0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #40 -: Април 12, 2008, 00:41:56 am »
Сори ,4е се намесвам в теми4ката ви ,но въпреки ,4е моето бебе се роди доносено(2750г и 48 см),не давам сок4ета и нямам намерение , има много инфо в нета ,жалко за бг педиатрите и неонатолозите :(,но поне  такива въпроси(без да е нужен преглед и оглед на бебето-имам впредвид) може да ги зададете на бърди,jam много правилно ви  го е написала .Не мислете за захранване о6те от сега има време и за пурета и за ка6и и за вси4ко :wink:.Радваите им се и ги гу6каите ,4е толкова бързоооооо минава това време и ми липсват толкова моменти от преди 4 месеца и съ6тевременно съм толкова 6тастлива на прогресите и  :D.

Миленка дано Ми6аната ви бързо навакса и вси4ки останали бебенца със ниско тегло
Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
*

    janeta

  • ***
  • 272
  • Вече мама на двама сладури-моята сбъдната мечта
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #41 -: Април 12, 2008, 15:25:10 pm »
Хайде малко материал по темата за соковете и за захранването. Копирам материала от Мамата. Има много интересни мнения и препоръки:

Извадки от становището на Американската академия по педиатрия относно употребата и злоупотребата с плодовите сокове в педиатричната практика
(със съкращения)

(RE0047)
01 Май 2001

Въведение
В историята на педиатрията, плодовите сокове се препоръчваха от педиатрите като източник на витамин С и на допълнителен източник на вода за здравите бебета и малки деца. Плодовите сокове се представят като здравословен, естествен източник на витамини и в някои случаи калций. Соковете имат приятен вкус и децата с готовност ги приемат. Въпреки че консумацията на сокове има някои предимства, тя носи и потенциални вредни ефекти. Педиатрите трябва да са добре запознати със соковете и да информират родителите и пациентите за правилната им употреба.

Състав на плодовия сок
Основната съставна част на соковете е водата. Въглехидратите, вкл. захароза, фруктоза, глюкоза и сорбитол, са следващата най-голяма съставна част на соковете. Съдържанието на въглехидрати варира от 11 гр на 100 мл (0,44 ккал/мл) до над 16 гр на 100 мл (0,64 ккал/мл). Кърмата и повечето адаптирани млека съдържат 7 гр въглехидрати на 100 мл.

Соковете съдържат малко протеини и минерали. Соковете, обогатени с калций (каквито у нас няма), съдържат приблизително толкова калций, колкото млякото, но не съдържат другите хранителни вещества, намиращи се в млякото. Някои сокове съдържат голямо количество калий, витамин А и витамин С. Някои сокове са обогатени с витамин С. Витамин С и флавоноидите в соковете могат да имат дългосрочен здравословен ефект като намаляване на риска от рак и болести на сърцето. Соковете, съдържащи аскорбинова киселина, могат да увеличат усвояването на желязото до два пъти.

Усвояване на въглехидрати от плодовия сок
Четирите основни захари в соковете са захароза, глюкоза, фруктоза и сорбитол. Захаозата се разпада на глюкоза и фруктоза. Глюкозата се усвоява от организма лесно в тънките черва. Усвояването на фруктозата се подпомага от подходяща концентрация на глюкоза в сока. Максимално усвояване има, когато фруктозата и глюкозата са в съотношение 1:1. Сорбитолът се усвоява бавно чрез пасивна дифузия. Резултатът е невъзможност, той да бъде абсорбиран. Въглехидрат, който не бъде усвоен в тънките черва, ферментира в част от дебелото черво, наречена колон. В резултат от ферментацията се получават водород, въглероден диоксид, метан и късоверижни мастни киселини. Част от тях се реабсорбират в дебелото черво, но неусвоените натоварват храносмилателния тракт. Недоброто усвояване на въглехидратите в соковете може да доведе до хронична диария, метеоризъм, подуване и коремни болки. Най-често срещаната причина за това са фруктозата и сорбитолът, но е важно и съотношението на различните въглехидрати. По тази причина много лекари препоръчват соковете за лечение на запек.


