0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Статистика на успеха
« Отговор #140 -: Август 22, 2013, 22:42:06 pm »
Ето, че дойде и моят ред да разкажа историята ни и да вдъхна кураж на всички, които вече са отчаяни и не знаят има ли смисъл и докога да продължат.
След 13 г. борба съм мама на прекрасно бебе!

Омъжих се на 23 г. и бях сигурна, че до 30 ще съм родила и двете си деца. Но съдбата бе решила друго. Започнах да обикалям лекарите наред в града, в който живеем. В продължение на 1 г. изпих куп лекарства без да имам направени никакви изследвания. След това решихме да търсим помощ в София. Без да познаваме никой, отидохме в Майчин дом. Сега разбирам колко е било важно да има кой да ти каже къде да НЕ ходиш. Там след една спермограма отсякоха " Донор или осиновяване! Друг избор нямате!" Едва ли е нужно да ви казвам как се чувствахме месеци наред...
За зла участ попаднахме на доц. Илия Ватев, след него на друг, андролога Димитър Цветков. Започнаха мъките. И така близо 7 г., докато попаднахме на истински специалисти в тази област. През 2002 д-р Кацаров оперира мъжа ми от варикоцеле. Надявахме се да се подобри спермограмата след това, но така и не стана. През 2004 направихме първото ИКСИ в клиника Щерев. Последва второ, трето, трансфер на замразени ембриони. След тях направихме 6 донорски инсеминации. Всички хормони бяха в норма, лигавица чудесна по думите на д-рката, тръбите без проблем. И на въпроса защо не става и с донор, нали всичко е наред при мен, отговора беше "Ще стане, но не се знае от кой опит". И тогава започнах сама да търся причината. Вечер стоях пред компютъра до 2 часа и търсех информация. Получих я естествено от Зачатие. Отидохме в Плевен, пуснах имунологични и генетични, и както ми нямаше нищо, се оказа че си имам от всичко. Завишени НК-клетки, тромбофилия, още 2 други генетични мутации и мозаечен кариотип в цитогенетичното.
Тогава сменихме клиниката. Лукса и доброто отношение в клиника Щерев не ми помогнаха.
Имахме щастието да се запознаем с най-добрия Човек - д-р Стаменов!
Разгледа всички изследвания на първата ни среща, въздъхна и каза, че обещава да направи всичко. Това ми стигаше.
Изтеглихме нов кредит, с помощта на Искам бебе. Направихме първото ИКСИ при д-р Стаменов, като решихме да направим и предимплантационна генетична диагностика. Толкова вярвахме, че това е нашия опит. Но на 17-тия ден отново отрицателен тест, който преживяхме най-тежко. Цяла нощ плакахме, на мен се схвана долната члюст и ръката. На следващата сутрин на мъжа ми му прилоша в работата. Тогава взехме решение да подадем документи за осиновяване. Казахме си, че не бива да позволяваме проблема да ни съсипе, ще си вземем детенце и пак ще сме истинско семейство. Д-ра предложи да пробваме ИКСИ на естествен цикъл. Всичко тръгна добре, но на пункцията се оказа, че фоликула е кух. Намерихме пари на ново ИКСИ. Отново неуспешно. Вече не ми бяха останали сълзи...
Повече пари нямаше. И повече кредити не можехме да изтеглим. Тогава беше създаден Фонда. Подадохме документи и на днешния ден 09.09. преди 1 година ми се обадиха, че съм одобрена. Вече бях направила цветна снимка и още изследвания. Д-р Стаменов беше категоричен, че ще открие причината за липса на имплантация. Направихме биопсия, която наистина показа, че има проблем с имплантацията. Сложиха ми лекарство и след 2 дни контролна биопсия. Беше идеална.
На 12.11.2009 започнахме стимулацията по къс протокол.
На 21.11.2009 бе пункцията.
На 24.11.2009 ми върнаха 4 ембриона.
На 10.12.2009 направих кръвния тест в клиниката. Бета ЧХГ 900.
Толкова не бях плакала през живота си.

На 16.08.2010г. се роди толкова чаканата ни рожба.
Благодаря на Господ, че чу молитвите ни!
Благодаря на Човека и лекаря д-р Стаменов!
Благодаря на Зачатие!
Благодаря на всички, които помогнаха да бъде създаден Фонда за асистирана репродукция!

Мили момичета, които вече нямате сили и не знаете по кой път да хванете! Борете се! За нищо на света не се отказвайте от мечтата си, защото чудеса се случват!

Отново имам щастието да пиша в тази тема.
Повечето от вас знаят историята ми, 12 годишен стерилитет, 6 инсеминации, 8 ИКСИ-та, трансфер на замразени ембриони.
Роди се нашата Йоана, но не искахме да остава сама. Беше бебе на 8 м., когато подадохме документите във Фонда. 11 месеца по-късно ме се обадиха, че съм одобрена. Отидохме за заповедта тримата. Д-р  Лалев я даде на Йоана и и пожела братче. :)
Последва биопсия, която този път беше добра. След раждането при мен всичко беше вече идеално. Д-р Стаменов каза мъжа ми да направи СДИ тест. Попитах защо, нали беше правил преди и беше наред. Д-ра настоя, каза че търпи промяна. И както всичко беше идеално до този момент, се появи проблема. Трагични резултати. След 10 дни нов СДИ, отново много, много лош. Биолозите казаха, че е малко вероятно да се получи нещо при такъв резултат. Ако пък се получи, има опастност от спонтанен аборт. Казах на мъжа ми, че нямам повече нерви за подобно нещо, и Йоана ми стига. Попитах д-р Стаменов има ли смисъл да правим опита. Каза "Разбира се!" Попитах го "С такъв СДИ и с моя генетичен проблем какви ембриони да очакваме?" Отговора беше "Каквито Господ ни даде. Веднъж успяхме вече, значи пак ще успеем!"
И наистина успяхме! Вече съм мама на още едно здраво хубаво бебе! Щастието е пълно!

Пожелавам на всички такава пълна къща!
« Последна редакция: Май 06, 2015, 16:57:14 pm от mishanta »
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...





БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!
*
Re: Статистика на успеха
« Отговор #141 -: Август 23, 2013, 05:52:02 am »
Забременях и родих детето си след борба, която не беше нито така дълга, нито така трудна като при повечето жени, писали тук. Заслугата за това е на Зачатие, защото информацията, утехата и подкрепата, които намерих тук, са неоценими. Дано историята ми даде кураж на жените над 35 и на двойките със стерилитет заради мъжки фактор.

Започнахме опитите да забременея, когато бяхме на 34. Още първата година правих тестове за овулация и да меря базална температура. Точно в края на тази година безуспешни опити, добре осведомена тук и много мотивирана, се запътих към специализирана клиника за репродуктивни проблеми. Точно за два месеца ни поставиха диагноза: мъжки фактор. Последваха 3 неуспешни стимулирани инсеминации, операция заради варикоцеле и последваща лекарствена терапия на мъжа ми, четвърта стимулирана инсеминация, с голямо подобрение на спермограмата, но отново без успех. Скоро след това направихме инвитро/икси - процедурата беше успешна и бремеността ми лека.

Имам късмета да живея в чужбина, да имам достъп до добра клиника и осигуровката ми да покрива репродуктивни проблеми (това е рядко изключение). По нрав съм мнителна и всяка препоръка и стъпка на лекаря си сверявах с историите и споделеното от други хора тук, във форумите на Зачатие. Преходът от еуфорията покрай опитите за спонтанно забременяване всеки момент към клиниката, изследванията, осъзнаването и приемането на проблема и асистираната репродукция е преживян от почти всички тук. Не е лесен, но е по-лек, ако е извървян с хората тук които помагат и вдъхват надежда със съвет и преживян опит.
*

    Marina_27

  • *
  • 11
  • http://vbox7.com/play:bde13acf
Re: Статистика на успеха
« Отговор #142 -: Септември 04, 2013, 16:38:32 pm »
цигу с удоволствие четях твоята история когато попадах и ние сме със същата диагноза. Ние имаме само едно опит ин витро успешно но за кратко сега си чакам заповедта.
Re: Статистика на успеха
« Отговор #143 -: Септември 14, 2013, 13:42:03 pm »
Здравейте мили мами и бъдещи такива, за мое огрoмно щастие дойде ред да разкажа пълната си история, с щастлив край, или по-скоро прекрасно ново начало ......

С мъжът ми живеем заедно повече от 4 години. От самото начало искахме семейство и почти не сме се пазили. Не сме правили целенасочени опити, но не сме се и пазили. След около година съвместен живот, заговорихме сериозно, че вече искаме наследник. Аз отидох на гинеколог и от там тръгна съмнението, след като казах на лекаря, че всъщност не се пазим. Той ме прегледа, каза, че с яйчниците,матката и цитонамазката ми е добре и ми даде тестове за овулация, за да си помогнем. Тъй като се предполагаше към този момент, че не сме улучили просто момента. И така започна одисеята. Започнах и да чета форуми, образовах се как да си следя овулацията и наблягахме на контакти в тези дни. Обаче бебето не идваше.....започнахме тестове, първо микробиология, хламидии, лекувахме уреаплазма, обаче се мина повече от 9 месеца и тревожността ми нарастна.Започна да се заражда в мен усещането, че нещо не е наред, че не съм способна да зачена. От форума, момичетата ме посъветваха, да направим спермограма. Все още доста неуки, направихме такава в местна лаборатория, чаках с нетърпение резултатите. Когато  мъжът ми донесе листа в офиса, бях сломена, бройката и подвижността беше силно намалена, зароди се сериозна тревога в мен.....и в него. Започнах да чета, да комуникирам с други момичета за съвети и опит, през това време си бях пуснала и хормони на мен и се оказа, че там проблем - няма. Стана повече от година, мъжът ми вече приемаше допълнителни добавки, но бебе - нямаше. Всички ме успокояваха, че сме млади/ Тогава аз бях на 24, той 27/ и ще стане , да не се тревожим, но това ме тревожеше още повече, именно защото сме млади, би трябвало да стане лесно... От форуми момичета ме посъветваха да запишем час при д-р Александов във Варна, за консултация , хубава спермограма и цветна снимка. Ходихме при него, спермограмата се потвърди, дори имаше бонус- доста влошена морфология, при мен цветната снимка показа пълна проходимост на тръбите....Доктора ни посъветва да опитваме интензивно още половин година, ако не се получи да отидем за инсеминация. Мина още половин година, обаче бебе - нямаше и започнахме да се замисляме за процедура. По това време откриха ин витро клиника в моят град- Бургас и д-р Николов правеше консултации всеки месец, решихме да идем за мнение и при него, все пак ни беше и в града и беше по-удобно. Запазихме час за консултация и нова спермограма. Излезе спермограмата, бройката се беше увеличила двойно от досегашните ни резултати , но все още далеч от стандартите, морфологията си беше все така лоша. Доктора ни насочи за кандидатсване по Фонда......и започна да готви документи. Имахме няколко кофти спермограми, остана само становище на андролог. Мъжът ми отиде за такова при д-р Кацаров. Коментара му беше ,че най вероятно е наследствен проблем, липсваше варикоцеле. Даде му само документ за фонда и препоръки за нови добавки. Бърканица и прахчета. Занесохме документите в клиниката и започна чакането. В същият месец, обаче, докато ходехме нагоре- надолу, да събираме документи и да готвим документация за фонда......цикъла ми закъсня с 2 дни, нечувано за мен  8O тест- положителен......но за кратко, след 1 седмица ми дойде. Тогава научих и що е то, химическа бременност. Николов ми каза, че най-вероятно се дължи на мъжкият фактор и лошата морфология, некачествен спермотаозоид опложда и тялото разпознава дефектният ембрион и го изхвърля. Преживях го много тежко. До ден днешен страдам за това детенце и ми е мъчно за него.

