0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #20 -: Юли 31, 2008, 09:00:07 am »
Здравеи Ninka!Преди година моя също беше с нисък тестостерон,док му предписа инджекции Омнадрен от които доста се вдигна.Но мисля,че това трябва да го назначи док.Късмет!!!
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #21 -: Юли 31, 2008, 12:54:53 pm »
Благодаря ти st!Вие при кои лекар сте правили биопсиите?

На мъжа ми са му правили първата биопсия във Варна мисля, че 2000г. правил я е доц. Андонов, който от доста години работи в чужбина, та неговото заключение е било, че има годни за ИКСИ сперматозоиди. След това правихме една биопсия при д-р Лазаров, когато беше и първият ни опит в София при Табакова, ходихме и на преглед преди това при Кацаров, но от прегледа на него не му се вярваше че има донякъде запазена сперматогенеза. След това във Варна бяха опитите ни при д-р Александров, иначе чисто технически биопсията в инвитро центъра във Варна се прави от хирург-уролог, а д-р Александров е ембриолога и човека със златните ръце :D
Още веднъж успех!
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #22 -: Юли 31, 2008, 18:56:21 pm »
St,ти обаче много ни окуражаваш  :D!Щом и на вас Кацаров не ви е дал много надежди,а сега се радвате на две прекрасни бебчета.
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #23 -: Юли 31, 2008, 22:57:44 pm »
barbi1 и при нас имаше период в който имах чувството, че тъпчем на едно място. Ние се лекувахме, докато проф. Цветков ни каза, че той е до тук. последваха неуспешни 2 ИКСИ-та и 4 инсета. След това операция от варикоцеле при Кацаров и една година по-късно спонтанно забременяване. Така че няма невъзможни неща.
Доколкото зная Кацаров е ученик на Цветков.
Подкрепям cygnus, че трябва да спре всякакви пороци и да изпие няколко кофи с илачи, но само предписани от лекар, без самоинициативи, че да не стане обратен ефект.

*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #24 -: Август 01, 2008, 00:12:57 am »
и ние сме с тази диагноза,след биопсията при Къцаров,откриха сперматозоиди годни за икси,и ние ги замразухме,сега септември ми предстои икси да се надяваме чудото да стане,стискам палци и за всички вас ,един ден да да прегърнем своите слънчица :)
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #25 -: Август 01, 2008, 09:31:43 am »
Милички,мен най много ме притеснява факта,че и при двете биопсии не са намерени сперматозоиди.А като чета из форума,по един или друг начин при всички ви са открити някакви.Пък и с тия цигари...опитва се,но още не може да ги спре.Ако имаме скандали,то те са заради тях(цигарите).
   Лорче,радвам се вас,че сте открили човечета.Пък не есен с песен и много,много късмет!!!  :crossfingers:
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #26 -: Август 01, 2008, 12:03:07 pm »
St,ти обаче много ни окуражаваш  :D!Щом и на вас Кацаров не ви е дал много надежди,а сега се радвате на две прекрасни бебчета.

Ами да така беше, ние се бяхме насочили към д-р Стаменов за първия опит и той ни прати за преглед при Кацаров, за да напише заключение дали ставаме за Икси, но той хич не беше убеден, че има сперматозоиди и не повярва на биопсията правена преди години във Варна, затова не се отчайвайте при всекиго сигурно има начин, сега като се връщам назад и се чудя на себе си от къде я събирах тази вяра и надежда, защото знам какво е да ви кажат, че няма сперматозоиди и че сте за донор. Колко пъти съм го чувала това, затова мили момичета не се предавайте, щом има спермита има и шанс, дори и да са малко! Стискам палци на всички ви! :D
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #27 -: Август 01, 2008, 12:03:46 pm »
barbi1, без скандали мила, без скандали. Просто леко и тактично водиш преговори.
Той, мъжът ми, ги пушеше по 2 кутии на ден. Мислиш ли, че на Мели й беше лесно да го убеди да ги спре? Говорихме си отдалече, постепенно да ги намали и т.н. Накрая сам достигна до извода, че може да ги спре. Сега е върл противник на пушенето  :D.

Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #28 -: Август 02, 2008, 13:29:29 pm »
Здравей,cugnus!Четох дневника ти и разбрах,че сте ходили и при Р.Кирчева,от нейните билки ли имахте такова постижение?Защото и ние мислихме да ходим,но като чета из форума има доста негативни мнения.Моля те,пиши ми дали има ефект от тях или е просто загуба навреме!Предварително ти благодаря!!! :balk_121:
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #29 -: Август 02, 2008, 21:57:20 pm »
barbi, при нас всичко това беше комплексно и няма как да преценя кое до каква степен повлия.
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #30 -: Август 02, 2008, 22:59:55 pm »
barbi1,и ние минахме през това. Но при нас проблемът е обструктивен - засегнатити са семепроводите, но сперматогенезата е запазена.  Не мога да ти дам друг съвет, освен да не позволяваш на твоето момче да се затваря в себе си и да се отчуждавате. Колкото и да ти е трудно, сега ти трябва да си силна за двама. Настоявай да направите генетични изследвания за кариотип и микроделеции на У хромозомата. Ако Мели прецени, може да ти каже и други. Това е важно, защото при такива тежки проблеми със сперматогенезата, ако проблемът е генетичен, то това може да се унаследи при дете от мъжки пол. Генетична консултация могат да ви направят в Майчин дом София, в катедрата по генетика. Ако искаш, ще ти дам координати на лични.
 
St,ти обаче много ни окуражаваш  :D!Щом и на вас Кацаров не ви е дал много надежди,а сега се радвате на две прекрасни бебчета.
Той и при нас не беше много ентусиазиран. Говореше за някакви шансове 10-15%. Явно не си пада по оптимистичните прогнози човека, защото знае какво е да не се случи. Права е St, щом има спермита, значи ще стане. Понякога не от първи път, но ще стане!
Кураж мили момичета, знам колко ви е трудно и ми е мъчно, че още нови и нови двойки се включват с този проблем.
Лорче, специално на вас късмет есента и много хубави ембриончета да имате и догодина да ми дублираш подписа!
« Последна редакция: Август 02, 2008, 23:07:38 pm от *vera »
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #31 -: Август 03, 2008, 08:51:10 am »
Благодаря vera,благодаря cugnus!Благодаря на всички момичета,които ми давате кураж и сили да продължа напред!А за генетичните ще ги направим,тя и cugnus ме посъветва същото.Прати ми координатите!
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #32 -: Август 04, 2008, 20:58:09 pm »
Здравей барби,
 разбира се 4е има и други двойки с азооспермия, но при всеки при4ините са разли4ни, следователно и на4ините на ле4ение са разли4ни. Тук само можем да обменяме инфо и да се подкрепяме, но лекарят е този, който трябва да определи ле4ението; както и диагнозата.
Аз ли4но в нашия слу4ай / а както гледам и в други слу4аи/ диагнозата се сервира, последвана от резултат от биопсия, написана на неясен за нас език, на някакво пар4е хартия, резултат: истерия в разли4ни форуми, докато си преведем какво зна4ат думите от хартийката. Тъжно нали.
След като из4етох вси4ко възможно за всяка една от думите от резултата на нашата биопсия, ве4е имам някакво обяснение за какъв може да е проблема при нас, т.е преведох си диагнозата на разбираем език;
та днес седнах да превеждам и твоята...още не съм из4ела вси4ко, и за огромно нещастие не съм лекар за да отсека "това и това е проблема", но ще ти кажа какво успях да открия:
1.Хиперплазия на лайдиговите клетки озна4ава скуп4ване на тези клетки в нещоо като образувания, които не съм мн сигурна, но май можело да се премахнат и оперативно.
2.Хиперплазия може да води до стерилитет, но не е задължително да води до такъв.
3. Туболарна атрофия още не съм намерила какво е, но другото дето си го писала за канал4етата + това 4е хормоните са в норма на мен ми говори 4е май става въпрос за обструктивна азооспермия, ама ВСЕ ПАК АЗ НЕ СЪМ ДОКТОР.
Обикновено при липса / увредена сперматогенеза нивата на хормоните - един от тях де, ска4а до небето, за да каже на мозъка, не се произвеждат сперматозоиди, отделяй още хормон за прооизводство, та затова се завишава този хормон.
Но при вас май проблема е в канал4етата, само не ми е ясно защо няма нормална сперматогенеза и живи сперматозоиди, но може някой док да се вклю4и по-нататък и да обясни.
Това е от мен, сега отивам да 4ета за туболарната атрофия и после пак ще пиша  :wink:
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #33 -: Август 04, 2008, 21:56:52 pm »
ст,
при вас имаше ли високи нива на ЛХ хормон или беше обструктивна азооспермия, 4е съм забравила?
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #34 -: Август 04, 2008, 21:59:26 pm »
    makiyaki,страшно съм ти благодарна за разясненията,които ми даде.При нас само се знае,че диагнозата е азооспермиа,никои док.не ние давал обяснения каква е.Дори единия ни каза директно,че сме за донор,което мен най много ме притесни.Сега мислим да се консултираме и с Бъчваров,да чуем и неговото мнение и да видим какъв ще бъде изхода от нашия проблем.
Радвам се,че има такива хора като вас,които да помагат!
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #35 -: Август 07, 2008, 22:16:36 pm »
Барби, понамерих още нещица:
Тубуларна атрофия, може би зна4и склерозирали семепроводни канал4ета, което още пове4е ме навежда на мисълта 4е вашата азооспермия е ОБСТРУКТИВНА- което е по- добрия вариянт,
единствено ме притеснява изре4ението : липса на нормална сперматогенеза  8O
Можеш ли да пуснеш вси4ко написано на хартийката, от-до резултата от хистологи4ното изследване?

