмичната, защото е края на седмицата,аз нямам време, а ще откача

В затруднено положение и делема съм.Дара. тръгна на ясла от две седмици. Всички казваха, че много бързо ще свикне, защото е много отворено, весело, контактно дете. От 10 месечна я водя на групи Майки/деца, където играем, пеем, занимаваме се,  не се е държала никога за полата ми, дори напротив
Да ама не!
Първите 3 дена бяхме заедно за по един час в яслата, след това трябваше да я оставям сама за по 1 час и да увеличаваме времето. Тук е такава практиката.
Да обаче тя реве като заклана, дори по половин час като я оставя. Персонала не успява да влезе в контакт с нея, отблъсквала ги. Ревва още по пътя за яслата и така докато не я прибера. Оня ден уж се успокоила за половин час и играла, после пак надула гайдата.
Вчера изобщо не можах да я изкарам навън, отказва да се обуе, облече, реве и не иска навън. Можех с груба сила, но тя изпада в истерии напоследък Не знам дали има връзка  с яслата или е съвпадание това и поведение, но освен всичко, навлезе май в бебешкия пубертет. От 2 седмици е невъзможна, не иска да се облече, съблече, на всичко се отговаря с НЕ, има истерични ревове. От лъчезарно, разбрано дете се превърна в каприз и терорист.

Освен това от няколко дена като я заведа на площадката при децата, не иска да играе, вика в къщи.... явно  го свързва с яслата и я е страх, че ще я оставя.... по някой време се отпуска.

Днес говорих с персонала, евентуално да се откажем от яслата, да не мъчим детето.
От една страна. От друга обаче, както казва директорката, тя така ще разбере че с рев се налага и че ние отстъпваме.. А тя напоследък непрекъснато иска да се налага и командва.
Аз трябва да взема решение през уикенда, или се отказваме, или продължаваме нататък но отстояме твърдо, до край, А тя кога ще свикне един Господ знае.
Не зависим финансово, мога да си стоя в къщи, плановете ми бяха да започна един курс и  да си довърша дистанционното обучение, което с нея не мога да правя.

Сега се чудя и си блъскам главата, кое е по-правилното решение.
Хайде помагайте със съвети, Какво бихте направили вие на мое място.

Дълго стана, дано не съм ви отекчила.
Поздрави

*
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #1 -: Април 03, 2009, 19:33:35 pm »
Бени, не знам какви конкретни стъпки ще помогнат - по-опитните да кажат, но при всички положения бих продължила да опитвам различни неща, за да свикне детето в яслата. Евентуално да стоиш още малко с нея, като много постепенно се отдалечаваш, отидеш в друга стая и т.н.
И ние започваме ясла идната седмица (тя и мона е много общително и отворено дете, ама ще видим) и не смея да имам изобщо някакви очаквания, защото явно всичко при всяко дете е много индивидуално и  няма как да го предвидиш.
Едно такова мнение ми се беше очертало, че колкото по-малко е детето, когато постъпи в подобно заведение, толкова по-лесна е адаптацията, но ето пък ти казваш, че сте ходили доста по-подобни мероприятия...може би наистина от нищо не зависи каква ще бъде реакцията на детето.

Допълвам си поста - това, което ти е казала директорката - че така детето ще се научи да се налага, може и да не е лишено от правота, но според мен не трябва да ти е основния мотиватор в опитите да привикне детето, защото още повече ще се изнервиш. Водещият мотив трябва да ти е, че Дара ще разнообрази средата и ще общува с дечица и също така, че ти ще се разнообразиш  с този курс, което пък би довело до по - пълноценно общуване в семейството, спомняш си една друга тема, в която коментирахме някои неща. Опитай с тази нагласа, търпение и постоянство да изкарате още една седмица. Това, че командори, всичко е "не, не искам" и ви върти на пръста си - ето, точно това обсъждаме, как всички минаваме от там, без значение кой на ясла, кой гледан в къщи, от това - спасение няма.
« Последна редакция: Април 03, 2009, 19:53:17 pm от tzvetenze »
*