   Започна чакането за решение на Фонда...мина се време- Одобрени. През това време не спирахме да се надяваме. Имах още един опит с положителен тест, но след това пак ми дойде. Мъжът ми продължаваше да взима добавки и андроситол. Аз продължавах да се следя и напрежението ми все повече нарастваше. Наближи и зимата на 2012 година, бях на прага на силите и нервите си, не можех повече да чакам или щях да се побъркам, реших, че ще направя ин витро опит преди новата година, мъжът ми ме подкрепи. Между многото ми пътувания/ работата ми е свързана с пътувания и  в страната и в чужбина/ пътувах и до София за да подготвим документите и опита ин витро в клиниката на д-р Николов. Ноември месец стартирахме опита- ИКСИ. Точно преди опита обаче, ми откриха много висок пролактин, неочаквано, защото всички други хормони ми бяха в норма и овулирах спонтанно, цикъла ми беше редовен. Смъкнаха го бързо с Достинекс и стартирахме. Стимулацията мина бързо и без странични ефекти, за 7-8 дни  бях готова за пункцията. Пунктираха 10 яйцеклетки, 9 се оплодиха. На 2 ден ми казаха, че имам 6 с чудесно качество , които се делят добре. На следващият ден, обаче нещата се влошиха и решиха да ми ги върнат и да чакаме . Върнаха ми 4 , ембриоложката, обаче ми сподели, че и е било много трудно да избере читав сперматозоид, процента на годната сперма за икси била 0,5 процента..... :(  Въпреки всичко , ембрионите, които ми върнали, изглеждали обнадеждаващо. Върнах се вкъщи и зачаках.......теста. Малко преди Коледа трябваше да го направя/директно кръвен/- положителен и бях много щастлива. След 2 дни пак трябваше да повторя кръвният, за да потвърди нарастването- беше Коледа, сутринта рано, с такава трепет и надежда чаках и вярвах, че се случват чудеса.......на Коледа, че е дошло моето време, истински вярвах. Уви, чхг, беше паднало почти наполовина....Опита беше неуспешен. Спрях хапчетата и зачаках да ми дойде. Бях сломена, обезверена , но и примирена някакси.....не вярвах вече, изобщо не вярвах. Дойде нова година, тайно се надявах на нов късмет....чаках да видя късмета си от баницата в новогодишната нощ- Падна ми се работа и път..... тогава всички таени чувства в мен изригнаха, не можах да спра да плача цяла нощ и се питах само, защо на мен. Обаче, отговор нямаше.
   Мина нова година, цикълът ми дойде, започнах да влизам малко по малко в ритъм, задълбах в работата и там намирах упора, записах се на нов курс, започнах нови занимания. В края на Януари, цикълът ми пак закъсня, казах си , че е от хапчетата от ин витрото. Обаче два дни по-късно ме налегна сънение- тест и пак беше положителен. Казах си - имало Господ, бях убедена, че е моят момент, че това вече е моето бебенце, обаче и този път не ни беше писано....седмица по-късно цикъла ми пак дойде. Налегна ме съмнение и си пуснах имунологични изследвания- отново не беше там проблема, нямах никакви отклонения. Започнах да чета за мъжкият фактор и намерих статия за връзката между намалената репродуктивност, лошата морфология и поддържане на висока кръвна захар от мъжа/ не говоря за диабет/. Мъжът ми много обича сладко и си хапваше постоянно , решихме да тестваме кръвната захар и заека изкочи, беше висока. Той започна диета, един месец беше без нищо сладко, махна купените сладкише/ от време навреме му печа вкъщи/, наблегна на пресните зеленчуци и бобовите храни, махна белият хляб и газирани напитки.  Аз обаче бях съвсем обезверена и не вярвах вече в нашето чудо, беше ме страх дори да продължим с бебеправенето, за да не изживявам пак ужаса на положителният тест и загубата след това, душата ми гореше и аз с нея. Интимните ни отношения малко по малко се влошиха
   Преди Великден , мъжът ми замина в командировка на 28ти Април, върна се на 1 късно вечерта. Дребна случка в ежедневието ми изприщи дълго задържани чувства, направих невероятна криза, едва успя да ме успокои мъжът ми, но след тази вечер, вече чувствах, че сякаш сърцето ми беше празно. Точно преди да заминем на село на 3ти Май, сутринта се събудих в по-добро настроение и успяхме да бъдем по-близки с мъжът ми, след което заминахме за празниците при нашите. Там всичко беше наред, поуспокоих се, спрях да мисля за проблеми и изкрахме страхотни празници. Върнахме се и влезнахме пак в ежедневието. Работа, разходки/вече времето го позволяваше/ , започнах да готвя, запалих се по това да гледам подправки, записах се на шофьорски курс. ден, два , преди да ми дойде цикъла започнаха страшни болки в десният яйчник. Мислих си ,че е възпален. Същата вечер сънувах пак , че сме на село ,в коридора на къщата и има червена количка, от която се надига детенце на година  и малк,о а мъжът ми вика от стаята: " Дръж детето, ще падне от количката". Събудих се и не мигнах до сутринта, болеше си ме и яйчника и кръста зад него- доста силно. В момента в който съмна, дигнах мъжът ми да отиде до аптеката за тест-  :bfp:. Бях много притеснена, не щастилва. Много , мнодо притеснена, казах си- само това ми остава, сега и извънматочна, реших че ембриона е в тръбата, много ме болеше. Същият ден трябваше да закараме сестра ми с багажа и в Несебър, защото започваше работа там. За това трябваше да действам бързо, вдигнахме се и веднага в частната болница, там попаднах на страхотен лекар, който не познавах към момента, но който до ден днешен е с мен. Видя ме, каза, че не вижда нищо, но матката е удебелена. Обачеее.....се съмнява да е извънматочна, тъй като овулацията ми е била в противоположният яйчник, на този който ме боли, извика ме след една седмица. Каза ми да се моля.
  Тази една седмица беше кошмар за мен, очаквах всеки един момент да ми дойде, обаче нямаше как да стане, тъй като доктора ми изписа ударна доза утрогестан. Всеки ден правех тест за бременност, но за мое учудване все по-наситена беше чертичката, а чхг-то летеше , летеше напред .
След една семциа отидох пак при него........иииииии.........точката се видя на ехографа, малка, черна точица, вътре в матката, много малка точка , но предизвика такава емоция и в мен, дори и в лекаря. Той вече, занеше всичко, през какво сме минали. Извика ме след още седмица и каза, да вярвам, че това е чудо.
    Мина още седмица в тревоги  и напрегнато очакване. Пак чаках най-лошото, но всичко сякаш вървеше наред. Имах големи притеснения, защото нямах никакви симптоми за бременност, не ми се гадеше, не ме болеше нищо.....абсолютно нищо не чувствах, дори мозъкът ми отказваше да мисли, че съм бременна, защото ме беше много страх.
  След една седмица бях в лекарският кабинет и видяхме едно мъничко, но силно тупкащо сърчице....Сърчицето на нашето Чудо и детенце. Обаче моето  сърце все беше свито, макар и с напредване на времето и прегледите, малко по малко се опуснах, въпреки това, вътре в мен страха си стоеше.
   Дойде време за ФМ, сърцето ми беше пак свито, чаках пак лоши новини. Всичко беше наред освен едно, детето въреше с 5 дни назад по ПРМ/ 17 април/, според който е трябвало да е заченато на 1ви Май и аз така си мислех, че е станало, макар и точно тогава мъжът ми да беше в командировка, но пък замина на 28 на обяд и предположих, че се е запазил някой сперматозоид от тогава. Но според мерките на детето, то е било заченато на 5 май- Великден.....а тогава бяхме на село.....и ми светна за онзи момент на нежност, преди да заминем, явно и овулацията ми е закъсняла/нетипично за мен/ .......Това беше и е моето Чудо. Сега вече вярвам в чудесата, защото моето е такова. Супер нелогично и неочаквано заченато, без никакви планове или тестове или следене. В момент, в който ми трябваше надежда, дойде и моята малка принцеса. Чакаме я с нетърпение да се роди през следващата година, терминът и на раждане е рожденният ден на мъжът ми 24 Януари.....просто съвпадение или Чудо, всеки сам може да прецени за себе си, но аз вече вярвам . Пожелавам и на вас    -да се случат чудесата възможно най-скоро
« Последна редакция: Септември 14, 2013, 15:23:56 pm от Pufpafka »
Re: Статистика на успеха
« Отговор #144 -: Септември 14, 2013, 14:26:21 pm »
Pufpafka, твоята история ме разплака.
Желая ти безпроблемно раждане и една здрава и хубава принцеса за финал  :P
*
Re: Статистика на успеха
« Отговор #145 -: Септември 16, 2013, 11:13:27 am »
Честито Пафка! Радвам се много за малката съгражданка,която очаквате.Твоята история показва,че понякога чудесата наистина се случват,както и това,че понякога просто трябва да забравим всичко и да се наслаждаваме на моментите с партньора.Тогава просто  всичко си идва на мястото. :wink:
Лека бременност. ще чакаме блага вест от теб.
/www.mamaibebe.com][/url]
Re: Статистика на успеха
« Отговор #146 -: Септември 24, 2013, 16:47:19 pm »
ех .пафка много ме разчувства.ДАЙ БОЖЕ всекиму такъв край.
« Последна редакция: Септември 24, 2013, 16:48:53 pm от iliana- »
*
Re: Статистика на успеха
« Отговор #147 -: Януари 08, 2014, 15:32:06 pm »
Нямам право да не пиша тук! И въобще Зачатие е една от много сериозните причини да мога да го правя. Имах късмета да попадна на форума малко преди да започнем опити за забременяване. Няма случайни неща! Имам три прекрасни деца! Преди пет години се молех поне за едничко. Оженихме се преди близо 10 години. След година опити и липса на бременност, а аз въоръжена с определено количество познания по темата, потърсих помощ от гинеколог. Не съвсем адекватна за съжаление! След като година по-късно все още нямаше бременност, а аз бях почти на 30 години, беше време за по-сериозни изследвания. И тук вече попаднахме на точните хора. Направихме спермограма при д-р Даскалова на моя съпруг, преглед при д-р Даскалов, с препоръка за още куп изследвания, за които едва бях чувала. Спермограмата не беше добра. Последва операция от варикоцеле и чувствителна промяна на показателите в положителна посока. Но забременяване нямаше. Последваха 3 инсеминации, за съжаление неуспешни. И решихме, че е време за по-сериозна стъпка - ин-витро. Забременях след първи опит ин-витро с близнаци. Радостта, че съм бременна, беше помрачена от съмнение за генетична малформация. Последва хорионбиопсия в 12 седмица, която да потвърди или не подобна възможност. За съжаление неуспешна, заради невъзможността да се стигне до този близнак. Решихме, че амниоцентеза би ни отговорила на въпроса има или няма проблем, но не би ни помогнала да вземем решение как да постъпим, дори и да има такъв. Не направихме. През цялото време бяхме притеснени здраво ли е детето ни. На 22 юни 2009 г. се родиха двете ни здрави, чудесни, малки бебета. Изплакаха в ръцете на д-р Даскалов (Д-р Даскалов благодаря ви безкрайно много за всичко!) На вторият им рожден ден разбрах, че съм бременна за втори път – неочаквано и вълшебно. Беше си чудо! Третото ми дете се появи на 16 февруари 2012 г. отново с помощта на д-р Даскалов, то друг вариант и не съществуваше за нас! Благодаря и на д-р Даскалова още веднъж! И мои малки слънца – Михаил, Рая и Калин – обичам ви безумно много!
Re: Статистика на успеха
« Отговор #148 -: Декември 25, 2014, 20:02:40 pm »
Вчера потвърдиха че съм бременна в 6 г.с. Видяхме и пулсациите ма сърчицето :P. А ето и моята история на кратко:
Започнах първи опити за забременяване през 2005. Две години по късно усетих че нещо не е наред. Тестовете и прегледите не дадоха отговор защо не се получава. 2009-лапароскопия при която ми премахнаха ципите около яйчниците-причина за безплодието. Един месец по-късно-бременност. Късно установиха че е извънматочна. Следва руптура на тръбата и спешна животоспасяваща операция. Премахват лявата тръба. Цветна снимка показва че двсната е запушена следствив кръвта в коремната кухина при руптурата. Диагноза- единствен начин за забременяване- ин витро. Последици- развод. 3 години по-късно започнах подготовка за ин витро. Отложих малко нещата защото докторът предлагаше безумия на висока цена. Чаках дата за лапароскопия за отпушване или премахване на тръбата-зависи от състоянието и. Докато си чакам- положителен тест и установена вътрематочна бременност
Re: Статистика на успеха
« Отговор #149 -: Януари 23, 2015, 11:26:45 am »
По съвет  на Джем пускам и тук моята история на успеха:

