0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #40 -: Август 11, 2008, 22:55:38 pm »
п.п.А това за малките тестиси само за НОА ли се отнася,защото и на мъжа ми са му казали,че има малки тестиси?

Ох, де да знаех, по принцип първото нещо, което говори за увредена сперматогенеза, когато се правят изследвания при стерилитет, това са ЗАВИшЕНИ нива на единия от хормоните, като при жените в менопауза.
От там се тръгва по уролози- които да установят колко са големи топките и дали има варикоцеле,
при нас с тези завишени хормони отказаха да ни направят биопсия, казаха 4е няма смисъл.
Ние отидохме на 4астно- намерени бяха сперматозоиди- живи, но никъде не пише дали са годни за ИКСИ.
Ако все пак са годни- задължително се правят генети4ни изследвания, защото ако има У делеции, тогава стерилитета може да бъде предаден от таткото, на бъдещото бебе, ако е от мъжки пол.

Барби, можеш ли да се обадиш на някой лекар и да питаш, какъв вид то4но е вашата Азооспермия,
ох забравих да кажа, 4е май про4етох някъде, 4е нисък тестостерон = Лайдиговите клетки не функционират правилно, може и да съм го писала ве4е, ох един доктор да бях станала  :lol: :lol: :lol:

От инфото, което намирам в нет-а, при увредена сперматогенеза, намерените живи сперматозоиди при биопсията, дори и годни за икси, са доста по слабо подвижни и по4ти никога не "преживявват" процеса на размразяване,
ако все пак оцелеят- те не са достатъ4но годни и при евентуални бременности се наблюдават много спонтанни аборти,
нека пишат моми4ета, ако са използвали замразени сперматозоиди от биопсия и въпреки това са станали мами.
Ще се опитам да изнамеря и статията с статистиката, ама толкоз мн статии из4етох, както и да е, като открия ще я пост-на.
Поздрави
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #41 -: Август 11, 2008, 23:18:20 pm »
Мерси,миличка!Той моя досега не можеше да отсъства от работа,но тия дни ще ходи при Бъчваров и  ще пита какъв е вида на азооспермията.След консултацията с док ще пиша как са се развили нещата. :bighug:
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #42 -: Август 14, 2008, 18:13:32 pm »
Здравейте,момичета!Днес милото беше на преглед,док му е казал,че трябва да направи микробиология и генетични.Но това ще стане след 25-ти,защото в МД сега са били в отпуск.И така сега остава да чакаме да се направят изследванията,да ги вземем и пак при док и от там нататък.....зависи какви ще бъдат резултатите!
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #43 -: Август 14, 2008, 22:22:42 pm »
Барби, успех!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #44 -: Август 15, 2008, 07:07:13 am »
Благодаря ти,мила!
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #45 -: Август 17, 2008, 10:27:06 am »
Успех, Барби! И добър късмет!

Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #46 -: Август 17, 2008, 17:37:49 pm »
и аз се включвам в тази тема с въпрос.
някой с диагноза азоспермия  :ask:ходил ли е на биопсия при д-р Дечев гр.Пловдив?
мисля, че и друг път съм задавала този въпрос, но ни предстои такава и търся съвет.
благодаря ви предварително :ask: :ask:
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #47 -: Август 17, 2008, 19:25:12 pm »
някой с диагноза азоспермия  :ask:ходил ли е на биопсия при д-р Дечев гр.Пловдив?
Ами да- ние, аз даже мисля 4е и друг път съм казвала  :D :lol:
Вие още ли не сте я направили, аз то4но щях да питам за резултат. Ина4е ний сме мн доволни от Де4ев, от 2 хипотрофи4ни и азоосперми4ни тестиса, той попадна то4но на у4астък с нормална сперматогенеза, също хистологи4ното изследване съдържаше доста информация за "биопсираното" пар4енце тестис  :lol:
Ний я правихме в Торакс, на 4астно, ина4е той каза 4е можело и по здравната каса- не знам това колко е верно и как то4но става?
Гери, Барби - успех моми4ета и скоро с тумбаци  preggo и близнаци  :sucky: :sucky:
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #48 -: Август 17, 2008, 21:04:22 pm »
Момичета,благодаря ви за подкрепата!Makiyaki,това за близнаците много ми допада!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #49 -: Август 17, 2008, 21:28:23 pm »
и аз благодаря дай боже всекиму сбъдване на такова пожелание :blowingdust:
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #50 -: Август 26, 2008, 19:18:55 pm »
Барби,
 намерих още малко инфо за "само сперматогониа" в биопсията:
първо ще дам линк към статията, който знае английски да се задълбо4и, и после ще я преразкажа с няколко думи :)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16892544
Целта на проу4ването е да се определи ролята на биопсиите за диагностициране и ле4ение на инфертилни мъже с необструктивна азооспермия. Анализирани са 70 биопсии на инфертилни мъже. Пробите взети от 8 инфертилни мъже показват нормално структурирани тестиси и напълно запазена сперматогенеза. При останалите 62 биопсии, сперматогенезата е нарушена и се наблюдават разли4ни патологи4ни изменения: неправилна организация, нееднаквост на сперматогенети4ните клетки, сперматид или сперматоцит "стоп" ( тва сигурно зна4и, 4е дотук спира развитието????), само сперматогония, само сертоли, или тубуларна фиброза. Въпреки това, в 65% от слу4аите ( въпреки по-горе споменатите изменения в семиниферния епителиум) 4асти4на или напълно запазена сперматогенза може да бъде открита. Тези слу4аи са класифицирани като "смесена атрофия" на семиниферните канал4ета. В 63% от безплодните пациенти, могат успешно да бъдат открити сперматозоиди, 4рез биопсии. При азоосперми4ни пациенти, хистологи4ния анализ на биопсията е доказано полезен за поставянето на  диагноза и  назна4аване на  ле4ение за бъдещи ин-витро процедури.

