www.zachatie.org

Семейство, дом и свободно време => На чашка кафе и на халба бира => Дом и хоби => Темата е започната от: Osiana в Август 12, 2008, 18:03:33 pm

Титла: Сглобяеми къщи
Публикувано от: Osiana в Август 12, 2008, 18:03:33 pm
Тази тема ме вълнува. Тези сглобяеми къщи, модулни и от дърво. Има ли някой който да е живял/живее в такава? Какви мнения сте чували за това строителство? Предимства, недостатъци?

Тук разгледах някои сайтове на фирми.

http://www.vipdom.bg/gallery-main.htm тези са доста скъпички, но изглеждат красиви и масивни.

http://www.paskulevi.com/bg/for%20us.htm

http://www.saw-trade.com/

http://www.alko-house.com/index.php?sid=300
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: sulza в Август 16, 2008, 11:14:51 am
ох,много са хубави!!!!!И моята мечта е да живея в такава къща,далеч от града и смятам някой де да го направя!
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: cygnus в Август 16, 2008, 11:26:14 am
Малко съм скептична аз особено ако става въпрос за място, което е ваше и къщата не е за година-две. Определено е по-лесно за монтаж, няма мокри процеси на обекта, но ... 1. Дървото гние, чела съм че на дървени външни съоръжения се дава 10-15 г експлоатационен период. 2. Лека е и е възможно да се повреди от външни условия - по-чести ремонти и лакиране ежегодно 3. Зимата студено, лятото горещо, дървото не осигурява необходимата топлоизолация
Аз лично съм за масивно решение - тухли и бетон, няма да излезе много по-скъпо, но повечето от изброените недостатъци липсват.
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: Nina в Август 16, 2008, 12:03:03 pm
Osiana, не съм погледнала линковете ти, може и да има инфо за това, което ще ти пиша. Знам, че майка ми преди години изнасяха за Германия двуетажна дървена масивна къща, с веранда и всичко, което е необходимо за живеене. Сглобяема разбира се. В Банско има училище за дърворезба и там беше правена. Не беше скъпа. Майстори българи знам, че пътуваха до Германия да си я сглобяват. Майка ми е спедитор и само организираше транспорта, затова нямам много инфо. Разрови се и за Банско ако искаш.

Поздрави!  :D
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: dianka в Август 16, 2008, 16:02:09 pm
Osi, в момента се подготвяме да живеем в такава в кв."Малинова долина" в София. на един етаж е, ще ти дам линка:
http://www.dom-hobi.com/ , нашата е модел Хармония 73 с малки модификации по наше желание. Цените са актуалните в сайта, като по наши сметки всичко трябва да ни излезе максимум 50 хил лв., тъй като от фирмата не поемат правенето на фундамента, както и тока, ВиК-то и т.н., ще трябва да се пообзаведе и така нататък. Но този вариант ни е много по-евтин, отколкото масивното строителство, пък и за масивна къща трябва да чакаме поне 1 година, разни "работници" да ни се мотаят постоянно из двора. договора сключихме на 07.04 тази година, на 15.09 живот и здраве трябва да започнат да я сглобяват, което ще отнеме около една седмица. ако имаш още въпроси, на драго сърце ще ти отговоря, стига да мога, а по-нататъка ще приложа и снимков материал :)
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: *Принцеска* в Август 16, 2008, 16:12:25 pm
Малко съм скептична аз особено ако става въпрос за място, което е ваше и къщата не е за година-две. Определено е по-лесно за монтаж, няма мокри процеси на обекта, но ... 1. Дървото гние, чела съм че на дървени външни съоръжения се дава 10-15 г експлоатационен период. 2. Лека е и е възможно да се повреди от външни условия - по-чести ремонти и лакиране ежегодно 3. Зимата студено, лятото горещо, дървото не осигурява необходимата топлоизолация
Аз лично съм за масивно решение - тухли и бетон, няма да излезе много по-скъпо, но повечето от изброените недостатъци липсват.