За двойките с Не Обструктивна Азооспермия ( НОА ) - не знам освен нас дали има други де, май няма, ама понамерих още малко инфо и ще я дам тук, в слу4ай 4е има и други като нас.

Видове азооспермия: Обструктивна и Не Обструктивна (НОА)
Обструктивна- има запазена сперматогенеза, но липсват сперматозоиди в еякулата, поради някакво препятствие по пътя- може да е варикоцеле, липса или склерозирали канал4ета и т.н. ( моля допълвайте ако знаете пове4е)

НОА
Дефект в сперматогенезата- т.е. засегнато е произвеждането на сперматозоиди, или няма производство, или произведените са дефектни.
Три вида НОА: хипосперматогенеза, сертолиево- клетъ4ен синдром, Maturation Arrest ( което ще ре4е, 4е сперматозоидите не могат да узреят, не знам как е термина на български, ако някой знае, да помага)

Обикновено мъжете имат по-малки тестиси с плосък/ равен епидидимис [ flat epididimis ] Някои мъже могат да са с предистория на криптохидизъм. Нивото на хормона ФСХ е завишено ( над / около 17 ) а нивата на хормоните тестостерон и естрадиол са близо до или нормални.

При мъже с азооспермия рискът от генети4ни дефекти, които могат да се предадат на бъдещото поколение е по-голям и задължително се правят изследвания за откриване хромозомни аномалии и У хромозомни микроделеции.

При плануване на ИКСИ + ТЕСЕ е добре да са минали поне 6 месеца след предишна биопсия, ТЕСЕ или друга операция на тестисите, за да се увели4и шанса за намиране на сперматозоиди / тъй като производството им е толкова ограни4ено, та е необходимо време да се попълнят резервите :) /

Това е от мен засега,
успех на вси4ки

Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #36 -: Август 08, 2008, 08:22:31 am »
makiyaki,благодаря ти,мила!Ето пиша всичко,което е написано при Цветков:
    Над 50% от каналчетата са с редукция на герминативния епител до единични сперматогании.Сред тях са разпръснати каналчета/около 30%/ с пълна липса на клетъчни елементи,попада се на малки групи от каналчета/под 20%/садържащи само Сертолиеви клетки.Наблюдава се максимална хиперплазия на Лайдигови клетки в интерстициума.
    Смесена предимно тежка туболарна атрофия/3степен по Sigg/достигаща на места до 5.Максимална хиперплазия на Лайдигови клетки.
    Това е,а при Лазаров е само това,което съм написала по горе.
 п.п.А това за малките тестиси само за НОА ли се отнася,защото и на мъжа ми са му казали,че има малки тестиси?
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #37 -: Август 08, 2008, 09:18:35 am »
ст,
при вас имаше ли високи нива на ЛХ хормон или беше обструктивна азооспермия, 4е съм забравила?

Ами при нас никога не сме изследвали каквото и да е, направена му е биопсия, видяно е че има сперматозоиди и това е. Иначе е ясно, че е необструктивна азооспермия, т.е. е увредена сперматогенезата.
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #38 -: Август 08, 2008, 23:24:55 pm »
ето и нашите резултати от хистологичния анализ след оперативната диагностика през 2002:
На фона на сперматогенеза до сперматиди, предимно под туника албугинеа, огнищна тубуларна атрофия - тапицирани от Сертолиеви клетки и единични сперматогоний с хиалинизирала стена семенни каналчета и придружаващ кръглоклетъчен възпалителен инфилтрат.
Точно термина арест си спомням, че употреби Кацаров. Каза, че след терапията, която изписва се повлияват 25% от случаите. При нас обаче непосредствено след нея нямаше резултат. Появи се половин година по-късно, но то какво ли не опитахме през това време. В същия период и цигарите спря. Мисля, че генетичните е важно да се направят. И кариотип и микроделеции на Y хромозомата се правят в Майчин Дом на 13 етаж при проф. Кременски. Тестостерона на мъжа ми беше на долна граница, но в нормата.
« Последна редакция: Август 08, 2008, 23:28:46 pm от cygnus »
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #39 -: Август 09, 2008, 08:32:48 am »
cygnus,като чели малко се поуспокоих,след като прочетох това което си написала.Защото гледам,че и при вас е имало туболарна атрофия и единични сперматогонии и все пак си имате две прекрасни бебчета.Да са ви живи и здрави,да растат много щастливи!А генетичните непременно ще ги направим.
    На всички много :blowingdust: много :bighug: