0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: За раничката на шийката на матката
« Отговор #60 -: Март 19, 2008, 16:22:06 pm »
Момичета, отдавна не съм писала в тази тема, минаха 4 месеца откак ми гориха раничката. Миналата седмица ми направиха колпоскопия и биопсия, за да видим дали всичко е зарастнало добре. Док каза, че колпоскопията показва че всичко е наред, а сега на резултата от биопсията чета първа група (което е добре), и диагноза erosio colli uteri - хроничен цервицит с обостряне. Та това не означава ли рана на шийката на матката? Т.е. не е добре изгорена и трябва да се гори още ли?


*
Re: За раничката на шийката на матката
« Отговор #61 -: Март 19, 2008, 22:00:28 pm »
Мила, доколкото аз успях да се ориентирам мисля че хроничен цервицит означаванедобре или нелекувано правилно въпланеие на шийката на матката причинено от   Chlamydia trachomatis.
Цервицит е възпаление на канала на шийката.(цервикален канал) или още се нарича възпаление на шийката на матката.


А аз искам да попитам как раничка може да изчезне  :?
Преди 3 години ми я отркиха, правила съм биопсия и колпоскопия , цитоназките ми винаги са 1-2 група  все с п он някое възпланеие,но преди около 2 седмици , моят док. ми каза че нямам раничка. Не съм я горила и ми стана странно, така че да питам и тук  :?
Re: За раничката на шийката на матката
« Отговор #62 -: Март 20, 2008, 00:32:53 am »
Моя приятелка също наскоро откри, че няма вече раничка, след като години й бяха казвали че има, и тя най-накрая се накани да ходи да я гори... а се оказа, че вече я няма... странно, нямам обяснение.


*
Re: За раничката на шийката на матката
« Отговор #63 -: Март 21, 2008, 15:54:38 pm »
Мила, доколкото аз успях да се ориентирам мисля че хроничен цервицит означаванедобре или нелекувано правилно въпланеие на шийката на матката причинено от   Chlamydia trachomatis.
Цервицит е възпаление на канала на шийката.(цервикален канал) или още се нарича възпаление на шийката на матката.


Цервицитът е възпаление на шийката на матката. Док Тюфекчиева, ми каза, че всяка 2-ра жена, която води полов живот се сблъсква с цервицита. При мен на биопсията даже бяха написали, че е хроничен, но хламидии никога не съм имала. Правих си изследване тогава и беше отрицателно. С последвалите резултати от цитонамазки не съм имала проблеми и повече никъде не са писали цервицит.   
« Последна редакция: Март 21, 2008, 15:56:14 pm от kyan »
*
Re: За раничката на шийката на матката
« Отговор #64 -: Май 04, 2008, 20:28:44 pm »
lele momi4eta kato vi slu6am ste si na polovina lekari na men v skoro vreme sa6to mi predstoi gorene i mn me e strah a kakto i mn drugi manipolacii ujasena sam  :crazy: :help: :cry:
Re: За раничката на шийката на матката
« Отговор #65 -: Май 04, 2008, 21:32:57 pm »
Няма от какво да се страхуваш. Чувството е като при болезнена менструация. По-скоро е неприятно, отколкото болезнено. Неприятна е и миризмата на изгоряло. Ще мине и замине и до няколко дни няма и да си спомняш. Изпий един аулин 30 минути преди процедурата за всеки случай.


*
Re: За раничката на шийката на матката
« Отговор #66 -: Май 05, 2008, 11:13:33 am »
krassita blagodarq mnogo  :) 6te go probvam tova s aulina no pak si me e strah? vie pone razbirate kakvo 6te re4e leviqt qi4nik mi e mn blizo do matkakta i imam nqkav vid srastvane v trabata ima nakakva te4nost li nali4ie na epitelni kletki.../ni6to ne razbrah ot tova koeto mi kaza ginekologa (IZVINQVAM SE 4E VI PITAM ZA TOVA V TAZI TEMA   NO MISLQ 4E NQMA DA MI SE SARDITE 4E TEMETA NE E NA MQSTO   :fighting:) :oops: :ask:
Re: За раничката на шийката на матката
« Отговор #67 -: Май 05, 2008, 11:27:57 am »
Сраствания и течност в тръбата вече си е съвсем друго нещо и няма общо с раничката на шийката. Тези неща се отстраняват оперативно - с лапароскопия. Трябва да поговориш с твоя лекар по-подробно по въпроса. Да го попиташ какъв е планът за действие, препоръчва ли операция... Не се притеснявай да задаваш каквито и да е въпроси - ти си пациентът и имаш право да знаеш какво е състоянието ти, и какви мерки трябва да се вземат. По-добре се погрижи за тези неща сега, преди да са станали по-зле. Всички ни е страх от процедури и операции, но те са за наше добро.


