0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Момичета , пускам нова тема , за да може повече от вас да я прочетат и да се изкажат в нея. Не съм сигурна, че точно тук и е мястото й, нека модераторите ,ако решат, да я преместят.
Накратко: знаете колко трудно се намират жени, които стават донори на яйцеклетки и съотвтно колко много жени се нуждаят от донорство ( диагноза ИЯР). Според мен една от причините е, че само определен  кръг от хора са наясно с този проблем. Идеята ми е да се подеме кампания в национален мащаб ( радиа, телевизии, интернет )примерно под наслов...Станете донор, дарете живот (първото, което ми хрумна). Имам само идея, нямам хал хабер как това ще се реализира на практика, както и дали ще има резултат. Моля за вашите мнения и коментари;-)
« Последна редакция: Август 15, 2008, 20:20:37 pm от rally_pat »
*
Re: Станете донор, дарете живот....
« Отговор #1 -: Август 14, 2008, 15:51:33 pm »
Това е много хубава идея!Към това мисля трябва да прибавим и разрешаването на суроготните майки(дано не греша с термина),това също е вариант при някои семейства

*
Re: Станете донор, дарете живот....
« Отговор #2 -: Август 14, 2008, 18:00:18 pm »
Не съм против донорството на яйцеклетки, напротив - вече 2 пъти съм го правила.
Но се страхувам, че когато се направи медийна кампания, много жени ще се отзоват не от съпричастност, а чисто комерсиално. И ако това стане, ще стане това, което четем по книгите за търговията с яйцеклетки и ембриони: за избора на цвят на очите, склонност към напълняване, дължина на бедрата ... и т.н. на бъдещото бебе.
Не апелирам да си мълчим и да няма кампания. Само споделям колко би могла да се опорочи една такава кампания и по-скоро резултатът от нея.
*
Re: Станете донор, дарете живот....
« Отговор #3 -: Август 15, 2008, 11:58:51 am »
аз също подкрепям инициативата,знам колко е трудната борбата за да имаш дете.Нека помогнем на повече жени да изживечт най-хубавия момент в живота си  :balk_47: :balk_602:
*

    altea

  • ***
  • 214
  • щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване.
Re: Станете донор, дарете живот....
« Отговор #4 -: Август 15, 2008, 13:00:03 pm »
Аз също имам нужда от донор, но темата е много деликатна ,трябва да се подхожда внимателно . Тук нещата опират не само до физическото донорство на няколко клетки както е при даряването на органи или кръв- намесват се емоционални и морални аспекти,които не са само положителни. Ако се подеме медийна кампания веднага ще се предизвикат дискусии редно ли е,морално ли е да се дава генетичен материал ще се намеси църквата,че прекрачваме догмите и божиите закони и в крайна сметка може да се стигне до негативизиране на обществената нагласа по отношение на този тип донорство. Дали да сподели част от гените си с някой друг или не е въпрос на вътрешна нагласа и осъзното решение на самата двойка и в частност но жената донор. Казано е "само нещата,които си опитомил можеш да проумееш"-само сблъскалите се с проблема стерилитет и част от останалите чувстителни и широко скроени хора посещаващи двата форума биха могли да разберат какво е да направиш такъв жест за някого. Мисля си,че по-широкото агитиране към донорство на яйцеклетки би изкривило нещата ,между другото не съм чувала да се рекламира донорство на органи и тъкани например. Нека оставим този приоритет на нашите два форума ,нека в тях има заковани теми за дискусия и намиране на донори,но да не го превръщаме в национална кампания-идеята не ми изглежда добра. Струва ми се обществото ни още не е напълно узряло за това. По-развитите нации осиновяват и деца с физически увреждания и за тях не е проблем,но тук бихме ли го направили/задавам този въпрос и на себе си/. Голяма част от хората ,които нямат представа какво е да не можеш да заченеш изобщо не биха мислили върхи тази идея докато тези,които нямат този проблем,но са открили форумите и ги посещават явно са вътрешно съпричастни и биха разбрали естеството на проблема. Не ме разбирайте погрешно и аз бих искала да има гласност и да се дискутира но нека насочваме хората да открият форумите, а в тях да се организират дискусии,нека споделяме с приятелки ,нека им обясняваме и да ги насочим къде да четат и се информират-не чрез медиите.
« Последна редакция: Август 15, 2008, 13:17:59 pm от altea »
Re: Станете донор, дарете живот....
« Отговор #5 -: Август 15, 2008, 14:05:08 pm »
Първо мисля че в заглавието е добре да се уточни , че става дума за донорство на яйцеклетки и да помоля модераторите да го направят. Аз се чудех дали да я поглеждам темата, защото не знаех за какво се става дума точно.
 А сега по темата - моето мнение е че това е нещо нормално и съответно ще е още понормално нормално това да има някаква определена цена, тоест именно да се комерсиализира, защото по този начин ще се намерят повече желаеши млади и здрави жени които да се стимулират по желание и да дарят айцеклетките си. В развитите страни точно това се прави, като съответо има изисквания -донорките трябва да отговарят на определени критерии и се подписва съответно договор с клиниката в която ще протече стимулацията и пункциата под наблюдението на специалисти в областта. Дори при някои договори се разрешева на донорките да виждат децата ,ако жената приемник е забременяла и родила. Аз определено съм за тази идея да има донорство на яйцеклетки и това да се заплаща. Както знаем има жени които доста добре реагират на стимулация и с малко лекарства правят по 15-20 яйцеклетки. Мисля, че и темата за сурогатните майки има подобни проблеми за разискване и също е актуална - тя също е решение за някои жени, които имат проблеми със задържането и износването.


Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
Re: Станете донор, дарете живот....
« Отговор #6 -: Август 15, 2008, 15:08:51 pm »
Присъединявам се към призива и бих станала донор без комерсиална цел, но за жалост нямам добър яйчников отговор при стимулация. Колкото до кампания - обществото ни не мисля, че е узряло за такава. Може би бих подкрепила идеята за търсене на донори между всички нас, които се подлагаме на стимулации, но това сигурно ще е в разрез с целите на ЗАЧАТИЕ. Все пак, ако тук се говори повече и популяризира проблема с ИЯР, повече момичета ще се замислят и ще се отворят към идеята.
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Станете донор, дарете живот....
« Отговор #7 -: Август 15, 2008, 15:52:37 pm »
На мен идеята ми харесва.
Не ми харесват едни такива много fashion глупости:
ще се намеси църквата,че прекрачваме догмите и божиите закони и в крайна сметка може да се стигне до негативизиране на обществената нагласа по отношение на този тип донорство.
Прекаленият светец... знаете. Да не говорим колко много църкви има.
Този тип донорство си е донорство както всяко друго.Обществото няма как да узрее за проблем, който не вижда. Все пак има донорство на сперма и то от доста време. С какво това е по-различно?

Аз не искам да плащам "данък обществено мнение", поне докато не го регламентират. Дали Сульо ще каже нещо накриво няма значение, ако Пульо реши да помогне.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Re: Станете донор, дарете живот....
« Отговор #8 -: Август 15, 2008, 18:49:38 pm »
Съгласна съм с мнението на Тамара - а и, ако Господ имаше нещо против ин витрото, нямаше да ни даде знанието и възможността да го правим. Много им здраве на тия, дето смятат, че трябва да живеем като първобитни хора, сакън да не нарушим Божия замисъл. Нали всичко е Негово дело - как бихме могли да му се противопоставим?

Като и да е - отплеснах се в теоложки размисли. По темата - абсолютно съм с две ръце да СЕ предизвикат дискусии и да се регламентира въпроса. Донорството не е нещо, което жените търсят от каприз някакъв, както и въпроса със сурогатните майки, особено, когато сестра или друга роднина предлага помощта си (в смисъл, че гаранцията за безкористност е по-голяма).

Поздрави!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: Станете донор, дарете живот....
« Отговор #9 -: Август 15, 2008, 19:58:11 pm »
Изцяло подкрепям тази инициатива! И го правя не само защото самата аз отчаяно съм търсила възможности за донорство на яйцеклетки, а и най-вече защото /ще събера кураж да го изрека на висок глас/ благодарение на това сега съм бременна и очаквам своите бебета!  :D
Наистина, преминахме през ада, докато дочакаме това огромно щастие... Зад нас са "само" 5 години борба със стерилитета, "само" няколко операции, междувременно безброй експерименти от страна на доктори и "само" няколко измами при донорски процедури... /За "приключенията" си в клиника Якентро, Солун съм писала достатъчно в този форум/.
Благодаря на Бога за деня, в който се срещнахме с "нашия" доктор и който направи и невъзможното, за да успеем! Бяхме съвсем обезверени, че е възможно да стане чудо с нас, но то все пак се случи!
Пожелавам на всички огромен късмет и от сърце ви желая успех и сбъднати мечти! 
Честито София - да си отгледаш живи и здрави деца и да сте щастливи!

