Чесънът извежда от организма шлаките, подобрява кръвообращението, стимулира работата на сърцето и засилва защитните сили на организма. За разлика от скъпия женшен, чесънът ни е под ръка.
Той е най-древното и изпитано средство срещу много видове заболявания. Подпомага нормализирането на обмяната на веществата, което води до подобряване самочувствието на човека, а това се отразява и на външния му вид. Здравето и красотата винаги вървят ръка за ръка. Чесънът помага за отстраняването на проблемите с кожата, косата, заздравява зъбите и венците. Понякога помага и за свалянето на килограми. Той съдържа всички редки в-ва, които липсват в другите растения или са в ограничено количество.
Има микроелементи, без които човек не може да живее. Сред тези елементи са и металите селен, цинк и германий. Към тази група се отнася и сярата - т.нар. сулфиди. Дневните нужди на организма от сулфиди могат да бъдат набавени със супена лъжица хрян, шест фурми или малка скилидка чесън.
Основното предимство на чесъна е антибактериалните му свойства. Само една сто двадесет и пет хилядна част от концентрирания сок от чесън потиска развитието на стафилококите и на бактириите предизвикващи тиф. Всичко това прави сярата.
Освен сяра, чесънът съдържа и огромно количество елементи. Освен вода, белтъчини, целулоза и мазнини, в него има калий, калций, фосфор, натрий, желязо, аскорбинова киселина, тиамин, рибофлавин и витамини от група А. И спор не може да има, че в този списък сме срещали елементи познати ни от листовките на различни медикаменти продавани в аптеките.
В една глава чесън се съдържа и германий - една милиардна част е точно толкова, колкото се съдържа и в едно листо черен оман. Имайте предвид, че германият забавя развитието на туморите в организма.
Освен германий, чесънът съдържа магнезий, селен и много аминокиселини. Всички тези елементи създават различни съединения, то действието на чесъна за здравето е огромен. Чесънът съдържа и аденозин, който се бори срещу тробмоцитите в кръвта, или по-скоро срещу повишения им брой. Аденозинът в чесъна не се разрушава при термична обработка!
Не знам дали лекарите са запознати със свойствата на чесъна като природен антибиотик и способността му да лекува изгаряния!
След като казахме няколко неща за чесъна, да обърнем внимание и на неговия "приятел" - наречен още "елексирът на здравето" - медът.
Той съдържа, калциеви, натриеви, медни, фосфорни и хлорни соли, а също и много микроелементи като алуминий, бор, йод, желязо, натрий, калий, сяра, магнезий, цинк и т.н. Той съдържа витамини от група В, С, каротин и има ярко изразен антибактериален характер.
Някои от вас ще кажат "И какво от това?" Ами нищо оказва, се че медът е най-ценният и полезен природен продукт!
Той засилва жизнените сили на организма, повишава имунитета, действа добре на черния дроб и стомашно-чревния тракт. През зимата, ако искате да сте здрави е добре да пиете запарка от жълт кантарион (още известен като звъника), с мед.