Така и е не съвсем.  Цяла Америка живее в такъв тип къщи и освен, когато има торнадо или циклон (само в определени райони) хората си живеят дълги години в къщите без особен проблем.  Има си начини за защита на дървото, освен лакирането - постявяне на защитни плоскости над изолация и т.н., които решават проблемите.  Просто ние тук сме свикнали на масивно строителство и все още ни се струва, че дървото не е толкова добро.

Това, което мен ме притесни в някои от дадените сайтове, са цените.  Сравними и по-високи, отколкото да се строи...
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: zayak3 в Август 16, 2008, 16:20:15 pm
Осиана, погледни тук:
http://forum.imoti.net/read.php?17,11047,page=1
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: cygnus в Август 16, 2008, 16:33:07 pm
Това, което мен ме притесни в някои от дадените сайтове, са цените.  Сравними и по-високи, отколкото да се строи...
Именно. А в Америка едва ли са на същите цени.
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: cygnus в Август 16, 2008, 16:59:47 pm
Та значи има и значение някои географски фактори като климатични, цени на материали и т.н. Колкото понеже се размечтахме досега търсих един сайт , с който си мечтаехме преди с колегите каква къщичка искаме, на мен лично това е което ми харесва, мъничка, масивна, компактна с огромна градина. Остава да започна да пускам и тото :)
http://www.deltaimoti.com/preview/deltahill/
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: Ваня:) в Август 16, 2008, 18:27:42 pm
а,бе дори да удариш 6-цата от тотото,май 6ше се нахендриш повече отколкото на слобяеми-американски къщи :lol:...
Защо просто не си търсите место в регулация и не си наемате някаква фирма да ви изпълнява проекта?...било то монолитен вариянт или американски зглобяеми :)
Дайте да почваме отначалото все пак :lol:...и при монолитен и при сглобяемите ви трябва место с петно за строеж + план ,който да има разрешение вече на строежа :)
Ни една фирма на сглобяемите не ти включа и това в цената  :lol:...
cygnus,"огромната градина " от сайта с монолитните къщи е не се знае колко огромна....а да не говорим за акт 16,канализация,инфраструктурата и все пак огградата....ние тук сме в България и в центъра на София ще те обират като нищо дори да имаш охрана и 10 сотове,камо ли по чукарите :lol:
Лично аз,мисля ,че е въпрос на компромис :wink:в каква къща ще живея и също тъка,къщата отразява индивидуалността ни, иначе за какво ми е къща,като има и кооперации....
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: Ваня:) в Август 16, 2008, 19:37:26 pm
Оси,ти откъде си родом в България? знам ,че живееш в Германия,но ми е любопитно :oops:...защощо отдавна ти симпатизирам виртуално  :P
Затова ще си казвам мнението от собствен опит....
-инстинските стари проиводители на американски сгобяеми къщи се намират в Брацигово и от няколко години(поне 2) нямат сайт в интернет...спрян е,предполагам заради клиентите им на едро,демек прекупувачите като тези от линковите ви,който купуват дървенията от тях....поне така изглежда...
Иначе етапите на самата конструкция са много...и само един етап не може всеки да го изпълнява...става въпрос за самият скелет и сглобката на къщата,стените+покрива :lol:и разбира се материялите,дървесения,осб плочите,минералната вата и изолационните  вътрешни-външни гипс картоните....и според каква цена ще ти дадат на самият скелет ще можете и сами да определите кой са инстинските "пройзводители"(не всичко е българско пройздводство :lol:) и кой прекупувачите.....
Иначе всеки може да отива при тях с индивидуален план и го изпълняват без проблем :wink:
Най-ефтиният вариянт,но не и най-лесният :lol: излиза когато си поръчиш от тях само скелета на къщата :wink:...отколкото знам всички фирми искат да имаш направена ветоновата площадка,демек основите кдето ще се застрой къщата,а това не се включив цената :lol: Иначе сглобката става бързо и чисто в сравнение с монолитния вариянт...тъй като с монолитния имам много повече опит отколкото със слобяемите :lol:
После просто се спазариш с разни фирми за дограмад,за паркети,за плочите в банята и там кдето още има,за материялите за покривата,за боядисването и лакирането на терасата,ако има такава и накрая за тъка мечтаната американска изолация,демек сайдинга...и всичко това,ако не се следи внимателно и не си пазаруваш сам материялите или не следиш какво ги свършат баш майсторите,уверявам ви,че по-ефтино ще ви излиза да си купите някой от новите апартаменти в някоя новопостроенна кооперация :lol:...
Мен лично тази къща ми изяде почти една зима,като ми мина в търсене на информация и спазарлъци с разни фирми и 2 месеца строеж + обзавеждане,като се има предвид,че съм имала местото,което мина пряко до канализацията и ток съм дърпала от моята друга къща :wink:
Тъка,че който не е започнал нека първо седи и смята :lol:...
Иначе къщата всички я харесват и мисля,че е доста солидна и много по-изолирана от монолитните само с външна изолация,но аз лично не бих живяла в такава :(...макар,че никъде вътре не се личи,че е сглобяема и отвънка само алпинският и покрив те кара да мислиш дали е монолитна или сглобяема,но вътре мирише на лепила :(и това мен лично ме отблъсква :?
ето и линк към един сайт ,който преди години ме е накарало да се замечтая по американски :lol:
http://www.houses-bg.com/main.php?act=content&rec=82&id=56&lay=default
Фирмата,която избрах аз е "Бял Бор Брацигово"АД,а не ЕООД :lol:
ако имате въпроси на линия съм :wink:




Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: cygnus в Август 16, 2008, 21:09:58 pm
http://www.dom-hobi.com/
Класик 35 ми харесва като разпределение за малка виличка.
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: Osiana в Август 16, 2008, 22:03:46 pm
Благодаря на всички че споделихте.

След кратки дискусии с моя мил, се отказахме от сглобяемите къщи, ще стоим истинска тухлена къща.:lol:
Искаме да е на два етажа, като втория е мансарден или непълен...знам ли точно как се казва...

Ваня, да живея в Германия, но скоро смятаме с моя да се местим в Бг и по-точно във Варна. Имам място-800м² - където смятам да си построим къща и да си направим един хубав двор с градина.
Тези дървени къщи много ми харесаха, но мъжо е убеден, че това е нестабилна работа, че стените кънтят и всичко се чува, освен това са нестабилни и по-тежки неща като кухненски шкафове например се поставят специално. Поддръжката на дървото е много голяма, годишно трябва да се поддържа и ако се сцепи дървото влиза влага и изглежда грозно и почернява.

Иначе много са красиви, особено тези тука http://www.vipdom.bg/gallery-main.htm , но той не иска и да чуе за тях, защото "нямал да строи барака, ами къща" :lol:


Моята мисъл беше да си спестим почти две годишно тичане и стрес, при условие че сглобяемите къщи не се отличават по качество от монолитните.

Мисля че, темата може да е полезна на всички, които се двоумят, какво строителство да изберат.

Надявам се Дианка, да покаже снимки и да каже как се чувства в новата си къща.

cygnus, страхотно е това http://www.deltaimoti.com/preview/deltahill/

Нина, благодаря за инфото, на нашата улица тук има една такава къща, ако не знаеш, никога няма да си и помислиш че е сглобяема...

zayak3, благодаря за линка, този форум е хубав, за хора като мен, които търсят мнения за тези къщи.

Нека споделяме тук  мнения и опит и с тухления и бетоновия строеж на къщи и вили, смятам че ще ние полезно.

Аз догодина почвам ходенето по мъките за всички документи за строежа. Направо не ми се мисли. :?

