0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #320 -: Януари 06, 2010, 11:57:11 am »
При Мулинекса няма как да изпече отгоре, защото реотана е отдолу.При мен коричката потъмнява, когато го оставя на единия час, който го поддържа топъл, не го вадя веднага след програмата.
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #321 -: Януари 06, 2010, 12:53:01 pm »
Аз пак с въпрос, тестото за козунака, как трябва да изглежда, като кексово или като хлебното? Питам защото нямам ел.везна и малко налучквам, та и ако може някой да измери 100 гр. брашно на колко отговаря по разграфената чашка от машинката, ще съм му много задълже. :)
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #322 -: Януари 06, 2010, 13:11:36 pm »
Аз пак с въпрос, тестото за козунака, как трябва да изглежда, като кексово или като хлебното? Питам защото нямам ел.везна и малко налучквам, та и ако може някой да измери 100 гр. брашно на колко отговаря по разграфената чашка от машинката, ще съм му много задълже. :)
Като хлебното.
Ако никой не ти е отговорил до довечера, ще измеря, като се прибера от работа и ще пиша. За момента мога само да ти кажа, че една кафеена чашка брашно е 50 гр.
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #323 -: Януари 06, 2010, 13:19:36 pm »
Значи да спирам програма и хвърлям, моето тесто съвсем не е като хлебното в момента  :( :?
Стандартни кафени чашки нямам, ние пием във високи чаши при това нес само. Благодаря ти Миме.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #324 -: Януари 06, 2010, 13:34:27 pm »
Що ще хвърляш, добави брашно в движение.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #325 -: Януари 06, 2010, 14:13:57 pm »
Наде, прибавяй брашно не се притеснявай, аз снощи за хляба три пъти слагах докато постигна желаната визия на тестото
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #326 -: Януари 06, 2010, 14:46:56 pm »
Е кво излиза, че везната не е много нужна, щом ще добавяме и докарваме на визия.
Нищо не добавих, не го хвърлих, ще видим кво ще стане и дали въобще нещо ще се получи.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #327 -: Януари 06, 2010, 14:59:40 pm »
plumeria, пише естествено да не слагам цялата хлебопекарна в съдомиялната (щом го пишат предстви си колко потребители-идиоти съществуват  :lol:),  но също така пише и "никакви части от уреда", което включва и контейнера все пак. Не ми е много ясно защо да не мога да го метна в съдомиялната, на вид е съвсем като контейнера на фритюрника ми, който безгрижно мия в машината барабар с повечето му части...Сега като го оглеждах, външната част на въпросния контейнер е някаква алуминиева тенекия, не е хром-никел. Тавичката за мазнини на скарата ми е от същия материал и понеже и скарата мия в съдомиялната, си спомням че въпросната тавичка потъмня и стана на петна още след първото миене. Твърде вероятно е и външната част на контейнера за хляб да добие същия вид в съдомиялна и за това да са такива инструкциите за употреба. Не виждам какво друго може да се случи.