    denisa

  • *****
  • 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #2 -: Април 03, 2009, 19:36:57 pm »
Здравей ние имахме същия проблем с яслата.Ходи на ясла една година като не спеше там защото ревеше и отказваше да се храни. много се измъчихме,но не мисля че да се откажеш е решение поне за мен небеше.След като тръгна на градина нещата коренно се промениха сега ходи с желание даже тича на там.
Тръгването на ясла и отделянето от майкта и от познатата среда за децата повече или по-малко е шок и на някои им трябва повече време да свикнат.Моят съвет е да и дадеш още малко време и ако продължава така тогава да се отказваш.От друга страна яслата не е толкова важна детето може да я пропусне без нищо да изгуби,друг е въпроса с градината там вече мисля че е много полезно детето да я посещава.Успех дано намериш решение на проблема по-бързо и лесно.
*
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #3 -: Април 04, 2009, 01:23:47 am »
Бени, Дара е още малка да се сети че с рев ще се наложи, поне аз така мисля. Дори и да е пубертета, едва ли този рев се държи на него. Остави я директорката какво приказва, всички деца са различни - не може да се генерализира така.
Ако имаш възможност да останеш още в къщи - по-добре изчакайте още.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #4 -: Април 04, 2009, 01:32:29 am »
аз бих гласувала да дадете още 1-2 седмици шанс на яслата, като ти стоиш с нея там. да опознае средата. по-бавно и по-плавно я карайте. или направете пауза и пак опитайте.
в България не дават такава възможност на родителите и затова като правило адаптацията е по-мъчителна и дълга. синът ми е пример за дълга адаптация, но накрая и той свикна.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #5 -: Април 04, 2009, 02:01:10 am »
Според мен е малка за ясла.
Твърде е привързана към семейната среда.
Ако не ти се налага да работиш, остави си я вкъщи.
Или както е казал Джам, дайте още малко време, направете пауза и после пак.
Моите ги дадох на 2 години и няколко месеца и беше лесно.Сега си ходят с огромно желание.

We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #6 -: Април 04, 2009, 22:44:29 pm »
Според мен не е малка за ясла-аз Ива я дадох по-малка,прото нямах избор трябваше да се върна на работа.Трябва да се настоява и детето ще свикне.И моето дете ревеше още като извадя дрехите от гардероба и не спираше докато не си тръгна от яслата.Аз нямах възможноста да стоя с нея.Единствено първите 2 дена я взимах на обяд.
Моето мнение е че е въпрос на време детето да свикне.Успех и дано да няма повече проблеми!
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #7 -: Април 05, 2009, 00:23:28 am »
Тези три месеца бяха най-дългите в живота ми. При нас практиката беше, оставяш най-късно 8:30 и взимаш 15:30. Като накуп вкараха първо 15 деца, след 10 дни другите 10. Не питайте какво ми е било. Рева първите дни се чуваше на километри от яслата. В крайна сметка всички свикнаха. Сега ходят с желание. Пеят песнички, рисуват, играят. Излизат и навън вече. Имат театър веднъж месечно.  Ами заслужаваше си тормоза. Албена, Моника също ревеше цяла нощ в истерия дали няма да изчезна. Като ме гушнеше и не слизаше от ръцете ми по 3-4 часа. Спеше и ме стискаше. Щом можеш и с нея да оставаш и за два часа първоначално да е там не се отказвай толкова лесно. На съседката детенцето беше с нас в групата. Два месеца плака и той, не искаше да си легне на легълцето, стоеше само на входната врата и хапеше всеки който се доближаваше до него. Аз незнам някой на който да му е било лесно. Друго момиченце нарочно си бъркаше в гърлото да повръща и да викнат майка и...
Моята напук се напикваше по сто пъти. Какво да ти кажа повече. Воля и търпение. Най лесно е да се откажеш.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #8 -: Април 05, 2009, 03:16:00 am »
Аз съм от тези които се напатиха от ясли, така че никого не бих посъветвала да си дава детето в ясла или градина или там където на надзирателките им плащат само колкото да не умрат от глад.
Но...
за бебешки пубртет ви е рано. По принцип е към 2 и половина. Така че не е изключено да е, но по-вероятно е друга причината. Ако детето още не може да говори, то звероукротителките могат. И ако искат могат да ти кажат какво се е случило. Повечето деца реват като ги оставиш и 3 минути след това престават... освен ако не им се е случило нещо неприятно. Защо не ги попиташ те какво правят, за да я успокоят. Нито им е първото, нито последното такова дете. Как така "не успяват да влязат в контакт с нея"
Според мен или някоя от госпожите я е уплашила нещо, или някое дете...
Аз бих я оставила вкъщи за още седмица без да става дума за градина и бих изчакала тя да каже какво е станало (ако може) или бих я попитала нещо от рода - кое дете не харесваш или коя госпожа... Или на кого прилича вещицата...
Някои деца реват само от едната госпожа, а от другата не - виж има ли нещо такова.
Не бързай да виниш твоето дете.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #9 -: Април 05, 2009, 14:19:11 pm »
Благодаря ви момичета за съветите :)


Тамара, няма звероукротителки там :D. Първите 3 дни както казах стоях с нея, видях каква е обстановката лично. Лошото е че възпитателките не направиха опит през тия 3 дена да влезят в контакт с нея. Всичко се свеждаше до Добро утро Дара.
След като я оставих сама вече са я гушкали и опитвали да и отвличат вниманието.
Просто оня ден ми каза едната, че при опит да и говори, нашата г-ца я отблъсквала, сама се успокоила и започнала да играе. Тя и мен така ме блъска от време на време, като я хване пубертета.
Относно възрастта за започване на бебешкия пубертет, не съм съгласна с теб. При всяко дете е индивидуално, при някой по-рано при други по-късно. Как така отсичаш - на 2,5 год. като по команда. Нейното държание има всички показатели да е това. Казва на всичко НЕ, Не да си съблече блузата, Не да облече нещо. Истеричните ревове не са постоянно, а само като изпадне във фаза и се заинати много, а не минава на нейната. А има дни като вчера и днес например, когато си е същата весела буйна Дара.