Пожелавам на всички, които ще си строят нов дом, да изберат най-подходящия вариант за тях.
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: daninaa в Август 20, 2008, 18:21:16 pm
На скоро наш приятел разказва ,че като отишли в Лондон и си наели къща от този тип под наем.И точно след месец се изнесли ,защото къщата била нападната от дървеници и целите били нахапани.Но това разбира се случва може би след много години ескплоатация или пък ако не обработвано дървото през годината.Не съм много компетентна но това чух .
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: sulza в Август 20, 2008, 20:32:29 pm
аз искам такава къщичка за отдих,а не за постоянно живеене,незнам ,но съм много зарибена наистина  :lol:
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: Ваня:) в Август 21, 2008, 11:51:34 am
На скоро наш приятел разказва ,че като отишли в Лондон и си наели къща от този тип под наем.И точно след месец се изнесли ,защото къщата била нападната от дървеници и целите били нахапани.Но това разбира се случва може би след много години ескплоатация или пък ако не обработвано дървото през годината.Не съм много компетентна но това чух .
:lol:дървеници или други животинки могат да се намират и по монолитните строежи,ако една къща е занамерена и неремонтирана от 1900 есентта късно :lol:.......
освен това дървени сглобяени къщи нямат много общо с сгобяеми американски къщи,но явно и в Лондон строят дървени :lol:....
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: Ваня:) в Август 21, 2008, 12:57:06 pm
аз искам такава къщичка за отдих,а не за постоянно живеене,незнам ,но съм много зарибена наистина  :lol:
за постоянно живеене или не,няма значение,но ако тръгваш да строиш качествено няма да ти излиза по-ефтино от монолитния вариянт :(...но пак накрая няма и да се различава или да се вижда,че е сглобена...ето малко от хубавите вариянти:
- http://www.deslarzes.com/index_01.html  (това е много красиво,но много трудно за подържане и се използва само дърво първо качество и това оскъпява доста нещата,а да не збравим ,че сме в БГ.и има вероятност "баш майстора" да ти взима парите за първо качество и да ти предостави каквото имал в гората :lol:...)
- http://www.eurohouse.us/BULGARIAN.html (тук се вижда,че има разлика между къща, бунгала,фургони,павилиони,хали и др....)
- http://www.dom.bglot.com/index.html
- http://www.bbp-bg.com/
Въпрос на менталитет в каква къща ще живееш,но ако я правиш за себе си трябва да е качествено направена, а това означава,че трябва горе-долу някой от семейството да разбира от строежи и да следи под лупа всяка стъпка на българския "баш майстор " :lol:...и ако не желаеш не е нужно да запазиш нищо от стила на дървената сглобяема къща....аз се придържах към новите по-модерни материяли защото ми се видяха по-практични и по-лесно за поддръжка и запазих само покрива в алпинския стил по идее на първия сайт ,който съм ви го написала по-нагорел
Пожелавам на всички тук сбъднати мечти! yahoo_17
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: IceLady в Август 30, 2008, 21:04:13 pm
а,бе дори да удариш 6-цата от тотото,май 6ше се нахендриш повече отколкото на слобяеми-американски къщи :lol:...
Защо просто не си търсите место в регулация и не си наемате някаква фирма да ви изпълнява проекта?...било то монолитен вариянт или американски зглобяеми :)
Дайте да почваме отначалото все пак :lol:...и при монолитен и при сглобяемите ви трябва место с петно за строеж + план ,който да има разрешение вече на строежа :)
Ни една фирма на сглобяемите не ти включа и това в цената  :lol:...
cygnus,"огромната градина " от сайта с монолитните къщи е не се знае колко огромна....а да не говорим за акт 16,канализация,инфраструктурата и все пак огградата....ние тук сме в България и в центъра на София ще те обират като нищо дори да имаш охрана и 10 сотове,камо ли по чукарите :lol:
Лично аз,мисля ,че е въпрос на компромис :wink:в каква къща ще живея и също тъка,къщата отразява индивидуалността ни, иначе за какво ми е къща,като има и кооперации....

Това мнение ми хареса, определено има доста бомащина.Най-важното е да имаш терен в регулация, ток, вода, още по-добре разрешително за строеж (виза). Следва проект за къщата, цената на който варира доста, средно около 3 000 - 5 000 лв. Правят се проекти с ВиК и Е-Он за присъединяване. Накрая идва последния момент къщата!Има изключително разнообразие, като започнем от стандартните (монолитени) къщи, сглобяемите и стигнем до ново поколение къщи, които са устроене по един съвременен начин - имат соларни панели, вентулации, прочистващи системи и ред други които правят пребиваването ни в такъв дом истинско удоволствие :) За цени какво да си говорим, голямо разнообразие ..... минимум 300-500 евро. Мечтата ми е да живея някой ден в една обурудвана с всякакви екстри къща ... дай боже всеки му.
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: dianka в Август 31, 2008, 22:33:03 pm
Къщето ни е готово!!! Очаквайте в скоро време и снимки  :D
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: Osiana в Септември 02, 2008, 11:54:29 am
Честито Дианка! :D