Много ми се иска, повече жени с проблеми в забременяването да прочетат това, особено тези които са на ръба да се отчаят, за да разберат, че има надежда и не трябва да се отказват,  защото моята  история е точно такава. Тя е изпълнена с отчаяние и с надежда, с много емоции, които се люшкаха от едната крайност до другата, но пък със щастлив край. Та ето я моята малко дълга история, опитах се да я съкратя максимално:

Започнахме инвитро като бях на 32г., сега съм на 42г. и съм вече горда МАМА на една прекрасна дъщеря, която имаме със съпруга ми благодарение на всеотдайността на д-р Стаменов,  нашето постоянство и това, че не се отказахме.  Термина ми беше точно на 31 декември, но тя се роди в навечерието на Коледа 2014г. и е най-прекрасния подарък за нас, пожелавам ви го и на вас от все сърце!
Отначало започнахме с опитите за бебе по традиционния начин като бях на 29-30г. и нищо не ставаше. Ходих при някакви гинеколози, едните ми викаха  „Успокой се, иди на почивка, не го мисли и ще стане…“, други ми изкарваха несъществуващи проблеми и така един млад тогава д-р Цветин каза, че е редно да направим цветна снимка, на снимката се видя, че тръбите ми са запушени, после той препоръча лапароскопия. След лапароскопията стана ясно, че имам много сраствания, които са деформирали тръбите и фимбриалния апарат. Препоръчаха ми инвитро.

Първите 3 опита: Направихме 3 поредни опита инвитро при д-р Табакова тогава и при 3-ти опит забременях, но в 6-та седмица започнаха болки, оказа се извънматочна бременност. Явно ембрионът се е бил захванал  в края на тръбата от към матката и след седмица болките спряха и изхвърлих ембриона, а бременността  приключи. Тогава започнаха проблемите ми с високия пролактин, който се покачваше все повече и повече, добре че след година на хапчета  Парлодел ги смених с Достинекс - доста скъпи, обаче много бързо ми помогнаха да го регулирам. След този трети опит чухме за някакъв нов обещаващ доктор, който правел разни нови изследвания и прилагал нови методи, това беше д-р Стаменов. Тогава работеше в клиника Малинов. Отидохме при него, но много се чакаше и започнахме да се колебаем дали да останем и наистина ли е по-добър от другите. Докато мислехме аз междувременно направих в Шейново при д-р Попов една лапароскопия за тръбите, едната тръба той успя да я отпуши, а другата малко я „ремонтира“ като и направи пластика.
Непрекъснато четях за всичко свързано с инвитрото и моите проблеми в интернет и по форумите. Прочетох за някаква клиника за инвитро в Солун и как правели някаква „активна имунизация“ за антитела към съпруга чрез извличане на кръвен серум, това го нямаше в Бг и отидохме до там. Направихме тази имунизация, а на прегледа там доктора ми каза, че имам полип. Пак отидох при д-р Попов в Шейново, за да не чакам и той ми направи хистероскопия и го махна.

4-ти опит плюс една спонтанна бременност: Дочакахме при д-р Стаменов и направихме още един опит 4-ти поред, при който имаше химическа бременност. Бета ЧХГ-то се покачи и спадна в рамките на няколко дни. Тогава имах много работа и ангажименти към фирмата в която работех, беше ми страшно трудно да продължа да посещавам д-р Стаменов, понеже много се чакаше и аз започнах обиколки по другите известни тогава клиники – при д-р Владимиров, Свети Лазар. Докато се колебаех между трите клиники, разбрах че не ми идва цикъла и много се притесних, реших че е някакъв хормонален проблем, само това ми липсваше.
Разбрах че, докато си чакам цикъла съм бременна и то най-невероятно без инвитро, без нищо, а по естествен начин. Направо не беше за вярване, казах си: „Ето че чудото стана и при мен, а преди само четях за подобни случай. Значи тези тръби дори и след ремонта можело да сработят, както и неработещия фимбриален апарат. Да ама не, явно времето не ми беше дошло и радостта не трая дълго… Този път си беше най-зловеща извънматочна, заради  която по спешност ме взе пак д-р Попов в Шейново една събота вечер, помня че беше точно преди Цветница. Махна ми дясната тръба и останах само с ремонтираната лява тръба. Много мъчно ми беше, но събрах сили, опитах се да не се поддавам на емоциите и да мисля за по-нататък,  както казваха тогава докторите – още бях млада на 35г. имах време, така или иначе беше ясно че продължаваме с инвитрото.

5-ти опит: Не ми се чакаше и нямаше кой да ме пуска от работа да чакам по клиниките, затова отидох в Свети Лазар. Тогава болницата се водеше за много добра, нямаше навалица, а и беше близо до нас. Това ми подейства много отпускащо. Притеснена бях само, че д-р Лачев неглежираше много от проблемите, като откритите ми преди това високи НК-клетки, като хидросалпингс на тръбата,  който се видя по време на стимулацията и гъбичната инфекция която направих също тогава. Но вече се бях хванала на хорото, докторът ме успокои успешно, че всичко е ок и продължихме. Опитът беше 5-ти и се оказах отново бременна и то с два ембриона. Те се развиваха добре, но в един момент пулсът не беше отчетлив, по-късно изчезна и двата сака се оказаха празни, само растяха, но вътре нямаше нищо. Направиха ми кюретаж и всичко пак приключи.

6-ти опит: След този опит нещата тръгнаха на зле. Нещо стана в организма ми и започнаха неприятните изненади, нищо че бях все още сравнително млада на около 36г. Възстановявайки се от тази бременност получих някакво задържане на течности и половин година се справях с него, тогава забелязах че има промяна и в цикъла ми. Започна да ми трае само по няколко дни, вместо по 1 седмица и вече не беше обилен. Забелязах, че лигавицата на матката ми винаги ставаше след овулация 10-11мм, а сега не повече от 8-9мм. Тогава приятели ни препоръчаха клиника Афродита, уж нова и много модерна и ние решихме следващия опит да бъде там, но това беше ГОЛЯМА грешка. Тази клиника не я препоръчвам на никой – там карат на конвейр и нямат индивидуален подход, много лошо проведена стимулация, некомпетентност, кофти упойки, несъобразяване с индивидуалните проблеми. Там пък изобщо отрекоха да виждат хидросалпингса на тръбата, аз се успокоих, но този 6-ти опит беше пълен провал.

7-ми опит: Последва сериозен размисъл от наша страна и решихме да се върнем при доктор Стаменов отново след две години разходки по другите клиники. Само че нещата вече не бяха същите, започнах да не реагирам на стимулациите, правех едва по 3-4 яйцеклетки. Лигавицата продължаваше да си стои тънка около 7-8 мм. Промените в цикъла ми станаха постоянно явление, започна да се скъсява периода в който ми идваше цикъла. Хидросалпингса вече се виждаше ясно, направих лапароскопия и го блокираха. Последва нов 7-ми опит инвитро при д-р Стаменов, само три яйцеклетки, но хубави ембриони се получиха,  но резултата беше отрицателен.
Започнахме да събираме на спонтанен цикъл яйцеклетки, докато решим пак да правим нов опит. Тогава в рамките на няколко месеца започнаха едни перманентни болки в корема ми, оказа се че хидросалпингса се е възпалил и е образувал гноен абсцес и това точно преди коледните празници. Състоянието ми изведнъж се влоши и според изследванията тогава в Шейново се оказах предперитонит. Натъпкаха ме с антибиотици и последва лапароскопия пак при д-р Попов. Той премахна и другата тръба заедно с левия ми яйчник. Той знаеше за моите опити да имам дете, но каза че е нямало как да спаси яйчника ми.

8-ми опит: Това беше голям шок и срив за мен и съпругът ми. Направо бяхме разбити заради факта, че вече съм само с един яйчник. Имахме само 2 замразени ембриона. Започнахме да мислим как да съберем повече ембриони и затова продължихме да събираме на спонтанен цикъл. Доктор Стаменов реши да пробваме с лека стимулация и да направим нов 8-ми опит. Уви, пак с отрицателен резултат.
След този опит цикъла ми не дойде, отидох при доктора на преглед и той установи, че имаме проблем. Още помня думите му : „Мммдаа, тук катастрофирахме челно…“ Оказа се, че останалия ми единствен яйчник, вече издиша. Пуснах антимюлеров хормон и фсх и каринката се изясни, изследванията бяха доста зле и предположенията за изчерпан яйчников ресурс се оказаха верни. Бях на 38г, вече не чак толкова млада. Просто ситуацията се влошаваше все повече. Вече си мислех дали не съм влязла в менопауза преждевременно. Добре, че доктора ни поуспокои малко като обясни, че от тук насетне яйчника ту ще работи, ту ще затихва докато се „пенсионира“, но кога никой не знае. Трябваше да събираме, колкото можем повече яйцеклетки, спешно и докато можем, това беше изводът и задачата ни!

Събиране на яйцеклетки и замразяване на ембриони: Това със събирането и замразяване на ембриони или яйцеклетки се оказа най-добрата идея която ни хрумна, препоръчвам го на всички, които могат да го направят, защото винаги като имаш замразени, после можеш да лекуваш проблеми или да правиш ембриотрансфер, той може да се прави и в по-напреднала възраст или когато си решиш, че ти е подходящо. Запознатите вече знаят, че яйцеклетките са толкова стари, колкото стара е жената и това се влошава качеството им, при мъжете е малко по-различно, съвет от мен - замразявайте докато имате и можете. Докторът ми изписа да пия Фемостон и това възстанови цикъла ми, извадихме още 2 хубави яйцеклетки на спонтанен цикъл, което беше добре, но пък след 3 месеца направих киста, която успяхме да махнем с пункция. След това последваха поредица от пункции на спонтанен цикъл, при които или вадеха празен фуликул или лоша яйцеклетка, която не ставаше за оплождане. Вече и тази тактика не работеше за нас.
Много бяхме притеснени, чудех се какво вече да пия, да ям, разни добавки да взимам, само и само да се подобрят нещата. Четях по наши и чужди сайтове всичко което имаше отношение по въпроса. Разбира се всичко консултирах с д-р Стаменов и хубавото беше, че той също беше отворен за тези неща и предложи, за да активираме яйчника, да слагам едни лепенки с тестостерон на корема. Ходих да си ги купя от Германия, че тук ги нямаше тогава. А за подобряване на качеството да пия разни добавки. Помня също, че започнах да пия една камара хапчета – Q10, омега форте, мелатонин, метфогама, витамини Фертилеид, инофолик, витамин Е, л-аргинин, DHEA. Спрях всякакъв алкохол и кофеин. Спазвах диета с повече проетеини, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, ядки, рибни продукти и добри мазнини. Разбрах, че умерен спорт помага, но не и прекален, нито пък танци с много друсане и подскоци бяха добра идея, затова ходех на водна аеробика. Правех всичко от което се надявах да има полза. До толкова бяхме „бръмнали“, че даже и суеверни взехме да ставаме – едни дрехи ако с тях сме били и не сме имали добър ден в клиниката, вече не смеехме да облечем, аз ходех само с определен сутиен и бикини в клиниката, защото си бях решила, че те са ми късметлийските, мъжа ми пък не искаше да си носи някои обувки и панталони, абе изобщо бяхме се побъркали…

Драмата продължаваше. Започнах абсолютно всеки месец да ходя на проследяване и пункции, като треперехме всеки път дали ще има читава яйцеклетка, после дали ще се оплоди, дали ще се развие хубав ембрион, годен за замразяване и това направо ни побъркваше. Започнахме да умуваме дали някъде в другите държави нямат по-добри технологии и повече успехи в инвитрото, дали могат да ни помогнет, докато все още работи моя яйчник и дали да не отидем там. Просто бяхме като удавници които се хващат за сламка, отчаяно търсехме някаква надежда.

