0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #880 -: Януари 05, 2008, 12:11:47 pm »
Выпросыт е, че семейната обстановка е само на былгарски език :), навын обаче всички активности са на холандски (аз обаче за да има последователност, а и това беше една от малкото препорыки на консултацията по този выпрос и навын разговарям с детето само на былгарски). И понеже все пак има разлика дали детето слуша 50/50 двата езика и докато трыгне на училище на 4 год былгарският е доста повече, затова и се интересувам. Иначе и любопитството на малкия няма край и има още от сега много социални активности сыс други деца - все говори нещо, но иди го разбери - на былгарски ли, на холандски ли или ана свой си език :).
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #881 -: Януари 05, 2008, 12:23:13 pm »
Няма и да разберете как ще проговори и на двата.
Не мисля че каквото и да е било тук играе роля ("...разговарям с детето само на былгарски").

Има и друг важен въпрос, свързан с езика-искате детето да има манталитет,разбиране,поведение на холандец, или на българин? Не бива да се раздвоява детето в това отношение. Ако смятате за постоянно да живеете там, е по-добре детето да се интегрира напълно, и да не усещат другите деца че Вашето е "различно".
Ранната пълна езикова интеграция е свързана и с културна и поведенческа такава. Това дава трайно отражение върху ценностната система на детето, възприятието му на околните,средата.А това е в пряка връзка с образованието му после.

Бързата езикова и поведенческа интеграция на детето, помага и на Вас в много отношения.
Културалната и поведенческа интеграция е ключов момент за "успеха" в дадена страна.
« Последна редакция: Януари 05, 2008, 12:27:50 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #882 -: Януари 05, 2008, 13:58:16 pm »
Не знам колко е правилно и дали трябва да е така, но с оглед на това, че ще ходи в детска градина, немска, а евентуално и в немско училище после - ние в къщи говорим на български, но навън навсякъде се говори с него на немски. Гледа немски детски филмчета, обкръжаващата ни среда е с немско говорящи, освен това повечето ни приятели от кръга тук са от доста време в Германия и съответно децата говорят еднакво и немски, и български, като в повечето случаи преобладава немския. Според мен според това, дали ще останете или не, е хубаво да се наблегне на водещия език, но и да не се занемарява майчиния. Аз смятам да го науча да чете и пише и на двата, а също така и да говори и двата езика. Но се надявам да вземе немската дисциплина :lol:, тъй като в това отношение българите имат големи проблеми. Бих желала някой ден да е съчетал най-доброто и от двата свята, в които му се налага да живее.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #883 -: Януари 05, 2008, 14:14:06 pm »
докторе, а какво е подходящо?
и доколко е добре да хапва така малко друга храна, освен кърма? Какво да правя? Ако спра кърменето май съвсем гладни ще ходиме...и какво мислите за по-продължителното кърмене?

за соевите продукти какво ще кажете?
тиквеника и ябълника са печени, с много малко захар и без други добавки, шипката я давам все пак за вит. це-то....

Правиха ни изследване на акото предишния път, на направлението пишеше ентеровирус, док. каза че всичко е ок на изследването. Сега питах може ли да има кървене и да не се вижда, отговора беше че щеше да покаже при изследването. Жилките се появяват само след прием на млечни.

Дайте ми едно примерно дневно меню... .

Ами най-вече предпочита кърмата, направо се чудя как да процедирам вече...

Със събуждането (8.30-9.00) сме на гърда,
след около час( 10.00 -10.30 ) й давам обикновени бисквити на нестле( без мляко са ), банан - колкото изяде, но не всеки ден.
Към 11.30-12.00 й се доспива и заспиваме на гърда отново.
Събужда се горе-долу след час,час и половина и отказва да яде друга храна ако не съм я накърмила преди това... затова обикновенно я кърмя и се обличаме за разходка 30-60мин., според времето. След разходка в повечето случаи хапваме добре, но рядко цяло бурканче от сварени зеленчуци( картоф, морков,лук,тиква,грах,карфиол,фиде), малко хляб, в дните варира малко шунка/ пилешко, телешко, соев кашкавал/сирене.
 след около 2 часа й предлагам настъргана ябълка - изяжда я с кеф.
после сме на кърма когато поиска и имаме още 1 спане около 1 час. Когато вечеряме ние, тя хапва малко хляб / шунка/соев продукт/ но това са трохички направо.
и така заспиваме на гърда към 22.00-23.00 и има 1-2 кърмения през нощта

Каквото съм чела за храненето на детето - това са вече отбити от кърмата деца...а в моя случай не знам какво да правя, а като добавиме и реакцията към млякото, не смея и желтък да предлагам...

