0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #60 -: Декември 06, 2008, 17:52:22 pm »
Милчка искам да ти кажа че много хора те подкрепят...форумите в нета са гръмнали и в почти всеки подфорум се коментира случилото се...сега ще ви пусна още един цитат от форум...не този а друг.....и ще ви попитам всички...Докога ще ги търпим?

Като заговорихте за минали изцепки, да си припомним онази, култовата - на депутата от НДСВ Алеко Кюркчиев. Годината е 2004.


Ето и част от статията:

- Г-н Кюркчиев, защо възразявате срещу решението на здравната каса да отпусне клинична пътека за бебета ин витро?
- Това е абсолютен прецедент. Отпускат се 5 млн. лв. за ин витро оплождане по болнична пътека. А всички знаят, че това е лайфстайл, или иначе казано, безплодието не е заболяване. Трябва да си зададем въпроса дали тези средства е редно да отидат за 100 бебета или пък за стотиците хиляди нуждаещи се, които имат животозастрашаващи заболявания.
- Лечението на кои заболявания е ощетено?
- Като пример ще дам съдовите болни, които са над 300 000 в страната. Това са от хората с разширени вени на краката, които са застрашени от белодробни тромбемболии до аневризмите на аортата. Техният живот е в постоянна опасност, а за тях здравната каса отпуска 4 200 000 лв. Тези пациенти са обречени, ако не им се направи операция. А една подобна операция струва 6000-7000 лв. Годишно в клиниката "Св. Екатерина" се оперират около 40 аневризми на коремната аорта. От друга страна, ин витро бебетата са нещо много хубаво, но държавата не може да си позволи лукса да разпредели 5 млн. лв. между петима доктори.
- Защо между петима?
- Защото толкова са лекарите, които се занимават с ин витро у нас?
- Сред тях не е ли и Атанас Щерев?
- Да. А също и бившият министър и председател на касата Никола Василев и депутатът Козовски. Тази сума ще се разпредели между тези 5-6 човека.
- Но това е и стимул за повишаване на раждаемостта?
- Безплодието е вследствие на предишни заболявания, които е трябвало своевременно да бъдат лекувани. Освен това безплодните двойки могат да си осиновят дете. Проблемът е социално решим. Бебето в епруветка е лайфстайл не само в България, но и в цяла Европа. Това е все едно здравната каса да започне да осигурява безплатно виагра, защото някой е сметнал, че е хубаво да стане по-активен сексуално. Или ако някоя дама не си харесва бюста, да си направи безплатна пластична операция. Това вероятно ще подобри нейната детеродна способност, защото кандидатите да й направят дете ще се увеличат.

Какво да кажа сега, освен, че вече претръпнах. Подобни  изказвания, от страна на........не намирам думи дори, не са новост, за жалост - няма да са и последни. Ще подкрепя всяка инициатива, пък дано нещо се промени.
Но не разчитам на държавата, не мога да чакам още години, да вярвам на обещания и да си затварям очите. 
Сития, на гладния не вярва. Само дето с тези темпове, скоро всички ще сме от една страна на бариерата.
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #61 -: Декември 06, 2008, 19:28:01 pm »
Няма да коментирам поведението на членовете на здравната комисия ... излишно е.

Ей, момичета, страхотни сте! Единственият проблем в момента е, че нямаме техническо време да реагираме. Всъщност нещата се случват не с дни, а с часове...

Ще предложа да се събереме пред парламента, в ден когато господата заседават. По възможност със торба коледни картички, на всяка картичка да има по едно пожелано бебе. Или пък с декларации (това което Ефирче предложи).
Малко ме е страх, че за пореден път ще присъстват 30-тина от нас, а това няма да е достатъчно.
Помислете, и ако съберете смелост да излезете на светло, ще видиме и светлина в тунела.



lb2f
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #62 -: Декември 06, 2008, 20:11:34 pm »
Момичета, толкова съм бясна и толкова ме боли. За пръв път от 19 години се замислям какво търся в тая държава в която хората на които плащам заплатата си позволяват да ми държат такъв език.
Измислете друг текст за това