Относно препечеността на хляба, моя си стана добре изпечен (златист)вкл. и отгоре, дори на 2-ра степен на изпичане. Както kettiправилно отбелязва Мулинекс-а няма реотан отгоре, но въпреки това моя хляб си се изпече идеално и там, не знам как и защо става, но става. Май братята китайци са слагали реотани от различни партиди - на кой се паднал по-силен, на кой по-слабичък... :D китайска им работа.
Нямам друго обяснение на факта, че хлебопекарни от една марка, че и съвсем еднакви модели дават различен резултат на изпичане.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #328 -: Януари 06, 2010, 15:55:44 pm »
Да се отчета с козунака, стана нещо но не и козунак. По скоро прилича на кекс или сладък хляб с бадеми, като се има в пред вид че сложих двойно количество захар и пак не е достатъчно сладко на вкус. Никога не съм правила чрез ръчно месене козунак, но определено рецептите от тази машина ще търпят изменения от мен за в бъдеще.
Оня ден правих хляб с кашкавал,бекон и подправки и не съм отново очарована. Има още рецепти за изпробване, после ще започна мои и изпитани рецепти от форумите.
/боже на кой се метнало детето ми/
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #329 -: Януари 06, 2010, 16:23:09 pm »
/боже на кой се метнало детето ми/
:D :D :D
Наде, 100 грама бяло брашно са някъде около 180 гр. На другата страна на чашката има по-точна скала. Сега претеглих и премерих. Равнява се на чертичката, която показва 6 или 3/4. Дано съм ти била от полза. Електронната везна е една от най-хубавите ми придобивки тази зима и се чудя защо толкова време съм се мъчила с механичната. Става въпрос за някакви си 20-тина лева. Моята е "Елит" и струва 24 лв. И понеже не съм добра в месенето, от както имам машината правя хляба винаги с точно мерки, та не ми се е налагало да досипвам вода или брашно. Явно рецептите в книжката са точни.
du6ka, какъв е този хляб с Омега 3? Нещо ленено трябва да има вътре...?! :wink:
Ако, искаш ще ти го напиша. Има го в книжката с рецепти на "Мулинекс". Има я в интернет, но мога и да го препиша. Ето я книжката за Мулинекс 5000. Дано съм ви от полза за тези, които я нямат. http://www.pazaruvai-lesno.bg/manuals/Recipe_Book_Moulinex.pdf
« Последна редакция: Януари 06, 2010, 16:30:13 pm от du6ka »

Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #330 -: Януари 06, 2010, 16:41:53 pm »
Момичета, благодаря за отзивите и обясненията, аз ще помисля още някой ден и ще видим какво ще реша, дали да ги притеснявам или не  :) Сега ми е малко по-спокойно, понеже снощното хлебче ми се получи супер, та не напирам  :)
За везната и аз съм много доволна, моята също е "Елит" и постоянно я ползвам, и без това преди постоянно тормозех мъжа ми с "това колко грама е, онова колко е" :wink:, сега вече меря всичко :D.
И аз слагам продуктите както са по книжката и не ми се е налагало до сега да прибавям  :D
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #331 -: Януари 06, 2010, 19:57:51 pm »
но също така пише и "никакви части от уреда", което включва и контейнера все пак. Не ми е много ясно защо да не мога да го метна в съдомиялната, на вид е съвсем като контейнера на фритюрника ми, който безгрижно мия в машината барабар с повечето му части...
И аз по тази логика се водя, и по раздумките на мамите и разните други форумни приказливки  :wink: . А есперименти ще мога да направя чак след седмица (дано приключим с монтажа дотогава :))

Май братята китайци са слагали реотани от различни партиди - на кой се паднал по-силен, на кой по-слабичък... :D китайска им работа.
Не ги обвинявайте така братята китайци :D то те са си дежурните заподозрени, но може да има и друга причина. Сигурно ползваме различни продукти и получаваме различно тесто. Брашното със сигурност е различно, сигурно и количеството мазнина има значение...

При Мулинекса няма как да изпече отгоре, защото реотана е отдолу.
Горната коричка се запича от горещия въздух, който циркулира в машината. Ако хлябът бухне до горния ръб на кошчето, си се запича прилично. На мен приблемът ми е, че правя "ниски" :) хлебчета (малограмажни) и горещият въздух не им обхожда горната кора.

Е кво излиза, че везната не е много нужна, щом ще добавяме и докарваме на визия.
Те двете неща не си пречат :D Пробваш с мерки и теглилки и ако не стане - минаваш на визия :D
Козунакът се меси много, така, че можеш да добавяш каквото си искаш и ще го поеме.
Ще се повторя, ама.. ако печеш козунака в машинката, няма да стане точно козунак, дори да е идеално тестото. Ползвай я да ти спести епичното месене (по някои рецепти, 2 цикъла...) и после мятай във фурната. :wink:

Има още рецепти за изпробване, после ще започна мои и изпитани рецепти от форумите.
/боже на кой се метнало детето ми/
:jump12:

Ето я книжката за Мулинекс 5000. Дано съм ви от полза за тези, които я нямат.
ааа... моят е 3000, като гледам доста рецепти са ми спестили, не само тази. И книжката е без картинки :(