Чакам снимки и да разказваш! :wink:
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: nimika в Септември 02, 2008, 20:09:51 pm
Честито-и аз искам разказ  в картинки-мъжа ми  искаше такава  къща,но купихме апартамент-но за малка вила на село съм склонна,така че следя резултатите
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: dianka в Септември 06, 2008, 16:02:53 pm
Благодаря, ама явно малко ще се позабавя със снимките - за момента нямаме фотоапарат и ползваме този на свекърите, та каквито снимки има, са на техния компютър. Надявам се в най-скоро време да ги получа и ще ви ги покажа :)
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: daniski в Септември 13, 2008, 05:44:50 am
Дървените къщи са много удобни.Наистина цяла Америка живее в такива.И аз.лесно се отопляват и охлаждат-имат много добра топлоизолация!И са красиви.Сторят ги невероятно бързо,и са много по-скъпи отколкото в БГ.В моята област цените започват от $300,000.00 нагоре.
дори онези, които изглеждат като замъци -огромни,с каменни фасади или тухли,са от дърво-другото е само облицовка. :D
а струват милиони.
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: cygnus в Септември 14, 2008, 10:33:18 am
Daniski, може би имаш предвид, че вертикалните носещи конструкции са от камък, а подовите от дърво. Все пак дървото като материал за конструкции има добри възможности, но те не не са неограничени.
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: Ваня:) в Септември 14, 2008, 19:09:02 pm
а,сега видях ,че още пишете в тази тема :)
Първо ще кажа ЧЕСТИТО Дианка! С здраве и късмет да  се ползва!
Чакаме снимки и да разказваш :wink:
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: *Принцеска* в Септември 15, 2008, 09:09:47 am
Daniski, може би имаш предвид, че вертикалните носещи конструкции са от камък, а подовите от дърво. Все пак дървото като материал за конструкции има добри възможности, но те не не са неограничени.

cygnus, тя daniski ще си каже какво има предвид, но аз само да потвърдя, че целите им къщи са от дърво, включително и огромните такива.  Няма дълбоки основи, няма изкопи - позакопават малко и започват да сковават дървената конструкция, или направо слагат готова.  Следват уплътнения, изолации и след това - фасада.  Това съм го гледала с очите си в някои от най-богатите и модерни курорти по източното крайбрежие, където имотите са невъобразимо скъпи.  Да, има и стари каменни къщи, но сега определено не строят вече така.  Старите къщи са още по-скъпи, особено самостоятелните каменни такива, но те са предимно наследствени и нови не съм забелязала да се появяват.
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: dianka в Септември 15, 2008, 09:49:09 am
Аз още нямам снимки  :oops:, но мога да кажа как е при нас - бетонов фундамент, висок около 50-60 см, и отгоре слагат къщата.Копаенето беше на около 50 см под повърхността на земята, за да се излее фундамента.
Стените са на готови панели от сачак - отвътре изолирани с минерална вата и някакво ПВЦ срещу влага. външните панели са по 13 см, вътрешните (стени) са 11см. Пода е от дюшеме, но ние не сложихме навсякъде - напр. антрето и голямото помещение, което е кухня-трапезария-хол, ще го правим с ламинат. Американските къщи имат сайдинг - пластмасовата изолация отвън, докато нашата, поне тази зима, ще си показва дървото. Може би по-нататъка ще я изолираме допълнително.
Надявам се да имам скоро снимки ,защото така само си говоря, а то трябва и да се види...:)
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: julia_m в Септември 18, 2008, 09:19:58 am
3. Зимата студено, лятото горещо, дървото не осигурява необходимата топлоизолация
Аз лично съм за масивно решение - тухли и бетон, няма да излезе много по-скъпо, но повечето от изброените недостатъци липсват.
Тук не съм съвсем съгласна, по отношение на топлоизолацията дървото има малко по-добри свойства от бетона, който има способността да кондензира и мухлясва. В едно списание преди време четох точно за тези къщи, според проучвания и изследвания, те осигуряват по-добър микроклимат в помещенията от масивните къщи. Иначе за останалите неща може би си права, по-лесно гние дървото, макар че като гледам този тип къщи се правят от доста дебели дървесни трупи, освен това, добре изсъхналото дърво става здраво като камък, само погледнете грдите в селските къщи, в някои от тях неможеш да забиеш дори пирон.
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: daniski в Септември 22, 2008, 02:12:37 am
Daniski, може би имаш предвид, че вертикалните носещи конструкции са от камък, а подовите от дърво. Все пак дървото като материал за конструкции има добри възможности, но те не не са неограничени.
Не Сигнус,нямат каменни носещи конструкции.ВСИЧКО е от дърво.То в америка дори електрическите стълбове са САМО от дърво.няма циментови,нито железни.
Затова и пожарите тука са много опасни и тежки.Горят много бързо-като факли.
Сайдинга е задължителен-пластмасов или дървен. :)
небостъргачите са циментови. :D
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: cygnus в Септември 28, 2008, 00:05:44 am
дианка, какво става със снимките? Много искам да разгледам :)
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: dianka в Октомври 28, 2008, 22:22:00 pm
Уф, направо си заслужавам боя  :P
Успях да кача малко снимки в www.snimka.bg
потребител: newhouse
парола: domhobi

