0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #560 -: Март 20, 2012, 20:03:02 pm »
Май стана някакво объркване и мисля че е заради антралните фоликули.Честно да ти кажа реших че става въпрос за тези които нормално се образуват всеки месец,но май не е така.Трябваше да те попитам :oops:,извинявай.Много неща не са ми ясни,все си мислех че трябва да имам повече доверие в лекарите и много много не съм преглеждала форумите,но след 3 години ходене по мъките и резултат никакъв,реших за всичко да се информирам,но изглежда че почти нищо не ми е ясно и съм като в мъгла.Благодаря ти много че си толкова отзивчива и ми отговаряш на постовете и си напълно права че лекарите би трябвало да знаят какво правят,но май не е така или просто не ги интересува.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #561 -: Март 20, 2012, 20:45:00 pm »
Няма защо! Важното е да помогнем с каквото можем :D
Антралните фоликули са точно тези, които се образуват нормално с началото на всеки нов цикъл. Според броя им може да се направи оценка /заедно с други показатели/ на яйчниковия резерв. При мен също се образуват доста /не знам точно колко/ и съм с поликистоза. При стимулация за ин витро ми вадят 16-19 яйцеклетки /имам 3 опита/. С инсулинова резистентност съм, ясно изразена.
Нормално е много неща да не са ти ясни, да си като в мъгла, объркана и притеснена. Но, важно е да потърсиш помощ на правилното място, а това е клиника по репродуктивно здраве. Квартални гинеколози, колкото и да са хвалени и добри, не могат да помогнат при стерилитет. Те са си добри /евентуално/ в друго направление. Безплодието е сфера, в която не всеки гинеколог е компетентен достатъчно, нито да диагностицира, още по-малко пък да лекува.
Пак казвам, тук сме да помагаме и информираме. В никакъв случай и при никакви обстоятелства не се пристъпва към хормонална стимулация без да са направени базови изследвания - хормони, цветна снимка и задължително спермограма на мъжа. Не споменаваш да имате такива изследвания, от постовете ти не става ясно каква точно стимулация ти е правена. Да не говорим, че такава с Клостилбегит се прави определен брой пъти в живота. Тези стимулации натоварват яйчниците, това са хормони, не бонбони и трябва да се внимава, не да се правят на сляпо.
Дай повече информация за твоя случай, за да можем да дадем адекватни съвети. Но нека прехвърлим дискусията в подходящия подфорум, че темата се измести. Моля, модератор да прехвърли постовете, ако прецени, да не натоварваме темата!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #562 -: Март 23, 2012, 18:07:39 pm »
Здравейте,

За пръв път пиша.

Ще се омъжвам след месец и почваме с бебеправенето.
Преди около 3.5 години имах много завишени стойности на инсулин, ДХЕАС,андростендионите.
Свалих 10кг с диети, спорт и Метфогама и от 2г са ми ок стойностите.
Последно пусках изследвания ноември:

Глюкоза /Glucose/   4.33   mmol/l   3.05 - 6.38
Креатинин /Creatinine/   70.41   mcmol/l   44 - 134
Insulin   5.92   mcU/ml   3.0 - 17.0
Prolactin   598.20   mcIU/ml    Жени: 72 - 511
Testosteron   0.11   ng/ml   Жени:0.06 - 0.82;
DHEA-S   4.94   mcmol/l   Ж:1.8-7.7
Androstendion   3.80   ng/ml   Ж: 0.3 - 2.4