че аз блокирах напълно.
*
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #63 -: Декември 06, 2008, 20:24:06 pm »
Току-що прочетох цялата информацията... Много съм ядосана и огорчена от отношението на нашите народни избраници, та нали те са лицето на народа ни?! А, това са и лекари, което е още по-жалко.... Името на дъвчещия дъвка е вече ясно, а дали ще ни кажете и името на мераклията?
Ети, Радина, Ани, д-р Първанова - прекланям ви се за това, което правите!
Момичета, мисля, че не е необходимо да излагаме Ети на нови мъчения и подигравки...
Но, да трябва да се направи нещо!
Аз лично, предлагам, а и смятам утре да се захвана със следното. Ще напиша писма с коледни пожелания на всички членове на комисията! Надявам се всеки един от нас да изпрати на всички членове на комисията! Всъщност, прочетох, че резултата от гласуването е 10 към 7. Ще ми се да знам имената на точно тези 7, за да знам какъв да е стилът и тонът ми на техните писма! Ако искате да измислим еднотипен текст и всяка една от нас да го размножи и разпрати на колкото места е необходимо!
Много сме!!! Силни сме!!! (Това е девизът на предишната стачка, в която участвах!)

Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #64 -: Декември 06, 2008, 20:45:51 pm »
Така и не казахте кой е оплодителя.
Както си се ядосвам, ми дойде и друга идея. Може да му направиме специална картичка. "Аз съм обиден!" или "Вие се подиграхте с мен!"
Както и да направиме подписка и да му поискаме отвод. Това е по-осъществимо. Какво ще кажете?

lb2f
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #65 -: Декември 06, 2008, 20:52:23 pm »
Тоя оплодител ако ми падне..... няма да има с какво да опложда след това....


*

    kiara

  • *****
  • 1449
  • Това, което не ни убива, ни прави по-силни!!!
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #66 -: Декември 06, 2008, 20:58:54 pm »
 Съгласна съм с Джази и с Дани, най-вече!!! Цял ден я чета тази тема и така съм афектирана, че не мога и да мисля адекватно!!! Приемам всякакви идеи, а междувременно ако ми се размине яда и започна да мисля, ще се включа!!!
« Последна редакция: Декември 06, 2008, 21:00:56 pm от kiara »


*
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #67 -: Декември 06, 2008, 21:02:34 pm »
И аз си мислех, дали има начин да му поискаме освобождаване от комисията или отстраняване или там, каквото и да е, само да изчезне от полезрението ни...

Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #68 -: Декември 06, 2008, 21:33:24 pm »
Много сме!!! Силни сме!!! (Това е девизът на предишната стачка, в която участвах!)

du6ka, и аз скандирах тези думи и аз бях пред Парламента, но ти и сама знаеш какъв беше резултата от всичко това :( и тогава ни унижиха, но и стоенето пред Парламента не ни помогна особено, а според мен задълбочи "простотиите" в нашия отрасъл. Незнам, дали подобен е начина да излязат на светло тези 270 000 семейства, така безотговорно унижени (макар и не персонално) от депутатите в комисията, но съм ЗА това да се потърси начин тези "мераклии" :x да са ВЪН от комисията, че ако можеше и от Парламента. От няколко часа стоя изумена пред компа и не намирах думите  с които да изразя възмущението си от случилото се в четвъртък. :?
« Последна редакция: Декември 06, 2008, 21:36:43 pm от elma_gb »
Обещах на Ganka:)
*