Може би ще опитаме извесниоо време още с яслата. Времето ще покаже.

*
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #10 -: Април 05, 2009, 20:05:24 pm »
Аз съм от тези които се напатиха от ясли, така че никого не бих посъветвала да си дава детето в ясла или градина или там където на надзирателките им плащат само колкото да не умрат от глад.
Но...
за бебешки пубртет ви е рано. По принцип е към 2 и половина. Така че не е изключено да е, но по-вероятно е друга причината. Ако детето още не може да говори, то звероукротителките могат. И ако искат могат да ти кажат какво се е случило. Повечето деца реват като ги оставиш и 3 минути след това престават... освен ако не им се е случило нещо неприятно. Защо не ги попиташ те какво правят, за да я успокоят. Нито им е първото, нито последното такова дете. Как така "не успяват да влязат в контакт с нея"
Според мен или някоя от госпожите я е уплашила нещо, или някое дете...
Аз бих я оставила вкъщи за още седмица без да става дума за градина и бих изчакала тя да каже какво е станало (ако може) или бих я попитала нещо от рода - кое дете не харесваш или коя госпожа... Или на кого прилича вещицата...
Някои деца реват само от едната госпожа, а от другата не - виж има ли нещо такова.
Не бързай да виниш твоето дете.
С това ама изобЩо не съм съгласна .Има деца ,които от бебебта ходят на ясла(никой тях не ги пита дали искат или не искат) и те реват и ако трябва родителите да се съобразяват с всеки плаЧ ,то тогава нямаше да има толкова работеЩи майки ...ДЕцата се нагаждат във  всяка ситуция, среда ,стига да не бъде екстремна и застрашаваЩа живота им .Дори и да можеше да говори ,незабравяй ,Че децата като не им се угоди ,лъжат ,манипулират ,децата са си деца ,периодите отминават при някои много бурно ,при други по тихо .И кво ,ако майката е работеЩа и ,дъЩерята каже ,Че не харесва баваЧката ,кво правим тогава,то отнаЧало ниЩо не им харесва на тях ,ако ги питаш и Не-то и Няма е на първо място в изреЧението .Второ- майката е присъствала там и е видяла обстановкята каква е ,невярвам да ги бият или да им се карат на децата или пък да ги оставят да се бият помежду си ...Например нашта сега като и говорят съвсем непознати хора слуша и изпълнява 8O ,но ако аз и кажа ,Че не може и тн ,тръшка се ,търкаля се ,опитвам се да и обясня ,но то от истерията ,в която изпада ,ниЩо май не вдява и я оставям за малко ,опитвам някой път да и отнема вниманието с неЩо друго -някой път действа ,някой път не .Много търпение трябва ,всеки път си го повтарям като изпаднем в такива кризи ,при нас като ,Че ли взеха да минават бързо(да не казвам голяма дума) ,преди беше по страшниЧко,сега даже се заиграва с децата и на плоЩдката като сме ,колкото може да съм по далеЧе от нея ,хиЧ даже не ме търси ...
Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #11 -: Април 06, 2009, 02:50:09 am »
Честно казано Бени завиждам ти че имаш възможност да си гледаш детето в къщи.Като навърше 2 г. ще търся начин да работя на половин ден,защото смятам че преди да навърши 3 за малкото човече най-доброто са мама и семейната среда.От 3 до 7 г. има достатъчно време да изучи детските песнички и стихчета и да се насити на играчките в детската градина.Смятам че именно ранното оставяне в детско заведение /понякога наистина няма избор,но когато има защо е необходимо/ е причина децата да растът нервни,агресивни,а после да има толкова много случаи на насилие сред учениците.Никой не може да ме убеди че всички работещи с деца обичат децата и работят с желание и любов към тях.Срещу нас има детска ясла.Няколко пъти съм чувала да ги навикват.Ами става ми мъчно за това дете,което дори не знам как изглежда и не мисля че такова отношение помага на родителите да си възпитат децата по-лесно или по-добре.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #12 -: Април 06, 2009, 10:42:11 am »
Смятам че именно ранното оставяне в детско заведение /понякога наистина няма избор,но когато има защо е необходимо/ е причина децата да растът нервни,агресивни,а после да има толкова много случаи на насилие сред учениците.