*
Re: За раничката на шийката на матката
« Отговор #68 -: Май 05, 2008, 11:34:30 am »
a tazi laparoskopiq boli li mn ili se slaga upoika nz toi kaza 4e za sega samo s lekarstva 6te deistvame no za po natatak 6te vidim bih se podlojila na vsi4ko za6toto iskam da si imam beb4e  :sucky:
*
Re: За раничката на шийката на матката
« Отговор #69 -: Май 05, 2008, 11:40:34 am »
Лапароскопията се прави с пълна упойка-тя си е вид операция.
*

    misi

  • *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Re: За раничката на шийката на матката
« Отговор #70 -: Септември 02, 2008, 17:21:46 pm »
По моя инициатива си пуснах ДНК изследване за HPV и ето резултата:
 
HPV 16  Отрицателен   
HPV 18  Отрицателен   
HPV 31  Отрицателен   
HPV 33  Отрицателен   
HPV 35  Отрицателен   
HPV 39  Отрицателен   
HPV 45  Положителен    
HPV 52  Отрицателен   
HPV 56  Отрицателен   
HPV 58  Отрицателен   
HPV 59  Отрицателен   
HPV 66  Отрицателен 
 
Порових доста в нета и разбрах, че това е един от най-рисковите типове.
Сега незнам какво следва.
Досега цитонамазките ми са ПАП 2
В момента лекувам бактериална вагиноза и като приключа ще пусна пак една.
Това, което ме вълнува е дали следваща стимулация крие риск... въпреки, че то едва ли някой може да даде категоричен отговор.
Re: За раничката на шийката на матката
« Отговор #71 -: Септември 02, 2008, 18:15:21 pm »
Мила, на мен док ми каза, че ако излезе положителен за една от най-рисковите групи, се прави цитонамазка на 3 месеца. Изписват имуностимулатори, и казват че понякога става така, че ако догодина направиш нов тест, може и да е отрицателен - просто вирусът изчезва от само себе си. Доколкото си спомням, аз имах положителен 56, и сега правя цитонамазка всеки 6 месеца. За стимулацията не знам, но съм сигурна че се притесняваш, предвид това което си говорихме веднъж. Според мен задължително говори с д-р Стаменов по въпроса.


Re: За раничката на шийката на матката
« Отговор #72 -: Ноември 15, 2010, 20:10:12 pm »
Здравейте. И на мен скоро ми гориха раничка на шийката на матката с лазер.  Докторката ми даде един лист какво трябва да не правя и какво да очаквам като течение след манипулацията. И ми каза,че може да прокървя още на другия ден, а на листа пише, че кървене се появява на 10-15 ден, но при мен кървене няма и не знам дали е нормално това. Всичко останало е като пише в листчето само без кървене, което ме притеснява. А ми каза да ида след първия редовен цикъл на контролен. Някой може ли да ми каже дали може да мине и без кървене.
Жената по своята същност е ангел, отрежеш ли и крилата ще полети на метла:)))
*
Re: За раничката на шийката на матката
« Отговор #73 -: Януари 05, 2011, 12:19:39 pm »
Вероятно вече си направила маниполацията и всичко е ОК . Какъв ти беше резултзтз от цитонамазка или биопсия.Тази раничка на медецински се нарича -Дисплазия.Пише ли нещо такова в мед иследвания и ако коя степен.
Re: За раничката на шийката на матката
« Отговор #74 -: Май 16, 2011, 22:03:24 pm »
Намерих това в нета. Интересно е да го прочетете, а снимките и схемите дават чудесна нагледна представа.
http://zdrave-bg.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=132&Itemid=178
Re: За раничката на шийката на матката
« Отговор #75 -: Май 16, 2011, 23:11:44 pm »
Намерих още една чудесна статия, която ще даде отговор на много от въпросите ви, а заедно със снимките от предният ми пост смятам, че ще си изясните доста неща.


Изразът „раничка на шийката на матката” е особено разпространен сред пациентите. За съжаление не малко лекари допринасят за продължаващата популярност на този архаизъм. В следващите редове ще се опитам да обясня какво обикновено се крие зад израза, какво значение има, каква е връзката с рака на маточната шийка и какво пациентът да очаква от своя лекар като поведение.

В същност в големия си процент „диагностицираните” „ранички” представляват нормално състояние. При преглед се установява по-голям или по-малък зачервен участък на маточната шийка. Той се дължи на това, че при жените между юношеството и менопаузата, под влияние на високото ниво на половите хормони, лигавицата, която покрива вътрешната част на матката достига малко извън нея.Image Маточната лигавица, за разлика от тази покриваща влагалището, е много тънка – представена от един слой клетки. Поради това през нея прозират кръвоносните съдове, които са с червен цвят. По такъв начин този участък, където тя е разположена на маточната шийка контрастира отчетливо с околната тъкан (снимката). Без при това да става въпрос за никаква раничка! Когато това състояние е по-изразено и обхваща по-голяма част от маточната шийка се обозначава с медицинския термин ектропион. При жени с хормонални нарушения водещи до ниско ниво на половите хормони този феномен не се наблюдава и може да даде първоначална ориентация на лекаря. След менопаузата (спиране на менструациите) „тънката” лигавица се премества навътре към маточната кухина – това е причината при жените от тази възраст „раничките” да изчезват.