Моля ви кажете, какво мислите за соевите продукти, тя ги яде, но дали са подходящи? И защо тиквеника и ябълника не са подходящи, те все пак са запечени, несиропирани, без орехи и канела?
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #884 -: Януари 05, 2008, 15:46:57 pm »
Ганка, точно това и аз имах предвид. Синыт ми е на 1 год и 8 месеца, и с удоволствие ходим на гиманастика за дечица, на детска разказвачница и да групи за майка и дете - там всичко е на холандски имено с цел социализация и запознаване с езика. Отделно скоро ще го записвам и на игрова зала за да може да се увеличи комуникацията и социалното общуване и на този език. В нас се говори само былгарски, което е естественно като и двамата сме былгари, и освен това според мен ще е по-вредно да говоря на развален и неправилен холандски и общуването ми ще быде доста по-ограничено с детето, отколкото на идеален былгарски и да му показвам света чрез този език. Написах на Бърди съобщение на лична (защото стана много дылго) по този выпрос. Просто ще е интересно ако някой има още инфо или е чел проучвания по выпроса за развитието на речта (писмена и говорима) при деца растящи друга страна. Щярвам, че не е нужно децата ни да са или былгарчета или холндчета/немци..и т.н. а че могат да интегрират това което ние им предложин и те решат (по-кысно).
Бырди - извинявай за офф-постинга. Не е сывсем медицинки....
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #885 -: Януари 05, 2008, 16:00:01 pm »
Не бива да има раздвоение. Или иначе казано, да е възможно най-малкото.
Защо? Защото разликата в семейството и извън него раздвоява, а не обогатява.
При някои деца това води до неразбиране на заобикалящата среда, поради това че не е идентична с домашната. Ще кажете-неизбежно. Да, неизбежно...

Нямате никакъв проблем с говорната и писмената реч, освен факта, че детето може да говори по-лош холандски от Бг за известно време, или да закъснее да проговори на холандски. Това обаче е неизбежно,защото децата са в тясна връзка повече с майчиният език, а не с бащиния. Но дори и тези неща ЩЕ СЕ компенсират от страхотните образователни системи, които имат тези страни.

Културално няма понятие "мултикултурално". Това са американски нонсенси.
Кой в Холандия, Германия, обича "мултикултуралното"?? На теория-всички, на практика-никой. На "мултикултурално" те гледат като на жираф в зоопарк-по малко, и за разнообразие. На "нашеничкото" си е наше. И това е нормалното-всяка нация си пази националната идентичност.


Европа е различна от Америка-в Американската джунгла няма друг начин освен "мултикултуралното". Но дори и така, пак си има "наши" и Ваши". Тези хора отвъд океана си имат особеност-опитват се да си решават тежките социалните проблеми с "теории за износ". Аз не вярвам в тези неща-изобщо не вярвам... .
« Последна редакция: Януари 05, 2008, 16:13:14 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #886 -: Януари 06, 2008, 02:09:39 am »
Благодаря Ви докторе! :)
Успокоих се от вашите думи.Давам му "стодал" 3 пъти на ден по една чаена лъжичка.Дано скоро да сме здрави!
*
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #887 -: Януари 06, 2008, 13:54:19 pm »
Здравейте, Birdie,
Моля Ви за съвет. От 1 януари детето ни е с Т към 38 и лека кашлица. На 2-ри Т вече беше 39.5, гърлото се зачерви, появи се бистра хрема. От 1-ви до 4-ти я. сме давали панадол, нурофен, свещички ефералган, сироп Хустагил и ехинацея. На 4-ти Т спадна през деня до 37.3 и така остана целия ден, имаше и апетит, сополките станаха белезникаво-жърти, но вечерта започна да кашля по-често и постепенно вдигна Т отново. На 5 цял ден беше с 38, а вечерта отново вдигна 39. Вчера го преслуша педиатър и каза, че гърдите са чисти, но тъй като не е смъкнал Т ни предписа Augmentin (3х5 ml.), Ventolin, Methylprechisolin. По съвет на GP-то не дадохме последното, а вместо него 1 път досега Тусирол. Най-много ме притеснява и обърква Т-та. Кашлицата от тази сутрин вече не е суха и е значително по-нарядко, но след 2 приема антибиотик преди 1 час пак вдитна 39.3. Как да постъпим? Още от 1-вия ден полагаме всички усилия да се преборим и няма никакъв резултат. Дали трябва да предприемем някакви други мерки?
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #888 -: Януари 06, 2008, 15:51:38 pm »
Мисля само АБ ще е достатъчен.
Не е практика да се дават на деца орални (на хапчета) КС препарати.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #889 -: Януари 06, 2008, 16:03:42 pm »
Много Ви благодаря!
Да продължим ли с Вентолина (като се има предвид, че кашлицата е по-скоро ларингиална)?
И най-вече, нормално ли е да поддържа и до кога тази висока температура въпреки панадола вече 6-ти ден,и с АБ-3 приема? В момента Т. е 38.5, детето цял ден е в полусънно състояние. :(
 