не съм съгласна с това. по цял свят хората си оставят децата на невръстна възраст в ясли, но не навсякъде децата са нервни, агресивни и насилници.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #13 -: Април 06, 2009, 11:06:12 am »
И аз не съм съгласна и го казвам от опита на човек, който беше категорично решил да гледа детето си минимум до 3г, а дори и до 3,5г. В момента дъщеря ми е малко над 2год. и виждам и усещам, че тя вече има нужда и от друг вид общуване и повече занимания, чиито нужди аз не мога изцяло да задоволя.

Това с лошото държание и отношение в яслата/градина, мисля Албена едва ли ще се сблъска с него, тя живее в съвсем друга действителност и това едва ли е фактор при нея.
« Последна редакция: Април 06, 2009, 11:15:24 am от tzvetenze »
*
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #14 -: Април 06, 2009, 11:12:48 am »
и аз не съм съгласна, ама изобщо с това твърдение, моето дете беше на 1.6 г., когато тръгна на ясла, нито е агресивна, нито е нервна, а точно обратното, по-усмихнато, лъчезарно и контактно дете не съм виждала :wink:

не се включих по темата до сега, защото не сме имала никакви проблеми с адаптацията. дано свикне все пак малката госпожица. хубаво е в градина/ясла при децата, получават съвсем различни неща от тези, които ние можем да им осигурим ежедневно. :)
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #15 -: Април 06, 2009, 13:49:21 pm »
Бени, щом нямате финансови притеснения, за мен най-добрият вариант би бил да ходи някъде само на половин ден -тип занималня и после вкъщи. Понеже от поне 6 месеца се терзая с подобни проблеми и много съм мислила. За съжаление при нас този вариант не може да се случи, ако я запиша някъде за половин ден, след това ще трябва да търся детегледачка за другата половина и се обезсмисля от чисто финансова гледна точка, ще излезе супер скъпо това при нас. Другото, за което се сещам, е да смените яслата. За мен е много важно отношението на учителнките,а ти пишеш, че те подхождат абсолютно незаинтересовано. Е, то как да свикне детето, като никой не се опитва да го приобщи и да му покаже хубавите неща там. Аз не бих мъчила детето, след като категорично показва, че не желае да е там.
<br />[link=http:
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #16 -: Април 10, 2009, 10:55:53 am »
Бени, аз нямам опит, но си мисля, че понеже сте извън БГ, Дара е свикнала много с теб, предполагам не си я оставяла и за половин ден на друг човек. Ако в яслата не възразяват, може ли да постояваш повече с нея там, докато постепенно свикне с обстановката и хората и се отпусне? Ако хич не иска да излиза за ясла, може би да си останете вкъщи 3-4 дни и после пак да опитате.

Успех! :D
Благодаря ти, Бени!







*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #17 -: Април 10, 2009, 13:17:09 pm »
Охх, болната тема и за мен! ОТ понеделник бяхме и ние на ясла! ДО вчера за по 1 час! Рев докато я взема!!! После се успокоява и даже ходи да отваря гардеробчетата, маха усърдно и раздава целувки на сестрата! Първия ден поиграла, но има едно дете от около 1 м, което като види Вики и започва да се дере с извивки сякаш го колят! Мисля, че тя се уплаши от него и сега започва да реве още с влизането в яслата! Не знам как ще свикне!
Докато беше при гледачката плачеше само като тръгвах! През деня беше спокойна! Като се обаждах не плачеше!
Вики обожава да си играе с деца, на всеки непознат маха, даже и в автобуса иска на всички да говори!
Джами, колко време продължи вашия дълъг адаптационен период?!
Вчера бях пред нервна криза - разтреперих се, стана ми лошо, цял ден с адско главоболие! Не знам как ще устискам тоз период! :oops:
 
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #18 -: Април 10, 2009, 14:33:12 pm »
yana-v, нашата адаптация продължи повече от 1 месец, но ние не сме критерий за сравнение...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Помагайте момичета. Кошмарът ясла
« Отговор #19 -: Април 10, 2009, 15:00:24 pm »
Абе, малко е срамота аз да се изказвам  :oops:, с моята частна градина Пеневи, но си мисля следното...
Раздялата с майката си е стрес, безспорно. Но ако детето мине през това и разбере, че мама няма да го остави, напротив винаги се връща, това създава чувство за сигурност и доверие.
Бая изчетох по тоя въпрос в книгите за изоставянето и осиновяването. Децата са различни и имат нужда от различно време за адапатация и различни начини да се адаптират. Хамериканците дават много добри съвети, ако ви е интересно ще конспектирВам  :wink: :lol:
В очакване ....