Барби,
и друг път съм го казвала, но това 4е не са намерени сперматозоиди при биопсията не зна4и, 4е такива изобщо няма, още пове4е ако хормоните са в норма, просто при вас може би е биопсирана то4но такава 4аст от тестисите , където е нямало сперматозоиди, но ако има 4асти4но запазена сперматогенеза, тя може да бъде открита с множество биопсии, докато намерят мястото със сперматозоидите.
Най-добре се съветвай с специалист, какъв е шанса да има 4асти4но запазена сперматогенеза и от там да се действа.
Успех
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*

    qngy

Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #51 -: Август 27, 2008, 19:15:23 pm »
Мъжът ми е с диагноза азооспермия,причината е че когато е бил на 7 год. претърпява операция-смъкване на тестисите от стомаха,за да ги наместят,но са го осъкатили!Спермограмата показва,че няма никъкви живи сперматозоиди,нито някакво движение в тестисите.Моля ви много сам отчаяна,кажете ми при кои уролог-андролог да отидем,за да направим повторна спермограма?Какви са стъпките от тук нататък и как да процедираме?Има ли надежда и възможно ли е да се създадът изкуствено чрез операция или нещо подобно?Моля ви помогнете ми!
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #52 -: Август 27, 2008, 20:27:12 pm »
На 7 годишна възраст е твърде късно да се оперират задържани тестиси (крипторхизъм). Такава операция се препоръчва до втората година на детето. При нас случаят е аналогичен, но съпругът ми не са го оперирали, а лекували с прегнил за установяването на тестисите в скротума, тъй като са били асансьорни. Естествено резултатът азоспермия вследствие силно увредена сперматогенеза, при която при първоначалните ни спермограми показаха липса на живи форми, а само единични акинетични сперматозоиди на зрително поле. При биопсията се оказа, че има останала тестикуларна тъкан, която може да произвежда сперматозоиди, но поради арест в сперматогенезата не го прави. Тоест при биопсията заключението беше сперматогенеза до сперматиди (незрели сперматозоиди).  За Кацаров този арест беше необясним и изписа тримесечна хормонална терапия. След последвал допълнителен прием на билки, витамини, антиоксиданти, л-карнитин, трибестан, спиране на цигарите и алкохола няколко месеца имаше известно подобрение, но за мен то беше много важно, защото се оказа че има сперматозоиди, подвижни, достатъчни за асистирана репродукция по метода ИКСИ. Дори единични бройки са достатъчни.
Важно е да разберете причините за азоспермията - от там следва лечението и методите на оплождане. Дали е обструктивна или не, дали е поради хормонален, анатомичен проблем, поради инфекции, поради генетични или имунологични причини. Моята препоръка е преглед при уролог андролог, аз лично съм доволна от д-р Кацаров и също така консултация в клиника по стерилитет. Важно е да направи генетични изследвания за кариотип и за микроделеции на Y-хромозомата. Къде сте правили спермограмата? Препоръчвам ви да я направите в специализирана клиника по стерилитет, защото обикновените лаборатории не правят достоверни такива. Ако има дори и слабо запазена сперматогенеза или възможност да бъде подобрена надежда има, разбира се. Има много момичета тук (сори момчета, ама такива сме ние момичетата ;) които са преборили тежък мъжки фактор и сега се радват на дечица или са бременни. Успех ти желая, няма да се отчайваш! Каквото те интересува питай насреща сме!