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #890 -: Януари 06, 2008, 18:59:39 pm »
Мерете само тези дни под АБ лечение!
"...детето цял ден е в полусънно състояние."
->И когато няма температура ли е така, или през целият ден непрекъснато е с температура?
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #891 -: Януари 06, 2008, 19:15:09 pm »
Непрекъснато е с температура. Под 38 не е спадала от вчера, а когато преминат ок.4 часа от приема на панадол, Т. се повишава до 39.3.
*
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #892 -: Януари 06, 2008, 19:25:42 pm »
Само хексалгин не съм му давала за температурата.
Сега пък още един проблем се появи. На обяд успях да го излъжа да хапне малко печени пилешки крилца. Изяде макар и апатично към 1 и половина, защото са му любими. 4 часа след като опекохме крилцето извадихме останалите от опаковката, зада ги приготвим и ...се оказа, че миришат. Съпругът ми твърди, че тези които е направил на детето не са миришели, но той бързаше много, когато ги пече и се опасявам да не би да е пропуснал миризмата. Какви превантивни мерки да взема. Детето е отпуснато от 6 дневната температура и не мога да разбера,ако се появи нещо друго.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #893 -: Януари 06, 2008, 19:39:14 pm »
Нещата, които описвате не звучат добре. Може би детето е за болнично лечение и грижи?
Може би е нужна рентгенография на бял дроб?? и това си е пневмония??
Може би има отит?
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #894 -: Януари 06, 2008, 19:53:27 pm »
Благодаря.Отиваме в "Бърза помощ".
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #895 -: Януари 06, 2008, 20:31:03 pm »
Съгласен съм с решението Ви... .
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #896 -: Януари 06, 2008, 22:29:10 pm »
Докторе, моля ви погледнете предишния ми пост, очаквам мнението ви.

Освен това има развитие при нас, след хапване на малко телешко пак имаме множество кървави, съсирени жилки, запазих материал в хладилника за да го изследваме.
Но не знам да ходиме ли при гастроентеролог - алерголог, за доцент маринова съм чувала... При положение, че сме на 1годинка и още сме на кърма какво ли ще ни каже???

Какво е съвременото становище по въпроса със хран. алергии при малки деца? Изключваща диета и ???

Днес установих и че детето хапва с апетит когато е овкусено ястието с малко сол - така че да ми е леко солено(а аз по принцип не соля много) Дали не е по-добре да му овкусявам, че поне малко повече да хапваме?

Очаквам с нетърпение отговорите Ви и благодаря, че ни отделяте време и съветвате.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #897 -: Януари 06, 2008, 22:42:29 pm »
"...Жилките се появяват само след прием на млечни."

после:

"Освен това има развитие при нас, след хапване на малко телешко пак имаме множество кървави, съсирени жилки..."

->Това,което описвате, по критериите, с които работим тук, е индикация да се приеме детето в болница за пълни и подробни изследвания.

Не мога да Ви кажа откъде е кръвта без изследвания. Има много възможности... .
« Последна редакция: Януари 07, 2008, 00:21:54 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #898 -: Януари 07, 2008, 00:05:22 am »
Докторе аз не ви питам от къде е кръвта, ясно е че храната я провокира, но аз ще си изискам изследването. Факт е 4е без прием на млечни и телешко ги няма и жилките...

а на другите ми въпроси ще ми отговорите ли, верно е че са много , но все пак...?

ако се окаже алергия, какъв е изхода - да се избягват ?
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 годинки
« Отговор #899 -: Януари 07, 2008, 00:20:36 am »
Ще Ви помоля да консултирате детето с педиатъра си, и да уточните с нужните изследвания всички възможности.
Писах Ви че ако тук дете има подобни симптоми, то незабавно се хоспитализира и изследва-може например за Салмонела инфекция да се касае. И съвсем НЕ Е ЯСНО дали само храната я провокира, базирайки се на "алергични" хипотези.

Всички други въпроси са второстепенни- "соевите храни", солта и другите неща.
Не мога да говоря за "алергии" "на сляпо".
Все пак не е толкова често срещано "...имаме множество кървави, съсирени жилки", като симптом е МНОГО обезпокоително и се нуждае от незабавно уточняване.
« Последна редакция: Януари 07, 2008, 00:24:14 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.