Преди 2г пусках и на щитовидната жлеза, но още тогава бяха в норма.
Сега ще пусна нови, но се притеснявам, че  андростендиона пак ще си е висок.
В момента пия Диане, но след сватбата го спирам и почвам пак Метфогамата и май спомена Утрогестан гинеколожката.
Някой имал ли е подобен казус - пречат ли андрогените за забременяване?
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #563 -: Март 25, 2012, 02:17:09 am »
И пролактина ти е висок, но не се знае дали правилно ти е направено изследването, че за тоя хормон има някои изисквания, понеже се влияе от някои външни фактори. Повтори го, за всеки случай, да не би да е грешка. Но първо се информирай как точно се взема кръв за пролактин и се увери, че точно така ще те тестват.
Инсулинът и кр. захар са ти добре. Утрогестан защо? Това е прогестерон и се пие при определени показния. Ако цикълът ти е ок и имаш доказана овулация и нормална продължителност на лутеалната фаза, няма нужда от него. Завишените стойности на андрогените могат да окажат влияние, все пак за да се получи забременяване хормоните трябва да са в нормални стойности, по принцип. Но не е задължително да има проблем. Ти си вземи мерки по въпроса, разбира се.
Много добре правиш, че се подготвяш предварително по тези въпроси. Следи си изкъсо гинеколога :lol: /че какви ги има.../ и проверявай инфото, за да си сигурна, че правите нещата както трябва.
Пожелавам ти да няма проблем изобщо и скоро да имаш повод за радост!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #564 -: Март 25, 2012, 09:51:11 am »
:) Мерси много
За пролактина - аз сутринта бях правила гимнастика и гинеколожката каза, че от физическа активност и стрес се влияел много. Но каза,че за проблем може да се говори, ако е поне 50% над стойностите и да не се притеснявам.
Така или иначе пак ще го пусна, като пускам всички останали.

А Утрогестана каза, че ще го пия след овулация 10 дни, за да поддръжа нивата на андрогените ниски, защото след овулация се вдигали ако не пия противозачатъчни.
И при ендокриноложката ще отида за всеки случай да видим и тя какво ще каже.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #565 -: Март 25, 2012, 16:58:46 pm »
Ясно! Преди изследване на пролактин не бива да има физическо натоварване, не се пият тонизиращи напитки.
За андрогените - аз имах повишен тестостерон в началото и по същата причина, която ти е изтъкнала гинеколожката пих дуфастон /пак прогестерон/. Нямаше ефект, аз си нямах овулация, ама кой да ти провери тая работа, като може директно да си пием тука едни хапченца :lol: То при мен после се оказа и тубарен проблем, та каквото и да пиех, нямаше как да стане. Но това е друга тема.
Ще се оправят нещата, няма страшно. Но считам, че трябва да се вземат мерки да се вкарат андрогените в норма по принцип, не само след овулация. Проблемите с теглото идват и от там, а и не само това.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #566 -: Март 26, 2012, 11:12:04 am »
:) Ами ще видим как стои въпроса с овулацията след като спра хапчетата.
Силно се надявам да няма проблем там...
*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #567 -: Април 01, 2012, 23:25:14 pm »
Здравейте момичета и на мен ми предстои изследване , дори смятам утре или най късно във вторник да го направя , много ме притеснява да не излезе нещо, преди години имах леко завишен инсулин и приемах Глюкофаж, правим опити за бебче от година и половина, а съм чувала че може това да оказва влияние ,ако има проблем(не че липсват и други причини,но се моля да не изскачат нови).По принцип съм по едра , свалих 15кг и се надявам и те да са оказали влияние резултатите да са добри.Хормоните които пусках миналата година бяха в норма , само DHEA-S беше мъничко над горната граница.Успех на всички и дано има по малко поводи за лечение.
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #568 -: Април 09, 2012, 13:38:17 pm »
здравейте, искам да попитам сама по себе си инсулиновата резистентност проблем ли е за забременяване?
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #569 -: Април 12, 2012, 11:35:14 am »
Проблем е. Води до некачествени яйцеклетки- от там до некачествен ембрион. Проблем е и за износването на плода.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*
Здравейте отново,

Вече съм госпожа:)
И не почнах както обикновено новата опаковка от противозачатъчни миналия петък.
Ходих в сряда на гинеколог и ми изписа Инофолик всеки ден и Утрогестан от 15 до 25 ден.
За момента няма да пия метфогама - аз съм 56кг/160см и последно инсулина и ДХЕА-С си бяха в нормата, и няма кой знае каква нужда. Но ще видим изследванията и ако се налага ще пия, за да се повиши чувствителността.

За съжаление покрай сватбата не успях да си запазя час при ендокринолога и сега трябва да чакам чак до 7 юни.
Живот и здраве трябва първия без хапчета цикъл да дойде към 22ри този месец и не ми се чака още цял месец за изследвания.Та искам да попитам - задължително ли е изследванията да са на 3ден от цикъла?