Приятно разглеждане и ако има въпроси - насреща съм  :D
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: Osiana в Октомври 29, 2008, 00:10:35 am
Дианка, благодаря ти много, разгледах ги всичките. Дървените стени в стаите, така ли ще останат? Като обзаведете, ще направиш ли още снимки?

Честит нов дом, да сте много щастливи в него. :D
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: dianka в Октомври 31, 2008, 10:25:12 am
Благодаря, Оси :)
Ами там където е дърво, ще остане така - много ни харесва и като цвят, и самите стени са страшно топли (на пипане). Само голямото помещение ще е с тапети. А иначе за обзавеждането - ох, ми то ще става поетапно, но като има по-приличен вид ще направя няколко снимки :) като цяло къщата е малка и не позволява много масички, табуретчици тем подобни, трябва да се използва максимално височината, а мебелите,които сега са модерни са точно обратното - ниски, не много дълбоки и общо взето имат хубав фасон,ама не можеш да ги натъпчеш както трябва.
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: cygnus в Октомври 31, 2008, 21:02:32 pm
Много ви е хубава къщата, дианка :)
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: nimika в Ноември 01, 2008, 14:48:20 pm
Честито,Дианка !
Много ми хареса и на мен -къщата си е къща -дом на земята  е  и си е  друго !Ние  с тези апартаменти  -ама   това  можем .
Идеята  с  дървото вътре  ми харесва -създава усещане за уют и топлина -ние дори мислехме да слагаме  ламперия   в апартамента , но засега  се отказахме.
Това  с липсата на място и чуденето кое  къде да натъпча ,ми е много познато  :wink:.
Много щастливи мигове да имате в  нея  :D.
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: РАЛ в Юни 12, 2009, 19:42:42 pm
dianka, как мина зимата в тази къща, доволна ли си от живота в нея?
Мен живо ме интересува, защото мислим да живеем в такъв дом.
А вашата колко квадрата е и на каква цена?
Титла: Re: Сглобяеми къщи
Публикувано от: sisinko в Януари 06, 2014, 00:02:45 am
Здравейте видях темата реших да пиша, понеже познавам хора които правят такива. Гледам че в доста форуми се обсъждат, но не всичко което се казва е на 100% вярно, за това ще дам и аз мнение
Относно за това, дали Американските са изцяло дървени или не, има няколко вариант на изграждане на къщи:

- финландски тип изглеждат така:
(http://1.bp.blogspot.com/-A1c0IIF5WMc/UgJfl9xxpeI/AAAAAAAAA1c/N3TMOe62gx8/s1600/besdka.jpg)
наричат се още къщи от дървени трупи. При тях трупите се нареждат една върху друга, като от вътре стените може да са гладки, да не са така заоблени. Те са най-хубави, защото са изградено от естествено дърво. Недостатък е че нямат изолация и техните топлинни свойства зависят изцяло от дебелината на дървото, а дървото въпреки че има добра изолация, тя не може да се сравнява с материалите които се използват в съвременните изолации: стъклена и минерална вата. Втория недостатък е че са скъпи понеже са изградени изцяло от дърво. До колкото знам в Америка не са такива.