Клиника в Америка: Надявахме се, че може да имат по-нови и иновативни методи и технологии извън Бг, също и лекарства. Започнах да правя проучване за различните държави. Стана ясно че в Европа най-добри са Белгия и скандинавските държави в областта на инвитрото, в близкия изток беше Израел и в световен мащаб САЩ. Насочихме се направо към САЩ. Отидохме в една от най-скъпите им клиники, с много добри резултати през последните 5-6 години в Денвър. Съчетахме пътуването с визити при приятели българи, които ни съдействаха активно. При консултацията с лекаря там стана ясно, че всичко което беше ни казал д-р Стаменов го каза и американския му колега. Все едно се бяха наговорили да приказват едно и също. Разбрахме, че прилагат някакви по-специфични протоколи за стимулации при намален яйчников резерв, но не можеха да направят чудо. Дадоха ни прогнози за доста нисък процент на успех за нашия случай, което определено ни намали ентусиазма.  Направихме всички изследвания наново там при тях от – до за всичко което можеше да се направи за нас двамата и изследванията ни се оказаха наред, не изскочи никакъв съществен  проблем, освен възрастта ми 40г. и изчерпания яйчников ресурс.

Обратно в Бг в клиника „Надежда“: При поредния разговор и консултации там стигнахме до извода със съпруга ми че няма смисъл да правим опити инвитро там, защото просто нямаше с какво повече да ни помогнат или да направят много по-различни неща от това, което правеше д-р Стаменов тук и решихме да се връщаме в Бг. Когато се върнахме точно тогава  беше и откриването на новата болница „Надежда“. Много радостно за нас беше това събитие, защото от Америка с напредналите технологи, се оказахме в една супер нова и модерна болница, пълна с най-нова техника от последно поколение, с най-добри специалисти  и вече нямаше за какво да търсим услугите на болници в чужбина. Направо продължихме там. Занесохме всички изследвания и документи от Америка на доктора и обсъдихме положението. Решихме да минем към стимулации, защото само така можеше да извадим някоя читава яйцеклетка.

9-ти опит: Въпреки, че аз не отговарях вече на стимулации, казахме че по-добре е една, но хубава яйцеклетка, отколкото нито една и доктора прие аргумента ни и започнахме. Направихме всъщност три поредни леки стимулации, което за наша радост даде доста добър резултат. Започнахме събирането и замразяването на ембриони докато направим по-солидно количество. Като събрахме 7 броя и направихме пореден трансфер, опит 9-ти, всичко беше перфектно, но резултата пак отрицателен.

10-ти опит – успешен!: Равносметката беше ясна, нещо при мен беше вече дало дефект и забременяване  не се получаваше. Изход от ситуацията не виждахме, започнахме да мислим за сурогатна майка, въпреки че в Бг това е незаконно или по-скоро няма никакъв регламент и закон по този въпрос. Чудехме се дали да не ходим в Украйна или пак в Америка, където това е законно. Пак започнах да проучвам, имаше кандидатки тук, но въпросът се оказа много несигурен и сложен. Споделихме идеята си с доктора и той ми каза: „Не виждам причина да се вкарвате в такъв филм, аз съм сигурен, че мога да се справя с твоята матка!“.  Хубаво че той все още вярваше дори вместо нас и ни даваше надежда, ние съвсем я бяхме изгубили някъде между търсенето на изход и действителността. Тогава от притесненията по всичко това на мъжа ми започнаха да се влошават показателите на спермограмите, не можеше да спи, пуснаха му изследвания и се оказа някакъв хормонален дисбаланс, стигна се до там, че при него до сега всичко беше наред, а сега и той мина на хапчета и добавки. Добре че за два месеца си възстанови показателите. А при мен след стимулациите явно се получи някакъв „рестарт“ в организма ми и започнахме всеки следващ месец да вадим добри яйцеклетки и да замразяваме хубави ембриони. Така събрахме малко над 10 и в един момент доктора ни подкани да вземем да направим вече нов опит.  Той ми направи и хистероскопия, защото искахме всичко да е наред, да няма някой нов полип или друго, оказа се че е имало малко срастване и докторът го е оправил.
Малко с неохота се навихме, вече не вярвахме в добро развитие на нещата, бяхме свикнали все на несполуки. Сякакш някакъв карък ни следваше. Аз бях решила за себе си вече от известно време, че е възможно все пак да стана един ден майка дори и с донорски яйцеклетки, както само преди година една моя приятелка се сдоби със син и беше много щастлива, ако се окажеше, че нашите ембриони свършат или не са достатъчно качествени. Важното беше поне при мъжа ми нещата да са наред и поне той да има генетичен наследник, защото моите яйцеклетки е твърде възможно да са старички вече. Така си се успокоявах и не разчитах особено на този пореден 10-ти опит. Бях загубила вяра. А точно той се оказа най-сполучливия.

Започнахме подготовка за лигавицата с хапчета Естрадиол, но тя  не се поддаде на това. Беше само 7мм, помолих доктора да не рискуваме, имах достатъчно опити зад гърба си и да изчакаме следващия месец и да продължим с подготовката на лигавицата. Така продължихме следващия месец и тогава пак същата работа, лигавицата се беше закучила нещо. Слагах си вагинално правени в аптеката таблетки от виагра, пиех естрофема и не помръдваше повече от 7-8мм, въпреки че доктора я прецени за много добра и не смяташе, че трябва да се отказваме. Започнах пак с четенето по въпроса. Стигнах до извода от изчетеното, че повечето нехормонални лекарства които се дават за лигавица дефакто, за да  въздействат на кръвообръщението в малкия таз и това на лигавицата.
Прочетох какво мога да направя по въпроса да си подобря кръвообръщението и започнах дълги разходки всеки ден по 2-3 часа, клякания, вечер контрстни  или само горещи душове в областта на ханша/ това всичко само преди трансфера/, пиех чай от джинджифил, ядях повечко лук в салатите и разни други храни които подобряваха кръвообръщението. След два дни на прегледа направо бях супер изненадана – лигавица 9мм. Продължих в същия дух, след още два дни лигавицата ми беше вече 10мм и бях много щастлива от факта.  Вече не се притеснявах за трансфера, а на него пък ми съобщиха, че двата ембриона са се развили до бластоцисти и са много, много хубави. Тогава си спомням, че бях с още едно момиче на трансфера, което ме разпитваше как е, защото и било за 1-ви път и не и били хубави ембрионите. Тогава забременяхме и двете, и двете родихме, явно е бил няшият голям ден! Колко хубаво е сега като си спомням всички трепети, а тогава как само треперихме двамата с мъжа ми и се потяхме от напрежение при всеки преглед.

Послеслов: Така все още не мога да повярвам, че си имам прекрасна дъщеря  и че съм станала МАМА! Още ми е трудно да го осъзная… Това са 1/3 от осъзнатия ми живот в непрекъсната борба за това да имаме дете. Толкова ми беше писнало от всичко, но продължавах, защото така бяхме решили - докато имаме шансове да опитваме. А сега даже чувствам някаква носталгия по всичко това, много е странно. А може би изобщо не е странно, дори е нормално да се чувствам така, защото това са все пак това са цели 10-12г. от живота ми посветени на тази кауза, особено последните 3г, в които ние всеки две седмици месечно изкарвахме в клиниката. Много се радвам, че в крайна сметка останах при д-р Стаменов и неговия екип, за мен те са най-добрите в Бг и добре, че не се повлиях от разни мимолетни идеи за други клиники. Акушерките му  и целия екип също са страхотни - много грижи и внимание полагаха за нас. Докторът беше взел присърце случая ни и въпреки трудностите и не се отказа да търси начини нещата да станат и те станаха. Да, докторе, наистина това е ГОЛЯМА ПОБЕДА за всички нас! Благодаря Ви страшно много!

Мили момичета, БЪДЕЩИ мами, не се предавайте, а продължавайте и нещата ще станат. Написах това, не за да се хваля, а да помогна ако мога на такива които са като мен с информация и с кураж. Не се поддавайте на отчаянието, има надежда както виждате дори и в случай като моя, толкова утежнен, направо безнадежден и всъщност се оказа че съвсем не е така. Винаги има частица НАДЕЖДА и ние трябва да я намерим и да се държим за нея! Затова дерзайте и не унивайте! А по въпроса с майчинството, тази нова за мен и непривична роля, мога да напиша разни интересни неща, но може би по-нататък и в друга тема. Успех на всички и ви чакам д
съвсем скоро да пишете в тази тема!


Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*
Re: Статистика на успеха
« Отговор #150 -: Февруари 07, 2015, 13:46:17 pm »
А аз съм пропуснала да пиша.

Първо искам да благодаря на всяка една от вас!Искам да ви благодаря, че сте създали форума, сайта и Зачатие!Благодаря за неуморния труд, за помощта, финансова или не по-малко важната друга помощ, приятелското рамо, подадената ръка, адекватния съвет в нужното време.Ако не бяхте вие, ако не беше Зачатие, надали моята дъщеря щеше да спи така блажено в момента и аз да се усмихвам всеки ден!
Благодаря ВИ!

