0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Eti76

  • ***
  • 158
  • Координатор на Фондация Искам бебе за Пловдив
За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« -: Декември 05, 2008, 17:49:05 pm »
Здравейте на всички, които тръпнат в очакване!
Направо не знам от къде да започна... Вчера, заредена с много енергия, воля и ентусиазъм, се грабнах от роден Пловдив и отидох в София да присъствам и евентуално да се изкажа (което така и не се случи) на заседанието на Здравната комисия. Обсъждаше се приемането на Проектозакона за промяна на закона за здравето, с който да се учреди Фонд "Асистирана репродукция". Както вече знаете, идеята е да се регламентират въпросите и неуредиците относно проблемите на хората, нуждаещи се от асистирани технологии, за да станат родители!!! И понеже вече са гласувани 10 милиона лева от тазгодишния излишък, да се организират така нещата, че да не ги загубим! Защото по принцип, парите от излишъка, трябва да се изхарчат до края на календарната година. А това в нашия случай, няма как да стане. Единствения ни шанс е учредяването на такъв Фонд, в който парите ще се заделят и по този начин да се считат за усвоени. А Фонда ще ги разпределя от догодина на хората, които имат нужда от инвитро, като плаща до 3 опита на пациент, до по 5000лв на опит...

Ох, много се вълнувам, защото за нас е огромен напредък в Парламента да се дискутира по нашия проблем! Това е голямо постижение, дано само да успеем да се преборим до края и най-сетне държавата да ни забележи и да се погрижи и за нас!
Искам най-напред да ви кажа, че д-р Антония Първанова е невероятен човек и тя, почти сама, се бори със зъби и нокти, да защити нашата кауза! Тя е основния ни съмишленик в Парламента и вчера в Здравната комисия отново тя убеждаваше всички, защо този закон е важен, как ще работи, колко много хора чакат тази промяна, колко ни е трудно сами да се борим за нашите деца, как си залагаме колите и апартаментите, за да плащаме за процедурите си и т.н. и т.н.
Но направо бях втрещена, как някои други депутати от комисията, хора, които са лекари, се отнасят към проблема безплодие! Не мога да ви кажа за какво отношение става дума!!!
Първо, много от тях въобще не бяха чели проектозакона! Задаваха на г-жа Първанова въпроси, които изрично са изяснени в текста и други, които са в компетенцията по-скоро на Министър-председателя или на Министъра на Здравеопазването!!! Разпъваха я на кръст, все едно за тях тя е враг номер 1! Според тях този закон бил твърде голям като текст; не бил прозрачен; не можело за едно заболяване да има Фонд, а за другите да няма; нямало пари за раково болните, защо за този проблем да се харчели толкова много пари; НЗОК имали толкова много по-сериозно проблеми за решаване, защо точно този да се решавал сега; имало болни деца, които не се лекуват, защо да се давали пари за нашето инвитро; каква била тази бройка 270 000, от къде се била взела, та то така излизало, че всички млади семейства били "безплодни"; защо нямало регистър на нуждаещите се хора; и какво щяло да стане, ако се направи инвитро на 2000 семейства догодина, това нямало да реши демографския проблем в България и т.н. и т.н.
Второ, имаше доста негативни изказвания, дори от хора, които се очаква да ни подкрепят! Така останалите, които не са наясно с проблематиката, останаха с впечатлението, че този закон не е добър и трябва да гласуват против! Аз имах такова очакване още от срещата в Пловдив, където бях предупредена, че ако закона стигне в Парламента, въпросните лица ще се изказват против, но все се надявах, съвестта им да проговори!
Трето, не ни дадоха думата! В залата бяхме - Ани Зашева - Председател на Зачатие; Радина Велчева - Председател на УС на Фондация Искам бебе; аз - Координатор на Искам бебе за Пловдив, д-р Владимиров - като Секретар на Българската асоциация по стерилитет и д-р Стаменов. По време на дискусията беше ясно, че не може да говорим, но към края не издържах и станах, отидох до Председателя на Здравната комисия и го попитах, дали ще ни даде думата! Супер грубо ми беше отговорено, че не може!!! Каква съм била аз, та съм искала думата. Отговорих му, че съм пациент и той ми каза, че то имало хиляди пациенти, не можело да се дава думата на всеки! Не мога да не ви кажа, че този човек, който е Председател на тази комисия, лекар и Народен представител, през цялото време дъвчеше дъвка, докато течеше заседанието и той го ръководеше! Да не говоря за явното му негативно отношение към нашите болки...