- къщи от слепени греди – те изглеждат по същи начин, обаче с прави стени:
(http://4.bp.blogspot.com/-gOshGO9_FFg/UoJb2IV17dI/AAAAAAAAB28/1lWWylArOJg/s1600/%D1%81%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%285%29.jpg)

- къщи от дървен фурнир
(http://3.bp.blogspot.com/-44wICjb307o/UoU7GSwX2KI/AAAAAAAAB5Y/ioI-Hasi3KU/s1600/%D1%81%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D1%84%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8.jpg)
Те изглеждат по същи начин както тези със слепените греди. Това е така защото ламинирания фурнир е имитация на дърво, той не естествен материал. Този начин на изграждане няма нищо общо с годните два и точно с такъв фурнир са Американските къщи. Както каза daniski „само облицовка”. Дървения фурнир може да се поставя навсякъде,  без значение как е изградена къщата.
- останалите видове не са изградени изцяло от дърво, само конструкцията им е дървена. Те могат да бъдат са със SIP панели (сандвич панели) или с дървена рамка. Със сандвич панели са правен първите Американски къщи, но при тях се ползват обикновени изолации и не са толкова топли, колкото би трябвало да бъдат. Другия вид се нарича със дървена скелетна конструкция или с рамкова конструкция. Така се правят повечето къщи не само в България, но и в Германия, Русия...

Сега ще кажа малко за изолациите:
“Зимата студено, лятото горещо, дървото не осигурява необходимата топлоизолация”
Това си е така. Ако се сравни със бетона или тухлата, дървото е по-добър изолатор, но нито само с дърво нито само с тухли, къщата може да е топла или както се казва нискоенергийна. Примерно да поглед мен стените на сглобяемите къщи – не е задължително те да са дървени и те никога не са изцяло дървени. Повечето ползват OSB плоскости, които са залепени дървени люспи и понеже така като са залепени, се ползва по-малко дървесина и цената на тези плоскости е по-евтина от колкото плоскости чисто дърво, което е логично. Ако на такава стена не се поставят изолации може да се забрави за топлина, няма как няколко сантиметра дъска да предпазва от студ. Това че на тези къщи им казват нискоенергийни е нещо по-задълбочено и сега ще го обясня. Ако вземе 2 стени, тухлена и дървена и на тях поставим една и съща изолация, изолацията ще има  по-добри свойства на дървената стена, защото дървото не е по-малко провежда топлина и по-малко задържа топлина. Разлика има, но не е огромна. Ако искате къщата да вие топла без значение дали е от тухли, дърво или бетон, ако се постави каменна вата от вътрешните стени и стиропор на външните, след това хубава дограма къщата ще е топла :). Използването на дърво и да спестява разходи при изолацията те не са чак толкова големи, всеки който иска да му е уютно, ще си постави най-добрата изолация, която е каменна вата.

Няколко думи за комфорт и външен вид
Всеки забелязва че сглобяемите къщи на външен вид са красиви. Тухлените също могат да са такива и на тях може да се постави тази имитация на дърво и да изглеждат като дървени, но не се прави защото това удоволствие струва по-скъпо и изисква поддръжка, през няколко години да се лакира. По принцип дървените конструкции да за издържат много години трябва да се предпазят от влага дъжд и разни такива, а тази имитация на дърво прави точно това. При по евтините варианти, къщата пак е предпазена от влага, но изглежда като обикновена мазилка, само че някои хора решават да дават малко повече за да получат хармоничен външен вид. Вероятно тези които избират сглобяемите са привърженици на натуралното на дървото, поне аз така си го обяснявам.
Надявам се да съм била полезна а вие ако искате вижте и някои от къщите на моя приятел http://www.... (редактирано от модератор) Не са кой знае какво, но общо взето каквито поръчки е имал това е правил :)