Преди 7г с моя съпруг се оженихме, защото искахме деца.Сватбата направихме, заради мечтата ни за дете.И двамата наивни мислехме, че всичко ще се случи с магическа пръчка.Щракваш и готово бременна си.Е да ама не!
Отидох при гинеколог за рутинни изследвания, каза ми браво здрава си, всичко е наред, очаквам те скоро бременна.Аз щастлива.Само дето нещата не се случваха.Отдавах го на стрес, много работа, проблеми, но вътре в мен червейчето на притеснението вече дълбаеше.Започнах да чета и съвсем случайно от един страничен разговор в нет пространството разбрах за Зачатие.Пуснах името в търсачката и излезе форума.И започнах да чета.Четох много с дни със седмици.И вече знаех какво трябва да се направи, избрах си и клиника.
Реших да се възползвам от възможността някои изследвания да минат по Здравна каса и отидох при АГ-то в кварталното ДКЦ.Голяма грешка, загуби ми половин лято и в последствие както разбрах и една тръба.На преглед откри възпаление на дясна тръба, започна антибиотично лечение което не оправяше нещата и за секунда не се заговори за лапароскопия или цветна снимка, за приемане в болница или каквото и да е.Откарах половин лято на антибиотици и накрая ги спрях сама, защото ми писна.Реших да записвам час в клиника и там да видим какво ще стане.Насочих се към София, записах час и зачаках.
Минахме през много перипети.В Плевенска клиника правихме Спермограма която беше с ужасни показатели.Повторихме я в Софийска клиника там се оказа, че при моя мъж почти всичко е наред.Бях шамаросана от възможност да съм с ИЯР, но благодарение на Зачатие и ДРЗ, който те организират се срещнах с много лекари, който разгледаха изследванията ми и дадоха други предположения и препоръки.Пак благодарение на Зачатие, аз си самоназначих изследвания на щитовидната жлеза и добре че направих така.Една на вид толкова незначителна жлеза ми беше разказала играта на организма.Много завишени показатели, подтисната овулация и какво ли още не.
Трудно попаднах и на свестен ендокринолог.Пак благодарение на форума и на хората в него, в една от темите открих линк към книга за щитовидната жлеза, за различните и болести.Четох много, отидох подготвена при поредния ендокринолог и след доста обстоен преглед и разговор с него си паснахме, а и той подхождаше правилно към проблема ми.
Така минаваха годините.След като оправих жлезата решихме да не чакаме повече да се случи от само себе си, а да преминем към инсеминация.Преди нея направихме лапароскопия, за да прекъснем дясната тръба, която беше с множество сраствания.М да, кварталното АГ, ще я споменавам цял живот!
Първа инсеминация, много надежди, и накрая нищо.
Втора с лека стимулация и тръгнали фоликули на яйчника без тръба.Решение в движение правим пункция и ин витро на естествен цикъл.Аз доволна и щастлива, това е моя шанс.Е да ама не, отрицателен тест.
Трети път ин витро на естествен цикъл, нито една изкарана яйцеклетка.
Ей тук се сринах.Толкова силно паднах, че не знаех има ли излизане от дупката.Ами ако нямам качествени яйцеклетки, ами аз вече съм на 32, може да ми се изчерпва резерва?Всякакви въпроси се въртяха в главата ми.
Накрая с много зор и мъка стигнахме до нужните бройки опити и подадохме документи за Фонда.
Зачакахме!
Междувременно сърцето ми беше станало част от Зачатие, или Зачатие част от сърцето ми?Няма значение важното е,че аз намерих себе си тук и реших да помогна с каквото мога на момичетата в моето положение.
ДРЗ е време в което се чувствам щастлива, това е място където можеш да видиш толкова много жени, работещи за една кауза, безкористно!Невероятно за нашата българска действителност, но е факт!
2013 г. ние с моя мъж отиваме на ДРЗ Русе да помогнем и да станем част от магията.Тогава съм нямала и на идея, че се е случвала нашата малка дъщеря, че точно това ДРЗ я е орисало.Месец след него, аз направих тест защото ми закъсняваше и си мислех, че имам хормонален проблем.Когато видях теста се разревах,Не знаех какво става, истина ли е, сън ли е, какво се случва?!
Човека на който звъннах беше момиче от Зачатие!
Хората който разбраха първи за раждането на нашата дъщеря бяха момичетата от Зачатие!
Тези, които бяха до мен в най-трудните ми моменти, които ми даваха съвети и рамо, да поплача.
Сега се усмихвам, усмихвам се защото я има нея.
Но в сърцето ми има болка, за хилядите неродени деца все още, за всяка една жена мечтаеща това щастие!
За това аз не мога да спра да съм част от Зачатие!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Статистика на успеха
« Отговор #151 -: Февруари 08, 2015, 18:49:18 pm »
Тази тема винаги предизвиква много емоции и невероятни трепети!
Благодаря на всеки споделил тук с нас пътя си и така
е вдъхнал вяра на тези, които имат нужда от мотивация и кураж!

За да запазим статистическия облик на темата, създадох нова в която да
споделяме всички чувства, които историите предизвикват! Заповядате ТУК  :P
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Статистика на успеха - мения, трепети и мечтани усмивки!
« Отговор #152 -: Февруари 09, 2015, 14:15:09 pm »
Историята на Рейнбоу ме „хвана за гърлото“ и даже не успях да намеря правилните думи, с които да изразя възхитата от нея и мъжа й, и затова не се осмелих дори да отговоря в предходната тема.

Рейнбоу, използвам случая да ти се ти кажа, че вие сте пример за силата на човешкия дух.
 
Ще направя опит да разкажа нашата борба по пътя към щастието. Извинявам се предварително, че вероятно ще стане доста дълго. Надявам се, че моята история ще помогне на някое момиче да не губи вярата си, че чудото ще стане. А и да върна жеста на всички онези момичета, които ме вдъхновяваха със своите истории и съвети. Дано имате търпението да го изчетете :).

След 2-годишни опити да забременея по естествен път, преди 5 години гинекологът ми ми постави диагнозата СПКЯ и ми обясни, че вероятността да забременея е намалена. Направи ми доста хормонални изследвания и цветна снимка и допълнително спермограма на мъжа ми. След като видя лошите резултати и при двамата, ни насочи да се ориентираме към някоя от клиниките по репродуктивна медицина. Той е първият човек, на когото искам да благодаря. Защото можеше години наред  да ни „лекува“ и накрая да няма резултат. Той беше достатъчно честен да каже, че това не е в неговата сфера на компетентност и ни даде координатите на трите големи клиники в София.

Започнах да правя опити да си запиша час. Тогава бях крайно неподготвена, че това може да се проточи месеци, дори и години. След известно време успях да си запиша час за клиника „Щерев“. Срещнах се с докторката там, която буквално от вратата, като ни видя изследванията, каза, че сме за инвитро, още дори преди да ме прегледа. Спомням си какъв шок изживях. Не очаквах да чуя това. Още бях изключително непросветена по този въпрос и и ми се стори като смъртна присъда. Знам, че звучи много крайно и драматично, но тогава усетих така нещата. Ако трябва да съм честна, отначало се ядосах страшно много на лекарката, че така директно ми го каза, но сега, от позицията на времето, съм й благодарна, че не ми спести истината и не ми даде някакви напразни надежди. За съжаление, там не успяхме да се разберем нещо с администрацията относно часовете и реших, че това не е моята клиника. Може би е било глупава причина, тъй като от всичко прочетено, считам, че лекарите там са добри, но не исках да си създавам допълнително стрес с гадаене ще ми запишат ли час на регистратурата, за деня, за който лекарката е казала. Нещата, може би, вече са много по-различни.

Междувременно, продължавах да правя опити да запиша час за някоя от другите клиника. Така или иначе, исках да имам мненията на поне двама лекари. И тогава открих Зачатие. И една дама от форума ми преотстъпи своя час за клиниката на д-р Владимиров. Малко става като приемане на „Оскар“, но тя е следващият човек, на когото съм благодарна. Часът беше за след малко по-малко от месец, а тогава се чакаше много по-дълго за час.

Посетихме клиниката в средата на 2010 г. и от самото начало усетих доктора като „моя доктор“. Не говореше много, но ако го попитахме нещо, тогава отговаряше много изчерпателно. И от този ден започна същинската ни борба за дете. Отново направихме доста изследвания, подготвихме документите за Фонда и започна чакането.

1-ви опит: В началото на 2011 г. решихме, че докато чакаме заповедта от ФАР, да направим един самофинансиран опит ИКСИ. Резултатът беше много фоликули, малко оплодени яйцеклетки. В крайна сметка, оцеляха само 3, които върнахме на 3-ти ден. Имаше за кратко биохимична бременност, която се прекъсна. Бях съсипана. Толкова вярвах, че ще стане от първия път.
Започнахме да търсим причината за неуспеха. Правихме генетични и имунулогични изследвания, които показаха неусвояване на фолиева киселина и риск от тромбофилия.

2-ри опит: През септември 2011 г. започнахме нов опит, финансиран от ФАР. На 3-ти ден от стимулацията, докторът ми се обади лично и каза да отида в клиниката. Тогава още ми светна червена лампичка, че нещо не е наред. Оказа се, че са излезли резултатите от цитонамазката (не си спомням каква е причината да не са излезли преди да започнем опита) и резултатът въобще не е добър. Съмненията бяха за карцином. Канселирахме опита и направихме биопсия. За съжаление, се потвърдиха опасенията. Последва конизация и забрана за опити в следващите 6 месеца, както и се появи рискът за трудна бременност, предвид скъсената шийка на матката. В този период изтичаше и заповедта от Фонда. За мое огромно щастие, служителите във ФАР, реагираха страшно бързо и заповедта ми беше подновена веднага. Те са поредните хора, на които искам да благодаря.
3-ти опит: Март 2012 г – започваме нов опит. 20 фоликула, 9 оплодени яйцеклетки. Върнахме 3, замразихме 6. Резултат отрицателен.

Следват 2 опита ЗЕТ. Отново неуспех. Вече бях загубила изцяло вярата си. Започнахме да обсъждаме с доктора вариантите и той спомена за опит с донорски материал. Но с мъжа ми решихме, че ако това е единственият вариант, ще обсъдим варианта за осиновяване. Решихме да направим още 1 опит и спираме.

4-ти опит: Февруари 2013 г. – трябваше да започнем нов опит около 9-10 февруари. Една седмица преди това, се разболяваме зверски с мъжа ми, направо не можехме да станем от леглото. Ужасявах се, че заради това ще отложим опита. След това, около 5-6 февруари, през нощта получавам зверски болки в корема. Никога не ме е боляло толкова много. Към 2 часа. хукваме към Спешното отделение на една частна болница. Попадаме на една изключително мила и любезна докторка. Започват прегледи –уролог, хирург, гинеколог, изследвания и т.н. Към 7.30ч. гинеколожката казва, че има 2 варианта – или спукана киста, или извънматочна бременност. Но така не може да каже и се налага лапароскопия. Аз отказвам, тъй като леко ме беше поотпуснало. Свързвам се с моят гинеколог (от началото на разказа), който ме прегледа и каза, че щом болките са намалели, вероятно наистина се касае за спукана киста. Накара ме да направя тест за бременност за всеки случай. Не съм вярвала, че някога през живота си ще се надявам тестът да е отрицателен.

След всички тези перипетии, за мое голямо учудване стартирахме опита. Имаше около 20 фоликула, 10 яйцеклетки. Но „каръщината“ не ни изоставяше. Наложи се мъжът ми да даде 2 пъти материал, тъй като първият беше недостатъчен. Вече имах чувство, че съм влязла в някаква спирала, от която няма измъкване.
В крайна сметка, решихме, че този път ще изчакаме да видим дали някое ембрионче няма да оцелее до 5 ден. В деня на трансфера ми казаха, че са оцелели 2, които върнахме. И започна голямото чакане. На 7 ден дадох кръв за тест за бременност, казах на мъжа ми паролата и го накарах той да провери резултатите. Вече нямах сила да видя отново 0.00. Беше кошмарно дълъг ден. Естествено, след като резултатите излизат обикновено към 14ч., защо нашите да не излязат чак към 17ч? :). Изведнъж мъжът ми ми се обажда и ми казва нещо, което аз не мога да разбера какво е, тъй като той плаче. Никога не го бях чувала или виждала да прави това. И по едно време осъзнавам, че той казва „22, резултатът е 22 единици“. Не можех да повярвам, след всички неудачи, които съпътстваха целия опит. Ревах сигурно 3 часа след това. 2 дни по-късно, повтарям теста и докторът ми казва „Честито! Бременна си“. Като го чух, му се хвърлих буквално на врата. После умрях от срам, но мъжът ми ме успокои, че сигурно не съм единствената, която го е правила :).

Благодаря на доктора и на целия му екип, че ни обясняваше, че ни рисуваше картинки :), че ни покрепяше и най-важното - че не се отказа от нас.

И така, в резултат на цялата тази дъъъъълга история, 3 ИКСИ, 1 канселиран опит и 2 ЗЕТ, през м.ноември 2013 г. се появи нашият прекрасен син. Не съм вярвала, че мога да обичам някого толкова силно и безрезервно.
Сега отново сме в играта, и се надявам това чудо и щастие да ни сполети още веднъж.