Гинеколожката ми казва, че нямало значение, но като чета тук друго пишете?
« Последна редакция: Май 04, 2012, 14:31:20 pm от yara »
За да показват нещо е задължително да са на 3 до 5-ти ден от цикъла, най-добре 3-ти. Прогестеронът има смисъл да се пие ако доказано ти е нисък и ако със сигурност го започваш при налична овулация. Ако не си сигурна дали ти е минала овулацията, той може да я подтисне. Пак ще имаш цикъл като го спреш, но ановулаторен. Защо не започнеш с установяване на овулацията? Малко графики, тестове за овулация, базална температура- основните неща. След това при нужда можеш и да пиеш Утрогестан.
И още нещо, при изследването на хормоните прогестеронът се изследва отново само след доказана овулация- иначе нищо не показва.
Освен това, не е зле да изчакаш няколко цикъла след спирането на противозачатъчните, за да са достоверни изследванията.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*
Здравей,

Благодаря за съветите. Понеже съм в средата на цикъла, реших да почна с температурата и следенето на слузта от новия цикъл. Живот и здраве от 22ри.
Според гинеколожката, точно заради хапчетата би трябвало да имам по-висок шанс в следващите 1-3месеца и пиенето на Утрогестана щяло да помогне да се запази по-дълго време баланса на хормоните, както си е сега и ако зачена да се задържи плода. И аз не знам.. ще почна да засичам овулация и да видим какво ще стане.
Едната ми колежка беше със СПКЯ и забременя на 2рия месец след като спря противозачатъчните и силно се надявам да е така и при мен.Но всеки организъм е различен.
Да, по  принцип шансът е по-голям, но ставаше дума за изследване на хормоните, а там е по-добре да се изчака. Прогестеронът(Утрогестан)действително спомага за задържане на плода при бременност, но ако го започнеш преди доказано случила се овулация, може да я подтисне, а и ако нямаш праблем с нивата на прогестерона не е изобщо проблем да не го пиеш. При установена бременност и при нужда можеш веднага да го започнеш.
Успех и дано стане бързо!

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*
Здравейте,
ще ми се утре да си направя обременяване с глюкоза, че съм с доста наднормено тегло, но сега се замислих- аз ли трябва да си закупя предварително глюкоза или дават в лабораторията?
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Здравейте,
ще ми се утре да си направя обременяване с глюкоза, че съм с доста наднормено тегло, но сега се замислих- аз ли трябва да си закупя предварително глюкоза или дават в лабораторията?
Здравей. Глюкоза дават в лабораторията, но ти правила ли си преди това консултация с ендокринолог? Причините за наднормено тегло могат да бъдат доста, не само инсулинова резистентност...  :)
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Благодаря за информацията,а иначе на своя глава съм решила сега да направя изследването. Иначе преди година и половина имах повишен TSH -4.5 и тогава ходих на лекар, пих селен и витамин Е и след половин година падна на 2.5 сега пак мисля да проверя и този хормон и тогава да отида.
Момичета може ли да ми кажете какво означава инсулин 0 на 60та минута при обременяване с глюкоза?

Insulin (IRI) сутр. на гладно  - 6.19        граници  3 - 24.90   
Insulin (2)    S                -0               
Insulin (3)    S                -10.81       
Клинична химия

Глюкоза (1 )    S          4.9        mmol/l           HK
Глюкоза (2 )    S          3.7        mmol/l           HK
Глюкоза (3 )    S          5        mmol/l           HK

Как е възможно глюкозата да е по-ниска на 60тата минута, а после по-висока?
За какво говорят тези резултати :(
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Да не би да е лабораторна грешка? Останалите резултати на инсулина отрицателни ли са или просто това е тире? Странни са ти изследванията като цяло, не бих могла да дам мнение по конкретния случай, съжалявам. Консултирай се с ендокринолог и повтори изследването, ако има съмнения за лабораторна грешка.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Това е тире на резултатите. Оказа се, че от лабораторията са ми объркали резултата. Не е 0, а 7.82. Бях при доц. Томова и тя каза, че всичко е в норма. Не знам тя добър специалист ли е, но засега не ми се ходи повече по лекари.