0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Сглобяеми къщи
« -: Август 12, 2008, 18:03:33 pm »
Тази тема ме вълнува. Тези сглобяеми къщи, модулни и от дърво. Има ли някой който да е живял/живее в такава? Какви мнения сте чували за това строителство? Предимства, недостатъци?

Тук разгледах някои сайтове на фирми.

http://www.vipdom.bg/gallery-main.htm тези са доста скъпички, но изглеждат красиви и масивни.

http://www.paskulevi.com/bg/for%20us.htm

http://www.saw-trade.com/

http://www.alko-house.com/index.php?sid=300
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #1 -: Август 16, 2008, 11:14:51 am »
ох,много са хубави!!!!!И моята мечта е да живея в такава къща,далеч от града и смятам някой де да го направя!
*
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #2 -: Август 16, 2008, 11:26:14 am »
Малко съм скептична аз особено ако става въпрос за място, което е ваше и къщата не е за година-две. Определено е по-лесно за монтаж, няма мокри процеси на обекта, но ... 1. Дървото гние, чела съм че на дървени външни съоръжения се дава 10-15 г експлоатационен период. 2. Лека е и е възможно да се повреди от външни условия - по-чести ремонти и лакиране ежегодно 3. Зимата студено, лятото горещо, дървото не осигурява необходимата топлоизолация
Аз лично съм за масивно решение - тухли и бетон, няма да излезе много по-скъпо, но повечето от изброените недостатъци липсват.
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #3 -: Август 16, 2008, 12:03:03 pm »
Osiana, не съм погледнала линковете ти, може и да има инфо за това, което ще ти пиша. Знам, че майка ми преди години изнасяха за Германия двуетажна дървена масивна къща, с веранда и всичко, което е необходимо за живеене. Сглобяема разбира се. В Банско има училище за дърворезба и там беше правена. Не беше скъпа. Майстори българи знам, че пътуваха до Германия да си я сглобяват. Майка ми е спедитор и само организираше транспорта, затова нямам много инфо. Разрови се и за Банско ако искаш.

Поздрави!  :D
*
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #4 -: Август 16, 2008, 16:02:09 pm »
Osi, в момента се подготвяме да живеем в такава в кв."Малинова долина" в София. на един етаж е, ще ти дам линка:
http://www.dom-hobi.com/ , нашата е модел Хармония 73 с малки модификации по наше желание. Цените са актуалните в сайта, като по наши сметки всичко трябва да ни излезе максимум 50 хил лв., тъй като от фирмата не поемат правенето на фундамента, както и тока, ВиК-то и т.н., ще трябва да се пообзаведе и така нататък. Но този вариант ни е много по-евтин, отколкото масивното строителство, пък и за масивна къща трябва да чакаме поне 1 година, разни "работници" да ни се мотаят постоянно из двора. договора сключихме на 07.04 тази година, на 15.09 живот и здраве трябва да започнат да я сглобяват, което ще отнеме около една седмица. ако имаш още въпроси, на драго сърце ще ти отговоря, стига да мога, а по-нататъка ще приложа и снимков материал :)
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #5 -: Август 16, 2008, 16:12:25 pm »
Малко съм скептична аз особено ако става въпрос за място, което е ваше и къщата не е за година-две. Определено е по-лесно за монтаж, няма мокри процеси на обекта, но ... 1. Дървото гние, чела съм че на дървени външни съоръжения се дава 10-15 г експлоатационен период. 2. Лека е и е възможно да се повреди от външни условия - по-чести ремонти и лакиране ежегодно 3. Зимата студено, лятото горещо, дървото не осигурява необходимата топлоизолация
Аз лично съм за масивно решение - тухли и бетон, няма да излезе много по-скъпо, но повечето от изброените недостатъци липсват.

Така и е не съвсем.  Цяла Америка живее в такъв тип къщи и освен, когато има торнадо или циклон (само в определени райони) хората си живеят дълги години в къщите без особен проблем.  Има си начини за защита на дървото, освен лакирането - постявяне на защитни плоскости над изолация и т.н., които решават проблемите.  Просто ние тук сме свикнали на масивно строителство и все още ни се струва, че дървото не е толкова добро.