Много изписах, ама... По Дискавъри дават интересно филмче за хляба. Някой гледал ли го е?
Водещите правеха хляб. Разделиха тестото на 2 след първото втасване, месиха го поотделно и получиха 2 различно меки хляба :) Добавиха зародиши и трици към брашното, за да му върнат вкуса и полезните съставки :) Белият хляб бил мода през 60-те години на миналия век, която се е превърнала в хранителни навици. :) Обясняваха, че заводският хляб е различен от ръчния, защото се приготвя общо за 1,5 часа (ускорява се активирането на глутена с миксер), а ръчния за около 3 часа (повече месене и втасване). Много образователно филмче за любителите на домашни хлебопекарни :wink:

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #332 -: Януари 06, 2010, 23:01:55 pm »
В книжката рецептата за козунак не е баш за нашенския  :wink:, а и програмата дето я дават не е подходяща за такъв.

Ще се повторя, ама.. ако печеш козунака в машинката, няма да стане точно козунак, дори да е идеално тестото. Ползвай я да ти спести епичното месене (по някои рецепти, 2 цикъла...) и после мятай във фурната. :wink:

Ами при мен си става и в машинката



« Последна редакция: Септември 28, 2015, 14:57:30 pm от mishanta »
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #333 -: Януари 06, 2010, 23:23:17 pm »
Лелеееее ketti това кулинарно чудо в машината ли го спретна?! 8O Аплодисменти!
Аз каква гордост с моя елементарен хляб, пък хората какво правят хаххаха. Все така да ти се получават нещата!  :D Мислех утре да пробвам бадемов сладкиш в уреда да спретна, ама мъжО именник и още не знам къде ще сме и какво ще правим. Ако кротне да посрещаме гости у нас, ще ги впечатлявам с домашни хлебчета. Ако не ще да празнува - бадемов сладкиш ;) и снимки естествено, ако ще и да не стане - моите провали са широко известни все пак.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #334 -: Януари 06, 2010, 23:40:34 pm »
ketti, с каква машинка си и бързо давай рецептата за козунака!!! :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #335 -: Януари 07, 2010, 00:40:49 am »
Perdeto, по принцип от моя опит знам, че захарта ако е в повече, козунака се пресича. Така ме е учила бабето. Аз все още не съм правила в машината и не знам дали въобще ще пробвам, защото  ги меся на ръка в промишлени количества.  :oops:
Брашното което слагам в дозата ми е около 3 кг. - 3.5 кг. посмъртно няма домашна машина, която да го извърти. :lol:
« Последна редакция: Януари 07, 2010, 00:43:09 am от Mary »
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #336 -: Януари 07, 2010, 09:47:11 am »
ketti, как стана такъв, плете ли го след като втаса тестото?
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #337 -: Януари 07, 2010, 09:51:48 am »
ketti, с каква машинка си и бързо давай рецептата за козунака!!! :)

Козунак за хлебопекарна

Машинката ми е Мулинекс 5000, за 1,5 кг.Рецептата:
-3 яйца /като оставих единия жълтък за намазване/ с щипка сол.
-160-170 мл.прясно мляко /лекооо затоплено/
-100 гр. масло разтопено/добавя се постепенно при месенето по малко/
-1/2 кубче жива мая /разтворих я в млякото с малко захар и брашно, може и малко повече, но не по-малко/
-150гр./ако обичате по-сладко може и 200 гр.захар /
-600-700 гр. брашно /в края на месенето, тестото трябва да не маже под бъркалките/
-стафиди и лим.кора, без тях не може :)

Аз го правя на първа програма, трябва да е по-дълга.Преди последното втасване, вадя с намазнени ръце върху намазнена повърхност, сплитам и връщам в машината, като капака го държа затворен.Втасва, мажа с отделения жълтък, захар и се пече.

Не прекалявайте със захарта в тестото, забавя и затруднява втасването.

« Последна редакция: Септември 28, 2015, 15:00:36 pm от mishanta »
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #338 -: Януари 07, 2010, 10:02:06 am »
О ketti,  много благодаря, определено ще се пробвам. :)
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #339 -: Януари 07, 2010, 10:05:19 am »
Бавно и сигурно ме зарибявате! :lol: :lol: :lol:
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)