Сокът в хранителната пирамида
Плодовете са една от петте големи хранителни групи в Хранителната пирамида. Препоръчва се децата, консумиращи приблизително 1600 ккал/ден (в зависимост от ръста, 1-4 години) трябва да получават 2 порции плод и тези, консумиращи 2800 ккал/ден (в зависимост от ръста, 10-18 години) трябва да консумират 4 порции плод. Половината от тези порции могат да се осигурят под формата на плодов сок (не плодови напитки). 170 мл плодов сок е еквивалентът на цял плод. Килокалория след килокалория, плодовият сок може да бъде изконсумиран по-бързо от целия плод. Да се разчита на плодовия сок, вместо на цял плод, да осигури препоръчителния дневен прием на плодове, не насърчава поведение при хранене, което се асоциира с консумацията на цели плодове.

Бебета под годинка
Американската академия по педиатрия (ААП) препоръчва, на деца до 4-6 месечна възраст да се дава само кърма. За майки, които не могат да кърмят или са избрали да не кърмят, може да се използва готово адаптирано мляко и то е пълноценен източник на храна. Няма нужда от допълнителни хранителни вещества. Няма показания да се дават плодови сокове на деца под шестмесечна възраст. Даването на сокове преди захранването с каши и пюрета може да доведе до заместване на кърмата със сок и в резултат от това – до намален прием на протеини, мазнини, витамини и минерали (желязо, калций и цинк). Недохранването, прехранването и ниският ръст се свързват с прекомерната употреба на сок.

На приблизително 4-6 месеца храната на бебето може да бъде обогатена с каши и пюрета. Добър избор за първа храна са обогатените с желязо каши или пюрираното месо. Кариесът също е свързан с употребата на сок. В миналото съществуваше загриженост, че бебета, на които се дава портокалов сок, могат да развият алергия от него. Появата на обриви при някои бебета след приемане на прясно изцеден портокалов сок е по-вероятно реакция на контактен дерматит, който може да се отдаде на маслата в корите. Причина за диарията и за други гастроинтестинални симптоми е вероятно недоброто абсорбиране на въглехидратите. Въпреки че в ранните години от живота могат да се развият алергии към плодове, те са рядкост.


ЗАКЛЮЧЕНИЯ
1. Плодовите сокове нямат хранителна стойност (не носят ползи) за бебетата под 6 месеца.
2. Плодовите сокове нямат хранителна стойност по-висока от тази на плодовете за децата над 6 месеца (да се предпочитат целите плодове – на пюре или малки парченца – пред соковете).
3. Натуралният сок (100%, без добавки) може да бъде здравословна част от добре балансирана диета. Плодовите сокове с добавки (от захар и др.) обаче не са равностойни по хранителната си стойност на 100% плодови сокове.
4. Соковете не са подходящи при лечение на обезводняване или диария.
5. Прекомерната употреба на сокове може да бъде свързана с проблеми в храненето (прехранване или недохранване).
6. Прекомерната употреба на сокове може да бъде свързана с диария, метеоризъм, подуване на корема и зъбен кариес.
7. Непастьоризираният сок може да съдържа патогени, които могат да причинят сериозни заболявания.
8. Разнообразието от плодови сокове, дадени в подходящо за възрастта на детето количество, е малко вероятно да причини някакви проблеми.
9. Соковете, обогатени с калций, са биоекивалентен източник на калций, но в тях липсват другите хранителни вещества, намиращи се в кърмата, адаптираните млека или кравето мляко.


ПРЕПОРЪКИ
1. Соковете не трябва да бъдат включвани в диетата на бебетата преди навършване на шест месеца.
2. На децата не трябва да се дава сок от шише или в лесно преносими покрити чаши, които им позволяват лесно да пият сок през целия ден. На бебетата не трябва да се дава сок преди заспиване.
3. Приемът на плодови сокове за децата от 1 до 6 години трябва да бъде ограничен до 120-180 мл на ден. За децата от 7 до 18 години, приемът на сокове трябва да бъде ограничен до 220-360 мл.
4. Децата трябва да бъдат насърчавани да ядат цели плодове, за да покриват дневните си нужди от плодве (2 порции на ден).
5. Бебетата, децата и възрастните не трябва да консумират непастьоризиран сок.
6. При оценяване на положението при деца с проблеми в храненето (прехранване или недохранване), здравният работник трябва да определи количеството сок, което те консумират.
7. При оценката на деца с хронична диария, силно изявен метеоризъм, абдоминални болки и подуване, здравният работник трябва да определи количеството сок, което те консумират.
8. При оценка на зъбния кариес, трябва да бъдат определени количеството и начините (от шише и др.) на консумиране на плодов сок.
9. Педиатрите трябва да обсъждат проблема с плодовите сокове и плодовите напитки и трябва да образоват родителите за разликите между двата вида.