Извинявам се пак, че стана изключително дълго и дано не съм ви отегчила, но просто не успях да го съкратя повече. Това е късият вариант  :D

Момичета и Рачо :), благодаря, че ви има. Без вас, без подкрепата, без съветите ви и компетентните ви мнения, борбата ни щеше да бъде много, много по-трудна. Надявам се, чрез моят опит, да успея да дам на някое друго момиче поне частица от това, което вие сте ми дали.
*
Re: Статистика на успеха
« Отговор #153 -: Февруари 23, 2015, 13:24:50 pm »


Всички истории, дори и тези с щастлив край, могат да имат своето продължение. Ето една такава:

Здрвейте и от мен!
Крайно време е и аз да разкажа своята история. Тя е доста дълга, затова ще се постарая да я предам максимално сбито.
Всичко започна далечната 1999г.Не се пазим. Организираме сватбата. Лудница - лекции, работа, тичане...Получавам някакво зацапване, решавам, че е резултат от стреса. После забравям. Двайсетина дни след това - силни болки и кръвоизлив. Първата ми бременност приключи - Спонтанен аборт.
Следва година и половина опити - без резултат. Нищо - млади сме още, ще стане.
Юни 2001г. получавам силни болки, дежурната лекарка в поликлиниката казва - за гинеколог си. "Какъв гинеколог, мен ме болят бъбреците". Да, ама не. Извънматочна. И втората ми бременност приключи - спешна коремна операция, отстранена лява тръба.
Минава още една година. Ще стане пак, нали вече два пъти става...
Закъснява ми няколко дни - теста е +, не смея да се зарадвам. Отново кървене, лекаря вижда "точка", следва терапия за задържане. Всичко приключва в 10-та г.с. - мисед.
След половин година - някакво вътрешно усещане ме кара да направя тест, само един ден ми закъснява, но... Отново е положителен. Да, ама докторът не вижда нищо. Кръвна проба - БЧХГ 3,3. След 5 дни - 3410. На УЗ продължава да не се вижда нищо.
Влизам в болница , след няколко дни виждат нещо в дясната тръба. Отново извънматочна. Успяват да ми запазят тръбата с пластика.
Следват две години, в които нищо не се случва. А и аз вече не съм сигурна, че искам да видя положителен тест повече. Междувременно откривам "проблемо забременяване" в дир-а, после "Зачатие". Имунологични изсл. в Плевен - няма проблем.
Януари 2005 - отново ми закъснява, отново положителни тестове. Не мога да се зарадвам. И има защо - пак спонтанен аборт. Приключва и 5-тата ми бременност.
Поне единствената ми тръба с пластика е проходима, все някога ще стане...
Още година и половина. Лапароскопия. Тръбата пропуска, но задържа течност...Не е много читава...
Отивам и на калолечение в Кюстендил, може пък да помогне...
Вече ще търсим специалист по стерилитет, досега такъв не ми беше нужен. Ще се подготвяме за инвитро. Междувременно пускаме някои изсл. В генетичните - проблем. Вродена тромбофилия, носител на две патологични мутации. Проблем и с цикъла - оказвам се изведнъж и с ПКЯ. После и повишени НК клетки.
Започвам подготовката за инвитрото някак без много вълнение. Направих и един курс физиотерапия, дори без да споделя за това с лекаря си, ей така... То от толкова манипулации досега, вече нищо май не може да ме впечатли. Всичко минава като по учебник. Правим вливания на интралипид, преди трансфера и след положителния тест.
Терапията с аспирин протект и фраксипарин продължава до края... Шестата ми бременност завърши успешно. На 27.10 2008г след секцио се роди чаканото ни 10 години слънчице.
През всичките тези години с неуспешни бременности плътно до нас с мъжа ми беше гинекологът д-р Гунев. Той ми е правил всички операции и манипулации, секциото. Винаги съм се оставяла спокойно в ръцете му, вярвам му безрезервно. Той не ми даде да се предам, вярваше заедно с нас. Не знам дали някога ще мога да му се отблагодаря...
За ивитрото избрах  д-р Йосиф Димитров и екипът му. Не съжалявам. Като дойде време Коко да става батко, пак на него ще се доверя. Професионалисти са, вярвам им.

Ами май това е всичко. Стана доста по-дългичко, отколкото си го представях. Дано поне е полезно на някой.
Момичета, не се отказвайте да се борите за мечтата си. Вярвайте!
Успех на всички!!!

Годината е 2010. Ние вече сме щастливи родители на поотрасналият Константин. Чакаме обаждане от Фонда за асистирана репродукция /още едно голямо БЛАГОДАРЯ на Сдружение Зачатие - един от главните виновници за създаването му/. По време на секциото при раждането на Коко се наложи да ми бъде премахната втората тръба. Единственият вариант за още едно дете е инвитро.
След получаване за заветната заповед стартираме. Всичко отново преминава гладко - стимулация, пункция, трансфер. Положителен тест, покачващо се Бчхг. И така до 9-та седмица, когато се оказва, че плодът е спрял да се развива. Седмата ми бременност отново приключи твърде рано.
Давам си малко почивка. Междувременно наближава краят на втората ми заповед от Фонда. Константин не спира да пита кога ще стане батко :). Дни преди да изтече, събирам смелост, и отново в клиниката. Този път стимулацията е малко по-дълга и силна - годините започват да си казват думата ;). На финала обаче всичко е наред - трансфер на 2 ембриона. Положителен тест - на ултразвука - 2 точки. В 7 г.с. се оказва, че едното ембрионче няма сърдечна дейност - т.нар. спонтанна редукция. Приех го доста философски, природата си знае работата. Нали казват, че Господ ни дава само това, което можем да понесем...
По-голямата част от бременността ми протича безпроблемно,ходя на работа почти до края.
Раждането отново е планирано секцио, налага се заради високо кръвно, остаряла плацента, увита пъпна връв. Всичко приключва безпроблемно, на 20.06.2014г държа в ръцете си едно сладко пакетче, 3,150 кг, 51 см. Името му е Теодор - в превод Божи Дар. Той е нашият втори подарък от живота.
И така, на 15-тата годишнина от сватбата ни, домът ни е истински пълен. Пълен с детски смях, пълен с усмивки, пълен с щастие...
Хората, помогнали всичко това да се случи, са същите от първата част на историята - д-р Йосиф Димитров, д-р Димитър Гунев и всички сърцати и неуморни момичета и момчета от Зачатие.
Никога няма да мога да намеря достатъчно думи за да им БЛАГОДАРЯ! Всички те вярваха заедно с нас, понякога вместо нас...
Към всички момичета, борещи се за дете - ВЯРВАЙТЕ! Вярвайте на лекаря си, вярвайте на себе си, вярвайте на съдбата!



Re: Статистика на успеха
« Отговор #154 -: Март 20, 2015, 17:26:17 pm »
Mислех, че съм писала в тази тема през 2012 г, но сега потърсих публикацията си, за да я допиша и не я намерих. Вероятно съм писала в някоя друга тема. Нищо, ще опиша събитията от позицията на майка на 3 годишно дете и ще бъдат лишени от сълзлива емоционалност.
Да започна от началото... по стечение на обстоятелствата, започнахме съзнателни опити за забременяване  през 2001 година. Тогава бях на 29 години. Няколко месеца след началото, започнах да търся препоръки за лекари и да чета в интернет. Първото нещо,което направих беше да си загубя времето с измерване на базална температура около 6 месеца. Открих клубовете в дир-а. После, се появи "Зачатие" и знаещите и търсещите момичета с познати никове се преместиха там. Дискусията също. Всеки ден с нетърпение чаках всяка нова публикация или преведена статия. После, с информацията изпратих мъжа на спермограма, направих си хормонални изследвания и смених лекаря. Той ми направи изследвания за хламидии( лекувах ги няколко месеца, после се оказа, че не съм имала), и няколко месеца стимулация с Клостилбегит и ме пращаше на домашни опити за забременяване-сутрин и вечер! Без нова спермограма и цветна снимка.
Отново смених лекаря. Обърнах се към едно варненско светило. Направихме цветна снимка-всичко е наред. Хормоните нещо не й харесаха. Но ме прати да забременявам естествено.
Пак се зачетох и пратих мъжа при друг лекар за спермограма. Отново нормална.
Отидох при друг лекар -д-р Александров за да се уговорим за лапароскопия. Уговорката е за след Нова година. Но отидох за установяване на бременност. Спонтанна. Беше в 6 г.с. но се виждаше сак в 5-та седмица. Щастливи сме и се хвалим на бъдещите баби и дядовци още същия ден. И вечерта-кафяво зацапване. Според доктора, след телефонен разговор, всичко е наред. Ходя на работа, но след 2 седмици започва обилно кървене. Докторът ще ме види чак след седмица и отивам на УЗИ в моя си град. Д-рът поглежда и казва "от това нищо няма да излезе". На 23,12, когато хората се приготвят за посрещането на Бъдни вечер ние сме в задръстване и едва стигаме до кабинета на доктора, за да чуем , че абортът е приключил и няма нужда от кюртаж.
Плачем и двамата.
Направих лапароскопия.
От този миг животът ни имаше само една цел и всичко странично се изоставяше.
Правихме купища изследвания, процедури, посетихме репродуктивни специалисти във Варна, Пловдив, Племен, СОфия...консултации с кого ли не...изчетох толкова много неща...
В един момент едно изследване беше извън нормите и се хващахме за тази диагноза, после друго...
В края на краищата не стана ясно какъв е проблемът ни. Всичко беше нормално, с изключение на ФСХ, където търсехме ключа...
Отне ни около 1-2 години да вливаме инуновениени, да пия аспирин, Еутирокс и да търсим имунологични проблеми.
Направихме 2 инсеминации през година, като междувременно продължихме да търсим причините.
След това направихме 3 ИКСИ, като 2 от тях с донорски яйцеклетки.
Тези процедури финансирахме сами още нямаше ФАР, обаче пък бяха много скъпи заради зверската стимулация, огромно количество Имуновенин и т.н.
Все още плащаме кредита, който изтеглихме тогава-2007г.
Исках да осиновяваме, но не можах да убедя мъжа ми...
В един момент се обърнахме към друга клиника.
Започнахме опити на ЕЦ, нови 3-та цветна снимка, хистероскопия... изследвания...биопсии, лечения
И изведнъж имаше нова надежда... стимулиран опит по ФАР.
Неуспешен...всеки месец събираме и замразяваме ембриони...все по-трудно става да извадим читава яйцеклетка... най-вече заради факта,че няма кой да ме следи в Разград.
Д-рът ни предлага да се откажем и да търсим други варианти.
Решаваме, че не - продължаваме пък каквото ще да става.
През всички тези години(над 10) се молим по всички възможни чудотворни икони, правим някакви специални процедури с местния свещеник.
Пия добавки, храня се ...правилно, да речем.
Един петък 13 ти имам трансфер, който завършва с ЧХГ на 18-ти ден -3800.
Докторът беше по-изненадан от мен, май.
Пътувах всяка седмица Разград-София до 3-ти месец. Биех Неупоген и Фраксипарин.
На прегледи ходех в София, консултациите в Шумен. Когато влязох в 7-ми месец от страх как и къде ще родя посред зима, получих контракции. Лежах в болница.  Родих в Тутракан с планирано секцио 1 седмица преди термин  на 26,01,2012, когато всички пътища бяха затворени и североизточна България беше блокирана. Закърмих бебето трудно, изпаднах в следродилна депресия...но когато излязох от нея бях най-щастливата майка на света. И все още съм...
И така, когато родих след 10 години опити бях за 40г.
Но, точно когато мислех, че влизам в климакс, забременях спонтанно и неочаквано. На почти  43г. Бях шокирана!
Когато успях да приема неочаквания подарък от съдбата, се оказа, че не е подарък. Пренатест показа Синдром на Даун. За да сме сигурни направихме и амниоцентеза и се наложи да предизвикаме раждане в 16 г.с.
Много тежко го изживях.
Сега, ако излезем вечер с моето момиченце, гледаме звездите и им махаме. Тя казва с усмивка, а аз през сълзи "здравей, бебе".
И все пак съм най-щастливата на земята, защото после се прегръщаме и най-миличките устнички ме целуват по бузите.
Стана много дълго... и пак не можах да опиша нещата с фактологична точност и без емоции.
Искам да благодаря на Зачатие и всички момичета и момчета в него, защото без тях, не мисля че щяхме да имаме това щастие.
Специално благодаря и на лекарите и акушерките, които помогнаха да се сбъдне нашето чудо:
д-р Даскалова,която беше до нас през всичките години,  д-р  Стаменов, д-р Бойчев, д-р Димов...
« Последна редакция: Март 27, 2015, 10:16:14 am от mishanta »
*
Re: Статистика на успеха
« Отговор #155 -: Март 21, 2015, 07:57:52 am »
Много е хубаво!! Наистина! :bighug: :bighug:
/www.mamaibebe.com][/url]
Re: Статистика на успеха
« Отговор #156 -: Март 26, 2015, 13:44:56 pm »
Да опиша и аз своята статистика:

 35- годишна, след многогодишни опити за бебе, но не задължително да се получи- хем искаме, хем не искаме, вече с пълното съзнание за желание за бебе, започваме изследвания при д-р Стаменов (преди това изгубих 3-4 месеца в друга клиника, но си дадих сметка, че там няма да я бъде).
 Няма причина за неслучването- неизяснен стерилитет.
 Първо ин витро- перфектни ембриони- няма бременност- на 35г.
 Второ ин витро със замразени ембриони от първото- неуспешно, не оцеляха след размразяването- на 35г.
 Трето ин витро- на 35 г. (финансирано от Фонда)- успешно. Бременност с тризнаци до 23 г. с., когато започна преждевременно раждане. В Майчин дом в София лежах 2 дни пълно обездвижване, системи, следене, подлоги- не се предотврати. На 05.05.2010 г., в 07 ч. сутринта родих три живи бебета, които не чух да проплакват. Опаковани в системи, изцяло зависещи от намерението на Бог, ходех да ги виждам и да се моля, гледайки ги, така да направи Бог, както е най- добре. Последствията от такава недоносеност бяха незнайни, но отчайващи. На същия ден едното момченце почина, на следващия ден- момиченцето и другото  момченце. Бяхме им нарекли имена.
 Знам, че звуча сухо. Не мога да кажа, че не преживявам събитията отново, но всичко е отминало, позатъпено откъм чувства и емоции, и най- важното- запълнена е празнината с двете ми дечица.
 Родих на 36 г.
 В момента на закрепването след раждането започвам да мисля за следващата стъпка-3-4 дни след това. Д-р Стаменов е категоричен- трябва да минат 6 месеца, за да се действа. Твърдо съм убедена да подадем документи за осиновяване- правим го.
 Когато наближи крайния срок за изчакване, си записвам час и отивам на преглед, но в момента на разговора с Д- р Стаменов, нещо в мен дава отбой и казвам, че имам нужда от почивка за известно време- минали са 6 месеца от раждането.
 10 месеца след раждането получавам одобрението за втори опит от Фонда- нямам желание да го употребя сега. Не ми се действа нищо- никакви изследвания, никакви стимулации, никакви пункции и трансфери. Искам отсрочка. Отивам да подпиша отлагане във Фонда със 6 месеца- максималния срок. Стоя в София 2-3 дни, в които се виждам със скъпи за мен момичета от Зачатие, дори с едната споделям нещо... Чувствах се някак странно и като бременна.
 Прибирам се в Айтос и си правя тест за бременност- положителен- спонтанно забременяла!!!На 37 г. съм вече.
 Май стават чудеса, когато ги желаеш! А аз през целия период след раждането вярвах, че ще стане естествено (след като няма причина за неслучването). В същото това време посещавах и група за психологическа взаимопомощ, където запазихме тайната за кратко, а след споделянето, още едно момиче забременя спонтанно преди първичния си преглед при д-р Стаменов.
 Бременността ми не беше лека, два пъти лежах за задържане, страховете ми след 5- тия месец бяха доста, но 25 дена по- рано от термина на бял свят се появи Богомил, живо и здраво бебе, което изплака за майка си силно.
 Когато Боги беше на 10 месеца, ми се обадиха за момиченце на 4 месеца. Не се чудих изобщо. Видяхме я два пъти преди да я вземем, знаех, че е нашето момиченце и сестрата на Богомил. Не и сменихме името. На 38 г. отново станах майка.
 Сега съм на прага на 41- вата си година. и не смятам, че съм стара майка, напротив- зрелостта ми дава много в общуването ми с децата. И съм безкрайно щастлива, дори готова за още едно дете! Няма значение по кой начин! Но не правя нищо по въпроса, де:)))) През целия си разказ споменавам годините си, за да покажа, че никога не е късно, че възрастта няма толкова значение, че прибързаността не е плюс, а дори и начинът да станеш майка за мен е еднакво прелестен.
 Дори имам чувството с изминаването на годините, че Юлияна съм я носила и раждала.
 Зачатие винаги ще  остане част от сърцето ми, както за много момичета тук!
 Стерилитетът ми през годините ме научи на търпение и смирение, но не примирение, на  доброта, срещна ме с много прекрасни хора и ми даде мъдрост.
  Искам да пожелая на вървящите по трудния път на стерилитета търпение и вяра, сила и кураж за изпитанията на живота, и сбъдване на съкровената мечта!

 От подписа ми е видно колко са големи децата ми, за мен са като близнаци. Трудно понасят да са разделени, а не им се и случва често, де. До скоро си казваха имената като общо име- Бъдиана:)))). Обичат се много, защитават се, помагат си. Моето и на баща им щастие е пълно!

       Мария Янакиева
« Последна редакция: Март 26, 2015, 13:48:44 pm от mari-al »
Човек трябва да обича избрания начин на живот точно толкова,колкото претенции ще му предяви подир време;и аз го обичам

 
Ендометриоза, успех - и съвети
« Отговор #157 -: Април 07, 2015, 06:35:13 am »
Здравейте момичета...
моята история е следната.
Ще се опитам да я напиша по на кратко...но дали ще мога :)

започнахме със съпруга както всички други двойки - с очакването да забременеем веднага.

Не стана веднага. 
Започнах значи след няколко месеца да си меря температурата на събуждане и да правя тестове за овулация.
След като мина една година без резултат, отидохме на лекар. Тогава живеехме в Тайван.
Всички резултати се върнаха нормални. Единственото ми съмнение беше, че имах леко кървене всеки месец във втората част на цикъла. Предписаха ми прогестерон.
Изследваха ми и инсулина и ми казаха, че е в горната част на нормата и да не ям много тестени и захарни изделия (а аз обужавам да си похавам сладко и се храних общо взето със спагети, пици, саднвичи,...) Казаха ми и да започна редовно каране на колело. 20-30 минути на ден.  Аз си помислих, че това не може да е причината... и така и не го направих и не си смених и диетата.
Пробвахме 3 цикала с Clomid.
После продвахме с инжекции и IUI.
От инжекциите получих хиперстимулация и в последствие от това една голяма киста 8 см размер на дясния яйчник.
Казаха ми че трябва да чакаме да се махне кистата, преди да предприемаме нещо. И така.
Междувремено обаче се прибрах при наще и реших да си направя лапароскопия със промиване на тръбичките на яйчниците. Съмнявах се дали нямам проблем там... вече не знаех какво да правя. И ако можеха да ми махнат кистата.
Лапароскопията не мина много успешно. Казаха ми, че машинката за промиването запънала и не могли да ми промият тръбичките. Освен това, лекара не искал да махне кистата, защото имало риск да навреди яйчника, поради мястото в която се била получила.
Поне ми каза, че на камерата всичко изглеждало чисто и красиво - нормални яйчници. И така се прибрахме обратно в Тайван.

Бяха минали 1 1/2 години без дете, и с дебела киста навместо.
Реших да се поровя в интернета по следните тема:
защо се получава кървене при мен във втората част на цикъла. Започнах да откривам интересни факти ...по метода отзад- напред:

Защо кървя след овулация и ми идва менструацията след 11-12 дни?
-- Недостатък на прогестерон (слаба продукция на прогестерон от жълтото тяло). И лигавицата ми започва да се разпада предварително.

А защо е слаба продукцията на жълтото ми тяло ?
-- Защото яйцеклетката вътре във фоликула (а и самият фоликул) не е качествена.
((Един лекър ми беше казал, че яйцеклетките ми не са добри на мойта възраст (въпреки че имах идеална кръвна картина). Бях на 32 а мъжът ми на 44.))

Как мога да подобря качеството на фоликула и яйцеклетката, за да получа добро жълто тяло и прогестерон?
-- с Clomid, хормони, инжекции. Но не само!!!!!
-- Намерих докторски лекции в интернета, статии и т.н. от които разбрах, че яйцеклетката се състои от протеини и мазнини (добрите мазнини). Живота се създава от протеини! Ами да!
-- освен това прочетох, че спортисти, които имат много малко мазнини в тялото си, са предразположени за безплодие (кое, как, защо, не помня). Премерих си BMI - беше ми 18 (бях по слаба от нормалното) и нямах много мазнина по себе си.
-- яйцеклетката, както и всичко в тялото ни, се нуждае от добро кръвообръщение и кислород - така клетките се обновяват по бързо и има винаги нови и здрави клетки, демек: спорт, краката в гореща вода, масаж на корема и бебешки аспирин.

Реших следното: ще напълнея. Ще си сменя диетата: ще ям протеини и мазнини и витамини! И ще изключа захарни и колкото може въглехидратни изделия. И ще правя някакъв вид спорт!

Ами какво имам да загубя, си рекох, и без това чакам да се махне кистата, ще подобря начина си на живот, и като стане време за IVF ще съм подготвена с добри яйцеклетки. В главата си знаех, че ще се стигне до IVF. Убедена бях. Мъжът ми все вярваше че ще стане и без ин витро..не знам от къде взимаше тази надежда..
Купих си книги със съвети за естествено забременяване. Там имаше още съвети..
Направих следното.
Диета: яйца, ядки, риба и месо (пиле, кюфтета), салати със сехтин, авокадо, плодове, пълнозърнест хляб
Спорт: каране на колело 30 минути всеки ден (колкото да се сазъхам и изпотя леко)
Допълнително:
- бебешки аспирин (81 мг) за допълнително
- пчелно млечице
- слънчогледови семки (за вит. Е, важно при граденето на клетки)
- витамини за бременни
- витекс (това го пиех от няколко месеца, защото имах силни менструални болки и ми бяха казало че ще помогне...)

Освен това прочетох, че каквото и да правиш, спорт, диета и т.н. - резултат ще има след 3 месеца най-малко върху яйцеклетките, защото фоликулите, в които растят яйцеклетките, имат нужда от най-малко 90 дни за докато им дойде времето да растът и дадът яйцеклетката. Това е много важно, защото фоликула е толкова важен, колкото и яйцеклетката.

След около 3-4 месеца, със един действащ яйчник (левият, защото дясният имаше още киста, която заради големината си подтискаше разтежа  на фоликули), в месеца, в който пътувах и нямах как да си меря темперетурата и теста за овулация го забравих (вече не взимах нещата на сериозно..) и прекрасно спонтанно правене на любов  :oops: --- стана чудото. Забрменях по естествен начин. Бяха минали 2 години (знам, не много, в сравнение с други от вас момичета) - но за мен беше цяла вечност. Не вярвах до последно че всичко е наред. Мислех, че ще я загубя, ... до последно.

Когато дойде време за раждане, опитах по естествен начин, но след 30 часа мъчение, се наложи да ми напраят секцио.
След операцията обаче ми казаха новината, че цялата ми матка и кухина е покрита в рани. Казаха ми че имам силна ендометриоза. Не разбрах, защо при лапароскопията не бяха видяли нещо такова.. или защо бяха премълчали??
И така - със един работещ яйчник и със ендометриоза забременях. Възможно е. Не знам дали беше късмет... и какво в край на краищата помогна.... За мене си остана чудо.

Казаха ми да кърмя колкото може по дълго. За да не се неразполагам и за да се махне ендометриозата. Кърмех докато дещеря ми стана на 18 месеца, и тогава се неразположих (ах, чудно време  :D )
Ужасяващите менсруално болки се махнаха за винаги. Аз мислех че и ендометриозата се беше махнала.

Сега дещеря ми е близо 3 годинки, от 1 година опитваме за второ дете.
Останови се, че кистата ми още от преди забременяването си беше там. Беше пораснала 10 см име болеше постянно. Посъветваха ме на нова лапароскопия този път с цел да махнат кистата.
И ето какво стана:
освен кистата, махнаха
ендометриоза на матката,
на яйчниците,
на пикучния мехур,
в таза,
червото
и диафрагмата.
Като се събудих от опойката корема ми имаше 5 дупки.
Странно нещо е ендометриозата. Нямах болки, а тя си растяла...