« Последна редакция: Август 27, 2008, 20:33:22 pm от cygnus »
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #53 -: Септември 15, 2008, 21:19:10 pm »
Ето ме пак тук,
исках само да ви се похваля 4е си имам ве4е 4ас за Владимиров, за след 3 месеца, да обсъждаме евентуално ИКСИ + ТЕСЕ (сперматозоиди, извадени от тестисите на мъжо, 4рез биопсия).
4акам с нетърпение..... 
Ако у мъжо не се намерят спермита, ще ползваме донор, за да не проваляме процедурата...оба4е, много се надяваме на 4удо!!!!!!
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #54 -: Септември 15, 2008, 21:49:58 pm »
Много се радвам за вас Макияки  :D!
Най-искрено ви желая успех!
Знам какво е чувството.
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #55 -: Септември 15, 2008, 23:24:11 pm »
Успех, makiyaki   !!!  yahoo_17
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #56 -: Септември 16, 2008, 09:00:34 am »
Ето ме пак тук,
исках само да ви се похваля 4е си имам ве4е 4ас за Владимиров, за след 3 месеца, да обсъждаме евентуално ИКСИ + ТЕСЕ (сперматозоиди, извадени от тестисите на мъжо, 4рез биопсия).
4акам с нетърпение..... 
Ако у мъжо не се намерят спермита, ще ползваме донор, за да не проваляме процедурата...оба4е, много се надяваме на 4удо!!!!!!

Успех и стискам палци всичко да се нареди както трябва !
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #57 -: Септември 16, 2008, 14:30:54 pm »
Макияки, минах вече през това. Пожелавам ти да имаш по- добър късмет от нашия.
Ние се борим с обструктивна азооспермия, вследствие на двустранен крипторхизъм и направени 4 операции като 2 годишен.
ФСХ ни е много високо, но за изумление на Кацаров /не ни даваше и 1%, че ще намерим нещо/ заключението от биопсията е "Напълно запазена сперматогенеза".
Направихме едно ИКСИ- ТЕСА. Имахме 11 ембриона. Е, не се получи, нито първият път, нито на двата замразени трансфера.
Сега сме почти на път да се откажем, защото на мен ин витрото не ми понесе, имах хиперстимулация и усложнения след това и мъжът ми и дума не дава се каже за втори опит, а доктора ни ни насочва към донор  :(
Той се отказа, аз не  :?
Вече се чудих има ли наистина успели от ИКСИ- ТЕСА?
Бихте ли споделили при такъв случай при кой доктор успяхте?
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #58 -: Септември 16, 2008, 16:08:29 pm »
rozaly, :bighug:
при кой док правихте опитите,
ние пък сме с фокална сперматогенеза в десния тестис- т.е. в него има места на които се е запазила сперматогенезата и други у4астъци без сперматогенеза, така 4е си знаем, 4е при нас ще е голям зор-а още при откриването на сперматозоидите, защото доктора, трябва да биопсира то4но някой от секторите, където се произвеждат сперматозоиди, а никой предварително не знае къде са тези сектори  8O трябва да се резне за да се види  :?
Ако все пак се намерят спермита, в което аз съм сигурна, изобщо не си и помислям 4е няма да намерят...тогава ще се молим за 4удо  preggo

Розали,
 има успели моми4ета и майки на близнаци, след ИКСИ + ТЕСА, това са Вера и Ст, така 4е горе главата!

За замразяване и трансфер на замразени ембриони, съм доста скепти4на, защото някъде 4етох, 4е спермита извадени 4рез биопсия НЕ ПРЕЖИВЯВАТ замразяването, за ембрионите не знам, но не бих таяла надежди.
Има хора- според медицинските публикации, в които съм се заровила да 4ета ве4е 1 година, които раждат живи де4ица след ИКСИ + ТЕСА след първата процедура, вси4ко е на късмет, аз мисля, но искаме да опитаме.
Розали, вий на кой ден правихте трансфера + колко ембрион4ета ти върнаха двата пъти?
Не разбрах кой се е отказал от донор- ти или съпругът ти?
Моя е съгласен на вси4ко само и само да имаме деца, даже само ми се кара, 4е прекалено сме 4акали, непрекъснато ме праща в Бг да съм си ходела да си правя донорски инсе-та, ама аз през тази година, първо изпаднах в депресия, после претърпях операция, свързана със стара травма....и изобщо не ми беше до това....
Аа, забравих да кажа 4е Вера е успяла при др Стаменов, а Ст- при Александров- май.

Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #59 -: Септември 16, 2008, 16:30:18 pm »
Забравих да кажа,
4е преди биопсията, за подобряване на ка4еството на спермитата,  се препоръ4ва нещо като ДЕТОКС в продължение на 3 месеца - спазване на здравословна диета + НИКАКЪВ  АЛКОХОЛ, той бил мн вреден, + разходки, 4ист въздух и пазене от бои, химикали, вредни вещества, токсини и т.н.
Мъжо се съгласи да спре алкохола за 3 месеца и да по4ваме с здравословните храни... :lol:
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!