П.П. Зная, че текста е дълъг но е полезен!
« Последна редакция: Април 12, 2008, 15:29:11 pm от janeta »
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #42 -: Април 12, 2008, 21:20:00 pm »
точно към тази статия ви насочвах. аз съм я копирала в първите страници на закованата тема в подфорум "хранене и захранване на нашите бебета".
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #43 -: Април 12, 2008, 21:31:58 pm »
taurus,ходих при нашата педиатърка тя каза,че след като минем 3 кг. минаваме на НАН 1.Хубаво е ако бебенцата са свикнали с млякото на Нестле НАН да не се сменя още са много мънички и по добре да не се рискува и да се сменя млякото.На мен девойката ми е вече 2950,а момъка малко по лек.Пиши вие как сте.
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #44 -: Април 13, 2008, 15:38:15 pm »
Здравейте и от нас мили мамчета!  :D Жанета, много хубава и полезна тема! Знаете че и моите дечица са недоносени, въпреки че се справиха повече от отлично за гестационната си възраст.
За съжаление изобщо нямам време дори да влезна да почета в сайта. С татенце сме самички и се редуваме да поспим всяка възможна минута. Справяме се много добре засега.
Обещавам тези дни да напиша и нашата история.
Димитър вече минава 3,800кг. , а Елица 3,500кг. Ядат като змейове и наддават по над 400гр. на седмица.

Танче,използвам случая да ти отговоря и  аз за АМ. Ние в болницата бяхме на Фризолак прематюр и след като станахме на 3кг минахме на Фризо 1.
 Ама как пък ги направихме адашки нашите мацки?! :lol:

Анета, дано скоро дечицата ти бъдат при теб! Знам че ти е тежко, но имай търпение, по-добре е да са под наблюдение и скоро да ги изпишат. Кураж!

Миленче, миличка, много съжалявам за това което ти се е слечило. Прегръщам те силно.     

Целувки на всички   
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #45 -: Април 13, 2008, 20:15:53 pm »
Ама как пък ги направихме адашки нашите мацки?! :lol:  
Така си е Илиянче. Елица - хубавица.
Иначе ние минахме на "Милумил 1". За сега съм доволна пък ще видим.

Анета хайде миличка с нетърпение ще чакаме снимки от вашето изписване. Кураж малко остана.
"http://lilypie.com/"><img src="http://lb4m.lilypie.com/UB2up3.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Fourth Birthday tickers"
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #46 -: Април 13, 2008, 21:06:13 pm »
Ама как пък ги направихме адашки нашите мацки?! :lol:  
Така си е Илиянче. Елица - хубавица.
Иначе ние минахме на "Милумил 1". За сега съм доволна пък ще видим.

Анета хайде миличка с нетърпение ще чакаме снимки от вашето изписване. Кураж малко остана.

Здравейте за съжаление нас още не са ни изписали и няма как да ви покажа снимки от изписването. Вече загубих вяра и надежда че някога ще си ги прибера. Незнам и аз какво да кажа вече. Утре ще видим какво ще каже докторката.

Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #47 -: Април 14, 2008, 10:22:58 am »
Привет, момичета.
Аз от няколко дни търся АМ Аптамил премиум и не мога да открия. Накрая го поръчах в една аптека, които са мои познати. Е, да ама те ми доставиха Нутрилон 1, като ми казват, че това било новото наименование на Аптамил Премиум. Но неонатоложката ми твърди, че не е така. Именно тя ми препоръча точно това АМ. На Нутрилона-а пише, че е за деца от 2500г нагоре. А на мен ми трябва такова АМ, което да е за деца от 2100г до 2500г, защото Миша в момента е 2200г.
А, ако става въпрос, дори мисля да я караме само на кърма, след като мине 2500г.
И така, този Нутрилон 1 си го имам тук, а не ми е нужен.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

    janeta

  • ***
  • 272
  • Вече мама на двама сладури-моята сбъдната мечта
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #48 -: Април 14, 2008, 19:02:52 pm »
Миленче, това което твоите познати от аптеката са ти казали не е вярно-Аптамил и Нутрилон са два различни вида АМ. Нутрилон 1 е за бебета над 2500гр., а за недоносени бебета името му е Пре-Нутрилон(ненатал). А ти имаш ли кърма, защо й даваш АМ ако имаш кърма? Теди беше 2000кг. на 4-я ден след ражднето и ми казаха да си му давам с шишето кърма. А на другия ден засука от гърдата. Миличка ако имаш кърма и давай и изобщо не се занимавай с АМ. Кърмата е най-полезна за бебето(и особено много за несоносените)

Анета къде се губиш днес, кажи какво казаха лекарите? Ще има ли скоро пълна къща :wink:? Как са бебчетата, наддават ли добре на тегло?