По едно време, понеже ние много се възмутихме, как така не може да се изкажем, дадоха думата само на Ани, като я прекъсваха 100 пъти и я контрираха на всяка нейна дума! Тя се опита да им обясни по човешки, колко много съдби касае този закон, колко е важен той и колко страдаме и как се борим, че от поне 5 години ни лъжат, а той я прекъсна с думите: "Не ни занимавайте тука с вашите емоционални изказвания! Говорете по същество!!!" Не мога да ви кажа как съм треперела от възмущение! Направо нямам думи за какъв фарс става въпрос!
Имаше изказвания и в тон, че по принцип този закон е необходим и по принцип го подкрепят, НО не била правилна формата, нямало тази година време, защо точно сега се бързало и защо така заради тези приети 10 милиона, те трябвало да го подкрепят (едва ли не се чувстват изнудени да свършат нещо, което цялото Народно събрание е подкрепило вече, а те не искат!!!). А всички знаем, че в България пари за здравеопазване няма почти никога и почти хич! Но тези хора, които са от Здравната комисия и се предполага, че милеят и защитават интересите на пациентите, са склонни да ги загубят, само и само да не отидат за нас!
Изказа се една дама от НЗОК, че те имали ТОЛКОВА МНОГО ПО-НАБОЛЕЛИ ПРОБЛЕМИ от този, защо точно за това да се дадели тези пари! Да отидели в касата, пък щели да се изхарчат по-ефикасно! Нали вече имало Програма към касата, която работела добре!:( Та да ни дадат по няма и 1000лв лекарства, пък ние да се чудим от къде да си намерим по още 4-5000лв. А да не говорим, че който веднъж е получил, втори път няма право да кандидатства, и да не говорим за възрастовото ограничение и въобще от тромавата процедура, която отпуска лекарства на кандидата, когато прецени, а не когато има нужда! Ето затова трябва да не допускаме парите да отиват в касата, защото пак ще ни сравняват с "други болни"!!! Аз да ви кажа вече се обърках - ние болни ли сме или не?!? Защото до сега всички ни обясняваха, че ние НЕ СМЕ БОЛНИ, а бездетни, а сега изведнъж ни сравняват с другите заболявания. Защо да отделяли Фонд за едно заболяване, то тогава трябвало да отделят фонд за всички заболявания!!!
Г-жа Първанова им обясни търпеливо, че този проблем е изключително значим, социален и наболял. Че не става въпрос просто за поредното заболяване, а за пиоритет на правителството, който е залегнал като такъв в борбата на държавата с демографската криза. Гракнаха другите срещу нея, че това нямало да реши демографската криза! И като било приоритет на държавата, Правителството да се оправяло! Не знам те какво правят там, след като не искат да помогнат за усвояването на едни пари, които ВЕЧЕ СА гласувани за тази дейност от Парламента!?! Само търсиха технически причини да го саботират, а не технически варианти да го осъществят! А иначе,ДА, много били ЗА, че трябва да се направи нещо, ама не сега, не така и т.н.!!!
И накрая, не мога да не ви споделя, че толкова ги отегчи нашата тема, че мъже, и дори и жени, лекари, започнаха да се шегуват с думите: "Стига с това инвитро оплождане, искаме ИНВИВО!" Не мога да ви кажа, колко бях и съм възмутена от такова отношение!!! Та то ако ставаше инвиво, щяхме ли да сме така притиснати до стената и така отчаяни!?!
Ох, май ще е по-добре да приключа все пак положително - гласуването мина, Законопроекта се прие на Първо четене с 10 гласа "ЗА" и 7 гласа "Въздържали се".
Това е новината засега, борбата продължава! Моля ви, от все сърце, дайте да направим нещо!!! Помислете всички какво, моля ви! За нашето добро е! Трябва да намерим начин да вдигнем шум около този въпрос, замълчим ли си, отново ще ни пренебрегнат! Аз сега ще видя по какъв начин да публикувам изказването си, което бях приготвила за пред Здравната комисия и което така и не ми беше разрешено да представя! Ако ви интересува, прочетете го!
Засега това е от мен, ще пиша веднага, когато имам новини! Надявам се да са добри!
Прегръщам ви всички! Дано да успеем!
Не губете ВЯРА, НАДЕЖДА винаги има, докато е жива ЛЮБОВТА:)
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #1 -: Декември 05, 2008, 17:58:14 pm »
В красивия български език няма подходящи думи, с които да изразя възмущението си ...