Това, което мен ме притесни в някои от дадените сайтове, са цените.  Сравними и по-високи, отколкото да се строи...
*
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #6 -: Август 16, 2008, 16:20:15 pm »
Осиана, погледни тук:
http://forum.imoti.net/read.php?17,11047,page=1
*
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #7 -: Август 16, 2008, 16:33:07 pm »
Това, което мен ме притесни в някои от дадените сайтове, са цените.  Сравними и по-високи, отколкото да се строи...
Именно. А в Америка едва ли са на същите цени.
*
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #8 -: Август 16, 2008, 16:59:47 pm »
Та значи има и значение някои географски фактори като климатични, цени на материали и т.н. Колкото понеже се размечтахме досега търсих един сайт , с който си мечтаехме преди с колегите каква къщичка искаме, на мен лично това е което ми харесва, мъничка, масивна, компактна с огромна градина. Остава да започна да пускам и тото :)
http://www.deltaimoti.com/preview/deltahill/
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #9 -: Август 16, 2008, 18:27:42 pm »
а,бе дори да удариш 6-цата от тотото,май 6ше се нахендриш повече отколкото на слобяеми-американски къщи :lol:...
Защо просто не си търсите место в регулация и не си наемате някаква фирма да ви изпълнява проекта?...било то монолитен вариянт или американски зглобяеми :)
Дайте да почваме отначалото все пак :lol:...и при монолитен и при сглобяемите ви трябва место с петно за строеж + план ,който да има разрешение вече на строежа :)
Ни една фирма на сглобяемите не ти включа и това в цената  :lol:...
cygnus,"огромната градина " от сайта с монолитните къщи е не се знае колко огромна....а да не говорим за акт 16,канализация,инфраструктурата и все пак огградата....ние тук сме в България и в центъра на София ще те обират като нищо дори да имаш охрана и 10 сотове,камо ли по чукарите :lol:
Лично аз,мисля ,че е въпрос на компромис :wink:в каква къща ще живея и също тъка,къщата отразява индивидуалността ни, иначе за какво ми е къща,като има и кооперации....
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #10 -: Август 16, 2008, 19:37:26 pm »
Оси,ти откъде си родом в България? знам ,че живееш в Германия,но ми е любопитно :oops:...защощо отдавна ти симпатизирам виртуално  :P
Затова ще си казвам мнението от собствен опит....
-инстинските стари проиводители на американски сгобяеми къщи се намират в Брацигово и от няколко години(поне 2) нямат сайт в интернет...спрян е,предполагам заради клиентите им на едро,демек прекупувачите като тези от линковите ви,който купуват дървенията от тях....поне така изглежда...
Иначе етапите на самата конструкция са много...и само един етап не може всеки да го изпълнява...става въпрос за самият скелет и сглобката на къщата,стените+покрива :lol:и разбира се материялите,дървесения,осб плочите,минералната вата и изолационните  вътрешни-външни гипс картоните....и според каква цена ще ти дадат на самият скелет ще можете и сами да определите кой са инстинските "пройзводители"(не всичко е българско пройздводство :lol:) и кой прекупувачите.....
Иначе всеки може да отива при тях с индивидуален план и го изпълняват без проблем :wink:
Най-ефтиният вариянт,но не и най-лесният :lol: излиза когато си поръчиш от тях само скелета на къщата :wink:...отколкото знам всички фирми искат да имаш направена ветоновата площадка,демек основите кдето ще се застрой къщата,а това не се включив цената :lol: Иначе сглобката става бързо и чисто в сравнение с монолитния вариянт...тъй като с монолитния имам много повече опит отколкото със слобяемите :lol:
После просто се спазариш с разни фирми за дограмад,за паркети,за плочите в банята и там кдето още има,за материялите за покривата,за боядисването и лакирането на терасата,ако има такава и накрая за тъка мечтаната американска изолация,демек сайдинга...и всичко това,ако не се следи внимателно и не си пазаруваш сам материялите или не следиш какво ги свършат баш майсторите,уверявам ви,че по-ефтино ще ви излиза да си купите някой от новите апартаменти в някоя новопостроенна кооперация :lol:...
Мен лично тази къща ми изяде почти една зима,като ми мина в търсене на информация и спазарлъци с разни фирми и 2 месеца строеж + обзавеждане,като се има предвид,че съм имала местото,което мина пряко до канализацията и ток съм дърпала от моята друга къща :wink:
Тъка,че който не е започнал нека първо седи и смята :lol:...
Иначе къщата всички я харесват и мисля,че е доста солидна и много по-изолирана от монолитните само с външна изолация,но аз лично не бих живяла в такава :(...макар,че никъде вътре не се личи,че е сглобяема и отвънка само алпинският и покрив те кара да мислиш дали е монолитна или сглобяема,но вътре мирише на лепила :(и това мен лично ме отблъсква :?
ето и линк към един сайт ,който преди години ме е накарало да се замечтая по американски :lol:
http://www.houses-bg.com/main.php?act=content&rec=82&id=56&lay=default
Фирмата,която избрах аз е "Бял Бор Брацигово"АД,а не ЕООД :lol:
ако имате въпроси на линия съм :wink:




*
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #11 -: Август 16, 2008, 21:09:58 pm »
http://www.dom-hobi.com/
Класик 35 ми харесва като разпределение за малка виличка.
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #12 -: Август 16, 2008, 22:03:46 pm »
Благодаря на всички че споделихте.

След кратки дискусии с моя мил, се отказахме от сглобяемите къщи, ще стоим истинска тухлена къща.:lol:
Искаме да е на два етажа, като втория е мансарден или непълен...знам ли точно как се казва...

Ваня, да живея в Германия, но скоро смятаме с моя да се местим в Бг и по-точно във Варна. Имам място-800м² - където смятам да си построим къща и да си направим един хубав двор с градина.
Тези дървени къщи много ми харесаха, но мъжо е убеден, че това е нестабилна работа, че стените кънтят и всичко се чува, освен това са нестабилни и по-тежки неща като кухненски шкафове например се поставят специално. Поддръжката на дървото е много голяма, годишно трябва да се поддържа и ако се сцепи дървото влиза влага и изглежда грозно и почернява.

Иначе много са красиви, особено тези тука http://www.vipdom.bg/gallery-main.htm , но той не иска и да чуе за тях, защото "нямал да строи барака, ами къща" :lol:


Моята мисъл беше да си спестим почти две годишно тичане и стрес, при условие че сглобяемите къщи не се отличават по качество от монолитните.

Мисля че, темата може да е полезна на всички, които се двоумят, какво строителство да изберат.

Надявам се Дианка, да покаже снимки и да каже как се чувства в новата си къща.

cygnus, страхотно е това http://www.deltaimoti.com/preview/deltahill/

Нина, благодаря за инфото, на нашата улица тук има една такава къща, ако не знаеш, никога няма да си и помислиш че е сглобяема...

zayak3, благодаря за линка, този форум е хубав, за хора като мен, които търсят мнения за тези къщи.

Нека споделяме тук  мнения и опит и с тухления и бетоновия строеж на къщи и вили, смятам че ще ние полезно.

Аз догодина почвам ходенето по мъките за всички документи за строежа. Направо не ми се мисли. :?

Пожелавам на всички, които ще си строят нов дом, да изберат най-подходящия вариант за тях.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    daninaa