    Eti76

  • ***
  • 158
  • Координатор на Фондация Искам бебе за Пловдив
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #69 -: Декември 06, 2008, 22:57:27 pm »
Днес вече няколко пъти гледам списъка със снимките на членовете на комисията. Но да ви кажа, мисля, че там, около тази огромна маса на заседанието, имаше и други хора. Не бяха само членовете на комисията. Затова не мога да ви кажа кой какво е казал точно или поне не за всичко. Видяхте първия ми пост колко е дълъг, опитала съм се да запомня много неща, без да пиша, за да ви разказвам. Освен това те не се представят, като говорят, особено като ти подмятат нещо. Затова не мога също да ви кажа кой е гласувал ЗА и кой се е въздържал.
А иначе те самите себе си не уважават и докато един говори, другите си шушукат и подхилкват и Китов сегиз-тогиз, като падарин, се налага да ги укротява. Не се изслушват, ами един си говори на микрофона, сругите помежду си! Ей това е, иначе сградата, обстановката и реда са впечатляващи. Всичко е грамадно, едни мрамори, направо щяхме да се загубим...
Сигурна съм, че ще измислим ПОДХОДЯЩ начин да обърнем общественото внимание към себе си! Щом толкова много хора го искат, ще се намери решение!:)
Ох, аз отивам да лягам, че вчера писах до 4 сутринта и сега май е по-добре да поспя повечко. Че то емоции, емоции, ама батериите трябва да се зареждат:) Особено напоследък доста ми се събра, а Док ми е заръчал да си "проветря" главата, че да се изпълня с нови сили:) И такаа, лека от мен, мили мои събратя:)
Не губете ВЯРА, НАДЕЖДА винаги има, докато е жива ЛЮБОВТА:)
*
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #70 -: Декември 06, 2008, 23:36:53 pm »
Малко измодерирах недоразуменията получили се в последните мнения, но така се е получило като се чете по диагонал и под силна емоция ... Надявам се да няма сърдити.
Честно казано така не бях кипвала отдавна. Ако бях там не знам дали щях да се овладея да не му зашия един, честно!
« Последна редакция: Декември 06, 2008, 23:39:00 pm от cygnus »
*

    10 цент'с

Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #71 -: Декември 06, 2008, 23:40:14 pm »
Още веднъж се извинявам, сега ще си помета:-)))
*
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #72 -: Декември 06, 2008, 23:42:24 pm »
Още веднъж се извинявам, сега ще си помета:-)))

Няма проблем :)
*
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #73 -: Декември 07, 2008, 01:18:08 am »
записвам се да следя темичката! :D
*
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #74 -: Декември 07, 2008, 01:20:36 am »
Ети, лека нощ, мила! Хубаво да си починеш!

cygnus, щом трябва..., важното е нещата да не се обърнат срещу нас...

Ох, цял ден умувах, умувах, не я докарах до никъде... Въртят ми се само едни, че може да се търси наказателна отговорност на следните основания:

-обида - справки Наказателния кодекс, Особена част, Глава втора, Раздел VІІ

Цитат
Раздел VII
Обида и клевета

Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание.
(2) Ако обиденият е отвърнал веднага с обида, съдът може да освободи и двамата от наказание.

Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.

(2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.

Чл. 148. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 21 от 2000 г.) За обида:

1. нанесена публично;

2. разпространена чрез печатно произведение или по друг начин;

3. на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му и
4. от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му,
наказанието е глоба от три хиляди до десет хиляди лева и обществено порицание.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 21 от 2000 г.) За клевета, извършена при условията на предходната алинея, както и за клевета, от която са настъпили тежки последици, наказанието е глоба от пет хиляди лева до петнадесет хиляди лева и обществено порицание.

(3) В случаите на ал. 1, точка 1 може да намери приложение ал. 2 на чл. 146 .

- сексуален тормоз и дискриминация – за справки: Закон за защита срещу дискриминация (само някои извадки)

Цитат
Чл. 3. (1) Този закон защитава от дискриминация всички физически лица на територията на Република България.
(2) Сдружения на физически лица, както и юридически лица, се ползват от правата по този закон, когато са дискриминирани на основата на признаците по чл. 4, ал. 1, по отношение на техния членски състав или на заетите в тях лица.
Чл. 4. (1) (Изм. ДВ бр. 70/2004 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на
пол, раса, народност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.
Чл. 5. Тормозът на основа на признаците по чл. 4, ал. 1, сексуалният тормоз, подбуждането към дискриминация, преследването и расовата сегрегация, както и изграждането и поддържането на архитектурна среда, която затруднява достъпа на лица с увреждания до публични места, се смятат за дискриминация.