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #2 -: Декември 05, 2008, 18:02:34 pm »
Моля публикувайте имената не тези членове на комисията, та да ги помним и да гласуваме отново за тях на следващите избори.
И съм убедена, че няма нито един от тях, чието дете или самият той се бори със стерилитета.
Ще замълча...
*
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #3 -: Декември 05, 2008, 18:02:54 pm »
Не живеем в европейска държава, а в клоака. Нямам думи. Как стигат тези хора до там, кой ги е възпитавал, какви сърца имат. Нямам думи от няколко часа от както се чух с Ани съм бясна и не мога да си намеря място!
*
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #4 -: Декември 05, 2008, 18:07:06 pm »
Това май е поредната подигравка с нас, защо ли се чудим, че е така. Просто нямам думи.
 
*

    eganeva

  • *****
  • 4584
  • И утре е ден, но друг....
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #5 -: Декември 05, 2008, 18:29:22 pm »
Eti76, благодаря ти за разказа.
За пореден път се убедих, че ти си един много
стойностен и борбен човек.
Възхищавам ти се!
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #6 -: Декември 05, 2008, 18:40:32 pm »
В красивия български език няма подходящи думи, с които да изразя възмущението си ...

Абе може и да намеря аз, ама .... ще ме баннете до живот.
*

    Vali :)

  • *****
  • 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #7 -: Декември 05, 2008, 19:06:06 pm »
Някъде четох тез  дни  за депутат Щерев.Но дали е Щерев -доктора?
Хайде казвайте!

На парламентарен контрол ,който гледах преди около месец  лично той не беше зад каузата и не можах да разбера защо.Нали клиника за стерилитет има?
А също и председателя режеше постоянно д-р Първанова и г-жа Капон.
Може и да бъркам ,извинете ме !


Д-р Стаменов,обичаме ви!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #8 -: Декември 05, 2008, 19:18:18 pm »
Някъде четох тез  дни  за депутат Щерев.Но дали е Щерев -доктора?

да, депутатът Щерев е и Щерев - докторът. не мога да си обясня саботажа му.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Vali :)

  • *****
  • 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #9 -: Декември 05, 2008, 19:22:23 pm »
Е какъв му е проблема ?
Нали като се отпуснат средства клиниката му е лицензирана и ще си има приходи
по програмата?
Бе да си кажа не разбирам много от тез неща ,но като доктор занимаващ се с проблеми на стерилитета би трябвало да застане зад каузата.
Що така тоз човек :balk_149:

И ХАЙДЕ ГОВОРЕТЕ С ИМЕНА!СТИГА ДОГАДКИ!
« Последна редакция: Декември 05, 2008, 19:24:17 pm от Vali :) »


Д-р Стаменов,обичаме ви!
*
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #10 -: Декември 05, 2008, 19:33:50 pm »
За пореден път съм много възмутена от тези "хора" в парламента!
Огромно Благодаря на всички, които работят по нашия проблем и специално на Eti76 за всичко, което прави и за това, че ни държи в течение.
 Еti,а сега какво следва като последователност във времето?
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #11 -: Декември 05, 2008, 19:57:42 pm »
Ети, докато те чветох плаках от безсилие. Да, не само ние имаме нужда от подобна подкрепа, но все някога трябва да дойде и нашия ред. Все си мисля, че ако децата ми имат нужда от нови зимни якета примерно няма да се чудя защо е така и кое има по-голяма нужда, нали? А иначе съм сигурна, че и около тези хора има семейства, които се борят с проблема стерилитет, но ония от късогледстство едвеа ли ще ги видят. Всъщност и аз не предполагах за мащабите на проблема преди да разбера, че съм пряко засегната.. Не знам. Може пък и да е нормално..

Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #12 -: Декември 05, 2008, 20:06:33 pm »
Оле, ужас! Чак не мога да го побера в главата си, а какво да говорим за смилане! Не ми се вярва чак, толкова абсурдно ми звучи!
Мисля, че ако Европа чуе и тя няма да повярва. С риск да ме възприемат като антипатриот, бих казала, че започвам да се замислям дали това е моята родина.
Тези хора са крайно безчувствени, вероятно живеят само за пари и власт, без да се интересуват от другите, а камо ли да им подадат ръка за помощ.
Според мен докато не влезе външна намеса в нашата държава няма да се оправим. Нищо няма да се промени, дори мисля, че може да стане и по-лошо. Трябва явно да съдим собствената си държава пред Европейският съд по правата на човека в Страсбург например, за да започнат по-разумно да мислят нашите управници! :balk_149:
Много съм възмутена, предполагам и всички вие  :balk_150:
*
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #13 -: Декември 05, 2008, 21:07:47 pm »
Влязох в тази тема,надявайки се,че тази държава най-после нещо се кани да предприеме относно проблемите ни - а сега не мога да се побера в кожата си от яд,съжалих,че влязох въобще да прочета.. :? Какви са тези хора в този наш парламент и как е възможно да разсъждават така,не знам! :x  Явно си важи приказката - "сития на гладния не вярва"...Докато не им дойде до главата,явно не могат да разберат сериозността на проблема...


Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!
*

    *слонче*

  • *****
  • 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #14 -: Декември 05, 2008, 21:21:41 pm »
Тази комисия я оставам без коментар.
Думите са излишни, ясно е и личи от километри.
Понеже имам поглед върху бюджета се питам дали всичко не се прави нарочно, за да може неусвоените 10 млн. лева за инвитро да ги набутат за нещо друго.
Това е безсрамие и незнам до кога ще продължава.
Ще спра до тук с коментара си, но се моля нещо да се промени в правилната посока.
Изказвам възхощението си от Ети , нейната борбеност и сила. Четейки прикачения файл роня сълзи, но няма кой да ги види и изпита от гореспоменатите членове на комисията.
никога не отстъпвай на принципите си!
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #15 -: Декември 05, 2008, 21:37:02 pm »
Ами да, ето това е нашата "родина"!
Кога и след колко години ще дойде подходящото време да се решат нашите проблеми? И колко ли средства ще са достатъчни според тях, щом мислят, че програмата на НЗОК е съвсем достатъчна...
*

    eloiz

  • ***
  • 167
  • Чакам те бебчо...
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #16 -: Декември 05, 2008, 21:38:32 pm »
Не мога да намеря думи да изразя възмущението си.Имахме някаква макар и малка надежда,но господата депутати явно са решили и нея да попарят.
Ети,от сърце благодаря за това което правите!
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #17 -: Декември 05, 2008, 22:26:21 pm »
:BangHead:Толкова обида не бях събирала отдавна! :?
А само прочетох разказа ти Ети.
Благодаря на присъствалите и отстоявали правата ни, и изживяли тази подигравка на живо.
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #18 -: Декември 05, 2008, 22:52:25 pm »
Никак даже не съм възмутена , нито обидена от поведението на плиткоумните властимащи.
От друго обаче съм дълбоко огорчена!
Защо никой не откликна на ето това?!?! :
Моля ви, от все сърце, дайте да направим нещо!!! Помислете всички какво, моля ви! За нашето добро е! Трябва да намерим начин да вдигнем шум около този въпрос, замълчим ли си, отново ще ни пренебрегнат! Аз сега ще видя по какъв начин да публикувам изказването си, което бях приготвила за пред Здравната комисия и което така и не ми беше разрешено да представя! Ако ви интересува, прочетете го!
Засега това е от мен, ще пиша веднага, когато имам новини! Надявам се да са добри!
Прегръщам ви всички! Дано да успеем!

Хора , разберете , докато си мънкаме по форумите само , нямаме право да търсим разбиране !
Нас ни няма , казах го веднъж , повтарям се , но никой не вярва на "невидим " проблем!
Съжалявам ,че ще го кажа , но това заслужаваме!

Хиляди сме , а чакаме шепа хора да защитават каузата ни...
..........................

Ети , попих всеки ред от твоята епопея!
Желая ти скоро да стигнеш до щастливия й край!
.................................

Е какъв му е проблема ?
Нали като се отпуснат средства клиниката му е лицензирана и ще си има приходи
по програмата?
Е , да де , амаааааааа ......не само той...
Що да не му е зле на Вуте , а? :?
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #19 -: Декември 05, 2008, 23:04:49 pm »
И аз нямам думи да изразя възмущението си, но някак си не съм изненадана от поведението на поредните ни управници (с малки изключения, разбира се).

А ето и членовете на комисията:
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=5&action=show&gid=164