След това забременях  два пъти но и двата пъти го загубихме в първите 6 седмици.


Минала е година и половина от изчистването на ендометриозата и си мисля да се подложа на още една лапароскопия...
Започнах със стария план, диетата и спорта.
Но сега съм 4 години по възрастна. Не знам дали ще стане пак, но и да не стане по естествен начин, поне ще се подготвя за IVF.

Дано много момичета от вас да звемете моят съвет и да опитате 3 месеца смяна на диета и спорт. Поне ако не естествено, ще си подобрите шанса при IUI / IVF.

А, за малко да забравя, две мои приятлеки с пoдобни проблеми казаха, че са забременявали когато започнали да тичат редовно. Спорт !!! Кръвообръщението!!!

Препоръчвам ви и следната книга, написана от първият IVF специялист в New York заедно с американска билкарка..., не знам дали я има на български - но който разбира английски - казва се
"Making Babies - A Proven 3-Month Program for Maximum Fertility" 
от Jill Blakeway and Sami S. David.


Успех, мили момичета! <3 Рано или късно ще стане. Обичайте телата си. Всичко каквото слагаме в устата, това сме ние. Това представлява тялото ни, с репродуктивните ни органи. Така че се отнасяйте добре с вашите тела и те ще си вършат работата добре.  :D
 

*
Re: Статистика на успеха
« Отговор #158 -: Април 08, 2015, 22:19:31 pm »
Здравейте!  :)
След дълго отлагане, най-накрая се реших и аз да напиша нашата история, Благодаря на Мишето, че ме подсети :* .
Не съм много по обясненията, но ще се постарая в кратък текст да преразкажа пътя, по който минахме.
Със съпругът ми сме заедно от 1999г. Направихме сватбата през 2002г.  :)
По това време аз учех, след това градих кариера, а той вече се беше утвърдил като шофьор и пътуваше много. Не сме се и замисляли защо не се получава, просто дните ни се нижеха един след друг и така до един зимен ден през 2008г., когато намерих Зачатие! Благодаря момичета и момчета, че ме приехте във вашето „Семейство”, че ми помогнахте и аз да сбъдна, към момента поне - наполовина нашата мечта, защото винаги съм мечтала да имам две деца! Да се надяваме, че живот и здраве – и другата половина ще се сбъдне! :wink:
Та, да продължа – в началото на 2008г. Открих сайта на Зачатие. Започнах да чета из темите и да се замислям – защо и как така не се получават нещата при нас? Защо все още не съм забременяла? Намерих много приятели, много съпричастност и топлина.
Мислех си, че всичко ще се нагласи и скоро ще станем родители, но уви  :( . Ходих на прегледи при местно АГ, който твърдеше, че всичко е наред и ще стане. Проследявахме овулация, пускахме хормони, проверихме проходимостта на тръбите – всичко изглеждаше добре, докато не пуснахме спермограма. От там излезе и разковничето – малко на брой и бавно подвижни сперматозоиди. Докторът каза, че от този мъж няма да имам деца. Тогава се хванах здраво и започнах по-сериозно да се отнасям към проблема ни. Тук само си загубих времето и пари  :(.
 След доста четене из форума реших,  че вече ни е време да потърсим помощ от специалист. Намерих и прочетох много мнения за клиники и лекари.
През август 2009г. записахме час при д-р Даскалов и д-р Даскалова  - Благодарим Ви мило семейство за всичко, което направихте и правите за нас. Още на първият преглед ни посъветваха да не отлагаме повече, а направо да подаваме документи за ФАР , а междувременно да пускаме всички необходими изследвания. Е, щом се налага да извървим и този път – действаме!  Диагнозата ни беше – Olygoasthenoteratozoospermia, а мнението на д-р Даскалова беше ICSI.
Септември 2009г. подадохме документи във ФАР и записахме час за д-р Стаменов  :) - Благодаря докторе! Следваше така нареченото – дълго чакане. През това време с д-р Даскалов отново следихме овулаця, пускахме хормони, имунологични, генетични и др. изследвания, за да сме подготвени от всякъде.
Март 2010г. получихме чаканото обаждане от ФАР  :D. Взехме заповедта и я занесохме в клиника „Надежда”, като там ни смениха часа за първичен преглед с по-ранен  :).
Април 2010г. – първичен преглед при д-р Стаменов. След като ни разгледа документите и изследванията доктора заяви, че нащата при нас не са толкова сложни и отсече - ICSI.  Трябваше да пуснем SDI тест и следващият месец отново на преглед за да се разбере кога и какво ще правим.
Май 2010г. – Преглед при д-р Персенска  :D Благодарим Ви д-р Персенска, че ни помогнахте и ние да станем родители!
Оказа се, че SDI теста ни е много лош и трябваше да се консултираме и с д-р Кацаров.Благодарим Ви! Д-р Кацаров назначи тримесечен курс на лечение на съпругът ми.
Юни 2010г. – контрола на SDI теста, който се оказа една идея по-добър от първия. Д-р Персенска отложи стартирането на опита с още един месец, за да се подобрят още показателите.
02.07. 2010г. – стартираме процедурата по къс протокол  :D. Тук е мястото да Благодаря и на една наша съфорумка и приятелка – Змимика, за това че ме прие да  и гостувам, и че ме изтърпя по време на стимулацията. Благодаря ти Мимс, от все сърце!
11.07.2010г. – пункция на 3 яйцеклетки;
13.07-2010г. – трансфер;
26.07.2010г. – ЧХГ 221,7  :D Така мечтани цифри  :D
Почти нямах никакви проблеми през бременността, благодарение на постоянните грижи на д-р Даскалов и целия екип всичко беше наред и така, малко преждевременно в 35-та седмица, на 27.02.2011 г. се роди нашето слънчице – Стаси  :D, който огрява дните ни и радва очите ни вече цели 4 години  :D.
Малко дълго се получи, но дано нашата история да не ви е отегчила.
Благодаря на всички, които ни помагаха да преминем по трънливия път  към своето щастие! Заслужаваше си всяко едно усилие и страдание.
Искам да пожелая успех на всички момичета и момчета, които чакат своето чудо. Вярвайте, че то ще споходи всеки един от вас. Не спирайте да преследвате мечтите си!
*
Re: Статистика на успеха
« Отговор #159 -: Април 13, 2015, 22:59:02 pm »
 
Дойде ред и аз да разкажа как щастието влезе в нашия дом...
От както съм станала жена ,почти няма доктор ,който да не съм посетила,защото цикълът ми идваше на 3-4,5 месеца и все с инжекции.Диагноза нямаше,само подмятания,че един ден най-вероятно няма да стане бебето.Бях много млада и не се замислях надълбоко в този проблем,докато...
Всичко започна през 2001 г.,когато аз и любимият станахме двойка и сякаш веднага поискахме да имаме детенце.Обичахме се,но така се случи,че той замина от мен и аз не знаех дали ще се върне.Написах му едно писмо,в което му казвах "Върни се ,мили,за да имаме нашето детенце!Детенце с твоята брадичка,детенце с моите очи!"И той се върна :D!През 2004 г. не се пазихме един единствен път и цикълът ми не се появи -бях бременна.Много се радвахме,планувахме сватба,но уви!След 2 седмици неотлъчно пазене на леглото,направих спонтанен аборт.Плакахме много,но ни крепеше надеждата,че ще имаме друго дете.И така през 2005 г.вдигнахме сватба,обичахме се безумно,бяхме невероятно щастливи един с друг и единственото,което липсваше беше детето с моите очи.Така и не забременях повече сама.Края на 2006 г.се запознахме с най-страхотния Човек и Доктор-Д-р Александров и започнахме да вървим по пътя към нашето щастие.Началото на 2008 направихме ин витро - върнахме 3 ембриончета на 3 ден и зачакахме.Не мръднах от леглото ,на 13 ден си нaправих домашен тест и видях 2 чертички-отново бях бременна!Щастието беше неописуемо,любопитствахме колко ембриончета са се хванали.Две седмици след това отидохме на първия преглед и сякаш ни поля студена вода-док каза кухо яйце.Изплакахме си очите,но знаехме,че продължаваме борбата!Бях уморена и си мислех да почакаме до есента за второ ин-витро,но док Александров ме убеди да направим една инсеминация,а аз бях много скептично настроена към този метод.И така 2 месеца след поредния аборт,направихме инсе.Две седмици след това,невярваща на очите си ,отново видях 2 чертички.Бях щастлива,но и много ме беше страх.Всичко вървеше добре,докато един ден отидох да се запиша за ЖК и чух едни думи,които още кънтят в главата ми-ембрионът няма пулс,миссед...Не исках да повярвам,целият свят се срина ,видях как капят мъжките сълзи,моето момче беше съсипано.Доктор Александров беше много разстроен и ми обещаваше,че аз ще родя здраво дете.Тогава нямаше сила на света,която да ме накара да повярвам,но все пак док ни даде надежда и ние продължихме по Пътя.Направихме всички възможни изследвания,но проблем нямаше.Така началото на 2009 направихме още една процедура,но неуспешна.Почакахме само един месец и пак направихме процедура.12 дни след това,нетърпеливо си направих тест и да,чертичките отново бяха 2 :D!Началото на бременността ми не беше леко,но този път продължи до края.Чувствах се прекрасно и истински се наслаждавах на дългоочакваната бременност.
 На 04.12.2009 г. в 3.35 часа сутринта благодарение на най-страхотния Лекар и Човек,който с годините се превърна в наш приятел,се роди нашата безценна дъщеричка Антониа!Благодаря ти докторе,че ме накара да повярвам,че Мечтите се сбъдват!
 Било ми писано още малко да страдам.Получи  се следоперативно усложнение и бях в тежко състояние.Но отново благодарение на д-р Александров,сега сме всички заедно у дома имахме първата си вълшебна Коледа като семейство!Нашето Чудо спи в легълцето си и е една истинска сбъдната мечта!Още веднъж,благодаря ти ,доктор Александров!
Имала да се дописва тази история,имало едно продължение прекрасно.... :)
 Расте нашето прекрасно момиченце и ни радва,ден и нощ изпълва сърцата ни с благодарност и обич,че я има.Тя е само на 6 м.,когато цикълът ми закъсня ....Осъмних се за миг,но си казах "Да,да,как ли пък след толкова опити ще стане спонтанно?!Абсурд!!!"Абсурд,ама съмнението продължи да ме гложди и поръчах на сестра ми да купи един тест все пак.И купи тя,ама няма кой да ми вземе бебето от ръцете,че да го направя :) Правя теста и изобщо не чакам оказаните 5 мин. ,дърпам и виждам невероятните две ДВЕ черти.Изпищявам невярваща и много изплашена "Ама как,как стана,ама аз имам бебе на 6 м.,Боже,как ще го гледам?Ами тежкото секцио,минали само 6 месеца????".Един разговор с д-р Александров ме успокои и убеди,че няма пречки да износя и родя това бебе и аз започнах да се радвам на шестата си бременност.Започнах да мечтая за дрешки в  синьо и тази мечта се сбъдна :).След една лека и прекрасна бременност,на 07.03.2011 г. се роди моят любим,очарователен и неповторим син Калоян.Такова щастие донесе това дяволито,винаги засмяно и палово детенце,че не може по-голямо щастие!Двамата пораснаха заедно и сега са Тя на 5,Той на 4 :)Не мога да кажа,че беше лесно,но беше и Е уникално,няма такова щастие!
Вярвайте,момичета!Вярвайте,че чудесата се случват по най-различни начини.По някога се борим за тях,по някога ни идват като подарък.Но вярвайте в  тях,за да се случат!Никога няма да забравя какво ми даде "Зачатие",колко утеха и помощ получих от момичетата там.Вие,момичета и "Зачатие",ще бъдете завинаги в сърцето ми <3 !