- според мен също на дискриминация на основание ползване на права на определена част от гражданите в държавата (тук ровенето ми не даде особен резултат, освен чл.6 от Конституцията, глава първа, Основни начала, "Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.", а и не съм много веща, някой с юридическо образование ще се справи много по-добре)
Тези двете могат направо да се отправят към Страстбург.

За действия от този характер, обаче е необходимо да се конкретизира лицето/лицата, което/които има/имат това поведение. Необходимо е да има доказателства, предполагам все пак (за това адвокат би могъл да се произнесе категорично, имайки предвид, че непристойното поведение е демонстрирано пред доста свидетели).  Би трябвало да се води стенограма или друг запис на заседанието, по принцип.

По отношение на медиите – дребните и частните предавания няма да са от полза. бТв, БНТ и Нова телевизия са подходящите. Предавания и хора, някой каза, че трябва да е по-нахакан журналист, еми колкото и да не долюбвам Бареков (Честит му имен ден!) е за предпочитане пред  Милен Цветков, който вятърът го вее на бяла кобила от доста време, Карбовски е много индивидуалистичен (бяга ми точната дума), Петя Стефанова не е човекът, Боряна Гидикова – може да се потърси.  Предавания – Тази сутрин, Новините, бТВ репортерите. Новинарските продукции в Националната (там добро впечатление ми прави Добринка Чешмеджиева, работи!, но там след този земетръс със досиетата на техни колеги журналисти, не знам дали ще могат да водят още едно полесражение); от Нова телевизия – новинарската продукция, Здравей, България!; журналисти Лора Крумова, Николай Дойнов (Честит му празник и на него!)
Пресата също – Стандарт е добро начало...

Добре е да се привлече вниманието на журналистите  със сензацията. Тъй като смятам, че упражняващите журналистичаската професия, заради ежедневния стрес на който са подложени, са засегнати от стерилитета, та на никой от тях няма да му приятно да го разглеждат като  (ако не лично, то жена му) потенциален обект „ин виво”! Тук записът и говоренето с имена ще са от полза – спомена се вече ефектът при  „седянката”... На заседанието трябва да е имало журналисти, все някой трябва да има запис... и друг път си носете диктофони :).

НО всичко това трябва да е добре обмислено, защото е нож с две остриета... да не се обърнат нещата в наш ущърб. Предтавителите и членовете – вие решавате.

ПОСЛЕ трябва да се излезе с ясна ПОЗИЦИЯ за мерките, които ще се вземат за отстояване на правата на двойките със стерилитет (как мразя тази дума!) и срещу непристойно поведение срещу тази група български граждани с репродуктивни проблеми, което трябва да се каже от представителите на трите организации.   Дори само заявяването на позицията, че такова поведение като на това заседение е непристойно и в бъдеще както и сега няма да бъде пропуснато и ще взимате отношение, е нещо!

Абе, то лесно се дава ъкъл... Предполагам, че вече обмисляте нещо подобно... Успех, кураж и много сила ви пожелавам! И бъдете зли!

Съгласна съм и подкрепям всякакви други инициативи – за писма, молби, протести... Но тук масата/множеството е важна, защото ако се напишат 10 писма, и там е моето – на някаква си там с вторичен стерилитет и дете, познайте къде ще отиде, директно в кошчето.

А хубава е идеята тези писма, картички да се предадат първо на представител на медиите, който да ги връчи публично на представител на властта, и да му каже, че се изисква работа по въпроса и ще следи нещата, иначе както каза момичето  отиват в коша.

Към модераторите - съгласна съм, ако смятате за уместно и в интерес на Зачатие да ми изтеглите поста...


Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #75 -: Декември 07, 2008, 08:12:15 am »
Направо съм отвратена от поведението на този ''плодовит'' идиот и от БГ политиците като цяло :fighting:. Думи нямам за Щерев! Има собствена клиника за стерилитет и вместо да се бори за правата на пациентите си, той е срещу тях! Колкото и да са малко добрите репродуктивни специалисти в БГ, аз не бих отишла при 4овек, който се бори срещу най - съкровенната ми ме4та. Нека да бойкотираме клиниката на ''великия'' политик д-р Щерев! Той не ни заслужава!
Благодарности на д-р Първанова, както и на вси4ки моми4ета и мом4ета, които мислят за нас!  :bighug:
« Последна редакция: Декември 07, 2008, 09:14:49 am от Melissa »

[/url]
*
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #76 -: Декември 07, 2008, 09:14:05 am »
Момичета, толкова съм бясна и толкова ме боли. За пръв път от 19 години се замислям какво търся в тая държава в която хората на които плащам заплатата си позволяват да ми държат такъв език.
Измислете друг текст за това

че аз блокирах напълно.
Нещо от  рода на: "Това е моята количка! Тя все още е празна!(Или тя е празна от ...години) Помогнете в нея да спи поне едно желано и искано бебенце!"
П.П. Нашият всеобщ любимец пак се изявява като медийна звезда - сега пък е против тютюнопушенето на обществени неща! Този човек май просто си е крив - винаги трябва да е против нещо, няма значение какво, май си търси слава...
« Последна редакция: Декември 07, 2008, 09:17:16 am от du6ka »

*
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #77 -: Декември 07, 2008, 10:29:10 am »
Нямам думи, т.е имам, но не мога да ги напиша.
Как не ги е срам, да си предлагат пенсии колкото половин ин витро и както си го предлагат, така и ще си го приемат, но нали е за тях.За хората, там долу,може и да не се мисли, те са свикнали.
*
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #78 -: Декември 07, 2008, 10:49:56 am »
Записвам се за да следя темата и да подкрепя всякакви действия от наша страна.
Аз отдавна спрях да се възмущавам на хорската простотия и глупави коментари и съм убедена, че те няма да спрат. Хора, които нямат нашите проблеми едва ли биха ни разбрали.
Но мисля че гласност на проблемите ни трябва да продължи да се дава, за да не си помислят уважаемите управляващи, че ни замазаха очите с 10 млн. и че решиха всичките ни проблеми по този начин.
Според мен идеята с изпращането на коледни картички до някоя медия, която да бъде нещо като буфер и просто да отразява това събитие, е много добра. С протести пред парламента съм сигурна, че няма да се получи, защото не всички биха излязли на показ, ако мога така да се изкажа. Винаги ще има хора, които се срамуват да признаят толкова открито, че имат проблем. Но ако започнем някаква инициатива сега по Коледа и не се откажем от нея, а продължим да я подкрепяме, мисля че рано или късно, молбите и апелите ни ще бъдат чути. Ако не от това скапано правителство, то поне да се надяваме от следващото. Вали е права, че сме стабилен предизборен електорат и трябва да помислим и върху това.
Аз ще подкрепя всяко действие, защото ми омръзна някой друг да ми решава проблемите, искам сама да си помогна вече.
Re: За 3-те безплатни инвитро опита - Новини!
« Отговор #79 -: Декември 07, 2008, 11:18:48 am »
Да обобщим идеите до момента:
1.протест пред парламента
2.изпращане на картички с посредничество на медии
3.изпращане на декларации с посредничество на медии
4.съдебен иск


Бих искала да помоля да се отвори нова тема с анкета-кой в какво мероприятие би участвал. Да коментираме плюсовете и минусите на всяко едно от тях , и да придобием реална представа колко от нас се чувстват готови за реални действия.

Момичета , обвиниха ни , че нямаме деца , защото правим аборти.
Сочат ни с пръст на новото поколение и казват - Не правете като тях!
Ние мълчахме!
Днес вече ни подхвърлят цинични и вулгарни подмятания публично!
Пак ли ще мълчим?
Личности ли сме или обекти на нечистоплътни мераци?
Ако сме достатъчно единни , това може да бъде най-големият ни коз!
От нас зависи , от всяка една от нас!
Нека превърнем болката от обидата в шанс за успех!