  • ****
  • 700
  • Все някога ще успеем
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #13 -: Август 20, 2008, 18:21:16 pm »
На скоро наш приятел разказва ,че като отишли в Лондон и си наели къща от този тип под наем.И точно след месец се изнесли ,защото къщата била нападната от дървеници и целите били нахапани.Но това разбира се случва може би след много години ескплоатация или пък ако не обработвано дървото през годината.Не съм много компетентна но това чух .
*
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #14 -: Август 20, 2008, 20:32:29 pm »
аз искам такава къщичка за отдих,а не за постоянно живеене,незнам ,но съм много зарибена наистина  :lol:
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #15 -: Август 21, 2008, 11:51:34 am »
На скоро наш приятел разказва ,че като отишли в Лондон и си наели къща от този тип под наем.И точно след месец се изнесли ,защото къщата била нападната от дървеници и целите били нахапани.Но това разбира се случва може би след много години ескплоатация или пък ако не обработвано дървото през годината.Не съм много компетентна но това чух .
:lol:дървеници или други животинки могат да се намират и по монолитните строежи,ако една къща е занамерена и неремонтирана от 1900 есентта късно :lol:.......
освен това дървени сглобяени къщи нямат много общо с сгобяеми американски къщи,но явно и в Лондон строят дървени :lol:....
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #16 -: Август 21, 2008, 12:57:06 pm »
аз искам такава къщичка за отдих,а не за постоянно живеене,незнам ,но съм много зарибена наистина  :lol:
за постоянно живеене или не,няма значение,но ако тръгваш да строиш качествено няма да ти излиза по-ефтино от монолитния вариянт :(...но пак накрая няма и да се различава или да се вижда,че е сглобена...ето малко от хубавите вариянти:
- http://www.deslarzes.com/index_01.html  (това е много красиво,но много трудно за подържане и се използва само дърво първо качество и това оскъпява доста нещата,а да не збравим ,че сме в БГ.и има вероятност "баш майстора" да ти взима парите за първо качество и да ти предостави каквото имал в гората :lol:...)
- http://www.eurohouse.us/BULGARIAN.html (тук се вижда,че има разлика между къща, бунгала,фургони,павилиони,хали и др....)
- http://www.dom.bglot.com/index.html
- http://www.bbp-bg.com/
Въпрос на менталитет в каква къща ще живееш,но ако я правиш за себе си трябва да е качествено направена, а това означава,че трябва горе-долу някой от семейството да разбира от строежи и да следи под лупа всяка стъпка на българския "баш майстор " :lol:...и ако не желаеш не е нужно да запазиш нищо от стила на дървената сглобяема къща....аз се придържах към новите по-модерни материяли защото ми се видяха по-практични и по-лесно за поддръжка и запазих само покрива в алпинския стил по идее на първия сайт ,който съм ви го написала по-нагорел
Пожелавам на всички тук сбъднати мечти! yahoo_17
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #17 -: Август 30, 2008, 21:04:13 pm »
а,бе дори да удариш 6-цата от тотото,май 6ше се нахендриш повече отколкото на слобяеми-американски къщи :lol:...
Защо просто не си търсите место в регулация и не си наемате някаква фирма да ви изпълнява проекта?...било то монолитен вариянт или американски зглобяеми :)
Дайте да почваме отначалото все пак :lol:...и при монолитен и при сглобяемите ви трябва место с петно за строеж + план ,който да има разрешение вече на строежа :)
Ни една фирма на сглобяемите не ти включа и това в цената  :lol:...
cygnus,"огромната градина " от сайта с монолитните къщи е не се знае колко огромна....а да не говорим за акт 16,канализация,инфраструктурата и все пак огградата....ние тук сме в България и в центъра на София ще те обират като нищо дори да имаш охрана и 10 сотове,камо ли по чукарите :lol:
Лично аз,мисля ,че е въпрос на компромис :wink:в каква къща ще живея и също тъка,къщата отразява индивидуалността ни, иначе за какво ми е къща,като има и кооперации....

Това мнение ми хареса, определено има доста бомащина.Най-важното е да имаш терен в регулация, ток, вода, още по-добре разрешително за строеж (виза). Следва проект за къщата, цената на който варира доста, средно около 3 000 - 5 000 лв. Правят се проекти с ВиК и Е-Он за присъединяване. Накрая идва последния момент къщата!Има изключително разнообразие, като започнем от стандартните (монолитени) къщи, сглобяемите и стигнем до ново поколение къщи, които са устроене по един съвременен начин - имат соларни панели, вентулации, прочистващи системи и ред други които правят пребиваването ни в такъв дом истинско удоволствие :) За цени какво да си говорим, голямо разнообразие ..... минимум 300-500 евро. Мечтата ми е да живея някой ден в една обурудвана с всякакви екстри къща ... дай боже всеки му.
*
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #18 -: Август 31, 2008, 22:33:03 pm »
Къщето ни е готово!!! Очаквайте в скоро време и снимки  :D
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Сглобяеми къщи
« Отговор #19 -: Септември 02, 2008, 11:54:29 am »
Честито Дианка! :D

Чакам снимки и да разказваш! :wink:
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."