Аз също смятам ,че донорство на яйцеклетки е абсолютно същото както е донорстворто на сперма и се чудя, защо се възприема по различен начин .... 8)


Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Аз също смятам ,че донорство на яйцеклетки е абсолютно същото както е донорстворто на сперма и се чудя, защо се възприема по различен начин .... 8)
не се възприема различно - само е по-лесно защото:
- работи се с мъже без особени емоции
- не са необходими предварителни разходи
- на тях им се заплаща и лесно се намират студенти да даряват
- има възможност за замразяване
- не се знае предварително рецепиента
и не на последно място
- има много ясна процедура

всички тези неща ги няма при донорство на яйцеклетки и това много усложнява нещата
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
Аз също смятам ,че донорство на яйцеклетки е абсолютно същото както е донорстворто на сперма и се чудя, защо се възприема по различен начин .... 8)
не се възприема различно - само е по-лесно защото:
- работи се с мъже без особени емоции
- не са необходими предварителни разходи
- на тях им се заплаща и лесно се намират студенти да даряват
- има възможност за замразяване
- не се знае предварително рецепиента
и не на последно място
- има много ясна процедура

всички тези неща ги няма при донорство на яйцеклетки и това много усложнява нещата

и бих добавила:
- безвредно за донора събиране на материала
*
Абсолютно съгласна съм, че има голяма разлика между донорството на яйцеклетки и на сперма. Но мисля също, че една целенасочена и добре организирана кампания, насочена към жените в репродуктивна възраст, които могат да станат донори, със сигурност ще доведе до положителен отклик.
Много жени, които до момента изобщо не са и подозирали, че съществува подобен проблем, биха размислили и част от тях вероятно биха се решили да станат донори. Някои от тях вероятно биха го направили срещу възнаграждение, други - безвъзмездно, но като цяло това ще подобри системата с дарителството на яйцеклетки и, в крайна сметка, ще доведе до още много родени бебета! :)
Всички знаем колко безкрайно сложно е да се намери подходяща жена - донор, колко много се спекулира по тази тема и колко безскрупулни могат да бъдат някои клиники, предлагащи тази "услуга".
Ровейки се в сайта на bg mama попадах на обсъждания по тази тема и бях просто поразена от липсата на всякаква информация по въпроса с донорството у жени, които биха могли да бъдат потенциални донори. Така че - крачката трябва да бъде направена!

P.S. Благодаря на всички за пожеланията! И пожелавам на всички пишещи тук да ги споходи моето огромно щастие и много бебета да дойдат възможно най-скоро!
« Последна редакция: Август 19, 2008, 19:26:15 pm от Sofia »
*
Sofia, изцяло подкрепям мнението ти. И аз смятам, че от такава кампания позитивите ще са много повече от негативите. Разбира се, че ще има опоненти тази идея, но като цяло смятам, че ще доведе до много повече родени дечица.
Незнам обаче реално как се подема една такава кампания, кой трябва да е инициаторът, какви трябва да се механизмите, за да се задвижи , може би е добре някой от модераторите да се включат, примерно, ако се обърнем към фондацията Искам бебе, те дали могат да съдействат с нещо.....всякакви мнения и коментари ще са полезни, вие сте момичета;-)))
*
http://btv.bg/videos/?video_id=6794&section_id=1

Дано не повтарям, ако някой вече го е публикувал.
ДОНОРСКА ЯЙЦЕКЛЕТКА - СПИСЪК НА ЧАКАЩИ...
« Отговор #16 -: Октомври 27, 2008, 14:26:07 pm »
Здравейте, момичета! и момчета, ако има такива!
Пускам тази тема с идеята тук да пишат своите обява жени, които имат нужда от донори на яйцеклетки. Смятам, че това ще бъде удобно и на тези момичета, които искат да дарят яйцеклетки. Аз също съм потенциален реципиент на чужда яйцеклетка. Смятам, че с тази тема ще помогна както на себе си, така и на други двойки да намерят разрешение на част от проблемите си. Пишете ми с всякакви предложения, с моя партньор сме отворени за преговори.
Re: ДОНОРСКА ЯЙЦЕКЛЕТКА - СПИСЪК НА ЧАКАЩИ...
« Отговор #17 -: Ноември 01, 2008, 17:29:29 pm »
и аз трябва да търся донор
Re: ДОНОРСКА ЯЙЦЕКЛЕТКА - СПИСЪК НА ЧАКАЩИ...
« Отговор #18 -: Ноември 01, 2008, 17:49:50 pm »
Здравейте, момичета!
Моля Ви ако някоя от Вас си е намерила донор нека сподели опита си. Надявам се тази тема да я прочетат и жени, които се подлагат на стимулация и биха желали да дарят част от яйцеклетките си. Приемаме всякакви предложения. Можем да осигурим препарати за стимулацията.
Искрено се надявам някоя от вас да се обади.
Re: ДОНОРСКА ЯЙЦЕКЛЕТКА - СПИСЪК НА ЧАКАЩИ...
« Отговор #19 -: Ноември 01, 2008, 18:28:17 pm »
Тъй като мястото на тази тема е в асистирани, ще я приместя.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]