Илиянче, Таурус целувки и за вашите бебчета. То е ясно, че когато се появи бебе вкъщи няма много свободно време, но кажете как са вашите бебоци.

Теди още е със сополки и от петък вечерта кашля. В събота ходихме до спешния център(педиатърът има договор с тях извън работно време) и му изписаха за отхрачване Мукосулван. А двес педиатърът добави и Оспамокс-няма начин с тази калица. Дано бързо всичко да мине, че този грип ми омръзна.
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #49 -: Април 14, 2008, 20:11:35 pm »
Миленче, това което твоите познати от аптеката са ти казали не е вярно-Аптамил и Нутрилон са два различни вида АМ. Нутрилон 1 е за бебета над 2500гр., а за недоносени бебета името му е Пре-Нутрилон(ненатал). А ти имаш ли кърма, защо й даваш АМ ако имаш кърма? Теди беше 2000кг. на 4-я ден след ражднето и ми казаха да си му давам с шишето кърма. А на другия ден засука от гърдата. Миличка ако имаш кърма и давай и изобщо не се занимавай с АМ. Кърмата е най-полезна за бебето(и особено много за несоносените)
Жанетка,
утре ще си взема от болницата с малко връзки една кутия Аптамил.
Аз Миша си я кърмя, но замествам 2-3 от храненията с АМ, т.е. давам го един вид като добавка. Това е по препоръка на неонатоложката. Все пак в тези АМ има доста витамини и всичко, каквото трябва.
Кърма имам за сега, но е малко. На този етап стига, но за по-нататък няма да стига.

Хайде, оздравявайте скоро.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

    eleonor

  • ****
  • 1075
  • БEA -ПРЕКРАСНА I CИМЕОНчЕ- БОНБОНчЕ-ОБИЧАМЕ ВИ
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #50 -: Април 14, 2008, 23:25:34 pm »
Анета, дано скоро сте си в къЩи вси4ки
Джам Жанета благодаря ви за статията :bighug:
аз си мислех като си дойда в България и да по4на със сок4етата до няколко дни, заЩото тук до 6 ти месец ниЩо не  дават освен кърма или ам



Beatris - 13.01.2008
Simeon- 19.01.2009

МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #51 -: Април 16, 2008, 11:35:53 am »
Здравейте и от нас. Как сте. да ви се похваля вчера ми изписаха Иво и сега си е в нас и се гледаме. А Петинката след 2 дена да се стабилизира и тя и скоро ще си е в нас.Толкова съм щаслива.

*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #52 -: Април 16, 2008, 12:01:25 pm »
Здравейте и от нас. Как сте. да ви се похваля вчера ми изписаха Иво и сега си е в нас и се гледаме. А Петинката след 2 дена да се стабилизира и тя и скоро ще си е в нас.Толкова съм щаслива.

Поздравления!
Дано скоро и малката Петя да се прибере в къщи!
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #53 -: Април 16, 2008, 12:09:54 pm »
Ех, Анета....прегърни този юнак, на юнаците....
Малко остана и ще сте всички заедно....
Скоро и Петя да си вземеш и да се успокой майчино ти  :heartbeat:!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #54 -: Април 16, 2008, 13:53:16 pm »
Ех момичета утре отиваме да си вземем и Петя  :balk_46:
Колко много хубави новини за толкова кратко време.

*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #55 -: Април 16, 2008, 14:11:19 pm »
Анета все чудесни новини - браво. Айде чакаме снимки и на твоя комплект  :wink: :wink:

А иначе да се похваля - ние вече сме около 3300. И иначе си се мъчим доста с коликите и едната като се успокои почва да плаче др. ама какво да се прави - пак много си ги обичаме  :D
"http://lilypie.com/"><img src="http://lb4m.lilypie.com/UB2up3.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Fourth Birthday tickers"
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #56 -: Април 20, 2008, 14:14:06 pm »
Анета много се радвам че вече сте заедно  :D
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #57 -: Май 12, 2008, 08:36:16 am »
Привет, момичета!
Къде се загубихте? Надявам се, че всички сте здрави и ви няма тук, защото сте по разходки.

Анета, предполагам си твърде заета с грижите по близнаците.

Жанета, намери ли си онази книжка и искаш ли да ти я взема?

Последно говорехме тук за захранването. И аз благодаря за статиите. В крайна сметка, като попрочетох и тези статии, и други в мрежата, реших, че и аз ще последвам американската школа и ще захраня Михаела на 6 навършени месеца. За сега я караме само на кърма /за щастие, кърмата ми се увеличи, благодарение на лактогонния чай/ и малко чай от копър на Хипп.

Споделете, моля ви, при вас ваксините на календарна възраст ли ги правите или на коригирана? Ние ще ги правим на коригирана възраст. А кога ви биха БЦЖ-то? При нормално износеените деца го правят още в болницата до 48 часа след раждането, мисля, че така беше. А на Миша го правихме на 2 месеца, на така и питах от какви съображения се прави толкова късно.
Кога започнаха коликите и кога привършиха?
При Миша коликите започнаха на около 25-26 дни и все още я мъчат. Вече се чудя до кога ще трае това? 
Кога си изправи главата детето? Миша вече си я задържа изправена. :)

Споделете това - онова.
Дано всички сте здрави!

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #58 -: Май 13, 2008, 09:37:08 am »
Привет, момичета!
Къде се загубихте? Надявам се, че всички сте здрави и ви няма тук, защото сте по разходки.

Анета, предполагам си твърде заета с грижите по близнаците.

Жанета, намери ли си онази книжка и искаш ли да ти я взема?

Последно говорехме тук за захранването. И аз благодаря за статиите. В крайна сметка, като попрочетох и тези статии, и други в мрежата, реших, че и аз ще последвам американската школа и ще захраня Михаела на 6 навършени месеца. За сега я караме само на кърма /за щастие, кърмата ми се увеличи, благодарение на лактогонния чай/ и малко чай от копър на Хипп.

Споделете, моля ви, при вас ваксините на календарна възраст ли ги правите или на коригирана? Ние ще ги правим на коригирана възраст. А кога ви биха БЦЖ-то? При нормално износеените деца го правят още в болницата до 48 часа след раждането, мисля, че така беше. А на Миша го правихме на 2 месеца, на така и питах от какви съображения се прави толкова късно.
Кога започнаха коликите и кога привършиха?
При Миша коликите започнаха на около 25-26 дни и все още я мъчат. Вече се чудя до кога ще трае това? 
Кога си изправи главата детето? Миша вече си я задържа изправена. :)

Споделете това - онова.
Дано всички сте здрави!


Здравейте и от нас. Да за съжаление все ни ми остава време да седна пред ком. и ми е много мъчно за вас. Милена при нас ваксините са на коригирана възраст. Иво и Петя също си държат главите изправени когато ги обърна по корем.Да ви се похваля вече сме по 3400 и 3300кг.
Искам да ви попитам вие как се справяте с коликите при Петя са много силни. Милата като се напъне и згъне чак се изчарвява и то доста много става на домат. Пробвах с топла кърпа с бебинос с копър и нищо не помага. Направо е ужас. Толова ми е жал като ги гледам как се мъчат.
Мен също ме интересува за коликите кога свършват.

Re: Недоносените бебенца на Зачатие!
« Отговор #59 -: Май 13, 2008, 17:19:52 pm »
Анета,
Михаела също има ужасни колики. Пробвах какви ли не капки: саб симплекс, еспумизан л, колийф - нищо не помага. И тя става като домат червена от рев и не може да се нахрани.Старая се да избягвам всички храни, които биха и навредили и пак няма спасение. Гушкам я, със сешоара също пробвах - ами, в момента, в който го изключа и пак ревва. В някои дни няма проблеми, а в други се накъсва.
От днес почвам нови капки Ентерокинд. Да видим ще помогнат ли.
А относно мускулния тонус - тя Миша и като е изправена в мен пак си държи сама главата вече.

Не знам Жанета къде се изгуби.?....

Бъдете добри и не губете кураж! :)