При обикновен преглед с невъоръжено око освен да се констатира това зачервяване, което както се разбра в повечето случаи е нормален феномен, не е възможно категорично да се заключи дали има или не болестни изменения. За това на помощ идват цитонамазката и колпоскопията. Извършването им е важно, защото чрез тях се диагностицират промените, които предшестват рака на маточната шийка или началния рак. Ясно трябва да се подчертае – ектропионът не е причина за рак! Днес има безспорни данни за връзката на рака с човешкия папиломен вирус (HPV) – предаван по полов път. За щастие трансформацията на нормална към ракова тъкан изисква време – често десетилетие, през което се извършват промени в клетките. Тези промени могат да се установят от опитен лекар (цитолог) при изследване на цитонамазка. Вземането на цитонамазка е безболезнена манипулация представляваща „обърсване” на маточната шийка с памучно тампонче, четчица или специална щпатула. Така събрания секрет се разстила на тънко стъкло и фиксира. След необходимата обработка цитолога се произнася дали клетките са „нормални”. У нас все още се използва система, при която резултатите се категоризират в пет групи, някои с подгрупи. Най общо ПАП 1 и 2 са напълно нормални, 3 междинна – изискваща уточнение, 4 и 5 – има явни болестни изменения. На всяка жена се препоръчва не по-късно от три години след започване на полов живот веднъж годишно да се взема цитонамазка – до 70 г. възраст. При наличие на три последователни цитонамазки с нормален резултат изглежда безопасно интервала на изследване да се удължи на две години. Ако нямате оплаквания, лекарят ви е казал, че имате раничка, от цитологичното изследване всичко е наред – например ПАП 1 или 2 и ви предлагат”раничката” да се „обгори” (с ток, лазер или лекарство) – най-добре потърсете второ мнение, обгарянето вероятно ще е безцелно и потенциално вредно! При наличие на цитонамазка от ПАП 3 до 5 следващата стъпка, която обичайно се прави е колпоскопия – също безболезнено изследване, при което се оглежда маточната шийка с уред наречен колпоскоп – той представлява оптична система и светлинен източник даващ увеличен образ на тъканите. Така може да се забележат нарушения, които да ориентират лекаря, от къде да вземе биопсия (частица тъкан). Вземането на биопсия причинява минимална болка (а често и никаква), практически не изисква обезболяване. Това обаче е изследване „златен стандарт”, с което категорично се преценява има или не болестни изменени и тяхната степен. За успокоение на пациентките ще спомена, че в големия си процент цитонамазките от група ПАП 3 се дължат на възпалителни промени или неподходящ момент на вземането им. В такива случаи е достатъчно съответното лечение и последващ контрол. Безразборното „обгаряне” на „ранички” освен стрес и дискомфорт на жената, може да се окаже далеч по-вредно. Първо – дава фалшиво чувство за сигурност на пациентката, че е решила бъдещи проблеми с маточната и шийка и тя престава да прави ежегодните цитонамазки. Второ – след обгарянето премествайки границата между лигавиците навътре към кухината на матката, тя става недостъпна за наблюдение и по-трудна за цитологично изследване, което би могло да забави ранната диагностика на рака. Защото HPV вирусите могат да атакуват и участъци разположени в канала на шийката на матката.

В какъв случай обгарянето е полезно?

Диатермокоагулация или лазеркоагулация (форми на унищожаване на тъканта със специален ток или лазер) се правят, когато има предраково изменение на тъканите. Медицинския термин е дисплазия. Изборът на метод зависи от степента на дисплазията и нейното място. По принцип се предшества от изследване на тъкан (биопсия) Възможно е деструкция („обгаряне”) да се извърши и на ектропион, при условие, че секрецията от него е причина за неповлияващо се по друг начин влагалищно течение. Това обаче е рядко и обгаряния правени без цитологични или хистологични промени по принцип са безсмислени.

Както по-горе стана въпрос, като основен виновник за рака на маточната шийка се смята HPV. Този вирус има множество типове, като само някои от тях причиняват рак. Това е причината в някои случаи да се налага освен цитонамазка да се определи и типа на вируса. Така лекарят по-точно може да прецени потенциалната опасност и да предложи оптималното лечение. Особено при млади жени, които тепърва ще раждат. Изследването е по-скъпо от цитонамазка и не се заплаща от здравната каса, но е осъществимо и у нас.

И накрая няколко думи за профилактиката. Както повечето пациенти знаят, вече има ваксини против рака на маточната шийка. До сегашните данни са повече от обещаващи. Ваксините създават имунитет срещу най-опасните типове HPV. Ефикасността им е пряко свързана с ранното приложение – още преди жената да се е срещала с вируса. За това подходяща възрастова група са момичетата и жени от 9 до 26 години. Ще направя само две уточнения: първо – ваксините не предпазват 100% от рак. Те предпазват почти 100% само срещу типовете човешки папиломни вируси, които наистина са най-чести причинители, но не единствени (тип 16 и 18 - отговорни за около 70% от случаите на рак). Второто уточнение: сравнително краткия период на тестване. За цялостна оценка на ефекта ще е нужно още време.

Така че, ежегодните посещения при лекар и цитонамазката като метод за ранна диагностика са повече от препоръчителни.