0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Погледни тук за изследвания преди забременяването:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=755&Itemid=20
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=756&Itemid=36
И незабравй да вземаш фолиева киселина!
« Последна редакция: Юли 02, 2008, 09:03:22 am от mpia »
Здравейте момичета. Сега аз искам да ви обърна внимание на няколко неща като ви задам въпроси, целящи изясняването на важни подробности. Аз също си направих въпросните изследвания за щитовидната жлеза в гр.Пловдив, защото имам ускорен пулс - не постоянно, а най - вече вечер и през нощта. Хормоните ми са в норма, но когато си взех ТАТ и МАТ(също в норма) се оказа, че ТАТ е 106. Докторката, която всъщност е доцент и преподава на студенти, каза на бърза ръка, че имам Хашимото само на базата на това, че на изследването пише от 0 до 40 и каза, че същия ден открила и на друга жена Хашимото. Това много ме усъмни и реших да се поразровя за информация, относно болестта и влиянието и върху забременяването. Какво беше учудването ми като разбрах, че е рядка болест, а на следващия ден бях втрещена от това, че най - реномираните и скъпи лаборатории, в които ходих дори и не знаеха за това изследване и не го правят или ме препращаха пак в същата болница, където единствено там правели това изследване. Върнах се обратно там и реших да повторя теста. Тъй като вече бях дала кръв,направиха същото изследване от същата кръв, дадена предния ден. И какво се оказа - 110.7!!! Една и съща кръв веднъж показва 106, на следващия ден 110,7.За една нощ антителата са пораснали в кръв, намираща се в колба!!!! Веднага се свързах с един специалист ендокринолог от София(сега не си спомням името му),който в имейл ми писа, че границите за ТАТ са 0-115 и ми каза, че моят е в норма и няма за какво да се притеснявам.
Та въпросите ми са следните?
1, Какви са точните реф. граници на ТАТ и МАТ?
2. Може ли да се вярва на изследвания, които очевидно не са с голяма точност, щом като една проба веднъж показва 106, а на следващия ден 110,7?
3. Как заболяване, което е много рядко и изследването, на което не е рутинно, а се прави в ограничени лаборатории, изведнъж доктори откриват всеки ден нови болни като дори не знаят точните референтни стойности, защото съгласете се едно е 40, друго е 115?
Зад гърба си имам една неуспешна бременност преди 9 години, която доказано беше провалена от лекарски преглед и съм се научила да не се доверявам на докторите, защото и те са хора и бъркат, а понякога и не се интересуват много от съдбата на пациента, защото твърде много са притръпнали към болката на хората. А и тази професия изисква постоянно учене на новостите и най - вече голямо внимание към пациента.
Симтомите, които имам се оказа, че може и да са на нервна почва, да са причинени от напрежение и стрес, защото направените други пълни изследвания, включително и кардиограма, не показаха отклонения, но кой би могъл да ми компенсира стреса от такава диагноза, която изглежда не е вярна, а съмнението, което остава...?
*
За всяка лаборатория референтните стойности са различни.
Какво значи това и как е възможно? Все едно да има различни реф. граници за кръвна захар. Може в различните лаборатории да се различават малко, но не и с такива стойности като за ТАТ - веднъж 34 веднъж 115. Аз си обяснявам положението с това, че ТАТ и МАТ сравнително рядко се изследват, щом само някои лаборатории ги изследват и не знаят твърде много за това. Иначе как да си обясня, че във втория по големина град, ги правят само в една лаборатория, а в други дори и не са ги чували. Ако някой знае приблизително границите на ТАТ и МАТ да пише.
Мемо,всяка лаборатория работи с различни титри,т.т материяли,те и затова реф.стойности са различни.За Плевен са за ТАТ под 4,5,за МАТ или както го наричат анти-ТПО е под 40,но това не бива да е критерий да сравняваш по тях.Др.което е,това не е рядко срещано,а напротив все повече момичета го имаме,и не пречи на забременяването ,а на износването,на мен така ми обясни д-р Тодорова,ако щитовидната работи добре и не е засегната,причината за стерелитета да се търси другаде.
Относно разликата 106-110 от 1 проба,казвам го като човек работещ в лаборатория,че това са допустими разлики,кръвта се изследва на апарат,като разбира се има леки отклонения,които се наричат допустима грешка на анализа,това от 0,4десетици НЕ е разлика.
Моя съвет е да се консултираш наистина с добър репродуктивен ендокринолог.
Жела я ти успех мила.
*
Цитат
Иначе как да си обясня, че във втория по големина град, ги правят само в една лаборатория, а в други дори и не са ги чували.
Това са глупости.
В Пловдив ги правят в почти всички лаборатории-лично аз съм си ги пускала в Писанец,Бодимед и Българо Германската лаборатория.
Сигурно е така както казвате и благодаря за информацията, но искам да доуточним още нещо. Нали мерните единици са еднакви и за ТАТ с горна реф. граница 34 и за ТАТ с горна реф.граница 115. Простете невежеството ми , но като се измерват в еднакви мерни единици, как може да се променят числата за границите? Все пак аз писах имейл на Доц. д-р АННА ВАСИЛЕВА ЦОНЧЕВА кмн, която работи в Катедра по клинична лаборатория и клинична имунология, Медицински факултет София, МБАЛ "Александровска" като я запознах с резултатите ми и тя ми писа, че няма място за притеснение и, че всичко е наред. Изобщо не спомена за разлика в реф. граници в различните лаборатории. Благодаря ви за вниманието, което отделяте по въпроса.

p.s. Не съм от Пловдив и ходих там само заради изследванията, но като отидох в една нова лаборатория, от тези големите вериги, те ме върнаха отново в болницата. Просто впечатлението ми остана такова, защото даже в лабораторията, която ми ги направиха в началото не знаеха, какво е това изследване.
« Последна редакция: Август 26, 2008, 15:54:05 pm от memo »